Page 1

VODIČ ZA NAKUP LEŽIŠČ ZA STAREJŠE *Kdaj postane vaša postelja prestara za vas? *25 pokazateljev, da vaše spanje ni več počitek *Katero ležišče vam bo prineslo naspane noči? *6 preprostih nasvetov za nakupovanje ležišča


Morda potrebujete novo ležišče, če:   

se pogosto zbujate utrujeni, otrpli ali z bolečinami. In ne iščite opravičila, da je vaše jutranje slabo počutje posledica tega, ker postajate starejši. se vaša postelja ni postarala tako elegantno kot vi. Seseda se kakor viseča mreža in na nepotrebnim mestih je vsa grudasta. mnogokrat mislite sami pri sebi: ''Potrebujem kakovosten spanec. Morda bi moral zaspati kar na svojem naslonjaču.'

Če še vedno nadaljujete z branjem, imate verjetno posteljo, ki je stara več kot sedem let. Če vsaj eden od zgoraj navedenih problemov drži, je to dokaz, da vaše ležišče ne zagotavlja več opore vašemu telesu. Konec koncev se naše telo v sedmih letih zelo spremeni in dobro prilagodljivo ležišče mora slediti našim spremembam.

Kako veste, da sta ležišče in vzglavnik, ki ga sedaj uporabljate -neustrezna? 1. Pokazatelji, da je vaše ležišče pretrdo so: - Nikakor ne morete zaspati na boku - Ležišče vas nenehno ''sili'' v položaj na trebuh - Na boku lahko spite le, če si podložite kolena z vzglavnikom - Zjutraj občutite pekoč občutek v hrbtenici ali kolkov - Tudi ob spanju na hrbtu, vas zjutraj boli križ - Spite v položaju za nezavestne (bok-trebuh) - Se zaradi neprijetne lege, kljub temu, da nikoli ne spite na trebuhu, nenehno obračate naprej - Ko ležite na boku ali hrbtu, imate v predelu bokov med telesom in ležiščem luknjo veliko za celo roko INFO: Ta težava je ena izmed najpogostejših težav, ki jih posebej ženske imajo pri spanju. Zaradi telesne konstitucije, posebej, če imajo zelo razvite boke, je ležanje na trdih ležiščih, ki se pod telesom ne podajo izjemno težko, celo boleče. Povprečna ležišča so običajno narejena na trdoto za telesno težo povprečnega človeka, nekje okoli 80kg. Zato ni čudno, da moškim enako ležišče običajno ustreza, za ženske z nižjo telesno težo pa je to enako ležišče pretrdo. A tudi pri ženskah s telesno težo 80 ali več kilogramov, je lahko težava zaradi predela v bokih, ki ''potrebujejo'' prilagodljivo in udobno ležišče. 2. Pokazatelj, da je vaše ležišče dotrajano: - Na ležišču se občuti vdolbina - Čutiš ali celo vidiš vzmeti 3. Pokazatelj, da je vaše ležišče premehko: - Bolečine v spodnjem delu hrbtenici, nad trtico - V predelu bokov se vam ležišče preveč ugrezne - Težko vstanete iz ležišča 4. Pokazatelj, da vaše ležišče ali vzglavnik vsebujeta umetne materiale: - Če nimate kakšnih drugih zdravstvenih težav, se na zračnem ležišču ne bi smeli potiti - Nenehno spreminjanje občutkov, najprej mrzlo, čez nekaj minut vroče, spet hladno - Prevleka ležišča ali vzglavnika je zjutraj mnogokrat vlažna - Čutite bolečine v sklepih in jutranji glavobol INFO: Naj vas ne zavede pralna mrzlica (zaščito ležišča in higieničnost se da rešiti tudi na bolj zdrav način).Tako popularne pralne prevleke vsebujejo mnogo dodatkov in apretur, ki preprečujejo, da se tkanina ne krči in ne mečka. Eden od najbolj škodljivih snovi v tekstilnih izdelkih za dom, ki dokazano povzroča raka in alergije, je formaldehid, ki ga v posteljnine in prevleke dodajajo prav zaradi tega, da se tkanina ne krči in mečka. Da slabosti umetnih materialov, tudi z nešteto zračnimi mostovi in apreturami za dodano zračnost, niti ne omenjamo.


