Page 1

Huis-aan-huis nieuwsblad van Zeewolde. Verschijnt elke dinsdag.

Informatiebijeenkomst PAGINA 5

Stijlvol het voorjaar in PAGINA 10

Babymassage PAGINA 9 beddenspecialist

FRANS POORTER Kerkplein 12A

Zeewolde

Verlaat 6 3861 AA Nijkerk 033 2451332 www.beddenspecialist.nl/franspoorter

036 - 547 2490

Nieuw verkiezingsbord onthuld

Winst Sportique D1 PAGINA 14

Tegel & Sanitair Depot Zeewolde

goedkoopste van Nederland! Showroom en Online www.tegeldepot.nl - 036-8442222

KOM NAAR ONS KANTOOR OF BEZOEK WWW.FLEVODIRECT.NL ZUIDERZEEWEG 17 ZEEWOLDE • T 036 - 521 81 60

Van Steijn auto’s APK € 19,95 opslag banden

Canto Ostinato in De Verbeelding

Canto Ostinato (letterlijke betekenis: ‘koppig lied’) werd voor het eerst uitgevoerd op 25 april 1979 in Bergen. Inmiddels is het stuk wereldberoemd. Het stuk, is een van de beroemdste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek. Het beluisteren van deze muziek doet je

belanden in “werelden” die je verbeeldingskracht te boven gaat. In het weekend van 8 en 9 maart is er ook een tentoonstelling “Ontmoetingen”. Een exclusieve en eenmalige expositie, samengesteld door Zeewolder kunstenaar Herman Schlooz samen met Marijke Schurink. De expositie bevat 10 bijzondere “ontmoetingen”. De ene kunstenaar is verder gegaan, daar waar de ander is gestopt. De expositie is te bewonderen op zaterdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur en zondag om 14.00 uur is de vernissage en tijdens de concerten. Zaterdag 8 maart is de zaal is vanaf 19.00 uur geopend. Om 19.30 uur geeft Merel Waagmeester een lezing en presenteert unieke foto’s van de componist, die zij in zijn laatste dagen heeft verzorgd. Aansluitend begint het concert. Zondag 9 maart is De Verbeelding om 11.30 uur geopend. Om 12.00 uur begint het concert. Kaarten a € 15, reserveren: muziekhuis@upcmail.nl. De k.aarten zijn ook in de voorverkoop bij de Wereldwinkel aan de Raadhuisstraat.

Russisch-Nederlandse avond met Kamerkoor Zeewolde Kamerkoor Zeewolde is zaterdag 8 maart om 20.00 uur in Open Haven te horen en zien met een gevarieerd programma. In dit eerste concert onder leiding van de nieuwe dirigent Jelle Leistra worden diverse werken van Russische en Nederlandse componisten uitgevoerd in een volledig a capella programma. Van Jan Belle, Waelrant, Sweelinck en Manneke tot Tchaikovsky en Rachmaninov. De oud Rusland- correspondent Remco Reiding en de Hongaarse, in Zeewolde wonende celliste Csilla JansenMátyás leveren ook een bijdrage aan deze avond. Jansen-Mátyás verzorgt muzikale

intermezzo’s en na de pauze vertelt Reiding, auteur van het boek “Kind van het Ereveld”, over zijn ervaringen tijdens de zoektocht naar nazaten van Sovjetsoldaten. Een zoektocht met onverwachte persoonlijke gevolgen en een verhaal over liefde, een leven zonder vader en de hartverscheurende consequenties van oorlog. Remco Reiding ontving een onderscheiding van het Russische ministerie van defensie voor de bevordering van betrekkingen tussen Nederland en Rusland op humanitair gebied. Zaal open vanaf 19.30 uur. Kaarten €10 inclusief consumptie, jongeren tot 19 jaar €5.

Maarten van Rossem te gast tijdens Theaterdictee

Hoogtepunt in de feestelijke Boekenweek bij de bibliotheek is het Theaterdictee met Maarten van Rossem op maandagavond 10 maart in ‘De Verbeelding’ . Deelnemers kunnen zich voor dit dictee als team inschrijven bij de Informatie-Servicebalie van de bibliotheek tot en met zaterdag 8 maart. Entree is € 5,00 voor leden (Voordeel met je Biebpas) en € 7,50 voor niet-leden (per deelnemer, inclusief de lezing van Maarten van Rossem). De verschillende teams strijden van 19.30 tot 20.30 uur om de 1e, 2e of 3e prijs voor het dictee met de minste fouten. Van 21.00 tot 22.00 uur is er een literaire ontmoeting/lezing met Maarten van Rossem. Ondertussen ergens anders…. Om deze drie woor-

den en het thema reizen draait het dit jaar tijdens de 79e Boekenweek van 8 t/m 16 maart. Zolang de voorraad strekt, zijn het Boekenweekmagazine boordevol achtergronden en boekentips over reizen en de Boekenweekbundel met reiservaringen van bekende Nederlanders gratis verkrijgbaar in de vestigingen van FlevoMeer Bibliotheek. Auteur Abdelkader Benali nodigt jong en oud uit om een persoonlijke reiservaring in maximaal 1.000 woorden voor 1 april te mailen aan schrijfwedstrijd@ boekenweek.nl. Benali kiest de mooiste verhalen uit en beloont vijf winnaars met een literaire reis onder zijn leiding naar Marokko. Vrij reizen in Nederland kan op zondag 16 maart 2014 met het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa.

Reis om de wereld tijdens vakantiesportspektakel Het Vakantie Sport Spektakel vindt deze week plaats in sportcomplex Het Baken van woensdag tot en met vrijdag van 10:30 tot 14:30. Tijdens dit evenement kunnen kinderen van 6 tot 12 jaren voor € 4,50 onbeperkt sporten, zwemmen, knutselen en spelen. Deze keer staat het festijn in het teken van ‘Reis om de werled’. De hele wereld in één gymzaal ontdekken door middel van verschillende sport- en spel activiteiten. Natuurlijk kun je ook voetballen, basketballen en onbeperkt zwemmen en nog veel meer, maar dat blijft nog een verassing! Kinderen, die mee willen doen, moeten in het bezit zijn van een Adiploma. Voor kinderen van 6 jaar geldt zelfs dat zij in het bezit moeten zijn van een A en B diploma. Dit alles om ervoor te zorgen dat de veiligheid ten allen tijde gewaarborgd is. Om tegemoet te komen aan wensen van kinderen, die hier niet aan voldoen, wordt toegestaan dat een kind vanaf 6 jaar zonder de vereiste diploma’s

wel kan komen, mits hij of zij begeleidt wordt door een betalende volwassene. Hierbij geldt in verband met het toezicht één volwassene per twee kinderen. De organisatie is in handen van Combinatiefunctionarissen Sport Zeewolde, Gymnastiekvereniging de Zeesterren en Sportcomplex Het Baken. De dagkaarten zijn af te halen vanaf 10:00 bij de kassa in sportcomplex Het Baken. Wees er snel bij, want vol is vol!

Aanleg en onderhoud Centrale verwarming Loodgieterswerkzaamheden

CV Onderhoudscontract € 50,- per jaar Tel. (036) 522 40 46

Kom KijKEn naar ons niEuwE intEriEur! Erkermederweg 79

www.zeewolde-actueel.nl

SINDS 1911

Badkamers, toiletten en vloeren

Met het onthullen van het nieuwe verkiezingsbord bij de rotonde aan de Kwartiermakerslaan / Zeewolderweg, hebben lijsttrekkers van zes partijen (Leefbaar Zeewolde en BurgerBelang waren afwezig) vrijdag 14 februari gezamenlijk de aftrap gedaan voor de komende gemeenteraadsverkiezing. Het betrof het eerste bord. Elders in dorp zullen nog vijf van deze nieuwe borden geplaatst worden. Nieuw is dat het informatiebord helemaal digitaal gerealiseerd is. De door de partijen aangeleverde posters zijn daardoor even groot. In totaal dingen acht verschillende partijen mee naar de stem van de kiezer. Op woensdag 19 maart mag de kiezer naar de stembus.

Wegens succes dit jaar in de herhaling. Canto Ostinato, een wonderschoon modern klassiek werk van de vorig jaar overleden componist Simeon ten Holt. Zaterdagavond 8 maart als liggend luisteren concert voor volwassenen. Er staan speciaal voor dit concert strandstoelen in De Verbeelding. U kunt ook uw eigen matras, deken of kussen meenemen. Zondagochtend 9 maart is de Canto nogmaals te beluisteren, maar nu als familieconcert voor ouders én kinderen. Ook dit is een ligconcert. Een prachtige kans om samen met uw kind te genieten van klassieke muziek. Kinderen krijgen daarbij de mogelijkheid om hun eigen Canto te kleuren te tekenen en ondertussen heerlijk te luisteren naar dit prachtig en uniek stuk muziek. Speciaal dus voor families met kinderen vanaf 6 jaar.

18 februari 2014 29e jaargang nummer 8

GET IT ON

3896 LB Zeewolde

tel.: 036-5306828

www.dejutterzeewolde.nl

A/C gratis ruitenvloeistof

onderhoud

aircoservice compleet

Hét betaalbare en betrouwbare alternatief voor de merkdealer...

Marconiweg 21A, 3899 BR ZEEWOLDE tel: 036-5227013 www.vansteijnautos.nl info@vansteijnautos.nl

Fysiotherapeutisch Centrum J.W. Hage

FysioHage.nl

Zeewolde

T. 036 5 222 333

ook: Manuele therapie, Echografie, Shock-wave, TheraFiT i.s.m. KliniQ: Afvallen (Powerslim) 036 5 234 804

Kappenberg Accountants & Belastingadviseurs

Gratis spreekuur laatste maandag van de maand van 9.00 - 10.00 uur. Tel. 036-522 5010 - www.kappenberg.nl

Zie onze rolluiken actie op

F1zonwering.nl Ploegschaar 52 A, 8256 SM Biddinghuizen

De Natuurvoedingswinkel van Zeewolde

SOEP IN ZAK DIVERSE SMAKEN VAN € 2,59 VOOR € 1,99! TARWE SPELT WALD BROOD

€ 2,99!

Gelderseweg 30C - Tel. 036 - 523 4964


Varia

Dinsdag 18 februari 2014

Ophalen van oud papier Bijeenkomst ANBO Zaterdag 22 februari wordt ners naast kerkgebouw ‘De Zeewolde het oud papier opgehaald in de volgende wijken.

Schuilhof’ (hoek Eikenlaan / Elzenlaan).

Zeewolde Zuid De vrijwilligers van de Nederlands Gereformeerde Kerk komen het oud papier ophalen in alle straten van Zeewolde Zuid op iedere laatste zaterdag van de maand. Het gaat om de Vlinderbuurt, Vissenbuurt, inclusief de woningen aan het Perspectief en De Verbeelding. Verder in de Kruidenbuurt, dat zijn alle straten tussen het vierkant Horsterweg /Havikskruid, Strandweg/Sterrekruid, Abelenlaan en Fluitekruid/ Eikenlaan. Graag het oud papier voor 09.30 uur gebundeld of in dozen aan de weg zetten. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur wordt het oud papier vervolgens bij u opgehaald. Brengen kan ook tot uiterlijk 12.00 uur bij de contai-

Zeewolde Noord De vrijwilligers van de Maranatha-kerk komen door de straten van Zeewolde Noord om het oud papier op te halen. Horsterveld Scouting Jan Wandelaar komt oud papier halen in de volgende straten op het Horsterveld: Corridor, Coulisse, Overloop, Biotoop, Doorsteek, Groene kamer, Krachtenveld, Zonnehove, Windbaan, Kringloop (achterzijde) , Cumulus, Cirrus, Nimbus, Stratos, Chinook, Fohn, Samoen, Grote Haag, Korte Haag, Passaat, Moesson, Mistral Het oud papier moet goed verpakt of gebonden voor 09.30 uur op de stoep geplaatst staan.

Carnavalsoptocht de Zevenster enige school, een carnavalsoptocht door het dorp. Er wordt om 10.15 uur vertrokken vanuit de Zevenster. Dit jaar krijgt het feest extra glans, doordat de optocht wordt begeleid door een echt dweilorkest.

woorden en zal de belangstellenden deelgenoot maken van zijn zoektocht. Hij zal ook diverse beelden over het onderwerp laten zien.

De voordracht gaat een stap verder dan de graancirkels. Dit zal leiden naar vele vragen.

Na de pauze zal er een film worden vertoond van Coen Vermeeren, docent Universiteit TU in Delft, over zijn boek en UFO’s. Leden en niet leden zijn welkom

Sam van der Meer is zoek gegaan naar ant-

Bruiloft in Kana De VGF (Vrijzinnige Gemeenschap Flevoland), afdeling Zeewolde nodigt belangstellenden uit voor de dienst op zondag 23 februari om 10.00 uur in de Koggezaal van Open Haven. De preek gaat over de bruiloft in Kana, de ver-

bel 036 522 3690

M

E

Betrokken, meelevend en ervaren Ongeacht waar u verzekerd bent O Rouwcentrum met 24-uurs familiekamer W Z E E Begrafenissen en crematies LD

ER

O •

Hoe worden de wonderverhalen in de bijbel gelezen? Zijn het mooie verhalen, anecdotes of zien we de symboliek die achter de verhalen schuil gaat? Iedereen is van harte welkom.

De stichting AKZ wil iedereen die de zegels van de Plus gedoneerd hebben aan de AKZ hartelijk bedanken.

Het resultaat was geweldig, ruim 70 pakketten zinj er opgehaald en vervolgens door vrijwil-

ligers rondgebracht. De Plus heeft hieraan ook zijn medewerking verleend door de pakketten te verstrekken. Deze actie is mede mogelijk gemaakt door inzamelpunt Cigo Monique en Zeewolde Actueel.

ACTIVITEITEN FEBRUARI & MAART Week 8: gesloten wegens vakantie (Zen meditatie gaat door op do. 20-2)

• HARDE R EN

EL

andering van water in wijn.

Stichting AKZ bedankt

FEBRUARI

JK • WI

• PUT T

Het jaarlijkse carnaval van de Zevenster wordt op vrijdag 28 februari gevierd. Ieder jaar vieren de katholieke scholen carnaval (in Zeewolde zijn dat de Zevenster en de Toermalijn). Traditioneel loopt de Zevenster, als

Dhr. Sam van der Meer zal op woensdagmiddag 26 februari om 14.00 uur bij de ANBO een voordracht houden in de Sfinx.

Dinsdag 25: 13.30-15.00

therapeutisch tekenen/schilderen Lotgenotengroep

Woensdag 26: 10.30-12.30

Crea ochtend

Donderdag 27: 14.00-15.15

Yoga Thema avond

Dinsdag 25: 10.30-12.30

Deelname na opgave

info@uitvaartzorgzeewolde.nl | www.uitvaartzorgzeewolde.nl

EABN

Uitvaartverzorging B.V. Contactpersoon:

Anton Izelaar

Grote Beer 24, 3893 DK Zeewolde 06-13142392

Uitvaartverzorging

Uitvaartverzekeringen

zonder onderscheid levensovertuiging of afkomst

voor alle leeftijden

Frieswijkstraat 56 - 3862 BL Nijkerk uitvaart@eabn - www.eabn.nl Dag en nacht bereikbaar 033-2459822

Donderdag 27: 20.00- 22.00

Lezing voeding, beweging en kanker

MAART Dinsdag 4: 13.30-15.00

Schrijven Zen meditatie

Donderdag 13: 14.00-15.15

Yoga

Dinsdag 4: 10.30-12.30

Onze openingstijden zijn: dinsdag t/m donderdag van 10.00 - 13.00 uur Er is naast de activiteiten altijd gelegenheid voor vrije inloop. De koffie staat klaar! Gildenveld 73 - tel 036-8450265 info@toonhermanshuiszeewolde.nl | www.toonhermanshuiszeewolde.nl

“Voor mij is elke er.” uitvaart heel bijzond Mijn naam is Arie Bosman, ik ben een van de uitvaartverzorgers voor Yarden in Zeewolde en omstreken. Bij een overlijden sta ik graag voor u klaar met zorg en advies. Wilt u meer weten over mijn persoonlijke manier van werken, bel dan: 088 927 3680.

Elbert Sluijmer & Hendrik van Olst

Zeewolde 036 - 3030999 www.sluijmerenvanolst.nl Ons uitvaartcentrum “Elzenhof” Walstein 101, 3848 AP Harderwijk

Yarden Uitvaartcentrum en Crematorium Ölandhorst Oostranddreef 1, 8212 AZ Lelystad Voor een melding van overlijden belt u 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden.nl

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Februari 11 febr. Vrouwen van Nu 12 febr. Vrouwen van Nu 12 febr. Ipad-workshop 14 febr. Valentijn Zwemdisco 16 febr. Nestkastjes maken 19 febr. Voorleesfeest 19 febr. Vakantie Sport Spektakel 20 febr. Vakantie Sport Spektakel 20 febr. Natuurwandelen 21 febr. Vakantie Sport Spektakel 22 febr. Vlooienmarkt 22 febr. World of Music 28 febr. Wmo-raad 28 febr. Zwemdisco 28 febr. Verrassende Koopavond

Wat is er te doen? Locatie Open Haven Open Haven Bibliotheek Het Baken Roode Schuur Bibliotheek Het Baken Het Baken De Roode Schuur Het Baken Het Baken De Kluit Gemeentehuis Het Baken Centrum

Aanvang of vertrek 10.00 uur 20.00 uur 19.30 uur 19.00 uur 13.00-16.00 uur 14.30 uur 10.30-14.30 uur 10.30-14.30 uur 09.30-11.30 uur 10.30-14.30 uur 09.00-17.00 uur 20.00 uur 13.30 uur 19.00 uur 18.00-21.00 uur

Maart 1 mrt. Sisters in Action 6 mrt Natuurwandeling 10 mrt. Theaterdictee 11 mrt Vrouwen van Nu 15 mrt. Man ’t Age 20 mrt. Natuurwandeling 25 mrt. Vrouwen van Nu 29 mrt. Queen concert

Locatie De Kluit De Roode Schuur De Verbeelding Open Haven De Kluit De Roode Schuur Open Haven De Kluit

Aanvang of vertrek 20.00 uur 09.30 uur 19.30 uur 20.00 uur 20.15 uur 09.30 uur 10.00 uur 20.15 uur

April Locatie 15 apr. Vrouwen van Nu

Aanvang of vertrek Open Haven

20.00 uur

KERKDIENSTEN Zondag 23 februari R.K. kerk 10.00 uur Dienst Protestantse Gemeente Zeewolde 09.30 uur Ds. H.I.G. Jaspers Focks Chr.Ger. Kerk 10.00 uur Dienst 16.45 uur Dienst Ger. Kerk Vrijgem. “Schuilhof” 09.00 uur Ds. J. Holtland 11.00 uur Ds. K. Beiboer 16.30 uur Ds. R.P. Heij Ned.Geref. Kerk 09.30 uur Ds. H. Jonkman 18.30 uur Ds. H. Jonkman Evangelische Gem. Zeewolde De Levant, Horsterweg 192 10.00 uur Dhr. K. van Denderen Christengemeente OBS ‘t Kofschip 10.00 uur Dhr. A. van Heiningen Vrijz. Geloofsgemeenschap 10.00 uur Ds. J. de Wit Baptisten gemeente De Sypel 2, Harderwijk 10.00 uur Ds. G. Lammerts van Bueren Leger des Heils Kennedylaan 10, Harderwijk 10.00 uur Dienst Internationale Kerk www.ndic.nl 10.30 uur Dienst

HUISARTSEN Avond en weekenddiensten ma t/m do 17.00-08.00 uur 0900-341 0341 Voor levensbedreigende Situaties: 112 Tandarts: Weekenddienstregeling via het antwoordapparaat. Buurtzorg Zeewolde 24 uur bereikbaar: 06-51423877 Verloskundigen Zeewolde: Tel. 036-522 1550 Allerzorg, thuiszorg 036-5234456 (7x24uur) zeewolde@allerzorg.nl BENU Apotheek Kerkplein 4, Tel 036-522 1444 ma t/m vrij 08.00-18.00 uur za en zon- en feestdagen vanaf 09.00-18.00 uur Poli-Apotheek in de centrale hal van het ziekenhuis St. Jansdal, Harderwijk. Elke avond vanaf 18.00 uur is de HAPotheek, naast de huisartsenpost geopend voor spoedrecepten.

