Page 1

Huis-aan-huis nieuwsblad van Zeewolde. Verschijnt elke dinsdag.

Wintermarkt en workshops PAGINA 3

Gouden huwelijksfeest PAGINA 7

Stormboom wordt speelboom PAGINA 14

Stukadoor nodig?

Carkit | Navigatie | Track & Trace | Specials

www.as-cars.nl - 06 53298685

Herman VAN BIJSTEREN www.hermanvanbijsteren.nl STUKADOOR AFWERKING

Zeewolde tel. 036 522 4712 06 5194 0734

Jongste volleyballers PAGINA 17

www.zeewolde-actueel.nl

Klachten over de bezorging? Laat het ons weten. Mail naar: bezorging@zeewoldeactueel.nl of bel: 036-522 2640

WE ZIJN VERHUISD!

Wie wordt Ondernemer van het jaar 2014? Vecozuivel, The Gym en Van Arendonk presenteerden zich donderdagavond in het kader van de verkiezing tot Ondernemer van het jaar (2014) in De Verbeelding aan een zaal vol collega’s. De drie bedrijven waren eerder door de Bedrijfskring Zeewolde geselecteerd uit een grotere lijst gegadigden. De aanwezige ondernemers konden op een stembriefje alvast hun voorkeur aangeven. De uiteindelijke keuze wordt gemaakt door een speciale vakjury. Op donderdag 9 januari 2014 zal zodoende bekend worden gemaakt wie de opvolger is van LOKO specialisten IT. De winnaar zal in het voorjaar tevens deelnemen aan het provinciale Flevopenningengala. De avond in De Verbeelding werd gepresenteerd door Hans Kazan. Na de pauze vertelde Kazan zijn (levens)verhaal. Daarbij maakte hij zijn gehoor deelgenoot van zijn successen. Die waren hem echter niet komen aanwaaien, ups maar ook downs hadden elkaar daarbij afgewisseld. Natuurlijk zou Kazan Kazan niet zijn geweest, als hij niet enkele goocheltrucs zou hebben meegebracht. De afgelopen weken werden de genomineerden voor de verkiezing van Ondernemer/Onderneming van het jaar 2014 reeds voorgesteld in Zeewolde Actueel. Vecozuivel (‘Vicariënerf Ecologische zuivel’) begon

19 november 2013 28e jaargang nummer 47

GET IT ON

Ons nieuwe adres: Zuiderzeeweg 17 ∙ 3891 HB Zeewolde ∙ T 036 - 521 81 60 www.flevodirect.nl

EEN WINTERSCHILDER NODIG? www.allpaint.nl Tel. 06 - 26 97 77 49

* Lokaal vet?

Vecozuivel, Van Arendonk Mechanisatie en The Gym zijn de genomineerden voor de verkiezing ‘Ondernemer van het jaar 2014’. Foto: Josette Alkema.

ooit in 1998 op de melkveehouderij van de broers Alexander en Jaco van Rouwendaal in Leusden met de productie van biologische zuivelproducten. Via de boerderijwinkel werden supermarkten in de omgeving bevoorraad. Vanwege de behoefte aan meer productie- en opslagcapaciteit week Vecozuivel in 2009 uit naar Zeewolde. Daar is het bedrijf momenteel gevestigd aan de Werktuigweg op het Trekkersveld. Vecozuivel is inmiddels niet meer weg te denken op de landelijke zuivelmarkt. Zo wordt er per jaar zo’n 80 miljoen liter dagverse melk geproduceerd.

Jeugdbrandweerleden van Zeewolde geslaagd

Fit- en Welnessclub The Gym, gevestigd aan het Horsterplein, is de oudste sportschool van Zeewolde. The Gym werd in 1991 opgericht. In 1996 werd het bedrijf overgenomen door Edwin en Suzanne de Vos. Edwin werkte voorheen elf jaar op een sportschool in ’t Gooi. Hij is verantwoordelijk voor de trainingen, Suzanne voor alle overige noodzakelijke werkzaamheden. ,,The Gym staat voor meer dan sporten alleen. Wij voelen ons zeer betrokken bij heel veel Zeewoldenaren,” zegt Suzanne deze week in de rubriek ‘In the picture’ in deze krant.

* Afvallen?

Van Arendonk mechanisatie verkoopt, onderhoudt en repareert trekkers en landbouwmachines. René van Arendonk, zoon van een polderpionier, startte in 1992 het bedrijf aan het Trekkersveld na de privatisering van Cebeco. Later nam Van Arendonk nog twee bedrijven over in Dronten en Tollebeek. Het plotselinge overlijden van René van Arendonk in 2011 was een enorm verlies voor zijn vrouw, gezin en bedrijf. Echtgenote Marian zette ‘Van Arendonk mechanisatie’ echter voort en leidt het bedrijf momenteel met Menko Oosterhuis.

036 523 48 04 KliniQ.nl i.s.m.: FysioHage.nl

17.00 uur kunnen levensmiddelen worden ingeleverd in kerkcentrum Open Haven. Ook zelfgekregen kerstpakketten zijn van harte welkom. Het IDPZ (Interkerkelijk Diaconaal Platform Zeewolde), kortweg ‘kerstpakkettenclub’ genoemd, gaat vervolgens zo’n 250 tassen vullen, die nog diezelfde avond op even zovele adressen zullen worden bezorgd. Elk jaar zit er in ieder pakket een kerstbrood van de

Stichting Kunstijsbaan is volop bezig met de voorbereiding voor het realiseren van de kunstijsbaan op het Kerkplein. De afgelopen weken heeft een groep vrijwilligers er voor gezorgd dat alle materialen weer in goede staat zijn. Ook wordt hard gewerkt aan de planning en organisatie van de verschillende evenementen,

zoals Fluitketelschuiven, ijshockeytoernooi, verkiezing IJsprins en IJsprinses en de nieuwjaarspreuverie. Woensdag 13 november werd de eerste informatieavond voor vrijwilligers gehouden. De brandweer Zeewolde stelde hiervoor de kantine van de kazerne beschikbaar en Cafetaria Twilight sponsorde de borrelhapjes.

* Peesklacht? 036 5222333

Aanleg en onderhoud Centrale verwarming Loodgieterswerkzaamheden

CV Onderhoudscontract € 50,- per jaar Tel. (036) 522 40 46

Hulp van Zeewoldenaren gevraagd bij kerstpakkettenactie 2013 Voor mensen die op of rond het sociaal minimum moeten leven wordt ook in 2013 een kerstpakkettenactie gehouden. De gezamenlijke diaconieën van de verschillende Zeewolder kerken brachten in 2012 bij 238 adressen een kerstpakket. Dit jaar wordt een zelfde aantal verwacht. Voor het vullen van de pakketten wordt wederom de hulp ingeroepen van de Zeewolder bevolking. Vrijdag 20 december tussen 10.00 en

* Overbeharing?

plaatselijke warme bakker en een bon van de plaatselijke slager. De broden en de bonnen worden door de commissie gekocht. Financiële bijdragen zijn daarom eveneens welkom. Het bankrekeningnummer is 1105 67 129 t.n.v. IDPZ te Zeewolde. Voor meer informatie: kerstpakketzeewolde@ gmail.com. Website: http://kerstpakketzeewolde.wordpress.com. Liken op Facebook kan eveneens: Kerstpakketten Zeewolde.

Vrijwilligers gevraagd voor Zeewolde Winterworld Jeugdbrandweerleden van Zeewolde zijn geslaagd voor het juniordiploma en aspirantendiploma van de jeugdbrandweer. Voor de praktijk zijn alle jeugdbrandweerleden Marc van ’t Hul, Kelvin van Esch, Dennis Roozendaal, Suzanne Nagel, Gerko de Vente, Glenn Broer, Dylan Beck, Rico Broekhuizen, Jesse Broekhuizen, Janniek Bouwknegt geslaagd. Samen met het theorie gedeelte hebben zij daarmee het diploma jeugdbrandweer behaald. Deze werd vrijdag 15 november uitgereikt door burgemeester Gerrit Jan Gorter in bijzijn van de ouders van de jeugbrandweerleden.

Jeugdbrandweer Nederland toetste officieel of de jeugdleden voldoende kennis bezaten voor het junior en aspiranten diploma. De toets bestond uit een theorie gedeelte die eerst werd afgenomen en daarna het praktijkgedeelte. Elk jeugdbrandweerlid kreeg de opdracht brandweerslangen uit te gooien en het herkennen van materialen. Daarna moesten er nog allerlei knopen in een touw gelegd worden. Het jeugdbrandweerlid dat net 16 was geworden heeft het aspirant diploma behaald. De jeugdleden die het junior diploma hebben behaald kunnen verder leren voor het aspiranten diploma.

3896 LB Zeewolde

tel.: 036-5306828

Lees verder op pagina 3

Overstappen is geld verdienen Stap over op duurzame energie van LEON Zeewolde en profiteer van:

IS VERHUISD NAAR

Gildenveld 22-1 Tel.: 036-5224119

WWW.MAKELAARDIJRENGER.NL

OOk vOOr BEdrijfsfEEstEn Erkermederweg 79

De avond was geslaagd en een aantal vrijwilligers liet zich gelijk inplannen. Ondanks dat de stichting al jaren kan bouwen op een vaste groep mensen, is het bestuur nog steeds op zoek naar vrijwilligers die tijdens de kerstvakantie een bijdrage willen leveren aan dit unieke evenement.

www.dejutterzeewolde.nl

10% lagere kosten voor elektra 5% lagere kosten voor gas

*

*

* t.o.v. marktgemiddelden

www.leonzeewolde.nl

13128-Adv_100x40_Algemeen-02.indd 1

23-09-13


Varia

Dinsdag 19 november 2013

Naald in snoepgoed tijdens St. Maarten Een 11-jarige jongen trof maandag 11 november tot zijn grote verbazing een naald in zijn snoepgoed aan tijdens St. Maarten. De jongen was samen met zijn vriend in de omgeving van de Schokker en de Lemsterweg al aardig wat deuren langsgegaan. Toen hij uit de hoeveelheid snoepgoed besloot een doosje smarties te eten bleek er naast de smarties ook een naald in zijn mond te zitten. Gelukkig raakte hij niet

gewond en kon hij de naald zonder te zijn geprikt uit zijn mond halen. De 11-jarige alarmeerde zijn ouders, die gelijk die avond een waarschuwingsbericht plaatsten op Facebook. Ondanks dat de naald en het doosje smarties zijn weggegooid gaat politie Zeewolde toch onderzoek doen naar de herkomst van het snoepgoed en de naald. Het onderzoek richt zich ook op de productie van het snoepgoed.

“Voor mij is elke er.” uitvaart heel bijzond Mijn naam is Arie Bosman, ik ben een van de uitvaartverzorgers voor Yarden in Zeewolde en omstreken. Bij een overlijden sta ik graag voor u klaar met zorg en advies. Wilt u meer weten over mijn persoonlijke manier van werken, bel dan: 088 927 3680.

Wilde Ganzen

EN

• HARDE

R

bel 036 522 3690

M

EL

Betrokken, meelevend en ervaren Ongeacht waar u verzekerd bent O Rouwcentrum met 24-uurs familiekamer W Z E E Begrafenissen en crematies

O •

info@uitvaartzorgzeewolde.nl | www.uitvaartzorgzeewolde.nl

www.yarden.nl

Elbert Sluijmer & Hendrik van Olst

Zeewolde 036 - 3030999 www.sluijmerenvanolst.nl Ons uitvaartcentrum “Elzenhof” Walstein 101, 3848 AP Harderwijk

2

Wat is er te doen? November

Locatie

Aanvang of vertrek

T/m 30 nov. Expositie Walter Spoor

Bibliotheek

Tijdens openingsuren

21 nov. Alzheimer Café

Buitendijk

20.00 uur

21 nov. Vogelshow

Open Haven

22 nov Vogelshow

Open Haven

22. nov. Wintermarkt Philagilde

Gildenveld 65

15.00-20.00 uur

22 nov. Zwemdisco

Het Baken

19.00-21.00 uur

23 nov. Vogelshow

Open Haven

23 nov. Intocht Sinterklaas

Aanloophaven

13.00 uur

24 nov. Trio Forró de Rebecca

De Verbeelding

15.00 uur

28 nov. Biebios

Bibliotheek

20.00 uur

29 nov. Repair Café

De Meermin

09.30-12.00 uur

29 nov. Café zingen

De Oude Bieb

19.30 uur

29 nov. Zwemdisco

Het Baken

19.00-21.00 uur

30 nov. Zeewolde Endurance

Aanloophaven

14.00-16.00 uur

30 nov. Sinterklaasparty 9-12 jr.

De Kluit

20.00-22.00 uur

01 dec. Zeewolde Endurance

Aanloophaven

10.00-12.00 uur

KERKDIENSTEN Zondag 24 november R.K. kerk 10.00 uur Pastor P. Leferink Protestantse Gemeente Zeewolde 09.00 uur Ds. H.I.G. Jaspers Focks 10.30 uur Ds. H.I.G. Jaspers Focks Chr.Ger. Kerk 10.00 uur Ds. J.W. Wüllschleger 16.45 uur Ds. J.W. Wüllschleger Ger. Kerk Vrijgem. “Schuilhof” 09.00 uur Ds. C.J. Mewe 11.00 uur Ds. T.P. Tap 14.30 uur Ds. A. Buursema 17.00 uur Ds. R.P. Heij Ned.Geref. Kerk 09.30 uur Ds. P. Busstra 18.30 uur Ds. L. van Baardewijk Evangelische Gem. Zeewolde De Levant, Horsterweg 192 10.00 uur Dhr. M. De Ruijter Christengemeente OBS ‘t Kofschip 10.00 uur Dienst Vrijz. Geloofsgemeenschap 10.00 uur Ds. J. de Wit Baptisten gemeente De Sypel 2, Harderwijk 10.00 uur Ds. G. Lammerts van Bueren Leger des Heils Kennedylaan 10, Harderwijk 10.00 uur Dienst Internationale Kerk www.ndic.nl 10.30 uur Dienst

HUISARTSEN

ER

Voor een melding van overlijden belt u 0800 8192 (24 uur per dag).

met kennis, ervaring en financiële steun. Zo maken ze samen echt een verschil in levens van mensen. Met zichtbare en blijvende resultaten. Momenteel helpt wilde ganzen onder andere om een nieuwe kliniek mogelijk te maken in het dorp Corromana in Mozambique waar goede kraamzorg kan worden gegeven. Leden en belangstellenden zijn van harte welkom.

Ze neem een zogenaamd rouwspel mee, een spel met vragen, die met elkaar kunnen worden uitgediept. “ Door die vragen kunnen de mensen in de zaal met elkaar in gesprek komen. En daarbij van elkaar leren. Want je hoeft het niet altijd alleen te doen. De bijeenkomst vind om 20.00 uur plaats vindt plaats in Buitendijk aan de Terp 2. De zaal is open om 19.30. Peter van Schoonhoven zorgt middels accordeonklanken voor een muzikale omlijsting.

JK • WI

Yarden Uitvaartcentrum en Crematorium Ölandhorst Oostranddreef 1, 8212 AZ Lelystad

Bij Passage –Christelijk-Maatschappelijke vrouwenbeweging komt woensdag 20 november om 20.00 uur in Open Haven P. Jansen vertellen over het werk van ,, Wilde Ganzen’’ aanvang 20.00 in Open Haven. Wilde Ganzen bestrijdt armoede wereldwijd. Het zijn kleinschalige projecten opgezet door mensen ter plaatse samen met bevlogen Nederlanders .Er word geholpen

Mw. Mesker wil de aanwezigen in de zaal actief bij het onderwerp betrekken: “ In het woord verwerken zit het woord werken. Overigens spreek ik zelf graag over het doorwerken van rouw . “

E

‘Met ‘n knipoog’ ... Namens kinderen, kleinkinderen, Mevr. Ans Wieman.

mers immens. Een verliezen, dat veelal geleidelijk verloopt, vandaar de titel van deze avond: ‘Hoe neem ik langzaam afscheid. ‘

LD

langs deze weg willen we jullie allemaal hartelijk bedanken voor de goede zorgen voor mijn man, onze pa en opa, Ben Wieman.

Het Alzheimer Café in Zeewolde is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, kinderen, familieleden, vrienden, hulpverleners en belangstellenden. Tijdens deze avond wordt aandacht besteed aan rouw en verlies. Desirée Mesker is daarbij de gastspreekster. Ze is psycholoog met rouwverwerking als specialisatie.Desirée Mesker licht haar invulling van deze avond toe:” Ik wil met elkaar bekijken wat rouw en verlies inhoudt. “ Naast de theorie daarover geeft mw. Mesker ook veel aandacht aan de praktijk vanuit haar eigen ervaring als rouwtherapeute. Om, zoals ze het zelf omschrijft, het rouwen herkenbaar te maken voor de aanwezigen in de sfeer van : “O, dat is wat ik meemaak, dat is wat ik voel. Want na de diagnose alzheimer kom je direct in een rouwproces.” Het verlies, zowel voor degene die Alzheimer heeft, als voor de omgeving is im-

T

Lieve medewerksters van ICARE THUISZORG en de mensen van ‘t Steunpunt,

Hoe neem ik langzaam afscheid

• PUT

Familieberichten

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Avond en weekenddiensten ma t/m do 17.00-08.00 uur 0900-341 0341 Voor levensbedreigende Situaties: 112 Tandarts: Weekenddienstregeling via het antwoordapparaat. St. Thuiszorg Icare Tel.: 0900-8833 24 uur bereikbaar Buurtzorg Zeewolde 24 uur bereikbaar: 06-51423877 Allerzorg, thuiszorg 036-5234456 (7x24 uur) zeewolde@allerzorg.nl Verloskundigen Zeewolde: Tel. 036-522 1550 BENU Apotheek Kerkplein 4, Tel 036-522 1444 ma t/m vrij 08.00-18.00 uur za en zon- en feestdagen vanaf 09.00-18.00 uur Poli-Apotheek in de centrale hal van het ziekenhuis St. Jansdal, Harderwijk. Elke avond vanaf 18.00 uur is de HAPotheek, naast de huisartsenpost geopend voor spoedrecepten.

DIERENARTSEN Dierenartspraktijk Flevoland Gildenveld 76, Tel.522 1521 Gezelschapsdieren uitsluitend op afspraak. Openingstijden ma t/m do 8.00-12.00 uur / 13.15-16.15 / 18.15-19.30 uur. vrij 08.00-12.00 / 13.15-16.15. Bellen voor afspraak. Spoed 24 uur bereikbaar. Dierenartspraktijk Zeewolde Zwolse Diep 3, Tel 523 6446 Uitsluitend op afspraak

ma t/m vrij 9.00-12.00 uur, 14.00-17.00, 19.30-20.30 uur Spoed 24 uur bereikbaar.

VARIA Bureau Slachtofferhulp Bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur via 0900-0101 (lokaal tarief) www.slachtofferhulp.nl Diabetes Informatiepost Voor vragen 522 0363 Cliëntenadviesraad WMO Zeewolde e-mail: Didyvanklaarbergen@xs4all.nl Tel. 522 0766 / 06-50 233 651. De seniorenraad e-mail:anwolt@yahoo.com Tel. 036-522 3340 Stichting “De Kostmand” e-mail:info@voedselbankzeewolde.nl www.voedselbankzeewolde.nl Toon Hermans Huis Zeewolde Inloophuis voor (ex)kankerpatiënten en lotgenoten contact. Gildenveld 73 Di. wo. en do. 10.00-13.00 uur Tel. 036-744 0233. De Zonnebloem Tel. 036-522 8006 E: fam.van.veelen@hetnet.nl Homestart Ondersteuning voor gezinnen met jonge kinderen Tel. 06-13 417 721. VBOK (Ver.Bescherming van het Ongeboren Kind) 0800-0730 dag/nacht NPV (Ned.Patiënten Ver.) Chr. org, die belangen wil behartigen van gebruikers van gezondheids- en welzijnsvoorz. Info tel. 036-522 3028. MDF Maatschappelijk Werk: Stevinweg 2, spreekuur ma, di en do 13.30-14.30, wo en vrij 09.00-09.30 uur. Tel. 522 2272. MDF schuldhulpverlening CBI: Inloopspreekuur maandag van 09.00-10.00 uur, Stevinweg 2, en na tel.afspr. 0320-211 700. Steunpunt Zeewolde Ma t/m vrij van 14.00-16.00. Ravelijn 1 in de bibliotheek. Tel 036-523 4711. Ver. Ouders van een Overleden Kind Info: W. Keuter. Tel.0527-617 395. Vluchtelingenwerk Zeewolde Spreekuur wo 13.00-15.30 uur De Meermin, 1e etage. e-mail: bschut@vwgelderland.nl

AGENDA St. Welzijn Ouderen (SWOZ) Vr. 10.00-12.00 uur in de Sfinx. Info via SWOZ serv.tel.522 6084. HYPERwww. deswoz.nl PCOB Di.14.00-16.00 uur in de Sfinx. Info 523 4775. KBO Do. 14.00-16.00 uur in de Sfinx. Info 523 6840 ANBO Wo 14.00-16.00 uur in de Sfinx. Info 522 3882

Huurdersbelangen Zeewolde www.huurdersbelangenzeewolde@ hotmail.com www.siteclub.nl/HBZ/ Roeiver. Amenophis Baardmeesweg 4c. Roeien: za&zo 9.15 uur/wo.9.00 uur Hondenvereniging Clubterrein Baardmeesweg za 09.00-12.30 uur en di. 19.00-21.00 uur. Tel. 522 0705 Muziekschool Zeewolde Voor info: tel 522 1101 Wieler Tourclub Zeewolde Ma en wo:19.00 uur, Zo. 09.00 uur vanaf het Baken. ATB’en op wo 19.00 uur vanaf Het Baken. Postzegel Ver. P.V.Z. 3e di v/d mnd in de Sfinx. Jeugd 19.00-20.00, senioren 20.00-22.30 uur. Jeu de Boules ver. Les Trois Etoiles. Zo/wo 13.00 uur di/do 19.30uur. Horsterweg 216. Info 522 5311. Klaverjassen Wo 20.00 uur Open Haven AMVZ Di 20.00-22.00 uur Open Haven. Tel. 522 2377 Vrouwenkoor Le Madre Cantano Info: tel. 036-523 6450. Kamerkoor Zeewolde Di 20.15 uur Open Haven Info tel. 523 6259. Interkerkelijk Mannenkoor Ma 20.00 De Schuilhof, Elzenlaan Info tel. 522 4250. Gospelkoor Joy Di. 19.30 uur Open Haven www.gospelkoorjoy.nl Musical- en Popkoor Splash! Ma 20.15 uur Open Haven. Info: www.music-all-splash.nl Tel. 06-47 590 311. Blue Seals Muziek-Showkorps Rep.Slagwerk en Harmonie, Showguard en Jeugdkorps do-avond. Info tel:522 7860.

COLOFON

Zeewolde Actueel

oplage: 9.000 exemplaren Redactie en advertenties: Henny Moerland Wederik 1, 3892 AH Zeewolde Tel. 036-522 2640 Fax 036-522 3473 E-mail: redactie@zeewolde-actueel.nl advertenties@zeewolde-actueel.nl www.zeewolde-actueel.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag gesloten. Inleveren advertenties: E-mail: redactie@zeewolde-actueel.nl advertenties@zeewolde-actueel.nl Post redactie: Zeewolde Actueel, Wederik 1, 3892 AH Zeewolde Sluiting advertenties: vrijdag 15.00 uur. Uitgever: Zeewolde Aktueel B.V. De redactie behoudt zich het recht voor, wat ingeleverde kopij betreft, deze te bewerken, in te korten of in het uiterste geval niet te plaatsen. Bezorging: Anneke 06-14817223


Varia vervolg voorpagina

Dinsdag 19 november 2013

Vrijwilligers gevraagd voor Zeewolde Winterworld

In de periode van 17 december 2013 t/m 4 januari 2014 zijn zo’n 200 enthousiaste vrijwilligers nodig. De ijsbaan is elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur en ‘s avonds van 19.00 tot 22.00 uur. Vrijwilligers worden ingezet bij de kassa, de schaatsverhuur, de koek-en-zopie-tent, de kaart-

jescontrole en de (nacht/ochtend) beveiliging. De dag is in 3 blokken van 3 uur verdeeld. Daarnaast worden voor de beveiliging vrijwilligers ingezet voor een nachtploeg en een ochtendploeg. Op www.zeewoldewinterworld.nl staat het rooster met de tijdstippen waarop vrijwilligers

nodig zijn. Lijkt het je leuk om ook onderdeel uit te maken van dit bijzondere evenement? Stuur dan een mailtje naar vrijwilligers@zeewoldewinterworld.nl. Voor meer informatie via Wim van Essen tel.: 06-22402565 of email wim@zeewoldewinterworld.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Wintermarkt en workshops bij Philadelphia Zorg

3

Confidesk accountants & adviseurs: financiële en fiscale diensten op maat

De combinatie van ervaring als accountant èn als financieel manager/ controller: dat is waarmee Confidesk accountants & adviseurs zich onderscheidt van andere accountantskantoren. Het bedrijf, gevestigd in het Gildenpoort, is sinds het voorjaar 2013 actief. “Na een rustige start is er nu duidelijke groei zichtbaar. Ik heb absoluut vertrouwen in de toekomst”, laat registeraccountant Stoter weten. De brede ervaring en kennis die Stoter meebrengt, ziet hij als een toegevoegde waarde voor zijn clienten. “Veel administratief werk is standaard en kan in principe iedereen doen. Het geven van een goed en deskundig advies is een tweede”, vertelt Stoter. “Omdat ik zelf met de voeten in de modder heb gestaan, weet ik als geen ander met welke

voorop. “We hebben minimaal één keer per kwartaal persoonlijk contact met de klant. Tussentijds houden wij de vinger aan de pols. Als we signaleren dat de ondernemer risico’s loopt, zoeken we direct contact om hem daarop te wijzen en daarin te adviseren.” Met een maandelijkse nieuwsbrief en korte berichten op de website houdt Confidesk zijn klanten op de hoogte van belangrijke actuele zaken en ontwikkelingen op financieel en fiscaal gebied. Stoter: “Ik krijg daar veel positieve reacties op. Het zet de mensen vaak aan het denken.”

vraagstukken en problemen ondernemers en directies worstelen. Vooral als gevolg van de economische crisis is een snel en goed inzicht in de financiële positie onontbeerlijk. Vaak kan door eenvoudige aanpassingen in de financiële administratie meer inzicht in de bedrijfsvoering worden verkregen, waardoor betere beslissingen genomen kunnen worden. Een ander voorbeeld is de actuele problematiek rondom pensioenen in eigen beheer, waar veel DGA’s (directeuren/grootaandeelhouders) mee te maken hebben.” Confidesk ondersteunt de ondernemer met een breed aanbod aan diensten en adviezen op maat op het gebied van administratie, accountancy, fiscaliteit en interim management. Persoonlijke aandacht staat hierbij

Naar wens van de klant kan Confidesk de gehele of gedeeltelijke financiële administratie verzorgen. Dat gebeurt ‘in the cloud’ oftewel online in een beveiligde omgeving en met behulp van de modernste hulpmiddelen. “Het voordeel hiervan is dat de klant zelf zijn administratie kan voeren of kan inzien vanaf iedere computer waar maar verbinding is”, licht Albert Stoter toe. “Als accountant kan ik waar nodig bijsturen, corrigeren en adviseren.” Voor zijn diensten hanteert Confidesk duidelijke en transparante tarieven. Voor standaardwerk wordt een vaste prijsafspraak gemaakt. “Daarbij geldt dat een accountant niet duurder hoeft te zijn dan een administratiekantoor”, benadrukt Stoter. Voor meer info: Confidesk accountants & adviseurs, Gildenveld 26, tel. 737 0376, www.confidesk.nl.

