Page 1

Juny 2013


Cada cop que un nou exemplar d’aquesta revista us arriba a les mans, no podem evitar pensar que ja som un any més vells, però també som una mica més madurs i, per què no, també una mica més savis. Ens arriba el moment de revisar una mica què hem fet cadascun de nosaltres durant aquest temps: els petits han crescut molt, els mitjans es van fent grans i els veterans ja són a punt de marxar a l’institut... i els pares i mares, joiosos, anem veient com els nostres fills se’n van sortint.

Els mestres fem balanç i pensem en allò que ha funcionat bé i allò que haurem de canviar, veiem com ens marxen uns alumnes i ens n’arriben de nous, ens adonem que ha passat un altre curs i... mare meva! Ja en són una pila! Aquest any no ha estat gens fàcil per ningú, però per nosaltres també ha estat especialment difícil; a més de les retallades, que com nosaltres ha patit molta gent, ens veiem obligats a fer moltes més tasques però sense disposar d’aquella horeta setmanal que teníem per preparar les classes, corregir treballs, preparar materials nous... Potser ens hem sentit una mica desbordats, però podeu estar ben segurs que tots i cadascun de nosaltres fem el millor que sabem i ens esforcem perquè l’ensenyament que rep el nostre alumnat no perdi ni un gram de qualitat. S’acosten temps difícils per a l’Escola Catalana, però ja sabeu que la nostra especialitat és sobreposar-nos a les patacades, seguir units, dempeus intentant millorar cada dia la nostra escola. No podem fer-ho sols, necessitem que tots i cadascun dels membres de la Comunitat Educativa tinguem ben clar quin és el nostre paper i quina és la nostra funció i així, amb l’esforç de tots, podrem mirar endavant i aconseguir, any rere any, créixer, madurar i, per què no, ser una mica més savis...

Mestres de la ZER Elaia

1


A la ZER hem treballat...

2


XXIIa FESTA DE LA ZER A LA GRANADELLA

Tal com diu la tradició

No hi ha millor manera de començar

cada any fem una reunió

que fer-ho amb un bon esmorzar

Després ens van repartir en grups

Ens van venir moltes ganes

per fer la gimcana de la salut.

de fer algunes filigranes.

I ballàrem una estona...

No ens fèiem pessigolles...

... això si que mola!

són massatges ... amb els colzes!

3


l Però l’esdeveniment del dia

Cantar i ballar cançons de “Grease”,

va ser l’espectacle del migdia

acrosport i tothom feliç!

Arribada l’hora de dinar,

Asseguts, en fila o en rotllana

cap a Sant Antoni, a repostar.

ens vam fer passar la gana.

Per fer bé la digestió

No us penseu que ens vam cansar...

el millor és una petita excursió.

... que l’any que ve hi volem tornar!

4


AUQUES DE LES ENERGIES RENOVABLES Amb aquestes auques us volem ensenyar el que hem aprés de les energies renovables.

La biomassa és una energia que molta gent utilitza

Si els boscos netegem biomassa tindrem.

Aprofitar restes de matèria orgànica d’origen vegetal i animal, és una bona manera de fer energía que no contamina ni fa mal.

5


6


7


8


EMILI PUJOL A LA ZER Havíeu sentit parlar mai de l’ EMILI PUJOL? Doncs va néixer a La Granadella el 1886 i va ser un gran guitarrista, musicòleg i compositor. Es considera una de les figures principals de la pedagogia guitarrística del segle XX. Va viatjar per tot el món amb la guitarra, com a intèrpret i com a compositor. També es dedicà a fer estudis dels antecedents de la guitarra i a transcriure obres antigues i adaptar-les per a la guitarra. A la ZER, els alumnes de Primària ens vam endinsar a la seva vida per conèixer més aquest personatge de la nostra terra.

Alumnes realitzant l’activitat de l’exposició.

