Businezz - Ontdek de uitgebreide mogelijkheden van ondernemen in Zeewolde

Page 1

zeewoldezakelijk.nl - April 2019, nummer 11

Ontdek de uitgebreide mogelijkheden van ondernemen in Zeewolde

Ondernemen met een goed verhaal

De Biefstukboeven

Picomel

Gedreven door innovatie

Ondernemer van het Jaar 2019

Larsen & Buhl


Inhoudsopgave 12 6 3

Friet van Beus

Voorwoord

32 21

Iscent

22

Interview wethouder

24

Omnivent

26

ZZ facts

30

Plattegrond Zeewolde Ondernemen in Zeewolde

Morssinkhof Plastics Picomel Gedreven door innovatie

Bedrijventerreinen Gemeente Zeewolde

19

De Biefstukboeven

De keten rond

Beter bewaren dan verspillen

16

De Winkeltjes

Ondernemen met een goed verhaal

en gedeputeerde

14

Zeewolde Zakelijk

64 in 1

Geur met een boodschap

10

Marina de Eemhof

Een plek voor alle ondernemers

Burgemeester

4

De kleine Distilleerderij

34

Larsen & Buhl: ‘Creëren met hoofd en handen’

Colofon Zz-magazine is een uitgave van de gemeente Zeewolde. Hoewel de inhoud met zorg is samengesteld, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

Gemeente Zeewolde Raadhuisplein 1 3890 AA Zeewolde

Concept, design en realisatie Redmatters redmatters.com

T 036 522 9455 E info@zeewoldezakelijk.nl I www.zeewoldezakelijk.nl

Deze uitgave is gedrukt op FSC gecertificeerd papier.


Zeewolde:

A sea of endless possibilities

U hebt zojuist de 11e uitgave opengeslagen van het Businezz magazine van de gemeente Zeewolde. Het is een bijzonder mooi magazine geworden. Elke keer ben ik weer verrast als ik al die verhalen lees over kleine en grote bedrijven die in Zeewolde gevestigd zijn. Zeewolde is bekend als logistieke hotspot in het midden van Nederland. Deze uitgave van het Zeewolde Zakelijk magazine laat zien dat Zeewolde niet alleen grote transportbedrijven heeft, maar ook een uitstekende vestigingsplaats is voor een breed scala aan andere bijzondere ondernemingen. Van de lokale boer die lekkere frietjes levert aan de cafetaria’s tot een super attractie van surfen op golven van bijna 2 meter hoog, van jonge ondernemers met hun bedrijf in geurmarketing tot een bedrijf dat wereldwijd oplossingen biedt in bewaar- en koeltechniek.

sea of endless possibilities”. Op de achterzijde van dit magazine vindt u meer informatie hoe u deze promofilm kunt bekijken. De mensen van het Zeewolde Zakelijk team komen graag met u in contact om te luisteren naar uw wensen en u verder te helpen met uw plannen. Zeewolde: een zee aan mogelijkheden. Ontdek samen met ons welke kansen Zeewolde u te bieden heeft. Ondernemen vanuit het exacte middelpunt van Nederland. De goede bereikbaarheid, de gunstige grondprijzen en de prima bestemmingsplannen maken Zeewolde tot een uitstekende vestigingsplaats. De ondernemers in dit magazine hebben dit al ontdekt.

Als burgemeester van Zeewolde ben ik trots op deze veelzijdigheid aan bedrijven en de uitgebreide mogelijkheden welke Zeewolde biedt aan bestaande en nieuwe ondernemers. Zoals onze prijswinnende film “Zeewolde zoiets heb je nog nooit gezien” als slot laat zien: “Zeewolde a

“Als burgemeester van Zeewolde ben ik trots op deze veelzijdigheid aan bedrijven.”

Gerrit Jan Gorter Burgemeester

3


Iscent

Geur met een boodschap Vijfenzeventig procent van onze emotie wordt gestuurd door geur. Jorg Hempenius en Bastiaan Medendorp zijn erdoor gefascineerd en maakten er hun business van. Met Iscent zetten ze geur op de kaart als onmisbaar onderdeel van een goede marketingstrategie.

4


Kom je een chic gebouw binnen met vriendelijke mensen, maar hangt er een rioollucht, dan zal dat vooral je indruk bepalen. Toch zijn veel bedrijven zich niet bewust van de rol die geur speelt. Jorg Hempenius en Bastiaan Medendorp brengen daar verandering in. “Geur is een manier om jezelf uit te drukken, een verlengstuk van je identiteit. Trek je dat zakelijk, dan heb je het over branding”, vertelt Bastiaan. “Reuk beïnvloedt emoties sterker dan welk zintuig dan ook. Bedrijven kunnen daar slim op inspelen door een bepaalde geur te verbinden aan hun merk.” Hogere conversie Iscent ontwikkelt geur en geurproducten voor grote namen als Volvo, America Today, ING, Dior en Siemens. Jorg: “Als klein bedrijfje werken we voor merken waar menig marketingbureau van droomt. Zit je ineens met hotel ‘l Europe om tafel…” Geheim van dat succes? “Geurmarketeers zijn er niet zoveel, dat helpt”, relativeert Bastiaan. “Daarnaast onderscheiden we ons doordat we zelf geuren creëren die helemaal aansluiten op de boodschap van de klant. Wil je je identiteit versterken, mensen minder stress laten ervaren, een hogere conversie? We hebben bijvoorbeeld een spray ontwikkeld die bedlinnen in hotels heel vers gewassen laat ruiken. Je ziet dat de hygiëne direct hoger scoort. Maar het kan ook een totaal ander, niet-commercieel doel zijn. Zo testen we bij zorginstellingen of we ouderen met geur kunnen stimuleren beter te gaan eten.”

Out of the ordinary Iscent startte in 2015 toen Jorg – destijds aromajockey – mensen een geurbeleving wilde bezorgen ook als hij er zelf niet was. Jorg: “Geur is mijn passie. Ik vind het gaaf omdat je er zoveel mee kan. Je geeft mensen een goed gevoel.” Op een flexwerkplek ontmoette Jorg Bastiaan, die zich als neuromarketingspecialist ongevraagd met de zaken ging bemoeien. Samen konden ze meer: Jorg als de creatieveling en Bastiaan als het zakelijk kompas. Bastiaan: “Het is een toffe uitdaging om met iets vaags als geur heel concreet te willen zijn. Daarbij is het lekker ‘out of the ordinary’; je vertelt elke dag wel iemand iets nieuws.” Mooie missie De zaken gaan goed. Recent namen Jorg en Bastiaan een eerste buitendienstmedewerker aan. Ze willen groeien en leggen de focus daarbij nationaal, of zelfs internationaal. Maar de kwaliteit gaat voor. Jorg: “We willen voor iedere klant die ultieme geur realiseren, en steeds intelligentere manieren vinden om die te verspreiden.” Bastiaan: “Onze uitdaging is ervoor te zorgen dat het bedrijfsleven geur als communicatiemiddel gaat zien. Over vijftien jaar elk merk zijn eigen geur, dat lijkt me een mooie missie.”

5


Friet van Beus

Vers van het land, naar de klant

6


Het hele jaar door verse friet, rechtstreeks van het land: dat is Friet van Beus. Akkerbouwers Thijs en Joost van Beusichem snijden sinds 2016 de lekkerste patatten van hun eigen geteelde aardappelen. Zonder toevoegingen en dus puur natuur.

