Issuu on Google+

zeina kotb

creative thinker-aspiring architect

Architecture Portfolio


CONTENTS Site Contingencies 03 Christian Science Center Pavilion 08 Infill Condition Library 11 Pool Fitness Center 15 Wood Framing Watch Tower 21 Translucent Concrete Wall 21 Preforming Arts School 25 Residential Tower + Piano Salon

33


03

SITE CONTINGENCIES: HIDDEN HABITATS

My project explores privacy through scrutinizing the relationship between inside and outside. When presented with a parcel that is not so steep and that has a neighbour towering over close by, I looked at ways I could still create a private space without just putting up a wall. I responded by sinking my buildings down into the ground to make them almost blend into, and become one with, the ground. Hiding the dwelling under a roof garden. Because of my desire to create a hidden habitat, I decided to make the entrance of my building from the roof. This then keeps the topography and earth solid where there aren't any carved away paths or entrances, which ultimately adds to the compelling nature of a fully covered and hidden house. I decided to bring open space in through courtyards while allowing for privacy. Each courtyard takes on its own character and function; some act as outdoor light filled living rooms, others are intimate quiet rooms with a cherry blossom trees and a few benches to just sit. They all act as a moment of connection to the outside while maintaining privacy. The theme of my design is all about the interiority of the house and the introversion created by the courtyards.


Courtyards

Cluster/Courtyard Relationship


Site Plan


Plan


Sections


08

CHRISTIAN SCIENCE CENTER PAVILION

After exploring different types of apertures to frame different areas and buildings of the christian science center, I realized how I was drawn towards angular shapes, more specifically triagular shapes. Therefore, I decided to make my pavilion in a similar manner. I tried to make the pavilion the aperture instead of just adding apertures to a pavilion. The design is created very open by making it very easy to walk around and experience the apertures. Subtle changes in groundplane hint at the existence of apertures and framing devices. For instance, there is a sloping ground plane that hints at laying down; that roof houses a skylight aperture. The design of simple folding and experimenting with changes in groundplanes ultimately create a flow of mvoement and an overall delicate nature to the whole structure.


Roof Plan

Sections


Collapse

Fissure

Flatten


INFLILL CONDITION LIBRARY

11

The concept of this project is to create a fluid means of circulation that connects two entities. The circulation is central and gradually connects spaces together. The circulation zone acts as a courtyard where it is open and is the only space that gets sunlight from a skylight above. When ascending the first flight of stairs, there is a platform that results in a pause that creates a moment to analyze the spaces all around. From then, there are platforms and stairs that connect the rest of the programs. Even the elevator has platforms extruding parallel to the rest of the circulation in order to contain all circulation in one zone. Keeping the circulation in one open area produces intermediate smooth and flow-like language while moving from space to space.


4

6

3

8

5

10

9

7 1

LEGEND 1 - Entry 2 - Offices 3 - Multi Purpose Area 4 - Main Reading Area 5 - Periodicals 6 - Secondary Reading Area 7 - Childrens Reading Area 8 - Storage 9 - Restrooms 10 - Non Reading Collections & Online Workstations

2

Program Diagram

Section Diagram


9

8

6

5

4

10

2 1

Plan 00

7

3

Plan 01

Plan 02


Sections


POOL FITNESS CENTER

15

When I first visited the site, the first thing I realized was the intense density and traffic evident in both main streets, Merrimac street and Market street. Therefore, I wanted to push the private program to the back to maintain privacy for members. Another thing I noted when I visited the site was the lack of spaces to just stop and just look out into the city. All the sidewalks were small and didn’t allow for long pauses. This lead to the desire to make occupiable roofs for the public to sit and look out. Not all the roofs are occupiable, just the ones that house the less private programs due to their front situation. There is a circulation core that connects all the programs. The ‘boxes’ of program parents stacked up on each other because I wanted to create an airy feeling to my building to contrast the heavy brutalist buildings around.


e

c

e

f

m m m

l

m

j j

k

j j

Circulation Diagram b

e

e

f

b

Lobby Space Pools

a. Main b. Training c. Diving

Fitness

d. Main Area e. Private Training f. Yoga

Locker Rooms

d

Lobby Space

Private

d

Pools

Semi-Public

a. Main b. Training c. Diving

Fitness

Public

d. Main Area e. Private Training f. Yoga

Private

Locker Rooms

Semi-Public

Other

g. Multi-Purpose h. Cafe i. Kitchen j. Bathrooms k. Storage l. Mechanical m. Offices

Public/Private Diagram

Public

Other

g. Multi-Purpose h. Cafe i. Kitchen j. Bathrooms k. Storage l. Mechanical m. Offices

a

g i

h

a Not occupiable Accessible by members Accessible by public

Not occupiable Accessible by members Accessible by public

Program Diagram

g i

Roof Diagram


a

b

a b

Elevation

Plan 00


Plan 01

Plan 02

Plan 03

Roof Plan


Section A

Section B


Interior Perspective

Exterior Perspective


WOOD FRAMING WATCH TOWER

21

This project explores the tectonics of wood framing. Through the extreme guidlines, not much creativity was present. However, the main aim of the project was to increase knowledge of this material type and way of constructuion. The meticulate detail was a way to improve model making skills through patience. It was also a way to really appreciate the delicate form of the framework and understand the structural rules.