Koninklijke Onderscheiding voor Job de Pater Uit handen van burgemeester Gerrit Jan Gorter kreeg de aan de Ossenkampweg wonende Job de Pater donderdagavond in Ermelo een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De Pater werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gedecoreerde was volledig verrast. Dat zijn kinderen en kleinkinderen in de kerkzaal aanwezig waren, was daarbij helemaal niet vreemd. Daar was nog een andere aanleiding voor. Er was een feestelijke bijeenkomst georganiseerd omdat De Pater 50 jaar actief was als ambtsdrager bij de Gereformeerde Gemeenten. De heer De Pater is vanaf 1963 actief als vrijwilliger. Tot 1983 was dat als diaken, ouderling en scriba bij de Gereformeerde Gemeente in De Rijp. Van 1984 tot 1988 was hij voorts als ouderling actief voor de Gereformeerde Gemeente te Nijkerk en vanaf 1988 als ouderling van de Gereformeerde Gemeente in Ermelo. In Ermelo heeft de heer De Pater als (tweede) voorzitter van de kerkenraad gefungeerd en heeft hij vele kerkdiensten geleid. Naast het werk voor de Gereformeerde Gemeenten is de heer De Pater sinds 1977 actief voor de vereniging ‘Helpende Handen’. Deze vereniging heeft als doel om op basis van de reformatorische grondslag hulp en diensten te verlenen aan mensen met een beperking, hun ouders of wettelijke vertegenwoordigers. Burgemeester Gerrit Jan Gorter merkte bij de uitreiking donderdagavond op dat de gemeente Zeewolde blij is met inwoners die zich inzetten voor kerk en maatschappij. ,,Door zijn innemende persoonlijk-

De jaarlijkse wintermarkt bij Stichting Philadelphia Zorg wordt vrijdag 22 november gehouden op het dagcentrum Philagilde aan het Gildenveld 65 t/m 71. De cliënten van dit dagcentrum hebben allerlei mooie cadeauartikelen gemaakt zoals pindakransen, kaarsen, voederdakpannen, vettaarten, kerstkaarten en andere decoraties die u op 22 november

kunt kopen. Er zijn ook een aantal workshops. Zo kunt u blik versieren, sleutelhangers maken en speculaaspoppen versieren. Na alle indrukken kunt u nog een kopje koffie of thee drinken met een stukje taart er bij.

Wintermarkt vrijdag 22 november van 15.00 – 20.00 uur op dagcentrum Philagilde, Gildenveld 65 t/m 71.

Unicef gaan voor 0 Iedere dag sterven 18.000! kinderen aan oorzaken die vaak makkelijk voorkomen kunnen worden. Zoals malaria, mazelen, diarree en longontsteking. Dat zijn er duizend minder dan in 2011 en maar liefst 17.000 minder dan in 1990. De daling is mede te danken aan de inspanningen van UNICEF samen met overheden en bedrijven. En dankzij uw steun. Maar elk kind dat sterft is er één te veel. Daarom doet Unicef er alles aan om ervoor te zorgen dat kinderen overal ter wereld overleven en gezond kunnen opgroeien. Daarbij richt Unicef zich op een aantal speerpunten o.a. grootschalige vaccinatieprogramma’s, voorlichting aan moeders, opleiding van medisch personeel

en distributie van medicijnen e.d. Sinds vele jaren kunt u in Zeewolde het werk van Unicef steunen door het kopen van kerstkaarten georganiseerd door vrijwilligers. Dit was altijd mogelijk via leerlingen op vier scholen, maar voor hen komt er volgend jaar een andere actie. De traditionele kerstkaartenverkoop bij Albert Heijn, zal dit jaar nog in de huidige vorm plaatsvinden. In de laatste twee weekeinden van november, namelijk op vrijdag 22, zaterdag 23 november en vrijdag 29, zaterdag 30 november zullen de vrijwilligers van Unicef u verwelkomen aan de kraam. Ze zullen er op vrijdagen vanaf 9.00 tot 21.00 uur zijn en op zaterdagen kunt u terecht van 9.00-17.00 uur.

Vogelshow in Open Haven Vogelvereniging “De Roerdomp” organiseert van donderdag 21 t/m zaterdag 23 november de jaarlijkse vogelshow in Open Haven. Op deze 24e show zal er weer een grote verscheidenheid aan kanaries, parkieten en Tropische vogels te bewonderen zijn. Het is een groot aantal vogelliefhebbers weer gelukt vele fraaie vogels te kweken. Vogelvereniging “De Roerdomp” is de Zeewoldese afdeling van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Bij deze bond zijn meer dan 600 afdelingen aangesloten. In verenigingsverband worden onderlinge wedstrijden gehouden. Wie lid is van

een plaatselijke vereniging of afdeling, ontvangt automatisch het blad “Onze vogels”. Een blad vol met interessante onderwerpen en foto’s van vogels. Wie belangstelling heeft om te gaan kijken naar de tentoonstelling, is van harte welkom. De toegang is gratis. Een catalogus van de tentoongestelde vogels is verkrijgbaar . De show is geopend op donderdag 21 november van 20.00 t/m 22.00 uur, op vrijdag 22 november van 19.00 t/m 22.00 uur, en op zaterdag 23 november van 10.00 t/m 15.00 uur.Voor informatie kan via René Folman, tel: 036-5373184.

Groot Sinterklaasdansfeest Job de Pater toont trots het lintje dat hij donderdagavond uit handen van burgemeester Gerrit Jan Gorter ontving.

heid en zijn laagdrempelige houding bestond er veel waardering voor de jubilaris,” aldus Gorter. Job de Pater werd in 1933 geboren in Boskoop. In 1960 begon hij een melkveehouderij in Grootschermer (NoordHolland). Het land bij de boerderij werd een vogelbeschermgebied en later zelfs een natuurreservaat, het toewijzen van de kavel Qz46 aan de Ossenkampweg op 4 november 1982 kwam dan ook als een geschenk uit de hemel. Zo kwamen Job en Bep de Pater in augustus 1983 met hun gezin naar de Flevopolder. Het oudste kind was de deur al uit, de andere zes gingen mee het ongewisse avontuur aan. De woning bij het melkveebedrijf was met Kerst 1983 klaar. ‘Eben Haëzer’ kwam er boven de ingang te staan (‘Steen der Hulp’). Na een aanvankelijke maatschap nam zoon Sjaak later het bedrijf over. Met zijn

gezin betrok hij de ouderlijke woning. Voor De Pater en zijn vrouw werd er een aanbouw aan de woning gerealiseerd. De heer De Pater woont daar nog steeds, inmiddels alleen, want zijn vrouw overleed ruim drie jaar geleden. Begin vorig jaar overleed zijn verstandelijk gehandicapte dochter Ina op 42-jarige leeftijd. Daar de familie De Pater tot de Gereformeerde Gemeenten behoort, bleek kerken in Zeewolde niet mogelijk te zijn. Aanvankelijk werd er onderdak gevonden in Nijkerk en vanaf 1988 in Ermelo. Een halve eeuw ambtsdrager… ,,Dat is een hele tijd,” aldus De Pater vorige week in het Reformatorisch Dagblad. ,,En een voorrecht. Ook een grote verantwoordelijkheid. Wat ligt er veel ambtelijke schuld. Maar de Heere is goed voor een ouderling met een half talent. Hij Die roept, is getrouw.”

In De Kluit wordt zaterdag 30 november een groot Sinterklaasfeest georganiseerd voor de jeugd van 9 tot en met 12 jaar. Deze party is een dansfeest met echte Dj’s! DJente en MCSten zullen deze avond het geluid en het licht voor hun rekening nemen. Beiden hebben veel ervaring op het gebied van party’s o.a. in De Groene Schuur. Nu is het tijd geworden om ook de jongere jeugd van een dansfeest te

voorzien en waar kan dat beter dan in De Kluit een prima locatie voorzien van alle benodigdheden voor een geslaagd feest. Party time is van 20.00-22.00 uur, kaartjes hiervoor kunnen aan de balie van De Kluit of via de website van De Kluit gekocht worden. Prijs is € 5,00 inclusief 1 consumptie. Ook het volgende feest in De Kluit staat al gepland: New Year’s party: zaterdag 4 januari 2014!

Malse boerensteak

KIBBELING MENU

100 gram

€ 0,

250 gram

€ 2,95

99

Hartig strooigoed Slagerij Boshuizen

Torenstraat 22, 3891 BZ Zeewolde Tel. 036 - 522 75 35 www.slagerijboshuizen.nl

€ 5,95

Kibbeling patat salade en saus naar keuze Torenstraat 16 telefoon 036 523 41 83 www.chriskoelewijnvis.nl


Dinsdag 19 november 2013

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

4

G e m e e nte p a g i n a Dinsdag 19 november t/m maandag 25 november 2013

Werk in uitvoering

Agenda Maandag 25 november 2013 Gemeentehuis, 20.00 uur Commissie Ruimte en Wonen Dinsdag 26 november 2013 Gemeentehuis, 20.00 uur Beraad Woensdag 27 november 2013 Gemeentehuis, 20.00 uur

Plaats

Uitvoering

Werkzaamheden

Aanloophaven en Raadhuisplein

20 oktober tot midden december 2013

Herinrichting Aanloophaven. Tijdens de intocht van Sinterklaas is het Raadhuisplein volledig toegankelijk. Op de overige data kunt u enige hinder ondervinden.

12 november tot voorjaar 2014

Asfaltonderhoud. Ter plaatse worden de werkzaamheden vermeld en zo nodig wordt een omleiding aangegeven.

Diverse straten in Zeewolde (binnen en buiten bebouwde kom)

In de raadzaal Maandag 25 november 2013 Gemeentehuis, 20.00 uur Commissie Ruimte en Wonen Agenda o.m.: • Presentatie onderzoek attractiewaarde Atol • Conceptraadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan parapluherziening parkeren (ter advisering) • Conceptraadsvoorstel voorstel tot het beschikbaar stellen van krediet voor het opstellen van het bestemmingsplan Buitengebied 2016 (ter advisering) • Memo uitwerking motie 'Ook het Zeewolderstrand voor iedereen toegankelijk' (ter bespreking) Dinsdag 26 november 2013 Gemeentehuis, 20.00 uur Commissie Bestuur en Middelen Agenda o.m.: • Presentatie veiligheid resultaten t/m september 2013 • Advies 13I0006278 d.d. 31 oktober 2013 van het Grondbedrijf over winkeltijden Zeewolde (ter bespreking) • Conceptraadsvoorstel actualisatie grondexploitatieberekening Trekkersveld III 2013, Horsterparc 2013, Vestingveld 2013 en EOW 2013 (ter advisering) • Conceptraadsvoorstel samenwerking Meerinzicht (ter advisering) • Memo huisvesting bestuurlijke en ambtelijke organisatie Zeewolde (ter bespreking) • Conceptraadsvoorstel verlenging benoeming van de griffier, de heer B.J. Schouten (ter advisering) Woensdag 27 november 2013 Gemeentehuis, 20.00 uur Commissie Onderwijs en Welzijn Agenda o.m.: • Presentatie Leerplichtverslag 2012-2013 door mevrouw Alice van Lier, teamleider Leerlingzaken • Conceptraadsvoorstel beleidsnota Kunst en Cultuur Zeewolde 2014-2020 (ter advisering) • Conceptraadsvoorstel huurvoorwaarden binnensportaccommodaties Zeewolde (ter advisering) • Conceptraadsvoorstel beleidsplan integrale schuldhulpverlening 2014-2018 (ter advisering) • Conceptraadsvoorstel tweede herziene begrotingswijziging 2013 van de Sociale Dienst Veluwerand (ter advisering) • Memo bespreekpunten uit de Uitgangspuntennotitie Transitie AWBZ-Wmo (ter bespreking) Aanwezig: H. de Vries

Informatie:

Meer informatie: www.zeewolde.nl

Openbare bekendmakingen

> dinsdag 19 november

AAnvrAgEn OMgEvIngSvErgUnnIng

Wij hebben de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning ontvangen: Locatie

Omschrijving

Activiteit *

Datum ontvangst

Dossiernummer

Landbouwweg 33

vestigen autodemontagebedrijf dakkapel aanlegsteiger

3, 5

06-11-2013

13Z0010659

1 1, 3

12-11-2013 11-11-2013

13Z0010800 13Z0010788

Putter 13 Noordereiland ongenummerd

De stukken liggen vanaf 20 november 2013 ter inzage bij de Servicebalie in het gemeentehuis tijdens openingstijden. Als belanghebbende kunt u een schriftelijke reactie indienen. U kunt echter nog geen bezwaar indienen.

vErLEEnDE OMgEvIngSvErgUnnIngEn Wij hebben de volgende omgevingsvergunningen verleend: Locatie

Omschrijving

Activiteit *

Datum besluit

Dossiernummer

Eenspan 31

realiseren autobedrijf

1, 3

11-11-2013

13Z0008921

Het stuk ligt vanaf 20 november 2013 ter inzage bij de Servicebalie in het gemeentehuis tijdens openingstijden. Als u belanghebbende bent en u bent het niet eens met een hierboven genoemd besluit dan kunt u binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Deze termijn gaat in op de dag na de genoemde besluitdatum. U kunt dit doen bij burgemeester en wethouders. In het bezwaarschrift moet u motiveren waarom u het niet eens bent met het besluit en u moet het ondertekenen. U kunt naast het indienen van een bezwaarschrift een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U moet dan een kopie van het bezwaarschrift meesturen. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij deze rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Voor de behandeling van een voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen. De griffie van de rechtbank informeert u over de hoogte van dit bedrag en over de manier van betalen. Meer informatie vindt u op onze website www.zeewolde.nl/bekendmakingen. * Activiteit 1 = bouwen, 2 = uitvoeren werk, 3 = afwijken bestemmingsplan, 4 = brandveilig gebruiken, 5 = milieu inrichting oprichten of veranderen, 6 = slopen, 7 = kappen, 8 = opslaan roerende zaken, 9 = uitweg maken

vErLEEnDE OMgEvIngSvErgUnnIng (UITgEbrEIDE prOcEDUrE) Burgemeester en wethouders van Zeewolde maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunning, met een uitgebreide procedure, hebben verleend: Aan: Locatie: Omschrijving: Dossiernummer:

pWZ Exploitatie b.v. Pluvierenweg 7 verbouwen en aanpassen van het gebruik van het kruisgebouw 13Z0005362

Er zijn geen zienswijzen ingediend op de ontwerpomgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wijkt niet af van de ontwerpomgevingsvergunning.

Vrijwilliger bij dagbesteding (m/v) Vindt u het leuk om wat tijd met ouderen door te brengen? Wij zoeken iemand die ouderen ondersteunt bij de dagbesteding. Samen met ouderen brengt u een paar gezellige uren door.

Interesse? Neem contact met het Steunpunt op! Ravelijn 1 (in de bibliotheek) 3891 GN Zeewolde | 036 523 47 11 info@steunpuntzeewolde.nl www.steunpuntzeewolde.nl

InGeKOMen AAnvrAGen eveneMenTenverGUnnInGen

(cat. 2 en 3 )

De burgemeester maakt bekend dat op het gebied van evenementen de volgende vergunningaanvraag is ingediend. naam evenement: Theatervoorstellingen Hoeve Karree Aanvrager: A. Lubberink Datum: 14-11-2013, 15-12-2013, 25-01-2014, 1-03-2014 Locatie: Hoeve Karree, Ooievaarsweg 2 In de te verlenen vergunning zullen voorschriften worden opgenomen over de openbare orde, veiligheid en geluidsproductie. Ter inzage De vergunningaanvraag met de stukken die daarbij horen ligt vanaf 19 november 2013 twee weken ter inzage bij de Servicebalie. Tijdens deze termijn kan iedereen zijn of haar zienswijze indienen. Een schriftelijk zienswijze kunt u indienen bij de burgemeester, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Een mondelinge zienswijze kunt u tijdens openingstijden van de Servicebalie geven of telefonisch op telefoonnummer 036-5229522.

verkeersmaatregelen intocht Sinterklaas Op 23 november 2013 wordt in verband met de intocht van Sinterklaas de Gelderseweg (vanaf het kruispunt Stevinweg tot aan de Horsterweg) afgesloten voor doorgaand verkeer van 13.00 tot ca. 15.30 uur. Het parkeerverbod wordt met verkeersborden aangegeven. Aan hulpverleningsdiensten en busdiensten wordt doorgang verleend.

De stukken liggen vanaf woensdag 20 november 2013 ter inzage bij de Servicebalie van het gemeentehuis tijdens openingstijden. U kunt het besluit ook inzien via de website van de gemeente Zeewolde en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Vanwege de omvang van de stukken zijn deze niet allemaal digitaal raadpleegbaar.

Wet Milieubeheer

Gedurende 6 weken na deze datum, dus van donderdag 21 november 2013 tot en met donderdag 2 januari 2014, kunt u schriftelijk beroep instellen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht, wanneer u: • belanghebbende bent en; • tijdig een zienswijze naar voren hebt gebracht op de ontwerpvergunning (of aantoont dat u hiertoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest). De vergunning treedt in werking een dag na afloop van de beroepstermijn, tenzij tijdens deze termijn beroep wordt ingesteld en ook een verzoek om een voorlopige voorziening is gedaan bij de rechtbank. De vergunning treedt dan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen. In het beroepschrift moet u motiveren waarom u het niet eens bent met het besluit en u moet het ondertekenen.

Activiteitenbesluit • Y.G. Gabin, Sternweg 18; • Stichting de Basisz, Kerkstraat 2 • Eetcafé Fift-Fifty Kerkstraat 8 • Tandartsenpraktijk N. van Kooij Telluur 8 Voor deze bedrijven gelden landelijk vastgestelde voorschriften. U kunt deze meldingen - op afspraak - inzien via het secretariaat van de afdeling Veiligheid. U kunt hiervoor contact opnemen via telefoonnummer 036-5229586.

Meer informatie vindt u op onze website www.zeewolde.nl/bekendmakingen.

Ingediende meldingen Algemene Maatregel van bestuur (art. 8.41 Wm)

Het is niet mogelijk om bezwaar of beroep tegen de (acceptatie van de) ontvangen meldingen in te dienen.

Gemeente Zeewolde, Postbus 1, 3890 AA, Telefoon (036) 5229522, Jaargang 19, week 47 19 november. Openingstijden Servicebalie: maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur, woensdagmiddag 13.30 - 16.30 uur, donderdagavond 18.00 - 21.00 uur, vrijdagmiddag 13.30 - 16.30 uur. Afspraken met collegeleden: via het bestuurssecretariaat (036) 5229445. Servicetelefoon: maandag t/m vrijdag 9.00 tot 17.00 uur, (036) 5229522. I: www.zeewolde.nl, E: info@zeewolde.nl, Twitter: @gemzeewolde


Varia

Dinsdag 19 november 2013

1 oktobertelling laat opnieuw flinke daling aantal basisschoolleerlingen zien Zeewolde - Gingen er op 1 oktober 2012 nog 2.564 leerlingen naar de Zeewolder basisscholen, op 1 oktober 2013 waren dat er 2.430, een daling derhalve van 134 leerlingen. Vergeleken bij twee jaar geleden was de daling zelfs 255. De teruggang was al heel duidelijk in Zeewolde-Zuid en Zeewolde-Noord, voor het eerst leverde ook Horsterveld fors in. In de Polderwijk is er wel sprake van een bescheiden groei. Het openbaar onderwijs werd op 1 oktober 2013 bezocht door 896 leerlingen (36,9 procent) tegenover 935 op 1 oktober 2012 (36,5 procent). Het aandeel van het protestants-christelijk onderwijs daalde van 634 naar 611 leerlingen, maar steeg in percentage iets (van 24,7 naar 25,1). Ook het katholiek onderwijs leverde in: van 558 (21,8 procent) naar 500 leerlingen (20,6 procent). Het gereformeerd onderwijs zakte van 243 (9,5 procent) naar 213 leerlingen (8,8 procent). Het interconfessioneel onderwijs in de Polderwijk telde op 1 oktober jl. 149 leerlingen (6,1 procent) tegenover 126 op dezelfde datum vorig jaar (4,9 procent). Er gingen op 1 oktober 2013 61 leerlingen naar de school voor speciaal basisonderwijs De Springplank (2,5 procent) tegenover 68 een jaar eerder (2,6 procent). De cijfers van de scholen afzonderlijk zien er als volgt uit: 1. Openbaar onderwijs. ’t Wold aan de Flevoweg en het Kluunpad in Zeewolde-Noord van 373 leerlingen op 1 oktober 2012 naar 352 leerlingen op 1 oktober 2013 (-21), De Kiekendief aan de Korststeel in Zeewolde-Zuid van 138 naar 128 (-10), ’t Kofschip aan de Corridor in Horsterveld van 163 naar 143 (-20), Panta Rhei aan de Gedempte Gracht in de Polderwijk van 109 naar 126 (+17) en Daltonschool De Delta aan de Verbeelding in Zeewolde-Zuid van 152 naar 147 (-5). 2. Prot. chr. onderwijs. De Regenboog aan het Keteldiep in Zeewolde-Noord van 151 naar 142 (-9), De Richtingwijzer aan de Lisdodde in Zeewolde-Zuid van 163 naar 166 (+3) en Het Mozaïek aan de Jade in Horsterveld en de Gedempte Gracht in de Polderwijk van 320 naar 303 (-17). 3. Katholiek onderwijs. De Zevenster aan de Vlierbes in

Loko run4ALS

Ferry Schrijnewerkers, directeur van Loko IT-specialisten: ‘Wij vernamen het initiatief om lopers bij inschrijving voor de Houtwijk Kerstloop de gelegenheid te geven om te doneren aan Stichting ALS. Stichting ALS is al jaren een trouwe en tevreden klant van Loko. Dit initiatief moesten wij natuurlijk aangrijpen om een steentje bij te dragen aan het onderzoek naar de oorzaak en de genezing van de vreselijke spier- en zenuwziekte ALS. Al snel hadden wij een businessteam geformeerd van 11 geroutineerde lopers die de 21 kilometers in Dronten aandurven. Potentiële sponsors worden nu benaderd via nieuwsbrieven,

Zeewolde-Zuid van 142 naar 119 (-23) en De Toermalijn aan de Jade in Horsterveld van 416 naar 381 (-35). 4. Gereformeerd onderwijs: In de Lichtkring aan de Naarderweg in Zeewolde-Noord van 243 naar 213 (-30). 5. Interconfessioneel onderwijs: Kaleidoscoop aan de Gedempte Gracht in de Polderwijk van 126 naar 149 (+ 23). 6. Speciaal basisonderwijs: De Springplank aan de Kortsteel in Zeewolde-Zuid van 68 naar 61 leerlingen (-7). Niet alle Zeewolder kinderen van 4 tot en met 12 jaar gaan naar een (basis)school in hun eigen woonplaats. Zo bezoeken er ook kinderen een bijzondere school elders. Een bekende is de reformatorische basisschool Timotheüs in Lelystad. Op 1 oktober 2013 gingen tien kinderen uit Zeewolde naar deze school, een even groot aantal als op 1 oktober 2011 en 1 oktober 2012. De prot. chr. basisschool Het Kompas in Harderwijk verzorgt ‘Leonardo’-onderwijs (voor meer- en hoogbegaafde kinderen). Vorig jaar trok deze school tien kinderen uit Zeewolde, op 1 oktober jl. waren dat er reeds veertien. Van die veertien waren er elf die naar het Leonardo-onderwijs gaan, bij de andere drie ging het om broertjes en zusjes. Voorts zijn er vijftien kinderen die ingeschreven staan bij de Vrije School Valentijn in Harderwijk (vorig jaar negen). Daarnaast zijn er kinderen die naar speciale scholen (cluster 1, 2, 3 of 4) gaan als de Herman Bekiusschool in Lelystad, de Dokter Verschoorschool in Nunspeet, De Lelie in Harderwijk, Bartimeüs in Zeist en de Prof. Groenschool in Amersfoort. Ten slotte een overzicht van het aantal leerlingen per wijk: Zeewolde-Noord van 767 naar 707 (-60), Zeewolde-Zuid van 595 naar 560 (-35), Horsterveld van 899 naar 827 (-72) en Polderwijk van 235 naar 275 (+40). Deze cijfers zijn exclusief de school voor speciaal basisonderwijs De Springplank. Een verdere nuancering is dat een deel van Het Mozaïek in Horsterveld naar het gebouw van Kaleidoscoop in de Polderwijk gaat. (herkomst cijfers: gemeente Zeewolde en de genoemde basisscholen).

de speciale website en diverse Sociale Media. We hebben inmiddels al toezeggingen voor € 2.000,- en het streefbedrag is € 4.500,- !’ Beide directeuren van Loko zijn zelf ook van de partij en dragen hun steentje bij als lid van het businessteam. Meer informatie over LokoRUNS4ALS en aanmelden als sponsor kan via de website www. lokoruns4als.nl Loko IT-specialisten is een Flevolandse dienstverlener op het gebied van cloud & netwerkbeheer, hosted telefonie, bedrijfsprocessen, websites en e-marketing, gevestigd in Zeewolde en Almere

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Mountainbike clinic speciaal voor vrouwen

De Stichting Zeewolde Endurance, organiseert zaterdag 23 november een mountainbike clinic speciaal voor vrouwen. Doel is om het onder de knie krijgen van technieken zoals schakelen, klimmen, zand rijden en bochten sturen. “Wanneer je dit beheerst, kan je makkelijker en efficienter op de fiets te zitten”, aldus Ingrid van der Vlist die de clinic organiseert. Zelf is Ingrid jaren actief geweest als wedstrijd mountainbiker op nationaal en internationaal nivo en wil ze graag haar ervaringen overbrengen op andere mountainbikers. Tevens hoopt ze met deze fietsclinic meer vrouwen enthousiast te krijgen voor de deelname van het mountainbike evenement op 30 november en

1 december tijdens de Winter Endurance. En om meer vrouwen in Zeewolde op de fiets te krijgen, dezelfde doelstelling als de fietsclub WTC. Enkele leden van de WTC zullen de clinic ook ondersteunen. Ook vrouwen zonder mountainbike kunnen deelnemen. Profile Westerlaken stelt vijf Giant mountainbikes ter beschikking, die voor die dag geleend kunnen worden. Geef dit snel aan, want op=op. Opgeven voor de mountainbike clinic voor vrouwen kan via email.: info@zeewolde-endurance. Geef je naam en telefoon nummer door en of je gebruik wilt maken van een leenfiets. Let op, helm is verplicht en max. 20 deelnemers. Start 10.00 uur vanaf Profile Westerlaken.