Van hun 110 hectare grond rooit V.O.F. L. Van Beusichem jaarlijks zo’n twee miljoen kilo aardappelen. Deze gingen tot een paar jaar geleden allemaal direct door naar grote aardappelverwerkers als Aviko. Tot broers en vennoten Thijs en Joost van Beusichem in 2016 besloten zelf friet te gaan snijden. “Steeds meer cafetaria’s willen goede kwaliteit friet uit de eigen streek”, begint Thijs. “Bij ons komen de aardappelen letterlijk vers van het land. Doordat we de friet vacuüm verpakken en direct bezorgen, hoeven we er niets aan toe te voegen om het goed te houden.” Lekker vers Friet van Beus startte klein, met één klant en een schilmachientje. “Die eerste tijd was echt pionieren”, vertelt Joost. “Maar inmiddels staat er een mooie lijn waarmee we een paar honderd kilo aardappels per uur verwerken. Vijftien cafetaria en restaurants serveren nu friet van onze aardappelen.” Per week gaat er zo’n drieduizend kilo uit. Om klanten te werven, brengen de mannen eigenhandig samplezakken rond bij cafetaria’s en restaurants. En dat werkt! Thijs: “Vers is nu eenmaal lekker. Zo was er laatst

nog een cafetaria die na een week uitproberen, aangaf dat de klant geen andere friet meer wilde. Kijk, daar doe je het voor!” Kort lijntje De broers vinden het mooi nu heel dicht op het eindproduct te zitten. Thijs: “Voorheen schepten we onze aardappelen in een grote vrachtwagen en weg waren ze. Nu zien we mensen van onze friet genieten in de cafetaria’s. Onze opa verkocht zijn aardappelen al aan de deur. Ik vind het gaaf nu weer die rechtstreekse afzet te hebben naar de klant, of in ons geval de horeca.” Andersom is dat korte lijntje een belangrijke reden voor klanten om voor Friet van Beus te kiezen. “Friet met een verhaal, daar gaat het om. Mensen vinden het leuk te weten waar hun patatje vandaan komt. Bij ons is dat een simpel verhaal: wij rooien, schillen, snijden, verpakken en bezorgen. En de cafetaria bakt.” Vruchtbare kleigrond Friet van Beus is het idee van de broers, maar in de praktijk werken ook ouders Leo en Jolanda volop mee. Om jaarrond verse friet te kunnen leveren, verbouwen de Beusichems

“wij rooien, schillen, snijden, verpakken en bezorgen. En de cafetaria bakt.”


Dinsdag frietdag Met de geboorte van Friet van Beus is het wel wat drukker geworden op erve Beusichem. Joost: “Onze core business is nog altijd de akkerbouw. Naast aardappelen verbouwen we onder andere bieten, uien en tarwe. In de winter is het extra werk van de friet welkom, maar in de zomer is het flink aanpoten.” Vooral op de dinsdag en de vrijdag, want dat zijn de ‘frietdagen’. Thijs: “Dan staan we om zes uur ’s morgens al met z’n vieren aan de productielijn. Na het snijden en verpakken, brengen we de friet gelijk rond. En daarna gauw weer terug omdat er nog tarwe gedorst of aardappelen gerooid moeten worden.”

twee soorten aardappelen: de Agria en de Frieslander. Waar de ene in de zomer de grond uitkomt, is de ander in het najaar klaar voor de rooi. “Onze uitdaging is de kwaliteit het hele jaar door goed te houden. Met deze combinatie lukt dat mooi”, aldus Thijs. Dat hebben de

boeren ook zeker te danken aan de vruchtbare Zeewoldense bodem. Joost: “Dit is jonge grond met een hoog kleigehalte: absoluut de beste akkerbouwgrond van Nederland. Het zorgt voor een goede kwaliteit aardappel, die ook na het rooien nog lange tijd goed blijft.”

Een blijvende combinatie De liefde voor het boerenbestaan zit de broers in het bloed. Als vierde generatie Van Beusichem boeren, zaten ze al jong op de trekker. Joost: “Met de handen in de klei, heerlijk. Maar ook de vrijheid van het boerenbestaan trekt me.” Thijs vult aan: “Dat je iets kleins in de grond stopt en er een prachtig product weer uithaalt, dat blijft gaaf.” In de toekomst willen de mannen de combinatie met akkerbouw dan ook blijven behouden. Wat betreft de friet mag de klantenkring groeien. Thijs: “Met meer afnemers wordt het ook efficiënter. Uiteindelijk willen we voldoende kapitaal opbouwen om de boerderij over te kunnen nemen.”

“Dat je iets kleins in de grond stopt en er een prachtig product weer uithaalt, dat blijft gaaf.”

8


9


‘De polder als logistieke hotspot’ Bedrijven in heel Nederland kijken verlekkerd naar de ruimte en groeimogelijkheden die Flevoland te bieden heeft. Ga je daar slim mee om? Dan kan de driehoek Almere-Lelystad-Zeewolde over tien jaar één van de toonaangevende logistieke hotspots van West-Europa zijn.

10


Dat zeggen Jan-Nico Appelman, gedeputeerde Economische Zaken van provincie Flevoland, en Egge Jan de Jonge, wethouder Economische Zaken van gemeente Zeewolde. Daarin staan ze niet alleen. Vorig jaar klom het cluster AlmereLelystad-Zeewolde naar de 12e plaats op de ranglijst van hotspots in Nederland die wordt samengesteld door de captains of industry van de logistiek. De verwachting is dat de regio in 2019 de top-10 binnen dendert.

midden in Nederland en je vindt hier alle modaliteiten. We zijn goed bereikbaar over de weg via de A6 en A27, via het spoor, de haven van FlevoKust en straks via Lelystad Airport. Kortom: we zijn perfect geëquipeerd om de groei van regio’s als de Randstad of de Veluwe op te vangen, waar bedrijven tegen de grenzen van hun mogelijkheden oplopen en de ruimtevraag belemmerend begint te worden voor de ontwikkeling van de economie.”

Ruimte om te groeien Kijk je op de bedrijventerreinen in Zeewolde om je heen, dan begrijp je waarom. Je komt hier transportgiganten als Bakker Logistiek en Wolter Koops tegen. Zij zagen al vroeg wat steeds meer logistieke spelers ontdekken: in de polder vind je de hectares die je elders niet meer kunt kopen. De Jonge: “Onze scherpe grondprijzen hebben een grote aantrekkingskracht, maar ik hoor ook regelmatig dat bedrijven onze strakke bedrijventerreinen waarderen. Geen bochtjes, maar rechte lijnen. En kavels waar je direct aan de slag kunt. Je kunt hier als het ware opnieuw beginnen en dat is uniek in Nederland.”

Versterken van de keten Dat merkt ook het verkoopteam van de gemeente Zeewolde aan het aantal aanvragen. Het betekent dat er constructief-kritisch gekeken kan worden: wie willen we graag op onze bedrijventerreinen hebben? De Jonge: “Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de foodlogistiek of de foodprocessing, die de agrobusinessketen aanvullen. Ook de werkgelegenheid die bedrijven meebrengen is tegenwoordig een belangrijk criterium.”

Optimale bereikbaarheid Tel daarbij de interessante arbeidsmarkt op en het feit dat de afgelopen jaren geïnvesteerd is in bereikbaarheid en je hebt een onweerstaanbare propositie richting nieuwe logistieke spelers. Appelman: “We liggen

Uitbreiding bedrijventerreinen De luxe positie waarin de regio zich bevindt, is voor

beide bestuurders geen reden om achterover te leunen. “Om bestaande logistieke spelers en nieuwe bedrijven die van toegevoegde waarde zijn voor de regio ook op de lange termijn kansen te bieden, is het cruciaal om nu al na te denken over nieuwe bedrijventerreinen”, zegt wethouder De Jonge van Zeewolde. Onderwijs, innovatie en arbeidsmarkt Appelman voegt daar het belang van investeringen in het vestigingsklimaat aan toe. “Dan kan je denken aan het versterken van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, het stimuleren van innovatie en duurzame gebiedsontwikkeling waardoor dit een aantrekkelijke regio blijft om te wonen en te werken.” Ondernemende overheid Bedrijven die zich de komende jaren vestigen in Flevoland, treffen in ieder geval een ondernemende overheid volgens Appelman en De Jonge. “Een overheid die zich bedenkt: wat is het effect van wat wij doen op de winst- en verliesrekening van ondernemers? Want daar ontstaat de welvaartsgroei voor de regio.”