9


TEATRE ANGLÈS Com cada any, els alumnes de primària han anat a veure una obra de teatre en anglès a Les Borges Blanques amb el transport subvencionat pel Consell Comarcal. Aquest curs, els alumnes de Cicle Inicial han vist l’obra nadalenca “Rudolph” i els alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superios l’obra “Robin Hood”. Aquí teniu unes imatges: RUDOLPH

ROBIN HOOD

10


GREASE Un any més, els alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior de la ZER Elaia hem realitzat un musical. Aquest cop hem interpretat cançons de la pel·lícula “Grease” que hem anat preparant durant tots els dimecres del segon trimestre aprofitant l’agrupament. Aquest musical és una activitat interdisciplinària, ja que s’ha treballat des de les àrees de música, educació física i llengua anglesa. Un any més ens han demostrat que són els millors a la pista de ball.

Alumnes de CS presentant les cançons

Alumnes de CM interpretant una de les cançons

Alumnes de CS interpretant una de les cançons

Alumnes de CM fent acrosport

11


ESPORT I ESTIL DE VIDA SALUDABLE Des de l’àrea d’Educació Física, en col.laboració amb el Consell Esportiu de Les Garrigues, amb el CAP de La Granadella i els ajuntaments, hem realitzat uns tallers de salut escolar. Aquests tallers pretenen apropar als escolars, a través de l’activitat física, a millorar les seves qualitats físiques i a comprendre els beneficis d’hàbits saludables. D’aquesta manera intentarem prevenir malalties derivades del sedentarisme, promovent l’activitat física.

També un any més, junt amb els membres de l’associació esportiva (AEE ZER Elaia), hem ofertat l’activitat extraescolar de multiesports i les sortides dels dissabtes, d’acord amb els tallers de salut explicats anteriorment. Aquest any el Gerard, un estudiant de magisteri, ha fet les pràctiques a la ZER Elaia, amb ell, hem praticat l’acrosport i el rugby.

12


AUDICIÓ: REALMENT CONEIXEM LA FLAUTA DOLÇA? Com ja sabeu, a les nostres escoles, utilitzem la flauta dolça com a instrument vehicular per aprendre música. És un instrument proper i senzill, però a la vegada molt desconegut per a nosaltres. A través de l’audició en directe que va realitzar la Glòria Segura, els alumnes de CM i CS de la ZER Elaia juntament amb els alumnes de 1r ESO vam poder conèixer de ben a prop aquest instrument: les parts de la flauta de bec, les característiques, la seva gran família i la importància que ha tingut aquest instrument al llarg de la història Va ser una estona d’entreteniment i aprenentatge, on vam poder escoltar en directe música de flauta de diferents èpoques.

Diferents tipus de flautes

Flauta sopranino

Moment de l’audició

13


DIA DE LA NO VIOLÈNCIA I LA PAU 30 de gener El dia 30 de gener, les diferents escoles vam recordar d’una manera especial la importància de la pau: pau als nostres cors, a les nostres famílies, a les escoles, al carrer, al poble, en el món… Per tot l’ esmentat es van dur a terme, un seguit d’activitats en les que vam participar des dels més petits fins als més grans. Vam preparar unes capses de “Regals per la pau” dels que tots vam poder gaudir. Els més grans vam llegir frases per la pau com: “Construir la pau és cosa de tots...” A continuació, els de C. Mitjà vam recitar el poema “I si el món fos meu?”. I per acabar els de C. Inicial i Infantil vam cantar “Som Amics” i “Sigui la pau amb nosaltres, sigui la pau per tot el món”.

14


HOMENATGE ALS AVIS Aquest any des de l’àrea de Religió, hem descobert que els nostres padrins i padrines són uns grans entrenadors per la nostra vida. Hem buscat fotos dels nostres avis, les hem portat a l’escola, les hem compartit, i hem parlat de les

coses que ens ensenyen, el què fan per

nosaltres... Algunes de les coses que ens ensenyen les hem escrit en un rem que hem decorat i hem col·locat en una barca. Entre tots hem après aquest poema que el volem dedicar a tots els padrins i padrines. Passo el temps mirant com tu creixes. Tanco els ulls, i ja t’has fet gran. I voldria dir-te menuda: el món és per a tu. Avi, jo

T’he vist sempre alegre, bon amic i amable amb tothom. Si de gran pogués escollir, jo vull ser com tu. Ai petita,

Quan,

com

dius,

em

costi

no sempre és fàcil.

avançar,

De vegades,

pensaré en tu.

