Issuu on Google+

RAFAŁ SOCHA

PORTFOLIO


CURRUCILUM VITAE INFORMACJE PERSONALNE

DOŚWIADCZENIE

Imię i nazwisko: Narodowość: Data urodzenia: Miejsce urodzenia: Status materialny: Adres:

Rafał Socha Polska 17 sierpnia 1986 Dębica kawaler Gawrzyłowska 9/8, 39-200 Dębica

2012 2011 - 2012 2010 2009 - 2010 2009 2007

e-mail: Telefon kontaktowy:

socha.rafal@gmail.com +48 664091262

OSIĄGNIĘCIA 2 miejsce w konursie studecnkim „dom modółowy” najlepszy projekt studencki ( projekt urbanistyczny Nowego Centrum Krakowa )

2012 2010

EDUKACJA 2010 -2012 Wydział Architeketury i Urbanistyki, Politechnika Krakowska , studia magisteriski. 2011-2012 Copenhagen School of Design and Technology, (Erasmus Program), studia magisteriskie 2006-2010 Wydział Architeketury i Urbanistyki, Politechnika Krakowska , studia inżynierskie. 2001-2005 Zespół Szkół nr2 im. Egueniusza Kwiatkowskiego w Dębicy.

WARSZTATY 2012 2011 2010 2009

Vostok Design ( projektant, projekt konkursowy ) Projekty dla prywatnych inwestorów. IPG z.o.o, ( asystent architekta, członek zespołu konkursowego ) Arcadom Polska, ( asystent architekta, nadzor budowlany ) Roland Investments, ( asystent architekta ) Fast Layout, ( projektant )

KWALIFIKACJE JĘZYKI: angielski - zaawansowany PROGRAMY: AutoCAD, ArchiCad, Revit Architecture, 3DSmax + V-ray Sketchup, Adobe Photoshop, In Design, Microsoft Office.

PUBLIKACJE EcoWeek „Shooting range” Kraków Warsztaty Desginu Dania,Kopenhaga UPWARD - Urban Project Workshop and Resposible Design - Włochy, Turyn Miedzynarodowe warsztaty urbanistyczne Kraków - Sztutgart

Warsztaty ECOWEEK publikacja projektu Najlepszy projekt studencki - publikacja w uczelnianym wydawnictwie.

2012 2009


WYBRANE PROJEKTY INSTYTUT ARCHITKETURY / DANIA, KOPENHAGA 1 KŁADKA PIESZO - ROWEROWA / GDAŃSK 2 STOISKO HANDLOWE - MEBEL MIEJSKI / WARSZAWA OCHOTA 3 DOM MODUŁOWY 4 APARTAMENTOWIEC SKY CONDOS / PERU, LIMA 5 PROJEKT WNĘTRZA / DĘBICA 6 PROJEKT URBANISTYCZNY SCALO VANHGILIA / WŁOCHY, TURYN 7 DOM POKOLENIOWY / WOŁCZA WIELKA 8 PROJEKT URBANISTYCZNY KRAKOWSKIEGO NOWEGO SENTRUM / KRAKÓW 9 MUZEUM STAREGO SAMOCHODU / KRAKÓW 10 BIBLIOTEKA / RADOM 11 12 WARSZTATY ECO WEEK „SLOW POINT”/ KRAKÓW


INSTYTUT ARCHITEKTURY DANIA, KOPENHGA PROJEKT STUDENCKI POLITECHNIKA KRAKOWSKA


KŁADKA PIESZO-ROWEROWA POLSKA, GDANSK PROJEKT KONKURSOWY KONKURS MIĘDZYNARODOWY


Kładka jest konstrukcją opartą o proste linie oraz prostą i rozsądną geometrię. Jej proporcje zostały zoptymalizowane pod kątem zastosowania jak najcieńszych przekrojów. Zaproponowana kładka jest konstrukcją obracaną. Składa się ona z przczółka stałego, betonowego od strony starego miasta i przęsła obracanego z osią obrotu od strony wyspy Ołowianki. Prosta geometryczna forma pozwala na zastosowanie ekstrawaganckiego w wyrazie materiału jakim jest aluminium anodowane na kolor złoty. Kolor złoty nawiązuje do wielowiekowych gdańskich tradycji złotniczych a zarazem tworzy obiekt oryginalny i przyciągający wzrok. Aluminium anodowane jest materiałem niekorodującym i zarazem niezwykle lekkim (ok. 3kg/m2). Złoty kolor i perforowana faktura będą zdecydowanie zaskakiwały zmieniającymi się refleksami świetlnymi o wszystkich porach dnia i roku. Cała powierzchnia kładki pokryta jest deskowaniem, którego inspiracją jest decking jachtów i żaglówek, będący nie odłączny element panoramy Gdańska.