DIERENARTSEN Dierenartspraktijk Flevoland Gildenveld 76, Tel.522 1521 Gezelschapsdieren uitsluitend op afspraak. Openingstijden ma t/m do 8.00-12.00 uur / 13.15-16.15 / 18.15-19.30 uur. vrij 08.00-12.00 / 13.15-16.15. Bellen voor afspraak. Spoed 24 uur bereikbaar. Dierenartspraktijk Zeewolde Zwolse Diep 3, Tel 523 6446 Uitsluitend op afspraak ma t/m vrij 9.00-12.00 uur, 14.00-17.00, 19.30-20.30 uur Spoed 24 uur bereikbaar.

2

VARIA Bureau Slachtofferhulp Bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur via 0900-0101 (lokaal tarief) www.slachtofferhulp.nl Diabetes Informatiepost Voor vragen 522 0363 Cliëntenadviesraad WMO Zeewolde e-mail: Didyvanklaarbergen@xs4all.nl Tel. 522 0766 / 06-50 233 651. De seniorenraad e-mail:anwolt@yahoo.com Tel. 036-522 3340 Stichting “De Kostmand” e-mail:info@voedselbankzeewolde.nl www.voedselbankzeewolde.nl Toon Hermans Huis Zeewolde Inloophuis voor (ex)kankerpatiënten en lotgenoten contact. Gildenveld 73 Di. wo. en do. 10.00-13.00 uur Tel. 036-744 0233. De Zonnebloem Tel. 036-522 8006 E: fam.van.veelen@hetnet.nl Homestart Ondersteuning voor gezinnen met jonge kinderen Tel. 06-13 417 721. VBOK (Ver.Bescherming van het Ongeboren Kind) 0800-0730 dag/nacht NPV (Ned.Patiënten Ver.) Chr. org, die belangen wil behartigen van gebruikers van gezondheids- en welzijnsvoorz. Info tel. 036-522 3028. MDF Maatschappelijk Werk: Stevinweg 2, spreekuur ma, di en do 13.30-14.30, wo en vrij 09.00-09.30 uur. Tel. 522 2272. MDF schuldhulpverlening CBI: Inloopspreekuur maandag van 09.00-10.00 uur, Stevinweg 2, en na tel.afspr. 0320-211 700. Steunpunt Zeewolde Ma t/m vrij van 14.00-16.00. Ravelijn 1 in de bibliotheek. Tel 036-523 4711. Ver. Ouders van een Overleden Kind Info: W. Keuter. Tel.0527-617 395. Vluchtelingenwerk Zeewolde Spreekuur wo 13.00-15.30 uur De Meermin, 1e etage. e-mail: bschut@vwgelderland.nl

AGENDA St. Welzijn Ouderen (SWOZ) Vr. 10.00-12.00 uur in de Sfinx. Info via SWOZ serv.tel.522 6084. www.deswoz.nl PCOB Di.14.00-16.00 uur in de Sfinx. Info 523 4775. KBO Do. 14.00-16.00 uur in de Sfinx. Info 523 6840 ANBO Wo 14.00-16.00 uur in de Sfinx. Info 522 3882 Huurdersbelangen Zeewolde www.huurdersbelangenzeewolde@ hotmail.com

www.siteclub.nl/HBZ/ Roeiver. Amenophis Baardmeesweg 4c. Roeien: za&zo 9.15 uur/wo.9.00 uur Hondenvereniging Clubterrein Baardmeesweg za 09.00-12.30 uur en di. 19.00-21.00 uur. Tel. 522 0705 Muziekschool Zeewolde Voor info: tel 522 1101 Wieler Tourclub Zeewolde Ma en wo:19.00 uur, Zo. 09.00 uur vanaf het Baken. ATB’en op wo 19.00 uur vanaf Het Baken. Postzegel Ver. P.V.Z. 3e di v/d mnd in de Sfinx. Jeugd 19.00-20.00, senioren 20.00-22.30 uur. Jeu de Boules ver. Les Trois Etoiles. Zo/wo 13.00 uur di/do 19.30uur. Horsterweg 216. Info 522 5311. Klaverjassen Wo 20.00 uur Open Haven AMVZ Di 20.00-22.00 uur Open Haven. Tel. 522 2377 Vrouwenkoor Le Madre Cantano Info: tel. 036-523 6450. Kamerkoor Zeewolde Di 20.15 uur Open Haven Info tel. 523 6259. Interkerkelijk Mannenkoor Ma 20.00 De Schuilhof, Elzenlaan Info tel. 522 4250. Gospelkoor Joy Di. 19.30 uur Open Haven www.gospelkoorjoy.nl Musical- en Popkoor Splash! Ma 20.15 uur Open Haven. Info: www.music-all-splash.nl Tel. 06-47 590 311. Blue Seals Muziek-Showkorps Rep.Slagwerk en Harmonie, Showguard en Jeugdkorps do-avond. Info tel:522 7860.

COLOFON

Zeewolde Actueel

oplage: 9.000 exemplaren Redactie en advertenties: Henny Moerland Wederik 1, 3892 AH Zeewolde Tel. 036-522 2640 Fax 036-522 3473 E-mail: redactie@zeewolde-actueel.nl advertenties@zeewolde-actueel.nl www.zeewolde-actueel.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag gesloten. Inleveren advertenties: E-mail: redactie@zeewolde-actueel.nl advertenties@zeewolde-actueel.nl Post redactie: Zeewolde Actueel, Wederik 1, 3892 AH Zeewolde Sluiting advertenties: vrijdag 15.00 uur. Uitgever: Zeewolde Aktueel B.V. De redactie behoudt zich het recht voor, wat ingeleverde kopij betreft, deze te bewerken, in te korten of in het uiterste geval niet te plaatsen. Bezorging: Anneke 06-14817223


Varia

Dinsdag 18 februari 2014

Alders weet onrust over vliegroutes niet weg te nemen

Zo’n 200 belangstellenden, waaronder een groot aantal uit de politiek en ook een aantal inwoners van Biddinghuizen, waren maandag 10 februari naar Congress & Eventcenter The Lux gekomen om van kabinetsadviseur Hans Alders te horen wat de uitbreiding van Lelystad Airport voor Zeewolde gaat betekenen. Eerder bezocht Alders al Nunspeet, twee keer Lelystad, vanwege de grote opkomst, en Biddinghuizen, waar de protesten tegen het dreigende (geluid)overlast het hevigst zijn. Maar ook in Zeewolde heeft Alders de onrust bij de burgers niet weg weten te nemen. Met de uitbreiding moet Lelystad het volrakende Schiphol gaan ontlasten. De plannen zijn om Lelystad Airport klaar te maken voor 45.000 vliegbewegingen per jaar. Dat zijn zo’n 120 vliegbewegingen per dag; opgedeeld in 60 landingen en 60 starts. “Het is een politieke keuze”, aldus Alders. “Naar verwachting zit Schiphol eind dit jaar op 435.000 vliegbewegingen en bij 510.000 stopt het voor Schiphol.” Alders geeft tegelijkertijd aan dat er nog geen definitief ondernemersplan ligt. “En dus kan ik ook nog geen definitieve cijfers van het aantal vliegtuigen geven.” De adviseur gaf wel toe dat het aantal vliegbewegin-

krijgen met (geluids)overlast. Alders: “Niet alle overlast is weg te poetsen. Er komt een activiteit die er nu niet is en dat zal hinder met zich meebrengen.”

gen in de zomer hoger zal zijn, omdat Lelystad Airport zich voornamelijk op de goedkopere chartervluchten naar bijvoorbeeld Turkije en Spanje zal richten. “Dat houdt in dat er 70% van het vliegverkeer tussen 07.00 en 19.00 uur zal plaatsvinden. Na 23.00 uur zal dat 20/25% zijn en de resterende 5/10% in het eerste uur van 06.00 tot 07.00.” Alders gaf aan dat de uitbreiding voor Lelystad een complexe operatie is. “We moeten rekening houden met het vliegverkeer van en naar Schiphol, het militaire luchtruim ten oosten van Lelystad en de Natura-2000 gebieden (Oostvaardersplassen en Veluwemeer).” Inmiddels zijn er vier routevarianten uitgewerkt die nu in de MER (Milieueffect rapport) beoordeeld worden. De zgn. B+ routevariant is volgens Alders de beste oplossing: ‘omdat hier alle wensen in vertolkt zijn en voldoet aan alle criteria, waaronder de afspraak om niet over woonkernen te vliegen.’ Hiermee voldoet hij aan de wensen van politiek Zeewolde. Alle partijen zijn vóór uitbreiding van het vliegveld, mits er niet over dorp gevlogen zal worden. De agrariërs en bewoners/ werknemers op Trekkersveld zullen daarentegen wel degelijk te maken

De route B+ staat getekend noord – noordwestelijk over de Hoge Vaart, met daarin een redelijk scherpe bocht die om het dorp beweegt. De vliegtuigen zullen hier, net als in de overige drie varianten, op een hoogte van 2000 ft (600 mtr), langskomen. Hoe dat er met geluid ‘uitzag’ werd in de zaal met een simulatie weergegeven. Gemeten werd op de kruising Kringloop/Vlaamse Gaai en in het centrum. In het centrum werd het geluid van het vliegtuig overstemd door de kerkklokken, wat gelach opleverde. Een inwoner liet daarop weten zich niet serieus genomen te voelen, ‘omdat die klokken maar één keer per dag te horen zijn en die vliegtuigen zo’n 60 keer zullen langskomen.” Op de vraag of die hoeveelheid, als het luchthavenbesluit eenmaal genomen is, in de toekomst verder zal groeien, liet Alders weten dat die mogelijkheid bestond. “Maar dan zou het hele traject wel weer van voren af aan moeten worden doorlopen.” De resultaten van de MER wordt in april/mei verwacht. Op grond van de argumenten zullen de routes verder verfijnd worden. Alders zal rond die tijd weer langskomen om een en ander gedetailleerder toe te lichten. Op de nieuwe MER kan nog gereageerd worden door zienswijzen in te dienen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu dient uiterlijk november 2014 een beslissing te nemen. Als dat niet gehaald wordt, zal Lelystad Airport haar luchthavenvergunning verliezen. Meer informatie, waaronder de geluidsfilmpjes, zijn te vinden op www. alderstafel.nl.

Inloopspreekuur consultatiebureau nu ook samen met kinderfysiotherapie en logopedie Tijdens het inloopspreekuur op het consultatiebureau in de Pyramide zal er ook afwisselend de kinderfysiotherapeut en de logopedist aanwezig zijn. Op de eerste maandag van de maand zal van 13.00 tot 14.00 uur de kinderfysiotherapeut aanwezig zijn en op de derde maandag van de maand de logopedist. U kunt bij de kinderfysiotherapeut vrijblijvend terecht voor al uw vragen over de motoriek van uw kind( voorkeurshouding, overstrekken,

niet op de buik willen spelen, stand van de voeten, niet willen kruipen, niet willen gaan staan en lopen etc.). Bij de logopedist kunt u vrijblijvend terecht voor vragen over de spraak-/ taalontwikkeling of de mondmotoriek van uw kind, maar ook als het eten en drinken niet vanzelf gaat. Na een korte screening kan de kinderfysiotherapeut of de logopedist aangeven of het verstandig is een afspraak te maken voor een uitgebreid onderzoek en eventueel behandeling

in de praktijk. Wanneer er sprake is van deze doorverwijzing, krijgt u van de assistente een lijstje met de praktijken die zich in Zeewolde bevinden. Het gezamenlijk inloopspreekuur wordt verzorgd door Icare( www. icare.nl ), in samenwerking met MOOR kids kinderfysiotherapie( www.moor-kids.nl ), Luxor( www. fysio-luxor.nl ), Kinderfysiotherapie Zeewolde( www.kinderfysiotherapiezeewolde.nl ) en Logopediepraktijk Mireille Peters( www.logopediezeewolde.nl ).

Know ME! Productions brengt Winterblues in IKTheater

De 25-jarige zangeres Naomi Wallenburg is na het behalen van haar studies Algemene Cultuurwetenschappen, Literatuurwetenschappen (BA) en Comparative Arts and Media studies (MA), haar eigen productiebedrijf Know Me! Productions begonnen; een bedrijf ten behoeve van verschillende kunstuitingen en disciplines. Met haar achtergrond in de muziek en het theater besloot Naomi vanuit Know Me! Productions een theaterconcert te produceren. De voorstelling Winterblues is de eerste show

die de komende maanden gespeeld zal worden in het IKTheater. Winterblues is een concert waarin Mara op zoek gaat naar haar identiteit en waar thema’s als bitterheid, liefdesverdriet, het leven en geluk centraal staan.

Het IKTheater is een intiem theater gevestigd aan Krachtenveld 28 in Zeewolde. “Ik heb een vrijbrief gekregen om iets met de ruimte te doen. Daarom heb ik het IKTheater ingericht op een manier waarvan ik denk dat het perfect aansluit bij de show van Call Me Mara. Intiem en sfeervol”, aldus Naomi, die na deze shows de programmering van het IKTheater verder zal ontwikkelen. “Als programmeur van het theater wil ik een plek creëren waar veelbelovende, opkomende en verrassende performances een podium kunnen krijgen. Een eigentijds en breed toegankelijke programmering waar maatschappelijke thema’s voorbij mogen komen. Een plek waar elke show een verrassing is en een sfeer oproept dat aansluit bij het karakter van

het theater.” Het theater is geschikt voor max. 45 personen. De eerste voorstellingen zijn op vrijdag 21 februari om 20.00 uur, zondag 23 februari om 16.00 uur, vrijdag 28 februari 20.00 uur, zondag 9 maart om 16.00 uur. Kaartjes zijn €15,00 per persoon. Reserveren kan via info@knowmeproductions.nl. Na de voorstelling is er gelegenheid om na te genieten onder het genot van een drankje. Dat maakt het IKTheater een ideaal als bedrijfsuitje of als uitstapje met een vereniging. “Maar we willen niemand uitsluiten en dus kunnen particulieren zich ook aanmelden voor een voorstelling”, laat Naomi weten. Het IKTheater kent geen deurverkoop. Belangstellenden kunnen gratis lid worden van het theater. Dit kan door een e-mail te sturen naar info@knowmeproductions, ovv. ‘Ja! Ik word lid van het IKTheater ‘. De leden van het IKTheater worden op de hoogte gehouden van wat er speelt en kunnen zich inschrijven voor de voorstellingen.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

3

maakt verschil in Zeewolde Zorgen voor Zorg Participatiewet, Jeugdzorg, Wmo en Passend Onderwijs zijn taken die uitgevoerd gaan worden door de gemeente. Daar kan iedereen, vroeg of laat mee te maken krijgen. Het gaat over u, uw gezin of uw naasten. Wij kijken met gezond verstand samen met u naar de juiste zorg en mogelijkheden.

uggen

Yvonne van Br

SOCIAAL ACTIEF DUURZAAM CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot komt naar Zeewolde CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot brengt woensdag 26 februari een bezoek aan Zeewolde. Ze gaat daarbij onder meer naar de Oude Bieb en spreekt over de decentralisaties in de jeugdzorg. Hanke Bruins Slot (36) zit sinds 2010 in de Tweede Kamer. Haar

vader Harm was van 1984 tot 1990 burgemeester van Zeewolde. Hanke zat in die tijd nog op de basisschool. Vanaf 15.30 uur zal Hanke Bruins Slot haar visie geven op de decentralisatie in de jeugdzorg. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd.

Maak kennis met de Musickidz Als je wilt bepalen wat je leuk vindt en je wilt ergens goed in worden, dan moet je zo vroeg mogelijk beginnen. De Blue Seals realiseren dit zich maar al te goed. Vandaar dat dit Muziek- en showkorps is begonnen met een nieuw project speciaal voor jonge kinderen.

Het project heeft de naam ‘Musickidz’ gekregen en is bedoeld om jonge kinderen kennis te laten maken met muziek en ritmiek. Kinderen vanaf 6 tot en met 9 jaar kunnen deelnemen aan dit project en voor 10 euro per maand krijgen zij één keer per week les. Deze ‘lessen’ worden op een hele speelse manier gegeven en de kinderen krijgen niet met één maar met veel meer verschillende soorten instrumenten te maken. Ook wordt er veel bewogen om het gevoel voor ritme aan te leren en verder uit te bouwen. De Musickidz zijn in september al begonnen met een groep van 6 kinderen en momenteel wordt er een tweede groep gevormd waarvoor kinderen zich kunnen opgeven. In ieder geval kunnen nieuwe deelnemers op elk moment instromen. Want hoe

meer deelnemers, hoe meer plezier. Uiteindelijk zullen de kinderen ook zelf optreden, op deze manier krijgen ze al snel door wat hier allemaal bij komt kijken en doen ze ervaring op. Zo heeft de eerste groep kinderen al opgetreden bij het midwinterconcert van de Blue Seals op zaterdag 8 februari. De Musickidz maakten hierbij muziek met allerlei huishoudelijke materialen zoals emmers, kranten, bekers, tafels en stoelen. Ze lieten hierbij niet alleen ritme maar ook show zien. Het was een groot succes en indrukwekkend om te zien hoe de kinderen plezier uitstraalde. Op jonge leeftijd heeft deze groep dus nu al ervaring opgedaan bij een concert voor ongeveer 200 mensen. En zij hebben hier een herinnering aan overgehouden in de vorm van een oorkonde. Maar bovenaan stond het plezier en het samen werken aan ritme en muziek.

Wilt u ook dat uw kind kennis maakt met muziek en show of wilt u eerst meer informatie over de Musickidz? Mail dan naar jeugdblueseals@blueseals.nl, of bel met 06-40260694.

WEEKAANBIEDING Zonnebloembrood van 2,60 voor.....

2,45

Ontbijtkoek van Bakkerij 2,25 van Bentum’s

1,95

Torenstraat 18

Zeewolde voor..... 036 5221972

van Bentum’s Bentum Bakkerij To T renstraat 18 Zeewolde 036 5221972

Houthakker steaks

4 voor ........................€

6,-

150 gram grillworst + 150 gram kookworst

Samen voor........ €

2,95

Slagerij Boshuizen

Torenstraat 22, 3891 BZ Zeewolde Tel. 036 - 522 75 35 www.slagerijboshuizen.nl


Dinsdag 18 februari 2014

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

4

Dinsdag 18 februari t/m maandag 24 februari 2014

Gemeentepagina Werk in uitvoering Kort nieuws Zeewolde Natuurlijk

Plaats

Uitvoering

Werkzaamheden

Aanloophaven en Raadhuisplein

20 oktober tot midden april 2014

Herinrichting Aanloophaven. U kunt enige hinder van de werkzaamheden ondervinden. De omleiding naar het gemeentehuis wordt met borden aangegeven en kunt u vinden op www.zeewolde.nl.

