Page 1

PORTFOLIO | YU ZHANG Email: zhangyu_arch@hotmail.com

Tel: 917-912-9507

Master of Science in Advanced Architectural Design Columbia University in the city of New York, 2011-2012


ADDRESS: 301 West 110th Street, Apt. 4S New York, NY 10026 PHONE NUMBER: (+1) 917-912-9507 (+86) 13810437197 EMAIL: zhangyu_arch@hotmail.com yz2413@columbia.edu

ZHANG, YU

EDUCATION

RESUME

05/2011 - 05/2012 COLUMBIA UNIVERSITY, NEW YORK Graduate School of Architecture, Planning and Preservation Master of Sience in Advanced Architecture Design, major in Architecture Design 12/2010 - 01/2011 AA VISITING SCHOOL, BEIJING Architecture Association School of Architecture Visiting School AA Winter Visiting School 2010 (Beijing, China) Hyperlink Design of Beijing

Design: 2008; Construction: 2008 06/2009 - 08/2009 Technology Optimization for Ecological Environment "Haitang Bay Hotel, Sanya, Hainan Prov, China" at MIMA Environment and Architecture Design and Research Institute, Beijing Design: 2009 INTERNSHIP

09/2006 - 07/2011 TSINGHUA UNIVERSITY, BEIJING Department of Architecture, School of Architecture Bachelor of Architecture, major in Architecture Design

05/2010 - 09/2010 Studio Pei-Zhu (Beijing, China) Position: Architect, Business Development & Communication Core Member of Architecture Design Project: "Yi Garden, Chinese Pavillion of Venice Biennale 2010, Venice, Italy" Core Member of Architecture Design Project: "E-tower, Overseas Chinese Town, Shenzhen, China"

09/2010 - 07/2011 TSINGHUA UNIVERSITY, BEIJING Department of Information Art & Design, Academy of Arts & Design Bachelor of Fine Arts, major in Digital Entertainment Design COMPUTER SKILLS

DESIGN EXPERIENCE

3D Modeling: Rhino, Maya, 3Dmax, SketchUp, Revit 2D Graphic: AutoCAD, InDesign, Illustrator, Photoshop, CorelDRAW Rendering: V-ray for Rhino, V-ray/Podium for SketchUp, 3Dmax Rendering, Hypershot Animation: 3Dmax, Maya, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Moviemaker Other: Grasshopper, ArcGIS, Ecotect, Monkey

AWARDS

05/2010 - 08/2010 Core Member of Architecture Design Project "Yi Garden, Chinese Pavillion of Venice Biennale 2010, Venice, Italy" at Studio Pei-Zhu, Beijing Design: 2010; Construction: 2010 06/2009 - 08/2009 Core Member of Historical Building Preservation and Revitalization "Huguosi Street Context, Beijing, China" at Tsinghua Urban Planning & Design Institute, Beijing

2009 International Solar Building Design Competition 2009 Honorable Mention Prize (with Xia Juntian) International Solar Energy Society Chinese Renewable Energy Society 2009 Scholarship for Outstanding Merits, Tsinghua University 2009 "Friends of Tsinghua -- The AEON Scholarship" 2008 Scholarship for Outstanding Merits, Tsinghua University 2008 "Friends of Tsinghua -- The Lin Zhiqun Scholarship"

09/2010 - 12/2010 Core Member of Urban Design Project "New Context of Biaoming, Wuming, Guangxi Prov, China" at Studio XWG, Beijing Design: 2010-2011; Construction: 2012-2016 05/2010 - 09/2010 Core Member of Architecture Design Project "E-Tower, Media Center in Overseas Chinese Town, Shenzhen, China at Studio Pei-Zhu, Beijing Design: 2010; Construction: 2011-2012

09/2010 - 05/2011 Studio XWG (Beijing, China) Position: Architect Core Member of Urban Design Project: "New Context of Biaoming, Wuming, Guangxi Prov, China"

2008 Outstanding Student Cadre, Tsinghua University 2008 "Outstanding Student Cadre of Student Union" SOCIAL ACTIVITIES

10/2008 - 07/2009 Captain of Softball Team, School of Architecture, Tsinghua University 09/2007 - 07/2008 Press Department Leader of Student Union, School of Architecture, Tsinghua University