5. Pokazatelj, da imate najverjetneje alergijo na pršice: - Ponoči nenehno pokašljujete, vam teče iz nosa in težko dihate, čeprav niste prehlajeni (preden preverite ali je za to stanje krivo tvoje ležišče, morate iz spalnice odstraniti vse tekstilne talne obloge, težke odeje, preproge, zavese) - Vas nenehno srbi koža INFO: Eno vprašanje- kako se borite proti naravnim nadlogam, kot so komarji, muhe? Ali se jim v večini primerov poskušate izogniti ali škropite povsod po hiši in po svojem telesu? 98% repelentov na trgu vsebuje insekticide. Prav tako prevleke in druga pokrivala z dodano zaščito proti pršicam. Pri gojenju konvencionalnega bombaža uporabljajo za poboj mrčesa množico pesticidov in herbicidov. Pa seveda teh ''živalic'' nihče od nas ne mara. Tu govorimo o našem zdravju. Insekticidi, herbicidi in pesticidi so namenjeni izključno ubijanju. Ste prepričani, da vsi ti ….cidi ne pustijo pečat tudi na vašem zdravju? Dejstvo je, da pršic iz svojega stanovanja nikoli ne boste mogli popolnoma odstraniti. Pršice posebej ljubijo vlago in drobljive materiale. Da se jim izognete, je najbolje, da poskrbite, da je vaše ležišče negostoljubno za njih. In kako se rešite še preostalih dveh …cidov? Zagotovite, da bo jedro ležišča naravno in zračno, priskrbite ustrezno dno, da se ležišče lahko nenehno zrači in nabavite naravno bombažno prevleko, ki je iz bombaža pridelanega brez herbicidov in pesticidov

6. Pokazatelj, da imate neustrezen vzglavnik: - Zjutraj vas boli vrat in vratna vretenca - Imate pogostokrat jutranji glavobol - Ko spite na trebuhu, si podložite roko - Uporabljate dva vzglavnika, enega nad drugim Je vaš vzglavnik nenehno moker - Imate ob ležanju na boku ali hrbtu glavo usmerjeno navzgor ali navzdol INFO: Vzglavniki s polnili, ki se razmikajo, pa ne glede na to, kakšna je njihova vsebina, se nikakor ne morejo popolnoma prilagoditi glavi in vratu. Že ob spanju na hrbtu je prevelika razlika med pritiskom glave in vratu na vzglavnik. Enakomerna oblika vzglavnika povzroči, da ti glavo sicer podpre, pod vratom pa nastane luknja, zaradi katere pa ni dovolj podprt tvoj vrat.


KATERO JE NAJBOLJ USTREZNO ZA VAS? Potrebujete ležišče, ki vam bo prineslo mirne in naspane noči. Ker obstaja na tržišču veliko različnih vrst, smo vam pripravili kratek vodič, da se boste ob nakupu lažje odločili.

VZMETNICE so najbolj tradicionalen tip ležišča. Navadno je uporabljen sistem kovinskih vzmeti, ki so oblazinjene. Trdota je odvisna od števila vzmeti, debeline žice in oblazinjenja.. Slabost: Običajno se ne izbirajo glede na našo telesno konstitucijo (težo, velikost)- torej so ležišča za vse tipe postav enaka,prav tako ni nobenih razlik pri podpori telesa- ne glede na različne pritiske, ki jih telo izvaja na ležišče- npr. ob ležanju se ti vzmetnica vda pač na najbolj ''težkem'' delu tvojega telesa, drugi deli telesa pa ostajajo zaradi tega nepodprti in na teh običajno občutiš bolečine. Vzmetnice se pogosto podajajo v loku zato se pojavlja učinek ležanja na viseči mreži.

VZMETNICE Z ŽEPKASTIMI VZMETMI so naprednejši sistem klasičnih vzmetnic. Vsaka vzmet je

zavita v

mehko tkanino. To sicer v primerjavi s prej omenjenimi vzmetnicami omogoča, da se lahko vsaka vzmet nekoliko bolj prilagodi telesu. A v primerjavi s prilagodljivi ležišči (o katerih boš bral kasneje) je vseeno vzmetnica še vedno polna kovine, premalo zračna in prilagodljiva in zaradi pogoste vlažnosti in drobljivih materialov v notranjosti pravi raj za pršice.

