Page 1

ZHEHANG LI

LANDSCAPE ARCHITECTURE PORTFOLIO


contents

02

01

B STREET MIXED-USE PLAZA

PLAY WITH HISTORY: ACTIVATE OLD SAC WATERFRONT

03

RE-IMAGINING OLD NORTH SACRAMENTO

04 DESIGN FOR RESILIENCY: KENSINGTON RECOVERY 05 PUBLIC SEDIMENT: UNLOCK ALAMEDA CREEK 06 SUSTAINABLE GREEN INFRASTRUCTURE 07 CALIFORNIA INDIAN HERITAGE CENTER 08 OTHER WORKS


B STREET MIXED-USE PLAZA INDIVIDUAL ACADEMIC PROJECT MIXED-USE PLAZA DESIGN DAVIS, CA WINTER 2018

LOCATION MAP8

PROJECT DESCRIPTION

5 MINS WALK

SITE DOWNTOWN DAVIS UC DAVIS

This project is to propose a mixed-use plaza design in the downtown area of Davis. The site is currently Davis Joint Unified School District. It is located on the dividing line of downtown Davis and the residential neighborhood. In order to address the housing issue, the design will specifically focus on the function of the land and its relationship with the surrounding area.


TRAFFIC ANALYSIS Pedestrian

SITE CONTEXT These diagrams are compiled base on the site visits during different times of a day and different days of a week and by observing how people passing through/using the space.

Quiet Zones

Primary Roads

Secondary Roads

Activity Zones

Bicycle

Vehicle Bus Stops

Land Use

Senior Center

Residents

SITE City Hall

Apartment Commercial Government Church

Central Park Visitors UCD Campus

Single Family House

Students

Downtown Davis

Amtrak Station


PLAN

Apartment Building 1

SITE PLAN

2

3

4

5

Commercial Building1 6

Commercial Building2

7

8

Welcoming

Mix-used

Enclosure

Unobstructed

1

Main Parking Lot

5

Corridor with Water features

2

Reflection Pool with a Mini Stage

6

ADA Ramp

3

Seatwalls

7

Customer Parking Lot

4

Outdoor Seatings

8

Sculpture Fountain


SPATIAL LAYOUT 1

On-Site Parking

2

Central Plaza

3

Apartment Entrance

1

Parking

2

Activity Space

3

Apartment Building + Commercial Buildings


Parking + Stores

Entrance Plaza


Central Plaza

Connecting Corridor


A COURTYARD FOR ALL... A mixed-use development will make a community self-sustaining. And the openness of the plaza also invites people from outside the community. This is what the central plaza is all about, providing a sense of belonging and enhancing social interaction.


PLAY WITH HISTORY ACTIVATE OLD SAC WATERFRONT GROUP ACADEMIC PROJECT [Elton Wu, Hayley Chung] TACTICAL WATERFRONT DESIGN SACRAMENTO, CA WINTER 2019

PROJECT DESCRIPTION

Site

The embarcadero is in a unique location to capture users due to its proximity to the river and railroads.

Problem

Vision

Opportunity

The embarcadero lacks its own identity and programming to retain users. the visibility of the river is limited by railings and buildings.

The embarcadero can provide interactive programing that would help provide retention to the site and define its own identity.

The embarcadero has open tent spaces that can be reoccupied to engage users, by optimizing viewpoints in its distinct location.

GEOGRAPHIC LOCATION OF MAJOR SPOTS

West Sacramento Water

Tower Bridge Delta King Hotel

Tent B1 Tent A

Tent B2

Embarcadero

Tent C


RETAINING ZONE

SITE ANALYSIS

TRANSITIONAL SPACE

Lingering Space LOCATIONS WHERE PEOPLE STAY FOR MORE THAN 1 MIN

Circulation SLOW PEDESTRIAN CIRCULATION FAST PEDESTRIAN CIRCULATION PEDESTRIAN TRAFFIC HEAT MAP

Site Lines AREA WHERE PEOPLE CAN SEE THE WATER SIGHT-LINE AREA

N

Site Obstructions RAILING STRUCTURES THAT BLOCK THE RIVER VIEW

Riparian Zone before Human Activities

Riparian Zone after Human Activities

rfront

I-Street Bridge Tent A

Shade

Traffic

Tent D

Quietness

Tent C Traffic

Tent B

View

Openness

Shade

Shade

Traffic

Quietness

Tent D

View

Traffic

Levee Profile of West Sacramento

View

Openness View

Shade

Levee Profile of Old Sacramento Quietness

Openness

Quietness

Openness

N


THE NET THE REFLECTION

AN INTERACT


THE CRIB THE BANK

The history of Old Sacramento is rich and meaningful. It is the root of the city and is cherished by locals. The design of new Embarcadero embraces the different history of the waterfront and follows the guideline of tactical urbanism. One major issue of the current waterfront is that there is no reason for people to stay. Based on the characteristics of each tent, we proposed four buildable and interactive installations under/near each tent to encourage people to get closer to the waterfront and stay longer. Each one of the installations represents part of the history that is essential to the formation of the current Old Sac district.