Cal confiar,

Passo el temps

Passo el temps

tenir fe i lluitar de tot cor,

mirant com tu creixes.

mirant com em mires.

però Déu és amb tu.

Tanco els ulls,

Quan em senti

i ja t’has fet gran.

un xic cansada,

I voldria dir-te menuda,

o bé em costi

el món és per a tu,

I és bonic que tu avi em diguis

riure de grat.

el món és per a tu.

que el món és per a mi,

Tanco els ulls, i ja t’has fet gran.

que el món és per a mi.

15


COM TREBALLEM LA QUARESMA CAMÍ CAP A LA PASQUA? Aquest temps el treballem des de la Vella Quaresma, un ninot femení amb set cames. Setmana rere setmana ens ajuda a canviar o bé millorar les nostres actituds.

Els més petits van a saludar a la Vella Quaresma, li treuen una cama i la Quaresma dóna noves pistes d’aprenentatge. També si ens esforcem i anem millorant ens fa un regal. Aquest any hem anat a visitar la Vella Quaresma de l’Institut que està molt sola i li hem regalat un llaç del color lila. És el color que més li agrada.

També és un temps que reflexionem sobre les actituds i descobrim valors com l’esforç, l’alegria, la solidaritat... que són necessaris per arribar al Cim de la nostra vida.

16


Notícies d’interès…

17


30 ANYS DE CATALUNYA RÀDIO Aquest 2013, Catalunya Ràdio fa 30 anys que va començar les seves emissions. Va ser un 20 de juny, quan Miquel Calçada parlava per primer cop en nom de l'emissora oficial de la Generalitat de Catalunya. Per compartir aquests 30 anys d'experiències, el Lluís Urpí, presentador de Catalunya Ràdio, va visitar els alumnes de Cicle Superior de la ZER, el dia 29 de maig, per explicar-los la trajectòria d’aquesta emissora. Vam aprendre que els objectius d’aquesta emissora són: normalitzar el català, potenciar i promoure la cultura catalana i informar. Vam poder veure els canvis que ha sofert la ràdio durant aquest 30 anys: ara podem escoltar-la a tot el món gràcies a internet i a través de diversos mitjans: ràdio, mòbil, ordinador, televisor, tablet… Abans havíem de trucar a la ràdio per telèfon i ara ho podem fer a través del Facebook, twitter o correu electrònic. Al final vam veure un vídeo amb diverses entrevistes que s’havien dut a terme a Catalunya ràdio durant aquests 30 anys i quatre companys de CS van ser gravats pel Lluís Urpí. Aquestes gravacions les podem escoltar a la pàgina següent: http://www.catradio.cat/programa/1521

18


FEM TITELLES Un any més a l’escola hem participat en l’activitat que ens ofereix el CENTRE DE TITELLES DE LLEIDA. Hem creat un titella que guarnirà l’aparador d’una de les botigues de l’Eix Comercial de Lleida. Aquesta convocatòria ens proposava la creació d’un titella fet d’escuma, nosaltres hem fet una abella.

Durant un mes ha estat exposada a l’aparador de la botiga de roba “DÍES”, esperem que l’hagi vist molta gent!!!!