> Narcis

Diverse straten in Zeewolde (binnen/buiten bebouwde kom)

12 november tot voorjaar 2014

Asfaltonderhoud. Ter plaatse worden de werkzaamheden vermeld en zo nodig wordt een omleiding aangegeven.

Meer­informatie:­www.zeewolde.nl­ In tegenstelling tot de tulp is de narcis van oorsprong inheems in Nederland. Vroeger kwam deze soort algemeen voor in Nederland. Nu niet meer. Dit komt waarschijnlijk door de giftigheid. Boeren zagen de narcis daarom liever niet in hun weiland staan. In zuid/oost en noord/oost Nederland is de wilde narcis hier en daar nog aanwezig. Deze groeit daar vooral op vochtige en lichte plaatsen; bijvoorbeeld langs beekjes en langs bosranden. Ook in Zeewolde staan op diverse plaatsen narcissen. De laatste jaren zijn vooral langs de invalwegen bollenmengsels aangepland. Hier staat de wilde narcis niet in, maar de grotere broer uit zuid Europa (de trompet narcis). Door de zachte winter is de ʻnatuurʼ dit jaar erg vroeg. De narcissen stonden daardoor al in januari in knop en nu al in bloei. In een normale winter zie je dan hooguit het sneeuwklokje in bloei. Is dit zorgelijk?? Welnee. Winters variëren in Nederland vanwege de ligging aan zee. Geniet vooral van alle bloemen zo vroeg in het jaar.

Koopzondagen 2014 Het College van Burgemeester en Wethouders heeft vastgesteld wanneer de winkels geopend mogen zijn op zon­ en feestdagen in 2014. In de gemeente Zeewolde gelden drie verschillende ge­ bieden:­Centrum,­Schepenveld­en­overig­ grondgebied. Per gebied mogen de winkels maximaal 12 keer geopend zijn op zon­ en feestdagen. Overigens zal de gemeenteraad na het raadplegen van het digitale burgerpanel voorstellen bespreken om de Winkeltijdenverordening te wijzigen. Dit kan over enkele maanden leiden tot andere openingsdagen. Centrum 21 april 25 mei 29 mei 1 juni 9 juni 15 juni 22 juni 29 juni 6 juli 13 juli 30 november 21 december

(2e Paasdag) (zondag) (Hemelvaartsdag) (zondag) (2e Pinksterdag) (zondag) (zondag) (zondag) (zondag) (zondag) (zondag) (zondag)

Informatie

Openbare bekendmakingen

dinsdag 18 februari

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING Wij hebben de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning ontvangen: Locatie­

Omschrijving­

Activiteit­*­

Datum­ontvangst­

Dossiernummer

Oogstweg 18 Pluvierenweg

uitbreiding loods 1 04-02-2014 14Z0001156 dempen sloot en 2 06-02-2014 14Z0001269 aanplant plantsoen Gruttoweg 29 volières 1,3 06-02-2014 14Z0001258 Wielseweg 3 VA10 tuinhuisje 1 10-02-2014 14Z0001355 Wielseweg 3 KI1 tuinhuisje 1 10-02-2014 14Z0001360 Wielseweg 3 GA4 tuinhuisje 1 10-02-2014 14Z0001358 De stukken liggen vanaf 19 februari 2014 ter inzage bij de Servicebalie in het gemeentehuis tijdens openingstijden. Als belanghebbende kunt u een schriftelijke reactie indienen. U kunt echter nog geen bezwaar indienen.

Inzameling plastic afval Deze week wordt het plastic verpak­ kingsafval ingezameld. Let op! Er wordt ingezameld op woensdag 19 februari en donderdag 20 februari. Raadpleeg voor de juiste inzameldag de afvalkalender op http://inzamelkalender.hvcgroep.nl/. De inzameling start ʼs ochtends om half acht. U kunt de zakken aanbieden op de plaats waar u ook de minicontainer plaatst. Zet de zakken niet al de avond voorafgaand aan de inzameldag aan de weg. De kans dat het afval gaat zwerven of een prooi wordt voor katten of ongedierte is dan veel groter. Laten we er met elkaar voor zorgen dat het dorp schoon blijft!

VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Wij hebben de volgende omgevingsvergunningen verleend: Locatie­

Omschrijving­

Activiteit­*­

Datum­besluit­

Dossiernummer

Priempad 12 bewaarplaats 1 11-02-2014 13Z0012540 De stukken liggen vanaf 19 februari 2014 ter inzage bij de Servicebalie in het gemeentehuis tijdens openingstijden. Als u belanghebbende bent en u bent het niet eens met een hierboven genoemd besluit dan kunt u binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Deze termijn gaat in op de dag na de genoemde besluitdatum. U kunt dit doen bij burgemeester en wethouders. In het bezwaarschrift moet u motiveren waarom u het niet eens bent met het besluit en u moet het ondertekenen. U kunt naast het indienen van een bezwaarschrift een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U moet dan een kopie van het bezwaarschrift meesturen. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij deze rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Voor de behandeling van een voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen. De griffie van de rechtbank informeert u over de hoogte van dit bedrag en over de manier van betalen. Meer informatie vindt u op onze website www.zeewolde.nl/bekendmakingen.

Klus vrijwilliger Een jongerenorganisatie zoekt voor zo af en toe een handig iemand. U kunt zelfstandig onderhoudswerk verrichten of dit eventueel samen met de jongeren doen. Bent u handig in klusjes uitvoeren? Neem dan contact met het Steunpunt op! (onderdeel van St. Wolderwelzijn) Ravelijn 1 (in de bibliotheek) 3891 GN Zeewolde | 036 523 47 11 info@steunpuntzeewolde.nl www.steunpuntzeewolde.nl

* Activiteit 1 = bouwen, 2 = uitvoeren werk, 3 = afwijken bestemmingsplan, 4 = brandveilig gebruiken, 5 = milieu inrichting oprichten of veranderen, 6 = slopen, 7 = kappen, 8 = opslaan roerende zaken, 9 = uitweg maken Schepenveld 30 maart 6 april 13 april 21 april 4 mei 18 mei 25 mei 29 mei 1 juni 9 juni 7 december 14 december

(zondag) (zondag) (zondag) (2e Paasdag) (zondag)* (zondag) (zondag) (Hemelvaartsdag) (zondag) (2e Pinksterdag) (zondag) (zondag)

Overig grondgebied 23 maart (zondag) 30 maart (zondag) 6 april (zondag) 13 april (zondag) 27 april (zondag) 4 mei (zondag)* 11 mei (zondag) 18 mei (zondag) 25 mei (zondag) 1 juni (zondag) 15 juni (zondag) 22 juni (zondag)

VERLOREN OF GEVONDEN VOORWERP? Meld het via www.verlorenofgevonden.nl of bel naar de receptie van het gemeentehuis (tel: 5229501).

* Tot 19.00 uur (Winkeltijdenwet artikel 2 lid 1b)

Gemeente Zeewolde, Postbus 1, 3890 AA, Telefoon (036) 5229522, Jaargang 20, week 08 18 februari. Openings­tijden­Servicebalie:­maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur, woensdagmiddag 13.30 - 16.30 uur, donderdagavond 18.00 - 21.00 uur, vrijdagmiddag 13.30 - 16.30 uur. Afspraken met collegeleden: via het bestuurssecretariaat (036) 5229445. Servicetelefoon: maandag t/m vrijdag 9.00 tot 17.00 uur, (036) 5229522. I: www.zeewolde.nl, E: info@zeewolde.nl, Twitter: @gemzeewolde


Varia

Dinsdag 18 februari 2014

Informatiebijeenkomst over lokale energie

Er wordt veel gesproken over de “energiewende”. De meningen lopen uiteen, bijvoorbeeld: windenergie zorgt voor meer CO2 uitstoot tegenover windenergie voorkomt juist CO2. Een ding is echter zeker: minder energie verbruiken zorgt voor minder CO2 uitstoot. Minder energie verbruiken is heel goed mogelijk voor huishoudens en voor bedrijven. Al heel wat jaren wordt aandacht voor dat besparingsaspect gevraagd. Nog steeds zijn er veel kansen. Besparen zorgt dat er minder schadelijke stoffen in de atmosfeer komen en het zorgt ervoor dat uw portemonnee minder snel leeg

gaat. Minder gebruiken en toch hetzelfde of een hoger comfort dat kan! Veel kunt u zelf ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan spaarlampen of LEDverlichting, bewegingsschakelaars op relevante plaatsen, apparaten niet op stand-by laten staan, koel- en/of vrieskasten met een A++ rendement. Ook is het de moeite waard om te onderzoeken of het wellicht verstandig is om uw CV kachel eerder te vervangen. Dat kan zorgen voor meer warmte per m3 gas maar ook minder elektriciteitsverbruik. Vaak blijkt zomaar 10% besparing mogelijk en dat scheelt bijvoorbeeld een huishouden al snel €200,- per jaar. Wilt u hulp

bij het samenstellen van een besparingsplan, neem dan contact op met LEON Zeewolde. En hoe zit dat nu met dat verhaal over windenergie? Feitelijk zijn beide stellingen waar. Het opwekken van elektriciteit met een windturbine zorgt ervoor dat veel minder schadelijke stoffen in de atmosfeer komen. Maar…. de grote energiemaatschappijen die opwekken met olie-, kolen- en gascentrales spelen niet of nauwelijks in op deze veranderende werkelijkheid. Een kolencentrale bijvoorbeeld is niet snel te starten of te stoppen als er minder of meer windenergie beschikbaar is. Dus blijven ze doordraaien en de lucht verontreinigen. Dinsdag 25 februari organiseert LEON Zeewolde een informatieavond over bovenstaande onderwerpen in Het Kruispunt. Het gaat dan niet alleen over de vraag waarom het aantrekkelijk en financieel voordelig is om gebruik te maken van lokaal opgewekte energie, maar ook over energiebesparing. De avond biedt volop tips om zelf te komen tot minder energieverbruik. Op die manier wordt Zeewolde in elk geval schoner. Samen minder energie gebruiken is heel goed voor onze lokale leefomgeving! Meer informatie en aanmelden op www.leonzeewolde.nl.

Toenemende zorg over zorg bij debat ouderenbonden in De Sfinx Alle acht politieke partijen waren woensdagmiddag in De Sfinx aanwezig bij het verkiezingsdebat over het ouderenbeleid in Zeewolde. Sommige partijen hadden hun lijsttrekker afgevaardigd, andere hielden het bij iemand (anders) die hoog op de lijst stond. De acht kandidaat-raadsleden waren Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde), Wim van der Es (VVD), Carla van Dongen (CDA), Harry Hübbers (ChristenUnie), Jan Klop (PvdA/GroenLinks), Gerrit van der Meer (D66), Karin Thielen (BurgerBelang) en Johan Scheen (Zeewolde Liberaal). Elk van hen kreeg vijf minuten iets te vertellen over het eigen verkiezingsprogramma en dan specifiek wat daarin stond over ouderenbeleid. Na de pauze mochten de (circa honderd) senioren hun veelal kritische vragen stellen aan het forum. De discussie werd daarbij geleid door Mannes Schoppink. De bijeenkomst was een initiatief van de ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB.

naar het dorp te krijgen en de bereikbaarheid van Zeewolde te vergroten door betere aansluiting op de trein in Almere en Harderwijk. Een goede toiletfunctie in het centrum van Zeewolde zou volgens de nieuwe VVD-lijsttrekker ook geen overbodige luxe zijn. Karin Thielen (BurgerBelang) bracht de spoedige uitbreiding van de Sfinx nog maar eens ter sprake. Een hospice in Zeewolde zou volgens haar voorkomen dat mensen op het laatst van hun leven nog naar elders moeten verhuizen. Tevens pleitte Thielen voor een ondergrondse parkeergarage. ,,Dan krijgen de bewoners van De Sfinx ook eindelijk een beter uitzicht,” noemde ze een bijpassend voordeel. Gerrit van der Meer, de nieuwe lijsttrekker van D66, zei uit te gaan van de ‘eigen kracht van de mens’. Daarbij hoorden volgens hem zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen en meer ‘omkijken naar elkaar’. Andere wensen in de zorg waren voor Van der Meer een eigen huisartsenpost, een ambuCarla van Dongen (CDA) pleitte lancepost in het dorp, intramurale voor wijkzorgteams met een wijkzorg en een hospice. Winnie Prins agent en een wijkzuster, ‘zoals we (Leefbaar Zeewolde) sprak ook die vroeger kenden’. Volgens een klein beetje als wethouder. Ze eestdagen en eenhaar gelukkig, kon daar een signaalfunctie van vertelde dat er eind februari gend en Wim voordelig nieuwjaar! uitgaan. van der Es (VVD) sprekken komen met het ‘zorgkanwilde dat ouderen zo dicht mogetoor’, waarna duidelijk wordt of lijk bij de zorg kwamen te wonen. er intramurale zorg (Seaewald?) Volgens hem moest er echter wel mogelijk is in Zeewolde. Wel be‘keuzevrijheid’ zijn. Tevens riep treurde ze het dat de gesprekken hij op de ambulancepost weer niet eerder waren afgerond. Prins

zei ook wel graag een ambulancepost in het dorp te willen, ‘maar daarvoor ben je afhankelijk van anderen’. Johan Scheen (Zeewolde Liberaal) noemde het een schande dat het mogelijk is dat zoveel ouderen eenzaam zijn. Hij wilde dat vrijwilligers en mantelzorgers beter ondersteund werden. Scheen stelde voor een ‘zorgombudsman’ in het leven te roepen. Hij wees er voorts op dat het ‘VVD/PvdA-kabinet’ de gemeenten opzadelde met de negatieve gevolgen van een fikse bezuinigingsoperatie. Jan Klop (PvdA/GroenLinks) zei blij te zijn dat tal van 65plussers actief zijn in de Zeewolder samenleving. Klop wenste een 24 uurszorgvoorziening in Zeewolde, evenals een ambulancepost en delen van een polikliniek. Ook zou intramurale zorg in eigen omgeving mogelijk moeten zijn. De PvdA/GroenLinks-voorman pleitte voor één wethouder ouderenbeleid, jeugdzorg en Wmo. Harry Hübbers (ChristenUnie) sloot de rij sprekers. Hij vertelde dat hij als predikant regelmatig met ouderen in contact kwam en zodoende iets van ‘hoop en geloof’ mocht delen. Volgens hem zou dat elkaar voorthelpen door veel meer mensen kunnen worden gedaan. Hij pleitte voor een mentaliteitsverandering. ,,Kijk om je heen,” stelde hij voor. Voor hem was daarmee niets alles gezegd. Alleen waren toen ook zijn vijf minuten voorbij…

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Natuurwandeling met IVN Zeewolde IVN Zeewolde organiseert regelmatig wandelingen in de schitterende natuur van Zeewolde. De natuurwandelingen worden gehouden onder leiding van een IVN gids op de 1e en 3e donderdag van de maand. De vertrektijd is om 09.30 uur bij de Roode Schuur, Dasselaarweg 29 en de wandeling duurt circa twee uur. U houdt van wandelen in de mooie natuur rond Zeewolde en u loopt niet graag alleen? Dan bent u van harte welkom om met een groep van natuurliefhebbers de natuur rondom Zeewolde nog beter te leren kennen. Bij elke wandeling staat een thema centraal. Tijdens de ene wandeling is de aandacht meer gericht op vogels, een andere keer op (winter) pad-

1 5

denstoelen en de volgende keer op bomen of planten. De wandelroutes gaan afwisselend door de bossen bij de Roode Schuur, het IVN natuurpad, het strand, de Voorlanden, de Gelderse Slenk, de Stille Kern, het gronddepot, enz. Op deze manier verkennen we alle natuurgebieden van ons dorp. In de komende maanden wordt gewandeld op 20 februari, 6 en 20 maart, 3 en 17 april.

Als u belangstelling hebt dan kunt u op een van de bovengemelde data gewoon aansluiten bij de wandelgroep. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jeannette Rubbens, j.rubbens@xmsnet.nl, tel: 06 16242695 of 036-5223648

Klauterwoud op het gronddepot In een vorige jeugdraadsvergadering kwam het Natuurspeelbos in het voormalig Gronddepot aan de orde. Daarvoor zou een leuke naam verzonnen moeten worden. Na een stemronde waren er veel voorkeuren: Zeewollywood, Fun Zone Zeewolde (FZZ), Bosje Boompje Speeltuintje, Het Klauterwoud, ’t Polderbos, Bospad Zeewolde en Natuurlijk Speelbos. De kinderen moesten daarmee aan de slag in de klas op hun school. Het was de bedoeling dat ze een kort filmpje zouden maken in hun klas van circa een minuut. Daarop moest te zien zijn hoe de naam ge-

kozen is in de klas en waarom. Vervolgens werden aan de jeugdraad alle filmpjes getoond. De vijf beste filmpjes werden voorgelegd aan mevrouw Prins van de CNOR (naamgevingscommissie). Zij kijkt samen met de commissieleden naar alle inzendingen. Uiteindelijk is het filmpje van Michelle van Lierop van ’t Kofschip uitverkoren. De naam van het Natuurspeelbos wordt Klauterwoud. Op het filmpje is te horen dat deze naam de meeste stemmen had, omdat je er lekker kunt klauteren en de naam ook nog rijmt.

Samenwerking Zeewolde en Jeugdsportfonds De gemeente Zeewolde gaat samenwerken met het Jeugdsportfonds Gelderland. Het Jeugdsportfonds stelt zich ten doel om kinderen van financieel minder draagkrachtige ouders een kans te bieden te gaan sporten.

Zeewolde neemt deel in het Jeugdsportfonds voor een bedrag van € 4.500,- euro per jaar. Zwart op wit staat dat de komende vier jaar ongeveer 72 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar € 250,- beschikbaar wordt gesteld voor de betaling van contributie en de aanschaf van sportkleding. Aanmelding voor het Jeugdsportfonds gaat via intermediairs zoals (jeugd) hulpverleners en buurtsportcoaches.

Na aanmelding door de intermediair volgt controle van het Jeugdsportfonds. Als uit controle goedkeuring vloeit, zorgt het fonds voor betaling aan de sportvereniging. In elke bij het Jeugdsportfonds Gelderland aangesloten gemeente heeft een lokale organisatie de taak van vraagbaak. In Zeewolde is dat het Wolderwelzijn. Zij zal vragen beantwoorden van ouders en sportverenigingen en contacten met intermediairs onderhouden.

De samenwerking komt voort uit een voorstel dat de SDV deed aan de gemeente Zeewolde. De overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van 4 jaar.

Twaalf koopzondagen vastgesteld De gemeente en negen ondernemers uit Zeewolde hebben de data bepaald voor de openstelling van de winkels op koopzondagen en -feestdagen in 2014. Er zijn drie gebieden aangewezen met verschillende data. De drie gebieden zijn Centrum, Schepenveld en Overig grondgebied. Het tuincentrum in gebied Schepenveld speelt in op seizoen producten en zal daarom met name in het voorjaar geopend zijn. De supermarkten in het Centrum en Overig grondgebied willen de Zee-

woldense klant bedienen en niet de toerist en zijn daarom buiten het zomerseizoen op de zondag open. De Plus heeft voor dit jaar een ontheffing en is op alle zon- en feestdagen geopend vanaf 16.00 uur.

De eerste koopzondagen vinden op de volgende data plaats: 21 april Centrum, 30 maart Schepenveld en 23 maart Overig grondgebied. Op de website van de gemeente zijn de data van de koopzondagen te vinden.