LEŽIŠČA IZ PENE Navadna poliuretanska pena v eni trdoti z nepredušnimi sintetičnimi prevlekami, a s fantastičnimi imeni in nizko ceno (vse kar je nad 100€ je absolutno preveč) Potenje, pekoči občutki v predelu spodnjega dela hrbtenice,…. Na začetku odlično kompaktna in nato običajno sledi: 1. če imaš okoli 90 kg se po nekaj tednih ali mesecih na predelih največjih pritiskov zniža za par centimetrov. Rezultat: ko se uležeš nekaj minut iščeš pravo pozicijo, ki ti jo je v teh mesecih določilo ležišče. 2. Če imaš manj kot 80 kg se bodo zaradi pretrdega in neprilagodljivega ležišča pričele pojavljati bolečine v telesu. Spominska pena: Sintetičen material, ki je na prvi otip zaradi občutka dotika mivke ali peska zelo prijeten. Težave pa podobne kot pri prej omenjenem ležišču- potenje, ni zračnosti, enako za vse telesne konstitucije in še dodaten problemzakasnela prilagodljivost in spremembe v formi glede na temperaturo. To zgleda nekako takole- na ležišču se obrneš in šele čez nekaj sekund se ležišče odloči, da ti sledi. Ob vročih dneh nekoliko mehkejša, če pa je tvoja spalnica hladna, bo pač tvoje ležišče malo trše. Ležišče v dveh trdotah: zadnje čase se na trgu pojavljajo penasta ležišča, ki so sestavljena iz dveh slojev različnih trdot. Na mehkejši strani naj bi bil primeren za lažje ljudi, na trši pa za težje. To ležišče nikakor ne more optimalno opravljati svoje funkcije. Lažjim ljudem se prilagodi samo do polovice, nato sledi blokada, ker je spodnji del občutno trši. Težjim ljudem na začetku sicer ustreza, po daljšem ležanju pa se pojavi učinek viseče mreže. Zaradi nizke gostote spodnje pene se ležišča hitro deformirajo. Hladno penjena pena: od vseh klasičnih pen najbolj zračna in nudi možnost izbire glede na telesno konstitucijo, saj je možna izdelava različnih trdot in perforacij. Slabost so običajno prevleke, ki so zaradi ugodnejše cene ponavadi iz sintetike, kar pa povzroča neprijetno potenje.

LATEX LEŽIŠČE Kakovostno in pravo latex ležišče ima za osnovo organsko snov narejena iz mlečno belega soka kavčukovca. Gre za zagotovo najbolj prilagodljivo ležišče (poleg vodne postelje- preberi malo nižje). Latex je izjemno prožen in točkovno prilagodljiv material, ki nudi telesu optimalno ergonomsko podporo. Prepreden je s številnimi luknjicami in kanali, kar omogoča zdravo zračnost. V njem se ne zadržuje vlaga, se ne drobi in je antibakterijski zato ne nudi pogojev za razvoj pršic, klic in plesni. Torej so ta ležišča izjemno primerna za ljudi, ki imajo težave z alergijami. Zaradi posebnega postopka proizvodnje je možna


izdelava različnih trdot in konfiguracij. Cena se razlikuje glede na različne dodelave ležišča, realna cena pa je nekje malo več kot navadna vzmetnica ali pena in dosti manj kot dobra vodna postelja. Slabost- zaradi nezaščitenega imena LATEX obstaja mnogo zlorab imena, ki z latex ležiščem nimajo kaj dosti veze, prevleke iz umetnih materialov, ki jih zaradi nižjih stroškov dodajajo na ležišče tudi ob kakovostnem latex jedru izničijo mnoge prednosti teh ležišč, predvsem zračnost in udobnost.

