Page 1

3.4.1. FERMA ECOLOGICĂ TOPA

Conducătorul seminarului experimental pregăteşte RAPORTUL DE SEMINAR EXPERIMENTAL în 2 părţi: Partea A: raportul conducătorilor de seminar experimental privind vizitarea unei ferme; Partea B: sumarul informaţiilor / date din chestionarele pentru participanţi.

Descrierea Activităţii

Partea A. Raport privind vizitarea unei ferme Scurtă prezentare

sE

Ferma/Firma

Nume: FERMA ECOLOGICĂ TOPA Web site: E-mail: cismasdragos@yahoo.com

Locaţie

Stat: ROMÂNIA Regiune: TRANSILVANIA Localitate: TOPA, JUDEŢUL MURES

Tip de produs Data vizitei

Creşterea vacilor, trandafiri, gemuri 23.03.2010

brânză,

legume

şi

cereale,

1. Interese principale de marketing ale participanţilor la seminar.

Ilustraţii de la fermă

Participanţii au arătat interes pentru începuturile fermei în agricultura ecologică. Au dorit de asemenea, să ştie care a fost motivul pentru care fermierul a decis să producă alimente organice, care sunt avantajele unei asemenea producţii, dar şi ce probleme are fermierul (ştiind că în ţara noastră, agricultura organică nu este încă dezvoltată). Au fost interesaţi să afle care sunt cele mai importante produse ale fermierului şi, de asemenea, care sunt produsele cele mai vândute. Ce face fermierul pentru a vinde întreaga cantitate de produse? Ce face fermierul pentru aşi îmbunătăţi politica de marketing? Cum se stabilesc preţurile produselor? Întrebările au fost variate şi neaşteptate, participanţii începând să întrebe despre costurile de administrare a fermei, numărul de angajaţi şi finalizând cu cele mai importante aspecte, metodele de vânzare şi rezultatele financiare.

2. Elemente de succes ale marketingului la fermă. Studenţii au aflat cum poţi vinde produse, cu ajutorul unei bune politici de marketing. Au văzut că un fermier nu-şi poate extinde vânzările, de unul singur. Trebuie utilizate toate canalele de marketing. O politică inteligentă de marketing aduce clienţii la poarta fermierului şi determină clienţii să-i caute produsele. În felul acesta, fermierul va reuşi să vândă din ce în ce mai mult.


3. Probleme identificate de marketing. Una dintre problemele de marketing este impactul pe care îl au produsele organice asupra clienţilor. Piaţa biologică din ţara noastră, nu este foarte bine dezvoltată, astfel că, în primul rând, clienţii trebuie să guste produsul, apoi, trebuie să se obişnuiască cu el şi, în sfârşit, dar de mare importanţă, trebuie să accepte preţul. Una dintre problemele de marketing ale fermierului este aceea privind concurenţa (produselor convenţionale, care sunt mai ieftine). Pe de altă parte, atâta vreme cât nu s-au dezvoltat încă magazine de alimente organice, costurile de transport ale produselor la pieţele biologice, magazinele organice sau direct acasă la clienţi sunt foarte ridicate.

4. Recomandări propuse pentru dezvoltarea marketingului la fermă.. Piaţa de produse organice din ţara noastră, nu este foarte bine dezvoltată, preţurile produselor sunt mari în comparaţie cu cele ale produselor convenţionale, astfel că marketingul are menirea de a căuta cele mai bune canale pentru a atrage clienţii, de a găsi clienţi şi a-i determina să recunoască importanţa unei alimentaţii sănătoase. Nu este necesar un marketing agresiv în acest caz, dar trebuie făcut uz de toate posibilităţile: începând cu flaiere, publicitate în mass-media, ambalaje atrăgătoare şi sfârşind cu reduceri. Fermierii trebuie să aibă răbdare şi să folosească toate metodele de marketing, până când clienţii se vor decide să cumpere.

Other comments. La 5. final, studenţii au ajuns la concluzia că după eforturile depuse pentru a câştiga notorietatea fermei, pentru a creşte vânzările şi a îmbunătăţi calitatea produselor, fermierul ar trebui să fie satisfăcut, iar clienţii mai sănătoşi. Fiecare fermier trebuie să găsească modalitatea cea mai avantajoasă de a-şi vinde produsele, de a-şi satisface clienţii şi de a fi cunoscut cât mai larg posibil. Toate aceste deziderate pot fi îndeplinite printr-o înaltă calitate a produselor şi o bună politică de marketing.

Partea B. SUMAR din chestionarele pentru vizitatorii fermei Numele fermei vizitate: FERMA ECOLOGICĂ TOPA Numărul participanţilor: 10 Statul: ROMÂNIA Data: 23.03.2010 1. Ocupaţia participanţilor (număr) 3 Fermieri; 7 Studenţi Alţi participanţi (Nume) ________________ 2. Care a fost scopul frecventării seminarului? Studenţii au frecventat seminarul experimental, fiindcă nu au studiat la universitate marketingul produselor agricole. Au fost, de asemenea, interesaţi să vadă cum funcţionează o fermă administrată de o familie. Fiindcă nu se ştiu încă prea multe despre agricultura ecologică, studenţii au vrut să afle mai mult despre acest subiect, despre problemele cu care se confruntă fermierii de la începutul şi până la sfârşitul activităţilor lor şi, foarte important, despre cum fac pasul decisiv: marketingul produselor lor.


3. Participanţii şi-au atins scopul/obiectivul în timpul seminarului experimental? x Da; Nu; Dacă nu, descrieţi motivele?

4. Evaluarea de către participanţi a importanţei obiectivelor seminarului experimental (grad: 1- cel mai important ...4 – mai puţin important)? Posibilitatea de a câştiga noi idei/certitudini în marketing Posibilitatea de a câştiga noi aptitudini practice Posibilitatea de a câştiga noi contacte cu persoane din domeniu Posibilitatea de a petrece timp împreună cu colegii, în cadrul seminarului experimental

1 3 2 4

5. Evaluare de către participanţi a calităţii seminarului experimental: Foarte bun Selectarea fermei Performanţa profesorilor Organizarea seminarului experimental Manualul 1 Manualul 2 Manualul 3

Bun

Mediu

Slab

x x x x x x

6. Alte comentarii, sugestii, referinţe din partea participanţilor Participanţii au sugerat că ar trebui organizate mai multe asemenea seminarii. În aceste condiţii, studenţii şi-ar putea expune ideile de marketing, ceea ce ar putea fi de ajutor fermierilor sau celor care intenţionează să înceapă o activitate în propria fermă. De asemenea, vizitele la diferite tipuri de fermă sau chiar o practică de câteva săptămâni în fermă, i-ar ajuta să-şi completeze cunoştinţele. Deşi majoritatea studenţilor au crescut la oraş, au fost impresionaţi pozitiv de activităţile dintro fermă, au avut idei pentru îmbunătăţirea lucrărilor şi pentru o mai bună politică de marketing.

RO_3.4.1._Pilloting Report_ferma_TOPA.pdf  

RO_3.4.1._Pilloting Report_ferma_TOPA.pdf

RO_3.4.1._Pilloting Report_ferma_TOPA.pdf  

RO_3.4.1._Pilloting Report_ferma_TOPA.pdf

Advertisement