DE JURIST BEANT WOORDT: WORDT EEN ONTSLAG OP STAANDE VOE T VERMELD IN EEN VOG?

Wolderwijd

voor uw nieuwe baan waar de VOG wordt gevraagd. Voor bepaalde j u r i s t e n voor beroepen is het zelfs verplicht om a d v i s e r e n & p r o c e d e r e n een VOG te overleggen. Dit geldt Ik ben bij mijn laatste werkgever op bijvoorbeeld voor onderwijzers en ede rechtshulp niet duur te zijn! Behalve werkgevers staande voet ontslagen. Gelukkig heb hoeft taxichauffeurs. ik alweer uitzicht op een nieuwe baan. kunnen ook verenigingen en andere De nieuwe werkgever vraagt echter organisaties vragen om een VOG. Voor een verklaring omtrent het gedrag van de aanvraag van een werkvergunning mij. Staat hierin ook vermeld dat ik op of visum is eveneens een VOG vereist. staande voet ben ontslagen? Tegenwoordig staat op de VOG Een verklaring omtrent het gedrag, vermeld aan de hand van welk kortweg VOG, is een verklaring van de risicogebied of screeningsprofiel de overheid waaruit blijkt dat uw justitiële aanvrager is gescreend. Indien blijkt verleden geen belemmeringen vormt dat uw VOG beperkingen voor een

*

eventuele nieuwe baan oplevert dan wordt de VOG in zijn geheel niet afgegeven. Aangezien het gaat om een verklaring vanuit de overheid over het justitiële verleden van de aanvrager staan gebeurtenissen zoals een ontslag op staande voet logischerwijs niet vermeld op de VOG. Ook omtrent justitiële strafbare feiten staat niets vermeld op de VOG. Inhoudelijk zegt de VOG daarom eigenlijk niets. Het is simpelweg een verklaring waaruit blijkt of de VOG belemmeringen oplevert voor het doel waarvoor het is aangevraagd. Sec de afgifte van een

VOG impliceert dus al dat uw justitiële verleden formeel van ’smette vrij is’. U kunt een VOG behalve bij de gemeente ook online aanvragen. De beoordeling en afhandeling van de VOG zijn in beide gevallen exact hetzelfde alleen zijn de kosten voor de online afhandeling wat lager. Nadat de aanvraag is ontvangen wordt er nagegaan of u strafbare feiten hebt gepleegd. Indien dat niet het geval is ontvangt u binnen vier weken een VOG. Als er wel sprake is van strafbaar gedrag, dan wordt beoordeeld of dit gedrag een belemmering vormt voor het doel waarvoor u de VOG hebt

aangevraagd. U kunt binnen zes weken bezwaar maken tegen de weigering om een VOG af te geven. Mocht het bezwaar ongegrond worden verklaard dan staat de weg bij de bestuursrechter open om hiertegen in beroep te gaan. Via deze vaste column in de Zeewolde Actueel geven de juristen van Wolderwijd Juristen antwoord op allerhande juridische vragen van lezers. Mocht u ook een juridische vraag hebben voor onze juristen? Stuur uw vraag op naar vraag@wolderwijdjuristen.nl en wij helpen u graag een (juridisch) handje op weg.

Jupiterweg 19 Zeewolde | T: 036 522 7007  | E-mail: info@wjuristen.nl  | Gratis inloopspreekuur elke dinsdag 13:30 - 16:00


Dinsdag 18 februari 2014

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

6

Leefbaar Zeewolde is de grootste politieke partij; de enige échte lokale partij die opkomt voor uw lokale belangen. Steeds meer mensen kiezen bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de lokale partij. Leefbaar Zeewolde is volstrekt onafhankelijk en is er al bijna 20 jaar voor de Zeewoldenaren! Wij hebben opnieuw uw steun nodig om op de ingeslagen weg door te gaan en onze gezamenlijke doelstellingen verder te bereiken: een mooi en leefbaar dorp waar mensen in een dorpse, prettige, groene en ruime omgeving veilig kunnen wonen, werken, recreëren en vooral met respect met elkaar en onze omgeving omgaan.

U heeft de sleutel in handen. Wij kiezen voor u! Kiest u voor Leefbaar Zeewolde? Stem lijst 1.

Zeewolde natuurlijk leefbaar Ik kies voor Leefbaar Zeewolde. Ik ben geboren in Breda en daar ook opgegroeid. Vanaf 1990 woon ik met veel genoegen samen met mijn partner Ria in Zeewolde . Naast mijn dagelijkse werk ben ik actief als medeorganisator en vrijwilliger bij verschillende evenementen en verenigingen in Zeewolde. De uitkomsten van de Leefbaarheidsmonitor laten duidelijk zien dat mensen heel bewust voor Zeewolde kiezen. Rust, ruimte, natuur, de beperkte omvang van Zeewolde en vooral het dorpse karakter zijn de belangrijkste redenen om hier te wonen. Ik ga mij inzetten om deze waarden voor u te behouden.

‘Mijn naam is Helmut Hermans, nummer 5 op lijst 1’

‘Voldoende sportaccommodaties’ ‘De Sportraad moet een leidende rol spelen bij de ontwikkeling van een integraal sportplan. Ik vind dat de gemeente eenmalig moet investeren in nieuwe sportaccommodaties zoals een goede sportzaal in de Polderwijk en een atletiekbaan. Exploitatie en het onderhoud is in principe de verantwoordelijkheid van de sportverenigingen. Duidelijk beleid dient ervoor te zorgen dat alle sportverenigingen op de hoogte zijn van de verdeling van de subsidies.’

‘Passende werkgelegenheid voor Zeewoldenaren’ ‘Zeewolde is tot de MKB-vriendelijkste gemeente van Flevoland uitgeroepen. Ons dorp heeft verschillende soorten bedrijfsterreinen waar echte ondernemers terecht kunnen. Ik streef naar bedrijven die hier echt passen. Die werkgelegenheid bieden voor onze inwoners, die maatschappelijk betrokken zijn bij ons dorp en die stageplekken bieden aan onze scholieren en studenten. Die bedrijven zijn wat mij betreft van harte welkom in Zeewolde.’ U ziet dus, nog meer dan genoeg werk aan de winkel. Ik wil mij daar persoonlijk voor blijven inzetten. Kunt u zich vinden in deze ideeën? Stem dan op woensdag 19 maart op Leefbaar Zeewolde.

1 lijst

www.leefbaarzeewolde.nl

Vacatures Voor persoonlijk kledingadvies

Nanda Otten professioneel kleuren stijldeskundige Akkerroos 37 - Zeewolde - Tel. 06 - 34 73 11 14 www.kleuruniek.nl

Beveilig wat je dierbaar is...

Wij zijn verhuisd naar Sulky 8D, Zeewolde

Uw Motorzaak in Zeewolde

www.MotorServiceZeewolde.nl Tel. 06 - 3100 4200

Word collectant

ELEKTROTECHNIEK & BEVEILIGING BV.

• Beveiliging • elektrotechniek • verlichting • Domotica • telefonie/Data • 24-uurs service • Particulier en zakelijk • Prettig geprijsd • Altijd vertrouwd

erlichting 036 - 522 90 01 rs service w w w. h a s s i n g va n h e z e l . n l

Wittenburg BV, met zijn hoofdkantoor en productie in Zeewolde Nederland, is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van speciale plastic grondstoffen. Onze plastics vinden hun toepassing in medische-, voedsel- , consument- en industriële toepassingen over de gehele wereld. Wittenburg BV weet zich te onderscheiden door een bewezen staat van dienst als specialist in zijn vakgebied. Het bedrijf kenmerkt zich door een hoge mate van flexibiliteit in op maat gemaakte plastic compounds. Onze klantgerichtheid impliceert dat we soepel kunnen inspelen op de wensen van onze klanten. Een belangrijke rol hierin speelt onze proeffabriek. Deze is volledig ingericht met techniek voor het maken en de verwerking van onze compounds, zoals spuitgietmachines, extruders en een extrusieblaaslijn. Met behulp hiervan zijn we in staat om zeer snel een proefcompound te ontwikkelen, te produceren en te leveren. Voor onze proeffabriek zijn we op zoek naar

MEDEWERKER PROEFFABRIEK Werkpakket:

• Je bereid producties voor door op nauwkeurige wijze de diverse ingrediënten af te wegen. • Je produceert ontwikkelproducten en kleine commerciële orders op zowel enkelschroefs- als dubbelschroefs- extruders. • Je optimaliseert de extrudercondities om tot een goede kwaliteit van onze producten te komen. • Je doet kleurafstellingen voor onze gekleurde proefmonsters. • Je ondersteunt ontwikkeling door het zo snel mogelijk produceren, testen en verzenden van proefmonsters (granulaat) naar klanten. • Je rapporteert aan het hoofd van de proeffabriek.

Profiel: • • • • • • •

Collecteweek 23 - 29 maart 2014 WWW.ZOA.NL/COLLECTE

Je bent een enthousiaste jonge medewerker van minimaal 20 jaar oud. Je bent een harde werker die graag bij wil leren en zichzelf wil verbeteren. Je werkt nauwkeurig en bent in staat om ook onder druk te presteren. Jij bent een teamwerker en hebt goede communicatieve vaardigheden. Jij beleeft plezier in het verbeteren van kritische producten en productieprocessen. MBO werk en denk niveau Ervaring in kunststoffen is een pré.

Voor meer informatie, of het toesturen van uw sollicitatie per e- mail, neem contact op met: Werner Kolb, Hoofd Productie, tel.: 06- 29040626, mail: wk@wittenburgbv.nl. Bezoek ook eens onze website: www.wittenburgbv.nl


Varia

Zeewolde Liberaal presenteert verkiezingsprogramma Als laatste partij presenteerde Zeewolde Liberaal zaterdagochtend haar verkiezingsprogramma voor de nieuwe raadsperiode 2014-2018. Dat gebeurde in De Oude Bieb. Lijsttrekker Cees Steijger overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Gerrit Jan Gorter. Steijger, die in 2010 voor de VVD in de gemeenteraad werd gekozen en drie jaar later zelfstandig verder ging, noemde zijn partij ‘sociaal-liberaal’. Ook ging hij in op de drie speerpunten van Zeewolde Liberaal: wonen, werken en leven. ,,We zijn lijst 8 en we hebben ook acht kandidaten die alle acht zo de raad in kunnen,” vertelde Steijger zijn speciale belangstelling voor het getal 8. Burgemeester Gorter ging daar nog even op door. ,,In mijn jeugd had je het tv-programma ‘Eén van de acht’ van Mies Bouwman. Daarbij was er een lopende band en moest je onthouden wat daar allemaal op stond. Zo is het ook met de verkiezingsprogramma’s. Wat er in staat is straks heel belangrijk bij de coalitieonderhandelingen. Dan moeten we weten waarover te praten valt.” Zeewolde Liberaal heeft op dit moment één zetel in de raad. ,,Alles tussen de één en de vijf is winst,” aldus Steijger. ,,De stemmen zullen ergens vandaan moeten komen. Die kunnen afkomstig zijn van Leefbaar Zeewolde, maar ook van de VVD of PvdA/GroenLinks.” ,,Ik had ons verkiezingsprogramma aanvankelijk op één A4-tje willen

houden, het zijn uiteindelijk zestien pagina’s geworden,” aldus lijsttrekker Cees Steijger zaterdagmorgen bij de presentatie. Bij ‘Ruimte voor Wonen’ denkt Zeewolde Liberaal onder meer aan meer variatie in woningbouw, het verbeteren van parkeren in wijken, het afschaffen van de welstandscommissie, het verfraaien van parken en groenvoorzieningen, goede bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Bij ‘Ruimte om te Werken’ zijn de aandachtsgebieden: het stimuleren van de werkgelegenheid (Zeewolde als E-commerce centrum, stimuleringsfonds Innovatie voor snel internet, meer dynamiek in bestemmingsplannen en voldoende blijvend gratis parkeren in het centrum), een gezonde en florerende agrarische sector, de

Beste Comakership 2014 Dit jaar werd tijdens het gala voor het eerst het beste Comakership 2014 van hogeschool Windesheim Flevoland gekozen. Communicatiestudenten Rembrandt Geutjes en Sanne Maarsingh sleepten de prijs in de wacht met hun vernieuwende Comakership waarmee studentenwoningen in Almere meer bekendheid willen geven. Ze ontvingen de prijs uit handen van onderwijswethouder René Peeters. De jury licht hun keuze toe: “Het is een compleet en innovatief concept, dat perfect past bij de ontwikkeling van de stad. En het draagt concreet

Voorleesfeest in de Bibliotheek Op woensdagmiddag 19 februari is er in bibliotheek Zeewolde een voorleesfeest waarbij het verhaal van ‘Peter en de wolf’ wordt verteld. Dit is een muzikaal sprookje van de Russische componist Serge Prokofjev over het jongetje Peter,

‘menselijke maat’ bij de uitvoering van de nieuwe bijstandswet en de gemeentelijke financiën blijvend op orde houden. ‘Bij Ruimte om te Leven’ ten slotte denken Steijger c.s. aan de zorgvuldige invoering van de nieuwe zorgtaken van de gemeente (met een professioneel Wmo-loket), zorgen voor ouderen én jongeren, goed en passend onderwijs, ruimte voor sportvoorzieningen op niveau, zorg voor dieren en natuur en ruimte voor kunst en cultuur. Zeewolde Liberaal is een lijstverbinding aangegaan met BurgerBelang. Zodoende kan voor een van beide partijen een eventuele restzetel worden behouden. De verkiezingen zijn op woensdag 19 maart. Voor meer informatie: www. zeewoldeliberaal.nl.

zijn opa, de eend, het vogeltje, de wolf en de jagers, waarbij de dieren de orkestleden uitbeelden. Het sprookje wordt opgevoerd door het voorleesteam van de bibliotheek. Na de voorstelling gaan we knutselen.

bij aan Almere als studentenstad. Daarnaast wordt het idee daadwerkelijk uitgevoerd door de organisatie. Tot slot is het Comakership op een natuurlijke en overtuigende wijze gepresenteerd door de studenten van Windesheim Flevoland.” Een Comakership is een specifieke opdracht uit de praktijk voor een student. Studenten gaan aan de slag voor externe opdrachtgevers en leveren in enkele maanden op hbo-niveau diensten of producten op. Rembrandt en Sanne voerden hun Comakership uit voor Almere City Marketing en Most Remarkable BV.

Het voorleesfeest begint om 14.30 uur, de toegang is gratis en alle kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom. Neem gerust je vriendjes en vriendinnetjes mee, maar geef je wél van te voren op bij de Informatie-Servicebalie van de bibliotheek.

130 vrolijke bezoekers Valentijnszwemdisco

DJ’s Ids en Sven draaiden tijdens de speciale Valentijnszwemdisco op vrijdag 14 februari. Zij verzorgden voor de 130 vrolijke bezoekers de muziek, gratis limonade en snoep (natuurlijk in de vorm van hart-

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

jes). Een filmpje met een aantal foto’s is te zien op de website www.zwemdiscozeewolde.nl, kijk op de pagina fotos. Bij de ingang kwam iedereen meteen in de stemming, ook daar lag snoep klaar.

De hal van het zwembad inclusief de kassa waren eerder die middag door beheerder Nico in Valentijnssferen omgetoverd. Ook binnen kon het niemand ontgaan dat het een speciale versie van de zwemdisco was. Met ballonnen, slingers van rode harten, de hele aankleding van de dj-stand en natuurlijk ook op de T-shirts werd het thema duidelijk gemaakt. In verband met het VakantieSportSpektakel (woensdag, donderdag en vrijdag in Het Baken) is er op vrijdag 21 februari geen zwemdisco. De eerstvolgende is op vrijdag 28 februari. De volgende themazwemdisco is op 25 april, dan gaat de organisatie op zoek naar de Koning en Koningin van de Zwemdisco. Meer info in april. De zwemdisco wordt georganiseerd door: Sportcomplex Het Baken en Stichting Luditis.

7

Verkiezingsonderwerpen dezelfde als vier jaar geleden

Opende Gerrit Jan Smit (voorzitter PCOB) woensdagmiddag in De Sfinx het ouderendebat, Jan Zwaan (voorzitter ANBO) mocht ‘m sluiten. Zwaan refereerde daarbij aan het debat dat werd gehouden voorafgaande aan de vorige raadsverkiezingen in 2010. De aanwezigen snapten onmiddellijk waar hij het over had. Onderwerpen die toen aan de orde kwamen, waren onder meer: betere aansluiting van het openbaar vervoer, het ongenoegen over het sneeuwruimen en het strooibeleid, de bezuinigingen die eraan zaten te komen en een nieuw en

groot woonzorgcentrum. Zwaan: ,,Verschillende partijen achtten het vier jaar geleden van groot belang dat de gemeente nu voort ging maken met de uitbreiding van De Sfinx en de ontwikkeling van een woonzorgcentrum in samenwerking met de zorgaanbieders.” De vertegenwoordigers van de acht partijen die woensdagmiddag bij het ouderendebat aanwezig waren, keken maar even niet naar de vele ouderen in de zaal. Alleen het sneeuwruimen was anno 2014 niet meer zo actueel, maar dat kwam in de eerste plaats doordat het nog helemaal geen winter was geweest…

Zonnekaart verschijnt medio maart

Medio maart is voor de inwoners van Zeewolde de digitale Zonnekaart (www.zonnekaart.nl) beschikbaar. De Zonnekaart maakt het mogelijk om te zien of het dak van de woning geschikt is voor zonnepanelen of zonneboilers. Ook kan de gebruiker met behulp van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering zal opleveren.

Winnaars Flevopenningen 2014

Zo’n 500 Flevolandse ondernemers en bestuurders waren er op vrijdagavond 14 februari getuige van dat Hajé Hotels & Restaurants uit Lelystad en Schothorst Feed Research, eveneens uit Lelystad, de begeerde Flevopenning voor respectievelijk toponderneming 2014 en meest innovatie onderneming 2014 in ontvangst namen. Dit jaar was de Creative Campus het podium voor de Flevopenningen, die werden uitgereikt door gedeputeerde Economie Jan-Nico Appelman van de provincie Flevoland en Annerie Vreugdenhil van ING .

Dinsdag 18 februari 2014

Betsy Adema - Jansen, gemeenteraadslid van de ChristenUnie, hoopt dat de Zonnekaart “net de stap kan zijn voor een inwoner om te besluiten zonnepanelen te nemen”. Zo kan de gemeente Zeewolde nog meer op een duurzame manier gaan voorzien in de stroombehoefte van de inwoners. De aanschaf van de Zonnekaart is het resultaat van een

motie die de ChristenUnie in juni 2013 indiende. De aanschafkosten van zonnepanelen en zonneboilers zijn hoog. “Om niet je spaargeld te hoeven aanbreken”, zo vertelt John de Vries, beleidsmedewerker Milieu bij de gemeente, “is het mogelijk te lenen via de Duurzaamheidslening Zeewolde. Je leent geld voor de aanschafkosten van de zonnepanelen bij de gemeente en betaalt tegen een gunstige rente de lening af”. Zeewolde is de vierde gemeente in Flevoland die overgaat tot de aanschaf. De aanschafkosten voor de Zonnekaart en de hosting voor de eerste drie jaar bedragen € 9000,euro.