Tuinvogels kijken en herkennen

Het observeren van vogels is een spannend gebeuren. Vanuit de vogelkijkhut in de Roode Schuur kunt

u in de IVN-tuin met vogelpoel de talrijke vogels waarnemen die daar voorkomen. Eerdere waarnemingen zijn onder andere een sperwer die een bad neemt in de vogelpoel, grote bonte spechten die hangen aan een vetbol en vele koolmezen, pimpelmezen, vinken, staartmezen, enzovoort. Er zijn verrekijkers aanwezig en de vogelaars zullen u uitleg geven over wat u ziet gebeuren. Als vervolg op deze middag kunt u eventueel meedoen aan de Zeewolder tuinvogeltelling die plaats zal vinden van december tot maart. Leden van IVN en kinderen tot twaalf jaar kunnen gratis mee. Niet leden betalen € 3,50 en voor een gezin kost het € 5,00. Voor meer informatie zie www.ivn.nl/zeewolde

De VVD Zeewolde heeft haar kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014 definitief vastgesteld. De VVD is verheugd en enthousiast met deze lijst die veel potentie vertegenwoordigd. De kandidaten zijn stuk voor stuk liberale Zeewoldenaren, goed opgeleid en gedreven om op basis van het VVD programma hun kennis en ambitie in te zetten voor het mooie dorp Zeewolde. Tijdens een druk bezochte vergadering hebben de leden de kandidatenlijst van het bestuur goedgekeurd. Joep Vercauteren voorzitter van de VVD in Zeewolde geeft aan dat de leden hun volste vertrouwen hebben uitgesproken om met deze ploeg een goede uitslag te behalen bij de gemeenteraadsverkiezin-

gen in maart 2014. De VVD Zeewolde is verheugd dat de huidige raadsleden, Joke van Es en Albert de Leeuw, Statenlid Eduard Plate en Tweede Kamerlid Helma Lodders de lijst willen onderschrijven als lijstduwers. “Als bestuur zijn wij ervan overtuigd dat dit de ploeg is die de gemeente Zeewolde nodig heeft om krimp van het dorp tegen te gaan en om ondernemen in Zeewolde ruim baan te geven. De VVD is de partij voor een liberaal dorp”, aldus Joep Vercauteren. De komende maanden zullen de Zeewoldenaren kandidaten regelmatig ontmoeten in het centrum, bij sportclubs, op schoolpleinen en eind van jaar op de ijsbaan.

Vanuit de vogelkijkhut bij de Roode Schuur kunt u de vogels bekijken die ook voorkomen in uw eigen tuin. De Roode Schuur ligt aan de Dasselaarweg 29 en is open van 13.00 tot 16.00 uur.

Vogelsoorten kennen maakt de natuur nog interessanter. Welke vogels komen in uw tuin voor? Hoe heten die vogels? Hoe herken ik tuinvogels? Wat eten tuinvogels? Hoe krijg ik meer vogels in mijn tuin? Allemaal vragen waarop de vogelkenners van de Vogelwerkgroep van IVN Zeewolde antwoorden geven.

VVD Zeewolde presenteert kandidatenlijst

5

Hollen, vliegen, stilstaan. Bij al die mensen die het fijn vinden dat er een hart is gekomen in De Oude Bieb. Telefoon, van mensen die graag contact willen over mogelijkheden tot ontmoeting tussen jong en oud. Bezoek van het Toon Hermans huis dat nu net als Philagilde de mogelijkheid heeft spullen te verkopen voor hun goede doel. Kijkjes in de keuken, want hoe doen wij dat eigenlijk, dat bakken van muffins? Vragen over de kleine kraam van Hannah’s, waar onze jongeren vol trots twee keer per week hun geoogste bloemkool, paarse peen of aardappels aan de man brengen. Een grapje van een man die zegt dat hij alles op zijn broodje gezond wil, behalve het gezonde. Omdat hij voor zijn hele leven al genoeg groenten heeft gegeten. Een biljarttafel, een paar nieuwe bankstellen, een aanbod voor een optreden van een theatergroep en een nieuw te starten haakclub. De Oude Bieb krijgt steeds meer vorm en inhoud. Of zoals een bezoeker het verwoordde: ,,Ik kom alleen binnen, maar ik voel me hier nooit alleen’’.

Cafézingen in Oude Bieb

Drie zanglustige Zeewoldenaars organiseren vrijdag 29 november een avond cafézingen. De avond wordt gehouden in de Oude Bieb en start om 19.30. Op het programma staan zo’n 20 populaire liedjes. Hieronder een respectabel aantal Gouwe Ouwe. Deze avond is een try out. Bij succes komt er vanaf januari een maandelijkse cafézing-bijeenkomst! Meezingen met een plaatje, wie doet dat niet? In de auto bijvoorbeeld klink je toch als een klok in duet met André Hazes of Elvis Presley die zingt ook zo lekker mee. Het idee achter café zingen is dat zoiets nog leuker is om met zijn allen te doen! Anrie van den Brink , Maryska Snijders en Truus Visser staken onlangs in De Oude Bieb de koppen bij elkaar om dit idee gestalte te geven. Binnen een uur hadden ze niet alleen een lijst met muzieknummers. Ze hadden ook een plek in De Oude Bieb om de bijeenkomst te houden. En ze vroegen Marjan Visser, medewerkster Oude Bieb, om de geluidsapparatuur te bedienen. Inloop voor Cafézingen is vanaf 19.15 uur in De Oude Bieb, Kerkstraat 2, waar Anrie, Maryska en Truus met het repertoire klaar staan. Marjan zet om 19.30 het eerste plaatje op! Van te voren aanmelden is niet nodig en deelname is gratis, een bijdrage in de printkosten is welkom.

De jurist beantwoordt; Is toezicht met verborgen camera’s op de werkplek toegestaan? Ik heb een horecabedrijf en vermoed al enige tijd dat er geld uit de kassa wordt gestolen door (één van mijn) werknemers. Ik wil echter niemand onterecht beschuldigen en ben daarom van plan om een verborgen camera op te hangen. Mijn vraag is echter of het is toegestaan om op deze manier bewijs te vergaren omtrent de mogelijke diefstal? Veel werkgevers hangen camera’s op ter beveiliging van eigendommen en/of openbare ruimte. Daarbij is het onvermijdelijk dat gedragingen van medewerkers worden vastgelegd. Omdat de wetgever de privacy van werknemers van groot belang

acht, zal de werkgever héél goed moeten kunnen motiveren waarom het bedrijfsbelang om camera’s op te hangen, zwaarder weegt dan het privacybelang van werknemers. Als een werkgever een gerechtvaardigd belang heeft om tot cameratoezicht over te gaan, bijvoorbeeld omdat zijn winkel al meerdere malen is overvallen, moet hij aan de werknemers kenbaar maken dat er camera’s aanwezig zijn. Als hij dit niet doet, is hij strafbaar. Ditzelfde geldt eigenlijk in nog zwaardere mate voor het gebruik van verborgen camera’s op de werkvloer. Uitgangspunt is dat het

gebruik van verborgen camera’s niet is toegestaan. Indien een werkgever toch een verborgen camera gebruikt om bijvoorbeeld bewijs te vergaren omtrent diefstal zullen deze beelden in een ontslagprocedure doorgaans niet worden geaccepteerd als bewijs. De werkgever kan dan alsnog niets met deze camerabeelden. Dit is slechts anders indien er een redelijke verdenking is dat een personeelslid zich schuldig maakt aan diefstal. In dat geval is het gebruik van verborgen camera’s toegestaan onder de voorwaarde dat werknemers van tevoren op de hoogte zijn gebracht van de mogelijkheid dat er verborgen camera’s gebruikt worden. Zelfs

als er sprake is van een redelijke verdenking én de werkgever heeft het personeel op de hoogte gesteld van zijn voornemen om een verborgen camera te gebruiken, dient de werkgever terughoudendheid te betrachten. In geen geval mag het verborgen cameragebruik systematisch zijn, de controle dient als uitzondering op de regel. Sinds 1 juli 2012 mag de werkgever de beelden van de verborgen camera vier weken bewaren, zonder voorafgaande melding aan het College bescherming persoonsgegevens. De vier weken zijn ervoor bedoeld om werkgevers meer tijd te geven voor het doen van aangifte of om op basis

van de camerabeelden verbeteringen door te kunnen voeren met betrekking tot de veiligheid. Let er als werkgever dus goed op dat het niet zonder meer is toegestaan om camera’s op de werkvloer te gebruiken. Er moet sprake zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang en bovendien moet het personeel op de hoogte zijn van het gebruik van de camera’s. Dit geldt eens te meer als u van plan bent om verborgen camera’s te gebruiken. Loopt u rond met een juridisch vraagstuk en wilt u hier graag een antwoord op? Stuur uw vraag op naar vraag@wolderwijd-juristen.nl.


Dinsdag 19 november 2013

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Van den Brom Auto’s

APK zonder afspraak, klaar terwijl u wacht. Nú GRATIS APK bij ONDERHOUDSBEURT * vraag naar de voorwaarden

036-5220820|Landbouwweg 93 www.vdbromautos.nl

online reserveren: www.bowlingharderwijk.nl

NIEUW

12 whitelanes met led show

Kolbaanweg 1 Harderwijk 0342 42 07 88

Dalkruid 4, Zeewolde, tel.: 036-5226949 www.juwelier-christoffels.nl

Dankzij uw steun zijn alle doelen gerealiseerd. Hartelijk dank voor uw bijdrage!

Namens de Roemeniëgroep 2013

www.roemeniegroep.nl

6


Varia

Gouden huwelijksfeest voor echtpaar De Voogd

Ed en Tineke de Voogd waren donderdag 14 november jl. 50 jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Gorter om het gouden bruidspaar namens de gemeente te feliciteren en ze een bloemetje te brengen. Ed en Tineke hebben elkaar leren kennen tijdens het gereformeerde jeugdwerk. Tijdens een conferentie waar Tineke stage liep, sprong de vonk over. Het stel trouwde in Soestdijk. In verband met de werkzaamheden van Ed in het onderwijs

Tijdens de intocht van Sinterklaas zullen er cup cakes verkocht worden voor de sinterklaasbank. Jill en Erica staanzaterdag 23 november vanaf

Auto vernield

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een auto vernield. De politie heeft de zaak in onderzoek. Omstreeks 03.45 uur hoorden enkele bewoners aan de Strandweg een harde knal. De volgende ochtend werd ontdekt dat een auto, welke stond geparkeerd aan de Strandweg, was ver-

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

nield. Het is onbekend hoe de knal is ontstaan. Feit is wel dat er sprake is van opzet. De politie heeft de zaak in onderzoek en de technische recherche heeft de auto zaterdag onderzocht. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen bellen via tel.: 0900-8844.

werd er diverse malen verhuisd. De laatste verhuizing was drie jaar geleden naar Zeewolde, waar ook twee van de drie kinderen en een aantal kleinkinderen wonen. Daarvoor hebben Ed en Tineke 40 jaar in Leerdam gewoond. Daar was Tineke de eerste vrouwelijke ouderling. Het grote geheim om vijftig jaar bij elkaar te blijven, ligt volgens Ed in het geven en nemen. “We hebben allebei een ander karakter, maar hebben dezelfde interesses.”

12.00 uur naast het gemeentehuis tegenover de Mitra. Tijdens de intocht word de kraam verplaatst naar het Kerkplein. Tevens is er de mogelijkheid om cupcakes te bestellen. De bestelformulieren zijn in te vullen bij de kraam. Voor de kinderen ligt er op de kraam een kleurplaat klaar waar ze mooie prijzen mee kunnen winnen. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door kadokamer.nl.

Boer & de Rooij Projectontwikkeling uit Papendrecht start in Zeewolde binnenkort met de bouw van betaalbare woningen geschikt voor starters, singles en senioren. Het gaat hierbij om standaardwoningen en zgn. Lofter starterswoningen. “Door de vele mogelijkheden die de Lofter biedt, noemen we dit ook wel een levensloopwoning”, licht Kors de Rooij toe. “De woning, die standaard 6,6 x 9 meter is, kan op verschillende wijze ingedeeld worden, maar ook uitgebouwd worden naar 12 meter, zodat er op de begane grond een extra kamer bijkomt, die eventueel als slaapkamer kan dienen.” De locatie waar gebouwd gaat worden is even nog in afwachting van de gemeente. “Het zou in de Polderwijk kunnen zijn, maar er wordt ook naar andere locaties gekeken”, aldus projectontwikkelaar De Rooij. Het aantal woningen dat gebouwd gaat wor-

den is afhankelijk van de vraag die er is. De prijzen voor de woningen variëren tussen de 135.0000 en 145.000 euro, vrij op naam en inclusief BTW. De woningen zijn compleet afgebouwd. Het is overigens niet voor het eerst dat Boer & de Rooij Projectontwikkeling in Zeewolde actief is. “We hebben hier al eerder projecten gedaan in de utiliteitsbouw”, laat De Rooy weten. De starterswoningen van Boer & de Rooij Projectontwikkeling worden aangeboden bij Haanen & Ferneij Makelaardij. Op donderdag 21 november a.s. wordt in het makelaarskantoor aan het Havikskruid 15 een inloopavond georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen hier van 15.00 uur tot 20.00 uur terecht voor meer informatie en eventuele inschrijving. Voor meer informatie: www.br-projectontwiikelin.nl en www.hermahaanen.nl

Officiële start herinrichting Aanloophaven

Bijeenkomst Computerclub Subgroep Zeewolde van de Computerclub “HKCC”, organiseert zaterdag 23 november de eerste bijeenkomst in de Meermin van 10.00 tot 16.00 uur. Zij gaan een eigen netwerk bouwen dat gedeeltelijk draadloos is. Via dit netwerk kunnen ze communiceren met elkaar en met het Internet. Heeft u vragen op hardware of software gebied dan zullen de leden deze

proberen te beantwoorden. Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle leden en belangstellenden. Leden, die dat willen, mogen uiteraard hun PC meebrengen. Voor meer informatie over de Computerclub bel dan ‘s avonds met Harry de Meijer telefoon: 036-5222996, of mail naar: harry@hkcc.nl

Concert met Afro-Braziliaanse muziek in De Verbeelding

Stichting QEM organiseert zondag 24 november om 15.00 uur een concert met Afro-Braziliaanse ritmes in De Verbeelding. Trio Forró de Rebeca komt dit weekend voor twee concerten naar Nederland, op zaterdag spelen ze in Rasa in Utrecht en op zondagmiddag in Zeewolde. Het uit Frankrijk afkomstige trio brengt swingende Braziliaanse songs met een flinke dosis humor. Forró de Rebeca is een vrucht van reizen en ontmoetingen. Jonathan “Matuto” da Silva, Jean-Luc Frappa en Stéfane “Pai Véio” Moulin zijn elkaar tegengekomen in Lyon. Het trio is naar het Noordoosten van Brazilië afgereisd en heeft zich daar te goed gedaan

7

Boekentip Debet

Betaalbare woningen voor starters, singles en senioren

Verkoop cupcakes voor de Sinterklaasbank De Sinterklaasbank is een stichting waarvan alle medewerkers zich geheel belangeloos inzetten, binnen hun eigen woonomgeving. Zij zorgen ervoor dat ook kinderen uit gezinnen waar echt geen geld is voor het vieren van Sinterklaas toch een Sinterklaascadeau krijgen.

Dinsdag 19 november 2013

Debet is de spannende nieuwe thriller van Saskia Noort. Op een koude winternacht verongelukt Michel Brouwers, tv-producer. Met dit ongeluk komt er een einde aan alles waarin Karen, zijn echtgenote, geloofde. Het perfecte plaatje dat haar leven lijkt, blijkt een gruwelijke leugen wanneer alle spoken uit het verleden zich een voor een aandienen. Tussen het rouwen en het opvoeden van haar twee puberdochters door probeert ze de waarheid boven tafel te krijgen. Ook keert ze in deze thriller terug naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. Het dorp is in de greep van de economische crisis, evenals Karen en de vriendengroep van toen, De eetclub. Onder aanvoering van Simon, haar ex-minnaar, gaat de strijd om macht, geld en genot onverminderd door. In de literaire thriller Debet ontrafelt Karen eindelijk het ware geheim van De eetclub, met gevaar voor eigen leven. Het boek is verkrijgbaar bij Bruna

Foto: Erik Wallenburg

Wethouder Rein Zijlstra verricht woensdag 20 november de officiele startershandeling voor de herinrichting van de Aanloophaven door het leggen van ‘de eerste steen’. Na enkele jaren van voorbereiding en gesprekken met omwonenden en andere geïnteresseerden, is het bedrijf Knipscheer begonnen met de herinrichting van de Aanloophaven. De herinrichting zal in de eer-

ste instantie uit de volgende delen bestaan: de nieuwe bestrating en inrichting van het Raadhuisplein, het herstellen van de kademuren en een opknapbeurt voor het havenhoofd. De bebouwing van het Noordereiland zal in een later stadium plaatsvinden. Verwacht wordt dat deze werkzaamheden voor de zomerperiode afgerond zullen zijn.

Het paard van Sinterklaas In Theater Harderwijk is woensdagmiddag 27 november de voorstelling ‘Het paard van Sinterklaas.’

aan de vele forró festiviteiten. Op het platteland is forró van troubadours en Afro-Braziliaanse ritmes het kloppend hart van een aanstekelijke levensvreugde. Aan de basis van de zich steeds vernieuwende forró liggen interpretaties van 19e eeuwse Europese dansen. Het trio speelt op de traditionele rebeca (vedel), accordeon, zabumba (drums) en triangel, maar maakt tegelijk een vertaalslag naar het hedendaagse, stedelijke publiek met een flinke scheut Braziliaanse joie de vivre. Kaarten à € 15,00 zijn te koop bij de Wereldwinkel of te bestellen via email: reserveren@ robvdbroek.nl. Meer informatie Rob van den Broek 06-10251235.

Saskia Noort

De zesjarige Winky Wong komt in Nederland wonen, waar haar vader een Chinees restaurant heeft. In het begin is dat best lastig, alles is anders dan in China. Winky voelt zich

alleen, maar dan hoort ze op school over Sinterklaas. En dat je hem om cadeautjes mag vragen! Winky weet wel wat ze wil: een paard! Maar of dat zal lukken? Kaarten reserveren kan via www.theaterharderwijk.nl of telefonisch via 0341- 42 88 99(van woensdag t/m vrijdag tussen 13.00 en 15.00 uur).

Henk van Asselt maandwinnaar KVZ Henk van Asselt heeft in de maand oktober het hoogste puntentotaal (25372) bereikt bij Klaverjasvereniging Zeewolde. Hij liet daarmee Cleo Witjens ( 24751), die begin oktober nog de klaverjasmarathon won, achter zich. De pittenprijs van de maand oktober is gewonnen door Joke Kamphorst, met 10 behaalde pitten. Waarmee ze de concurrentie ver achter zich liet. De strijd om de winterkampioen

is nog lang niet beslist. Hiervoor wordt er de komende woensdagavonden in Open Haven gekaart door de leden. Ook als u niet mee kaart voor het klassement, wordt u van harte uitgenodigd om de sfeer te proeven tijdens de kaartavonden. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met Alex Draaisma op telefoonnummer 0365221718. Kaartavonden beginnen om 20.00 uur in Open Haven.

gemak hang je woorden in de wilgen draag het water naar de zee help jezelf geen doel te zoeken lift een eindje met me mee in gedachten naar een plek misschien wel heel ver hier vandaan zoeken naar een blinde vlek nog een eindje maar te gaan en als we daar dan aankomen op een terras in de middagzon en op een stoel dag gaan zitten dromen over hoe het kwam en hoe het kon het verleden dat steeds groeit en de toekomst die wat slinkt jouw woord mij al weer boeit jij met mij wat lekkers drinkt dan zijn we heel dichtbij bij waar we wezen willen geheel van gedachten vrij alleen de zon laat lucht wat trillen kijken luisteren naar de dingen vlakbij om ons heen hoor de vogels liedjes zingen weet van de tekst er geen … … en laat de woorden in de wilgen laat het water in de zee … Wim Sprick.


Dinsdag 19 november 2013

2013

ATB cross

wedstrijd 15 km inschrijving geopend

8

Stel, je komt uit Zeewolde en omgeving. En je h Vacatures bezigheden tijd over. Ga dan lekker aan de slag Dé parttime baan die naadloos aansluit bij je le flexibel en het is dicht bij huis. Je houdt dus rui deel van je leven, zoals je kinderen of kleinkind sport. Ideaal zo’n baan als buurtbewoner/postb

Inschrijven: www.zeewolde-endurance.nl

30 NOV -

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

De spijker op z’n kop bij uw verbouwing Wij zijn op zoek naar een

• nieuwbouw • verbouw • renovatie R Leeftijd vanaf 27 jaar - Meedenkend, enthousiast, klussenbedrijf E G • onderhoud Ropen en klantvriendelijk In bezit van rijbewijs B O Z E VEN B E Zelfstandig werkend Zeewolde T L S E O P Om te solliciteren of06-54990856 N J voor meer 036 - 5224206 L V Ainformatie

FULL TIME CHAUFFEUR -

DEE

mail naar: florus@tegeldepot.nl of bel 06-58888000

Tweespan 2, tel.: 036-844 2222

Acupunctuur Voor Nieuwbouw, Kruiden Verbouw & Onderhoud Tuina NAET

Aannemersbedrijf Kalter BV

Start 14.30 uur

30 NOV -

€ 5,- volwassene € 2,50 jeugd tot 16 jaar

Pasta party

2013

TE HUUR

Kaap Flevo

aan de Oogstweg. Garage/

01 Loopcross wedstrijd DEC 2,5 km / 5 km / 7,5 km inschrijving geopend

Start 10.30 uur

Tel: 06-50511204

3891 ZK Zeewolde www.jinlianacupunctuur.nl Tel. (036) 522 11 93 e-mail: zeewolde@kalter.nl

16.30 uur

GRATIS deelname

2013

Lian Acupunctuur Schepenveld JeJin vindt jouw parttime baan6 op werke

€ 5,- volwassene € 2,50 jeugd tot 16 jaar

Bezoek onze online winkelstraat:

www.zeewolde-endurance.nl

op beveiligd garagepark bedrijfsruimte van 18m2

ZEEWOLDE Tijdelijke opslag Bel voor al mogelijk uw wensen en mogelijkheden: tel.: 06-114 96 248 036-5235944

• Badkamers • Keukens • Verbouwingen • Renovatie

KENNISGEVING GOEDKEURINGSBESLUIT PROJECTPLAN HAVENKWARTIER ZEEWOLDE Projectplan Gedeputeerde Staten van Flevoland maken het volgende bekend. Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben goedkeuring verleend aan het door Waterschap Zuiderzeeland vastgestelde Projectplan Havenkwartier Zeewolde. Het projectplan is nodig om het verleggen van de primaire waterkering uit te voeren en behoeft op grond van artikel 5.7 van de Waterwet de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Flevoland. Met het verleggen van de primaire waterkering ontstaat er een buitendijks gebied waarin de woonwijk Havenkwartier kan worden gebouwd. Terinzagelegging Het projectplan Havenkwartier Zeewolde (inclusief het m.e.r.-beoordelingsbesluit), het vaststellingsbesluit van het college van Dijkgraaf en Heemraden en het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten van Flevoland liggen vanaf donderdag 21 november tot en met woensdag 2 januari 2014 ter inzage op de volgende plaatsen en tijden: • in het gemeentehuis van de gemeente Zeewolde, Raadhuisplein 1 te Zeewolde; • in het provinciehuis, Visarenddreef 1 te Lelystad. De stukken zijn in te zien op werkdagen tijdens kantooruren. Tevens zijn ze voor een ieder toegankelijk via de website http://www.flevoland.nl/digitaal-loket/inzien/ Beroep Ingevolge artikel 6:8, lid 3, van de Algemene wet bestuursrecht, kan gedurende zes weken vanaf de datum van bekendmaking van het besluit tot goedkeuring van het projectplan Havenkwartier Zeewolde tegen het vaststellings- en goedkeuringsbesluit door belanghebbenden beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroepschrift moet worden gericht aan de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Belanghebbenden die beroep instellen kunnen tevens een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Een dergelijk verzoek kan worden gericht aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de indiening van een beroepschrift en een verzoekschrift is een griffierecht verschuldigd. Inlichtingen Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met de Provincie Flevoland telefoon 0320-265 568.