''SENDVIČ'' LEŽIŠČA VZMETNICE V KOMBINACIJI s PLASTMI PENE ali LATEXA ali kombinacija PENA IN LATEX ali KOKOS in LATEX Glede na ponudbo na trgu so ponekod res čudne kombinacije in nerealna cene. Da pojasnimo: vsak od teh materialov se obnaša drugače v trenutku in na dolgi rok. Ta ležišča za kupca niso poceni, so pa ceneje za proizvajalca, saj je repro material4 cm latex podlaga na vsaki strani penastega ležišča ali vzmetnice zagotovo cenejša kot celotno ležišče iz latexa. Zato pazi, ker so ta ležišča običajno dražja od latex ležišč in zagotovo ne morejo imeti vseh njihovih prednosti. Edini smiselni nakup je v obliki nadvložka, ki ga pač ob neustreznem ležišču zaradi želje po večjem udobju položiš nanj ( a pazi: ni rečeno, da bo 4 cm pene ali latexa lahko rešilo problem 14 cm pretrdega ležišča in drugo, če ni ležišče popolnoma novo, se običajno iz finančnega vidika to ne splača - ker če je stvar dobra, da ublaži trdoto, je običajno tudi draga. POZOR: Vsa ležišča potrebujejo ustrezno posteljno dno. Najpogosteje so to letvena posteljna dna. Morajo imeti zadostno število letvic, pri dolžini 200 cm približno 28 kosov. Zaradi nižje cene so pogosto v akcijskih ponudbah cenena letvena dna s premalo letvicami, kar povzroči prehitro deformacijo ležišča saj ne nudijo dovolj podpore.

ZRAČNA POSTELJA Samo na kratko- spanje mora biti počitek- in kakorkoli že – zračna postelja je prilagodljiva, ampak za vsakonočno spanje ne potrebujem postelje, ki jo moram vsakdan prilagajati svojim željam. Zaradi igranja tenisa bi mi danes odgovarjala bolj trda postelja- akcija naravnam na trše. Danes sem prehlajen in me vse boli- akcija naravnam na mehkejše. Po domače- nudi preveč možnosti izmišljevanja in premalo dobrih učinkov. Med vso ponudbo so to ležišča, ki se najslabše prodajajo.

VODNE POSTELJE Poceni dvojna vodna postelja (do 1800€) spada v isto kategorijo kot pri klasičnih ležiščih najcenejša poliuretanska pena. Malo za vodni luksuz, a vseeno preveč denarja za preveč valovanja, premetavanja partnerja ob premikanju, poceni grelcev, zapoznele reakcije vode,.. Res dobra vodna postelja z dobrimi materiali je prav tako kot cenejša antialergijska z nastavljivo temperaturo (a ima boljše in bolje zaščitene varčne grelce), je stabilna brez občutka valovanja,... Slabost- preveč variant- če imamo možnost, smo po naravi ljudje nagnjeni k preizkušanju in izbiranju- trše, mehkejše, bolj toplo, hladneje, zares ''dobra'' cena, vsakoletni stroški vzdrževanja, kljub dolgoletnim garancijam jo je iz higienskih razlogov vseeno potrebno menjati na deset let


PREPROSTO NAKUPOVANJE LEŽIŠČA NAKUPUJTE SKUPAJ. Če si posteljo z nekom delite, se vedno odpravita v nakup skupaj. Oblecite se v udobna oblačila in naj se preizkušanje prične. Vzemite si čas in se na ležišču namestite ravno tako kot doma. Ne pustite da vas tistih nekaj minut kdo moti. Posebno pozornost namenite svojemu telesu in bodite pozorni, da občutite prilagajanje ležišča vsaki točki vašega telesa.

IMEJTE DOBER IN DOLG POGOVOR O LEŽIŠČU. Pomembno je, da se pred izbiro pogovorite o tem, kaj si želite v smislu udobja. Če nimate enakega mnenja, se ne strinjajte s partnerjevim samo zato, da bi končali temo. Zagotovo boste našli medsebojno srečo tudi pri izbiri postelje.

SE NE MORETE DOGOVORITI? POTEM SKLEPAJTE KOMPROMISE. Če ste na mrtvi točki, kjer eden od vaju želi trdo posteljo, drugi pa potrebuje nekaj mehkejšega – ne bo nobenih težav. Obstajajo namreč ležišča, ki omogočajo izbiro glede na vajino različno telesno konstitucijo.