“Je kunt hier als het ware opnieuw beginnen en dat is uniek in Nederland.”

11


De Kleine Distilleerderij

Zeewoldense likeuren

smaakvol, regionaal, eerlijk

12


Van een keteltje van vijf liter aan huis tot zijn eigen distilleerderij aan De Sjees: Roelof Schipperus maakte van zijn hobby zijn werk. Met succes! De Kleine Distilleerderij valt in de smaak vanwege zijn onderscheidende en eerlijke dranken. “Best wel spannend”, zegt Roelof Schipperus als hij terugdenkt aan twee jaar geleden, toen hij met een gloednieuwe honderdvijftigliter destilleerketel in zijn pand aan De Sjees trok. “Na jaren destilleren voor de hobby, was het nu echt. Lokale producten zijn gewild, dus ik had er een goed gevoel over. Maar het bleef een gok.” Prijswinnende koffielikeur Met een onderscheidende ‘earl grey gin’ was in mei 2017 de eerste productie een feit. Een paar maanden later volgde een koffielikeur. “Een authentieke likeur, op basis van echt alleen maar koffie. Toen we hem in september lanceerden, startte er net een likeurcompetitie in Engeland. We konden ons op de valreep nog inschrijven. Mijn koffielikeur is veel minder zoet dan de meeste likeuren en heeft ook niet de standaard smaak. Ik had geen idee of dat in goede aarde zou vallen. Maar tot mijn verrassing wonnen we de hoogste waardering!” Een eerlijk etiket Inmiddels heeft Roelof acht sterke dranken op de markt. Tien slijterijen in Zeewolde en omgeving hebben De Kleine Distilleerderij in de schappen staan. Sleutel van het succes is volgens Roelof de kleinschalige productie. “Ik heb het hele destilleerproces zelf onder controle en zit er dicht bovenop. Dat heeft toegevoegde waarde voor de smaak.” Ook de zorgvuldig afgewogen combinaties van ingrediënten maken zijn producten bijzonder. Deze zijn overigens allemaal op het etiket te vinden,

wat uniek is in de branche. “Ik heb niets te verbergen; ik gebruik alleen natuurlijke en eerlijke producten en geen smaakstoffen of aroma’s.” Brandnetelgin op verzoek Die ingrediënten haalt Roelof uit de regio. “Ik vind het belangrijk even bij leveranciers langs te kunnen gaan. Dat persoonlijke aspect maakt mijn werk leuk. Zo doe ik ook productie in opdracht. Laatst heb ik samen met een startende ondernemer een brandnetelgin gestookt. Fantastisch als er mensen met wilde ideeën komen.” In de toekomst wil Roelof ook workshops en rondleidingen gaan geven. Voor dat doel zal De Kleine Distilleerderij op termijn wel moeten verkassen, want die activiteiten passen niet bij de bestemming van het industrieterrein. Op de juiste plek Dat nieuwe pand ligt wat Roelof betreft zeker in Zeewolde. “In de zomer zijn hier veel toeristen, en dus potentiële klanten. Daarnaast heb ik hier mijn netwerk gecreëerd. En ik vind de gemeente heel meedenkend.” Ook binnen de Bedrijfskring is Roelof op zijn plek. “Ik ga maandelijks naar de borrel. Het contact met andere ondernemers vind ik waardevol.” Vanuit de Bedrijfskring won De Kleine Distilleerderij in 2017 de Aanmoedigingsprijs. “Super! Dat zijn de dingen die helpen weer een stap verder te komen.”

13


Omnivent

Beter bewaren dan verspillen Omnivent loopt voorop als het gaat om bewaaroplossingen voor aardappelen en uien. Thuismarkt Nederland is inmiddels voorzien en nu timmert het bedrijf internationaal aan de weg. De belangrijke missie? Verspilling tegengaan en zo een steentje bijdragen aan het wereldwijde voedseltekort.

“De beschikbaarheid van voedsel realiseren ongeacht het tijdstip van de oogst. Daar ligt het bestaansrecht van Omnivent”, begint eigenaar Luuk Salomons. Het bedrijf levert technische installaties voor het bewaren van aardappelen, uien, groente en fruit. Het heeft alles te maken met ventileren, bevochtigen, verwarmen of juist koelen: net wat nodig is om een product zo lang en goed mogelijk te bewaren. “Een aardappel bewaren is heel dynamisch en ieder jaar anders”, vertelt Luuk, die zelf opgroeide op een akkerbouwbedrijf. “Zo maakt het nogal uit of een loods in Nederland staat of in Saoedi-Arabië. Je moet rekening houden met dingen als klimaat, ras en landbouwgrond. Wij redeneren volledig vanuit het product en weten alles van akkerbouw. Dat is wat ons onderscheidt.” Product als uitgangspunt Aardappelen bewaren, dat gebeurde tweehonderd jaar geleden ook al. Maar de techniek is de afgelopen decennia enorm ontwikkeld. Luuk: “Waar akkerbouwers vroeger een gat in de grond groeven, zetten we nu state-ofthe-art installaties neer. Daar is nog een groot ICT-component bijgekomen, met klimaatcomputers waarmee je het nog beter onder controle houdt.” Omnivent

14


ontwikkelt continu nieuwe technieken en is daarmee een voorloper in de branche. “Ons doel is voedsel bewaren. Dat we het product als uitgangspunt nemen zorgt voor een hoop innovatie. Zo heeft een product vandaag misschien een ventilator nodig. Maar als we morgen ontdekken dat een lamp beter werkt, zit ik vanaf morgen in de verlichting. Dat idee. We zien de techniek echt alleen als middel.” Verspilling tegengaan Een middel in een belangrijke missie, dat wel. Want de business van Omnivent heeft alles te maken met het tegengaan van voedselverspilling. “Ben je niet in staat een wortel te bewaren, dan zit je na de oogst met een enorm aanbod dat je niet kwijt kan. Er zijn gebieden waar tot wel vijftig procent van het geoogste product daar al verloren gaat. Wereldwijd wordt zo’n dertig procent van het voedsel niet gebruikt waarvoor het geproduceerd is. En dat terwijl er de komende decennia juist exponentieel meer voedsel nodig is om de hele wereldbevolking te kunnen voeden”, schetst Luuk. Goed bewaren heeft dan ook een enorme toegevoegde waarde in het voedselprobleem. “Daar ligt echt mijn drijfveer”, aldus Luuk. “Wij weten hoe het anders kan. Met onze bewaar-installaties breng je het verlies terug naar zeker tien procent.” Van China tot Kenia In het Westen zijn goede bewaaroplossingen inmiddels vanzelfsprekend. De verspilling zit hier vooral aan het eind van de keten: bij het overschot in de

supermarkten en het teveel dat thuis in de kliko belandt. Maar in minderontwikkelde landen gaat nog altijd veel verloren bij het oogsten, transporteren en bewaren. Luuk: “In dat eerste stuk van de keten kunnen wij echt een verschil maken. Onze uitdaging ligt dan ook met name in het buitenland.” Niet vreemd dat de internationale business van Omnivent de laatste twintig jaar sterk gegroeid is. “Inmiddels zit 85 procent van onze klanten over de grens. In aardappellanden als China, India en Rusland is gewoon ontzettend veel te doen. Maar ook in landen als Kenia zijn we op kleine schaal met projecten bezig.” Omnivent wil niet alleen een product verkopen, maar ook kennis overdragen. “Alleen met een goede bewaarschuur ben je er niet. We hebben onze eigen Storage Academy opgezet om mensen over de hele wereld te trainen in het bewaren van voedsel.”

