Issuu on Google+


Zhixuan Zhai E: zhixuan.zhai@gmail.com T: 07955448723 A: 66a Brixton Road, London SW9 6BP Date of Birth: 13.06.1994 Nationality: British

Projects

EDUCATION

ABOUT ME

University of Cambridge (Robinson College)

A recent Part I graduate from University of Cambridge,

2012 – 2015

enthusiastically seeking the opportunity to be part of a creative team

BA (Hons) Architecture Tripos - 2:1 Liverpool Blue Coat Grammar School

1

Housing as City Making Mount Pleasant, London Third Year Studio Project

as architectural assistant. Skilled in architectural representation both digitally and by hand, I also have strong communication skills

2005 - 2012

from my experience in teaching. My areas of interest in architecture

A-levels: A*s in Mathematics, Art, A in Physics GCSEs: 11 A*s including English and Mathematics

include masterplanning, housing, and phenomenological spaces.

2

Dalston Art Centre Dalston, London

Second Year Studio Project

WORK EXPERIENCE

SKILLS

Shedkm - Intern

Languages: Bilingual in English and Mandarin, learning Cantonese

April 2011

Developed skills in hand drawing, model making and CAD through proposing my own design for a beach house following a past competition brief. Helped create a model for a competition entry as well as participated in a site visit to a private residential project.

Camford Royal School - English Teacher July-August 2014

Developed leadership, communication and organisational skills participating in a month long summer school in Beijing, teaching English to students between the ages of 8-16. Other positions

IT: AutoCAD | Illustrator | Photoshop | InDesign Microstation | Sketchup | Artlantis 5 | Microsoft Office By Hand: Model making | laser cutting | hand drawing | painting | sculpting

INTERESTS Arts: Enjoys painting, photography and crafts. Ran own online store selling handmade jewellery. Sport: Regularly practises badminton, enjoys pilates and running.

of responsibility included leading classes on educational day trips, organising a talent show and a speech competition.

REFERENCE Private English Tutor August-October 2014

Prepared courses tailored for each individual student, specialising in teaching english through introducing aspects of western culture.

Dr Ying Jin Fellow and Director of Studies in Architecture A: Robinson College, Cambridge CB3 9AN T: 07850792202 E: ying.jin@aha.cam.ac.uk

3

Artwork Painting


1

Housing as City Making Mount Pleasant, London Third Year Studio Project Tutors: Karin Templin and Peter Karl Becher

The infamous debate surrounding the Mount Pleasant development brought about an extremely interesting and sensitive site. My mixed use housing scheme aimed to respond to the local’s demand for more public spaces, sensible building scale, and higher numbers of affordable housing. Precedents studied includes the neighbouring Georgian squares and the Amsterdam housing scheme Zaanhof. The masterplan takes the form of two rings, the outer defining the edge of the site and consisting of duplex apartments, while the inner ring of terraced houses encase a Georgian squareinspired green square. The resulting variety of outdoor spaces, differing in hierarchies of privacy, aims to accommodate all forms of communal activities, while the mixture of housing types aim to provide flexibility in catering for all family sizes.

Familiar Spaces


Rich Surrounding Building Typologies

Horwood’s Map, 1790

Greenwood’s Map, 1827

First substantial building on site - the Coldbath Prison. A small number of buildings appear on the western site as well as Farringdon Road and Gray’s Inn Road.

The London building boom following the end of the Napoleonic Wars led to the site being developed rapidly. A complex of prison buildings extended across the site.

Ordinance Survey Map, 1897

Ordinance Survey Map, 1990

Coldbath Prison was demolished and replaced by a large collection of Post Office buildings. The Fleet River completely culverted below a new street Phoenix Place. Residential and industrial buildings surround the site in its final form as an urban block.

The current post office building to the south of the site was completed in the 1920s. Significant bomb damage from WWII later led to the clearance of most buildings on the western site and the north of the Mount Pleasant Site. In 1992, the British Postal Museum and Archive was Opened .

History of Mount Pleasant

Sorting Office from Roseberry Avenue, 1926


Site Aerial View

Site Photos


1

2

3

4

Massing Concept Inspired by Zaanhof, the project follows the form of two rings of developments which are at different scales and of different housing types. The outer ring of more dense figures strictly follow the geometry of the site whilst the low rise inner ring had more freedom. A series of geometries were used to test the spaces and relationships formed between the two rings at figure ground level.

