Page 1

Kindergarten Design

Jing Zhong MAAD 2012

Project Backgroud The project is a kindergarten affiliated to a Kindergarten Teachers’ College which located in Tongren, Guizhou, China. Project site is in the new campus of the Teachers’ College, which’s teaching area design was completed in the in 2011, currently under construction stage. The Kindergarten I will design is for College teacher and students’s education experiments , while serves the general public in Tongren City.

Site Analysis The site is an irregular trapezoidalarea, about 10,000㎡,which’s Souch faced Theaching Building of College, Southwest is Office Building of College, Northwest closed to a entrence of College, and Northeast parallel and adjacent to a main road of the city.

Concept Design

In the general case ,Kindergarten building, due to security considerations ,is walled construction, separated from with the outside world, the modern kindergartens also use CCTV surveillance system and other high-tech means to ensure the safety of the kindergarten. But from the point of view of the building itself, such an approach makes building is too closed, giving the feel rejected. In this project, I want to make the open part of the building is open to the popular people, while ensuring the safety of children. If the building itself to be as the walls, so outside part is open, enclosed space which is within safe, problem is solved .Outer space as living service space and teachers' room , inside space as the children's room.

According to China's construction-related specifications, kindergarten classrooms best South layout, and be away from other buildings in south 25 meters. The site is triangular shape, the south side is the longest side, just to the classroom for the children, the teachers' office and living service room, respectively in the classroom East and West sides arranged, the north is the entrance of building.

The site is located in a gentle slope, its three corners of the triangle with low high middle three different elevation, the southeast corner of the highest, the southwest corner of the lowest. I will set the height of the building and the height of the site opposite the base where the highest building just minimum base where the highest building is just a minimum. This form two contrasts fun, firstly site height and building height contrast; secondly building is a ring shape, the top surface of the ring will be descending gap. The same time, due to the building's lowest place in the site of the highest places, pedestrians can be naturally walk to the roof, the roof garden will be very natural.

In accordance with the relevant provisions of China, kindergartens usually have 9 classes, 12 classes, 15 classes of three kinds of scale, my project is 12 classes kindergarten.In kindergarten buildings, the rooms can be divided into three types , activity rooms, offices and living rooms, a 12 classes kindergarten general need activity space 1976 square meters of office and ancillary space of 400 square meters and 670 square meters of living rooms. In accordance with the provisions , each class can hlold 25-35 children, spacial room for each class includes an activity area, a bed area a bathroom and a dressing room, about 140 square meters; each class also need to set up a 50-70 square placement playgrounds. Said shared space, shared playground each child can occupy an average of 2 square meters.And set the 30m runway, the bunker and activities equipment.The landscaped grounds every child should share to 2 m.

First Approach In accordance with the relevant provisions of China, kindergartens usually have 9 classes, 12 classes, 15 classes of three kinds of scale, my project is 12 classes kindergarten.In kindergarten buildings, the rooms can be divided into three types , activity rooms, offices and living rooms, a 12 classes kindergarten general need activity space 1976 square meters of office and ancillary space of 400 square meters and 670 square meters of living rooms. In accordance with the provisions , each class can hlold 25-35 children, spacial room for each class includes an activity area, a bed area a bathroom and a dressing room, about 140 square meters; each class also need to set up a 50-70 square placement playgrounds. Said shared space, shared playground each child can occupy an average of 2 square meters.And set the 30m runway, the bunker and activities equipment.The landscaped grounds every child should share to 2 m.

Bird view of First approach

Design process Based on the first design, I modified the design.1, the original design of the open-air venue is only one large space, and the classes not separate activities, too monotonous, no functional partition; in the modified design, combined with the terrain of the outdoor space is divided into four different level the size of the venue, corresponding to the different activities, different layout. The long facade of the original design of Central South, is not conducive to the construction, the visual effect is not perfect; modified design changed in the two sections of the middle and on both sides of the respective channels Contact courtyard.

Final Disign

As can be seen in the left drawing, the kindergargen building have only 2floor, some part is 1 floor , which make playground moor available by children.  There are lots of space covered without wall, no spacail function, used for children free play, changable and flexible, that  is loved by chilren. As the building only have one or two floors , it seems used too much land, and make place  for plants  less, so a green roof is indispensable, people can access the green roof by stairs inside of  building , or from a road  outsie of building , which is flat with the green roof.

Groud floor Plan

Wall for Play

1st floor Plan

Plan

t roo

f en

tran

ce

Break Drawing

Ma

ce

ran

nt in E

ics ogist

L

Bird view of final design

ance

entr

Roof Plan

kindergarten1  

The project loctated in Tongren Guizhou China,which is a 12 classes kindergarten.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you