Agrarisch centrum Omnivent startte oorspronkelijk in Noord-Holland en opende in 1986 een vestiging in Zeewolde. “Er kwamen veel nieuwe boerderijen in de polder, dus hier konden we klanten van dichtbij bedienen”, vertelt Luuk. Zelf kwam hij in 1993 als stagiair binnen. Zeven jaar later kocht hij het bedrijf over en haalde hij alles naar Zeewolde. “De wereld is inmiddels ons speelterrein, maar we zitten hier toch mooi middenin het agrarisch centrum van ‘Nederland Landbouwland’. Daarbij is Zeewolde een prima uitvalsbasis om te reizen.” Sinds september is Luuk voorzitter van de Zeewoldense Bedrijfskring. “Ik vind het waardevol om naast de eigen business ook iets voor het collectief te doen. Met elkaar weet en kan je toch meer. Zeewolde heeft prachtige bedrijven, een mooi bedrijventerrein, een meedenkend lokaal bestuur en veel dynamiek. Gaaf om bij betrokken te zijn!”

15


Bedrijventerreinen Gemeente Zeewolde Zz Facts

BOUWHOOGTE 15

15m

Hier openen

BESCHIKBARE OPPERVLAKTE BESCHIKBARE BESCHIKBARE BESCHIKBARE BESCHIKBARE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE GRONDPRIJS GRONDPRIJS GRONDPRIJS GRONDPRIJS GRONDPRIJS BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE in hectare in hectare in in hectare inhectare hectare 15 15 1515

Feiten over 14 bedrijventerrein Trekkersveld

14

15m 15m 15m 15m

7

€ 100,-

v.a.

14 1414

100,100,100,€ 100,€€€

p.m2.

7 777

v.a.

ex BTW

v.a. v.a.v.a.

p.m2.

2 2 2 p.mp.m . p.m . .

ex BTW

ex BTW ex ex BTW BTW

Trekkersveld. Grond voor grote zaken. Op Trekkersveld is ruimte genoeg voor middelgrote en grote bedrijven. Met dit bedrijventerrein schept de gemeente Zeewolde diverse

Zz Facts

mogelijkheden op het gebied van logistiek, productie & assemblage, bouw of groothandel. Zo is er een aantal interessante zichtlocaties langs

de Gooiseweg, een belangrijke doorgaande weg voor Zeewolde. De kavels variëren in oppervlakte van 5.000 m2 tot enkele hectares.

BESCHIKBARE BESCHIKBARE BESCHIKBARE BESCHIKBARE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE BESCHIKBARE GRONDPRIJS GRONDPRIJS GRONDPRIJS GRONDPRIJSOPPERVLAKTE BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE in hectare inin hectare hectare in hectare in hectare 12 12 12 12 12

Feiten over bedrijventerrein Horsterparc

12m 12m 12m 12m

11

11 11

12m

18181818

11

11

117,€ 117,€€117,€ 117,-

v.a.

p.m . p.mp.m . . p.m . v.a. v.a. v.a. ex BTW ex BTW ex BTW ex BTW 2

2

2

2

18

Horsterparc. Natuurlijk werken. Horsterparc is een bedrijventerrein met een parkachtige uitstraling. Op zoek naar kantoorruimte of voorkeur voor een mix van kantoor- en bedrijfsruimte? De kans is groot dat Horsterparc de juiste mogelijkheden biedt.

Zz Facts

BOUWHOOGTE 7,5

Samen met de ondernemers wil de gemeente er voor zorgen dat Horsterparc haar parkachtige uitstraling behoudt. In opdracht van de gevestigde bedrijven regelt een parkmanager onder andere het beheer en

onderhoud, de bewegwijzering en collectieve bedrijfsbeveiliging. De ondernemers breiden het basispakket naar behoefte verder uit. Daarmee is en blijft Horsterparc het paradepaard van Zeewolde.

BESCHIKBARE OPPERVLAKTE BESCHIKBARE BESCHIKBARE BESCHIKBARE BESCHIKBARE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE OPPERVLAKTE GRONDPRIJS GRONDPRIJS GRONDPRIJS GRONDPRIJS GRONDPRIJS BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE BOUWHOOGTE

7,5m

Feiten over6,5 bedrijventerrein Gildenveld

7,5

7,5 7,57,5

7,5m 7,5m 7,5m 7,5m

6000m 6,5

6,5 6,56,5

2

€ 145,-

v.a.

p.m2.

6000m 6000m 6000m 6000m ex BTW

2 2 22

145,145,€€ €145,€145,-

v.a. v.a. v.a.v.a.

2 2 p.m2. p.m2p.m . p.m . .

ex BTW ex BTW ex ex BTW BTW

Gildenveld. Ondernemen dichtbij huis. Gildenveld is een ruim opgezet bedrijventerrein binnen de bestaande bebouwing van Zeewolde. Het terrein is geschikt voor kleinschalige bedrijven op het gebied van ambacht, nijverheid, industrie of dienstverlening. De ligging van Gildenveld, nabij het centrum en

16

aan een hoofduitvalsweg, is ideaal voor ondernemers die op zoek zijn naar ruimte voor een kleinschalig kantoor- of bedrijfspand, al dan niet gecombineerd met een bedrijfswoning. Op het bedrijventerrein is per bedrijf één bedrijfswoning toegestaan. Alle gebouwen op Gildenveld

voldoen aan criteria die het bedrijventerrein een mooie en zakelijke uitstraling geven. Deze uitstraling wordt benadrukt door de voornamelijk rechthoekige, strakke vormen en lichte kleurstellingen. Gildenveld, voor werken en wonen in een mooie omgeving.

GROND

v.a.


Medewerkers: (v.l.n.r.) Hans Polet, Renate Slokker, Maarten de Boer, Marieke de Vries, John de Vries

Zeewolde Zakelijk

Een plek voor alle ondernemers Al veel ondernemers maken gebruik van de diensten van de gemeente. Natuurlijk voor de klassieke taken zoals het uitgeven van omgevingsvergunningen, handhaven van regels en het ontwikkelen van bedrijventerreinen. Grote logistieke bedrijven, agrariërs, centrumondernemers, eenpitters: het is in Zeewolde te vinden! Zeewolde Zakelijk (ZZ), onderdeel van gemeente Zeewolde, is voor veel zaken het eerste aanspreekpunt. Contacten leggen en onderhouden Hans Polet is de contactpersoon binnen het ZZ-team en voor velen inmiddels al een bekend gezicht. In de rollen van bedrijfscontactfunctionaris en vestigingsadviseur is hij beschikbaar

voor vragen en uitleg over ondernemen in Zeewolde. De lijntjes binnen het ZZ-team en de rest van de gemeente zijn kort, waardoor er snel geschakeld wordt. Hans Polet: “Veel ondernemers ervaren het éénloket-beleid als positief. Ze hebben niet de tijd om eindeloos te zoeken naar de juiste persoon of informatie binnen de gemeente. Eén belletje en de ondernemer kan weer verder.” Maarten de Boer is als directeur Grondbedrijf dagelijks bezig met het versterken van het vestigingsklimaat voor ondernemers in Zeewolde, op de bedrijventerreinen, maar ook in het centrum. Renate Slokker is inmiddels een bekend gezicht voor ondernemers in het centrum van Zeewolde. Naast haar werkzaamheden als Centrum Coördinator komt u

www.zeewoldezakelijk.nl @ZeewoldeZakelijk

haar tegen tijdens de verschillende activiteiten van Zeewolde Zakelijk zoals beurzen, netwerkbijeenkomsten en bedrijfsbezoeken. Rondom de verschillende marketingactiviteiten van Zeewolde Zakelijk is zij uw aanspreekpunt. Op het gebied van duurzaamheid en milieu is John de Vries contactpersoon: “Zeewolde is de duurzaamste gemeente van Nederland. Deze koppositie willen we behouden en waar mogelijk versterken. We hebben schoon water en schone lucht, veel windmolens en energiezuinige woningen. Ook met bedrijven werken we samen aan verschillende projecten. Mooi voorbeeld hiervan is het windpark.” Marieke de Vries is werkzaam vanuit het Sociaal Domein en is voornamelijk actief op het gebied van arbeidsparticipatie. Hoe neemt u met ons contact op? Via de website, de verschillende socialmedia kanalen, per mail en natuurlijk per telefoon kunnen ondernemers contact opnemen. Hans Polet: “Toch blijft face-to-face afspreken met een kopje koffie voor velen de gemakkelijkste manier van contact. En daar zijn we ook nog steeds groot voorstander van.”