Thema-avond over voeding en bewegen bij kanker Donderdag 27 februari is er in het Toon Hermans Huis aan het Gildenveld 73 om 20.00 uur een themaavond over voeding en bewegen bij kanker. In Nederland leven ongeveer 500.000 mensen bij wie ooit kanker is vastgesteld. Gelukkig genezen steeds meer mensen dankzij verbeterde behandelmethoden en nieuwe inzichten. Kanker kan door wetenschappelijk onderzoek in een steeds eerder stadium worden ontdekt en hierdoor ook vaker succesvol worden behandeld. Hierdoor genezen steeds meer mensen maar het herstelproces is vaak langdurig en vermoeiend. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat goede voeding in combinatie met de juiste dosis beweging herstelproces kan bevorderen. Sportief bewegen na de behandeling van kanker kan een belangrijke bijdrage leveren aan het opbouwen van conditie en kracht. Altius heeft een nieuw en uniek beweegprogramma genaamd: “OncoFit”. Bovendien kan een gezond voedingspatroon en een actieve leefstijl het risico op de terugkeer van kanker verminderen. U zult zich niet alleen fysiek maar ook mentaal beter (gaan) voelen. De thema-avond wordt verzorgd door diëtist Willy Angenent en bewegingswetenschapper drs. Ingrid van der Vlist. Beiden zijn verbonden aan Altius Fysiotherapeutisch Test en Trainingscentrum in Zeewolde. Zij informeren u graag!

Aan deze avond zijn geen kosten verbonden en vanaf 19.45 uur staan koffie en/of thee voor u klaar. Tijdens de voorjaarsvakantie ( week 8) is het Toon Hermans Huis gesloten. Dinsdag 25 februari is er van 10.30 uur tot 12.30 uur therapeutisch tekenen/schilderen onder leiding van Gerda Meijer en van 13.30 uur tot 15.00 komt de lotgenoten groep onder leiding van Desirée Mesker bij elkaar. Donderdagmiddag 27 februari is er van 14.00 uur tot 15.15 yoga onder leiding van Karin Vermeulen. Voor meer info: www.toonhermanshuiszeewolde.nl of tel: 0368450265

Garagedeuren & Zonwering Karssen * knikarmschermen * screens * rolluiken * renovatie * Plissé-horren voor raam en deur

* tevens het adres voor service en onderhoud

Overveld 9 - 3848 BT Harderwijk Tel. 0341-424740

Mini Opslag Harderwijk

OPSLAGBOXEN

In een droge ruimte met bewaking. Van 1m2 tot 75 m2. Voor bedrijven en particulieren Tevens buitenboxen te huur! Overveld 9 - 3848 BT Harderwijk Tel. 0341-424740

www.miniopslagharderwijk.nl


Dinsdag 18 februari 2014

Acupunctuur Kruiden Tuina

Jin Lian Acupunctuur Tel: 06-50511204

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

BekkenfysioZeewolde: De bekkenspecialist van Zeewolde!

8

NDEL

GLASHA

WOLDE ZEseE rvice,

Full tel noodhers inclusief D OOTVEL

R OLOF G

NAET

www.jinlianacupunctuur.nl ogrootveld@glashandelzeewolde.nl

Ambachtelijk Rijwielbedrijf

VOOR AL UW FIETSPLEZIER ook met trapondersteuning!

www.bekkenfysiozeewolde.nl Of bellen met 036-5227793

Henkpc

Ook voor: Harde schijf recovery Back-up mogelijkheden

Lepelaarweg 21 3897 LB Zeewolde Tel: 036-5239520 info@henkpc.nl www.henkpc.nl

De spijker op z’n kop bij uw verbouwing

Zeewolde 036 - 522 42 06 06-54990856

• nieuwbouw • verbouw • renovatie • onderhoud

Alles-in-1 Glasvezel Standaard boordevol gratis extra’s eerste 6 maanden

68.-

58./mnd*

Interactieve HD TV, Internet, Bellen met o.a.:

AD-10998/01-14

ü 2 HD tv-ontvangers ü Gratis Opnemen Pakket ü Gratis Spotify Premium

kpn.com/glasvezel | kpn winkel | 0800 0115

TIJDELIJK MEGAVOORDEEL

AKTIE

Kwaliteit voor een scherpe prijs

Bel ons voor alle voorkomende schilder, behang, sauswerkzaamheden, glasvezel plakken. Timmerwerkzaamheden

Tegen inlevering van deze advertentie ontvangt u 25% korting op al het voorkomende schilderwerk Geldig t/m 4 maart 2014

Tel.: 06-10737135 - www.gfhschilders.com

*Actieprijs geldt voor Alles-in-1 Glasvezel Standaard en Alles-in-1 Glasvezel Premium i.c.m. een jaarcontract. Na 6 maanden betaal je voor Alles-in-1 Glasvezel Standaard € 68,-/ mnd en voor Alles-in-1 Glasvezel Premium € 88,-/ mnd. De prijs van Alles-in-1 Glasvezel Instap is € 58,-/ mnd. Kijk voor de beschikbaarheid en voorwaarden op kpn.com/glasvezel

Voor al uw computer problemen en vragen

06-83671714

Kijk op de site voor meer informatie over bekkenfysiotherapie.

Schepenveld 12-28 Zeewolde • Tel.: 036 522 3299

*Reparatie *Onderhoud *Advies *Verkoop

www.glashandelzeewolde.nl

Heeft u klachten rond het bekken, de bekkenbodem, de stuit, lage rug of de onderbuik?


Varia

Dinsdag 18 februari 2014

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

9

Babymassage bij Kinderfysiotherapie Zeewolde

Bij Kinderfysiotherapie Zeewolde aan het Gildenveld 20-7, gaat op vrijdag 7 maart a.s. de tweede cursus babymassage van start. De cursus bestaat uit vijf lessen van vijf kwartier. De les begint om 09.30 uur en duurt tot 10.45 uur. Babymassage kan worden toegepast bij kinderen vanaf 6 weken tot 9 maanden. “Je kunt er het beste vroeg mee beginnen om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van de voordelen die het biedt”, aldus kinderfysiotherapeut Alice Horlings – Nell. De babymassage cursus vindt plaats in kleine groepjes, van hooguit zes ouders met hun baby’s. Naast een stukje theorie leert Alice de deelnemers in vijf lessen, door het te doen en te herhalen, vaardigheden aan van verschillende

massagetechnieken. “Deze zijn in het dagelijkse leven thuis makkelijk toe te passen”, licht ze toe. “Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat het ontspanning biedt voor zowel ouder als kind.” Bij de massage wordt gekeken naar wat het kind prettig vind en of de toegepaste technieken goed uitgevoerd worden. Na de cursus is er tijd voor een kopje koffie en ruimte om het kindje weer aan te kleden en te voeden, zodat iedereen ook ontspannen naar huis gaat. Masseren brengt veel voordelen met zich mee. Zo verbetert massage het in- en doorslapen, geeft het rust bij kinderen die veel huilen, stimuleert het de darmwerking, verbetert het de prikkelwerking, bevordert het de motoriek en spierontwikkeling, stimuleert het de

Wijkontmoetingen Sterre der Zee De parochie Sterre der Zee heeft een intensief proces naar vernieuwing ingeslagen met het jaarthema ‘Op weg in verbondenheid’. Een traject, waarbij we met alle medeparochianen en geïnteresseerde inwoners van Zeewolde in gesprek gaan om samen wegen te zoeken hoe ze een waarlijk levende parochiegemeenschap kunnen zijn en blijven, die uitnodigend is voor iedereen; die ruimte geeft voor bestaande en nieuwe vormen van geloofsbeleving, afgestemd op de wensen en behoeften van haar parochianen; waar aandacht en zorg voor elkaar is en onderlinge betrokkenheid voorop staat; waarbij er nadrukkelijker beroep wordt gedaan op de actieve inzet van de leden, op welke wijze ook; parochielid zijn wordt ‘minder’ vrijblij-

vend; die werkt aan behoud van de zelfstandigheid. Deze koers heeft er inmiddels aan bijgedragen dat het bisdom Haarlem tegen alle trends in van fusies naar megaparochies heeft ingestemd om de parochie Sterre der Zee zelfstandig te laten voortbestaan. Sterre Der Zee vat dit besluit van het bisdom ook op als uitnodiging om letterlijk en figuurlijk de ruimte te nemen in het vinden van nieuwe eigentijdse vormen van geloofsbeleving, die passen bij deze lokale parochiegemeenschap. Op weg in verbondenheid willen ze in het bijzonder uitnodigend zijn voor inwoners van Zeewolde en omgeving, die om welke reden dan ook, afstand hebben genomen van onze parochie, maar op een eigen manier

bloedcirculatie en geeft het verlichting bij onrust in het lichaam. Vanuit haar kennis als kinderfysiotherapeut vult Alice het programma aan met informatie over de normale ontwikkeling van de baby. “Want dat is niet voor iedere baby hetzelfde. Zo geef ik advies over tillen en dragen, het dag en nacht ritme, voorkeurshoudingen en huilen. Maar ik ga ook in op de vragen die leven in de groep.” Aan bod komt ook de polarisatiemassage. “Dat kan toegepast worden bij kindjes die ziek zijn en/of in het ziekenhuis verblijven”, licht Alice toe. “Het gaat hierbij om een bepaalde handoplegging die geborgenheid en ontspanning geeft. Dit kan al bij premature kindjes gedaan worden.” Het voordeel van een groepscursus is dat moeders elkaar leren kennen en ze ervaringen kunnen delen. Een individuele cursus, eventueel aan huis, is echter ook mogelijk. “Voordeel hiervan is dat zowel papa als mama erbij kunnen zijn.” Voor ouders met een adoptiekindje is deze optie ook aan te bevelen. “Vaak is het voor zowel de ouders als het kind niet prettig om het in een groep te doen. De hechting is belangrijker. Daarom leren ouders de technieken eerst aan op een pop om daarna thuis zelf aan de gang te gaan met het kind.” Voor meer info: www.kinderfysiotherapiezeewolde.nl, Gildenpoort 20-7, tel. 06-3397.6870 of e-mail kinderfysiotherapiezeewolde.gmail.com

een lijntje houden met de beleving van het geloof en/of het katholieke gedachtegoed. Ze nodigen elkaar uit om tijdens verschillende ontmoetingen in de wijken samen wegen te zoeken, ervaringen uit te wisselen, samen het avontuur aan te gaan langs een nog onbekende weg, maar met een vaste eindbestemming: een levende katholieke geloofsgemeenschap van God in Zeewolde. Verspreid over het lopende seizoen komen alle wijken aan bod. Maandag 24 en dinsdag 25 februari is het de beurt aan de bewoners van de buitenwegen van Zeewolde. U bent van harte welkom op een van deze avonden. U kunt zich opgeven bij Marijke Kerkhoven via telefoon 036-5221372 of mail naar mkerkhovenpostma@kpnmail.nl.

Wijn- en kookworkshops met KijkopWijn.nl Ook dit voorjaar heeft KijkopWijn.nl weer een aantal activiteiten op de agenda staan. Behalve wijnavonden organiseert Astrid Stoops van KijkopWijn.nl ook twee kookworkshops. Vrijdag 7 maart is de workshop ‘Het Festijn van Kaas en Wijn’. Tijdens deze avond krijgt u niet alleen veel informatie over wijn en wijnproeven, maar ook over kaas en kaas maken. U proeft diverse kazen uit de verschillende kaasfamilies. Dat alles natuurlijk in combinatie met wijn. U proeft met welke wijn-kaascombinaties u een diner perfect kunt afsluiten. Het wordt een avondlang volop genieten! Donderdag 27 maart organiseert KijkopWijn.nl de thema-avond ‘Genieten van de Méditerranée’. U maakt die avond een wijnreis door Zuid-Europese landen. De wijnen worden vergezeld

Kiezen voor mooi Zeewolde Actueel deed verslag van een leuk architectuurdebat in de Verbeelding. En van het rondje politici aldaar. Duidelijk in wat ze wilden waren de meesten inderdaad niet. “U was toch van Groen Links, u gaf tenminste antwoord uit die hoek”, zei gespreksleider Bert van Meggelen tegen VVDer Plate tijdens het architectuurdebat

van een tapa of klein gerechtje. Beide avonden worden gehouden in de kleine zaal van de Verbeelding en de kosten zijn € 27,50 p.p. Verder heeft KijkopWijn.nl ook twee kookworkshops op het programma staan. Met deze kookworkshops gaat Astrid eigenlijk terug naar haar oude liefde: het koken. In de jaren negentig al organiseerde ze kookworkshops en sinds kort heeft ze dit weer opgepakt. Zaterdag 1 maart ‘1001 Nacht… kennismaken met de Arabische keuken’. Ontdek de veelzijdigheid van de Arabische keuken met mezze-achtige gerechten uit o.a. Libanon en de Emiraten. Astrid heeft vijf jaar lang in het MiddenOosten gewoond en daar diverse workshops en kooklessen gevolgd. Deze workshop wordt gehouden in de keuken

van Doors Logies in Lelystad. Zaterdag 5 april staat ‘Balinees koken in de polder’ op het menu. De Aziatische keuken heeft Astrid als kind al leren kennen bij een Indische tante. Die liefde is alleen maar verder aangewakkerd in de vijf jaar dat zij in Indonesië heeft gewoond. Onlangs was zij op Bali en heeft daar door het volgen van verschillende workshops inspiratie opgedaan voor deze Balinese kookworkshop. Op 5 april wordt gekookt in de keuken van kookstudio de Riet in Leusden. Beide workshops zijn van 10.00 - ca. 15.00 uur. Kosten € 65,00 p.p. incl. alle ingrediënten, koffie, thee, frisdranken, wijn, bier en receptenboekje. Voor meer informatie of aanmelden: www.kijkopwijn.nl / info@kijkopwijn. nl / 06 531 562 37

Ingezonden in de Verbeelding. Aldus Actueel. Die opmerking klopt. Maar een aantal mensen vroeg mij de afgelopen dagen wàt ik dan zei. Dat staat niet in het artikel. Mijn antwoord was: Zeewolde moet kiezen voor mooi. Alleen door onderscheidend te zijn heeft ons dorp een kans. Getuige het applaus stond ik niet alleen.

Het is me eerlijk gezegd niet duidelijk wat daar nu Groen Links aan is. Maar een paar conclusies kun je misschien wel trekken: 1) Architecten hebben meer verstand van stenen dan van mensen, 2) Wellicht heeft de VVD een imago probleem bij architecten. Eduard Plate

Activiteiten voor kinderen in de Oude Bieb Kinderen willen graag weten hoe de appeltaarten gebakken worden... dat mogen ze nu zelf gaan meemaken! Dinsdagmiddag 18 februari is het mogelijk om appelflappen te bakken in de Oude Bieb vanaf 13.30 uur. Woensdagmiddag 19 februari is gereserveerd voor Juf Rie, kunstenares, die de kinderen een prachtig schilderij laat maken. Donderdagmiddag 20 februari lekker chillen bij het kijken van een

filmpje, ook vanaf 13:30 uur. Kinderen mogen meedoen aan de activiteiten als zij zich opgeven bij De Oude Bieb (aan de balie of via de facebookpagina) De kosten zijn 5 euro per kind, incl. materiaal, drinken en wat lekkers. Ouders kunnen kijken naar de kook- of schilderkunsten van hun kind. Maar het is ook mogelijk om lekker met een boek op de bank te gaan zitten en een rustige middag te hebben in De Oude Bieb.

advertorial

Waarom kies ik VVD Zeewolde

Wij zijn de VVD, de beste lokale partij! Naam: Alexander van der Velde Ik woon met vriendin alweer 9 jaar in het prachtige Zeewolde. In die tijd is ons gezin uitgebreid met drie geweldige kinderen, zoon Huub (6) en tweeling Lotte en Maartje (2). De verhuizing naar Zeewolde was een hele bewuste keuze, vanwege de centrale ligging en de vele goede voorzieningen die het dorp rijk is. Wij voelen Zeewolde inmiddels echt als ons dorp, we zouden niet anders meer willen! Om die reden ben ik actief betrokken bij de lokale VVD.

doel het opbouwen van grote reserves. Zo ook de toeristenbelasting: die moet worden gebruikt waarvoor ze is bedoeld, nl. het stimuleren van recreatie en toerisme en niet het spekken van de gemeentekas. Ik ben benieuwd of op overnachtingen in het Polenhotel ook toeristenbelasting wordt geheven? Een belangrijk deel van de (financiële) transparantie die de VVD voorstaat, is de vaststelling van de WOZ-waarde van uw eigen woning. Dit is de basis voor de OZB-aanslag die u jaarlijks van de gemeente ontvangt. Het is de lokale VVD die ervoor gezorgd heeft dat u betrokken gaat worden bij de Functie: jurist vaststelling van de WOZ-waarde van Inmiddels werk ik 13 jaar bij een uw woning. Woningeigenaren kunnen bureau gespecialiseerd in het beheer en binnenkort zelf wijzigingen indienen. onderhoud van woonwagenlocaties. Het doel is om woningeigenaren Een uitdagende en veelzijdige job. Om inzicht te geven hoe de WOZ-waarde met alle betrokken partijen en belangen wordt bepaald, en invloed te geven op te komen tot kwalitatieve goede de WOZ-waarde. Dit vermindert het huisvestingsoplossingen en integratie van aantal bezwaarschriften. De motie van woonwagenbewoners in de samenleving. de VVD is met overgrote steun in de Ik denk meteen aan het Polenhotel aan gemeenteraad aangenomen. Alleen de Bosruiterweg in Zeewolde. Het is coalitiepartij Leefbaar Zeewolde was mijn werkterrein goede oplossingen te tegen. ‘Meer transparantie voor de zoeken in een spectrum van tegenstrijdige burger’ blijkt voor Leefbaar al snel op belangen. grenzen te stuiten. Waarom VVD Zeewolde? De VVD is voor een solide begroting. Anders dan het huidige college wil dat echter niet zeggen dat overschotten maar opgepot moeten worden met als

Het moet transparanter en ambitieuzer, op basis van een solide financiële huishouding. Stemt u daarom 19 maart op de VVD, de beste lokale partij


Dinsdag 18 februari 2014

Film in de bibliotheek Donderdag 27 februari wordt er een film vertoond naar een boek van ‘Jonathan Safran Foer’ Hoofdpersoon is de 11-jarige Oskar (in het boek 9-jarig), een vroegwijze, licht autistische jongen wiens vader is omgekomen bij de aanslag op de Twin Towers. Met zijn moeder kan hij niet over zijn verlies praten. Wanneer hij

tussen de spullen van zijn vader een envelop vindt met een sleutel erin en het woord ‘Black’, gaat hij alle families Black in New York opzoeken in de hoop op een boodschap van zijn vader. Thomas Horn (Oskar) is te zien in zijn eerste rol en verder onder meer Tom Hanks, Sandra Bullock en Max von Sydow.

Wilt u deze bijzondere film zien dan bent u van harte welkom. Toegangskaarten zijn vooraf te koop bij de Informatie-Servicebalie van de bibliotheek à € 5,00 voor leden (voordeel met je Biebpas) en € 7,50 voor niet-leden. De film begint om 20.00 uur; de zaal is open vanaf 19.30 uur.

NIEUW BIJ HET CONSULTATIEBUREAU INLOOPSPREEKUUR KINDERFYSIOTHERAPIE EN LOGOPEDIE In samenwerking met: • MOOR kids Kinderfysiotherapie • Kinderfysiotherapie Zeewolde • Kinderfysiotherapie Luxor • Logopediepraktijk Mireille Peters • Icare

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

10

Expositie Joann Weber in het Gildenhuis Het schilderij “De nieuwe Wildernis in de Stille Kern van Zeewolde” van Joann Weber heeft het afgelopen jaar de 2de plaats behaald bij de publieksprijs uitreiking van de expositie “Landschap in de Verbeelding”. Dit schilderij en nog veel andere werken zijn van februari tot en met mei te bewonderen in Huisartsenpraktijk het Gildenhuis.