TIVE TIMELINE OF THE EMBARCADERO


THE BANK An Ecological History It is an interactive seating area that formed as the bank of Sacramento River. From one end to the other end, the topography goes from gentle to drastic, which represents how human altered the flood plain into an elevated levee and built a city next to it. The seating is covered with rubber paver. Its changes in shapes let people to seat and climb on, which gives people freedom to define their own space.


THE CRIB An Anthropogenic History Sacramento historically had flooding issues because of its low topography. Therefore, the civil engineers lifted the whole city by 15 ft. Cribbing tower is a thing that they used to lift and support the buildings. We drew our inspiration from the cribbing tower and designed a series of movable chairs that mimic the form of the cribs. The light plastic material allows people to assemble them just like LEGOs. The tent area can be used differently with different seating arrangements.


THE NET An Industrial History Tent C has a great view, and we extended the view more to the water and created this playful netting structure. The structures are built on the existing supporting posts of the bank and a new pathway will connect tent C and the furthest tent D. The form is inspired by the role of Old Sac as an industrial and river transportation center. It is a dynamic reimagining of harbor industry.


THE REFLECTION A Glance of Future Tent D is the quietest and most isolated tent of the all, and has the least obstructed view. We want it to become a place where people can see their own roles while looking at the river. The mirrors are rotatable so that people can frame their own view. They also add a sense of modernity to the site and can attract visitors.


RE-IMAGINING: OLD NORTH SACRAMENTO INDIVIDUAL ACADEMIC PROJECT URBAN PLANNING + PLAZA DESIGN SACRAMENTO, CA SPRING 2018

PROJECT DESCRIPTION The purpose of this project is to propose an urban design blueprint for Old North Sacramento region, which follows the guideline of Sacramento general plan 2035. The goal is to set a feasible example of community center redevelopment. The area of focus is the intersection of Del Paso Blvd and Arden Way. It is only 8 mins drive to downtown and 5 mins drive to the largest shopping center, Arden Fair.

LOCATION MAP8

South Natomas

Old North Sacramento Area of Focus

Commercial Building Single-Family House

West Sacramento

Park/Recreational Space Downtown Sacramento


EXISTING SITE CONDITION 1

2

3

4

1. Stores are close 2. Broken sidewalks 3. Commercial buildings on sale and lease 4. Single-family houses next to empty lots 5. Large vacant lot at the intersection 6. Lightrail + Bus Station 5

6

Even the site is right next to the transit junction, the appearance of it is very depressing. Most businesses are closed and buildings are on sale or lease. The street condition is not considered safe because of the lacking maintenance. The driveways between the two main streets are barely used by outsiders.


DESIGN BLUEPRINT 15-YEARS PLAN

Phase 1

Phase 2

Phase 3 TEL HO OFFICE

OFFICE

EET STR OPS H S APARTMENT COMPLEX SHOPPING CENTER

GROCERY PARKING GARAGE

RESTAURANT

Commercial Streets/Plaza

Retail + Office + Hotel


IMPROVING STREETSCAPE 0-5 YEARS Better streetscape will enhance walkability. Complete bike lanes will provide more options for travelling. With the advantage of the transit center, more people will come visit this area.

INCREASING DENSITY 5-10 YEARS The second phase is to reclaim some single-family residential land and change them to medium density apartment complexes.

1 block of mid-density apartment buildings

=

1 block of single family homes

x4

UPGRADING BUSINESS 5-15 YEARS

The business in this area will be upgraded as population density increases because of the increased needs for commercial activities.

MIXED-USE

Parking Garage

Medium Density Apartment Complex


VISIONING THE FUTURE... 2023 8:30AM MONDAY “Waking up in the morning of the year 2023 is a joyful thing. I don’t need to rush making breakfast because there is a cafe shop right next to the transit station. All the sidewalks are repaved, but I prefer to bike because there is a bike lane goes directly to my office. What if it rains? No worry, light rail will take me to work as well. Because the streetscape is so much nicer than before, more and more residents living in this area choose to bike or take public transportation.”