info@zeewoldezakelijk.nl 036 522 94 55 @ZeewoldeZ @Zeewolde Zakelijk

21
De Winkeltjes

64 in 1 Loop je in hartje Zeewolde van de Albert Heijn richting de Hema, dan kom je langs De Winkeltjes: een winkel boordevol winkeltjes. Eigenaresse Sylvia Bergsma verkoopt er uiteenlopende producten van maar liefst 64 ondernemers uit de regio.

22


“Biologisch vlees, meubels, sieraden, verzorgingsproducten, hengelsportspullen, speelgoed, kleding, boeken, glaswerk”, somt rasechte verkoper Sylvia Bergsma op. “Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het in De Winkeltjes. Ruim zestig ondernemers huren hier een plank, tafel of kast. Ze richten hun eigen ruimte in en ik run de winkel.” Ondernemers gezocht Sylvia begon in 2015 met een eigen winkeltje in dekbedhoezen, kussens en sieraden. Maar haar ondernemingsplan veranderde onverwachts toen ze in de Torenstraat een pand wilde huren. “De winkel was te groot voor mij alleen, dus wilde ik het delen met andere ondernemers. Ik plaatste een advertentie in Blik op Zeewolde en de Harderwijkerkrant. Binnen twee weken had ik 25 reacties van ondernemers die hun producten wilden verkopen. Sommigen hadden genoeg aan een vierkante meter of een plankje. De meesten gaven aan dat ze zelf niet in de winkel konden staan. Ik zag mijn kans schoon: door ruimte te verhuren, kon ik deze ondernemers helpen én had ik een winkel vol gevarieerde producten.”

Webshop versus winkel Het concept van De Winkeltjes past volgens Sylvia helemaal bij deze tijd. “Webshops nemen een enorme vlucht, maar je ziet tegelijk dat mensen het missen om te kunnen passen, voelen, proeven. Wij maken de stap van webshop naar fysieke winkel; hier weet je precies wat je koopt. Maar tegelijk ook andersom, want de producten in de winkel zijn weer reclame voor de webshop. Het één versterkt het ander.” Zelf is Sylvia in de winkel volledig op haar plek. “Verkopen is echt mijn ding. Dat ik in deze winkel niet alleen klanten, maar ook andere ondernemers blij maak, is meer dan ik had durven dromen.”

Samen verder Een gouden idee. Klanten wisten de winkel te vinden en ook steeds meer ondernemers meldden zich bij Sylvia. In oktober 2018 verhuisde ze naar een 2,5 keer zo groot pand in De Ravelijn. “Hier kan ik nog meer kleine ondernemers een podium bieden. Mooi toch? Hun plek in De Winkeltjes kan een opstapje zijn naar iets groters. “Ik geef ondernemers een plaats in mijn winkel en zij laten mij hun producten verkopen. Samen kom je zoveel verder dan wanneer je allemaal op je eigen eilandje worstelt.”

23


De Biefstukboeven

Ondernemen met een goed verhaal Crimineel lekker vlees, voor wie houdt van dier en natuur. Dat zijn de producten van de Biefstukboeven. Een concept van Zeewoldenaar en biologisch melkveehouder Arjen Verschure. Hij verkoopt het vlees van zijn Hereford-koeien rechtstreeks aan de klant, nadat ze zijn ingezet om de natuurgebieden in Flevoland mooi te houden.

Wie anno 2019 succesvol wil zijn als bedrijf, moet een goed verhaal hebben. De consument wordt steeds kritischer. Zeker als het gaat om de herkomst van voedsel. Iets waar agrariër Arjen Verschure slim op inspringt. Onder de naam de Biefstukboeven verkoopt hij biologisch vlees van zijn eigen kudde Hereford-koeien. Deze dieren zijn niet alleen hun leven lang goed verzorgd, maar hebben als natuurbegrazer ook hun steentje bijgedragen aan het onderhoud van de uitgestrekte natuurgebieden van onze eigen prachtige polder. Iets wat de consument bijzonder aanspreekt, zo blijkt wel uit het succes.

24

Transparant ondernemen “Als ondernemer ben ik niet alleen bezig met biologisch boeren, maar ook met het uitdenken van nieuwe manieren om te ondernemen”, vertelt Arjen Verschure. “Ik wil verder kijken dan mijn eigen erfgrenzen en verbinding maken met andere sectoren. Omdat het mij uitdaagt, maar ook omdat je elkaar zo kunt versterken. Zeker voor agrariërs is het van groot belang om transparant te ondernemen. De consument eet bijvoorbeeld minder en vooral ook bewuster vlees. Mensen kunnen deze dieren letterlijk ontmoeten. Ze lopen jaarrond door de natuurgebieden van het Flevolandschap. Weliswaar

in afgezette graasgebieden, maar wel op plekken waar wandel- en fietspaden doorheen lopen. Dat is mogelijk doordat de Hereford een heel vriendelijk, zachtaardig ras is. Ze zijn bovendien snel tevreden en eten alles wat hen in de natuurgebieden wordt aangeboden. Dat maakt ze perfecte voor natuuronderhoud. Deze biologische veehouderij in een natuurlijke habitat vertaalt zich naar een bijzonder smaakvol stukje vlees. Met precies dat goede verhaal dat de consument zoekt.” Klantcontact Het idee om naast het melkveebedrijf vleeskoeien te gaan houden,


werd niet alleen ingegeven door zakelijke kansen, maar ook door een persoonlijk gemis aan feedback van de eindgebruiker. Verschure: “Vroeger was het boerenleven heel anders. Je had direct contact met je klanten en werkte vaak met familie samen in het bedrijf. Tegenwoordig kan een agrariër lange dagen maken zonder ook maar één mens te spreken. In mijn geval wordt de melk hier opgehaald om verwerkt te worden en hoor ik nooit wat de klant ervan vindt. Dat begon me tegen te staan.”

horeca. De Biefstukboeven hangt daarmee nog een beetje tussen hobbymatig en ondernemen in. Dat is een bewuste keuze. We laten het organisch groeien. De Hereford is ook een langzaam groeiend ras, dus is het vlees op, dan heb ik niet 1-2-3 nieuwe voorraad. En de melkveehouderij blijft natuurlijk mijn eerste focus.” Krachten bundelen Toch zal Verschure groeikansen niet laten liggen. “Er zijn nog geen plannen, maar we krijgen regelmatig

vraag naar kippen- en varkensvlees en ik onderzoek met een groep boeren de mogelijkheden voor een totaalpakket met biologische zuivel, groenten en vlees. Als we onze krachten bundelen kunnen we mooie initiatieven opstarten. Stel dat een ondernemer met koelhuis en distributie zich zou melden of ik kan gaan leveren aan de hele Flevolandse horeca, wie weet hoe groot de Biefstukboeven dan over tien jaar kan zijn? Die diversiteit maakt mijn vak zo leuk.”