Sinds 2008 woont Joann Weber samen met man en kind in Zeewolde. Ze is 37 jaar oud. Oorspronkelijk komt ze uit Duitsland, waar ze een studie tot bouwkundig tekenaar heeft gevolgd. Op 12 jarige leeftijd is Joann uit verveling begonnen om een poster van Alec Baldwin na te tekenen. Vanaf die tijd is ze blijven tekenen, vooral voor familie en vrienden.

In 1994 heeft ze een cursus olieverf schilderen gevolgd bij een Russische kunstenaresse. Via haar heeft Joan ook aan verschillende exposities deelgenomen. In 1998 een cursus naakt tekenen gevolgd om zicht te krijgen op het menselijk lichaam. Sinds 2011 heeft Joann de overstap gemaakt van olieverf naar acrylverf, omdat acryl geen nare geuren verspreid en in 2012 is ze in opdracht gaan werken. Ook is de website www.jw-portretten.nl online gegaan. Joann tekent vaak opdrachten vanaf een foto, maar omdat ze slechtziend is, zijn niet alle foto’s geschikt om na te tekenen. Het werk van Joann kenmerkt zich door het zo realistisch weergeven van de gevraagde opdracht. Ze streeft er naar om het er als foto uit te laten zien.

Fonds verstandelijk gehandicapten zoekt vrijwilligers Fonds verstandelijk gehandicapten is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om in teamverband collectanten en collecteorganisatoren te werven voor het fonds. De werving vindt plaats op straat en tijdens evenementen. Het Fonds verstandelijk gehandicapten biedt een goede begeleiding en training, een vrijwilligersvergoeding en vergoeding van reis- en verblijfkosten. Zij verwachten dat u minimaal 12 x per

Voor meer informatie kijk op: www.icare.nl

jaar een dagdeel of hele dag actief kunt zijn. De promotieactiviteiten vinden hoofdzakelijk in het weekend plaats. Bent u een enthousiast persoon en vindt u het leuk en belangrijk om het werk van Fonds verstandelijk gehandicapten onder de aandacht te brengen, dan kunt u terecht voor meer informatie bij: Max Kan telefoon 030-7600051 of via email: mkan@fondsverstandelijkgehandicapten.nl.

Stijlvol het voorjaar in

Het is nog maar half februari, maar het voorjaar dient zich al aan. In de winkels hangen weer frisse voorjaarskleuren en de buitentemperatuur nodigt uit om de dikke wintertruien in de kast te laten hangen. Je hebt zin om nieuwe kleding te kopen. Maar soms is dat nog niet zo eenvoudig. Want de zomerkleding is helaas minder verhullend dan de winteroutfit. En in de paskamer wordt je geconfronteerd met de overtollige vetrolletjes. “Eerst maar een paar kilootjes eraf”, denk je, voordat je weer dunnere truitjes en t-shirtjes aanschaft. Toch is dat niet nodig. Ook als je er juist een paar kilootjes bij zou willen, is het niet nodig om eerst wat aan je figuur te doen, voordat je er mooi uit kunt zien. Ongeacht de maat die je hebt, kan iedereen er stijlvol uit zien, is de mening van Nanda Otten, professioneel kleur- en stijldeskundige en eigenaresse van Kleur uniek. Je moet alleen weten welke punten je wilt accentueren, hoe je minder mooie kunt camoufleren en hoe de verhoudingen van je lichaam zijn. En dat kan iedereen leren. Daarom biedt Kleur uniek een serie workshops aan, om stijlvol de zomer in te gaan.

VAN 21% NAAR 0% BTW OP BADKAMERS e team

i t a l l a t ’ s e n i i r e n d e a B eig e t s e B ‘ s t a 3e pla

Een nieuwe badkamer? Nu is het moment. Want vanaf nu betaalt u bij Baderie geen 21%, geen 6% BTW bij aankoop van een badkamer, maar helemaal geen BTW. De aanschaf van een badkamer is nog nooit zo aantrekkelijk geweest. www.baderie.nl Hopperzuigerstraat 3a, 1333HB Almere - Telefoon 036-5407971 Dr. Holtropstraat 136 3851 JM Ermelo - Telefoon 0341-558669

* Vraag naar de voorwaarden

Je leert tot in de details hoe je je kleding kloppend kunt maken met jouw lichaamsfiguur, gezichtslijnen en je persoonlijkheid. Want ook je persoonlijke voorkeur speelt uiteraard een belangrijke rol. In de workshops wordt daar eveneens aandacht aan gegeven. Zo kun je voortaan met je kleding echt uitstralen wie je bent. Dat geeft zelfvertrouwen. De volgende onderdelen komen aan bod: Belijning van kledingstukken op woensdag 26 februari; Figuuranalyse op 26 maart; Je mooiste accessoires op 23 april; Je persoonlijke kledingstijl op 14 mei; Persoonlijke plus- en minpunten op 11 juni; Garderobeplanning (hoe kan ik met zo min mogelijk kledingstukken, zoveel mogelijk combinaties maken?) – 9 juli. De workshops worden gegeven aan de Akkerrroos 37 van 9.00 – 11.30 uur. De setting is kleinschalig, 4–6 personen, zodat een vertrouwde sfeer kan worden opgebouwd. Prijs: € 30,- pp, per workshop. Dit is inclusief een heel handzaam en compact

boekje, waarin al je persoonlijke adviezen staan. Een handig naslagwerkje. De hele serie is vergelijkbaar met een persoonlijk stijladvies, met dit verschil dat je in een workshop de onderlinge verschillen bij elkaar kunt zien. Je krijgt daardoor meer inzicht waarom bepaalde modellen of details bij de ene persoon wel heel mooi staan, en bij de ander juist afbreuk doet aan een stijlvolle uitstraling. Daarnaast krijg je de onderdelen van het stijladvies in kleine stapjes aangeboden, zodat je jouw persoonlijke adviezen op dat onderdeel rustig tot je door kunt laten dringen en ermee aan de slag kunt gaan. Bovendien zijn er meerdere contactmomenten, doordat het een serie workshops betreft. Wanneer je vragen hebt, zijn er genoeg momenten om die te stellen en beantwoord te krijgen. Ben je geïnteresseerd in deze serie workshops, geef je dan vóór 24 februari a.s. op bij Kleur uniek. Telefoon: 036 – 5220899, mail: kleur.uniek@xs4all.nl , of via een berichtje op de website www. kleuruniek@xs4all.nl (onder “contact”). Wees er snel bij, want de setting is klein en vol is vol!


Varia

Dinsdag 18 februari 2014

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

11

Actueeltjes

Hebt u iets aan te bieden of te melden, plaats dan een Actueeltje voor € 1,70 per 4 regels. (Achter ieder Woord een hokje vrijlaten). Iedere regel meer kost € 0,50! Brieven onder nummer kost € 1,- extra. Alleen voor particulieren. Voor zakelijke advertenties prijs op aanvraag. Anonieme Actueeltjes worden niet geplaatst. Inleveren als volgt: u vult de onderstaande bon in en doet die samen met gepast geld in een enveloppe (dichtgeplakt) in de brievenbus op ons advertentie adres Wederik 1, of bij CIGO Monique (voorheen Totaalgemak), Kerkplein 5, ook met gepast geld in een enveloppe afgeven. Sluiting donderdag 15.00 uur.

Ma. t/m Za. geopend, ook koopavond! Raadhuisstraat 15 - tel.: 5229020 www.zeewolde.wereldwinkels.nl

Hebt u tijdelijk een woning nodig? Onze zeer ruime (5 sl.k, garage + werkkamer) vrijstaande woning is per direct gestoffeerd te huur voor € 1030,= p.m. excl. gebruikslasten. Mooie ligging in Noord. Tel 06-1088 6395.

MB

Voor al  uw  Christelijke  boeken,  CD’s,   DVD’s  en  cadeau  artikelen.   Dalkruid  3,  Zeewolde   www.Book-­Inn.nl  

B

Snel wasautomaat, droger, koelkast of vriezer nodig? Meer dan 400 stuks uit voorraad leverbaar. Nw., lichtbesch. of verpak. schade enz. www.janlagemaat.nl Tel.: 033-245 11 92

Naam:.................................................................................................................................................................. Adres:.................................................................................................................................................................. Tel.:.....................................................................................................................................................................

Te huur garageboxen vanaf 12 m2. Huren mogelijk vanaf 1 maand. Tevens caravanstalling. Info 06-2427 3533

30 jaar FIXERR.NL

rhoudswerken

REPARATIE ALLE MERKEN HUISHOUDELIJKE APPARATEN Schilder & Onderhoudswerken 036 - 532 58 08 MB

Schilder & Onderhoudswerken

Gevraagd: Overtollig gereedschap, Machines & Materialen. Tel.: 06-53 219 346. --------------------------------------------

& Onderhoudswerken Mike Bokhorst

Mike Bokhorst Dasseburcht 26

st

Dasseburcht 26 3892 WD Zeewolde 036 525 42 49 06 386 40 994 mike.bokhorst@hotmail.com Prive: Mobiel:

3892 WD Zeewolde Dasseburcht 26 Prive: 036 525 42 49 3892 WD Zeewolde Mobiel: 06 386 40 42 994 Prive: 036 525 49 Mobiel: 06 386 40 994 khorst@hotmail.com mike.bokhorst@hotmail.com

De lijsttrekker

Ervaren hulp met veel enthousiasme, Dasseburcht 26 heeft tijd voor uw huishouding. Ook Zen-meditatie: Iets voor u? Voor 3892 WD Zeewolde in te schakelen bij ziekte of herstelperimeer informatie: Els Knaapen, 06Prive: 036 525 42 49 ode. Tel. Mobiel: 06-3368 7072. 4993 of p.knaapen@hotmail.nl. 06 386 405323 994

mike.bokhorst@hotmail.com

swerken

eburcht 26 D Zeewolde 6 525 42 49 386 40 994 otmail.com

Woensdag 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Zeewolde Actueel stelt wekelijks een lijsttrekker voor. Lijst: 4. Partij: ChristenUnie. Lijsttrekker: Gerben Dijksterhuis. Leeftijd: 39. Burgerlijke staat: Al 18 jaar gelukkig getrouwd met Arieke. Beroep: Wethouder Woon- & Leefomgeving. Zeewoldenaar naar sinds: In 1996 zijn we komen wonen aan het Ketel-

diep, inmiddels wonen we in Horsterveld. Politieke ervaring: Ik ben in 2000 betrokken geraakt bij de ChristenUnie, in 2002 kwam ik op 28-jarige leeftijd in de gemeenteraad. Dat heb ik tot 2010 gedaan. In april 2010 ben ik wethouder geworden en dat doe ik nog steeds met veel plezier! Ik zou graag nog een termijn door willen gaan om af te maken waar ik aan begonnen ben. Het mooie van Zeewolde: De ligging van Zeewolde is fantastisch. Ruim opgezet, aan het water en in de bossen. Vraag een willekeurige inwoner wat er nu zo uniek is aan Zeewolde en je zult een bevlogen verhaal horen over ons dorp. Wanneer je over de dijk vanaf de Biezenburcht in de richting van het dorp rijdt en zo over het water naar het centrum kijkt, dan zie je wat er zo mooi aan Zeewolde is! Wat beter kan: De bereikbaarheid van Zeewolde. De verbindingen die we nu hebben zijn redelijk, maar optimaal is het niet. Daar moeten we ons blijvend sterk voor maken! Het sterke van het huidige college Leefbaar Zeewolde-ChristenUniePvdA/GroenLinks: In de afgelopen

vier jaar is het motto ‘Gewoon doen’ geweest. Dat betekent: niet constant de koers verleggen en duidelijk zijn in wat je doet. Dit wordt nog wel eens uitgelegd als weinig ambitieus, maar van hap-snap politiek is nog niemand beter geworden. Wat beter had gemoeten: De samenwerking met de oppositiepartijen kan beter. Het was in de afgelopen periode vaak coalitie voor en oppositie tegen of andersom. Het zou goed zijn voor het dorp als er meer gezocht wordt naar consensus. Samen maak je de gemeente! Motto ChristenUnie: Geef geloof een stem! Speerpunten: Voldoende aanbod van jongerenwoningen. Zorgbeleid met oog voor de mens en niet alleen de portemonnee. Alle winkels hoeven niet open op zondag. Snel internet in het buitengebied. Iedereen moet kunnen participeren in duurzame energieprojecten. Aantal zetels ChristenUnie: We hebben nu twee zetels en mikken op drie. Website: Volg ons op Facebook (ChristenUnie Zeewolde) of Twitter (@CUZeewolde) of kijk op www. zeewolde.christenunie.nl

Circusoptredens van de Warrelwind en obs ’t Kofschip

Doordat er op peuterspeelzaal de Warrelwind en obs ’t Kofschip de laatste tijd over het circus gewerkt, besloten de leerkrachten om voor elkaar op te treden. Zodoende kwamen de peuters op bezoek bij de kinderen van groep 1/2. De peuters lieten hun paardenact zien paarden en en ook nog een echte goocheltruc. Samen werd het lied “ clowntje heeft een rode neus” gezongen. Op vrijdag 14 februari hadden de kinderen van groep 1/2 de laatste project dag over het circus. De kinderen van groep 1/werden verwelkomd op de Warrelwind en lieten hun kunsten zien aan de peuters. Er waren 2 directeuren die de acts aankondigden. Er waren acrobaten, jongleurs, tijgers die door brandende hoepels sprongen en koorddanseressen. Het was een mooie afsluiting van het circus project.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op: www.zeewoldeactueel.nl

VLOOIENMARKT ZEEWOLDE Zaterdag 22 februari Kraamhuur € 25,= Horsterweg 25 Donevents.nl | 0294-237320

Tijdelijk te huur – of te overbruggingkamer in buitengebied Zeewolde. Geen gemeenschappelijke inschrijfmogelijkheid. Tel. 06-2021 7643.

Stikkers nodig? Ga naar

BELETTERING

Mast 33 Zeewolde Tel: 036-5225813

www.bvreklame.nl Met de kennis van toen, nu en straks … Mededogen, ja medelijden heb ik met Groningse landgenoten in Loppersum en omgeving. Decennia lang wordt het gas onder je huis-fundamenten weggemaaid, voor een deel ten behoeve van de landelijke staatskas. Door de aardbevingen begeven de fundamenten onder je huis het. Oorzaak: de gaswinning. En nu? … Voegen dichtsmeren? Vergoeding voor herstel? De halve provincie afbreken? Gewonnen gas-geld teruggeven? Deemoedig verhuizen? Emigreren? … Groningen, Stad en Ommeland zijn me niet onbekend. Van 1976 tot 1985 heb ik er mijn studie- en vrije tijd doorgebracht met veel vrijwilligers-, bestuurs-, studie- en toneelwerk. Een tijd om met plezier op terug te kijken. En de Groningers zijn inderdaad nuchter, wat onderkoeld, maar geenszins afstandelijk, op voorwaarde dat jij je niet aanstelt of uit de hoogte doet. Het ijs is snel gebroken op basis van wederzijdse aanvaarding en gelijkheid; wie je ook bent, wat je ook doet. Schokkende emotionele reacties passen niet bij de Groningers. Maar nu schokt de bodem en is iedere betrokkene geschokt. En niet zonder reden. Emoties laaien op. Stel: wij gaan in onze onvolprezen woon-, werk- en leefgemeenschap vlijtig door met het plaatsen van windmolens en zonnepanelen. Plan: we breiden het aantal windmolens van 120 meter en hoger uit tot een aantal van 30.582 in het Buiten- en in het Binnengebied. Daarnaast worden op alle daken van de gemeenschap zonnepanelen geplaatst. Platte, met bitumen bedekte daken worden “geschuind” tot plusminus 45 graden om de zonnestraal maximaal op te kunnen vangen. Bedenk wat een

hoeveelheid energie dit plan oplevert in de duurzaamste gemeente van Nederland!! We gaan NoordHolland, Utrecht en Flevoland voor de volle 100 % van stroom voorzien met uitbreidingsplannen voor de resterende provincies. De overblijvende stroomrevenuen staan we genereus aan Den Haag af. Geweldig toch? Dan komt het jaar 2024. In dat jaar wordt bekend dat er in 2018 een onafhankelijk Amerikaans onderzoek is gedaan naar de duurzaamheid en de effecten op de gezondheid van windmolens en zonnepanelen. De uitslagen van dit onderzoek blijven stijf onder de pet. Tot in november 2024 de novemberstorm komt. We schrijven november 2024: “november 2024”. Onthoud die maand. Een fenomenale herfststorm die drie dagen de gemeenschap teistert met windstoten van meer dan 200 km/h brengt reuring. Alle 30.582 winmolens in Binnen- en Buitengebied vallen om en de zonnepanelen blijken onder invloed van de zon al sinds hun plaatsing een “niet gezond gas” af te scheiden. De gegevens uit het Amerikaanse onderzoek zijn boven de keukentafel getrokken. Door een mengeling van beton- en metaalrot zijn de molens niet betrouwbaar in hun standvastigheid op de lange duur. Ze vallen in november 2024 om. De schade is te overzien: alles ligt namelijk plat en de bewoners overleven het. Zij lopen slechts wat kuchend rond …. Met de kennis van toen kun je nu niet voorzien wat er straks wordt gedacht. Mijn medeleven gaat uit naar de tastende in het donker die we mens noemen. In Groningen en in onze onvolprezen Gemeenschap … Wim Sprick.


Varia

Dinsdag 18 februari 2014

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Huis en interieur

12

Zonnecollectoren

50%

KORTING

Nederlands zonlicht is prima geschikt om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciSCHROEVENDRAAIER / ZAKLAMP Type 1012AD. 4,8 V. uit 2-in-1 schroeventeit. Stroom zonlicht is duurzaam, omdraaier en zaklamp. Inclusief koffer en dat100 accessoires. bij de OP=OP! productie van elektriciteit geen broeikasgassen 59.95 en schadelijke stoffen vrijkomen. Het hele systeem van zonnepanelen (aan elkaar gekoppelde zonnecellen), bedrading en eventuele accu’s, wordt een PVsysteem genoemd. PV is een afkorting van het Engelse ‘photovoltaic’. De omzetting

29.

99

12.95

8.

49

ECOCLASSIC

28 of 42 watt. Grote fitting. Verpakt per 5 stuks.

PROMOPACK

van licht naar elektriciteit heet fotovoltaïsche omzetting. PV-systemen kunnen zelfstandig werken op plekken waar geen elektriciteitsaansluiting is, of aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld. MM-03

Galgary

Nova

Dit stoeltje laat je niet staan!

Week 09-10

59.-

GELDIG BIJ FORMIDO VAN 17 T/M 23 FEBRUARI 2014

KORTING

GELDIG BIJ FORMIDO VAN 24 FEBRUARI T/M 2 MAART 2014

*

KORTING

*

8 711146 009902

GELDIG BIJ FORMIDO VAN 17 T/M 23 FEBRUARI 2014

8 711146 010007

GELDIG BIJ FORMIDO VAN 24 FEBR. T/M 2 MAART 2014

% 20% 20 %

20

KORTING

*

25%

8 711146 009902

GELDIG BIJ FORMIDO VAN 17 T/M 23 FEBRUARI 2014

.99 OP=OP! 14 Klapstoel Met fotoprint. In 3 varianten: New York, London of Parijs.