19


LA MUNTANYA DE LES ÀNIMES Era la nit dels difunts al poble d’ Aiguafreda. La gent estava atemorida perquè deien que venien els difunts. Les finestres del poble feien cric-cric. El poble estava fosc i les campanes feien ding-dong. El poble estava situat a una vall envoltada de muntanyes molt altes. Els difunts van anar al poble per robar les ànimes de la gent perquè es volien sentir més humans. Un dia, en Noel anava pel carrer i, en una cantonada del carrer Sant Adrià, se li va aparèixer un mort:  Donem la teva anima sinó moriràs - li va dir el difunt.  No, per què la vols? - Li va contestar el Noel, tot espantat.  Perquè em vull sentir més humà - li va dir. Tot seguit el nen espantat se va treure la seva ànima i li va donar al mort i el nen se’n va anar a casa seva molt trist. Quan va arribar a casa li va explicar a la seva mare el que havia passat.  Mare avui en una cantonada del carrer Sant Adrià m’ha aparegut un mort vivent i m’ha dit que sinó li donava l’ànima moriria. La mare es va quedar boca oberta i en Noel li va dir:  Puc anar a buscar la meva anima?  Però és molt perillós – li va contestar la mare. Al final, després d’estar parlant una estona, la mare va dir que si. Tot seguit en Noel va agafar una motxilla, una mica de roba i el seu cavall i va enfilar el seu camí cap a la muntanya. Quan va sortir de casa un vell que es deia Ramon el va veure i el va seguir. Quan va ser a mig camí

20

se va trobar amb un


encreuament de 5 camins. El nen va pensar en veu alta: Per on s’hi va a la muntanya? El Ramon el va sentir i li digué:  A la muntanya s’hi va per aquell camí. El nen se n’hi va anar i després de tres llargs dies hi arribà . Quan va arribar a dalt de tot de la muntanya en Noel va cridar:  Mort vivent!!! El mort va sortir d’una cova.  Tornem l’ànima – va dir el nen.  Primer lluita – li va contestar el mort vivent. En Noel deixà el cavall i van començar a lluitar. El nen no tenia cap arma però el mort si. Tot seguit en Noel va agafar un pal i el va pegar al cap i el mort se va quedar inconscient. En Noel va anar a la cova a agafar la seva ànima i la va trobar sota una pedra, la va agafar i se la va beure. Després va agafar les coses, el cavall i va marxar cap a casa. Quan va arribar a casa, la mare es va posar molt contenta perquè el seu fill havia recuperat la seva ànima.

Guanyador del premi literari de les Garrigues

21


GUANYADORS DEL CONCURS LITERARI Aquest curs hem participat en la segona edició del Concurs Literari que es realitza conjuntament amb l’Institut Olivera. Els guanyadors han rebut vals de compra de la botiga Abacus i llibres de lectura. Els premis de la primera categoria “Educació Infantil i Cicle Inicial” han estat per: Cel Flix, Martí Sas i Nerea Carmona. En la segona categoria “Cicle Mitjà i Cicle Superior” tenim els següents guanyadors: Dídac Sendrós, Txell Flix i Robert Tasnadi.

22


PROJECTE: FEM DE PAGESOS! Aquest tercer trimestre hem decidit estudiar l’horticultura, i per tant hem fet un hort al pati i planter a la classe. Procés: -

Primer vam decidir com ho faríem i què plantaríem.

-

Després vam passar a l’acció i vam construir l’hort amb l’ajuda dels pares d’alguns alumnes.

-

A continuació vam sembrar les llavors i plantar el planter.

-

També a la classe vam fer planter i l’hem estat observant diàriament i hem anat resolent els dubtes que sorgien.

-

Amb grups hem investigat com fer infusions d’algunes de les plantes remeieres de l’hort perquè les farem i ens les beurem.

23


-

Les mesures del nostre hort són les següents:

-

-

Hem

fet

un

espantaocells, i hem envoltat l’hort amb llaunes amb pedres a dins i CDs penjats, per espantar els ocells i altres animals. Tot i que, quan va estar acabat, es van atansar dos falcons!

-

L’hort està malalt... Té les fulles fosques i hi ha bitxets

enganxats. Hem trobat que són: fongs, pugó negra i aranya vermella. Els hem vist al microscopi i ara busquem una solució per a que no se’ns morin les tomateres, l’estèvia, els pebroters i la menta. -

Hi hem tirat coure pels fongs i sabó i

infusió d’ortiga pels insectes i àcars. Ara esperem que se’ns recuperi aviat!

24


Observant els bitxos trobats a les fulles a través del microscopi binocular.

-

Col·locant les canyes per aguantar les tomateres.

Ensulfatant l’hort.

Amanint els tomàquets xerris collides de l’hort.

Fent l’observació diària de la germinació i creixement de les llavors.

-

Plantant el planter de tomaqueres. Collint maduixes.

25


Una mica de tot...

26


EMOCIONS Els alumnes de Bellaguarda cada dia escrivim un diari en el que parlem de les nostres emocions i sentiments. Expliquem una cosa bona, una cosa dolenta i un acte bondadós que hem fet durant el dia i l’emoció que hem sentit. Hi ha molts tipus d’emocions!

EM SENTO MALAMENT

EM SENTO BÉ

27


RETALLS DE PENSAMENTS: “TROSSETS DE NOSALTRES”

28


SOM ARTISTES Els i les alumnes d’Educació Infantil i de Cicle Inicial, en els tallers de plàstica hem realitzat la descoberta de l’artista: VINCENT VAN GOGH. Hem observat les seves obres més conegudes, la manera de pintar, els colors que utilitza... Després hem fet d’artistes creant les nostres pròpies obres. Amb tot aquest treball hem aprés que: -

“Pinta amb ratlletes i ha fet molts quadres”

-

“Li agradava molt pintar amb el color groc”

-

“També pintava estrelles molt xules”

-

“Els quadres que hem estudiat són: Els Girasols i La nit estelada” El que més ens ha agradat és la manera de pintar, fer els gira-sols i pintar

“La

Granadella”.

Ens ho hem passat molt bé estudiant VAN GOGH !!!

29

nit

estelada

a

La


IMITEM HENRI MATISSE A la classe de cicle mitjà de La Granadella hem conegut una mica l’obra d’Henri Matisse, pintor i escultor francès d’estil expressionista que utilitzava colors molt vius i estridents que no tenien massa a veure amb els colors reals d’allò que pintava. Matisse va pintar molts quadres de finestres on, des de l’interior, ens mostra els diferents paisatges que veia o que inventava...

A nosaltres ens va agradar molt aquesta idea i també ens varem imaginar què hi havia a l’altre costat de les nostres finestres...

30


Matisse també va fer molts collages de paper amb formes ondulades fent diferents composicions i treballant tant amb el paper que retallava com amb el que li quedava: positiu i negatiu. Nosaltres no ens en podíem estar i també el vàrem voler imitar... A veure si sabeu quines són les nostres obres...?

La feina més difícil de les que hem fet és aquest cel; cal molta atenció i molta paciència per retallar i enganxar totes aquestes peces tan petites, però estem molt satisfets de la feina ben feta; l’esforç ha valgut la pena!

31


KEITH HARING

El seu dibuix es basa en les siluetes humanes i d’animals. Utilitza colors molt vius (vermell, taronja, groc, verd...) i tots els dibuixos

estan

perfilats

amb

negre. També utilitza aquest traç per donar moviment a les seves siluetes.

Els seus dibuixos sempre porten un missatge, habitualment en contra de les injustícies socials. De vegades els seus dibuixos són estranys i costa d’entendre’ls.

32


RECEPTA AMB CICLE INICIAL I EDUCACIÓ INFANTIL

33


PROJECTE DELS ROMANS Aquest any els alumnes de l’escola de Bovera hem fet un projecte sobre els romans. Vam començar fent dues llistes del que sabíem

i

del

que

volíem

aprendre.

Entre moltes coses vam etudiar els edificis d’una ciutat romana, com ara els tipus de cases que hi havia: la dels pobres era la insulae

i

la

dels

rics

era

la

domus.

Per conèixer les diferents parts d’uan domus vam fer dos maquetes, va ser molt divertit. Vam aprendre les diferents parts de les menjades romanes: Gustatio(entrant), prima mensa (segon plat) i secunda

mensa (postre).

Vam estudiar la vestimenta dels romans. Per aprendre-ho vam fer un powerpoint on hi vam ficar desde la roba interior fins la roba de festa: subligar, subligaculum,

túnica,

toga,

stola,

calcei, etc.

També hem après a

sumar i restar en números romans, on els enterraven, i moltes altres coses!

CARTA ROMANA GUSTATIO Amanida amb olives Formatge i pernil amb pa i tomata

PRIMA MENSA Truita amb bolets Porc senglar amb poma

SECUNDA MENSA síndria i meló fruits secs

34


SOM CIENTÍFICS ENS AGRADA EXPERIMENTAR AMB TOT ALLÒ QUE TROBEM: Juguem amb els colors, travessem globus amb agulles, fem viure guants, fem botar ous, ballar llenties, explosions amb coca cola,... Fem desaparèixer monedes

Pèndols Rampes

Separem serradures de sorra Assequem fruita

Introduïm ous a les botelles

Fem ombres Estudiem insectes

I ombres xineses

35


ARTISTES Aquest curs els de la classe de CM i CS de Bellaguarda hem fet un racó d’art, on hi podem penjar els dibuixos que fem, firmats per l’artista. També hi tenim la història de Sant Jordi i unes flors on hi diu els adjectius positius de cadascú.

CUINERS

UNA LECTURA ESPECIAL

Per aquest tercer trimestre vam tenir una idea: cada setmana un de nosaltres portaria una recepta preparada per esmorzar. Aquesta activitat ens ha encantat! Tot ha estat deliciós! Els alumnes i les mestres de Bellaguarda són uns grans cuiners i cuineres.

36


EL DRAC I LA ROSA

Fa anys i panys, en una casa molt gran i bonica de pedra, hi vivia una princesa que li agradava jugar i llegir i també hi vivia una reina molt agradable. Un dia va venir un drac, va trucar a la porta i va sortir la princesa a obrir i quan va trobar el drac la princesa va dir: -

Què vols?

-

Vols venir a jugar amb mi? ningú vol venir i sempre estic sol.- va contestar el drac.

-

D’acord, ara vinc, li vaig a dir a la mare.-va respondre la princesa.

La seva mare li va dir que sí i li va demanar si ella també hi podia anar. La princesa va respondre: - Clar que sí, va ràpid, ens ho passarem molt bé! Quan estaven jugant a fora, el drac va proposar d’anar a llegir una estona a casa i la reina i la princesa hi van estar d’acord. Van anar a dins, a casa, a llegir contes. El drac, la reina i la princesa estaven tan cansats que es van adormir amb el llibre a la mà. Quan el drac es va despertar, sense fer gens de soroll, va sortir a buscar dues roses, una de vermella i una altra de groga. La rosa vermella la va regalar a la princesa i la groga a la reina i les hi va dir: -

He de marxar a casa, fins una altra!

I ben acomiadats, sempre que veien una rosa anaven a jugar i a llegir. I conte així, conte aixà, aquest conte acabat està!.

Txell Flix

37


LA MEVA VIDA A CATALUNYA

Vaig néixer el 1983 a Àfrica, no vaig tenir temps de conèixer els meus pares perquè em va abandonar al mig del carrer i ningú no em volia agafar però sort que hi havia gent que em portava tota mena de menjar, però no com un plat reial, una taronja, poma i coses sanes. Als deu anys em vaig començar a espavilar i vaig passar vuit anys seguits fent la mateixa ruta, cada dia anava a demanar dinerets i la gent me’n donava bastants, em comprava una o dues pomes per mantenir la forma i estalviava una o dues monedetes. Així passaven els anys i vaig decidir anar a Catalunya, allí vaig fer amics, vaig trobar treball i passava una vida catalana normal. Un dia vaig sentir música i tota mena de balls, vaig anar-hi i es ballava un ball que es deia Sardana, em va encantar i vaig començar a ballar-la amb ells. Em van dir que era la Festa Major i que hi podia participar tothom, em vaig ficar a ballar i així va passar la nit. L’endemà vaig anar a treballar i tothom em deia que ja m’havia acostumat a les tradicions catalanes. Un altre dia vaig sentir que era Sant Jordi, també que hi havia una llegenda i el meu amic me la va explicar, jo vaig quedar al·lucinat i vaig decidir participar-hi, em vaig ocupar de les decoracions. El dia de la festa tothom va quedar al·lucinat i jo em vaig sentir orgullós, de ser un africà de no res a ser un català sense problemes. Un altre dia em van regalar una barretina vermella, em va agradar tant que la portava per tot arreu. Per fi em sentia confortable on estava i ara em quedaré aquí fins a l’últim dia de la meva vida.

Robert Tasnadi

38


IL.LUSTREM UN POEMA DE JOANA RASPALL PEL CAMINET DE VORA EL RIU TRESCA QUE TRESCA VA GALOPANT UN CAVALLER SANT JORDI VA SANT JORDI VE HA SENTIT DIR QUE HI HA UN PAÍS PLORA QUE PLORA PERQUÈ D’UN DRAC N’ES PRESONER SANT JORDI VA SANT JORDI VE LA SEVA LLANÇA AL RAIG DEL SOL BRILLA QUE BRILLA CERCARE EL DRAC I EL VENCERÉ SANT JORDI VA SANT JORDI VE I TOT TORNANT QUAN L’HA VENÇUT DUBTA QUE DUBTA POTSER AQUEST DRAC NO ÉS EL DARRER

JOANA RASPALL

39


POEMES D’11 PARAULES Activitat feta per a celebrar la diada de Sant Jordi 2013 amb els alumnes d’infantil, cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior.

Aquest poema té 11 paraules en cinc versos (línies): a la primera línia escrivim un substantiu és el tema, a la segona dos adjectius, a la tercera tres paraules en forma de pregunta, a la quarta línia quatre paraules com a resposta, finalment a la última línia una paraula de resum.

40


41


L’ERUGUETA LLAMINERA

Activitat realitzada pels alumnes d’educació infantil i cicle inicial amb la pissarra digital.

42


43


SOM LA CLASSE DELS ELEFANTS A l’inici de curs vam decidir posar a la classe el nom “l’elefant” per això vam pensar que seria una bona idea saber més coses d’ells, així que vam poder aprendre... Que pot mesurar 4 metres, com 4 nens i nenes de P3 Pot pesar...

La seva petjada és molt gran

Que són herbívors I que es poden fer elefants de tota mena

I moltes coses més... Però el millor ha estat poder jugar amb ells

44


TÍNTIN I LES SEVES AVENTURES Durant el curs, a l’escola de Bovera hem fet un projecte sobre en Tintín. Hem fet diferents experiments. El primer va tractar sobre la gravetat. Amb aquest experiment vam veure que la mida no era important en la força de la gravetat, però el pes i la forma sí. Un altre experiment que vam realitzar va ser: l’atracció amb els diferents imants. Amb aquest vam comprovar que un electroimant no atreu material com el ferro si entre els dos materials hi ha algun element com la fusta. Tintín a la seva aventura al Congo va voler mostrar que si que podia passar. L’últim experiment que hem fet ha estat conèixer com es fan els llamps i si ens podem electrocutar quan estem parlant per telèfon si al carrer hi ha una tempesta, tal i com li passa al Capità Haddock a l’aventura L’afer Tornassol. Hem après que hem de vigilar perquè si que ens podem electrocutar, per això, és millor no trucar quan hi ha tempesta, ni utilitzar la televisió. Per una altra banda, per conèixer els diferents personatges com el Tintín, Milú, Capita Haddock… els hem descrit. També hem fet problemes sobre les diferents aventures del Tintín. Hem vist pel·lícules com: Objectiu: a la lluna, que ens va ajudar a poder construir el nostre coet. I moltes altres experiències divertides!

45


46


Entreteniments...

47


ENDEVINALLES Relaciona aquestes endevinalles amb la seva soluci贸.

48


TIRA CÒMICA El nen pregunta al seu pare: -Pare què és l’eco?. – Fill meu. –Rumia el pare. – L’eco és l’únic que té el coratge de contestar-li a la teva mare.

49


50

Zer elaia revista2013  
Zer elaia revista2013  

La revista de la ZER Elaia del curs 2012-2013

Advertisement