Betaalbaar biologisch Verschure begon twee jaar geleden met de incidentele verkoop van vlees aan vrienden en familie en via Facebook. Dit groeide uit tot goedlopend concept. De vraag is bijna niet bij te houden, aldus Verschure. “Mensen roemen de malsheid en de smaak. Daarnaast is het niet duur voor biologisch vlees. De afzet vindt plaats via een shop-in-shop bij De Winkeltjes in Zeewolde en we hebben één vaste afnemer in de

25


Morssinkhof Plastics

De keten rond

26


Wist je dat bijna alle statiegeldflessen van Nederland binnenkomen aan de Landbouwweg in Zeewolde? Morssinkhof recyclet het van afval tot hoogwaardig nieuw materiaal. Het familiebedrijf ademt duurzaamheid en is een voorloper in de branche.

Karren vol grote balen samengeperste PET-flessen sieren het terrein van Morssinkhof aan de Landbouwweg. Hier begint het recycleproces. Flessen worden er vermalen tot snippers en in een heet bad schoongewassen. Verderop op de Industrieweg worden de snippers omgesmolten tot een dikke plastic brij en opgehakt in korrels. De korrels gaan vervolgens naar Emmen, waar in een grote reactor alle vluchtige stoffen eruit worden gezogen. Het resultaat? Een voedselveilig, hoogwaardig nieuw product dat terug kan naar de industrie. De cirkel is rond.

“De recycling is een ontzettend innovatieve wereld.”

Alle stappen in huis Familiebedrijf Morssinkhof wordt gerund door drie broers Morssinkhof en heeft inmiddels negen vestigingen in Europa. Jaarlijks recyclet Morssinkhof maar liefst 250.000 ton plastic, in alle soorten en maten. “We zijn vrij groot in polyetheen, Polypropyleen en polystyreen en ook in polyester, waar de PET-fles onder valt”, vertelt productie- en innovatiedirecteur Mark Ruesink. “In Zeewolde is dat laatste de voornaamste tak van sport. Bijna alle statiegeldflessen van Nederland komen hier binnen.” Typerend voor Morssinkhof is dat het bedrijf alle recyclingstappen binnenshuis heeft. “Er zijn wel honderd bedrijven in Europa die recyclen van fles naar snipper. Maar in hetzelfde bedrijf ook de stap maken van snipper naar korrel, en dan nog naar voedselveilige korrel, dat doen er maar weinig.” In dat proces kan Morssinkhof het plastic aanpassen aan de specifieke wensen van de afnemer, zoals een bepaalde kleur of viscositeit. Het is

27


één van de redenen dat grote brand owners als Coca-Cola en Heineken voor Morssinkhof kiezen. Mark: “Er komt afval binnen. Van dat instabiele ingangsproduct weer een stabiel eindproduct maken met de eigenschappen die de klant wenst, dat is de kunst. Daar is kennis van de markt en veel ervaring voor nodig.”

“Hergebruik is dus absoluut een noodzaak!” Van textiel naar flesje In de wereld van gerecycled kunststof is Morssinkhof een voorloper. “Onze focus ligt op processen verbeteren en innoveren”, vertelt Mark. “Als familiebedrijf kan dat ook. De marge die we maken, wordt gelijk weer geïnvesteerd in het bedrijf. De recycleindustrie is jong en er is nog veel uit te vinden. Dan moet je af en toe durven investeren. Geloven we erin? Doen dan!” Als innovatiedirecteur is vernieuwing precies waar Mark zich mee bezighoudt. Zo werkt hij momenteel aan een project waarbij polyester wordt omgevormd tot garens. “We hebben al een aantal proefgarens liggen. Ze bestaan

28

uit tweehonderd kleine polyesterdraadjes en zijn daardoor ijzersterk. Zeer geschikt voor bijvoorbeeld autogordels, autobanden of sjorbanden voor vrachtwagens. Het mooie is dat we daarmee een hele nieuwe markt kunnen aanspreken.” Ook chemische recycling staat hoog op Marks agenda. In plaats van te smelten, wordt kunststof daarbij middels een chemisch proces teruggebracht naar de oorspronkelijke bouwstenen. “Groot voordeel is dat je slechte kwaliteit kunststof weer helemaal kunt opwaarderen”, legt Mark uit. “Bij mechanische recycling kan je als het ware alleen gelijk blijven of omlaag in de toepassing: een flesje wordt weer een flesje, op den duur een bakje, dan vloerbedekking, tot je er niets meer mee kan. Met chemische recycling maak je van lage kwaliteit plastic opnieuw iets hoogwaardigs.” Volumes plastic “De recycling is een ontzettend innovatieve wereld”, vertelt Mark. “Dertig jaar geleden was er nog niets bekend over hoe je überhaupt recyclet. Nu zitten we in Europa op vijftig procent hergebruik als het gaat om verpakkingsmateriaal van drankflessen.” Het gaat dus snel, maar tegelijk te langzaam. “Ik word soms echt bang van de volumes plastic die de markt opkomen. We hebben als mensheid in augustus alle grondstoffen verbruikt die de aarde in een jaar kan hergenereren. Hergebruik is dus absoluut een noodzaak!” Is plastic dan zo’n slecht product?


“Het is een fantastisch product, maar het gedrag van mensen is het probleem. Kijk, in Europa helpt de wetgeving mee, bijvoorbeeld met een statiegeldsysteem. Daarnaast neemt de bewustwording hier enorm toe. Maar als je breder kijkt, is het plaatje anders. Zo wordt wereldwijd nog maar negen procent van alle polyester hergebruikt. Er is echt nog een wereld te winnen!” Daarin neemt Morssinkhof bewust verantwoordelijkheid. Allereerst door continu te zoeken naar hoe de eigen processen beter kunnen. Maar ook door mee te praten in Brussel. “We zitten in een vereniging van recyclers die in Europese werkgroepen meedenkt over hergebruik. Van daaruit geven we advies aan zowel overheden als de industrie. Want daar begint het. Het is mooi om te merken dat afnemers hun nieuwe ideeën steeds vaker eerst aan ons voorleggen. Nog niet zo lang geleden brachten brand owners gerust producten op de markt die totaal geen ontwerp hadden voor hergebruik. Nu wordt aan de start al rekening gehouden met de recycling.” Duurzaam van buiten en binnen De wereld een beetje mooier maken, is dat de missie? “Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om een sustainable business. Maar dat we tegelijk meebouwen aan de circulaire economie, maakt het extra waardevol. Afval opwaarderen tot een bruikbare grondstof en daarmee bijdragen aan de oplossing voor een probleem van ons allemaal… dat is toch hartstikke mooi?” Vanzelfsprekend haast dat Morssinkhof ook de manier waarop ze recyclen zo duurzaam mogelijk inricht. Het bedrijf maakt zoveel mogelijk gebruik van groene stroom en draait verschillende energiebesparingsprogramma’s. Mark: “Op dit moment werken we aan een nieuwe techniek waarbij afvalwater bijna zonder hulpstoffen gezuiverd wordt. Ik vind het gaaf ook hierin innovatief te zijn. Duurzaam is goed voor het milieu, maar ook voor onszelf. Het helpt kosten te besparen en daarnaast vinden afnemers het steeds belangrijker.” Sorteerfabriek op stapel Ondernemen in Zeewolde bevalt de recycler goed. Morssinkhof startte in 1997 met een eerste locatie op het Trekkersveld. “Het mooie van Zeewolde is de ruimte; er zijn hier genoeg vierkante meters. Ook de centrale ligging is natuurlijk gunstig. Daarbij is de gemeente erg meedenkend.” Dat bleek bijvoorbeeld toen Morssinkhof recent plannen maakte voor een nieuwe sorteerfabriek. Deze zal in de komende jaren op de Landbouwweg worden gebouwd, met als doel PET-flessen uit slechtere kwaliteit afvalstromen te scheiden. “De fabriek is oorspronkelijk ontworpen toen het erop leek dat het Nederlandse statiegeldsysteem zou wegvallen”, vertelt Mark. “Inmiddels is dat van de baan. Nu wordt het systeem mogelijk zelfs uitgebreid met kleine flessen en blik. Nou, dan is die sorteerfabriek alsnog heel wenselijk. Het ontwerp is klaar, de grond gekocht. Zodra de markt beweegt, geven we gas.”