Varia

Reanimatiecursus Een familielid, vriend of collega zakt ineen en ademt niet meer. Hartstilstand! In deze situatie telt elke seconde. Als u binnen de eerste 6 minuten de juiste hulp biedt, vergroot u de overlevingskans aanzienlijk. De juiste hulp: Bel direct 112, reanimeer en defibrilleer met een AED. Door de reanimatie overbrugt u de tijd tot de ambulance arriveert en het van u overneemt. Leer daarom reanimeren. Reanimeren is makkelijk te leren. In een cursus van 4 uur leert u: Een hartstilstand herkennen; Borstcompressies toepassen (hartmassage); Mond-opmondbeademing geven; AED gebruiken Vele mensen zijn u voor gegaan en hebben inmiddels geleerd hoe te reageren als elke seconde telt. Door de grote hoeveelheid aanmeldingen naar aanleiding van de spotjes op radio en tv van onze reanimatiepartner

Dinsdag 19 november 2013

de Hartstichting, heeft EHBO vereniging Zeewolde een extra reanimatiecursus gepland. De cursus bestaat uit twee avonden, waar u naast reanimeren en gebruik van de AED, ook leert wat u moet doen bij een verstikking en bewusteloosheid (stabiele zijligging). Twee cursussen staan er gepland waar u zich voor kunt opgeven: De eerste cursus staat gepland op maandagavond 25 november en 9 december van 20:00 -22:00 uur. De tweede cursus staat gepland op woensdagavond 8 januari en 15 januari van 20:00 – 22:00 uur. De kosten voor deze cursus bedraagt € 50,00.

Dennis Held uit Almere ontvangt eerste exemplaar uit handen van Saskia Maarse. (Foto: Karin Huijzendveld)

Het Boek Tutti Frutti van de Zeewolder grafisch ontwerper Saskia Maarse zag zondag 10 november officieel het licht in de Tobacco Fabriek in Amsterdam. Het boek schetst 28 kleurrijke portretten van ondernemers van verschillende nationaliteiten en diverse achtergronden die in Nederland met succes een eigen bedrijf zijn gestart. Onder hen ook twee ondernemers uit Zeewolde: Wan Tung van Asian Paradise en Stephanie de Pelsmaeker van Scooterfun. Het merendeel van de deelnemers die in het boek aan het woord komen, waren op de sfeervolle locatie te gast. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de Surinamer Dennis Held, die zich in Almere als coach/trainer gevestigd heeft. “Dit boek is ontstaan uit nieuwsgierigheid”, licht Saskia Maarse desgevraagd toe. “Al heel jong was ik geïnteresseerd in andere landen en culturen en o.a. door mijn werk in de reisbranche heb ik heel wat landen bezocht. De an-

dere gewoontes en leefwijzen fascineerden mij altijd enorm. Toen ik een paar jaar geleden als grafisch ontwerper aan de slag ging, kwam ik in contact met een aantal ondernemers van buitenlandse afkomst. Hun verhalen, passie en doorzettingsvermogen raakten mij. Zo ontstond langzaam maar zeker het idee om deze verhalen te bundelen in een boek en zodoende anderen hiermee te inspireren. Ik ben blij en trots dat het boek er nu inderdaad gekomen is, voor mij een droom die in vervulling is gegaan!”

Kanker is een ingrijpende levensgebeurtenis die invloed heeft op alle levensfronten: werk, relatie, zelfbeeld, zelfvertrouwen. Zekerheid en veiligheid vallen weg. De toekomst wordt onduidelijk.

ding van een professionele hulpverleenster wordt iedere bijeenkomst een ander thema behandeld. De thema’s worden in overleg met de deelnemers afgestemd.

Boek Tutti Frutti is een echt kijken leesboek, want de verhalen worden versterkt door prachtige foto’s, waarop de deelnemers op typisch Hollandse (o.a. twee Zeewolder) locaties zijn geportretteerd. Boek Tutti Frutti, het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland, is te koop bij Bruna Zeewolde of via de website www. boektuttifrutti.nl

Lotgenoten contactgroep in het Toon Hermans Huis

Tijdens tien bijeenkomsten onder lei-

De lotgenoten contactgroep is iedere dinsdagmiddag om de veertien dagen van 13.30 uur – 15.30 uur in het Toon Hermans Huis, Gildenveld 73. Voor aanmelding en/of inlichtingen kunt u tijdens kantooruren op de dinsdagwoensdag en donderdagmorgen van 10.00 tot 13.00 bellen naar tel.nr. 036- 845 0265 of via email: officemanager@toonhermanshuiszewolde. nl contact opnemen. Aan de bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden.

9

Begraven of cremeren? Mijn werkgebied concentreert zich voornamelijk op Zeewolde, Harderwijk en omstreken. Ik krijg regelmatig de vraag of ik ervaar dat het aantal crematies toeneemt. Ik merk dat deels. In de polder kiest men meer voor cremeren en op de Veluwe is het aantal begrafenissen nog steeds in de meerderheid. De keuze voor cremeren of begraven is van diverse factoren afhankelijk. Enkele zal ik hieronder noemen, deze opsomming zal niet volledig zijn. In eerste instantie is het vaak een gevoel dat men bij het één of het ander heeft. “Onder de grond, dat lijkt me koud en al die vieze wormen”, hoor ik regelmatig of “nee hoor, dat verbranden lijkt me niets en wat doe je met de as?” is ook iets wat wel eens gezegd wordt.

Inschrijven kan via het inschrijfformulier dat u kunt downloaden op de website van de vereniging, www.ehbozeewolde.nl U kunt ook een mail sturen naar: secretariaat@ehbozeewolde.nl

Saskia Maarse ziet met Boek Tutti Frutti droom in vervulling gaan

Mensen die het bericht krijgen ‘u heeft kanker’ kunnen psychisch uit hun evenwicht raken. Ook na behandeling blijven angsten en onzekerheden over mogelijke terugkeer van de ziekte vaak lang aanhouden. Het verwerken is dan ook vaak een indringend en moeizaam proces. Toch hoeft u dit niet alleen te doen. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan troostend en helend zijn.

Body Stress Release voor een gezond lichaam

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Aan het Duifkruid 1 voeren Marian van Meel en Roy van de Wijngaard hun praktijk voor Body Stress Release. Body Stress Release is een gezondheidstechniek die het lichaam stimuleert om te veel opgebouwde en vastgezette spierspanning (Body Stress) los te laten (Release). Deze techniek ondersteunt het lichaam zichzelf te genezen. Door Body Stress Release toe te passen, wordt de spierspanning losgelaten en vermindert de druk op zenuwbanen. De communicatie met de hersenen herstelt en het zelf genezend vermogen kan weer optimaal functioneren. Oorzaak van de klachten is vaak terug te brengen naar spanning, stress, waar we iedere dag aan bloot worden gesteld. Dat kan fysieke stress zijn (bijvoorbeeld verkeerd tillen, langdurig verkeerde houding, valpartij, ongeluk), mentale of emotionele stress (werkdruk, financiële zorgen, relatieproblemen), maar ook chemische stress (blootstelling aan schadelijke stoffen). Wanneer de stress te veel wordt, is er sprake van overbelasting. Het lichaam zal hierop automatisch reageren en de stress als spierspanning vastzetten. Gevolg hiervan is dat het zenuwstelsel onder druk wordt gezet. Dit verstoort de communicatie in het lichaam en dat kan invloed hebben op allerlei lichamelijke functies. Ook Jan Willem (45 jaar) heeft goede ervaringen met Body Stress Release en vertelt: “Vorig jaar ben ik in mijn auto met 80 km per uur van achteren aangereden terwijl ik stil stond. Ik keek op dat moment schuin uit mijn raampje en

kwam daardoor schuin op mijn hoofdsteun terecht en tegelijkertijd werd ik tegen mijn voorligger gedrukt. Ik had last van mijn nek en de ambulance broeder verwees mij naar de huisarts. Omdat ik veel pijn, slaap en concentratie problemen had en ook niet goed meer op computer schermen kon kijken, kreeg ik zware medicijnen voor whiplash symptomen. Twee maal per week fysiotherapie, hielp maar voor korte duur. Mijn nek ging steeds weer vast zitten waardoor ik hem niet kon bewegen. Ik ben naar meerdere specialisten geweest die ook whiplashachtige klachten constateerde. Toen ik de folder van Body Stress Release kreeg dacht ik “baat het niet dan schaadt het niet” en in overleg met mijn fysiotherapeut die ook vond dat we vast zaten met behandelen ging ik naar Body Stress Release. Ik had met de fysiotherapeut afgesproken om drie weken te stoppen met de behandelingen. Daarna zou ik me weer melden. Na de eerste ontspannende behandeling dacht ik “als dit het moet doen”, maar dezelfde avond kreeg ik toch een stevige reactie. Na de eerste drie behandelingen ging het steeds beter. Ik kon mijn nek beter bewegen, de pijn werd minder en ik kon eindelijk slapen. De fysiotherapeut was verbaasd over de voorruitgang en adviseerde mij om door te gaan met Body Stress Release. Nu heb ik al een paar maanden behandelingen met steeds langere tussen pozen en dit gaat erg goed. Een fantastisch resultaat voor iets waar ik in eerste instantie niet in geloofde.” Meer informatie: www.bsrzeewolde.nl of tel: 036-524 6092.

Oliebollenactie Blue Seals Tijdens de Sinterklaas intocht zaterdag 23 november wordt organiseert Muziek- & Showkorps Blue Seals een oliebollenactie. Jeugd van Showkorps Blue Seals is er klaar voor. Net als voorgaande jaren gaan ze op pad met een lijst voor de oliebollenactie. Op deze wijze kunt u oliebollen bestellen bij een van de leden van de Blue Seals. De opbrengst van de actie is voor de vereniging om deze

te ondersteunen. Nieuw dit jaar is dat uw bestelling thuis bezorgt kan worden tussen 10.00-12.00 uur, maar uiteraard kunt u ze ook gewoon komen ophalen bij de kraam op het Kerkplein. Leden van de Blue Seals zullen op diverse plaatsen in het centrum te vinden zijn met een bakfiets waar u ter plekke een zakje oliebollen kunt kopen.

Naast het gevoel zijn er soms ook religieuze argumenten. Zo zijn er nabestaanden die vanuit hun levensovertuiging kiezen voor begraven. Er zijn ook uitvaartondernemers die om dezelfde reden alleen maar begrafenissen verzorgen en geen crematies. Terwijl Hindoestanen vanuit hun geloof bij voorkeur cremeren. Ook kan er in de keuze een financieel aspect zitten. Over het algemeen zijn de crematie- kosten lager dan begraafkosten. Zeker als men een graf voor langere tijd ‘huurt’; het zogenaamde eigen of familiegraf. Dan kunnen de kosten voor de grafrechten behoorlijk oplopen. Als iemand op jonge leeftijd overlijdt en er nog (jonge) kinderen bij betrokken zijn, dan wordt er vaker gekozen voor begraven in plaats van cremeren. Argument is dan dat er met name voor de kinderen een plek komt waar zij heen kunnen om de overleden ouder te gedenken. Deze plek is dan vaak uitgekozen voor langere tijd zodat de kinderen, als ze ouder en eventueel zelf volwassen zijn, nog steeds een plek hebben die hen blijft verbinden aan de overleden ouder. De ‘roots’ zijn dan nog terug te vinden. Uiteraard is het met cremeren ook mogelijk om achteraf een plek te creëren. Zo kan de urn met as alsnog begraven worden, in een urnenmuur worden geplaatst of thuis worden bewaard. Ook kan de as op een speciale plek worden verstrooid. In de volgende column zal ik daar verder op in gaan. Weet u al waar uw voorkeur naar uitgaat? En uw naasten, zijn zij daarvan op de hoogte? Als u eens geïnformeerd wil worden over de mogelijkheden, kunt u altijd vrijblijvend met Puur contact opnemen.

Hartelijke groet Kitty Edelman PUUR Professionele Uitvaartzorg 06-43988294 www.puuruitvaartzorg.nl

Inspanning en ontspanning in het Toon Hermans Huis Het Toon Hermans Huis heeft als inloophuis voor alle mensen die zelf of in hun naaste omgeving te maken hebben met kanker intussen een breed aanbod van activiteiten. Woensdagochtend 11 december is er van 10.00-13.00 uur is er een creatieve workshop onder leiding van Aldi Dey. Er wordt dan een kandelaar van powertex gemaakt. Omdat er tien plaatsen beschikbaar zijn is het belangrijk dat deelnemers zich voor 4

december aanmelden. De kosten zijn 10 euro. Donderdagmiddag 28 november en 12 december is er yogales onder leiding van Karin Vermeulen. Omdat de yogalessen iedere twee weken op de donderdagmiddag een groot succes blijken te zijn, is er besloten om ook lessen op de dinsdagmiddag te starten. De eerste les is op dinsdag 19 november van 14.00-15.15 uur. Vervolgens zijn er lessen gepland op 3 en 17 december. Graag

van tevoren aanmelden. Ontspanning is er ook te vinden op woensdagochtend 20 en 27 november (creativiteit) en op donderdag ochtend 28 november is er Zen met Els Knaapen. Voor inlichtingen en/of aanmelden: Tel.: 036-845 0265 tijdens kantooruren op dinsdag, woensdag en donderdagmorgen tussen 10.00 en 13.00 uur of via e-mail: officemanager@toonhermanshuiszeewolde.nl Toon Hermans Huis, Gildenveld 73.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op: www.zeewolde-actueel.nl


Dinsdag 19 november 2013

Klachten over de bezorging? Laat het ons weten. Mail naar: bezorging@zeewoldeactueel.nl of bel: 036-522 2640

Beveilig wat je dierbaar is... ELEKTROTECHNIEK & BEVEILIGING BV. beveiliging • elektrotechniek • verlichting domotica • telefonie/data • 24-uurs service • particulier en zakelijk • prettig geprijsd • altijd vertrouwd • •

036 - 522 90 01 • www.hassingvanhezel.nl

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

10

Dragonfly Orchestra in Theater Harderwijk De voorstelling van Dragonfly Orchestra vindt plaats in Theater Harderwijk op donderdag 21 november om 20.15 uur Het acht leden tellende Aziatische vrouwenensemble zet een grandioze muziekshow neer, die kan worden getypeerd als een mix van Yanni en Cirque du Soleil. Een brug tussen oosterse en westerse muziek- en presentatiestijlen. Chinese acrobatiek, oosterse

vechtkunst en dans in een flitsende choreografie vormen de verrassende omlijsting van de muziek.

Klassieke strijkinstrumenten, piano en engelachtige stemmen vertolken de brede westerse muziektraditie: van klassiek tot folk, van pop tot jazz en bekende thema’s uit films, musicals en TV-series. Onder andere songs van

ABBA, filmthema’s van John Williams en werk van Andrew Lloyd Webber worden ten gehore gebracht. Ook songs van o.a. Michael Jackson en Coldplay staan op het repertoire. Verder brengen de oosterse muziekvirtuosen ook eigen originele composities. Het tempo, de intensiteit en de diversiteit van de show houden het publiek van begin tot eind in de greep.

Tieme Woldman winnaar Flevolandse prijs voor Schrijftalent 2013 Rachel van de Beek uit Almere en Tieme Woldman uit Zeewolde zijn de winnaars van de 6e editie van de IVIO-Andries Greiner Prijs 2013. In de categorie jonger dan 25 jaar won Rachel van de Beek met het verhaal ‘Lieve Sara’. In de categorie 25 jaar en ouder werd Tieme Woldman met het verhaal ‘Soap’ door de jury als winnaar gekozen. Het thema van de 6e editie van de populaire schrijfwedstrijd was ‘Met andere ogen’. Juryvoorzitter Andries Greiner maakte de winnaars woensdagmiddag in Cultureel Centrum in Lelystad bekend. Voorzitter van stichting IVIO Meine Breemhaar overhandigde de twee winnaars elk een cheque ter waarde van € 1250,-. De uitreiking werd bijgewoond door een kleine 150 genodigden en bezoekers, daaronder veel deelnemers aan de Prijsvraag. De jury moest dit keer kiezen uit een recordaantal van 82 inzendin-

gen uit heel Flevoland. Voor 2014 is het thema ‘Feestje’ gekozen. Juryvoorzitter Greiner maakte dit aan het eind van de prijsuitreiking bekend. De prijs is dan exclusief bestemd voor amateurschrijftalent jonger dan 25 jaar. “We willen jonge schrijvers extra voor het voetlicht brengen om daarmee de jonge generatie aan te sporen tot het schrijven van verhalen”, zei Andries Greiner. Hij benadrukt dat de Prijs in 2015 weer open staat voor beide leeftijdscategorieën. De uiterste inzenddatum in 2014 is zondag 31 augustus 2014. De datum voor de prijsuitreiking in november 2014 wordt nog vastgesteld. Stichting IVIO Stichting IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling) beheert het erfgoed van de IVIO-onderwijsorganisatie die in 1936 werd opgericht.

voor al uw reclame producten op maat

Bel nu voor uw winter voordeel!

Zeewolde T. 036 522 1022

info@schildersbedrijfvedder-zn.nl www.schildersbedrijfvedder-zn.nl

Overdracht van kennis en vaardigheden en mensen laten deelnemen aan de maatschappij vormen nog altijd de uitgangspunten van de groep bedrijven die anno 2013 onder de naam IVIO onverminderd actief zijn.

Noordereiland 112 Zeewolde T. 036 523 59 96 info@eeneart.nl www.eeneart.nl

BOSCHMAN DAKSERVICE Dakreparatie - Dakservice Daklekkage - Dakgoten

Dé specialisten in shingle daken Sinds 1993 gespecialiseerd in renovatie en nieuwbouw van bitumineuze shingle en kunststof daken en lood- en zinkwerken

Sterk in specialistisch en moeilijk onderhoudswerk! LEUSDEN Bedrijfsweg 3 Tel: 033 - 494 75 94

V GM C HECKLIST A ANNEMERS

ZEEWOLDE Spotvogel 13 Tel: 036 - 522 26 69

info@boschmandakservice.nl - www.boschmandakservice.nl

‘Huwelijksvoltrekking’ bij gemeente Zeewolde Tijdens de open dag van gemeente Zeewolde in september van dit jaar, konden alle burgers een kijkje nemen in het gemeentehuis. Het was een gezellige dag! Extra leuk was het in de hal van het gemeentehuis. Daar konden de kinderen in het ‘huwelijk’ treden! Ze mochten dat doen met iemand die hun dierbaar is. De meeste kinderen kozen voor hun vader of moeder. Dat deed ook Amber Vos. Zij trad in het ‘huwelijk’ met haar vader Michiel. Haar ouders wonen al 14 jaar in Zeewolde. Amber is hier geboren en getogen. Ze vinden beiden het dorp geweldig leuk! Ze genieten ’s zomers van het strand en het water waar ze kunnen varen. Ook het omringende bos is prachtig om te wandelen. Het is fijn dat er zoveel activiteiten zijn in het dorp, zoals bijvoorbeeld de Pinkendag. Amber en Michiel zijn blij met elkaar. Onverwachts konden ze bij ambtenaar Rita van Dijk in het ‘huwelijk’ treden. Ze beloofden aan elkaar voor altijd goede vrienden te blijven. Dat staat ook geschreven op een echt certificaat. Kapla speelgoed bij Tante Kim Speelgoed Het is een enorme rage aan het worden in Nederland. KA(bouter) PLA(nkjes) om heerlijk mee te bouwen. Onlangs was er een Kapladag bij Tante Kim. De kinderen mochten uit de enorme kisten prachtige bouwwerken maken. Het resultaat is verbluffend! Het materiaal is splintervrij en ieder plankje heeft exact dezelfde afmeting en gewicht, zodat het bouwwerk (wonderbaarlijk) heel stevig wordt! Het is zelfs verplaatsbaar! Ideaal voor een technisch en/of creatief kind. De plankjes zijn tegenwoordig ook in verschillende kleuren verkrijgbaar.


Varia

Kerstpakketten in de Wereldwinkel In de Wereldwinkel hebben ze diverse voorbeeld kerstpakketten. Ook is het mogelijk bij de Wereldwinkel om een kerstpakket samen te stellen naar eigen smaak en budget. Het aantal kerstpakketten is niet be-

langrijk, de vrijwilligers zorgen dat alles besteld, ingepakt en bij u bezorgt wordt. Zelfs als u maar één of twee pakketten nodig hebt is het de moeite waard om even in de Wereldwinkel te kijken.

Sinterklaas komt bijna naar Zeewolde Sinterklaas komt zaterdag 23 november aan in Zeewolde. In de afgelopen weken en maanden zijn veel vrijwilligers druk bezig geweest om alles voor te bereiden. Zaterdag 16 november is Sinterklaas aangekomen in Groningen, maar zaterdag 23 november reist hij, als alles goed gaat, met zijn Pieten door naar Zeewolde. Het is maar te hopen dat alles goed gaat. De nieuwe regelpiet heeft het al voor elkaar gekregen dat de boot van de Sint de verkeerde kant op ging toen hij naar Groningen voer. Ook voor de aankomst in Zeewolde is het nog steeds niet allemaal geregeld. De spanning loopt hoog op. En wat was er nu allemaal met die knoppen? Er blijkt nu ook iets aan de hand te zijn met een stekker? Hoe dan ook belooft het een spectaculaire intocht te worden en er zal zaterdagochtend al van alles gebeuren in het centrum.

Rond de aanloophaven zal er zaterdag 23 november vanaf 13.00 uur al van alles te beleven zijn. Naar verwacht zal Sinterklaas om 13.30 uur achter het Raadhuis weer voet aan wal zetten. Een groot aantal Zwarte Pieten zal Sinterklaas vooruit reizen en al in de ochtend in en rond het centrum te vinden zijn, om de kinderen van Zeewolde te ontmoeten en hen van de nodige pepernoten te voorzien. Ook zal de grote MuziekPietenBand weer te horen en te zien zijn. Kinderen die hun rolstoel nodig hebben? Zij mogen met één begeleidende volwassene voor de hekken op de kade tijdens de intocht. Zij kunnen zich melden bij een medewerker van de organisatie bij de kadehelling voor de winkel van Roel van der Zanden (Colors@ home). Volg de verdere ontwikkelingen via www.facebook.com/ winkelhavenintocht2013.

Jacques Vriens speelt sprookjes van Bomans Jacques Vriens speelt op zondagmiddag 24 november in Theater Hoeve Karree aan de Ooievaarsweg 2 ‘De rijke bramenplukker en andere sprookjes van Bomans voor volwassenen’. Jan Gouw zorgt daarbij voor de muzikale omlijsting. Aanvang: 15.00 uur. Godfried Bomans (1913-1971) was in de jaren zestig van de vorige eeuw de meest gelezen schrijver van ons land. Hij was ook vaak te zien op tv en werd een van de eerste ‘bekende Nederlanders’. Veel van zijn werk is inmiddels vergeten, maar zijn sprookjes voor volwassenen zijn nog steeds zéér de moeite waard. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Bomans is geboren en staat zijn werk centraal tijdens de actie ‘Nederland leest!’ in de maand november. Jacques Vriens (1946) was al op de middelbare school fan van

Godfried Bomans. In de klas werd er voorgelezen uit het werk van de schrijver. ,,Ik vond het erg geestig en heb hem zo ontdekt,” vertelt Jacques. ,,Later zag ik ook dat hij op een subtiele manier heel veel levensvragen aan de orde stelde. Ik vertel in de voorstelling ook iets over zijn leven en hoe hij dat in zijn werk verwerkte. Hij heeft trouwens ook een prachtig taalgebruik.” Het verzameld werk van Bomans staat bij Jacques in de kast. Er is nog heel veel ‘herkenbaar’. ,,Zijn teksten zijn hier en daar wel gedateerd, maar zijn humor blijft. En zijn sprookjes zijn nog heel actueel. Dat zal ook blijken tijdens onze voorstelling in Zeewolde. De voorstelling ‘De rijke bramenplukker en andere sprookjes van Bomans voor volwassenen’ in Theater Hoeve Karree is inmiddels uitverkocht.

