Page 1

2.3.3. Pâine Laci

Scurtă prezentare Descrierea fermei Începuturi/Provocare

Ferma/Firma

Nume: “Lači” Ltd Web site: www.laci.lv E-mail: maize@laci.lv

Locaţia

Elemente de succes Rezultate/Efecte

Cuvintecheie

De ce este interesant subiectul?

Tip de Produs

Statul: Letonia Regiunea: Riga Localitatea: Districtul Babite Pâine

An de referinţă

2009

Data finalizării

16.03.2010.

Canale de distribuţie – Produse inovatoare – Etichetare – Crearea unei imagini – Strategie de marketing

O brutărie a reuşit, cu succes, să realizeze un nume de marcă, prin care este desemnată producătorul adevăratei pâini de secară tradiţionale, din Letonia. Producţie bazată pe vechile reţete ale bunicii, din ingrediente naturale, produse în principal, în Letonia.

Descriere Brutăria Lāči a fost înfiinţată în 1993 şi este cel mai cunoscut producător de pâine de secară de calitate superioară, din Letonia. Lāči - Brutărie

Produsul Lāči este bine cunoscut, ca fiind pâinea de secară de cea mai bună calitate, recunoaştere pe care a primit-o în numeroase competiţii şi de la clienţii de a căror apreciere se bucură. Cele mai bine cunoscute produse Lāči sunt Adevărata pâine de secară, Pâinea cu morcovi, Pâinea cu fructe, Pâinea cu nuci şi patiseria. 85-95% din ingredientele folosite sunt produse în Letonia. Pâinea se prepară conform vechilor tradiţii: din făină de secară de calitate şi drojdie naturală. Aluatul creşte în vase speciale, de lemn; fiecare bucată de pâine este făcută de mâna unui maestru şi se coace într-un cuptor încins cu lemne. Un asemenea proces de prelucrare dă pâinii Lači savoarea ei unică, mirosul special şi înalta valoare nutritivă. Procesul lung de dospire a aluatului, care depinde de felul de pâine, poate dura până la 36 de ore, timp în care se dezvoltă vitaminele din grupele E şi B şi acizii organici, care întăresc sistemul imunitar. Pâinea este tăiată şi împachetată, pentru a-şi găsi drumul spre consumator. 1/4


Pâine Laci Începuturi

Descrierea fermei Începuturi/Provocare Elemente de succes Rezultate/Efecte

1993: Proprietarul, Normunds Skauģis, înfiinţează brutăria Lāči. Skauģis învaţă arta de a face pâine de secară, tradiţională, letoniană de la mama sa. Deja la 16 ani, Skauģis cocea pâinea în casa tatălui său, "Lāči", şi îşi vindea produsul în piaţa Vidzeme. Numele brutăriei este un omagiu adus casei tatălui său. 2001: Un magazin nou şi spaţios, de vânzare cu amănuntul şi o cafenea s-au deschis alături de brutăria Lāči. 2003: Brutăria angajează 160 de persoane. 2005: 200 de angajaţi lucrează în brutăria Lāči. Brutăria produce peste 4 tone de pâine zilnic. 2006: Brutăria produce peste 5 tone de pâine zilnic. Brutăriei Lāči i seProvocare adaugă facilităţi moderne. 2007: Construirea noii brutării este finalizată. Lāči oferă un nou serviciu – ocazii de recreere pentru copii şi adulţi (o cafenea şi alte servicii). Lāči îşi deschide un magazin online, vânzând şi expediindu-şi pâinea în peste 200 de ţări. 2008 Lāči deschide o nouă brutărie cu oferte recreaţionale, în Cinevilla Backlot.

Provocare În 2008, cifra de afaceri a firmei era de 3,31 milioane Ls (în EUR, 4,7 milioane), ceea ce reprezintă o creştere de 3,9% faţă de 2007. Provocarea anilor următori este, după cum spune Normunds Skauģis, ca cifra de afaceri să crească prin oferta de noi servicii şi un sortiment mai larg de produse. Datorită optimizării producţiei şi a unei planificări îmbunătăţite, în perioada actuală, brutăria a reuşit să menţină preţurile constante, chiar dacă costurile de producţie au crescut. Aminteşte-ţi!

Eficienţă în noile condiţii economice !

În 2008, Lāči a pătruns pe piaţa pâinii de grâu, cu 3 feluri de pâine şi câteva produse de fast food şi patiserie. De asemenea, a introdus şi alte sortimente de pâine de secară (“Pâinea de Secară a Oamenilor Puternici”), cu un nivel mai scăzut al preţului, pentru a veni în întâmpinarea clienţilor care doresc produse mai ieftine, în noile condiţii economice. Noile sortimente de pâine au aceiaşi valoare calitativă ca şi bine cunoscutele produse Lāči.

GLOSAR: Deleted: ¶

Pâine neagră cu ¶ ¶ fructeDelicateţe apreciat㶠în mod deosebit, ¶ făcută din făină de ¶ ¶ secară macro¶ granulară, cu un ¶ conţinut de 25 % de fructe uscate şi nuci.

Pâine cu fructe uşoare Pâine cu nuci Pâinea consilierului Pâine cu morcovi Pâine fină de secară cu seminţe Pâine cu seminţe UŞOARĂ, 190g Pâine cu seminţe NEAGRĂ, Pâine albă, 110g Pâine adevărată de secară – DINTR-O PĂINE MARE Pâine adevărată de secară Pâine uşoară de secară, 480g Pâine albă, 190g Pâine fină de secară şi grâu, 210g Ambalaj din pânză de in

“2009 va fi un an al provocărilor”, spune Normunds Skauģis. “Trebuie să fim mai eficienţi şi mai inteligenţi. Factorul decisiv va fi capacitatea noastră de a ne diferenţia clar, de concurenţii noştri.”