29


Picomel

Gedreven door innovatie Te midden van prachtig Zeewoldens landschap staat de fabriek Picomel. Het smalle, hoge pand is volledig gebouwd op het zo efďŹ ciĂŤnt mogelijk produceren van zuigelingenvoeding. Met resultaat, want het bedrijf realiseert met twaalf FTE een marktaandeel waar anderen het drievoudige personeelsbestand voor nodig hebben.

30


Picomel betekent letterlijk ‘melk voor de kleintjes’. Het bedrijf ontwikkelt en produceert private label zuigelingenvoeding voor de retail en maakt in opdracht van multinationals als Nestlé speciale kunstvoeding voor medisch gebruik. “De markt van de zuigelingenvoeding kent strenge regelgeving en controles”, vertelt één van de drie eigenaren en het technische brein achter Picomel. “Je mag het niet zomaar anders doen. Wil je tegen lagere kosten produceren dan de marktleider, kan dat alleen door efficiënter te zijn.” Van boven naar beneden Dus besloot Picomel een nieuwe fabriek te bouwen, met een volledig innovatief productieproces. Daarin werkt Picomel met zwaartekracht. “De grondstoffen stromen in onze fabriek letterlijk van boven naar beneden, waarbij ze gaandeweg worden gemengd. Op deze manier blijven de poeders heel, wat verstoffing voorkomt en goed is voor de oplosbaarheid. De roestvrijstalen wanden polijsten we met waterstralen helemaal glad. Om schoon te maken, hoeven we het productieproces niet eens stil te leggen: we trillen de wanden eenvoudig schoon.” Het werken met zwaartekracht is niet uniek in de branche, maar zo efficiënt ingericht is het nergens. “Er zit zeventig jaar aan ervaring en kennis achter het ontwerp.” BREEAM-keurmerk Het productieproces, maar ook het gebouw zelf is duurzaam. Zo heeft Picomel geen aardgasaansluiting.

De fabriek draait op een kwart van een windmolen verderop, heeft zonnepanelen op het dak en gebruikt een vierpijpswarmtepomp voor warme/koude lucht en warm/koud water. Voor het resultaat ontving Picomel het BREEAM-keurmerk. “Ik denk dat we de enige maakfabriek in Nederland zijn met dit keurmerk. Het gekke is dat duurzaam bouwen oorspronkelijk niet eens het plan was. We werden getriggerd door de fiscale voordelen. Maar toen we ontdekten wat BREEAM inhield, waren we om. Waarom zou je je wanden niet beter laten isoleren? Waarom zou je stikstof niet zelf genereren in plaats van steeds die vrachtwagen voor te laten rijden? Eigenlijk is het gewoon bouwen in de moderne tijd.” Tussen de zwaluwen Ook aandacht voor ecologie is onderdeel van de BREEAM-eisen. Dus bouwde Picomel een zwaluwenwand in de oever en staat er een bijenhotel en vleermuiskast in de tuin. “Het is niet functioneel, maar wel ontzettend leuk. De tuin maakt het geheel wat minder industrieel; daar kan je echt even van de natuur genieten.” Daarvoor heeft Picomel in Zeewolde de perfecte plek gekozen. “We zitten hier helemaal vrij, in een heerlijk frisse omgeving, met uitzicht op de landerijen. Wat wil je nog meer? Voor onze buitenlandse relaties is het gelijk een mooi plaatje; het echte Nederland.” Vragen om problemen De fabriek is eigen ontwerp, maar ook nagenoeg alle machines erin zijn zelfgebouwd. “Met onze technische kennis ontwerpen we

ze helemaal naar wens en dat heeft grote voordelen in efficiëntie en hygiëne. Natuurlijk brengt het ook risico’s mee, maar innovatie vraagt nu eenmaal om lef.” Om die reden koerst Picomel soms zelfs doelbewust op problemen af. Bijvoorbeeld bij de bouw van de fabriek. “Dit gebouw is heel smal. Toen het ontwerp klaar was, wist ik nog niet waar de machines moesten komen. Toch hebben we de tekeningen nog eens twee meter smaller gemaakt, zodat we hoe dan ook een probleem hadden. Later, toen de fabriek draaide en we de capaciteit wilden vergroten, heb ik in een weekend letterlijk de productielijn in tweeën gezaagd. We lagen drie weken stil, maar daarin zijn zoveel ideeën ontstaan. Flinke druk op de ketel is soms nodig, zodat je linksom of rechtsom wel een oplossing moet vinden.” Small is beautiful Uiteindelijk gaat het natuurlijk om een goed product. “Dat hebben we, en dat wordt ook gezien door de branche. Zo kregen we vrij makkelijk een China-registratie. Het betekent dat je met lof bent geslaagd, want in China is de regelgeving nog veel strenger dan hier.” In de komende jaren wil Picomel uitbreiden. Zo staat een eigen grondstofmagazijn op de planning, evenals de bouw van een tweede fabriek voor zuigelingenvoeding op basis van andere grondstoffen. Toch is het niet Picomels ambitie groot te worden. “Small is beautiful; dat is juist de kracht van wat we hier doen. Ons streven is met dit kleine gebouwtje een capaciteit te realiseren die een ander voor onmogelijk houdt.”

31


Marina de Eemhof

Elke dag de perfecte golf in eigen land Op een windstille dag in het midden van het land toch die perfecte golf pakken… Het kan binnenkort in Zeewolde! Heerlijk in de vrije natuur en tegelijk met gegarandeerd goede golven. Marina de Eemhof opent binnenkort de eerste Nederlandse surfpool. Wereldwijd zijn ze nog op één hand te tellen: surfpools. In 2020 opent de eerste op het vasteland van Europa… in Zeewolde! Bij Marina de Eemhof liggen de plannen klaar. “Je kunt een surfpool vergelijken met een golfslagbad, maar dan veel groter”, legt operationeel manager Rikkert Zijl uit. “In het Eemmeer, aan ons strand, komt een afgebakend stuk water waarin we kunstmatig golven opwekken. De bodem krijgt de contouren van een rif, waardoor de golven een mooie vorm krijgen en je er fantastisch op kunt surfen.” Gegarandeerd goede golven Zo ben je op ieder moment verzekerd van die perfecte golf. Een uitkomst voor fanatieke golfsurfers die nu afhankelijk zijn van het weer. “In Nederland zijn goede surfdagen zeldzaam”, legt Rikkert uit. “Surfers reizen het hele land af om die goede golf te pakken. Met de surfpool kunnen ze

32


straks 365 dagen per jaar het water op, wind of geen wind.” Het initiatief van de surfpool komt dan ook bij surfers zelf vandaan. We Want Waves, de ‘movement against flatness’, zet sinds 2014 al alles op alles om in Nederland een surfpool te realiseren. Al gauw klopten ze aan bij Marina de Eemhof. Rikkert: “We Want Waves zocht een plek in het midden van het land, waar land en water samenkomen en waar idealiter al faciliteiten waren voor horeca en accommodatie. Hier vind je dat allemaal. De ideale plek!” Zelf was familiebedrijf De Eemhof gelijk enthousiast. “De laatste jaren zijn we druk bezig ons bedrijf om te turnen van jachthaven naar recreatiebedrijf. De surfpool past heel goed in die plannen en kwam op het perfecte moment.” Flinke investering Het is een ingrijpend proces en flinke investering. Zo moet het stuk meer waar de surfpool komt, helemaal drooggelegd en opnieuw ingepolderd worden. Vervolgens wordt een grote betonnen bak geplaatst met daaronder een machinekamer van alleen al zestig bij twaalf bij zes meter. Daarin zullen tien luchtcompressors de golven opwekken. Rondom de pool komen 58 extra accommodaties. “Daarmee maken we het ook interessant voor buitenlandse toeristen of bijvoorbeeld zomer- en schoolkampen”, aldus Rikkert. De Eemhof is al bezig instructeurs te werven. Ook voor de horeca zal extra personeel nodig zijn. “Al met al komt er zo’n dertig FTE bij, waarvan ongeveer vijftien in vaste dienst en de rest als flexibele schil. Dat is bijna een verdubbeling van ons huidige personeelsbestand.”