2032 8:00PM FRIDAY “It is finally Friday. My friends and I plan to go to the bar near my home. So many new restaurants opened here and my friends love coming and explore new food with me. The plaza is officially our No.1 choice of gathering destination. I can’t believe how much has changed in the past 10 years. I still remember how depressed the street could be in the evening before the renovation took place. Now, there are lights and people everywhere. Businesses are doing greater than ever here since the support of customers. There are even people from other area come to shop just because they like the vibe of our community. This plaza has become our community that we are proud of. “


2028 4:30PM WEDNESDAY “Just done with my work today, and I am on my way back home. I moved to this new build apartment just a year ago. The apartment is spacious and new. I became very close friends with my neighbors because we often meet each other when we walk our dogs. Even biking is my primary way of commute, I still own a car just in case I need to go somewhere far. Usually, I’ll just park my car in the garage across the street, where is very safe and easy to access. I still remember when I first moved in, there wasn’t a lot of residents. However, you can barely find an empty unit now!”


DESIGN FOR RESILIENCY KENSINGTON RECOVERY DESIGN COMPETITION [Yiwei Huang, Luyu Zeng] URBAN DESIGN PHILADELPHIA, PA FALL 2018

Unemployment Rate

Percentage of Manufacturing Jobs

PROJECT DESCRIPTION The Kensington neighborhood is in Philadelphia, PA , and it has been hit particularly hard by the United States’ opium drug epidemic, causing the entire neighborhood to suffer its side effects: street and public spaces are unsafe for residents and children to use because needles, drug-related violence, and abandoned properties are seen everywhere.

SITE ANALYSIS CRIME RATE

TRAFFIC

DEMOGRAPHY

LANDUSE

VOICES For a low-income neighborhood with high crime rates, what you have to do is to interrupt the “school-toprison” pipeline.

A Sociology Professor

Youths have specific needs in open spaces: They need places to hang out and gather; They need places to be alone: They needs sports field and Rec Centers to manage free time: They also need places where they can have a sense of belonging to a community.

A Youth Education Expert

Open spaces are great, but no one will use it unless it is safe, well-led, and well-programed.

A Community Activist


STRATEGIC PLAN Existing Condition

This three-step strategic plan is aimed to help the community enhance its resiliency by itself.

DIRTY STREET

HOMELESS

DRUG OVERDOSE BUILDING CRACKS

INFILL COMMUNITY GARDEN

Stage I:

Valuate Social Capital

NEIGHBORHOOD WATCH

INFILL COMMUNITY CENTER BUILDING FACADE FIXING

Stage II:

ATTRACT SMALL BUSINESSES

Fill the Void

STREET CLEANING INTRODUCE PLAYGROUND

INITIATE EDUCATION CENTER

Stage III: Build Open Space Network

INTRODUCE BIKE LANE MIXED-USE REDEVELOPMENT

Urban problems should be systematically broken down. Urban designers should give people the power and resources to take care of their neighborhood.

An Urban Designer

INSTALL STREET FURNITURE

URBAN GREENING


OPEN SPACE NETWORK We proposed this Open Space Network based on the strategic plan we made. In the Open Space Network, a series of programs will be added onto the streetscape according to the different types of space it connects.

Community Route Sports/Play Route Education Route Market Route


PROGRAMS ALONG THE ROUTES

Community Garden Vacant lots can easily be converted to community gardens which enhances social interactions.

Green Streetscape Trees will be planted on the sidewalk to provide canopy. Sidewalks will be protected by railings to be more walkable.

Sports Playground Sports playground will be built near schools and existing community parks to provide safe and activity spaces for teens.

Farmers Market The weekly farmers market will be held on the vacant lots, residents can participate as vendors or buyers. Community events like this will tie the community together.


PUBLIC SEDIMENT UNLOCK ALAMEDA CREEK GROUP DESIGN CHALLENGE PROJECT [Brisa Alvarado, Amerita Singh, Jessica Fahmy, Bowen Huang, Sara Lootah, Ariana Shevchuk] HUMAN-SCALE INSTALLATION DESIGN ALAMEDA COUNTY, CA SPRING 2018

PROJECT DESCRIPTION In the project, we worked as part of UC Davis branch of Resilient By Design to create installations as a tool to educate the public about the sediments and fish habitats along the Alameda Creek. In 9 weeks of the time frame, we started with site visits and booklet design to analyse and graphically represent various factors that affect the sediments. Later, we, as a group, came up with a final design after 2 weeks of brainstorming.


MODEL MAKING PROCESS We want our installation to have a sense of volume to show the topography, while cost and buildability are also things we have to consider. By testing several materials, we went with plywood because they are cheap and easy to mill. We traced the topographies from Google Earth, converted them into linework in Illustrator, and sent to the wood workshop to mill them into separate pieces. Finally, we spent a week gluing them together with equal gaps between two piece of wood. This enables us to achieve a sense of volume by using minimal materials.