CONTENT

1 PROJECT 1 NEW MISFIT MUSEUM connection between art and community

5 RIO SUPER "NATURE" HOSPICE New difinition of nature in hospital design

9 EXTRUDER OF LIFE PACE the Amount of construction detail is determined by pace of life

13 EARTHQUAKE MEMORIAL PLAZA Emotion of building transforms as time goes on.

17 YI GARDEN VENICE Venice Biennale Chinese Pavillion.

21 OTHER WORKS

Hyperlink E-tower Solar-Slope Eco-school Surveying and Drawing of Acient Chinese Temple


PROJECT 1

NEW MISFIT MUSEUM

CONNECTION BETWEEN ART AND COMMUNITY REBUILD PROJECT OF NEW MUSEUM, NEW YORK Collaborator: Carolina Ihle, Mengyi Fan

Tutor: Toshihiro Oki

THE ARTIST OF THE FUTURE

STATIC OBJECT

SOCIAL INTERACTION

NEIGHBORHOOD EVOLVES THE AIM OF THE PROJECT IS TO PRESERVE THE MARGINAL CHARACTER OF THE BOWERY AND THE SPIRIT OF THE NEW MUSEUM THROUGH A SERIES OF ‘MISFIT’ INTERVENTIONS AS A MEANS OF DEINSTITUTIONALIZATION. THE MUSEUM WILL BE TIED TOGETHER WITH THE REST OF THE BLOCK THROUGH EXTERIOR CIRCULATION RATHER THAN A CENTRALIZED CORE, ALLOWING FOR THE DEVELOPMENT OF A BOWERY-BASED ARTISTS’ COMMUNITY AS WELL AS A DEGREE OF GENTRIFICATION CONTROL AS THE OVER TIME.

1

now

5 years later

10 years later

15 years later

20 years later

25 years later

30 years later

35 years later


DEINSTITUTIONALIZATION

FINAL VIEWING TERRACE

CREATING A NETWORK OF CONNECTIVITY BETWEEN INDIVIDUAL PARTS (THE NEW MUSEUM), COLONIZATION OF ROOF TOPS AND BASEMENTS, AND CIRCULATION THROUGH NEIGHBORING BUILDINGS.BY CONNECTING TO THE EXISTING AND EXPANDING MUNICIPAL INFRASTRUCTURE, THE PROJECT ALLOWS FOR POTENTIAL FUTURE SPREAD AND DEVELOPMENT.

ARTIST WORK SPACES/GALLERIES ALLEY CONNECTION NEW MUSEUM

MUSEUM AS A HUB ROOF TERRACE ART SPACE

CIRCULATION SYSTEM GALLERIES

ALLEY ACCESS ROOF TERRACE ART SPACE RESTAURANT/CAFE

BOUTIQUE

EXTERIOR GALLERY SPACE

EXISTING GALLERY

LOBBY/STORE CONNECTION: STUDIO-GALLERIES ALLEY CONNECTION: HUB-NEW MUSEUM-GALLERIES

RESTAURANT

NEW MUSEUM ACCESS

PLAN CONNECTION SUBWAY ENTRANCE

SUBWAY ENTRANCE WITH VIEW TO GALLERY

THEATRE

SECTION CONNECTION 2


SEVENTH FLOOR/WHITE BOX GALLERY EIGHTH FLOOR/WHITE BOX GALLERY NINTH FLOOR/SKYLIGHT GALLERY

FIFTH FLOOR/WHITE BOX GALLERY

OLD BUILDING/OPEN SLAB GALLERY

FOURTH FLOOR/WHITE BOX GALLERY

WORK SPACES AND OFFICES

THIRD FLOOR/WHITE BOX GALLERY

SECOND FLOOR/WHITE BOX GALLERY

NEW EXHIBITION SPACES

3

NEW FORMS OF SOCIAL INTERACTION


4


PROJECT 2

RIO SUPER "NATURE" HOSPICE

NEW DIFINITION OF NATURE IN HOSPITAL DESIGN RIO DE JANEIRO, BRAZIL Collaborator: Ying Liu

Tutor: nARCHITECTS, New York

There are about 30 palliative care center in Brazil, the largest of them located at the National Cancer Institute, in the City of Rio.