Model Photographs


TRANSLUCENT CONCRETE WALL

23

Site cast concrete was chosen as the material to be explored with aim to explore the structural boundries of concrete and to refdefine the aesthetic notions typically associated with this material. These aesthetic notions are that it is heavy, thick, and immalleable. This will be done by questioning the fundamental accepted assumptions about concrete by exploring its different forms. Boundries were being pushed as the aim was to try to make concrete light and airy as opposed to its pre concieved notions of heaviness and thickness. This was done through experimenting with light through not only punctures, but also translucency levels in the concrete by adding glass as an aggregate (after testing out numerous methods). Instead of a blocky looking wall, an engaging and porous one was designed.


Elevation

Plan

Section


Model Photographs


Aggregate Test Samples

Interior Rendering


PREFORMING ARTS SCHOOL

25

After visiting the site, two things I noted down were the intensity of the traffic and the placement of the exisitng parks. From that, I wanted to create two hard edges, with a softer more open middle area that would mimic and relate to the park in front. The hard edges became the “other” program. The residential building on the side with the tighter grain of buildings, which was a mostly residential area, and a building composed of offices and retail on louder side. Each building has strategically placed openings to connect the outside to the park and to the entrance of the school. The concept of the school becomes a scaled down version of the site design. Both become public spaces with “interuptions” and “popups” that define important spaces. The park I created becomes an open space for the public, with the use of typogrophy, where small pop up kiosks are scattered. The outdoor preformace area also interupts the slope of the tyoporophy and peaks into the auditorium. The school itself is pushed inwards where the entrance is to create a plaza for pickup and waiting. In the school, there are four discpline pods (music, dance, theatre, and classrooms) that also pop up the roof datum. This is done again where the outdoor terrace extends out.


Site -Traffic- Diagram

Site -Grain- Diagram


Noli Diagram

Site -Roof- Plan


a

b

Plan 00

Plan 01

Plan 02


Elevation


Sections


Auditorium Administration Recording Studio Library/Computer Labs Storage Improvisation Area Classrooms Music Program Theater Program Dance Program

Circulation Diagriam

Progam Diagriam

Public/Private Diagriam


Exterior Perspectives


Residential Tower + Piano Salon

33

The original site is an old industrial warehouse district in Schoneweide, Berlin with a southward view of the Spree riiver. The initial idea was to both use the exisiting building on the site as well as add to site by inputting a square tower to compete the corner. The idea was to fully inhabit the exisitng building like a parasite and have visible and have visible signs of how the building was taken over and revamped. On the other hand, the object completing the corner towers over the surrounding buildings, effectively breaking the urban plane and drawing attention to the site from surrounding areas. To best utilize these two spaces, the program was splt by having the piano salon in the exisitng building and the residential in the tower. The secondary theme was the juxtaposition of additions and subtractions. To demonstrate the parasite idea, an addition on the roof of the exisitng building was designed that comes up and flows over the building’s roof edge. In contrast, the tower’s main design consists of rotating subtractions that have multiple purposes; acting as terrace space, bringing light into the dense tower, and as a community space for the tower’s residents.


Site Elevation

Site Plan

Site Section


New

Subtractions

Consolida te

Existing

Site Axonometric

A ddition

ReďŹ ne

Formation Diagram


With its large, double height spaces and overhead skylights, the exisitng building was used to house the piano salon and additional program. With the generous space that the exisitng building has, a restaurant and a rooftop bar and gallery were added. In spite of these programs being different, a visible connection was still maintaned. The windows on the exisiting building facade were replicated on the inside restaurant looking into the pianosalon. Addiotnally, the rooftop bar and gallery is connected back into the underneath building through one of the rooftop skylights as well as towards the site and river through its glazed facade.

Existing Added

Pianosalon Axonometric

Structural Diagram


Pianosalon Plan 00

Pianosalon Plan 01

Pianosalon Section


Structural Grid

The tower is a 20m x 20m square that is split into a grid of 16 squares. The tower consists of a repition of 4 different apartment types. The apartments that house more people, have double height spaces to bring in light to the bigger areas. On each floor, there is a double height terrace space that cuts into the square; attached are flexible spaces, each with different programs such as a multimedia room (which can be rented out as an office space), a winter garden, a community event space, and a library. These terrace spaces rotate to touch all faces of the facade and help bring in light as well as act as community spaces.

1-2 Person Apartment Axonometric

Apartment Type Axonometric

3-4 Person Apartment Axonometric

2 Person Apartment Axonometric

8 Person Apartment Axonometric


Tower Plan 00

Tower Plan 01

Tower Plan 03

Tower Plan 05

Tower Plan 07

Tower Plan 08


Tower Section a

Tower Section b


The biggest sustainability aspect is the reuse of an exisitng building. Green spaces are implemented into and around the site as well as the use of the tower’s roof space as a green roof. The tower has a concrete core and floors. A wooden structure is set on top of the grid because of the repeating apartment types, bringing in the element of prefabrication. The towwer’s sustainabilty is also demonstracted through its density and effeciency. With a maximum capacity of 52 occupants, this residential tower effectively uses the grid to occupy all the space of the footprint.

December 21st Noon

Winter Light Diagram

greenery soil drainag e/reser voir protecti ve la yer waterproof membrane insulation vapor barrier plywood deck

June 21st Noon

Summer Light Diagram

Geothermal Heating Diagram

Green Roof Diagram


Perspectives


Portfolio2