Vrijdag Blijdag viel in de smaak Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Dat bleek afgelopen vrijdag ook weer toen de kinderen smaaklessen kregen in de bibliotheek van een medewerker van Restaurant Le Mirage uit Emmeloord. Er was veel animo en de kinderen wilden alles weten. Ze leerden dat je het eten eigenlijk met al je zintuigen proeft. Want ook al smaakten de gele, roze en witte yoghurt allemaal precies hetzelfde, toch

vonden ze de roze (met kleurstoffen) het lekkerst. Ja, het oog wil ook wat. De kinderen leerden ook dat gewone suiker slecht is voor een mens en dat daar voldoende goede alternatieven voor zijn. De worteltjes uit een potje (daar is suiker toegevoegd) wonnen het ook hier qua smaak van de rauwe en vers gekookte worteltjes. Kortom: het was een heerlijke en leerzame middag voor jong en oud.

Dinsdag 19 november 2013

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Meiden Make-up avond In het jongerencentrum wordt woensdag 27 november om 18.30 – 20.30 make-up avond voor jou en je vriendinnen. Onder leiding van een professioneel schoonheidsspecialiste leer je verschillende technieken en breng je deze gelijk in de praktijk door het bij elkaar te oefenen. Vind je het leuk om iets lekkers te maken voor deze avond, ga dan

maandag 25 november of dinsdagmiddag 26 november langs om taart, brownies, cupcakes of iets anders lekkers te bakken! Aanmelden graag voor maandag 25 november bij Marin Jongetjes, coördinator Jongerenwerk. Of stuur een mail naar: m.jongetjes@ nummer-13.nl of bel/sms/app naar 06-14492877

Film in de bibliotheek Naar een boek van ‘Aoki Shinmon’ wordt 28 november een film in de bibliotheek vertoond. Hoofdpersoon is cellist Daigo wiens orkest onverwacht wordt opgeheven. Uit geldnood verhuist hij met zijn echtgenote naar zijn geboortedorp, waar hij door een misverstand een betrekking krijgt bij een begrafenisondernemer. Daigo krijgt steeds meer gevoel voor zijn werk: het ritueel wassen en aankleden van de doden in aanwezigheid van hun nabestaanden, maar houdt

uit schaamte voor zijn vrouw en vrienden verborgen wat zijn werk is. Het verhaal wordt prachtig uitgebalanceerd verteld, aangevuld met wonderschone beelden van de Japanse natuur en de vreemde gewoontes van het volk en laat een diepe indruk achter. Toegangskaartjes zijn vooraf te koop bij de Informatie-Servicebalie van de bibliotheek à € 5,00 (leden) en € 7,50 (niet-leden). De film begint om 20.00 uur; de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Serious Request Staatsbosbeheer gaat voor Serious request een activiteit ontwikkelen om geld in te zamelen voor het thema van dit jaar “kinderen sterven aan de gevolgen van diarree”. Het belooft een spannende, actieve en vooral hilarische activiteit te worden die in de avonduren gaat plaats vinden. Jong en oud is welkom om fysiek en geestelijk een goede daad te leveren voor zich zelf en voor anderen. Hoe, wat en waar zal volgende week in deze krant uit de doeken worden gedaan. Zeker is dat er na afloop voor een ieder een warme versnapering is bij een gezellig kampvuur.

Workshop beschermengel maken Bij beeldend kunstenaar Ellen Buchwaldt kun je geregeld een workshop volgen: zelf bijvoorbeeld een beeldje van een beschermengel (of ander figuurtje) maken. Deze workshop staat gepland op zaterdag 30 november, van 10.30 tot ongeveer 15.30 uur. Zelf maak je klei van Powertex (een vloeibare substantie, een milieuvriendelijk alternatief voor polyester, op waterbasis). En hiervan moduleren we een beeldje. We geven het met een poeder de kleur van brons. Waardoor het een bijzondere uitstraling krijgt. De workshop is inclusief koffie (of thee) met iets lekkers en een uitgebreide lunch met zelf gebakken quiche. Je gaat naar huis met je eigen gemaakte beeldje. Natuurlijk erg leuk om iemand met de feestdagen cadeau te geven! Het zal bij het naar huis gaan hand droog zijn. Vergeet niet om oude kleding aan te

TV - Max start cursus ‘Iedereen kan Bridgen’ doen, of om een schort mee te nemen. De workshop kost € 45,Ook geeft Ellen nog andere workshops in november en december. Zoals bijvoorbeeld: Engeltje of hanger voor in de kerstboom. Deze workshop is ook voor kinderen en kost € 35,-. Woensdag 11 december kun je onder het genot van een glühweintje een kerstkrans maken. Voor meer informatie: www.ellenbuchwaldt.nl

Uitverkocht jubileumconcert Gospelkoor Joy Het was feest in Open Haven zaterdag 9 november. Van begin tot eind zat de sfeer van het jubileumconcert van Gospelkoot Joy er goed in. Met Silvia Robbemont aan de microfoon werd het meer dan een topavond. Zowel publiek als de koorleden genoten volop. Een van de hoogtepunten was de presentatie van de cd ‘Joy 20 jaar’. De eerste cd werd overhandigd aan de mevrouw Truus Schimmel, moeder van dirigent Tin Schimmel. Mevrouw Schimmel steunt Joy al

vanaf het begin. Na dit uitverkocht concert werkt het koor weer hard aan de volgende optredens. Zondag 8 december om 10.30 uur zal Joy de themadienst ‘Worden als Jezus’ uitvoeren in Open Haven tijdens een dienst in de Protestantse Gemeente. Diezelfde middag staat de kerstmusical gepland in Ermelo. Tijdens de kerstmarkt vrijdag 20 december zal Joy zich ook presenteren met als laatste optreden dit jaar medewerking aan een kerstnachtdienst op Urk.

De TV cursus Bridge ‘Iedereen kan Bridgen’, welke door omroep MAX wekelijks (12x) op Ned. 2 om 14.40 uur zal worden uitgezonden start woensdag 20 november. Een unieke kans om in 12 wekelijkse uitzendingen kennis te maken met deze denksport. De cursus wordt op internet ondersteund met een oefenclub; MIC.

Hier kan per les (gelimiteerd) worden geoefend en gespeeld. Deze oefenclub is gratis, eenmalig aanmelden is noodzakelijk.

De bridge vereniging BCZeewolde haakt hier op in en zal na 6 TV lessen de beginnende TV Bridgers de mogelijkheid bieden, om andere beginners, te ontmoeten en samen in de Open Haven, de thuis locatie van BCZeewolde, te oefenen.

Voor meer informatie over de TV cursus: www.bridge.nl (klik op logo TV cursus Bridge) of neem contact op met BCZeewolde via email: nico@vanderzwet.com of johan.scheen@chello.nl of via tel. 06-27 522 471.

Voor algemene informatie Bridge vereniging: www.bczeewolde.nl

Pak een stoel en ga zitten... U en ik ervaren het als vanzelfsprekend dat we bijna alles zittend doen. Onlangs zei ik nog tegen een klant in mijn sportcentrum. “Pak een stoel en ga zitten”, maar de reactie luidde resoluut: “Nee dank je, ik blijf liever staan. Ik zit de hele dag al.” We raakten in gesprek over het vele zitten in ons leven dat we ongemerkt doen. Als kind zit je in de schoolbanken op twee uur gymnastiek per week na welteverstaan. We zitten vaak langdurig achter de pc; we zitten televisie te kijken; we zitten aan tafel te eten of zitten achter een bureau; we zitten in de auto om onze kinderen naar school te brengen en zitten in een vliegtuig of touringcar op weg naar onze vakantiebestem-

ming. In het ergste geval zit je in de gevangenis, maar daar wordt je dan weer dagelijks in beweging gehouden, dat scheelt. Maar het is nu eenmaal niet anders: voor de meesten van ons speelt ons leven zich grotendeels zittend af. We moeten echter wel oppassen, anders betalen we voor onze comfortabele zittende leefgewoonten een hoge prijs. Want er kunnen sluipende processen in ons lichaam plaatsvinden, die ons na jaren van inactiviteit duur komen te staan. De biologische kant van de mens is namelijk helemaal niet berekend op zoveel zitten. Vooral niet bij het uitblijven van lichamelijke activiteit. We spelen op die manier eigenlijk een beetje Russische roulette met

11

onze eigen gezondheid. Het kan een mens in zo’n geval behoorlijk tegenzitten: long- en hartfunctie die achteruit gaan, spieren die verslappen, de kans op rugklachten neemt toe en de kwaliteit van gewrichten vermindert. Op een bepaalde leeftijd neemt botontkalking toe, verstoppen onze bloedvaten en neemt zelfs onze mentale veerkracht af. Tot er onverwacht diabetes II wordt vastgesteld. Ik zie het dagelijks om mij heen: het aantal van dit soort aandoeningen is enorm en neemt toe. Mijn advies is: blijf daarom niet zitten! Sinds afgelopen zomer kunt u in Zeewolde met twijfel over uw gezondheid terecht bij het Body

Plan Preventiecentrum. In het preventiecentrum beschikken we over de vereiste licenties voor leefstijlinterventieprogramma’s  gecertificeerd met goedkeuring van de gezondheidszorg, overheid en zorgkostenverzekeraars. Daarmee blijven de klachten beperkt en kunnen soms zelfs geheel verdwijnen. Zo zit dat.

Reacties op deze column zijn welkom via (036) 522 24 18 of per e-mail: jeroen@bodyplan.nl Jeroen Visser (gecertificeerd DGA Body Plan Project BV)


Varia

Dinsdag 19 november 2013

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

12

Auto Actueel! Broekhuis Opel steunt Glazen Huis Zeewolde In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen steunt Broekhuis Opel het Glazen Huis Zeewolde. “Wij geloven in dit goede doel”, aldus Jeroen Thiel, vestigingsdirecteur van Broekhuis Zeewolde. Glazen Huis Zeewolde steunt de gelijknamige landelijk actie. Het goede doel dit jaar is de strijd tegen kindersterfte

door de gevolgen van diaree. Eindejaarsacties Bij Broekhuis kan men naast de aanschaf van een nieuwe auto of een goede occasion terecht voor onderhoud en verkoop van alle merken auto’s. Verder zijn er dit jaar weer tal van

aantrekkelijke eindejaarsacties. Zo kan men bijvoorbeeld terecht voor een gratis wintercheck en APK. Wie besluit voor 31 december 2013 een nieuwe Opel Corsa te kopen krijgt kortingen die kunnen oplopen tot € 3.500. Voor alle acties kan men terecht op www.broekhuisgroep.nl

Van Steijn auto’s

JWS

Met Van Steijn een prachtige winter tegemoet. Maak nu uw afspraak voor uw bandenwissel, dan staat de koffie klaar en een verrassing!! APK vanaf € 19,95*

RENAULT TWINGO 1.2-16V AUTHENTIQUE, 06-2010 103.299 km, elektrische ramen voor, ABS, stuurbekrachtiging, dubbele airbag, c.deurv. met afst.bed., verstelbaar stuur, Pack Airco (airco, radio CD speler, multifunctioneel stuur), etc. Wegenbelasting € 18 p/m € 5.450

WINTERBANDENWISSEL, met Van Steijn auto’s wel zo’n veilig gevoel…

* incl. afmeldkosten en excl. roetmeting

A/C onderhoud

gratis ruitenvloeistof

opslag banden

aircoservice compleet

Hét betaalbare en betrouwbare alternatief voor de merkdealer….. Marconiweg 21A, 3899 BR ZEEWOLDE tel: 036-5227013

Bezo o o k o ne k wasst ze raat

www.vansteijnautos.nl info@vansteijnautos.nl

FORD FOCUS WAGON 2.0-16V RALLY, 05-2007 159.513 km, elek. ramen, achterspoiler, cruise control, regensensor, lederen stuur, stuurbekr., airco, airbag(s), mistlampen voor, sportstoelen, sportonderstel, lichtmetalen velgen 17”, Easy Sound System 6000, etc. Wegenbelasting € 52 p/m € 8.950 Kijk op www.vakgaragejws.nl voor meer occasions. Ook voor meer info over deze auto’s en hun afleveringskosten, garantie, APK etc. Speciale zoekopdracht? Laat ons uw droomauto vinden.

Schepenveld 15, 3891 ZK Zeewolde, www.vakgaragejws.nl werkplaats T (036) 522 17 38, showroom T (036) 522 47 10

Auto Brouwer BV Harderwijk

Openingstijden: maandag t/m donderdag 8 – 18 uur, vrijdag 8 – 21 uur, zaterdag 8 – 17 uur

Car Service

Gaffel 10 Zeewolde T. 036 522 4060 info@autobrouwerzeewolde.nl

www.autobrouwerzeewolde.nl

Onderhoud en reparatie Verkoop, verhuurHarderwijk & leasing Schadeherstel Alle merken! Harderwijk Schepenveld 49 | 3891 ZK Zeewolde | telefoon 036-522 13 30 | www.jedi.nl

MEGAVOORDEEL OP DE OPEL CORSA

TIJDELIJK BIJ BROEKHUIS OPEL ZEEWOLDE

OPEL CORSA 1.2 (85 PK) BERLIN

RIJKLA AR! PRIJS

TIJDELIJK

Nu voor 13.679,-

Met standaard o.a.: Airco, LM-Velgen, Radio/ CD Speler + stuurbed., Cruise Control, Metallic lak, Mistlampen voor, Centr. vergr. + afst.bed., Elektr. ramen en Elektr. verst. buitenspiegels, etc.

Naast de uniek scherpe aanschaftarieven kunt u rekenen op extra hoge inruiltarieven voor uw huidige auto. Zo komt de nieuwe Opel Corsa wel heel dichtbij! Zeker als u weet dat onze kortingen op diverse Opel Corsa’s oplopen tot wel 2.525,-! TEVENS VEEL VOORDEEL OP DIV. CORSA’S:

2.525,-

MET KORTINGEN TOT PROFITEER NU, MIS HET NIET!

Broekhuis Opel Zeewolde Mast 19, 3891 KE Zeewolde (T) 036 - 522 35 66

broekhuisgroep.nl

Auto Palace Harderwijk Uw Fiat & Peugeot dealer voor Auto Palace Harderwijk HarderwijkUwen Fiatomgeving. & Peugeot dealer voor Auto Palace Harderwijk Harderwijk en omgeving. Uw Fiat & Peugeot dealer voor Harderwijk en omgeving. @autopalacegroep AUTO PALACE GroepGroep AUTO PALACE Groep @autopalacegroep AUTO PALACE Groep AUTO PALACE Tel: 088-0035615 | info@autopalacegroep.nl | www.autopalacegroep.nl Tel: 088-0035615 | info@autopalacegroep.nl | www.autopalacegroep.nl


Varia

Dinsdag 19 november 2013

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

13

Jaarlijkse zangmiddag OCCASIONS - ONDERHOUD - REPARATIE - APK Landbouwweg 100, 3899 BG Zeewolde T. 06 215 854 65 M. info@autobedrijfvanderknaap.nl I. www.autobedrijfvanderknaap.nl

AUTOBEDRIJF

VAN DER KNAAP

‘Acht keer zó bijzonder’ een groot succes

De acht bijzondere en talentvolle vrouwen die vrijdag 15 en zaterdag 16 november hun kunst en talent in de Verbeelding tentoonstelden, hebben voor de tweede keer een zeer succesvolle expositie en proeverij neergezet. Direct bij aankomst werden de bezoekers al verwelkomd door de sculpturen van Jeanne Panhuijzen. Deze sculpturen die langs de waterkant waren opgesteld, kwamen in de grijze stilte van de herfst bijzonder goed tot hun recht. Ook dit jaar viel het weer op dat veel bezoekers van heinde en verre naar Zeewolde waren gekomen voor deze expositie en proeverij. De schitterende handgemaakte kaarsen van Els Los van de Virginiahoeve werden regelmatig even bij de lamp gehouden om de fraaie kleuren en structuren van de kaars goed te laten zien. De bijzondere beschilderde zijden shawls van Johanna den Brok trokken veel aandacht. Het kleurrijke schilderij ‘Bankgeheimen’ was een echte eyecatcher aan de wand en duidelijk herkenbaar als het werk van Judith Stam. Haar werk

en mapjes met kaarten vinden hun weg door heel Nederland. Jacqueline Hermans toonde de vele facetten van haar werk. Behalve vitrines met door haar zelfontworpen sierraden had zij in de Verbeelding ook een werkbankje staan om bezoekers haar werkwijze te kunnen laten zien. Verder was het regelmatig dringen rond de proeftafel van Marjonelle Meindersma van TAART! Vooral haar nieuwe creatie, kokostaart met een bodem van chocolade, vond gretig aftrek. Een buffel, een hert, een mus. Heel verschillende dieren, door Angelique Weijers op haar eigen wijze prachtig geschilderd, sierden een van de wanden van de Verbeelding. Haar prachtige stillevens van Spaanse pepers en wijnflessen hingen uiteraard achter de proeftafel met wijnen van KijkopWijn.nl. Vooral in de middag en avond werd veel geproefd van de wijnen, die door Astrid Stoops van tekst en uitleg werden voorzien. ‘Acht keer zó bijzonder’ was dit jaar ook weer zó succesvol, dat de acht dames zaterdagavond na afloop het niet konden laten gezamenlijk het glas te heffen.

Bezoek basisscholen Groenhorst Nijkerk

Ruim 800 leerlingen van groep 8 van 29 basisscholen uit Nijkerk, Zeewolde, Amersfoort, Putten, Bunschoten-Spakenburg en andere omliggende gemeentes bezoeken deze weken Groenhorst Nijkerk. Op dinsdag 6 november kwamen de eerste groepen op bezoek. De leerlingen met hun leerkrachten en ouders maken op verschillende manieren kennis met de school, zodat zij een goede indruk krijgen van de school. Zij volgen een aantal lessen, zoals bij plant, bloem of Duits en krijgen een rondleiding langs de theorie- en praktijklokalen. Zo ontdekken zij dat je als leerling terecht kunt bij Groenhorst niet alleen voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg, maar dat je ook een

diploma kunt halen op het niveau van de gemengde en theoretische leerweg. Dat veel leerlingen na hun diploma een MBO-opleiding dierverzorging gaan volgen is misschien niet zo verrassend, maar dat daarnaast meer dan de helft van de gediplomeerden op een ROC een opleiding doet variërend van schoonheidsspecialist tot grafisch vormgever en verkoper is voor veel aanwezigen een eye-opener. De leerlingen krijgen bij hun vertrek een kaartje mee met een opdracht een foto te maken waarvan de mooiste drie op een poster worden gezet die in de aula opgehangen zal worden. Voor wie enthousiast is geworden staan de deuren van Groenhorst open op 20 november vanaf 17.00 uur.

De jaarlijkse zangmiddag van leerlingen van Astrid Parijs-Marz werd zaterdag 16 november in De Drie Geboden gehouden. Sommigen stonden voor het eerst van hun leven achter de microfoon. Ook voor het eerst was het klassiek zangtalent: Klaas Renes. Hij zong o.a. Adagio van Il Divo. Om de middag nog bonter te maken was er een gastoptreden van Rosa de Bruijn, die prachtig speelde op de Spaanse gitaar. “Het is altijd weer

spannend hoe zo’n middag verloopt en of iedereen aanwezig zal zijn. Soms krijg je op het laatst een afmelding van iemand die snipverkouden is geworden, maar dat mag de pret niet drukken!” aldus Astrid. Astrid sloot het programma af samen met Kris van de Valk. Zij zongen samen een duet van Barbra Streisand en Celine Dion: “Tell Him.” Astrid: ‘Ik kan het niet laten om ook een lied te zingen, heerlijk.’

Doe mee met de Zeewolder tuinvogeltelling Elke winter organiseert de Vogelwerkgroep van IVN Zeewolde een tuinvogeltelling. Hoe meer mensen er meetellen, hoe meer er bekend wordt over de vogels in Zeewolde. Uit de telgegevens van vorige winters bleek dat de grootste groepen vogels in de Zeewolder tuinen bestonden uit huismussen, koolmezen en vinken. Veel andere soorten komen alleen of in tweetallen in de tuinen. Ook werden putters, staartmezen, grote bonte spechten, sperwers en zelfs een fazant gezien. Helaas waren er afgelopen winter veel minder kramsvogels en koperwieken dan andere jaren. Het is interessant om dit soort gegevens te koppelen aan het weer en aan plaatselijke omstandigheden zoals het voorkomen van

bomen en struiken. Iedereen in Zeewolde kan meedoen met het tellen van de vogels in eigen tuin, balkon of groenstrook bij het huis. Er wordt geteld in de maanden december tot en met februari. U bepaalt zelf hoe vaak of hoe lang u telt. Zelfs gewoon een paar minuten naar buiten kijken is vaak al voldoende om leuke waarnemingen te doen en meer te weten te komen over de vogels in uw tuin. IVN Zeewolde nodigt u uit om mee te doen met de tuinvogeltelling winter 2013/2014 en te ontdekken dat er veel meer soorten vogels in uw tuin komen dan u misschien denkt! De telformulieren en een uitgebreide uitleg zijn op te vragen bij Riëtte Platen via rietteplaten@telfort.nl

Kinderen De Regenboog sparen 250 euro voor Lotte

Chris en Demia van de leerlingenraad van De Regenboog bieden Lotte en haar moeder Susan de cheque ter waarde van 250 euro aan.

Leerlingen van De Regenboog spaarden onlangs 250 euro voor de Stichting Lotte’s Leven. Donderdagmiddag overhandigden Chris en Demia van de leerlingenraad van de school aan het Keteldiep de bijbehorende cheque aan Lotte van der Kort en haar moeder Susan. Dat gebeurde in bijzijn van alle Regenbogers. Kinderen van De Regenboog kunnen elke maandagmorgen geld meenemen voor ‘Zending en andere goede doelen’. Via deze pot worden allerlei projecten ondersteund. Momenteel wordt er gespaard voor een project van World Vision in Afrika. Eind vorig schooljaar werd er gekozen voor een plaatselijk doel, de Stichting Lotte’s Leven. Vader Rob van der Kort kwam daarbij op De Regenboog om de kinderen ‘warm’ te maken voor het goede doel. De stichting heeft in totaal 150.000 euro nodig om

Lotte een behandeling in de VS te laten ondergaan, ten einde te trachten spraak en motoriek weer mogelijk te maken. Lotte kreeg 27 december 2009 een ernstig auto-ongeluk en bracht daarna maandenlang in coma door. Toen ze bij kwam bleek ze haar spraak kwijt te zijn, terwijl bewegen eveneens vrijwel onmogelijk werd. Ze kan alles echter heel goed volgen en liet donderdagmiddag aan de kinderen en leerkrachten van De Regenboog zien hoe zij met haar ouders en verdere omgeving communiceert. Alle aanwezigen in de hal van de school waren daarbij diep onder de indruk. Van het streefbedrag om naar de VS te kunnen gaan is inmiddels dankzij allerlei acties zo’n 60.000 euro binnen. ,,We zijn blij met alles wat er binnenkomt, alle kleine beetjes helpen,” aldus moeder Susan donderdagmiddag.

Informele bijeenkomsten centrumondernemers De Zeewolder centrumondernemers waren dnsdag 5 november voor een informele bijeenkomst te gast bij Jacco Scheen aan de Stevinweg. Het was een informatieve bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst heeft Jacco Scheen zijn collega’s ook enthousiast verteld over de vele trends in de kledingbranche. Het gaf aanleiding tot vele aanvullende vragen en er ontstond een interessante wisselwerking tussen alle aanwezige ondernemers. Het

bevorderen van de onderlinge verbondenheid tussen de centrumondernemers is voor de V.C.Z. een belangrijk speerpunt. Elke maand is er daarom een informele bijeenkomst in de winkel van een centrumondernemer. Ook het meer verbinden van retail- en business to business ondernemers in Zeewolde is een belangrijk aandachtspunt voor het georganiseerde bedrijfsleven. Voor meer informatie via email: secretariaat, info@vcz-zeewolde.nl .