99. 9

Mast 39 - Tel.036-522 2056 - www.formido.nl

KORTING

*

8 711146 010007

GELDIG BIJ FORMIDO VAN 24 FEBR. T/M 2 MAART 2014

25% 25%20 % %

20

KORTING

*

20

8 711146 009957

GELDIG BIJ FORMIDO VAN 17 T/M 23 FEBRUARI 2014

KORTING

*

8 711146 010052

GELDIG BIJ FORMIDO VAN 24 FEBR. T/M 2 MAART 2014

STICKERS PLAKKEN IS VOORDEEL PAKKEN *

K I J K

O P

B I N N E N Z I J D E

V O O R

D E

S P E L R E G E L S

Profiteer van energie uit de natuur

PER LAMP SLECHTS 1.70!

BOS 81.50 39.95

Ø 29 cm. Incusief LED lichtbron 7 watt, 500 lumen. In wit, chroom en RVS look.

16.

99

INCLUSIEF

LED LICHTBRON

34.95

WIN JE AANKOOP AANKOOPBEDRAG TERUG!*

HISTOR MONODEK 10 liter. In wit. (3,50/liter)

NOG GEEN MULTIPAS? VRAAG DAN DIRECT EEN PAS AAN!

Giek 17 | 3891 KA Zeewolde | Tel. 036-547 0477

Op deze pagina adverteren? Bel: 036-522 2640 mail: advertenties@ zeedwolde-actueel.nl

Aanbiedingen zijn geldig van maandag 24 februari t/m zaterdag 8 maart 2014

MET MULTIPAS

LED PLAFONNIÈRE PLANET

28.99

uit de kast!

25% 20% 20% % 0 2 20% 202%0 % 25% 20%

De opbrengst van een zonnepaneel hangt af van de hellingshoek en de richting waarin het paneel staat. De opbrengst is optimaal bij een hellingshoek van 36 graden en gericht op het zuiden. In Nederland levert een autonoom PV-systeem van 1 m2 ongeveer 40 kWh per jaar. Een netgekoppeld systeem levert ongeveer 80 kWh per m2 per jaar. Een autonoom systeem (niet aan het elektriciteitsnet gekoppeld) schakelt uit als de accu vol is, vandaar BOARDPANEEL BINNENDEUR CALGARY EN NOVA Een netgekoppeld PV-systeem het verschil. Diverse afmetingen (Calgary ook in hoogte 231,5 cm verkrijgbaar tegen meerprijs.) van 4 m2 levert 10 % van het gemiddeld Voorzien van slotgat. Wit voorbehandeld. Exclusief deurbeslag. 5 jaar garantie. huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Dat is het verbruik van een gemiddelde koelkast. 85.InstalCenter Bos, Hoge Eng West 1, Putten Tel. 0341-351 912 www.bosinstallatietechniek.nl.

% % 20 % 0 25 2 Haal alles

l, n ! es ke r e ng Ki rti cke rti a i o n st k ee de 5% 2 ak t pl k to pa

De energiekosten blijven maar oplopen. Wat dat betreft biedt zonne-energie de uitkomst: het is gratis, raakt nooit op en heeft geen nadelige gevolgen voor het milieu. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden om uw eigen schone energie op te wekken, te douchen met ‘zonnewarm’ water, of om te besparen op uw eigen energierekening? dan bent u bij InstalCenter Bos aan het goede adres. Zij vinden het steeds weer een uitdaging om samen met u te zoeken naar de beste mogelijkheden. Als het gaat om uw gasen elektraverbruik, bent u bij InstalCenter Bos verzekerd van advies op maat.

6% W

met zonnepanelen op uw dak!

BT

tieop install!a werk

GRATIS opnamescan!

Door de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% BTW wordt de installatie van zonnepanelen nu nog aantrekkelijker! Kom langs voor meer informatie. InstalCenter Bos Hoge Eng West 1, Putten tel. 0341 351 912 www.bosinstallatietechniek.nl

Wonen in alle rust!

Planetenveld 43, Zeewolde Tel. 0341-352 251 www.vandenhoornmeubelen.nl


Varia

Dinsdag 18 februari 2014

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Vrienden doneren zitbanken langs Flevo Finance H1 neemt 4 punten hoofdveld voetbalvereniging mee uit Nunspeet

De stichting ‘Vrienden van VV Zeewolde’ heeft tien zitbanken laten plaatsen langs het hoofdveld van de voetbalvereniging op sportpark De Horst. De stichting werd op 22 oktober 2003 opgericht en telt momenteel zo’n 190 leden. Doel van de stichting is het financieel ondersteunen van de vereniging. Jaarlijks leggen de leden elk vijftig euro in. Met de inkomsten werden vanaf 2003 tal van zaken gerealiseerd, waarvoor er geen contributies van de voetballers hoefden te worden aangesproken: de stamtafel in de kantine, het scorebord, de ju-

bileumboeken 25 jaar VV Zeewolde, de omroepinstallaties, een trekker, een defibrillator, (een bijdrage in de aanleg van) het terras, een omroepunit, twee dugouts, het bord ‘Respect’ en nu dus tien zitbanken langs het hoofdveld. Binnenkort vindt er overleg plaats met het bestuur van VV Zeewolde om te bezien waar het resterende kas-/banksaldo van ruim 11.500 euro in 2014 aan besteed gaat worden. De ‘vrienden’ mogen zelf ook met suggesties komen. De voorzittersfunctie van de stichting ‘Vrienden van VV Zeewolde’ is momenteel vacant. Jan Compagner is secretaris en Carolien Kuipers penningmeester.

MA2 HC Zeewolde zaalhockeykampioen

Zaterdag 8 februari vierde hockey MA2 het zaalkampioenschap. De week ervoor was het kampioenschap al binnengehaald na 2 overwinningen en puntverlies van concurrent Hilversum. Hilversum was ook deze zaterdag de tegenstander maar werd met 6-2 naar huis gespeeld. MA2 liet zien oppermachtig te zijn in deze poule met 11 overwinningen en maar 1 verliespartij. Een stevig blok als

wolde de set beheerst uitspeelde: 25-15. In de derde set liet Hellas zien dat ze zeker wel kunnen volleyballen en werd H1 behoorlijk onder druk gezet. Dion speelde hier prima op in door normale set-ups af te wisselen met prachtige aanvalscombinaties, waarmee het de blokkering van Hellas moeilijk werd gemaakt. Ook Marc wisselde slim snoeiharde ballen af met ingehouden boogballetjes. Hiermee trok H1 uiteindelijk aan het langste eind: 25-22. Door het nipte verlies in de derde set gingen de heren uit Nunspeet steeds beter aanvallen en door slim te blokkeren kwam H1 niet meer zo makkelijk tot scoren. Dit betekende al snel een achterstand, die men gedurende de set niet meer te boven kwam, zodat Hellas de laatste set kon verzilveren: 19-25. Ondanks het verlies van de laatste set was de 3-1 uitslag goed voor 4 punten. Hiermee bezet Flevo Finance H1 momenteel de derde plek. Vrijdag 21 februari komt om 19.30 uur N.V.C. uit Nijkerk op bezoek in “Het Baken”. Tijdens de uitwedstrijd heeft H1 met 3-1 verloren, dus er is nog wat recht te zetten.

Marathon Klaverjasvereniging groot succes Klaverjas Vereniging Zeewolde kijkt met trots terug op een geslaagde halve marathon klaverjassen. Vrijdag 8 februari waren er meer dan 100 liefhebbers van het kaartspel bijeen in Wokrestaurant Asian Paradise om het plezier in het spel en natuurlijk om te strijden om de hoofdprijs van € 75,-. Peter van Poelgeest uit Hilversum pakte de hoofdprijs met een puntentotaal 16005. Hij behaalde geen pitten. Een cadeaubon voor een

diner bij Restaurant De Klink in Biddinghuizen ging naar de tweede plek voor mevrouw J. Klijnman. (15362, 4 pitten) De pittenprijs werd na loting in ontvangst genomen door mevrouw Landman die net als dhr Spelhofen 10 pitten speelde.De klaverjasmarathon werd mede mogelijk gemaakt door: Asian Paradise, Restaurant De Klink, Bloomfields, Jouw Bloemist, Plus,Tante Kim en Hengelsportzaak Zeewolde.

Haar moeder had altijd een winkel in Amsterdam gehad. Zelfstandig gerund omdat haar vader op jonge leeftijd was overleden. En zij hielp dan natuurlijk mee. Ook al had ze op een gegeven moment haar eigen werk, haar moeders winkel bleef ook altijd een deel van haar leven. Voordat zij vertrok naar haar adres in de zorg, eerst de winkel bijvullen. En in de avond helpen kassa tellen. Altijd helpen, ja, dat zat nu eenmaal in haar. Hoe laat beginnen die Oud Hollandse Liedjes nou ook al weer? Meid, wat een levendigheid nou toch in dat dorp. Ze was vanuit Amsterdam een aantal jaren geleden naar Zeewolde verhuisd. Ze vond het maar een doods dorp, eerlijk de waarheid hoor! Maar als je er dan wat langer woont: wat een rijk verenigingsleven, wat een mogelijkheden om te zingen, sporten, wandelen, fietsen. Prachtig. Alleen die gezelligheid die je bij haar in de buurt in Amsterdam wel had. Ja, jammer, dat miste ze wel. Hoe laat komen ze met die trekzak? Oh, dan wacht ik nog even! Als de eerste akkoorden worden aangeslagen moet haar levensverhaal even wachten. Want er moet gezongen en meegedeind worden op het toepasselijke: Aan de Amsterdamse grachten. Nog geen uur later wordt er een kleine polonaise door De Oude Bieb gelopen. Op vrijdagmiddag, net na half vier. En het mooie is, daar hoeft mevrouw niet eens voor in Amsterdam te zijn, het is ineens zomaar gezellig!

Tafeltennissers Zeta zetten zegenreeks voort

verdediging achterin met een uitstekende keepster er achter en een veel scorende voorhoede alles samengebracht in een tactisch plaatje dat steeds de tegenstander daarmee voor grote problemen stelde was de basis voor deze prima prestatie. Op het veld kan MA2 komende maanden deze prestatie een vervolg geven, ook daar strijd MA2 voor de bovenste plekken mee!

U14-2 op bezoek bij sponsor Opmerkelijk Installatietechniek

De mannen van de De Snipers U14-2 brachten vrijdag 13 februari een bezoek aan hun sponsor Opmerkelijk Installatietechniek. Het eerste deel duurde vrij kort en in de showroom werd er door Irma, bijgestaan door andere ouders, een hamburger gebakken en schalen met komkommer, worstjes, chips bereid. Twee films werden geanalyseerd en uitvoerig besproken in bijzijn van de aanwezige ouders. Na afloop kreeg elke speler het woord en werd de avondwerd positief afgesloten. De Snipers mannen van Opmerkelijk In-

De volleyballers van Flevo Finance heren 1 hebben zaterdag 15 februari een verdiende overwinning behaald op Hellas H1 uit Nunspeet. De combinatie van strijdlust, slim spelen en echt als team verdedigen leverde een 3-1 uitslag op. Met afwezigheid van Bram, Nick en Sander en een geblesseerde Bas, die niet kon aanvallen maar een zeer belangrijke rol vervulde als libero was de selectie aan de Zeewoldese kant behoorlijk uitgedund. Mede daarom waren ook Thomas en Jens uit jongens A1 aanwezig. De heren van Flevo Finance H1 openden sterk. Door uitstekend passwerk van Bas konden de aanvallers goed worden bediend, terwijl de blokkering van onder ander Thomas voorkwam dat de heren uit Nunspeet tot scoren kwamen. De eerste set was met 14-25 dan ook een formaliteit. Ook in de tweede set werd het voor Zeewolde niet echt dreigend. Koos wist met schijnaanvallen vaak twee blokkeerders bij zich te houden, waarna Tino en Paul de ballen snoeihard op 4-5 meter smashten. Een invalbeurt van Jens zorgde voor een aantal mooie services, waarna Zee-

13

stallatietechniek, die tweede staan in de competitie, maken nog een kleine kans om gelijk met de nummer één te komen. “Een mooi streven. Basketballen is een leuke teamsport, waar de spelers op deze leeftijd leren om samen met elkaar te sporten. Voor mij als Zeewoldense ondernemer is het fijn om aan dit proces een steentje bij te kunnen dragen” aldus Cees Koelewijn van Opmerkelijk Installatietechniek. De volgende wedstrijd speelt de U14-2 in Het Baken tegen Rebound’73. Aanvang van de wedstrijd

Team 1 van tafeltennisvereniging Zeta speelde vrijdagavond 14 februari de derde wedstrijd van het seizoen in de 3e klasse. De mannen van Zeta speelden de uitwedstrijd tegen Shot uit Soest en traden aan in de opstelling met Roel Bakker, Harry Sijm, Gert-Jan Moerland. Roel opende de avond zeer goed door zijn eerste single partij meteen in winst om te zetten. Hij kwam alleen in de 1e game in de problemen die hij inleverde maar won comfortabel met 3-1 de partij. Vervolgens kwam Gert-Jan aan de tafel voor zijn eerste partij. En net als Roel pakte hij ook met 3-1 de winst. Harry kwam als derde aan de beurt en had werkelijk geen kind aan zijn tegenstander. Met 3 keer 6-11 walste hij er overheen en was de winst in no time binnen. Na deze partij volgde het dubbelspel, voor Zeta gespeeld door Roel en Harry. Hier werd het alleen spannend in de 2e game waar, na een 11-11 gelijke stand, toch de winst in deze game werd gepakt door Zeta. Het scorebord gaf een tussenstand van 0-4 aan in het voordeel van Zeta. Partij vijf werd de eerste

Hoe snel bent u op de hoogte van het nieuws? www.zeewoldeactueel.nl

volg ons op

of download onze App GET IT ON

echt spannende partij. Roel had grote moeite in de 1e game en leverde deze ook ruim in, maar won de 2e game met 5-11. De 3e game leverde hij ruim in met 11-5. Roel zette een tandje bij en pakte game 4 met 6-11. Een 2-2 gelijke stand in games. Na een gelijk opgaand begin in deze 5e game won Roel deze zeer knap met 6-11 en dus de partij, wat een 5-0 voorsprong betekende voor de Zetanen. Game 1 en 2 werden door Harry vlot gewonnen met 5-11 en 4-11. Game drie werd een formaliteit met een 2-8 voorsprong. Maar, zijn tegenstander wist van geen opgeven en knokte zich knap terug in de partij en wist deze game zelfs nog te winnen met 12-10. Ook game 4 werd door de tegenstander gewonnen. Harry hervond zijn goede spel uit game 1 en 2 terug waardoor hij de 5e game met mooie topspinballen ruimschoots won en Zeta op een 0-6 voorsprong zette. Gert-Jan kon in zijn tweede partij geen potten breken en ging er roemloos vanaf. Wat het eerste punt voor het team van Shot opleverde. Harry en Roel bleven ook in hun

derde partij superieur tafeltennissen en pakte deze avond allebei de volle buit van drie gewonnen partijen. De laatste partij was voor Gert-Jan. In een zeer spannende partij waar hij de 1e game won en game 2 en 3 verloor moest hij alle zeilen bijzetten om game 4 binnen te slepen. Een 5e game was noodzakelijk geworden in deze spannende laatste partij van de avond. Gert-Jan kwam met goed spel al snel op een 2-6 voorsprong, echter na deze ogenschijnlijk ruime marge vergat hij het af te maken en zag zijn tegenstander langszij komen en een voorsprong nemen van 10-7. Gert-Jan knokte nog terug tot 10-9 maar matchpoint nummer 3 werd hem te machtig waardoor de partij verloren ging helaas. Zeta won uiteindelijk de wedstrijd tegen Shot met 2-8 en blijft de trotse koploper in de 3e klasse. Volgende week staat voor Zeta1 de thuiswedstrijd tegen LTTC uit Lelystad op het programma.

Tafeltennisvereniging ZETA, Gedempte Gracht 19, vrijdags vanaf 19.00 uur. Info: www.ttv-zeta.nl


Sport

Dinsdag 18 februari 2014

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

14 1

Cursus Keramiek Op 4 en 5 maart 2014 start onze keramiekcursus bestaande uit 10 lessen van 2 uur, verdeeld over 10 dinsdag-avonden, van half acht tot half tien of 10 woensdag-ochtenden, van half tien tot half twaalf.

De prijs voor de cursus is €150,00 inclusief alle materialen en koffie of thee. Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@delokatie.eu

Wil je 2 uurtjes per week ontspanning voor jezelf en lekker met je handen bezig zijn. Dan is deze cursus echt iets voor jou.

Annemiek is na haar middelbare school als activiteitenbegeleidster in een psychogeriatrisch verpleeghuis gaan werken. Na een werk periode van 6 jaar heeft ze de leraren opleiding aan de d’Witte Leli te Amsterdam gevolgd. In 1990 studeerde zij daar af in de richting Keramiek en Textiele Werkvormen.

De cursus wordt gegeven door Annemiek Eradus, in het atelier van Delokatie in Zeewolde en bestaat uit de volgende onderdelen: werken met verscihillende soorten klei, leren handvormen, opbouwen met ringen, platen en uit 1 stuk werken. Alle gemaakte werkstukken worden uiteraard gebakken en geglazuurd.

Na een aantal omzwervingen is zij met haar gezin terecht gekomen in Zeewolde. Daar heeft zij in 1993 zich gevestigd als zelfstandig keramist. Vanaf 2003 t/m 2009 heeft zij de opleiding van Edelsmid gevolgd, bij de Academie voor Edelsmeden onder leiding van Ben van Helden te Utrecht.

Data voor de dinsdagen zijn : 4, 11 ,18 en 25 maart, 1, 8, 15, 22 en 29 april, 6 mei. Voor de woensdagen zijn de data : 5, 12 ,19 en 26 maart, 2, 9, 16 en 23 en 30 april, 7 mei.