National Cancer institute, Rio

5

79% END OF LIFE HOSPICE

9% GOVT. /HOME

6% HOSPITAL HOSPICE

4% NURSING SERVICE

2% CANCER CENTER


PROGRESS DIAGRAM:

1. NATURAL ACCESS

2. URBANAL CONNECTION

3. BRING IN WATER

4. SUNLIGHT ADJUSTMENT

5. WIND LEADING

6. SUNLIGHT/HEAT SHUTTER

7. TRADITIONAL GREEN

8. BRING IN SCATTER GREEN

9. USE SCATTERED GREEN CONNECT ACTIVITIES SPACES

6


GREEN ANALYSIS: 1. FOR CIRCULATION, WE USE SCATTERED GREEN SPACES TO connect patient’s living rooms INbetween two BLOCKs. AND MAKE THE SCATTERED GREENS BE MAJOR SPACES FOR ALL ACTIVITIES. 2. FOR FACADE, WE USE SCATTERED GREEN SPACE HELP DECIDE FACADE CUTOFF. 3. FOR WIND LEADING, WE USE SCATTERED GREEN BRIDGES AS GAPS HELP DECREASE HUMIDITY IN HOSPICE.

10. PLANT DIFFERENT SCALES OF GREEN TO BUILD PUBLIC PROGRAMS

7


SECTION: BASEMENT

SHADE MARCKET

DAY ROOM

LIVING ROOM

PATIENT ROOM

LIVING ROOM

CHAPEL

SECTION

8


PROJECT 3

0 KM/H

EXTRUDER OF LIFE PACE

THE AMOUNT OF CONSTRUCTION DETAIL IS DETERMINED BY PACE OF LIFE Collaborator: Li Cen; Tutor: Xu Weiguo TV PROGRAMS 48KM/H

6 KM/H

12 KM/H

MOTORBIKE 18KM/H

COOKING 4KM/H

20 KM/H

RESTAURANT 12KM/H

30 KM/H BUS 20KM/H

ART 2KM/H

TAXI 30KM/H CALIGRAPH 2KM/H

NEWSPAPER 10KM/H

80 KM/H

VIDEO GAMES 16KM/H

RURAL AREA 3KM/H PET 5KM/H

NOVEL 13KM/H

INSTANT NOODLES 22KM/H

TONGFANG TECHNOPARK FAST-TEMPO

24 KM/H CRAFTS 6KM/H

MOBILE PHONE 15KM/H

8 KM/H SLOW-TEMPO TSINGHUA UNIVERSITY

FAMILY 4KM/H

SUBWAY LINE 13# RUSH

9

24 KM/H

DOWNTOWNA 20KM/H


HOW TO GET THE DETAILS?

RESEARCH ABOUT THE LIFE PACE IN THE SITE

MORE DETAILS → SMALLER UNIT

LESS DETAILS → BIGGER UNIT

COMBINE DIFFERENT UNIT

PAINT THE LIFE PACE INTO SEVERAL GRAPHICS BY DIFFERENT TIME IN A DAY

08:00

12:00

16:00

18:00

21:00

USE VORONOI TO SEPERATE THE SPACE TO SEVERAL UNITS

CONTROL THE POINTS OF VORONOI TO SEPERATE THE SPACE INTO UNITS AND GET DETAILS

OVERLAP THESE GRAPHICS

DETAIL DISTRIBUTION

BUILDING LIMIT

POINTS DISTRIBUTION

SPACE SEPERATION

HORIZONTAL SEPERATION

POINTS SEPERATION

SPACE SEPERATION

VERTICAL SEPERATION

10


UNIT SPACE

SECTION 1

1ST FLOOR PLAN

11

2ND FLOOR PLAN

3RD FLOOR PLAN

4TH FLOOR PLAN

SECTION 2

SECTION 3


STRUCTURE FRAME

STRESS CALCULATION

PARTIAL ADJUSTMENT

STRUCTURE ADJUSTMENTS

SURFACE PRACTICE

12


EXPERIENCED BY EYE

PROJECT 4

EARTHQUAKE MEMORIAL PLAZA

Most people who were born before 2000 will have a clear memory about the earthquake. They experienced this disaster by their own eye and many of them lost their relatives in it. THEIR EMOTION IS SO STRONG that memorial should be the only function in this site.

EMOTION OF BUILDING TRANSFORMS AS TIME GOES ON Collaborator: Li Cen; Tutor: Zhou Rong

BE INFORMED THROUGH EAR Some children who was born after 2000 or born in next several years have no sharp memory. They might known the disaster from others such as their parents. THEIR EMOTION WILL BE MORE SMOOTH than their parents.