5

6


N

Connecting Green Spaces

1:5000 Precedents Scale Comparison 1:5000 Precedents Scale Comparison 1:5000 Precedents Scale Comparison

Bedford Square - London

Bedford Square - London Bedford Square - London Bedford Square - London

Zaanhof - Amsterdam

Place des Vosges - Paris

Zaanhof - Amsterdam

1:5000 Precedents Scale Comparison

Zaanhof - Amsterdam

Place des Vosges - Paris

Zaanhof - Amsterdam B e d f o r d S q u a r eP l-a L c eo nddeosn V o s g e s - P aZrai a snhof - Amsterdam Place des Vosges - Paris

Mount Pleasant - London (Older Iteration)

Mount Pleasant - London 1:20

M o u nPtl aPcl e adseasn tV o - sLgoensd -o nP a r i s

Mount Pleasant - London

1:50

N

Precedents Scale Comparison

1:100

1:200

1:500

1:1000

1:2000

0

0

1m

Mount Pleasant - London 2m

0

5m

0

10m

Urban Strategy Figure Ground 1:2000 0

25m

0

50m

0

100m


1:20 1:50

N

0

0

1m

2m

1:20 1:100

0

1:50

1:200

1:500

1:1000

1:2000

0

1m

5m

0

2m

Ground Floor Site Plan 0

10m

1:1000

N

0

25m

0

50m

0

100m

1:100

1:200

1:500

1:1000

0

5m

0

10m

0

25m

0

50m


Ground Floor Uses Retail Offices Community Centre/ Pub Energy Centre

Site Layout

Entrances

Cores

Private Access

Apartment Entrances

Office Access Pedestrian Access

Mailroom / Concierge

Vehicle Access


PV Panels Energy Centre

Environmental Analysis Sustainability at Site Scale

Sustainable Energy The flat roof of the outer ring will allow PV panels to be installed (an estimated total area of 4700m2), providing a sustainable energy source. Due to the large scale of the development, a CHP plant could also be considered. The south corner of the development could be used as an energy centre to also serve the surrounding neighbourhoods and offices. =


Water Collection Tanks

Cycle Storage

Attenuation Pond

Compost and Recycling

Sewage Network

Waste Bins

Rainwater collection

Drainage

Waste Management

Cycle Storage Provision

Rainwater harvesting is used on the rooftops of all of the buildings for greywater usage within the residential units and irrigation for gardens and the square.

Paving of the paths and square should be permeable, allowing surface water to be drained and stored within the attenuation pond located in the green square, before draining to the existing Fleet River sewer network. Reed beds can also be used to help reduce the existing surface water run off rates.

Community bins are placed around the site at access points near secondary roads. Recyling and compost stations are also stationed at two corners of the site to encourage sustainable waste treatment.

Due to the central location and high level of public transport accessiblity of the site, no car parking is provided for residents except for parking along the street for disabled parking permit holders, servicing and deliveries, and on the south street for the post office operations. Cycle storage is provided at two corners of the site to encourage sustainable transportation to and from the site.


1 0

0

0

1:5

00 00 1:2

00 1:5 N 0 0

00 1:2

00

0

1:1 1:50

0

0

1m

2m

Lower Ground Floor Building Plan N

1:100

North East Corner 0

Upper Ground Floor Building Plan

5m

1:20

1:500 1:200

1:500

1:1000

1:2000

0

10m

0

25m

0

50m

0

100m

0

1:1

0m 0

1:5

00

0

1:2

00

10

0

1:1

00

50

m

0

1:5

0

25

m

1:2

0

0

10

m

0

5m

2m

1 2m 0

0 1:2 N 1:20

1:50

N

1:100

1:200

1:500

1:1000

1:2000

0

0

1m

2m

0

5m

0

10m

0

25m

0

50m

0

100m


2m 0

0

0

1:5

00 00 00 1:5

0

0 00 1:2 N

0

1m

2m

First Floor Building Plan 1:100

North East Corner 0

5m

1:500 1:200

1:500

1:1000

1:2000

0

10m

0

25m

0

50m

0

100m

0

1:2 N 0 00 1:1

1:50

0

0

1:1

0m 0

1:5

00

0

1:2

00

10

0

1:1

00

50

m

0

1:5

0

25

m

1:2

0

0

10

m

0

5m

2m 0

0 1:2 N 1:20

Second Floor Building Plan


1:20 1:50

0

0

1m

2m

Building Section 1:200

N

1:100

1:200

1:500

1:1000

0

5m

0

10m

0

25m

0

50m


N

GL +14490

GL +13560

Fixed Rooflight

Construction Detail

Front Elevation of Terraced House 1:20 1:50

0

0

GL +11860

1m

Curtain

ROOF CONSTRUCTION 1:100

1:200

1:500

1:1000

1:2000

0

Rainwater Gutter

2m

GL +11100

5m

Titanzink cladding panels Secondary waterproofing felt layer Timber battens Ventilated cavity Primary waterproofing felt layer OSB weatherboarding panels Rockwool insulation, between timber rafters (260x100mm) OSB weatherboarding panels Plaster 0