SUSTAINABLE GREEN INFRASTRUCTURE INDIVIDUAL ACADEMIC PROJECT GREEN INFRASTRUCTURE DESIGN DAVIS & WOODLAND, CA FALL 2018

GREEN STREET + PARKING SWALE DESIGN Check Dams

Drainage Inlet + Catch Basin

SECTION A PROPOSED PLAN

GREEN STREET DESIGN 1

GREEN STREET DESIGN 2

A

GREEN STREET DESIGN 3 Curb/ Curb Cuts 3 ft Concrete Pedestrian Egress Rocks that Slow Down Water Flow

Parking Curb

B Crossing Bridge/Metal Grating

Bio-retention Swale

SECTION B

Asphalt Paving


VEGETATED SWALE + RAIN GARDEN DESIGN

On the street, the stormwater all flow towards the north along the curb The stormwater will continue drain southward in the vegetated swale

EXISTING CONDITION

Two trench drains on the sidewalk will allow water flow into the swale All water eventually merge into the huge rain garden near the parking lot

HYDROLOGY OF PROPOSED SWALE

PROPOSED PLAN

Existing Sidewalk with Trench Drain Pipe

SECTION OF PROPOSED RAIN GARDEN

Drainage Inlet that is 1’ Higher than the Low Point

Terraced Terrain can Retain More Water


CALIFORNIA INDIAN HERITAGE CENTER GROUP ACADEMIC PROJECT [Tsumugi Fujimura, Belinda Tarrant] PUBLIC PARK DESIGN WEST SACRAMENTO, CA WINTER 2018

DESIGN CONCEPT - Basketry is the skill that most California tribes have in common - Circulation imitates the process of making a basket - Center: building; edge: waterfront - The circulation is also a representation of Native American history

“BASKETRY”

GOALS AND STRATEGIES

R

IVE

R TO

EN

AM

CR

SA

- PRESERVE THE RIPARIAN ZONE - PRESERVE AS MANY TREES AS POSSIBLE - UTILIZE THE EXISTING TOPOGRAPHY - CREATE DECENT WATERFRONT VIEW

RESTORATION AREA Private Ceremonial Area Story-Telling Station 3

Outdoor Kitchen

Plantation Garden

Story-Telling Station 1

Tent Exhibition Main Forum

VISITOR ACTIVITY AREA

Story-Telling Station 2

The park is divided into two areas. One is the restoration area where is mainly used as flood control plain and most existing trees are preserved. One is the visitor educational area, where provides activities and learning space for both visitors and indigenous people.


Tent Exhibition

Information Boards

Welcoming Center

Pathway Circulation

The design is inspired by the baskets made by Native American tribes. The building is located in the center of the radial shape, representing the center of a basket. Baskets are made from the center, and the building is the beginning point of the site. Not only the form of the landscape is inspired by a basket design, but also the movement replicates weaving motion when creating a basket.


OTHER WORKS GROUP ACADEMIC PROJECT [Soo Min Hur, Marla Man] RESIDENTIAL DESIGN+CONSTRUCTION DOCUMENT SAN FRANCISCO, CA FALL 2018

CONSTRUCTION DOCUMENT Layout + Dimension Plan A

Planting Plan A

Planting Plan B


Layout + Dimension Plan B

Planting Plan Legends

Planter Box Details


OTHER WORKS INDIVIDUAL ACADEMIC PROJECT SMALL LANDSCAPE DESIGN DAVIS, CA WINTER 2016

Small Landscape Design &Modeling


INDIVIDUAL ACADEMIC PROJECT 3D MODEL DESIGN DAVIS, CA FALL 2017

Small Landscape Design & 3D Modeling

UC Davis Memorial Union welcome signage

UC Davis MU Quad recreational platform

UC Davis bus station wayfinding directional board


INDIVIDUAL ACADEMIC PROJECT GRADING AND DRAINAGE SACRAMENTO & DAVIS, CA SPRING 2017

Topograpgy Design & Models


INDIVIDUAL ACADEMIC PROJECT CONCEPTUAL LANDSCAPE DESIGN DAVIS, CA WINTER 2016

Landform Design & Models


E-mail: Mobile: Address:

zhcli@ucdavis.edu (530)-574-0668 2120 Cowell Blvd, Apt 138, Davis, CA

Profile for Zhehang C. Li

Zhehang C. Li Portfolio 2019  

B.S Landscape Architecture @ University of California, Davis

Zhehang C. Li Portfolio 2019  

B.S Landscape Architecture @ University of California, Davis

Profile for zhcli
Advertisement