Eerste hulp bij vergiftiging De bomen hebben weer prachtige kleuren, de herfst is nu echt begonnen. Als het weer het enigszins toelaat, trekken we met het hele gezin er op uit het bos in. Naast de schitterende kleuren van de bladeren, kunnen we ook veel prachtige paddenstoelen bewonderen. Maar pas op, de meeste paddenstoelen zijn niet voor consumptie geschikt, sommige zijn ronduit giftig. Eet dus nooit zomaar een paddenstoel die u in het bos geplukt heeft. De Groene Knolamaniet De giftigste paddenstoel die in ons mooie bos voorkomt is de Groene Knolamaniet, een kleine hoeveelheid - 30-50 gram - van deze paddenstoel kan dodelijk zijn door vergiftiging van de lever. Qua uiterlijk lijkt deze paddenstoel op een champignon. De eerste symptomen zijn vaak buitengewoon hevige buikpijn (darmkrampen), braken en diarree. Deze treden zes tot twaalf uur na consumptie op, te laat om nog met uitpompen van de maag in te grijpen, maar het is niet ongewoon dat pas 24 uur na het eten van de paddenstoel de gevolgen zichtbaar worden. De diarree en maagkrampen verdwijnen na een tijdje weer. Dit is eveneens verraderlijk omdat veel slachtoffers hierdoor nog langer wachten met naar een dokter of ziekenhuis te gaan, omdat ze denken dat het over is. De Vliegenzwam Dan kent iedereen natuurlijk de mooie paddenstoel, rood met witte stippen. Een pracht exemplaar, maar bijzonder giftig. Toch is deze paddenstoel lang niet zo giftig als de paddenstoel hierboven beschreven. Toch kan het opeten van een hele paddenstoel voor bijvoorbeeld een kleine hond in enkele uren fataal zijn. Aan te raden is, om nooit zomaar paddenstoelen uit het bos te plukken en te gebruiken voor consumptie. Wanneer bijvoorbeeld kinderen toch gesnoept hebben van paddenstoelen uit het bos, bel dan zo snel mogelijk 1-1-2 en meld om welke paddenstoel het gaat. De centralist zal u vertellen wat u moet doen. www.ehbozeewolde.nl Germa van der Wel, Instructeur Eerste hulp


Dinsdag 19 november 2013

MaMo Teksteffect en Rode Kruis: samen sterk Manny Moerman van MaMo Teksteffect en het Rode Kruis Zeewolde waren de afgelopen maanden samen sterk. Diverse teksten die zij het Rode Kruis hielp opstellen, vonden hun weg naar de media. Deze samenwerking kwam voort uit de Beursvloer 2013. MaMo Teksteffect is in 2009 gestart met als doel ideeën en dromen van betrokken mensen met een verhaal om te zetten in teksten, toegesneden op diverse doelgroepen. MaMo Teksteffect werkt ook mee aan het vormgeven van beleidsnotities. Zo werd in juni 2013 door de gemeente Zeewolde Eden Award binnengehaald. De Eden Award is een initiatief van de Europese Commissie om meer aandacht te vestigen op duurzame ontwikkeling van toeristische bestemmingen. Met het plan om het Horsterwold en het Hulkesteinse Bos onder de aandacht te brengen, versloeg Zeewolde diverse andere inzendingen, zoals de Biesbosch. Het

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

14

Kerststukjes maken bij de SWOZ Ook bij de SWOZ komt Kerst met “rasse” schreden dichterbij. Om uw woning in kerstsfeer te brengen wordt er op dinsdagmorgen 10 december van 10.00-12.00 uur in het dienstencentrum een kerstworkshop georganiseerd door Henny’s Bloemen Kamer. Samen met Henny gaat u aan de slag om een kerststuk te maken, waarvan u dan tijdens de feestdagen volop genieten. Als u gaat deelnemen aan deze workshop heeft u de keuze uit twee voorbeelden, die beide te zien zijn bij

het kantoor van de SWOZ aan de Flevoweg 69. U kunt zich tijdens kantooruren van maandag tot en met donderdag tussen 09.00-13.00 uur inschrijven tot vrijdag zes december. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. De kosten bedragen € 12,50 welke u gelijktijdig bij aanmelding kunt voldoen.

Groot was de hilariteit toen tijdens de heftige stormmaandag 29 oktober een metershoge boom afknapte op een veld naast De Kiekendief. ‘Dat is een mooie speelboom’, riepen alle kinderen in koor. Reden voor de leerlingenraad van deze school om voor te stellen of deze boom op het speelveld binnen de hekken van de school getakeld kan worden.

Benco Schans van gemeente Zeewolde werd gebeld. Hij reageerde meteen enthousiast! Twee van zijn medewerkers zaagden de gevaarlijke uitstekende takken met bladeren eraf en met een takelwagen werd de prachtige boom binnen de hekken getakeld. Zo wordt van ‘herftsnood’ een deugd gemaakt tot grote vreugde van de kinderen. Zij hebben er een speelboom bij!

Een snoeischaar of mes hoeft u niet mee te brengen, voor alle materialen wordt gezorgd.

‘Stormboom’ wordt speelboom

Rode Kruis is in Zeewolde actief op velerlei terreinen. Naast Eerstehulpverlening bij diverse eve-

nementen richt het zich ook op sociale hulp en het vergroten van zelfredzaamheid in Zeewolde.

Groep 6 & 7 winnen ‘Het mysterie van …’

Mijn persoonlijke tip: Het strakke kookeiland biedt een zee aan werkruimte en is voorzien van een 5-pits gas op glas kookplaat, een spoelbak en een naadloos geïntegreerde vaatwasmachine.

10.295,-

Menno van Rietschoten vestigingsmanager

“Natuurlijk kunt u ook ‘s avonds met ons een afspraak maken. Belt u mij gerust!” Wij vinden dat het kopen van een keuken zorgeloos moet verlopen. Daarom zetten we graag een stapje extra voor u.

We komen ook graag bij u thuis.

We begrijpen dat u steeds minder tijd hebt om op uw gemak een nieuwe keuken te kopen. Zeker in deze tijd. Daarom kunt u zich ook ‘s avonds op afspraak in onze showroom laten adviseren. Of wij komen naar u thuis. Wij doen graag net iets meer voor u en uw keuken. Daar zorg ik persoonlijk voor!

Maak een afspraak via www.edmon.nl of bel ons. LELYSTAD | SCHOEPENWEG 71 - 73 | (0320) 22 22 22

WWW.EDMON.NL

Edmon is ook gevestigd in: Amsterdam Westpoort | Beverwijk | Heerhugowaard | Zwaag-Hoorn

Boxsprings Ledikanten Hoeslaken Moltons Sloopjes Kussens Dekbedden Vouwbedden Onderschuifbed

Matrair Mline Avek Jade Vroomshoop Van Houdt Sline Bjorn Poseidon

De kinderen van groep 6 en 7 van basisschool De Kiekendief waren onlangs een hele week op televisie te zien met een nieuw spelprogramma van RTL Telekids: ‘Het Mysterie van…’, dat opgenomen werd in de Efteling. Na een spannende en sportieve strijd tegen een school uit Woerden wonnen ze na een zinderende finale de speciale Award en een prachtig spellenpakket! Wat was iedereen trots! Zij waren de eerste twee scholen die op televisie te zien waren! Het spelprogramma was leuk uitgedacht door de makers van

RTL. Het geheel werd ondersteund met een serie afleveringen van ‘De Zieke Sultan’. De kinderen moesten het sprookje ‘De Fakir en de Tuinman’ heel goed kennen. Iedere week staat een bepaald sprookje centraal. Tot het einde van het jaar is deze serie wekelijks te zien om 16.20 op RTL 8 en op zaterdagochtend om 8.00 uur. Ook vonden de kinderen het erg leuk om de bekende presentator Patrick Martens in het echt te zien en te spreken! Alles is nog terug te zien bij ‘programma gemist van RTL 8’.

BEDDEN & MATRASSEN ACTIE TOT 5 DEC EENDEDONSDEKBED MET 25% korting Slow motion VI matras 90/200 met 300 euro voordeel

SCHEPENVELD 21-07 ZEEWOLDE 0365236801 t.o een van de ingangen van het tuincentrum


Varia

Dinsdag 19 november 2013

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Actueeltjes

Stikkers nodig? Ga naar

BELETTERING

Mast 33 Zeewolde Tel: 036-5225813

www.bvreklame.nl Hallo Opa en Oma, Papa en Mama, Sinterklaas komt weer bij een heleboel kindertjes langs. Het grote Boek ligt op mijn tafel en ik heb er al aardig wat bezoekjes ingeschreven. Als jullie willen dat ik nog even langskom, bel dan naar 036-522 1066/065143 4862. En hebben de (klein) kinderen een vraag aan Sinterklaas, laat ze dan maar mailen naar sint-enpiet-zeewolde@hotmail.com.

15

Ma. t/m Za. geopend, ook koopavond! Raadhuisstraat 15 - tel.: 5229020 www.zeewolde.wereldwinkels.nl

Graag maak ik uw tuin winterklaar en allerhande kleine klusjes in de tuin of in het huis. Ik ben handig en creatief. Bel 06-2809 5920.

Hebt u iets aan te bieden of te melden, plaats dan een Actueeltje voor € 1,70 per 4 regels. (Achter ieder Woord een hokje vrijlaten). Iedere regel meer kost € 0,50! Brieven onder nummer kost € 1,- extra. Alleen voor particulieren. Voor zakelijke advertenties prijs op aanvraag. Anonieme Actueeltjes worden niet geplaatst. Inleveren als volgt: u vult de onderstaande bon in en doet die samen met gepast geld in een enveloppe (dichtgeplakt) in de brievenbus op ons advertentie adres Wederik 1, of bij CIGO Monique (voorheen Totaalgemak), Kerkplein 5, ook met gepast geld in een enveloppe afgeven. Sluiting donderdag 15.00 uur. Naam:.................................................................................................................................................................. Adres:.................................................................................................................................................................. Tel.:.....................................................................................................................................................................

Uw parketvloer schuren en afwerken naar uw keuze

€18,- per m2. Topkwaliteit. Bel. H.O.V. 06-50606266 Te koop: Pompoenen en kalebassen. Nu 3 halen, 1 betalen. Nog voldoende keus. Ook voor wokken of voor in de oven, Ossenkampweg 13 (dichtbij Polderwijk). Zondag gesloten. -----------------------------------------

Te koop open haardhout. Eiken, beuken en essen, droog, thuisgebracht. Tel 06-3055 5219. -------------------------------------------Gevraagd: Overtollig gereedschap, Machines & Materialen. Tel.: 06-53 219 346.

Snel wasautomaat, droger, koelkast of vriezer nodig? Meer dan 400 stuks uit voorraad leverbaar. Nw., lichtbesch. of verpak. schade enz. www.janlagemaat.nl Tel.: 033-245 11 92

Strijkservice Jolanda

Sint en Piet bestellen? Wees op tijd door het onderstaande nummer te bellen! Wij komen op 30 nov, 1 dec of 5 dec. Tel. 522 3255.

www.strijkservicejolanda.nl

Tel. 06-22837341

De St. AKZ vraagt voor een paar gezinnen een naaimachine en een damesfiets. Tel. 522 1125 of 522 3286.

Roode Schuur krijgt kleur met Phoenix verf De Roode Schuur van IVN Zeewolde krijgt een volledige make-over met onder meer de verf die gedoneerd wordt door Phoenix verffabrieken. Tijdens de Beursvloer 2012 zijn de contacten tussen Phoenix en IVN gelegd en het resultaat voor IVN is een prachtig kleurrijk interieur. “De bijdrage van Phoenix is best omvangrijk en we zijn hier zeer blij mee” vertelt Henk Visser die met regelmaat naar Trekkersveld rijdt om verf en verfbenodigheden bij onze lokale partner op te halen. De herinrichting van de Roode Schuur is inmiddels flink gevorderd. Met vereende krachten van een groot aantal IVN-ers wordt het verenigingsgebouw van IVN Zeewolde aan de Dasselaarweg grondig aangepakt. “Wij willen de expositieruimte moderniseren en tot een aantrekkelijke, frisse ruimte maken, waardoor het tentoongestelde nog beter tot zijn recht komt,” aldus Harry Stappers, voorzitter van IVN Zeewolde. Het ontwerp voor de nieuwe inrichting is gemaakt door IVN leden Wendela van Lynden en Rob van den Broek. Mede door de bijdrage van Phoenix Verffabrieken kunnen de ambitieuse plannen ook echt gerealiseerd worden. Met een dergelijke grote verbouwing

is veel geld gemoeid. IVN Zeewolde heeft sponsoren en subsidiënten bereid gevonden de plannen mee te financieren. Dit zijn de gemeente Zeewolde, Streekfonds Flevoland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Waterschap Zuiderzeeland en de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Dit laatste fonds stelt naast een financiële bijdrage ook expertise beschikbaar vanuit Arcadis en geeft technische ondersteuning. IVN Zeewolde is enorm blij met de steun van

deze fondsen en bedrijven! Dit vormt voor de vereniging een enorme stimulans om haar publieksactiviteiten nog meer kwaliteit te geven. Wilt u vast een kijkje nemen in de Roode Schuur dan bent u dit jaar nog van harte welkom op zondagmiddag 17 november a.s. tussen 13.00 en 16.00 uur. Daarna is de Roode Schuur vanwege de winterstop voor publieksactiviteiten gesloten tot begin februari 2014.

Kandidatenlijsten Voor je het weet is het zover: woensdag 19 maart 2014. Op die datum worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Zijn er dan alweer vier jaar voorbij? Inderdaad! Het zullen spannende verkiezingen worden, dat lijkt wel vast te staan. Woningbouw, zorg, bezuinigingen, OZB, winkelcentrum…, er zijn onderwerpen genoeg. Zoals het er nu naar uitziet nemen er negen partijen deel aan de verkiezingen. Twee ervan (PvdA en GroenLinks) doen samen mee, waardoor er acht lijsten overblijven. Vijf van de acht partijen zijn ook provinciaal en landelijk actief, drie zijn puur lokaal. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben te maken met slechte peilingen. Zoiets wreekt zich ook plaatselijk. Het CDA profiteert nauwelijks in de peilingen. Bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen vorige week in nieuw samengevoegde gemeenten deed de partij het daarentegen wel aardig. D66 gaat er sowieso voor. De partij van Alexander Pechtold redde de landelijke coalitie en lijkt daar nu de vruchten van te plukken. Oude tijden

van Hans van Mierlo en Jan Terlouw herleven. Nu is het natuurlijk de vraag wat D66 hier in Zeewolde mee gaat doen. Momenteel heeft de partij één zetel in de raad. Die wordt ingenomen door Ron Zwart. Zwarts optreden in de raad mag als enigszins wispelturig worden omschreven. Het ene moment discussieert hij tot drie cijfers achter de komma, het andere meldt hij doodleuk dat hij niks te zeggen heeft en dat er maar moet worden verwacht op het verkiezingsprogramma van zijn partij. Zwart zelf heeft meermalen aangegeven dat het wat hemzelf betreft blijft bij één raadstermijn. Er moeten dus nieuwe mensen komen! De VVD heeft die in elk geval en presenteerde vorige week haar kandidatenlijst. Een lijst met twintig namen, compleet met functies die er in de samenleving worden bekleed. De huidige raadsleden Joke van Es en Albert de Leeuw keren niet meer terug, Heidi Broertjes wel. En er komt een geheel nieuwe lijsttrekker, Wim van der Es, in het dagelijks leven plaatsvervangend directeur van

de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Jagers hadden we tot nu toe niet in de gemeenteraad, wel aangeschoten wild, maar dat is een heel ander verhaal. Verder hoeft er niet eens zoveel te veranderen: de fractievoorzitter heette tot nu toe Van Es en straks waarschijnlijk Van der Es. Als dat alles is? PvdA/GroenLinks komt deze week met haar lijst op de proppen. Hier staan wat minder namen op, maar de eigenaars ervan zitten niet minder diepgeworteld in het maatschappelijke gebeuren. Zeewolde telt drie lokale partijen. Verreweg de grootste is al sinds jaar en dag Leefbaar Zeewolde. Al vier keer won de partij de verkiezingen, de laatste keer werden er zelfs zeven zetels opgeëist. Achteroverleunen is er echter niet bij, want er zijn twee plaatselijke luizen in de pels: BurgerBelang Zeewolde en Zeewolde Liberaal. BurgerBelang roert zich geducht, bijvoorbeeld via de stickeractie ‘I love Zeewolde’. Ons dorp moet weer groeien, want alleen dan komen de gewenste voorzieningen. De gemeente kan de bouw van

Hulp nodig bij: tuinonderhoud, schuur opruimen, behang verwijderen, hulp bij verhuizing of andere kleine klusjes in en rond uw huis? Bel dan voor info: 06-17 901 374.

Book-Inn Dalkruid 3, 036-522 0597 info@book-inn.nl www.book-inn.nl

* Schilderwerk * Sauswerk * Spachtelputz * Timmerwerk

* Beglazing * Glasvezelbehang * Houtrotreperatie

Tel.: 06-300 88 132 www.houthijzenschilderwerken.nl

Voedselbank De Kostmand ontvangt 100 kilo aardappels Naar aanleiding van een match op de beursvloer mocht De Kostmand bij zorgboerderij De Diek 100 kilo aardappels komen ophalen. Het rooien was al machinaal gebeurd maar de aangeboden aardappels moesten nog wel verdeeld worden in een veertig tal zakjes. Als toegift was er ook nog een grote zak met uien. De Diek is een zorgboerderij, akkerbouwbedrijf en leerbedrijf en heeft een kleine schaapskudde. Op de boerderij kun je in je eigen tempo, op je eigen niveau meedraaien met de dagelijkse werkzaamheden op een akkerbouwbedrijf. Per dag kunnen er 3 à 4 personen terecht. De werkzaamheden die er onder andere zijn, zijn; onder begeleiding tractor rijden, sleutelen aan echte landbouwmachines, hooien, land bewerken, onkruid wieden, werken in de moestuin of in de kas, grasmaaien en met wol aan het werk. Niet het resultaat van het werk is belangrijk, maar het resultaat wat het werk met je doet is belangrijk. Ook is het mogelijk om op het leerbedrijf bv. het trekkerrijbewijs te halen of te leren lassen.

Daarnaast zijn er schapen die verzorgd moeten worden en waarmee je naar een dichtbij gelegen wilgenreservaat kunt wandelen (onder begeleiding), om daar de schapen een paar uur te hoeden.

De Diek is gericht op jongeren vanaf 17 jaar en volwassenen (m/v), die extra aandacht en zorg nodig hebben om zich te ontwikkelen. Ook mensen die langdurig werkeloos zijn en weer werkritme op willen bouwen, of mensen die tijdelijk uit de roulatie zijn en juist tot rust willen komen zijn van harte welkom. De Diek is telefonisch te bereiken op 0613920542 of op 0365239309.

Schoppen troef

huizen op gang brengen, is de boodschap. Zeewolde Liberaal heeft heel andere speerpunten. De overheid moet zich niet met alles bemoeien. Winkeliers moeten zelf bepalen of zij hun zaak op zondag open willen hebben of niet. De OZB moet worden verlaagd, terwijl een tweede

parkeergarage een absolute must is. En een kandidatenlijst is ook wel handig, want Cees Steijger kan het niet alleen. De komende weken zullen alle lijsten en programma’s bekend worden. En ook alle verlanglijstjes, maar die mogen worden ingeleverd bij Sinterklaas.

De allround Zeewoldernaar


Sport/Varia

Dinsdag 19 november 2013

Erik Kooij, nieuwe tamboer-maître Blue Seals

Na afscheid te hebben genomen van Piet Wouterse als tamboer-maître neemt Erik Kooij het van hem over. Piet Wouterse heeft jarenlang voor de Blue Seals gestaan als tamboer-maître en is één van de oprichters. Toch komt aan alles een einde en staat Erik Kooij sinds kort als nieuwe tamboermaître voor de Blue Seals. Erik Kooij (50 jaar), getrouwd met Anneke Houtman en vader van twee dochters van 4 en 8 jaar. Samen met zijn gezin woont hij in De Meern. Erik werd in 1972 lid van de Vereniging der Vrijwillige Brandweerharmonie (VVBB) en speelde hier

neren met de Blue Seals.

slagwerk. De VVBB is met trots nog steeds de enige brandweerharmonie van Nederland. In 1993 werd hij lid van de Koninklijke Biltse Harmonie (KBH) in De Bilt een harmonie met een Koninklijke titel waarvoor koningin Beatrix in 2010 hernieuwde toestemming moest geven. De KBH vertegenwoordigde in 2002 de provincie Utrecht tijdens het koninklijk huwelijk van Prins Willem Alexander en Máxima in de Arena, één jaar later werd Erik tamboer-maître van de marchingband van de KBH. Erik is nog steeds tamboer-maître van de KBH maar weet dit prima te combi-

Erik heeft in 2002 een opleiding voor tamboer-maître gedaan in Loenen (GLD) en hoorde anderhalf jaar geleden via Niek Houtman, (de oom van zijn vrouw), dat Piet ermee zou stoppen en liet toen via een mail naar Niek (toendertijd secretaris van de Blue Seals) weten dat hij interesse had. Dit duurde toen nog ruim anderhalf jaar voordat het zeker was en Erik tamboer-maître van de Blue Seals zou worden. De Blue Seals heeft met Erik Kooij als tamboer-maître veel grote plannen. Zo is het plan om binnen vijf jaar naar de Mars 1e divisie te gaan en dit ook muzikaal te halen. Ook wil de Blue Seals zorgen dat ze ambassadeur worden van muziek en show in regio Flevoland. De Blue Seals kan van Erik verwachten dat hij zich met de volle 100% in zal zetten. Ook wil hij meer visie en structuur toebrengen en dat de Blue Seals met meer trots optredens kan verzorgen en zich op deze manier laat zien in Nederland. Voor Zeewolde als gemeente zou dit fantastisch zijn. Erik vertelt met passie over zijn hobby en hij wil er alles aan doen om de verwachtingen en plannen waar te maken.

Lyanda en Stieneke in halve finale Miss Wellness Beauty De eerste editie van Miss Wellness Beauty Nederland kent maar liefst twee halve finalisten uit Zeewolde! Op zondag 1 december gaan Lyanda van Henten en Stieneke Kramer de strijd aan met nog 18 andere ‘Missen’ voor de titel Miss Wellness Beauty 2014. De finale vindt plaats op zondag 9 maart 2014. Als ambassadrice vertegenwoordigt de winnares een jaar lang de wellness en beauty sector in Nederland. Toegevoegde waarde Lyanda en Stieneke wonen beiden in het centrum van Zeewolde, maar hebben elkaar pas bij de verkiezing leren kennen! De dames hadden direct een klik. Stieneke: “We zijn allebei deze uitdaging aangegaan omdat we het gewoon een leuk avontuur vinden. Het gaat hierbij niet om je uiterlijk of je figuur, maar het gaat om wat je kunt bijdragen aan de beauty en wellness sector.” Ook de motivatie om mee te doen ligt op één lijn. “Wij willen graag laten zien dat we meer in huis hebben en dat beauty en brains samen kunnen gaan. Tegelijkertijd promoten we de wellness en beautybranche en dat zien we als toegevoegde waarde voor ons persoonlijk, maar ook voor ons werk”,

aldus Lyanda. Dat de Zeewoldense kandidaat-missen meer in huis hebben, tonen ze aan in hun dagelijkse werk. Zo is Stieneke (28 jr) opgeleid tot schoonheidspecialiste, maar heeft ze zich opgewerkt tot Head of Educations bij FYS group, een full service bedrijf in de beauty branche. Lyanda (27 jr) biedt met haar eigen beautysalon Behind the Mirror in Almere een totaalconcept in haar en beauty, neemt ze examens af op vakscholen en is ze grimeur in special effects. “Wij vinden dat de kapsalon en beau-

tysalon een onderschoven kindje is. Terwijl je, om je vak professioneel uit te kunnen oefenen brede kennis moet hebben van de huid, het haar, anatomie en producten. Daarnaast functioneer je soms ook nog als een soort psycholoog!” Ambitieuze specialisten kunnen volgens Stieneke en Lyanda hun taken nog verder uitbreiden. “Er is geen grens aan het kapster of schoonheidsspecialiste zijn. Je kunt er via bijscholingen van alles aan koppelen, bijvoorbeeld als nagelstyliste of kleurexpert. Wij willen laten zien dat er ambitie is in het vak dan alleen het gezicht en de stem”, laten ze weten. De Missen zijn inmiddels druk met de voorbereidingen. Naast kennismaking met de (hoofd)sponsoren Gelish, Accelle en Lignavita wordt er onder meer volop getraind om een goede show te geven op de catwalk. Vooraf kunnen er nog extra punten verdiend worden door hun organisatietalent te tonen, het bijhouden van een media-dagboek en een het verzorgen van een stukje PR. Via facebookpagina’s ‘Miss Stien Kramer’ en ‘Beautysalon.Behind The Mirror’ en de website www.misswellnessbeauty.nl kunnen de Missen ondersteund worden met een stukje tekst.

Bezoek kleuters Kiekendief aan dierenarts De kleuters van De Kiekendief hadden een leerzame en gezellige dag bij Dierenartsenpraktijk Flevoland op het Gildenveld. De praktijk was tussen 10.30 en 11.30 even gesloten en speciaal voor de kleuters open gehouden. De moeder van kleuter Huub werkt daar en wachtte op de kinderen en juf Rianne. Eerst kregen alle meegebrachte knuffels een ‘behandeling’. Dat varieerde van ‘hersenschuddingen tot ontstoken oortjes’. Er werden pleisters geplakt en verbandjes gelegd. Geen enkele knuffel huilde tijdens de prik. Daarna kreeg iedereen een mondkapje en haarnetje op, want ze moesten assisteren tijdens de operatie van een beer. Hij lag op de operatietafel onder narcose. Eén voor één haalden de kinderen met een pincet een lolly uit de buik van de beer. Na deze geslaagde operatie keken ze allen naar een röntgenfoto van

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Zeesterturnsters oogsten goud en bron

Het wedstrijdseizoen voor de turnsters van G.V. De Zeesterren in de 4e divisie startte dit jaar vroeg. Zaterdag 16 november turnden Constance, Lynn, Kyra, Marieke, Luca, José en Naomi hun 1e plaatsingswedstrijd in Beekbergen voor de regionale kampioenschappen in de 4e divisie. Constance Riksen turnt in de categorie instap D1, meisjes geboren in 2005. Het was voor haar de eerste officiële wedstrijd. Zowel haar salto als de handstand waren behoorlijk stabiel. Ook haar brugoefening voerde zij naar behoren uit. Op balk turnde zij alle moeilijke bonusonderdelen, wat voor de hoogste score op dit onderdeel zorgde. Ook haar vloeroefening was mooi en goed voor de hoogste score. Met een puntentotaal van 52.500 was het goud voor Constance.Lynn Hilboesen en Kyra Weggelaar komen uit in jeugd 2e jaar, meisjes geboren in 2001. Als eerste moesten ze op de evenwichtsbalk, waar zij stabiele oefeningen draaiden zonder grote fouten. Dit zette gelijk een goede score neer, met voor Lynn zelfs een 3e plaats op dit toestel. Hierna lieten zij hun mooie vloeroefeningen zien. Bij Kyra ging het, na een jaar van blessures, op dit onderdeel helemaal goed, wat resulteerde in de 2e plaats op dit onderdeel. Voor Kyra betekende de eindscore van 44.450 een hele mooie 3e plaats! Lynn behaalde totaal 43.075 punten en werd hiermee 6e.