10m

0

25m

0

50m

0

100m

15mm 24x40mm 40mm 24mm 260mm

GL +9950 Brick Coping

GL +9150 Cornice Detail

19mm 15mm

Timber Facing Panel

GL +8270

External Metal Balustrade

ATTIC LEVEL WALL CONSTRUCTION Titanzink cladding panels Timber battens OSB weatherboarding panels Ventilated cavity Rockwool insulation Blockwork Plaster

15mm 24x40mm 19mm 40mm 100mm 215mm 15mm

GL +6470

GL +5570 Internal Shade

Jansen Side Hung Window System

WALL CONSTRUCTION Cavity wall: Brick masonry Ventilated cavity Rockwool insulation Blockwork Plaster

105mm 40mm 100mm 215mm 15mm

GL + 2870

External Balcony

FLOOR CONSTRUCTION Oak floorboards Screed with underfloor heating Separating layer Impact sound insulation Precast solid concrete slab Plaster

20mm 60mm GL +0

40mm 200mm 15mm


0

0

0

2m

2m

2m

2m

2m

0

0

1:100 1:50

N

1:100

1:200

0

0

1m

2m

0

5m

0

10m

HIU

1:20

HIU

268m2 Total Floor Area

HIU

Five Bedroom Terraced House

HIU

HIU

Unit Plans

The Georgian-inspired terraced houses feature a ground floor unit that can be used as a home office, or a separate living unit for grandparents. A piano nobile living area offers views into the square, and bedrooms placed at each side of the house, separated by a central core, maximises daylighting within each space.


A Piece of the Square in Every Room The green square improving the quality of living spaces

A Piece of the Square in Every Room The green square improving the quality of living spaces

A piece of the Square in the living room Model Photo Collage


2

Dalston Art Centre

Dalston is home to a diverse creative community. Recent

Art has gradually become an expanded field that not

An existing warehouse building on site was altered and

developments around the new Dalston Junction Station is

only encompass many forms of representation, but

appropriated as one large project space, adaptable

Dalston, London

gradually altering its demographic and urban scale, yet the

is also varied in terms of production and access.

for experimental workshops and exhibition spaces.

Second Year Studio Project Tutors: Miraj Ahmed and Dingle Price

area remains in need of a social and civic centre. A new

Collaborative art was the main focus for the design

This allows artists to engage the public during

art centre was designed to improve upon the existing Gillett

of the gallery, where artists can connect with their

the creative process of their work, and to display

Square, which had been created for that exact purpose.

audience in the creation and discussion of their art.

their work without space or transport constraints.


Site: Gillett Square Gillett Square was created in the first phase of 100 Public Spaces in 2003, a scheme proposed by the then major of London Ken Livingstone to improve the number and quality of communal spaces around London. Since then, Dalston Culture House has held a huge range of successful events promoting culture, music and arts within the square, enriching life of the local and wider community. On a normal day, however, the square is quiet and used only as a thoroughfare by locals, and a car park still dominates half of the square.

Model: Existing Warehouse Lighting


Whitechapel Gallery

Precedent study: gallery lighting study using a greyboard model


Development Section The uninsulated condition of the old building brought forward the need for a set of environmentally controlled spaces to accommodate sensitive artworks and general gallery facilities. This new volume intersects with the old, contrasting in materiality and quality of spaces while providing a visual connection into the project space from an upper level.


Conceptual sketch: Intersecting Spaces

Development: White Cube to Black House


Long Section and Elevation 1:200 N

0

5m


1

5 7

2(2) 1:20 1:50

N

0

0

Ground Floor Site Plan 0 1:100

1:200

1:500

2

1m

2m

5m

0

10m

0

25m

N

0


1

5

5 7

6

2(2)

2

3 4

N

First and Second Floor Plans N

1:200 0

5m

1. 2. 3. 4.

Main Gallery Picture Galleries Studio Office

5. Foyer 6. Plant Room 7. W.C.

0

5m


Project Space Collages from model photo


Main Gallery

Gillett Gallery


3

Artwork

Age

Oil paint on canvas


Zhixuan Zhai

E: zhixuan.zhai@gmail.com T: 07955448723 A: 66a Brixton Road, London SW9 6BP


Zhixuan Zhai Architecture Portfolio 2015