Page 1

Van de makers van

Aanlopen bij nacht Panoramische dag- en nachtfoto’s van alle Nederlandse zeehavens, inclusief uitgebreide vaaraanwijzingen en detailkaarten

Aanlopen bij nacht.indd 1

31-05-2010 08:26:30


1. BORKUM

MAST

F4

WESTKARDINAAL

F3

AFZONDERLIJK GEVAAR

FISCHERBALJE

Verrassende dwarsstroom Een solozeiler zeilde vermoeid van een lange trip van de Duitse Bocht op de rede van Borkum aan, door het Randzelgat. Blij het gehaald te hebben, dook hij in het donker vlak onder het baken Fischerbalje bovenop de strekdam die Fisherbalje met het eiland verbindt. Zijn boot lag muurvast en maakte water. Door de beperkte diepte kon de Duitse reddingdienst van Borkum alleen met een kleine boot uitrukken. De ene lenspomp die ze bij zich hadden, was niet genoeg. Ze vroegen assistentie van de KNRM. De Jan en Titia Visser van station Eemshaven rukte uit. Met nu drie pompen werd het jacht tussen

Aanlopen bij nacht.indd 4

beide schepen gebonden, boven water gehouden en naar de haven van Borkum gesleept. Het gebeurt vaker dat zeilers Fischerbalje te krap ronden en worden verrast door de sterke stroming. Volgens de tabellen staat er een dwarsstroom van ruim twee knopen, maar bij harde wind is dat zeker meer. Oncomfortabele zeegang bij een ingaande stroom en zuidoostenwind maakt het verlangen naar een haven erg groot. ‘Al zie je haven en torens staan, dan is de reis nog niet gedaan.’ Een zeemansgezegde dat vooral op deze plek van toepassing is.

31-05-2010 08:26:51


2. EEMSHAVEN

WERKHAVENCENTRALE

BB HAVENAANLOOP

ENERGIECENTRALE

SB HAVENAANLOOP LICHTENLIJN

Scherp diepteverloop De Eemshaven is een uitgegraven industriehaven. Centraal in de hele Eemsmond van Borkum tot Delfzijl is hier het reddingbootstation. De Eemshaven is echter niet toegankelijk voor recreatievaart. Er zijn geen voorzieningen. Alleen in geval van een noodsituatie zijn er wel aanlegmogelijkheden. De havenmond heeft twee korte piertjes en een scherp verloop in diepte. Dat merkt u als u de haven in- of uitvaart. De stroom zal snel afnemen van ruim twee knopen op het Dukegat tot niets als u tussen de pieren vaart.

Aanlopen bij nacht.indd 5

De windmolens tooien het hele Eemsgebied. Als oriĂŤntatie zijn ze daarom niet handig. De Beatrixhaven is dit voorjaar voltooid. Binnen de pieren zijn aan weerszijden van de lichtenlijn lichten op palen geplaatst. Bij het binnenvaren blijft u daarmee goed vrij van basaltblokken, die voor het maken van de hoekige haven zijn gebruikt.

geeft een goed beeld van de omvang van zo’n enkele bui. Het overige scheepvaartverkeer is echter tijdelijk minder goed zichtbaar.

De Eemsmond bevindt zich aan de rand van de Duitse Bocht, een gebied waar een donkere bui ongegeneerd binnendringt. Het radarbeeld (inzet)

31-05-2010 08:26:57

Zeilen aanlopen bij nacht  
Zeilen aanlopen bij nacht  

Aanlopen bij nacht

Advertisement