2/4


Pâine Laci Elemente de succes Descrierea fermei Începuturi/Provocare Elemente de succes Rezultate/Efecte PUNCTE FORTE Diversificarea serviciilor , nucleul rămânând prepararea pâinii Eficienţă în noua situaţie economică

Pagini web foarte atractiv proiectate

Lāči aduce o noutate în valorile tradiţionale, adăugând fructe uscate şi nuci, pentru a crea un nou sortiment de "Pâine adevărată de secară" şi " Pâine adevărată de secară fină". Brutăria oferă diferite produse de patiserie şi, de asemenea, pâine prăjită cu brânză, usturoi şi roşii, din pâinea proaspăt coaptă Lāči. Un magazin online de pâine, vinde şi expediază pâinea din Letonia în peste 200 de ţări. O nouă nişă în sectorul de panificaţie – pâine cu nuci şi fructe, care este vândută în pachete speciale, de 2 felii, pentru o gustare rapidă şi uşoară, prăjituri şi patiserie şi noi sortimente de pâine – "Pâinea de Secară a Oamenilor Puternici" şi " Pâinea Fină de Secară a Oamenilor Puternici". Produsele de patiserie au devenit marfa cu creşterea cea mai rapidă. (+19% în 2008) La nivelul vânzărilor: acoperă toată ţara şi reprezintă un produs exclusiv pentru străinătate. La nivelul produsului: pâinea de secară şi toate celelalte produse sunt de înaltă calitate. La nivelul firmei: muncă de înaltă calitate şi bune competenţe în marketing. EXERCIŢII Care sunt cele cinci, cele mai populare tipuri de pâine, din punctul de vedere al consumatorului? Numiţi toate tipurile de pâine produse de Laci? - DESFACERE DIRECTĂ ÎN FIRMĂ – 1. De ce desfaceţi în firmă? – Pierd mai puţin timp cu ridicarea şi expunerea produselor O – Astfel pot face alte lucruri în acelaşi timp O – Profit mai mult de pe urma produselor mele O – Pentru contactul cu clienţii O – Preţurile îmi reprezintă mai bine produsul O – Din alte motive O Explică? ...................................................................................... 2.Cât de mult se integrează desfacerea directă, în firmă, în metoda ta de comercializare? – Mai puţin de 20% din totalul vânzărilor O – Între 20 şi 50% O – Peste 50% O 3.Ai organizat locaţii, în scopul desfacerii directe? – Da O – Nu O 4.În firma ta, cine se ocupă de desfacerea directă? – În principal, şeful serviciului exploatare O – În principal, soţul/soţia O – Ambii în aceiaşi măsură O 5. Vânzările tale cresc? De ce? – S-a amenajat un adevărat magazin O – Publicitate eficientă O – Consumatorii vor să ştie de unde le vin produsele O – Am o clientelă solidă O – Din alte motive O Descrie? ........................................................................................... 6. Cum poţi creşte vânzările în firmă? – Îmbunătăţind punctual de desfacere O – Prin publicitate O – Limitându-mă la un singur punct de desfacere O – Devenind membrul unei reţele O – Prin alte metode O Descrie? .............................................................................................

3/4


Pâine Laci Rezultate/Efecte

Descrierea fermei Începuturi/Provocare

De-a lungul anilor, pâinea de secară Lāči a primit numeroase premii de la Consiliul de Marketing, Asociaţia Negustorilor din Letonia, precum şi în cadrul diferitelor concursuri de pâine de secară, fiind produsul favorit ale consumatorilor din Letonia. Proprietarul brutăriei Lāči, maistrul brutar Normunds Skauģis, a obţinut numeroase titluri de onoare pentru succesul lui excepţional în afaceri.

Elemente de succes Rezultate/Efecte

Discuţii Întrebări/Observaţii Cum prevede/planifică proprietarul viitoarea dezvoltare a firmei? Ce produse şi servicii ar putea fi dezvoltate?

Cercetare suplimentară www.laci.lv O nouă nişă în sectorul de panificaţie – pâine cu nuci şi fructe, care este vândută în pachete speciale, de 2 felii, pentru o gustare rapidă şi uşoară. http://www.karotite.lv „Adevărata pâine de secară” şi „Adevărata pâine dulce-acrişoară” au primit premiul „Zaļā Karotīte”, fiindcă 85-95% din ingredientele folosite în prepararea lor sunt produse în Letonia.

Concluzii Extinderea firmei. Utilizarea tuturor canalelor de distribuţie posibile. Produse de înaltă calitate. Valoare adăugată produsului. Cifra de afaceri a brutăriei “Lāči” a fost în 2008, de 3,31 milioane Lats (LVL), ceea ce reprezintă o creştere de cca. 3,9% faţă de 2007, când cifra era de 3,19 milioane Lats. Firma a încheiat anul 2008 cu o pierdere de 375.249 Lats, reprezentând 35,1% în plus faţă de anul 2007, când firma a înregistrat o pierdere de 277.673 Lats. Producţia de pâine de secară a brutăriei “Lāči”, exprimată în tone, a crescut în ianuarie 2010 cu 15,7% faţă de ianuarie 2009. 4/4

RO_2.3.3._Case study_Laci.pdf  

RO_2.3.3._Case study_Laci.pdf