PLAC TARGOWY - MEBEL MIEJSKI POLSKA, WARSZAWA/OCHOTA KONKURS STUDENCKI 2012r.


Projekt umożliwia aranżację wnętrza mebla straganu w zależności od zaistniałej sytuacji. Na co dzień służy jako stanowisko handlowe oferujące owoce, warzywa, kwiaty. Po zakończeniu dnia handlowego służyć może mieszkańcom dzielnicy podejmującym inicjatywy typu: pchle targi, wystawy, kiermasze książek i inne etc. W dniach wolnych od pracy stanowi idealne miejsce do odpoczynku i spotkań towarzyskich.

Lekkie aluminiowe blaty chowane w zamykanej skrzyni w tylnej części straganu, pozwalają na dowolną organizację wnętrza, raz staje się typowym stanowiskiem handlowym, innym razem może służyć jako stół przy którym można rozegrać partię szachów, wypić kawę. Blaty o głębokości 30 cm są lekkie i poręczne, pozwalają na stworzenie powierzchni umożliwiających handel i ekspozycję przedmiotów o większych gabarytach, np. dywany lub obrazy. Stragan wyposażony został również w rozsuwane zadaszenie. Markiza w kolorze bieli harmonijnie współgra z pozostałymi elementami mebla – straganu.


DOM MODUŁOWY POLSKA, GDANSK KONKURS STUDENCKI 2 miejsce w ogólnopolskim konkursie studenckim.


Bryła budynku powstała w oparciu o prosty schemat funkcjonalny, zakładający kompozycję na bazie dwóch stref: strefy dziennej oraz strefy nocnej, scalonych przestrzenią komunikacyjną. Do konstrukcji wykorzystane zostały moduły podstawowe, bez zbędnych modyfikacji, umożliwiające znaczne obniżenie kosztów produkcji. W projekcie postawiono na minimalistyczny design oraz wysokiej jakości materiały, dzięki czemu zaprojektowany obiekt wyróżnia się najwyższą klasą. Obiekt posiada 150 m2 przestrzeni użytkowej. Każdy fragment został zaprojektowany w taki sposób, aby sprostać wysokim wymaganiom odbiorcy. Otwarte, minimalistyczne przestrzenie zostały wyposażone w odpowiednią ilość ukrytych wnęk i szaf, dzięki czemu modny design staje się również praktyczny oraz pozwala na indywidualne ingerencje każdego z klientów.


SKY CONDOS PERU, LIMA PROJEKT KONKURSOWY KONKURS MIĘDZYNARODOWY

Apartamentowiec zaprojektowany został jako budynek bliźniaczy, doświetlony został jedynie od dwóch stron. W budynku mieści się 10 apartamentów o podwójnych kondygnacjach częściowo przeplatającymi się z kolejnymi, tworząc swojego rodzaju szuflady. Projektowane apartamenty mają po 500m2 powierzchni użytkowej. Można wyróżnić 2 typy apartamentów, różnica ta wynika z przyjętych rozwiązań ideowych i polega na odbiciu lustrzanym podstawowego rzutu apartamentu. Pomieszczenia reprezentacyjne zgodnie z wymaganiami zlokalizowane zostały od strony elewacji frontowej a widok z nich, skierowany jest w kierunku klubu i pola golfowego. Każdy apartament mieści w sobie wizualnie wydzieloną strefę dla służby, w skład której wchodzą; 2 pokoje, łazienka, pralnia, suszarnia, kuchnia oraz dwie przejściowe spiżarnie. W części dziennej apartamentu znajdują się pomieszczenia tj. living room o podwójnej wysokości z tarasem i drzewem, jadalnia, pokój rodzinny z balkonem ,basen, WC, pomieszczenie do pracy oraz biblioteczka. Cześć nocną stanowią; sypialnia główna z łazienką i garderobą oraz 3 mniejsze sypialnie również z indywidualnymi łazienkami każda.


