Page 1

7 razloga za konzumaciju Zagrebačkog sireka

S

poznaja da svaki trgovac hvali svoju robu stara je koliko i trgovina. Meñutim, sasvim je neobično kad o toj robi pozitivno posvjedoče liječnici, ekonomisti, historičari, nutricionisti. A upravo se to dogodilo sa Zagrebačkim friškim kravljim sirom, poznatijim pod nazivom „Zagrebački sirek“. Iako se prvi put spominje u povijesnim dokumentima iz davne 1593. godine, o njegovom blagotvornom utjecaju na zdravlje svjedoče brojni povijesni i medicinski izvori od druge polovice 18. stoljeća do danas. Tako je, primjerice, upravitelj Bolnice milosrdne braće dr. Rudolf Lamprecht, magistar kirurgije i porodništva, propisao da jednom tjedno bolesnici obvezno moraju jesti friški kravlji sir. U narednim godinama o blagotvornom utjecaju friškog kravljeg sira na zdravlje svjedoči ne samo „Liečnički viestnik“ već i brojne novine namijenjene najširim slojevima: Agramer Tagblatt, Glas naroda, Mali katolički vjesnik, Narodna misao, Obzor i mnogi drugi. Stoga kad je prije nekoliko mjeseci njemačka biokemičarka Johanna Budwig koja je više puta bila nominirana za Nobelovu nagradu konstatirala kako je postigla nevjerojatne rezultate u liječenju raka i drugih teških bolesti dijetom koja se temeljila na svježem kravljem siru od nepasteriziranom mlijeka i lanenom ulju malo je tko bio iznenañen. Vjerojatno zato jer sva blagotvorna svojstva Zagrebačkog sireka još uvijek nisu otkrivena. „Treba nešto ostaviti i za buduće naraštaje znanstvenika“, govore u Udruzi malih sirara Grada Zagreba „ZG sirek“. Naime, oni ni jednog trenutka nisu posumnjali u niz pozitivnih svojstava proizvoda kojeg proizvode i svakog dana donose na zagrebačke tržnice. Često ih pitaju: zašto konzumirati Zagrebački sirek? Iako je razloga mnogo, oni se mogu svesti na sedam najbitnijih: Kao prvo, riječ je o iznimno ukusnom proizvodu koji se razlikuje od svih ostalih sireva na svijetu. Naime, većina sireva se od pamtivijeka proizvodi kako bi se mlijeko i mliječna mast „konzervirale“ za kasnije. Filozofija proizvodnje Zagrebačkog sireka je dijametralno suprotna – on se proizvodi sa isključivom svrhom da bi se konzumiraa isključivo svjež. Stoga je njegov okus specifičan, neponovljiv i neusporediv sa svim ostalim sirevima. Nakon proteka relativno kratkog vremena za konzumaciju on gubi sva svoja nutritivna svojstva, okus, miris. Kao drugo, rije je o iznimno zdravoj namirnici, koja prosječno sadrži 20-40 posto bjelančevina i oko 15-ak posto mliječne masti, a odličan je izvor vitamina i minerala, u prvom redu kalcija, fosfora i magnezija. Zahvaljujući značajnom sadržaju kalcija,


Zagrebački sirek ima važnu ulogu u sprječavanju osteoporoze, odnosno u održavanju dobrog zdravlja kostiju, prevenciji od srčanih bolesti, povišenoga krvnog tlaka i raka debelog crijeva, doprinosi i zdravlju zuba sprečavajući stvaranje zubnih naslaga, a samim time i razvoj karijesa jer podiže pH vrijednost u ustima, pa na taj način reducira izloženost zuba kiselinama, a važna je namirnica u dijetoterapiji šećerne bolesti te kod bolesti jetre i žuči. Kao treće, zbog sporo probavljivih mliječnih proteina, kazeina, koji su bogat izvor kvalitetnih proteina, a gotovo da i ne sadrže masnoće, čovjek dugo nakon konzimacije Zagrebačkog sireka osjeća sitost. Zbog toga je to namirnica koja jako pomaže onima koji žele smršaviti te sportašima, ali i svima onima koji vode računa o optimalnoj prehrani. Kao četvrto, za razliku od mnogih drugih namirnica, Zagrebački sirek se može odlično „sljubiti“ s nizom drugih namirnica, ne gubeći pri tome svoja nutritivna svojstva. Sirek se može konzumirati s mesom, s povrćem, voćem, a da pri tome ni jedna od namirnica ne izgubi svoja gastronomska svojstva, te svoje karakteristične mirise i ukuse. Sličnu osobinu ima samo nekoliko namirnica u ljudskoj prehrani. Kao peto, konzumacijom Zagrebačkog sireka štedimo novac. Riječ je o relativno jeftinoj namirnici, dostupnoj svima. U vremenima krize i recesija, svaka ušteda je dobro došla. Sirek je, treba li to spominjati, jeftiniji od mesa, od voća pa i od povrća. Kao šesto, konzumacijom Zagrebačkog sireka pomažemo domaće lokalno gospodarstvo. U ovom trenutku u široj okolici Zagreba postoje cijela sela i općine koja su se nekoć bavila stočarstvom u kojima više nema jedne jedine krave i nije daleko vrijeme kad će djeca poljoprivrednika ići gledati krave u zoološkom vrtu. Stočarska proizvodnja u okolici Zagreba nije se razvila i nazaduje, a tek nekolicina farmi ima veći broj krava. U takvom ozračju Zagrebački sirek nesporno pomaže razvoju mljekarstva i stočarstva te otvara i čuva nova radna mjesta. Napokon, kao sedmo, riječ je o tradiciji. Zagrebački sirek je autohtoni zagrebački proizvod star najmanje 400 godina. Najmanje četiri duga stoljeća, iz generaciju u generaciju, na stolovima Purgera se bar nekoliko puta tjedno našao njihov Sirek. Namirnicu koju nema ni jedan drugi grad na svijetu. Zar ćemo dozvoliti da ova stoljetna tradicija nestane? (P. Grabovac)

7 razloga za konzumaciju zagrebackog sireka  

Cesto se susrecemo s pitanjem: zazto konzumirati Zagrebacki sirek? Iako je razloga mnogo, oni se mogu svesti na sedam najbitnijih: