Page 1

SEMIH BEWIJZENMAP


DESIGNERS ARE MEANT TO BE LOVED, NOT TO BE UNDERSTOOD.


INHOUD


1 Ontwerpt media-uiting 1 2 3 4 5

Beoordeelt de opdracht en bespreekt deze met de opdrachtgever Maakt een plan van aanpak Maakt een concept Maakt het ontwerp Presenteert het concept en/of ontwerp van de media-uiting

12 14 16 18 20

2 Realiseert media-uiting 1 2 3 4 5

Bereidt de realisatie voor Begeleidt uitbesteding aan derden Maakt de media-uiting Levert de media-uiting op Houdt het archief bij

26 28 30 32 34

3 Voert ondernemerstaken uit 1 Maakt een plan voor het starten van een eigen bedrijf 2 Promoot zijn werk 3 Regelt financieel administratie zaken

40 42 44


Introductie Hallo daar! Ik ben Semih Yilmaz. Ik ben inmiddels al 21 jaar oud en woon in Schiedam. Wel ben ik geboren en opgegroeid in Rotterdam. Ik zit in v4e2 en mijn studentnummer is 63130. Ik heb al anderhalf jaar een f#@!ing grappige mentor, hij heet Bas Bouwense. Helaas alleen nog voor dit jaar, omdat het mijn examenjaar is. Ik heb stage gelopen bij de studio van ANWB (tegenwoordig heet het ANWB Media) en bij Nieuw Creatief Peil. Mijn stageperiode bij de ANWB viel een beetje tegen, omdat ik daar meer DTP werkzaamheden aan het verrichten was. Maar voor de rest vond ik het toch leuk, want ik had super leuke collega’s met hoop humor en gezelligheid. Bij mijn tweede stagebedrijf, Nieuw Creatief Peil, ook bekend als Buro NCP, heb ik het heel erg naar mijn zin. Hier doe ik full-time aan web design, iets waar mijn voorkeur heel sterk naar uit gaat. Alle web design/digitale projecten pak ik op. Het bedrijf maakt deel uit van Katshoek, een bedrijven verzamelgebouw. De sfeer is dan ook heel gezellig hier. Omdat we hier met meerdere bedrijven bij elkaar zitten ben je extra sociaal actief. Mijn bewijzenmap bevat alleen projecten die ik heb gemaakt tijdens mijn stage bij Nieuw Creatief Peil.


"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works."

Steve Jobs 1955-2011


ONTWERPT MEDIA

1


A-UITING


Beoordeelt de opdracht en bespreekt deze met de opdrachtgever Opdrachtgevers, daar werken we voor. Het contact met de klant is het belangrijkste onderdeel van een project. Het proces moet soepel verlopen en beide partijen moeten uiteindelijk tevreden zijn. Door regelmatig te communiceren met de klant begrijp je beter zijn of haar wensen. Ons doel is om dit te vertalen in een creatief ontwerp. De gasten van Nultien Kleding kwamen bij ons terecht met het verzoek om een nieuwe website met een webshop functionaliteit. Hierbij hebben we besloten om samen te werken met METMEER, een bedrijf dat websites programmeert in Magento, TYPO3 en dergelijke. Wij zijn samen met Nultien Kleding bij de locatie van METMEER bijeen gekomen om de website te bespreken. De klant is regelmatig op ons kantoor langsgekomen met wijzigingen aan de wireframes, waarbij ik voortdurend adviezen heb gegeven op het gebied van vormgeving, tips voor een optimale usability en sommige wijzigen/wensen heb moeten negeren.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

12

Klant leding Nultien K

t Opdrach ebsite w Nieuwe


Maakt een plan van aanpak Voor je aan een opdracht begint, maak je een duidelijk schema. Hierin kun je vermelden hoelang je eraan wilt werken, hoe je wilt werken etc. Meestal zijn dit de uren die je in een opdracht wilt steken. Dus het concept-, ontwerp- en eindfase. Tijdens de bijeenkomst bij de locatie van METMEER zijn de volgende punten ter sprake gekomen: 1. Wat de klant wil. 2. Hoe wij dit qua vormgeving willen aanpakken. 3. Of METMEER het gaat/kan realiseren. De website heeft in principe geen harde deadline. Ze willen de website het liefst op 1 januari 2014 lanceren. Daarom hebben we bepaalde afspraken gemaakt. Ik heb eerst tientallen wireframes (schetsen) gemaakt. Nadat er een akkoord is gegeven op de wireframes, ben ik begonnen aan de echte ontwerpen. De klant komt elke donderdag langs om kleine aanpassingen door te geven. Wij gaan er ook van uit dat de website gewoon 1 januari de lucht in kan!

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

14

Klant leding Nultien K

t Opdrach ebsite w Nieuwe


Maakt een concept Voor elk product wordt er een concept bedacht. Soms is dit een mindmap, moodboard, wireframe en soms zelfs gewoon een lijst met ideeën die in je opkomen. Met het bedenken van een concept beslis je in feite welke richting je ongeveer op wilt gaan. De klant wilde een website met een webshop functionaliteit, zodat zijn kledinglijn ook online verkocht kan worden. Ook moest de website dienen als een “community plek” voor de Rotterdamse jongeren. Dus er moest plek zijn voor nieuws artikelen waarbij de bezoekers ook konden reageren. Tijdens het gesprek hebben we samen naar zijn oude website gekeken om te bepalen wat voor een sfeer de nieuwe website moet uitstralen. Zo konden wij ook zien wie de doelgroep is. De jonge Rotterdammer dus. Gebaseerd op de webshop functionaliteit, nieuws items, doelgroep en sfeer heb ik wireframes (schetsen) gemaakt.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

16

Klant leding Nultien K

t Opdrach ebsite w Nieuwe


Maakt het ontwerp Het ontwerpen van een product is één van de belangrijkste gedeeltes in een proces. Hier laat je je concepten en ideeen als het ware tot leven komen. Het moet goed kunnen aansluiten op het bedrijf, of ‘t nou promotioneel is of niet. Na alle aanpassingen was de klant tevreden en had hij een akkoord gegeven op de wireframes. Daarna ben ik begonnen aan de echte ontwerpen. Ook hier geldt de afspraak dat hij elke donderdag langskomt om de ontwerpen samen door te nemen. En ja, er zijn altijd aanpassingen.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

18

Klant leding Nultien K

t Opdrach ebsite w Nieuwe


Presenteert het concept en/of ontwerp van de media-uiting Daar is het dan. Tijd om het eindproduct eindelijke te presenteren aan de klant. Hier laat je vol trots zien wat er van al dat concepten, ideeen en hard werk is gekomen. Tijdens het ontwerp en schets proces liet ik alles natuurlijk als eerst aan mijn begeleider zien, ik vroeg bijvoorbeeld “hey hoe vind je dit?�. Meestal vond hij het er gewoon goed uit zien maar soms gaf hij ook tips. Nadat we samen met mijn begeleider alles hadden doorgenomen stuurde ik de ontwerpen en concepten naar de klant. Ook presenteerde ik de bestanden wanneer hij op een donderdag bij ons op het kantoor was.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

20

Klant leding Nultien K

t Opdrach ebsite w Nieuwe


REALISEERT MEDI

2


IA-UITING


Bereidt de realisatie voor De klant een beeld geven van hoe een product uiteindelijk er uit gaat zien, in een browser, een digitale foto verwerkt in een poster/flyer, of kort gezegd mock ups. Mockups zijn heel belangrijk. Het zorgt voor een goede presentatie en kan zomaar zijn dat de klant het opeens fantastisch vindt of juist weer het tegenovergestelde. Ik had de opdracht gekregen om een nieuwe website te ontwerpen voor Agera Tools. Na alle brainstorm en wireframe sessie’s heb ik de uiteindelijke ontwerp vormgegeven. Om de klant te laten zien waarom het ontwerp zo breed is opgemaakt heb ik de screenshot in een Apple Thunderbolt Scherm mock up geplaatst. Zo konden ze ook aangeven wat er bijvoorbeeld in het begin sowieso zichtbaar moest zijn etc.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

26

Klant ols Agera To

t Opdrach ebsite w Nieuwe


Begeleidt uitbesteding aan derden Soms heb je wat extra man nodig om een opdracht op te pakken, omdat jouw bedrijf bijvoorbeeld een dienst simpelweg niet aanbiedt en zo kan je met een derde partij samenwerken. We kregen de opdracht om een website te maken voor OHM (Orange Hotel Marketing). De website moest vanaf scratch gemaakt worden, dus het ontwerp en de back- en frontend moesten uniek zijn. De website moest achteraf makkelijk aangepast kunnen worden en dat vraagt om een CMS (Content Management System). Een systeem met een admin panel dat draait op de achterkant van een website. Wij als Nieuw Creatief Peil bieden helaas nog geen programmeer werk en daarom besloten we samen te werken met twee freelancers, Joan en Leroy. Ik moest de website ontwerpen en vervolgens de PSD bestanden aanleveren bij die jongens zodat zij aan de slag konden. We houden samen met Leroy, Joan en de opdrachtgever contact via Basecamp waarbij we voortdurend feedback geven en krijgen. Dus de gehele project draait eigenlijk via Basecamp.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

28

Klant OHM

t Opdrach ebsite w Nieuwe


Maakt de media-uiting Bij het maken van een media-uiting moet je je houden aan bepaalde dingen. Tekst, beeld, kleur, compositie, formaat en materiaal etc. Door deze dingen goed te combineren heb je een media-uiting die werkt. Als dit allemaal gedaan is moet hij nog gecontrolleerd worden. Praktijkopleider kijkt of alle specificaties in orde zijn. NIVEA kwam bij ons terecht met het verzoek om nieuwe banners voor hun douche en gezichtsverzorgings producten voor op drogisterij.net. Hierbij hebben we sfeerbeelden, product foto’s, tekst input en algemene info (grootte banners) gekregen. De standaart NIVEA lettertype en de styleguide had mijn stagebedrijf al in zijn beschikking, dus dat hoefden we niet aangeleverd te krijgen. Op basis van de aangeleverde specificaties heb ik de banners opgemaakt. In dit proces heeft mijn praktijkopleider feedback gegeven totdat de banners gereed waren voor terugkoppeling naar de klant.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

30

Klant NIVEA

t Opdrach ners Web ban


Levert de media-uiting op Als de media-uiting af is en de praktijkopleider de bestand(en) heeft gecontroleerd op basis van de aanleverspecificaties, kan de media-uiting opgestuurd worden. Nadat mijn praktijkopleider alle bestanden had nagekeken waren de banners gereed. Ik heb ze vervolgens in ai, psd en png formaten opgestuurd en ze stonden al een week later live op de homepagina van drogisterij.net. Zie op de pagina hiernaast het resultaat.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

32

Klant NIVEA

t Opdrach ners Web ban


Houdt het archief bij Archief bijhouden. Dit doe je eigenlijk elke dag. Je slaat bestanden op, bewaart het in bepaalde mappen. Hoe ik dit allemaal moest doen werd op mijn eerste (proef)dag uitgelegd. Het benamen en het benummeren van bestanden. De mappen structuur in de NCP server is heel simpel. Als er een nieuwe klant komt wordt er een nieuwe map aangemaakt in “Extern”. Bijvoorbeeld, als Grafisch Lyceum een nieuwe klant is wordt er een nieuwe map aangemaakt zoals “Grafisch Lyceum (GLR)”. Die bestaat dan uit de mappen “Content” en “Design”. Alle hulpmaterialen zoals afbeeldingen, vector bestanden etc. zitten in de “Content” map en alle schetsen, ontwerpen en definitieve bestanden zitten in de “Design” map. Een schets, ontwerpen en definitieve bestand geef je altijd de volgende naam structuur: Afkorting klant_maand-jaar_opdracht type_versie nummer. Als wij nu bijvoorbeeld een website moeten maken voor het GLR moeten we ons eerste bestand voor bijv. de homepage opslaan onder de volgende naam: “GLR_11-13_Website_Home_01.psd”. Als er voor een bestand akkoord is gegeven zet je het in de map “Definitief”.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

34

Klant N.v.t.

t Opdrach ordenen Mappen


Zenith Pixels www.zenithpixels.com


VOERT ONDERNE

3


EMERSTAKEN UIT


Maakt een plan voor het starten van een eigen bedrijf Ben je afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Dan is het heel belangrijk om een plan te maken voordat je er aan gaat beginnen. Wat je verwachtte kosten en inkomsten zullen zijn etc. Ik heb mijn bedrijfsnaam “Zenith Pixels� aangemeld bij de Kamer van Koophandel. Na de aanmelding heb ik een bevestigingsmail ontvangen met een link naar een afspraken pagina. Op die pagina moet ik een afspraak maken met een adviseur. Met hem/haar moet ik mijn plannen etc. bespreken zodat mijn bedrijf officieel wordt geregistreerd.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

40

Klant Klant

t Opdrach t Opdrach


Promoot zijn werk Reclame, oftewel promotie. Je werk promoten op het internet kan spontaan zorgen voor nieuwe klanten en/of voor ‘followers’. Ook wel fans genoemd. Je kan naamsbekendheid krijgen door je werk te laten zien aan anderen. Het kan op social media websites zoals, Facebook en Twitter. Of op je eigen website in je portfolio. Nadat de klant akkoord had gegeven op het ontwerp van de website voor Nultien Kleding mocht ik het posten op Facebook. Hierbij heb ik veel positieve reactie’s ontvangen van (internationale)vrienden.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

42

Klant leding Nultien K

t Opdrach ebsite w Nieuwe


Regelt financieel administratie zaken Mijn stagebedrijf kwam met een verzoek om een nieuwe website. De huidige website vindt mijn stagebegeleider ‘outdated’ en wil gebruik maken van mijn expertise op het gebied van web design. Mijn praktijkopleider Rogier gebruikt Freshbooks om facturen op te stellen. Dit heb ik zelf ook gedaan. Waarbij de taak ‘website redesignen’ was, totale uren 20 en het uurtarief 65 euro. Freshbooks is een website waar je heel makkelijk facturen kunt opstellen in elk taal, betalingen kan laten maken via PayPal en bankoverschrijvingen, facturen online opsturen, downloaden als PDF of meteen uitprinten.

drijf Stagebe eil reatief P C w u ie N

44

Klant eil reatief P Nieuw C

t Opdrach ebsite w Nieuwe


EVERYTHING IS DESIGNED. FEW THINGS ARE DESIGNED WELL.


INFO ZENITHPIXELS.COM

Bewijzenmap Semih  

GLR 2014 - Semih Yilmaz

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you