PRED NAKUPOM SE POGOVORITE O CENI. Če je denar predmet, si določite cenovni razred in se ga držite. Če z denarjem, ki ga imate na razpolago ne morete najti ležišča, ki ga želite imeti, ne kupujte neudobnih ležišč samo zato, da prihranite nekaj denarja. Vzemite si nekaj dodatnih mesecev in zagotovo boste prihranili več kot si mislite. Kratkoročno nelagodje vedno bije dolgoročno bedo.

KUPITE V KOMPLETU. Ležišča ter posteljna dna so namenjena, da delujejo skupaj. Nakup samo ležišča ali samo posteljnega dna lahko zmanjša udobje ter oporo, ki jo morata nuditi. Prav tako, pa se lahko zmanjša tudi življenjska doba samega ležišča ter se zniža ali celo izniči garancija zanj.

NIČ NI NAROBE, ČE STE RADOVEDNI. Vsak pravi svetovalec bo več kot vesel vaših vprašanj, saj vam bo le na podlagi teh lahko svetoval primerno ležišče. In prav v pridobivanju informacij ter podajanju argumentov se svetovalec razlikuje od prodajalca, ki vam bo z čim manj informacijami in brez vprašanj za vas poskušal prodati neko ležišče.


NASVETI ZA BOLJŠI SPANEC TER KONEC NEMIRNIH NOČ Vsak drugi človek v zrelih letih trpi zaradi pomanjkanja spanca. Upokojenci mnogokrat zaspijo čez dan le zato, ker ponoči niso dovolj kakovostno spali. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo vaše spanje postalo bolj mirno.

Pripravite razpoloženje. Poskrbite, da bo vaša spalnica temna, hladna, urejena in da jo boste uporabljali samo za spanje. Vzrok vaše nespečnosti je lahko tudi slabo spalno okolje.

Pripravite svoj um ter telo na spanec. Vzpostavite spalno rutino z branjem za užitek, poslušanjem glasbe ali rahlim raztezanjem. Tudi topla kopel ali topel napitek pred spanjem vam lahko pomaga. Na ta način se boste lažje sprostilo in se počutili zaspano.

Pojdite na zgodnji večerni sprehod. Fizična aktivnost čez cel dan, vam bo pomagala, da boste zvečer trdneje zaspali.

Spremljajte svoje recepte. S svojim zdravnikom se posvetujte o možnih stranskih učinkih zdravil na vaše spanje. Čeprav so nekatera zdravila lahko zasnovana tako, da lažje zaspite, pa lahko pogosto povzročajo tudi rahel in razdrobljen spanec, prav tako pa tudi zbujanje v zelo zgodnjih urah.

Omejite čas, kako dolgo boste ostali v postelji. Stres, depresija, dolgčas, pritisk partnerja….so lahko razlogi zaradi katerih greste morda v posteljo prej kot to dejansko potrebujete. Starejši ljudje, ki jih je strah rahlega spanja ter nenehnega zbujanja, gredo mnogokrat v posteljo prezgodaj. To še dodatno poveča težave s spancem. Predolgo bedenje v postelji še spodbudi plitvo ter moteno spanje.

Bodite psihično aktivni. Sodelujte v društvih, prostovoljnih in socialnih dejavnostih, hobijih, ki bodo ohranile vašo duševno razmišljanje podnevi in v zgodnjih večernih urah.

Naj dremež čez dan traja največ 20minut. Dremež daljši od 20minut lahko uteži nočno spanje. Poskusite, da ne pijete kofeinskih pijač pozno popoldne. Ko postajamo starejši, nam lahko kava, čaj, gazirana voda ter čokolada otežijo spanec.

Vas zanimajo še drugi naravni izdelki- kozmetika, čistila, izdelki za otroke, oblačila, prehranska dopolnila Obiščite www.zelenatrgovina.si

LJUBLJANA

BTC dvorana A- kletna etaža

info@zelenatrgovina.si MARIBOR

E.LECLERC

Tel.: 01/810 90 32

www.zelenatrgovina.si Tel: 02/ 320 50 86

Vodič za izbiro ležišča za STAREJŠE  

Preberite pokazatelje, da vaše ležišče in vzglavnik nista več ustrezna za vas ter preproste nasvete za nakup novega ležišča

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you