16

Als laatste kwamen de senioren, meisjes geboren in 1998 of eerder, in actie. José Moerman en Naomi Moes turnen dit jaar voor het eerst in deze categorie, zij moesten een categorie hoger turnen en hiernaast ook voldoen aan de nieuwe zwaardere eisen. Marieke Meijer en Luca ten Voorde turnden vorig seizoen ook al in deze categorie. Luca verspeelde helaas punten op brug, Naomi op balk. Verder verliep de wedstrijd voor deze oudste turnsters zonder veel grote fouten. Hun vloeroefeningen waren zoals altijd erg mooi. Marieke turnde hier voor het eerst haar nieuwe oefening, compleet met schroef. Dat ging haar goed af. Luca en Jose turnden voor het eerst een arabier met streksalto, welke net als de schroef van Marieke, voor extra bonuspunten zorgde. Ook alle sprongen lukten. Voor Marieke en Luca, leverde dit ook nog respectievelijk een 1e en 3e plaats op. Uiteindelijk mocht Marieke de gouden medaille mee naar huis nemen. Ook de anderen konden grotendeels terugkijken op een goede wedstrijd. Luca werd 6e, José 7e en Naomi 18e. De 2e en 3e plaatsingswedstrijd voor deze dames zijn op 11 januari en 15 maart. Voor de 5e divisies zijn er 2 plaatsingswedstrijden op 18 januari en 8 maart. Kledingsponsoren zijn: Qsense, Focus on Human en MaMo Teksteffect

Kijken naar je rugzak Met dit thema organiseert de stichting ‘Verliezen Verwerken’ Flevoland de jaarlijkse provinciale ontmoetingsdag op zaterdag 23 november van 10.00-15.30 uur, een lotgenotendag voor wie rouwt om wie er niet meer is. Je partner, je kind, je ouders, broer, zus of vriend. Spreker Marinus van den Berg omschrijft het thema met de volgende woorden: ‘Het verlies van een dierbaar iemand kan je leven onomkeerbaar veranderen. Je kunt het gevoel krijgen dat de rugzak van je leven een zware last wordt. Een lange reis vraagt om een draagbare rugzak. Wie en wat heb ik nodig, wie en wat is onmisbaar op de zware tocht van de rouw?’

’s Middags zijn er workshops, o.a. wandelen, muziek, schilderen, stenen bewerken en een gespreksgroep. Er is een gezamenlijke lunch, een boekentafel en informatiemateriaal. Voor wie wil is er vooral veel ruimte voor onderling contact en gedachtenwisseling met de spreker. (ontvangst met koffie/thee vanaf half 10) De bijeenkomst vindt plaats in centrum ‘De Hoeksteen’ in Swifterbant Deelnemersbijdrage: € 15,--. (dit mag geen bezwaar zijn om te komen) Aanmelding (noodzakelijk en graag t/m maandag 18 nov.) en info bij: Hetty de Bondt, tel. 036-8483108. Meer info is te vinden op: www.verliezenverwerkenflevoland.nl.

Zingen uit je hoofd, naar het hart Buiten is het donker, koud en guur, maar binnen in de hoge, houten ruimte (met vleugel) van De Maalderij van boerderij De Zonnehoeve brandt de houtkachel. Een plek om alles los te laten en je hart te warmen aan de klank van jouw stem en die van anderen. Vanaf donderdag 28 november van 19.30-21.30 uur (welkom vanaf 19.15 uur) start er een serie van 4 nieuwe Stembevrijdingsactiviteiten. De volgende avonden zijn op: donderdag 5, 12 en 19 december. een hond met puppies in de buik. Om bij te komen van alle consternatie kreeg iedereen limonade en een echt certificaat met de eigen naam erop geschreven. Daarop

stond dat ze allen geslaagd waren als operatieassistent. Met een extra kleurplaat onder de arm liepen de kinderen en juf Rianne weer terug naar school.

Wat houdt dit in? Zingen, in de ruimste zin van het woord: van eenvoudige klanken, liederen en mantra’s uit allerlei verschillende tradities, tot spontane improvisaties. Dit afge-

wisseld met momenten van stilte om weer tot jezelf te komen. We zingen -letterlijk- uit ons hoofd, zonder tekst of noten. Ervaring met zingen in een koor of een ‘mooie’ stem zijn hiervoor niet nodig. De avonden worden geleid door Miranda Driessen. Zij volgde o.a. de opleiding tot Stembevrijder bij Jan Kortie en is daarnaast op allerlei gebieden actief binnen de muziek als docent, uitvoerend en componerend. De kosten zijn €40,= voor alle avonden, of €12,50 per keer. De Zonnehoeve is te vinden op Priempad 6 in Zeewolde. Meer informatie/aanmelden via info@deklankbron.nl (graag vóór 25 nov.)


Sport

Loopgroep2000 viert 10 jarig bestaan

Bij Loopgroep2000 was het zaterdag 9 november de hele dag feest. Eerst de succesvolle Zandenplasloop in Nunspeet, 1 van de 5 najaarslopen die loopgroep2000 organiseert, met 700 deelnemers en uitgegroeid is tot een grote loop. Daarna bij camping de Tol in Nunspeet ’s -avonds de viering van het 10 jarig bestaan . Rond de 150 leden met partners kwamen samen om dit heuglijke feit te vieren.

Henk en Alie Mentink werden behoorlijk in de bloemen gezet. Henk deed het openingswoord waarbij hij zijn blijdschap uitte over het succes van Loopgroep2000. Blijdschap over een perfect trainerscorps en de vele vrijwilligers en sponsoren, een websitebeheerder die de website www. loopgroep2000.nl beheert en een ledenadministrateur. Dit succes kwam tegelijk op met de loopgolf van 10 jaar geleden toen Henk en Alie met de startersgroepen: ‘beginnen met hardlopen’ begonnen in Zeewolde en Ermelo. Via een uitgekiend trainingsschema konden deelnemers, die zelfs nog nooit hadden hardgelopen in 8 weken leren 5 km achter elkaar hard te lopen. Bij dit programma ging conditie-opbouw, fitheid en gezelligheid hand in hand. Je voelt je fitter en de conditie werd beter. Ook startte Loopgroep2000 gevorderde groepen op, waarbij de geslaagde beginnende

hardlopers aansloten. Loopgroep2000 is actief in zeven plaatsen : Zeewolde, Nunspeet, Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Vathorst en Lelystad. Het zijn recreatieve loopgroepen met individuele en groepsdoelen. De fitheid staat bij de meeste lopers centraal. Er wordt per plaats 2 x per week getraind. Trainingen worden gegeven door meeral zelf opgeleide trainers. Henk Mentink maakt de schema’s . Na de rage nordic walking meegedaan te hebben is nog 1 groep in Zeewolde overgebleven. Op de avond in de Tol benadrukten sprekers Harry van ’t Veld en Jan de Bekker het belang van zo’n fijne loopgroep en het gedeelde leiderschap door Alie en Henk Mentink. Gezien de vele bloemen en cadeau’s en mooie woorden lieten de leden zien blij te zijn met loopgroep2000 waarbij Henk en Alie afsloten met : Laat dit ook een begin zijn van nog eens tien mooie loopjaren.

‘Afloop’-moment. Hiervoor werd rondom het clubhuis een parcours uitgezet van 1km. De lopers gingen opgetogen en met een lichte gezonde

spanning, rond 9.20 uur van start. Er werden mooie tijden gelopen en trots kwamen ze stuk voor stuk over de finish.Het was dit jaar de tweede maal dat deelnemers van de cursus konden kiezen uit diverse trainingsmomenten. Op dinsdag- of woensdagavond, en op zaterdag- of zondagochtend. Met succes, want er waren - verdeeld over de verschillende dagen - rond de 40 deelnemers aan de cursus. Naast de groep die zaterdag is afgelopen hebben nog diverse andere deelnemers laten weten graag in te stromen in de reguliere trainingsgroepen. De eerst volgende Opstartcursus start op zaterdag 11 januari. Aanmelden voor deze cursus kan vanaf heden via www.avzeewolde.nl.

Startende lopers bereiken mijlpaal 5km

De opstartcursus hardlopen van AV Zeewolde, die half september van start ging, werd zaterdag 9 november afgesloten met een officieel

Zeewolde laat punten liggen Heerde Zeewolde heeft zaterdagmiddag in Heerde met 1-1 gelijkgespeeld tegen het plaatselijke SEH. Bij rust keken de mannen van Gert Visscher nog tegen een 1-0 achterstand aan. Halverwege de tweede helft maakte Pino Wouters gelijk. Meer bleek er voor de polderboys niet in te zitten. Jammer voor Zeewolde, maar op basis van inzet en strijdlust verdiende de thuisploeg absoluut een punt. Zeewolde begon zaterdagmiddag direct met aanvallen. De ploeg ging echter nog weinig effectief met de kansen om. Na een kwartier kroop SEH voor het eerst uit haar schulp. Een hoogstandje van Richard van de Streek had zomaar voor 1-0 kunnen zorgen, maar doelman Erwin Duits stond prima op z’n plaats. Aan de andere kant kreeg Pino Wouters in de 23e minuut een grote kans. Na een prachtige passe van Denilson Ramazan ging hij alleen op SEH-goalie Gert Jan Barneveld af, maar de keeper kon ten koste van een corner zijn tenen nog net tegen de bal krijgen. De eerste echte kans voor SEH was wel raak. Jorrit Zuidema werd op de voor hem vreemde linksbackpositie voorbij gelopen door Frank Olthuis. De aanvaller legde de bal ver-

Aflevering 79 Suzanne de Vos

(aangewezen door Corine Korporaal).

Dinsdag 19 november 2013

volgens op Richard van de Streek, die de centrumverdedigers van Zeewolde misleidde en zomaar raak schoot: 1-0. De thuisploeg had in het vervolg van de eerste helft veel kleine overtredingen nodig om de voorsprong vast te houden. Harmen van Oene ging wat verder over de schreef middels een stevig charge op Denilson Ramazan en werd op de bon geslingerd. Vlak voor rust kreeg Martijn van Heesbeen een knietje in zijn rug en moest zich vlak erna zelfs laten vervangen door Chris Hoppen. Raymond Fafié was ondertussen al in de kleedkamer achtergebleven vanwege een verzwikte enkel. Voor hem in de plaats kwam Pieter Blom. Zeewolde voetbalde in het tweede bedrijf niet onaardig, maar kwam meestal niet verder dan de zestienmeterlijn bij de tegenstander. Altijd zat er wel een voet of teen van de tegenstander tussen, maar vaak ook werden er verkeerde keuzes gemaakt. Zeewolde had geluk toen SEH in de 59e minuut de paal raakte. Zodoende werd het net geen 2-0. In plaats daarvan werd het in de 67e minuut alsnog 1-1. Denilson Ramazan stond aan de basis van de treffer. Hij gaf de bal strak voor op de ingelopen Pino

Wouters die zich niet bedacht en prompt de gelijkmaker scoorde. Later kreeg Wouters nog een kans, maar nu miste hij. Dankzij inzet en strijdlust wist de thuisploeg uiteindelijk een kostbaar punt in Heerde te houden, Zeewolde verloor er twee. Zaterdag 23 november zijn Gert Visscher en zijn ploeg vrij. Een week later moet het vlaggenschip van VV Zeewolde op bezoek bij Elspeet, dat tot nu toe geen thuiswedstrijd verloor. Opstelling Zeewolde: Erwin Duits; Jeffrey Bras, Ryan Suijk, Ruben Bets en Jorrit Zuidema; Raymond Fafié (46. Pieter Blom), Roan Fokker, Hessel Korthuis en Denilson Ramazan; Martijn van Heesbeen (49. Chris Hoppen) en Pino Wouters. Uitslagen 3e klasse B district Oost, zaterdag 16 november 2013. SEHZeewolde 1-1; Terschuurse Boys-Hoevelaken 0-0; Hatto Heim-’t Harde 1-2; Teuge-DSV ’61 1-1; VSCO ’61-Oene 5-0; Zwart Wit ’63-Hulshorst 5-1. Stand aan kop: 1. Hoevelaken 10-24 (30-12), 2. Terschuurse Boys 10-19 (18-10), 3. Zeewolde 10-19 (17-13), 4. DSV ’61 9-17 (18-13), 5. VSCO ’61 10-17 (2014), 6. Zwart Wit ’63 10-14 (28-20).

Naam: Suzanne de Vos. Leeftijd: 43. Geboorteplaats: Hilversum. Beroep: Mede-eigenaar Fit & Wellnessclub The Gym. Ook bekend van: The Gym hoop ik dan…… Burgerlijke staat: Gehuwd. Kinderen: Twee meiden. Sport: Fitness natuurlijk! Hobby’s: Lezen. Lid van (vereniging e.d.): Geen. Levensovertuiging/geloof: Geen. Levensmotto: Als je alles geeft heb je niets te verliezen. Favoriete muziek: Soul. Die tijd zou ik graag over willen doen: Die heb ik niet meegemaakt, maar ik zou heel graag de jaren ‘60 hebben willen ervaren. Daar blijf ik voor thuis: Een ziek kind. Dat heb ik vooral van m’n ouders

meegekregen: Niet zeuren maar doorgaan. Zeewoldenaar sinds: 1996. Zeewolde omdat: We daar onze onderneming konden starten. Het sterke van Zeewolde: Ruimte en rust. Mooiste plek van Zeewolde: Uitzicht vanuit het appartement aan het strand van mijn lieve vriendin. Zeewolde mist: Vast een hoop, maar ik mis het niet. Nieuws dat me onlangs raakte: De ramp op de Filipijnen. Ongekend grote ramp Filipijnen: Afschuwelijk, kan ik bijna niet naar kijken. Op zulke momenten relativeer je de term crisis wel weer heel erg. Discussie over Zwarte Piet: Dacht ik voorheen werkelijk nooit aan Zwarte Piet bij het zien van een donker persoon, ontkom ik er nu niet meer aan. Te zot

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Jongste volleyballers spelen in het Baken

In sporthal het Baken was het zaterdag 16 november van 09.00 - 14.00 uur druk met Cool Moves Volleyballers. De lagere schoolkinderen uit de regio kwamen hun volleybaltoernooi deze zaterdag in Zeewolde spelen. Leuk voor de opa’s, oma’s, ouders, verzorgers, buren e.d. van de kinderen die in de 8 teams van Zeewolde spelen, maar ook de andere 99 teams hadden hun publiek natuurlijk meegenomen. Met de in totaal 107 teams met gemiddeld 5 volleyballers per team was het gezellig druk in het Baken. Ieder team speelde op dit toernooi 3 of 4 wedstrijden waar-

17

mee weer punten verdiend konden worden voor het klassement. Dankzij de vele vrijwilligers die als scheidsrechter, teller, coach, coordinator, wedstrijdleiding of EHBO’er hebben meegeholpen en natuurlijk dankzij de enthousiast volleyballers was het een drukke maar geslaagde sportochtend. Wilt u ook weleens zo’n spektakel meemaken, of heeft u kinderen thuis die ook wel eens willen proberen of volleybal hun sport is? Kijk dan op de website www.volleyzeewolde.nl voor meer informatie en kom gerust een keertje kijken/ meetrainen.

Tafeltennissers Zeta verdienstelijk onderuit Team 1 van tafeltennisvereniging Zeta speelde vrijdagavond 8 november de achtste wedstrijd van het seizoen in de 2e klasse. Op het programma stond de thuiswedstrijd tegen ttv Maarssen. Maarssen, dat één plaats hoger op de ranglijst staat dan Zeta. Daar er dit seizoen nog niet één keer werd gewonnen of zelfs maar gelijk gespeeld. Deze wedstrijd keerde Harry Sijm weer terug in het team, na een paar wedstrijden van afwezigheid. Roel Bakker en Gert-Jan Moerland complementeerde de opstelling. De eerste partij van de avond begon voor Gert-Jan met verlies in game 1 maar hij won de drie daaropvolgende games gemakkelijk. Roel kende geen genade met zijn tegenstander gezien de game-standen 11-4, 11-4 en 11-3. Een 2-0 voorsprong voor Zeta was plotseling een zeer verrassende tussenstand op het scorebord. De derde wedstrijd was voor Harry een lastige. Na een hoopvol begin waarin beide spelers aan elkaar gewaagd waren verloor Harry nipt de 1e game. Harry kwam niet meer in zijn spel terug en speelde slordig waardoor de partij verloren ging. Na partij drie wordt het dubbelspel gespeeld en voor Zeta kwamen aan de tafel Roel en Harry. In drie games, waarin overigens goed gespeeld werd met mooie rally’s tot gevolg, werd verloren. Na het dubbelspel kon Roel direct door voor voor woorden! Fraude in top Rabobank: Ik heb met veel plezier achttien jaar bij de Rabobank gewerkt.......dus dat doet toch een beetje zeer! Greenpeace-activisten nog altijd vast: Tja… Naald in Smarties bij Sint-Maarten: Bizar. De Oude Bieb blijft vijf jaar: Super leuk initiatief…, maar hoor ook geluiden over oneerlijke concurrentie?! Favoriet jaargetijde: Lente. Ik vraag van de Sint: Toch maar een gezond en gelukkig leven! Uitdaging nieuwe winterseizoen: Schaatsen? Het feit dat Corine mij aanwees: Corine weet ook van aanpakken, denk dat ze daarom aan mij dacht?! Leuk!!! Jij en Edwin zijn genomineerd voor beste ondernemer 2014. Hartelijk

zijn tweede single partij. Wederom in drie snelle games trok Roel de winst naar zich toe en bracht Zeta weer op voorsprong in de wedstrijd 3-2. Gert-Jan verloor zijn tweede partij in drie games. De stand in de wedstrijd was weer in evenwicht 3-3. Vervolgens kwam Harry aan de start voor zijn tweede partij, maar verloor de 1e en 2e game roemloos. Maar Harry pakte met prachtig spel, mooie topspinballen de 3e game met 11-2. Hij drukte door in de 4e game zodat een 5e game uitsluitsel moest brengen wie de partij ging winnen. Harry startte goed in de 5e game, pakte een 5-3 voorsprong en behield die voorsprong ook tot het eind, waarna hij op 10-7 drie matchpoints kreeg. De eerste was direct raak waardoor Harry de partij won en Zeta op een 4-3 voorsprong bracht. Roel kon het vijfde punt gaan maken voor Zeta, maar strandde op een sterkere tegenstander. In zijn derde partij was hij hard op weg om het vijfde punt binnen te halen. Een 2-1 voorsprong in games was daar, maar zijn tegenstander wist van geen opgeven en trok de partij naar zich toe in vijf games. Gert-Jan slaagde er niet in om de vijfde punt te scoren. De einduitslag werd zo een 4-6 verlies voor de Zetanen. Tafeltennisvereniging ZETA, Gedempte Gracht 19, vrijdags vanaf 19.00 uur. Info: www.ttv-zeta.nl

gefeliciteerd daarmee. Waren jullie verrast?? (vraag Corine): Als ik verrast was geweest dan onderschat ik onszelf, als ik het had verwacht…., arrogant. Dus laten we het houden op vereerd! Plaats The Gym in de samenleving: The Gym staat voor meer dan sporten alleen. Wij voelen ons zeer betrokken bij heel veel Zeewoldenaren. Wat ik nog kwijt wil: Zou iemand werkelijk expres een naald in een doosje Smarties doen? Volgende keer in the picture: Rob van der Vlies. Mijn vraag aan hem: Rob, als (grotendeels) alleenstaande vader heb ook jij je uitdagingen in het leven. Je vertelt altijd met veel passie over je zoon, maar ook over je werk in de verstandelijk gehandicapten zorg. Heb je genoeg tijd over voor jezelf en waar haal jij je passie vandaan?


Sport

Dinsdag 19 november 2013

Jeugdzeilers sluiten wedstrijdseizoen af

seren en een mooie eerste plaats te scoren. Daan en Stijn voeren in deze wedstrijden in het tweede rijtje netjes mee. Bij de C’s werd de strijd om de eerste twee plaatsen gestreden door twee teamleden van WV Zeewolde: Maurice en Thijn vochten in alle wedstrijden door tot aan de finish. Na dag 1 stond Thijn met 1 punt voor op Maurice. Een spannend duel dus.

De jeugdzeilers van WV Zeewolde sloten zaterdag 16 en zondag 17 november het wedstrijdseizoen af met de traditionele Lelywedstrijden bij WV Bovenwater. Vanuit WV Zeewolde waren Daan, Stijn, Pieter, Thijn, Maurice en Kyan van de partij. Zaterdag was het koud en windkracht 2-3. Voor de zondag stond een windkacht 1 in de voorspellingen. Voor de wedstrijdleiding reden om vooraf al aan

te kondigen op zaterdag 5 wedstrijden te willen varen. Maar ook dat ging niet makkelijk: In de ochtend was de plas bedekt met mist. Na een uitstel tot 12.00 startten de wedstrijden eindelijk. Er werd door de zeilers fanatiek gestreden om de plaatsen. De A-klasse werd gedomineerd door de leden van het Famed team. Pieter doorbrak in de laatste wedstrijd dit patroon door vlak voor de finish iederen te pas-

Zondag was iedereen al weer vroeg in de haven. Het uitzicht over het Bovenwater was prachtig. Een lichte nevel en een spiegelgladde plas en de uitstelvlag. Deze vlag is er niet meer uitgegaan. Om 12.00 hebben de zeilers gezamenlijk gelunched en zijn de boten opgeruimd. Na het opruimen werden de prijzen uitgereikt. WV Zeewolde is naar huis gegaan met twee mooie bekers. In de C-klasse gingen Thijn Kaesehagen (1e) en Maurice van Braam Morris (2e) met een beker naar huis. Kyan is 5e geworden. In de A-klasse werden de bekers verdeeld onder het Famed Sailingteam van Han Beverwijk.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

18

HCZ Dames 1 - Alkemade Dames 1 HCZ Dames 1 speelde zondag 17 november tegen Alkemade, een onbekende tegenstander. HCZ begon de wedstrijd afwachtend en dit werd direct afgestraft. Alkemade kwam op voorsprong. Vanaf dit moment viel het kwartje bij HCZ en werd er veel druk gezet. Dit werd beloond met een strafcorner, Saskia Captein zorgde hieruit voor de gelijkmaker. De tweede treffer viel snel hierna en kwam tevens op naam van Saskia Captein. Na rust was het plan van HCZ om zorgvuldiger te spelen, maar dit lukte niet helemaal. Alkemade profiteerde hiervan en de stand was weer gelijk. HCZ was de bovenliggende partij

en verdiende diverse strafcorners. Eén hiervan werd binnen gesleept door Femke Veldhuis en HCZ kwam wederom op voorsprong. Dit werd echter al snel teniet gedaan door Alkemade. Het was uiteindelijk Annemijn Dijkstra die namens HCZ het winnende doelpunt maakt en dat betekende dat de drie winstpunten in Zeewolde bleven. Volgende week speelt HCZ uit in Amersfoort tegen Eemvallei. Dit is de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft, hierna gaat Dames 1 de zaal in. 0-1, 1-1 Saskia Captein, 2-1 Saskia Captein, 2-2, 3-2 Femke Veldhuis, 3-3, 4-3 Annemijn Dijkstra

De MC1 meiden van hockeyclub Zeewolde hebben zaterdag 2 november hun eerste wedstrijd gespeeld in de eerste klasse tegen Soest MC2. Kledingzaak van Os Mode Amersfoort stak het team in trainingspakken en wedstrijdshirt tenue. Na een wisselvallig voorseizoen motiveerde dit het team van Anouk Bekkers en Simone Dupont om hun beste wed-

strijd van het seizoen te spelen. Zeewolde startte scherp aan de wedstrijd en nam brutaal in de eerste helft een voorsprong door het benutten van een strafcorner. Soest zette in de tweede helft steeds meer druk en tien minuten voor het einde van de wedstrijd scoorden zij ook uit een strafcorner. Hierdoor eindigde deze mooie wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.

HCZ MC1 starten met nieuw tenue in de Eerste Klasse

KV Wolderwijd houdt het lang spannend De korfballers van Wolderwijd zetten de vorm uit het veldseizoen naadloos door in de zaal. Onder leiding van topscheidsrechter van Meerten uit de Korfbal League speelden de Zeewoldenaren een spannende wedstrijd tegen het fysiek sterke Reehorst ’45 uit Ede. Na een paar minuten stond er een mooie 4-0 voorsprong op het scorebord. Na twee persoonlijke fouten en twee knappe doelpunten van een Reehorst-heer stond het alweer 4-4. Hoewel het spel van een redelijk hoog niveau was, bleven de scores achter. Vlak voor rust kwam Wolderwijd voor het eerst op achterstand, maar na goed opletten van Yvonne Meetsma werd het met een

korte kans 6-6. In de rust werd gehamerd op de benodigde scherpte voor de eerste paar minuten van de tweede helft. Die scherpte was ver te zoeken. Al snel sloeg Reehorst een gaatje naar 6-9, wat reden genoeg was om de licht geblesseerde Bas Kettenis in de ploeg te brengen. Met hem in het veld repareerden Karin Kettenis en Haroen Jaafar de achterstand, waarna Susanne van Ravenswaaij en Yvonne Meetsma Wolderwijd op twee punten voorspong brachten. Na onnodige fouten onder de korf stond het alweer gelijk, maar wederom Susanne van Ravenswaaij tekende vanaf de strafworpstip voor de winnende 12-11. In een gelijke wedstrijd waarin alle

drie de lange dames hun tegenstanders vol wisten te blokken trekt Wolderwijd uiteindelijk aan het langste eind. Dat brengt de Zeewoldenaren met drie punten uit twee wedstrijden voorlopig aan kop, waarbij moet worden aangetekend dat Rood-Wit uit Wezep nog een wedstrijd tegoed heeft. Saillant detail: wederom is een doelsaldo van +1 voorlopig genoeg voor die eerste plaats. 4C: Wolderwijd 1 – Reehorst ’45 1 12-11 (6-6) Scores Wolderwijd: Susanne van Ravenswaaij 4 (1 strafworp), Karin Kettenis 2, Haroen Jaafar 2 (1), Yvonne Meetsma 1, Bas Kettenis 1, Mark Bakker 1, Maarten Maris 1

ALGEMENE VERGADERING De 9de Vergadering van de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland vindt plaats op dinsdag 26 november 2013 aanvang om 14.00 uur in het Waterschapshuis te Lelystad.