PROJEKT WNĘTRZA POLSKA, DĘBICA KUCHNIA Z JADALNIĄ, ŁAZIENKA I TOALETA MIESZKANIE PRYWATNE


PROJEKT URBANISTYCZNY SCALO VANCHIGLIA WŁOYCH,TURYN PROJEKT STUDENCKI POLITECHNIKA KRAKOWSKA


DOM WIELOPOKOLENIOWY POLSKA, WOナ,ZA WILEKA PROJEKTSTUDENCKI POLITECHNIKA KRAKOWSKA


KRAKOWSKIE NOWE CENTRUM POLSKA, KRAKÓW PROJEKT STUDENCKI POLITECHNIKA KRAKOWSKA


Jednym z przyjętych założeń ideowych, jest stworzenie centrum kulturowego na przedłużeniu osi Traktu Królewskiego. Połączenie kładką pieszo rowerową zdegradowanych obszarów powojskowych poprzecinanych trakcjami linii kolejowych. Wyciągając wnioski z przeprowadzonych analiz opracowaliśmy koncepcje urbanistyczną, która w założeniu ma stworzenie trzech stref o różnorakich wzajemnie przenikający się funkcjach. Pierwszą z nich jest strefa o charakterze kulturowym która znajduje się w północnym narożniku projektowanego obszaru. Wybrane przez nas miejsce oparte jest o opracowaną przez nas teorią i obrazuje to „Analiza Traktu Królewskiego” W założeniu projektowym strefa przeznaczona jest pod zabudowę wielko kubaturową tj. opera, muzeum, centrum nauki i techniki, sala kongresowa, audytorium itp. Zakładamy powstanie 2 takich obiektów połączonych funkcjonalnie kładką pieszo-rowerową, rozpiętą nad torowiskiem ipełniącą jednocześnie funkcję łącznika niwelującego barierę architektoniczną jaką jest kolej. Drugą strefą, jest przestrzeń przeznaczona na akademicką zabudowę mieszkaniową i stworzenie parku naukowego dla studentów Krakowskich Wyższy uczelni. Przestrzeń tak zlokalizowana jest wzdłuż ciągu pieszo-jezdnego usytuowanego przy jednej z barier architektonicznych którą jest Cmentarz Rakowicki .


Strefę trzecią stanowi przestrzeń usługowo- biurowa w części środkowej i południowej przy ul. Wita Stwosza. Budynki projektowane w tej strefie mają zróżnicowaną wysokość, która stopniowo wzrasta w kierunku tej ulicy, tworząc tym samym barierę dźwiękową dla pozostałych stref. Maksymalna wysokość zabudowy w tej strefie nie przekracza sześciu kondygnacji biurowych.

Na planowanym przez nas terenie postanowiliśmy zachować też budynki, które uznaliśmy za atrakcyjne ze względu na dobry stan techniczny i duże możliwości adaptacji pod nowe funkcje. Budynki te ulokowane są w centralnej części. Postanowiliśmy również zachować budynki sąsiadujące z ulicą Rakowicką. Linia zabudowy tej ulicy ukształtowana jest uskokowo po obydwu stronach. Pozbycie się tych budynków mogło by zaburzyć schemat tej zabudowy, który uznaliśmy za wartościowy pod względem kompozycyjnym. Uznaliśmy zarazem, iż nowo projektowane budynki w pierzei tej ulicy powinny kontynuować tę zasadę.


MUZEUM STAREGO SAMOCHODU POLSKA, KRAKÓW PROJEKT STUDENCKI POLITECHNIKA KRAKOWSKA


SHOOTING RANGE WOLA JUSTOWSKA, CRACOW INTERNATIONAL CONFERENCE & WORKSHOP FOR ARCHITECTURE & DESIGN International wrokshop ECO WEEK Located in the wealthy district of Cracow the culutral capital of Poland.



portfolio