LEARN FROM BOOKS People who will be born in faraway future will have no their own memory about this earthquake. They learn about the disaster from history book just like I learning massacre in world war II. THEIR EMOTION WILL RETURN TO NORMAL.

DISASTER The Wenchuan Earthquake was a deadly earthquake occurred on May 12, 2008 in Sichuan province of China. Official figures state that 69,197 are confirmed dead, including 68,636 in Sichuan province, with 18,222 listed as missing. It left about 11 million people homeless.

MEMORIAL

After Wenchuan Earthquake and approximatedly 70000 people's death, Sichuan and the whole nation plunged into deep sorrow.

RECONSTRUCTION Survivors haven't given up their hope. They need to rebuild homeland on the ruins. Life will go on.

13


2

YEARS LATER

SORROW SYMBOL Memorial plaza will be finished. Through the interspace of the steel grid, people will see the ruins and crack bricks. It will remind them of the disaster and the plaza will be A MEMORIAL PLACE FOR THE CITY.

STEEL GRID

CURRENT SITUATION

There are several ruins and a myriad of fragments in the site. EARTH

STEP1. SITE PREPARATION

Pull the dilapidated buildings down and make the fragments relative flat.

20

YEARS LATER

URBAN WOUND HEALING Emotional revival of the city. Grass will grow in the memorial plaza and the plaza will be transformed to A PARK IN THE CITY FOR PUBLIC USING.

STEEL GRID

STEP2. CONSTRUCT THE STEEL GRIDS TO COVER THE RUINS Construct the new floor with steel grids. Make a new plaza upon the fragments and ruins.

EARTH

STEEL GRIDS

BEAMS

50

YEARS LATER

EMOTIONAL REVIVAL Plants will grow in the memorial plaza and the plaza will be transformed to A PERMANENT LANDSCAPING PARK IN THE CITY.

STEEL GRID

COLUMNS

EARTH

RUINS

14


PLAN 2 (-4.200) 4. Education Area 5. Exit 7

7. Office 8. Library 9. Meeting Room

9 8 4

5

PLAN 1 (+1.200) 1. Main Entrance 2. Lobby 3. Exhibition Hall 4. Education Area 5. Exit

7 9

6. Store 7. Office 8. Library 9. Meeting Room

8 4

2 5 3 1

6

1. Main Entrance of the Building 2. Covering Grass Building 3. Memorial Plaza 4. Parking

15

18


ELEVATION

LIGHT EXHIBITION HALL

ENTRANCE & LOBBY

EXIT & MEMORIAL WALL

WALL EXHIBITION HALL

SECTION 1

SECTION 2

16


PROJECT 5

YI GARDEN, VENICE

VENICE BIENNALE CHINESE PAVILLION 2010 CHINESE DATING core member of the project, internship in Studio Pei-Zhu

Tutor: Zhu Pei

CONCEPT -- DESIGN -- CONSTRUCT

17

DATING IN A FOREST

DATING IN A GROVE

DATING IN A PARK

DATING IN A FAIR

DATING IN A CORRIDOR

DATING IN A BRIDGE

SPACE PATTERN

SPACE PATTERN

SPACE PATTERN

SPACE PATTERN

SPACE PATTERN

SPACE PATTERN


CONCEPT -- DESIGN -- CONSTRUCT

LED LAMPS

RODS

MIRROR LAKES

GROUND

18


CONCEPT -- DESIGN -- CONSTRUCT

ACRYLIC ROD

LED

STEEL PLATE

STONE

LED LIGHT ACRYLIC ROD

POWER SYSTEM

STEEL PLATE

POWER SYSTEM

19


20


OHTER WORKS 1

OHTER WORKS 3

HYPERLINK

E-TOWER

AA Winter Visiting School 2010 (Beijing, China) Architecture Association School of Architecture Visiting School 12/2010

OHTER WORKS 2

SOLAR-SLOPE ECO-SCHOOL International Solar Building Design Competition 2009 Honorable Mention Prize (with Xia Juntian) International Solar Energy Society Chinese Renewable Energy Society

21

Overseas Chinese Town, Shenzhen, China Studio Pei-Zhu Design: 2010; Construction: 2011-2012


OHTER WORKS 4

SURVEYING AND DRAWING OF CHONGAN TEMPLE, SHANXI PROV Research about Chinese Historical Building 2009

22

Architecture Design Portfolio_Yu Zhang  

Yu Zhang zhangyu_arch@hotmail.com MSAAD Columbia University 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you