Hamerstukken 9.

Peilbesluit Rotterdamse Hoek

Stukken ter kennisname 1. 2. 3. 4.

5.

Opening Gelegenheid tot inspreken Vaststelling agenda Vaststellen verslagen van de vergaderingen van de Algemene Vergadering d.d. 8 oktober 2013 en 29 oktober 2013 Mondelinge mededelingen

Besluitvormend 6.

7. 8.

Meerjarenbegroting 2014 – 2017 Belastingverordeningen a. Verordening watersysteemheffing 2014 b. Verordening zuiveringsheffing 2014 c. Verordening verontreinigingsheffing 2014 Vaststelling fractievergoedingen 2012 Onttrekking aan bestemmingsreserve windmolenpark Noordoostpolder

10. Reactie op brief Sportvisserij MidWest Nederland over visrechten en bijvangsten 11. Actiepuntenlijst 12. Ingekomen stukken

Algemeen 13. Rondvraag 14. Sluiting

Inzage De agenda met bijbehorende vergaderstukken ligt vanaf 19 november 2013 tot en met de datum van vergadering tijdens de gebruikelijke kantooruren ter inzage op de volgende locaties van het waterschap. - Het waterschapshuis Lindelaan 20, te Lelystad - Regiokantoor Noord Havenstraat 10, te Emmeloord - Regiokantoor Zuid Larserringweg 3, te Lelystad

Ook ligt de agenda met bijbehorende vergaderstukken ter inzage op de gemeentehuizen en in de bibliotheken van de gemeente Almere (en de voorlichtingscentra), Dronten, Lelystad, Lemsterland, Noordoostpolder, Steenwijk, Urk en Zeewolde. * Tijdens de openbare vergaderingen van de Algemene Vergadering kunnen toehoorders, door middel van het zogenaamde spreekrecht, het woord te voeren. Voor de spreektijd is maximaal vijf minuten per onderwerp beschikbaar. Een verzoek voor het gebruik maken van spreekrecht, dient tenminste 2 x 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk bij de voorzitter van de Algemene Vergadering, te zijn ingediend. In het verzoek dient de naam van degene die het woord wenst te voeren en het onderwerp waarover men wil spreken te zijn vermeld.

BEKENDMAKINGEN DIGITAAL Kijk voor de afgegeven vergunningen en goedkeuringen of meldingen op onze site: www.zuiderzeeland.nl. Beschikt u niet over internet, dan kunt u de tekst ook opvragen: tel (0320) 274911. In Flevoland wonen, werken en recreëren elke dag vele duizenden mensen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Als Waterschap Zuiderzeeland zijn werk niet goed zou doen, dan stonden de polders in korte tijd enkele meters onder water, of was het water vervuild. Iedereen heeft belang bij het werk van het waterschap: zorgen voor veiligheid, voldoende water en schoon water.


Sport

Dinsdag 19 november 2013

Sportique zet je eigen naam op voetbalkleding- en schoen Net als je voetbalhelden spelen en trainen in kleding en schoenen met daarop je eigen naam! Met een eigen drukpers in huis kan Sportique Zeewolde dat snel, binnen 3 dagen, voor je regelen! Dat maakt het een ideaal kado voor Sinterklaas, kerst of een verjaardag! Gerco, die sinds kort het verkoopteam van Sportique is komen versterken, is expert in het personaliseren van bijvoorbeeld trainingspakken, shirts, maar ook schoenen! “Het maakt niet uit wat je er op wilt hebben; initialen, een nummer of een naam; het kan allemaal.” De drukteksten zijn wasmachinebestendig. Vanaf deze week is er een speciale actie bij Sportique: bij aankoop van sportkleding en/of schoenen is het bedrukken gratis. Voor reeds aangeschafte producten is het bedrukken voor de halve prijs. Spelen en dribbelen als Messi gaat waarschijnlijk nog beter op dezelfde schoenen als waarop deze Argentijnse topvoetballer zijn wedstrijden speelt!

De nieuwe F50-voetbalschoen, die Adidas speciaal gemaakt heeft voor Lionel Messi, wordt exclusief bij Sport 2000 gelanceerd. Daarmee zijn ze ook verkrijgbaar bij Sportique, die is aangesloten bij Sport 2000. De Zeewoldense sportspeciaalzaak presenteert een totaalcollectie van de

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Volleybalvereniging Zeewolde

nieuwe lijn; met daarin niet alleen de voetbalschoenen, maar ook ballen, kleding en tassen in dezelfde stijl. De collectie valt op door de opvallende kleurstelling; knalblauw en oranje. “Dat past dus heel goed bij Zeewolde”, aldus Siemon, verwijzend naar de kleuren in wapen van Zeewolde.

Apfelstrudel, bratwurst en lederhosen bij TV de Punt Dertig deelnemers gingen zondag 10 november helemaal los tijdens het ‘oktober en novemberFest’ bij Tennisvereniging De Punt waar apfelstrudel, bratwurst en lederhosen de ingrediënten waren. Elke deelnemer was ingedeeld in

het dubbel- of mixspel. Zo speelde ze vier partijen met wisselende partners. Tussen de rondes door klonken binnen de beste Duitse Schlagers en was er tijd voor apfelstrudel en bratworst. Een aantal leden hadden zich speciaal in

Cursus Vaarbewijs Watersportvereniging Zeewolde verzorgt deze winter een cursus tot het behalen van het Klein Vaarbewijs (VB) 1 en 2 in haar clubschip “De Bolschuit” in de Bolhaven. De cursus is toegankelijk voor leden en nietleden en start op 14 januari 2014. In totaal bedraagt de cursus 4 avonden voor VB1 en 8 avonden voor VB2. Al sinds 1992 is het klein vaarbewijs verplicht voor niet bedrijfsmatig gebruikte schepen met een lengte van

15 meter of meer én kortere motorboten die een snelheid van meer dan 20km per uur kunnen halen. Ook al is het vaarbewijs voor sommige watergebruikers dus niet verplicht, dan nog is het verstandig om uw kennis en vaardigheden met behulp van deze cursus uit te breiden. Met het VB1 heeft de schipper het recht te varen op alle rivieren, kanalen en kleine meren in ons land. VB2 geeft de schipper tevens het recht om op alle grotere

originele outfit gehesen of hadden hieraan een ‘twist’ gegeven, wat de gezelligheid nog ten goede kwam. Dit gezelligheidstoernooi kende vooral veel spelplezier en aan het einde was iedereen een winnaar.

wateren in Zeeland, het Markermeer, het IJsselmeer, de Waddenzee en de Eems en Dollard te varen. Jongeren onder de achttien jaar kunnen de cursus volgen en mogen zelfs examen doen, maar moeten wachten tot ze achttien zijn voordat ze een snelle motorboot mogen besturen. Meer informatie en de kosten voor de cursus zijn te vinden op: www. wvzeewolde.nl. Aanmelden kan via email: sanny@wvzeewolde.nl .

Gezellige bingo bij voetbalvereniging

Zowel de Bixie-ruiters als de paarden- en pony ruiters van de Zeewolder Ruiters presteerden goed op wedstrijden.

Bij de Zeewolder Ruiters werd een Bixie-wedstrijd georganiseerd. 4 ruitertjes startten in de klasse B1. Rosalie Hillebrand werd 2x eerste met Amber. Manon van Beek startte voor het eerst in de klasse B1 met Jive en gelijk super, 2e en 3e prijs. Cindy Hofenk met Jerry 4e en 5e prijs. En Kirsten Dekker met Calimero 6e en 8e prijs. In Nijkerk werd de 1e selectie paarden springen gereden. Deze telt mee voor de afvaardiging van de Gelderse in februari 2014. Martine Trip reed met haar paard Dokie Okie in de klasse B een super 1e selectie dubbel foutloos en een 4e prijs. Anna Klomp reed met Al-

Jasmijn Steijn ging met Okamarilla op dinsdag 12 november naar een selectie wedstrijd voor het Lunters vrouwtje. 1e parcours dubbel foutloos 2wp en 83 stijlp en 1e prijs en 2e parcours op tijd een foutloos rondje en 2e prijs, hiermee selecteerden zij zich voor de finale op zaterdag. Daar gingen zij voor de winst, een foutloos parcours en een snelle tijd met helaas een balkje op de laatste hindernis! Iris Steijn reed met Urosa op de Zonnehoeve in de klasse M1, 1e proef 187 pnt 1wp en 1e prijs en 2e proef 184 pnt en 1wp en 2e prijs. Met Esra Danka T reed zij in Almere voor het eerst in de L2, 1e proef 192 1wp en 2e prijs en 2e proef 196 2wp en 2e prijs.

3-1 0-4 0-4 3-1 3-1 4-0 1-3 4-0 2-3 0-4 2-3 3-1 2-3 3-1 3-1 1-3 0-4 4-0 1-3

Programma 22 nov. 19:00 VVH DS 5 - Asian Paradis Zeewolde DS 2 19:30 Zeewolde HS 2 - HSC HS 2 19:30 Volta JC 3 - Zeewolde JC 2 19:30 Zeewolde JA 1 - VZK JA 1 19:30 Zeewolde DS 5 - Volta DS 5 21:15 Flevo Finance Zeewolde HS 1 - O.M.S. HS 1 21:15 Zeewolde HS 5 - Volta HS 3 21:15 Fat Alice Zeewolde HS 4 Langhenkel/HEC HS 3 23 nov. 12:15 De Toren Zeewolde JC 1 - Volta JC 1 13:00 C1000 Van Andel-ORMI MC 2 Zeewolde MC 2 13:00 Blok EVC DS 4 - Zeewolde DS 4 14:00 E.S.V. MC 1 - Zeewolde MC 1 15:30 Spiker DS 1 - Sportique Zeewolde DS 1 17:00 Blok EVC HS 2 - Zeewolde HS 3 26 nov. 19:30 Pauwervoll MB 1 - Zeewolde MB 2

Korfbalvereniging Wolderwijd

13:50 12:45 11:30 11:30

Uitwedstrijden: SKF B2 – Wolderwijd B1 14:00 Dalto E3 – Wolderwijd E1 09:00 De Corvers E1 – Wolderwijd E2 14:10 Uitslagen Wolderwijd 1 – Reehorst ’45 1 12 – 11 Wolderwijd 2 – ASVD 6 12 – 15 Nova 5 – Wolderwijd 3 9–9 Exakwa A3 – Wolderwijd A1 17 – 6 Wolderwijd B1 – Steeds Hooger B1 5–4 Oranje Zwart C2 – Wolderwijd C1 2–9 Spirit D1 – Wolderwijd D1 7–8 Wolderwijd E2 – DOS Westbroek E2 7–4

U14-2 Arta 2 De Snipers 2 vr-15-11-2013 MU14 Lay Back 1 De Snipers 1 vr-15-11-2013 U12-2 Landstede 2 De Snipers 2 vr-15-11-2013 U12-1 Landstede 3 De Snipers 1 vr-15-11-2013 U16-1 Ceres 1 De Snipers 1 za-16-11-2013 HS2 Volic 1 De Snipers 2 za-16-11-2013 24-117 U18-1 B.A.S. 1 De Snipers 1 za-16-11-2013

varo klasse L een mooi parcours , 8 strafpnt in de barrage en een 9e prijs.

1-3

Uitslagen De Snipers

De bingo in de kantine van VV Zeewolde zaterdagmiddag na afloop van de wedstrijd Zeewolde – EFC ’58 heeft maar liefst € 413,- opgeleverd, bijna € 100,- meer dan bij de vorige editie. Het scheelde misschien dat het buiten koud was, binnen was het in ieder geval een stuk behaaglijker. Veel toeschouwers bleven ‘plakken’ na afloop van de gewonnen wedstrijd en dat gaf een gezellige sfeer. De opbrengst van de bingo is bestemd voor de komende activiteiten van de club. Een van die activiteiten is het bezoek van Sinterklaas binnenkort.

Zeewolder Ruiters in de prijzen

Uitslagen VV Zeewolde

Uitslagen Zeewolde DS 4 - Langhenkel/HEC DS 2 Pauwervoll HS 4 Fat Alice Zeewolde HS 4 Hellas HS 4 - Zeewolde HS 5 O.M.S. JC 1 - De Toren Zeewolde JC 1 Zeewolde JB 1 - E.V.V. JB 2 Flevo Finance Zeewolde HS 1 SV Dynamo Apeldoorn HS 8 SDS DS 4 - Zeewolde DS 5 Zeewolde HS 3 - Langhenkel/HEC HS 2 Asian Paradise Zeewolde DS 2 Hellas DS 2 Blauw Wit MA 1 - Zeewolde MA 2 HSC MC 3 - Zeewolde MC 1 SSS MB 2 - Zeewolde MB 1 Volta JC 1 - Zeewolde JC 2 Volta JA 1 - Zeewolde JA 1 Zeewolde MC 2 - Surf MC 1 EB Grootkarzijn Zeewolde MA 1 TweeVV MA 1 Zeewolde MB 2 - Surf MB 1 Blok EVC MC 3 - Zeewolde MC 3 Voorwaarts DS 1 Sportique Zeewolde DS 1 Blok EVC DS 3 - Zeewolde DS 3

Programma 23 november Sporthal de Horst: Wolderwijd A1 – Unitas A3 Wolderwijd C1 – Wit-Blauw C2 Wolderwijd D2 – Reflex D1 Wolderwijd F1 – De Meeuwen F4

16-77 40-15 0-20 26-31 68-50

Diplomazwemmen in Het Baken Manouk Steijn had haar debuut met Evy in de klasse L1, 1e proef 197 2wp en 1e prijs en 2e proef 204 pnt 2wp en nogmaals 1e prijs! Nienke Klomp reed met Bobo klasse B in Leusden. 1e proef 200 pnt 2wp en 1e prijs en ook de 2e proef ging super 200 pnt 2wp en nog een 1e prijs!

In zwembad Het Baken werd zaterdag 16 november diplomazwemmen gehouden. De volgende kinderen hebben hun diploma A behaald: Kim Bruijn, Chloë van Dorth, Jeroen Egberts, Vincent Egberts, Donna de Greeff, Manizja Jamshidi, Arne Luijendijk, Madelon van der Meij, Danielle Evelynn Mosterd, Levi van Opijnen, Ginger Schaap, Vincent Schaap, Lukas Schans.

TWILIGHT Bestel nu via

www.cafetariatwilight.nl

NIEUW!!!

Woensdagaanbieding*

3 friet + 3 frikandellen van € 9.75 voor 5 friet + 5 frikandellen van € 16.25 voor *Alleen om mee te nemen

Tel.nr. 5221173 - www.cafetariatwilight.nl

19

€ 6,€ 10,-

Zaterdag 16 november SEH 1 - Zeewolde 1 SDV Barneveld 3 - Zeewolde 2 SDC Putten 5 - Zeewolde 3 Sparta Nijkerk 6 - Zeewolde 4 Zeewolde 5 - Horst FC 5 Zeewolde 6 - Zwart Wit ‘63 6 Zeewolde 7 - Veluwse Boys 3 Zeewolde 8 - SDC Putten 10 Zeewolde G1 - HTC G1 Zeewolde A1 - Hoevelaken A1 Zeewolde A2 - Sparta Nijkerk A2 Hoevelaken A3 - Zeewolde A3 Zeewolde B1 - Houten B1 Zeewolde B2 - Terschuurse Boys B1 Zeewolde B3 - Swift ‘64 B2 Barneveld B1GD - Zeewolde B4 Zeewolde B5 - Zwart Wit ‘63 B3G Zeewolde C1 - HHC C1 Zeewolde C2 - Hoevelaken C2 Zeewolde C3 - Zwart Wit ‘63 C3G Sparta Nijkerk C3 - Zeewolde C4 Zeewolde C5 - SDC Putten C5 Zeewolde C6 - Hoevelaken C4 Reaal Dronten C2D - Zeewolde C7 Zeewolde D2 - VVOG D2G Nunspeet D1 - Zeewolde D3 SDC Putten D4 - Zeewolde D4 Zeewolde D5 - Hierden D3 Horst FC D3 - Zeewolde D7 Zeewolde D8 - asv Dronten D7 Zeewolde D10 - Zeewolde D9 Sparta Nijkerk D8 - Zeewolde D11G Zeewolde E1 - SDV Barneveld E1 Zeewolde E2 - VVOG E2 DSV ‘61 E1 - Zeewolde E3 Zwart Wit ‘63 E2 - Zeewolde E4 Zeewolde E5 - Lelystad ‘67 E8 Zeewolde E6 - Swift ‘64 E2 Stroe E1 - Zeewolde E7 Veensche Boys E3 - Zeewolde E8 Zeewolde E9 - Unicum E8 Zeewolde E11 - Unicum E5G Zeewolde E12 - Lelystad ‘67 E10 Lunteren E5 - Zeewolde E13 VVOG E11G - Zeewolde E14 Sparta Nijkerk F1 - Zeewolde F1 Zeewolde F2 - Hoevelaken F1 Zeewolde F3 - EFC ‘58 F1 Hulshorst F1 - Zeewolde F4 Zeewolde F5 - Unicum F3 VVOG F4 - Zeewolde F6 SDC Putten MC2 - Zeewolde MC1D

Programma VV Zeewolde

1-1 1-2 4-1 2-1 1-1 5-3 4-0 0-7 1-0 0-0 1-3 4-2 1-1 4-1 2-3 4-3 1-9 1-2 0-6 0-1 1-6 3-4 2-6 7-3 3-2 7-6 1-4 5-1 4-0 4-4 1-1 1-7 0-3 5-2 8-5 6-3 6-0 0-4 6-3 0-4 4-1 2-4 3-5 2-7 3-1 1-2 1-6 2-6 12 - 0 0-9 6-5 0-1

Zaterdag 23 november Senioren Zeewolde 1 Vrij Zeewolde 2 Vrij Zeewolde 3 Vrij Zeewolde 4 Vrij Zeewolde 5 Vrij Zeewolde 6 Vrij 14:30 Hoevelaken 7- Zeewolde 7 11:30 Kieviten De 2- Zeewolde 8 Junioren 13:00 VVOG B1- Unicum B1 15:00 Zeewolde A1- Hoogland A1 Zeewolde A2- Vrij 11:15 Zeewolde A3- SDV Barneveld A3 11:00 Zwart Wit B1- Zeewolde B1 Zeewolde B2- Vrij 10:45 Zeewolde B3- SDC Putten B3 13:00 Lunteren B2G- Zeewolde B4 15:00 Zeewolde B5- ESC B2 Zeewolde C1- Vrij Zeewolde C2- Vrij 10:15 Hulshorst C2- Zeewolde C3 10:00 Bennekom C5- Zeewolde C4 11:15 Zeewolde C5- Horst FC C3 11:15 Zeewolde C6- EFC ‘58 C2 11:30 Lelystad ‘67 C7- Zeewolde C7 D-Pupillen 11:00 Sparta Nijkerk D1- Zeewolde D1 11:15 Zeewolde D2- Nunspeet D2 10:00 ESC D2- Zeewolde D3 11:00 Unicum D3- Zeewolde D4 11:15 Zeewolde D5- DVS ‘33 Ermelo D5 9:00 SDC Putten D5- Zeewolde D6 9:00 Sparta Nijkerk D8- Zeewolde D7 9:45 Zeewolde D8- Unicum D5 11:15 Zeewolde D9- Unicum D6 Zeewolde D10- Vrij 9:45 Hoevelaken D6- Zeewolde D11G E-Pupillen 10:00 SDC Putten E1- Zeewolde E1 9:30 Sparta Nijkerk E3- Zeewolde E2 9:30 Zeewolde E3- Nunspeet E3 9:45 Zeewolde E4- Elspeet E1 8:30 Zeewolde E5- Hierden E4 8:30 Zeewolde E6- Lelystad ‘67 E7 9:30 Sparta Nijkerk E9- Zeewolde E7 10:00 Horst FC E4- Zeewolde E8 8:30 Zeewolde E9- EFC ‘58 E5 8:30 Unicum E8- Zeewolde E10 10:00 Vierhouten’82 E1- Zeewolde E11 8:30 Zeewolde E12- Lelystad ‘67 E11G 9:00 Lunteren E4- Zeewolde E13 8:45 Lelystad ‘67 E13- Zeewolde E14 F-Pupillen 10:00 Lelystad ‘67 F1- Zeewolde F1 9:00 Horst FC F1- Zeewolde F2 8:30 Zeewolde F3- Horst FC F2 10:00 Lelystad ‘67 F4- Zeewolde F4 8:30 Zeewolde F5- Zwart Wit ‘63 F3 8:45 Hoevelaken F3- Zeewolde F6 8:30-10:00 Covebo- Onderlinge comp. 8:30-10:00 Mini- Onderlinge comp. Meisjes 13:00 Zeewolde MA1- asv Dronten MA1 13:00 Zeewolde MC1D- IJVV MC2 G-Team Zeewolde G1- Vrij Voetbalprogramma zondag 24 november 10:00-12:15 Voetbalschool E teams Voetbalprogramma vrijdag 29 november Sinterklaasfeest


Dinsdag 19 november 2013

FYSIOTHERAPIE Houtwal

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

20

KERST(KADO)MARKT = GEOPEND!!!

GEZELLIG EN VOORDELIG

Mast 12 | Zeewolde | 036 - 522 31 35

HOUTEN KERSTMAN

SPAAR VOOR GRATIS PLANTEN!

ZEER DECORATIEF 43 CM GROOT

Specialist in bewegen

WAARDE

1.00 JANUARI & FEBRUARI

VAN 9,99 VOOR

4.

99

2014

EUROACTIE Met deze plantencheque krijgt u in januari en februari 2014 € 1,- korting op kamer- en tuinplanten. Bij elke € 10,- die u t/m december bij ons besteedt, krijgt u een plantencheque cadeau.

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen en tuintips.

E-mail:

WWW.DEOOSTEINDE.NL

BIJ BESTEDING VAN ELKE €10,- ONTVANGT U EEN WAARDECHEQUE VAN €1,-

KUNSTKERSTBOMEN

RUSTIEK KAARSEN

VOOR HET COMPLETE ASSORTIMENT KIJK OP

BOLSIUS EXTRA KWALITEIT KEUZE UIT DIVERSE KLEUREN

WWW.DEOOSTEINDEONLINE.NL

3 HA=LEN 2 BETALEN

SLA UW SLAG!

LEMAX KERSTHUISJES

3 2

www.fysiotherapiehoutwal.nl • fysiotherapie • manueeltherapie • revalidatie • sportfysiotherapie

• handtherapie • psychosomatische • jeugdsport revalidatie fysiotherapie • golf fitness • beweeggroep/ • aanmeten (sport)zolen medische fitness

PLUSPRAKTIJK

HKZ GECERTIFICEERD

HALEN = BETALEN

GROOT ASSORTIMENT ALLE MODELLEN UITZOEKEN

20% kassakorting

op alle kunstkerstbomen

Aanb. geldig van 20-11 t/m 26-11 2013 | Afgehaald, zolang de voorraad strekt.

Let op! Vrijdagavond koopavond. Doorlopend tot 21.00 uur.

WWW.DEOOSTEINDE.NL Schepenveld 33 3891 ZK Zeewolde (tegenover Multimate) Tel. 036 - 841 72 91

Openingstijden:

ma. t/m do. 09.00-18.00 u vrij. 09.00-21.00 u zat. 08.30-17.00 u

VOETBAL 10 DAAGSE NIEUW BIJ SPORTIQUE

Bedrukken van: Trainingspakken • Shirts • Voetbalschoenen etc. IN DE WINKEL! Nu grat is aankoo bij p van kleding / schoen en.

HYPOTHEKEN

VERZEKERINGEN

NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 300.000,- K.K.

Vraagprijs € 229.000,- K.K.

NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 182.500,- K.K.

Koopprijs € 315.000,- K.K.

Goudhaver 40

Mistral 37

Vecht 18

Trompenburg 19

EXCLUSIEF BIJ SPORT 2000 Nieuwe F50 Messi Voetballijn! SPECTACULAIRE KORTING OP EEN DEEL VAN DE VOETBALSCHOENEN COLLECTIE 2013 S P O R T

&

VERKOCHT VERKOCHT ONdER VOORbEhOUd Almereweg 45 botter 23 Lijsterhof 35 Stratus 2 hazeleger 22

Hazeleger 34

Noordereiland 154 Atalanta 96

M O D E

Raadhuisstraat 12 - Zeewolde - Tel. 036-5222667

www.sportique-online.nl

Havikskruid 15, 3892 AA Zeewolde • Tel. 036-5234977 www.henfmakelaardij.nl info@ henfmakelaardij.nl

Zeewolde Actueel week 47  
Zeewolde Actueel week 47  

Zeewolde Actueel week 47

Advertisement