Gevoel van vrijheid Naar verwachting opent de surfpool in het voorjaar van 2020. Rikkert: “Omdat je in de natuur werkt, heeft het proces veel voeten in aarde. Zo hebben we heel wat om tafel gezeten met partijen als Rijkswaterstaat en het Waterschap. Maar inmiddels is de vergunning rond.” De lokale gemeente omarmde het plan vanaf het begin. “De eerste surfpool op het vasteland van Europa, en daar komt dan Zeewolde onder te staan. Dat is natuurlijk mooi! Het is zo uniek dat het echt een trekpleister wordt. Daar zijn we zelf ook trots op. Als familie zitten we heel ons leven al in de watersport. Het gevoel van vrijheid dat het ons geeft, willen we met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom is het zo gaaf dat we nu dit concept naar Nederland kunnen brengen.”

“De eerste surfpool op het vasteland van Europa, en daar komt dan Zeewolde onder te staan.”

Gat in de markt Een spannende stap, maar Rikkert heeft er alle vertrouwen in. “Nederland telt vijftienduizend serieuze golfsurfers. Best een grote groep, en dat alleen al in eigen land. Daarbij gaat een echte surfer zelfs als het sneeuwt nog het water op. Dat we straks dus het hele jaar door bezoekers trekken, maakt het extra interessant.” De Eemhof schat in zo’n 115.000 surfuren per jaar te verkopen. Maar dat zou ook zomaar meer kunnen zijn, want met de komst van de surfpool wordt de sport laagdrempeliger voor iedereen. “Veel mensen surfen nu alleen tijdens de vakantie in Frankrijk. Als het straks dichtbij huis mogelijk is, en je na een werkdag bij wijze van spreken nog een uurtje kunt gaan, wordt het voor een grotere groep interessant. Zelf geef ik het voetballen ervoor op.” Volgens Rikkert past golfsurfen helemaal bij deze tijd. “Het is een serieuze fysieke work-out waarbij je tegelijk ook je hoofd leegmaakt. Een ideale combinatie in het drukke bestaan van tegenwoordig. Middenin de natuur is toch wat anders dan die sportschool.”

33


Larsen & Buhl: Ondernemer van het Jaar 2019

‘Creëren met hoofd en handen’ Een schitterende, innovatieve Zeewolder onderneming met een duidelijke visie op de toekomst. Met deze lovende woorden riep de jury afgelopen januari hightech bedrijf Larsen & Buhl uit tot Ondernemer van het Jaar 2019. Een mooie bekroning op het werk van het bedrijf dat internationaal aan de weg timmert.

34


Misschien doet de naam Larsen & Buhl niet direct een bel rinkelen. Toch komt iedereen die wel eens gevlogen heeft, ongemerkt met hun producten in aanraking. De hightech toeleverancier uit Zeewolde maakt namelijk allerlei producten voor onder meer de lucht- en ruimtevaart, waarvan de armleuningonderdelen en het bezet-bordje op de vliegtuig-toiletdeur wellicht de meest herkenbare zijn voor het grote publiek. State-of-the-art “Ook bij onderdelen van gebitsimplantaten kunnen mensen zich vaak iets voorstellen, maar eigenlijk kunnen we vrijwel elk gewenst onderdeel maken van materialen zoals aluminium, rvs, kunststoffen en exotische materialen. Klantspecifiek en van enkelstuks tot middelgrote series”, vertelt Maybritt Larsen. De HR- en marketingmanager is de derde generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf. Ze doet dit sinds de fusie van Larsen Premium Precision Parts uit Zeewolde en Buhl Fijnmetaalbewerking uit Hilversum in 2017, samen met general manager Klaas Houten, nadat ze al eerder als zzp’er in het bedrijf actief was.

Samen staan Larsen & Buhl al bijna 150 jaar garant voor kwaliteit, innovatie en state-ofthe-art productietechnologie. In de grote productielocatie aan de Ambachtsweg in Zeewolde worden producten geproduceerd, geassembleerd, uitgebreid getest en verpakt. Deze producten vinden hun weg naar uiteenlopende opdrachtgevers binnen de medische industrie (waaronder ook tandheelkunde), biotechnologie, semiconductor industrie en de lucht- en ruimtevaart. Maar ook lokale ondernemingen uit andere sectoren kunnen bij Larsen & Buhl aankloppen voor passende oplossingen en unieke onderdelen. Werknemers van de toekomst De verkiezing tot Ondernemer van het Jaar 2019 ziet Larsen als een mooie kans voor meer naamsbekendheid voor het bedrijf. “We opereren internationaal, waardoor de lokale bekendheid wel eens te wensen overlaat. Met het oog op de toekomst van ons bedrijf en het werven van vakmensen is dat één van onze speerpunten.” Zoals in veel technische bedrijven, heeft ook Larsen & Buhl behoefte aan enthousiaste jonge werknemers in de toekomst. “Momenteel hebben we vijf studenten die hier werken en leren. Vanwege de intensieve begeleiding is dat ook de max, maar met een gemiddelde

leeftijd van rond de vijftig zullen we in de toekomst als bedrijf moeten verjongen. Toch is dit vak niet het eerste waar een leerling aan denkt als hij of zij een studiekeuze moet maken. Om aan scholieren en studenten te laten zien hoe uitdagend en leuk dit werk is, zetten we graag onze deuren open. Zo doen we bijvoorbeeld jaarlijks mee aan het Weekend van de Wetenschap. In het eerste jaar kwamen daar maar liefst 300 mensen op af, waaronder twee jongeren die inmiddels bij ons werken. Wat dit werk zo leuk maakt? De combinatie van doen, denken en ervaren. We werken met hoogstaande technologie, maar er zit ook een stuk vakkennis en handenarbeid bij. Je creëert iets met je hoofd en je handen.” Verkiezing De deelname aan het Weekend van de Wetenschap bracht Larsen & Buhl onder de aandacht bij de gemeente Zeewolde, die het bedrijf voor Ondernemer van het Jaar 2019 nomineerde. De prijs, een cheque van 500 euro voor een goed doel in Zeewolde, geeft Larsen & Buhl aan het LEGO League-project in Zeewolde. Mogelijk leidt de verkiezing tot een tweede prijs, want als winnaar dingt Larsen & Buhl mee naar de provinciale Flevopenning TOPonderneming die op 12 april wordt uitgereikt. Larsen: “Onverwacht, maar absoluut een grote eer!”

35


Gemeente Zeewolde

A sea of endless possibilities

2e prijs gewonnen “Avond van de Opdrachtfilm�

In de categorie Creativiteit/Innova tie

.

Bekijk de film over Zeewolde vimeo.com/263514940

Kennismaken? Wilt u de uitgebreide mogelijkheden van ondernemen in Zeewolde ontdekken? Dat kan! Kom praten met onze vestigingsadviseur. Bekijk ook onze website www.zeewoldezakelijk.nl

Hans Polet Gemeente Zeewolde Vestigingsadviseur E-mail: h.polet@zeewolde.nl Telefoon: 036 - 522 94 55

Raadhuisplein 1 3891 ER Zeewolde


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.