Winst Sportique D1 tegen VVH D1

Afgelopen vrijdagavond speelde D1 tegen het eerste volleybalteam uit Harderwijk. Voor een volle tribune in Het Baken begon D1, aangevuld met routiniers Geja Tjassens en Monique Hoffman en jeugdspeelster Romy Houtman uitstekend aan de wedstrijd. De dames pakten direct een 6-3 voorsprong. Na een time-out van VVH vergrootte de thuisploeg het verschil en won de eerste set

met 25-15. In de 2e set had D1 moeite om het spel van de 1e set door te zetten. VVH begon de 2e set met meer wil en overtuiging. Bij 4-9 moest Zeewoldecoach Hans Stijf een time-out nemen. Dat had een positieve uitwerking, want de dames kwamen terug in de partij. Nafka Büker stond goed te verdedigen waardoor de dames ook aanvallend goed konden scoren. Door mooie aan-

Naast haar werk als keramist, geeft Annemiek les aan de FlevoAcademie te Zeewolde en op de Volks-Universiteit te Ermelo.

vallen van Amber Veenstra en Marijke v d Berg kon D1 ook de winst in de 2e set op hun conto schrijven: 25-21. In de 3e set moest D1 vanaf het begin vol aan de bak. Verdedigend werden mooie ballen gepakt, maar gaf niet het gewenste resultaat. VVH nam een voorsprong van 8-11. Maar door een sterke servicebeurt van spelverdeelster Renate Harms kwam D1 sterk terug. Maar ze kon niet voorkomen dat deze set werd verloren met 23-25.

karateka’s voor de groene en de blauwe banden. Geslaagd voor groene band: Ramon van Amerongen, Luke den Engelsman, Tom Jongeling, Brian Moes, Marijn Wildeboer en Jeroen Rosier. Blauwe band: Antonie van Peperzeel, Carlijn van Peperzeel, Ruben de Preter, Roy van Amerongen, Celine Heijne, Jarred du Toit en Olaf van der Meer. Als laatste waren de leerlingen aan de beurt voor de bruine banden. Geslaagd zijn: Sebastiaan Geleijnse, Joost Hofstee , Daniel le Noir, Robin Knulst,

Jeu de boules Valentijnstoernooi Zondagmiddag 16 februari speelden de jeu de boulers van Les Trois Etoiles het jaarlijkse Valentijnstoernooi. Het leuke is dat voor dat toernooi ‘gelegenheidscombinaties’ gevormd worden, dat wil zeggen: men speelt de hele middag met

een speler of speelster waar men normaliter geen team mee vormt. Dit levert uiteraard nogal verrassende combinaties op. Geheel in de traditie van Valentijn geeft men elkaar dan ook een klein cadeautje. Het toernooi werd gewonnen door

Lauranne Renes en Janieke Renes. Ook hebben een aantal leerlingen afgelopen weekend getraind in Almere tijdens een stage van een grootmeester uit Zweden. Dit waren 2 intensieve dagen maar iedereen was zeer enthousiast. Er is weer ruimte voor karate op de dinsdag. Jeugd beginners trainen van 18.00-19.00 uur en jeugd gevorderd van 19.00-20.00 uur Voor meer informatie: Fit & Wellnessclub The Gym, Horsterplein 28,tel.: 036-5225425. www.thegymzeewolde. nl

Wil Bakker en John Amersfoort (3 gewonnen, plus 26). Als tweede eindigden Mary de Jong en Roel den Bakker (3 gewonnen, plus 23), en als derde Ida Amersfoort en Frans Bakker (2 gewonnen, plus 19).

Zeurpieten Het is ook nooit goed! Er werd vorige week heel flauw gedaan over de kaart die Winnie Prins op Valentijnsdag stuurde aan de kiezers in Zeewolde. Ze staat er stralend op met op de achtergrond een fraaie luchtfoto van Zeewolde. Mag ze? Had ze soms met een sip gezicht in de nog niet ontwikkelde woonzorgzone moeten poseren? Stelletje zeurpieten! Het motto ‘Hart voor Zeewolde’ zou niet origineel zijn. PvdA/GroenLinks was daar in 2006 reeds mee gekomen. BurgerBelang wees er verder op dat zij al enkele maanden met een hartjesactie bezig is. Het grote hart van Winnie tegenover het kleine hartje van Jan de Wit, misschien

staat dat wel symbool voor de grootte van de partijen (tot nu toe). Die clash is trouwens niet nieuw. Al in het jaar 1672 stonden Jan de Wit(t) en de Prinsgezinden lijnrecht tegenover elkaar. Dat de foto van Zeewolde gemaakt is vanuit een vliegtuig dat met veel lawaai boven onze dorpskern dendert, geeft wel te denken. Dat is net zo moeilijk uit te leggen als het gezamenlijk drinken van een glas bier in Sotsji door Poetin en Willem-Alexander. Maar het blijft natuurlijk een mooie foto, Winnie houdt van Zeewolde, die boodschap lijkt duidelijk. Op de achterkant van de kaart zet ze daar zelf vraagtekens bij. ,,Gaat Zeewolde u ook aan het hart?” vraagt

Zaterdag 29 maart organiseert de Atletiekvereniging de inmiddels vierde Donkey Run. Een stoer jeugdevenement dat plaatsvindt op het Woldstrand. Met uitdagende onderdelen; rennen, springen, klimmen, hangen, balanceren. Het is niet snel gek genoeg. De voor-

bereidingen zijn al in volle gang. Wie bang is om moe of vies te worden kan beter thuis blijven. Anders ben je van harte welkom! De start is om 15.30 uur en om 17.30 uur sluiten we het festijn af met een lekkere traktatie. Kijk op www. avzeewolde.nl voor meer informatie.

Hockey MB2 zaalkampioen

Tijdens de 4e set nam D1 vanaf het begin de controle op de wedstrijd weer over. Yvet Bentum was inmiddels in het veld gekomen voor de goed spelende Elvera van Kampen. Ook zij maakte aanvallend mooie punten aan het begin van de 4e set. Mede door een goede serviceserie van Geja Tjassens en aanvallend werk van Jettie Bliek wist D1de voorsprong uit te bouwen. En konden de dames van Zeewolde met een overtuigende stand van 25-17 de wedstrijd winnend afsluiten.

Karate examens Sportschool The Gym Onlangs hebben er karate examens plaats gevonden bij Sportschool The Gym o.l.v. leraar Marcel Geijtenbeek. Om 18.00 uur werd er gestart met het examen voor de gele en oranje banden. Geslaagd zijn voor de gele band: Lucas de Gooijer, Tijmen van ’t Hof, Kelsey Rosier, Xander Rijpsma, Daan Schravendijk, Roy Thielen, Fabiënne Verhoef en Milou Verhoef. Geslaagd voor de oranje band: Esmeralda Arts, Jilmer van der Beld, Benjamin David, Timo de Kleijn. Daarna was het de beurt aan de

4e Donkey Run

Winnie aan iedereen die het maar wil lezen. Letterlijk betekent dat: vind je het ook zo erg of zo jammer van Zeewolde? Wat moeten we hiermee? Waarschijnlijk heeft ze het niet zo bedoeld. Ze had de kaart bij wijze van spreken al op de bus gedaan voor ze ‘m goed had overgelezen. Op zich geeft dat niet, de verkiezingen zijn pas over een maand en tegen die tijd is iedereen de kaart allang weer vergeten. Maar kennelijk moet Winnie iets van het hart. Ze heeft het hart op de juiste plaats en maakt daar geen moordkuil van. En waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Ze heeft iets op haar hart, dat is duidelijk. Het was natuurlijk slimmer geweest dat ze had gezegd

Staand v.l.n.r.:Cedric van Walbeek (coach), Dana Hogeveen, Emma Loos, Marijke Zandee, Femke Janssen, Floortje Wouters, Franka ten Voorde, Jacky Koelink, Megan Traas en Tasha Beijer, Roderik van der Weide (trainer). Zittend: Mylene Vis, Romee van der Slik, Odette Nederkoorn, Sophie van Walbeek, Marlon van der Scheer (coach).

Na een sportief en spannend zaalseizoen zijn de hockey meiden kampioen geworden. Zondag 9 februari moest Hockey MB2, onder belangstelling van veel familie en vrienden 1 van de twee wedstrijden winnen,

om enkel op punten als 1e te eindigen in de zaalcompetitie. Zowel de 1e als de 2e wedstrijd werd gewonnen. Naast 1e in de voorcompetitie is MB2 nu ook als 1e in de zaal geëindigd.

Jan de Vries kampioen winterseizoen KVZ De winnaars van de wintercompetitie van Klaverjas Verenging Zeewolde zijn woensdag 12 februari bekend gemaakt.De winnaar heeft in de maanden september tot en met januari het meeste punten bij elkaar gekaart. Jan de Vries bleek de grote winnaar van het seizoen en nam naast de hoofdprijs in de wintercompetitie ook meteen de maandprijs voor januari in ontvangst. Hij deed dat door een puntentotaal van

95615 en 31 pitten te behalen in dit winterseizoen, waarvan 20037 en 11 pitten in de maand januari. Ook de pittenprijs van januari kwam hiermee ten deel aan Jan de Vries. Joke Kamphorst nam met 37 pitten de pittenprijs van de wintercompetitie voor haar rekening, waarbij zij ook de ook de tweede plaats op de winterranglijst behaalde (95258). José Luider eindigde op de derde plek (94551).

Schoppen troef

dat ze heel Zeewolde aan haar hart drukt. Of dat de rust, de ruimte en het groen haar uit het hart gegrepen zijn. Natuurlijk had ze ook kunnen zeggen dat ze haar hart aan Zeewolde ophaalt of dat ze haar hart er had verloren. Stemmen trekken, dat is het hart van de zaak. En zetels binnenhalen. Met de huidige zeven heeft Winnie alles wat haar hartje begeert. Het hart zonk de andere partijen in 2010 in de schoenen… Als je Winnie in haar hart kijkt, is ze vier jaar later misschien toch nog niet zo gerust meer. Wie weet gaat Cees Steijger bij de verkiezingen zijn achternaam wel eer aan doen. Daarnaast heeft Gerrit van der Meer met zijn D66 de landelijke wind behoorlijk mee.

Op zich is het hun van harte gegund, maar die stemmen zullen toch ergens vandaan moeten komen. En dan kan het ineens hard gaan! Winnie houdt haar hart vast, het hart klopt haar al in de keel. Jarenlang was ze met hart en ziel wethouder, het is voor haar niet te hopen dat het uitloopt op een gebroken hart! Alleen de kiezers kunnen haar nog een hart onder de riem steken. Hoe langer we er over nadenken, hoe meer we tot de conclusie komen dat de tekst op de Valentijnskaart helemaal geen vergissing was. We hebben het hart echter niet dat hardop te zeggen. Hoe het ook zij: hartelijk dank maar weer voor de aandacht.


Sport

Zeewolde wint van Teuge en behoudt kans op titel tweede periode Zeewolde heeft zaterdagmiddag in een matige wedstrijd op sportpark De Horst met 4-2 gewonnen van Sp. Teuge. Bij rust leidde de formatie van Gert Visscher reeds met 1-0. De voetballers hadden behoorlijk last van de dwars over het veld staande wind. Daardoor veranderden veel passes op het laatste moment van richting en kwamen zodoende niet aan. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat Ramon Chaigneau in de zesde minuut op de paal schoot, hetgeen vanaf de kant gezien moeilijker leek dan te scoren. In de zeventiende minuut was het wel raak. Na een handig overstapje kwam de bal terecht bij Raymond Fafié die zich niet bedacht en doeltreffend uithaalde (1-0). Pieter Blom profiteerde er in de 51e minuut na een pass van Raymond Fafié van dat twee spelers op het middenveld met elkaar in botsing kwamen, waardoor hij alleen op Teuge-doelman Joost Veldwijk af kon gaan (2-0). Direct daarop kwam Teuge terug in de wedstrijd. Erik Prins gaf het laatste tikje, nadat een eerder schot van hem

Dinsdag 18 februari 2014

nog door doelman Erwin Duist was gepareerd. De Zeewolder assistentscheidsrechter Rob Mulder zag dat de bal uiteindelijk over de lijn was gegaan. Scheidsrechter Huisman nam het signaal over en wees naar de middenstip (2-1). Het spelpeil daalde daarna behoorlijk. Het had ook zomaar nog 2-2 kunnen worden, maar zover kwam het niet. Reinier Joustra leek in de 79e de wedstrijd te beslissen, toen hij een prachtige combinatie met invaller Melvin Cooker afrondde (3-1). In de 84e minuut bracht Erik Prins de spanning opnieuw terug in de wedstrijd, toen Duits de bal vanuit het strafschopgebied precies voor zijn voeten bokste (3-2). Melvin Cooker, die via een invalbeurt voor het eerst sinds lange tijd weer van de partij was, bracht in de 89e minuut aan alle spanning een einde door doelman Veldwijk te omspelen en de bal in het vervolgens lege doel te werken (4-2). Heel Teuge protesteerde bij scheidsrechter Huisman, omdat Cooker op het middenveld een overtreding zou hebben begaan.

Daar had het inderdaad veel van weg, maar van de thuisploeg was er uiteraard niemand die daarom maalde. Hoevelaken won zaterdagmiddag en bleef de koppositie behouden. Concurrent Hatto Heim verloor, waardoor Zeewolde nog altijd kansen behoudt de titel in de tweede periode binnen te halen. Opstelling Zeewolde: Erwin Duits; Jorrit Zuidema, Ryan Suijk, Jeffrey Bras en Jasper van Scherrenburg (70. Ruben Bets); Ramon Chaigneau, Roan Fokker, Raymond Fafié (85. Chris Hoppen) en Reinier Joustra; Pieter Blom (75. Melvin Cooker) en Martijn van Heesbeen. Uitslagen 3e klasse B district Oost, zaterdag 15 februari 2014: Zeewolde-Sp. Teuge 4-2; Zwart Wit ’63-SEH 1-3; Terschuurse Boys-Hatto Heim 2-0; Hoevelaken-Oene 3-1; EFC ’58-VSCO ’61 1-1; ElspeetDSV ’61 1-1. Stand aan kop: 1. Hoevelaken 17-38 (44-24), 2. Zeewolde 17-35 (40-21), 3. Terschuurse Boys 17-30 (34-23), 4. Hatto Heim 16-29 (41-29), 5. DSV ’61 17-28 (33-31), 6. VSCO ’61 17-27 (37-25).

trict Oost. Deze jongens turnen een zeskamp op vloer, voltige, ringen, sprong, brug gelijk en rekstok. Net als in de kwartfinale hebben deze he-

ren het uitstekend gedaan. Wessel van den Broek turnt in de instapcategorie op niveau 12 en is 2de geworden met 108.350 punten. Hij scoorde met name hoog op vloer en ringen. Bij de pupillen 1, niveau 11 werd Djordy Dunnink, net als in de kwartfinale, 1e met een puntentotaal van 110.150. Zijn hoogste scores waren op de onderdelen voltige, vloer en rek. Jonas Hofstede turnde sterker dan in de kwartfinale en vooral goed op vloer en brug. Hij werd 9de met 102.500 punten. Deze drie jongens hebben met deze resultaten allen een ticket ontvangen voor de districtsfinale NTS 11/15 op 5 april in Varsseveld. Koen Fekkes werd 3e in de kwartfinale in Putten maar kon in Duiven helaas niet mee doen door een gebroken teen, opgelopen tijdens de training. Meer info www.zeesterren.nl

Zeesterturners plaatsen zich voor districtsfinale

Zaterdag 1 februari namen 3 turners van G.V. De Zeesterren in Duiven deel aan de halve finale van de districtskampioenschappen in dis-

De Snipers stunten tegen WSV De Snipers speelden zaterdag 15 februari in het Baken. Het team moest winnen tegen concurrent WSV die in punten gelijk stond met de Snipers. De Snipers begonnen niet goed aan de wedstrijd. Na het eerste kwart stond er een 11-20 achterstand op het bord. Dit verschil bleef in de tweede kwart bestaan en liep uit naar een ruststand van 24-44. In het begin van de tweede helft veranderde er niets aan het beeld, na vijf minuten stond er een 30-55 stand op het bord en gaf niemand nog veel voor de kansen van de Snipers.

Aflevering 93 Irma Kooij

(aangewezen door John Jager).

Maar zoals al vaker dit seizoen zorgden de Snipers ervoor dat de wedstrijd kantelde. Vanaf dat moment werd er strak verdedigd, was er een fastbreak en werd het bord wel aangevallen. Onder leiding van Djon Janssens (19 pnt) werd er een 8-0 run gemaakt die een 57-43 stand na het derde kwart opleverde. Het vierde kwart gingen De Snipers door met scores van junior Peter Buchner (9 pnt) en Auke Helbig (8 pnt) en na 3 minuten was het verschil nog maar 5 punten: 57-52. WSV zette opnieuw aan met twee

verre driepunters van hun guard Wagenaar (25 pnt) en bij 59-67 nam coach Gurbe Helbig een time out. Max de Wijk (13pnt) maakte 67-68 van de vrije worp lijn. WSV wist niet te scoren maar Djon Janssens voor de Snipers wel en met een extra vrije worp kwam de Snipers 12 seconden voor tijd voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Met een driepunter zette Max de Wijk de 72-68 eindstand op het bord. De volgende wedstrijd van de Snipers is op 1 maart om 20.00 uur tegen Volic in de Putter Eng.

Naam: Irma Kooij. Leeftijd: 52. Geboorteplaats: Arcen (bij de kasteeltuinen). Beroep: Doktersassistente. Ook bekend van: Roemenië-groep en musicalgroep Open Haven. Burgerlijke staat: Ongehuwd. Kinderen: Twee, Ivo en Kim, en twee lieve schoonkinderen, Jennifer en Ronald. Kleinkinderen: Eén kleinzoon, Lenn (1). Sport: Hardlopen. Hobby’s: Toneel en humanitair werk, uitgaan. Levensovertuiging/geloof: Christelijk. Levensmotto: Kijk vooral naar wat je wel hebt, en niet naar wat je niet hebt. Favoriete muziek: Heel veel verschillende soorten muziek, van modern tot klassiek. Die tijd zou ik graag over willen doen: Mijn tijd in Duitsland (ik was

getrouwd met een beroepsmilitair). Magnifieke tijd, alles kon. Dat heb ik vooral van m’n ouders meegekregen: Sterke waarden en normen en een warme basis waar ik nu nog steeds veel profijt van heb. Zeewoldenaar sinds: Februari 1993. Zeewolde omdat: We hier makkelijk een woning konden krijgen en het ligt heel centraal in Nederland. Dat was toen in verband met het werk van mijn ex belangrijk. Zeewolde mist: Treinverbinding. Alle winkels open op zondag in Zeewolde: Nergens voor nodig. Je kunt zes dagen per week terecht en ik vind het ook belangrijk dat je met je gezin één dag samen bent. Atletiekbaan in Zeewolde: Geen belangstelling voor. Volwassenen moeten half uur per dag bewegen: Ja, beweging is heel belangrijk, maar ook jongeren/ kinderen. Er lopen al zoveel mensen met overgewicht en dat zijn echt niet

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

Programma de Snipers 01 mrt. 14.00 uur 01 mrt. 20.00 uur

U16-1Volic 1 - De Snipers 1 HS1 Volic 1 - De Snipers 1

Uitslagen De Snipers U16-1 BV Orca’s 1 - De Snipers 1 U16-2 BV Orca’s 2 - De Snipers 2 U14-2 De Snipers 2 - Rebound ‘73 3 MU14 De Snipers 1 - BV Orca’s 1 HS3 BV Orca’s 4 - De Snipers 3 U14-1 De Snipers 1 - Rebound ‘73 1 U18-1 De Snipers 1 - WSV 1 HS1De Snipers 1 - WSV 2 MU18 De Snipers 1 - Red Giants HS2 Flevo Musk. 1 - De Snipers 2

81-32 62-30 73-27 27-35 62-71 73-44 51-29 72-68 154-43 94-73

Programma 22 februari Uitwedstrijd: De Eemvogels E1 – Wolderwijd E2

13:25

Uitslagen EKVA A3 – Wolderwijd A1 Unitas D2 – Wolderwijd D1

13 – 7 2 – 12

KV Wolderwijd

Volleybalvereniging Zeewolde

Uitslagen Asian Paradise Zeewolde DS 2 Pauwervoll DS 2 1-3 E.S.V. DS 2 - Zeewolde DS 4 3-1 Sportique Zeewolde DS 1 - VVH DS 1 3-1 Zeewolde JA 1 - WSV JA 1 0-4 Zeewolde DS 5 - Libero’99 DS 4 4-0 Zeewolde DS 3 - E.V.V. DS 3 1-3 Fat Alice Zeewolde HS 4 - VZK HS 3 3-2 Zeewolde HS 5 - VZK HS 2 2-3 Zeewolde MB 2 - E.S.V. MB 1 1-3 Zeewolde MC 1 - Langhenkel/HEC MC 1 3 - 1 Zeewolde MB 1 - Volta MB 1 4-0 Hevo JB 1 - Zeewolde JB 1 1-3 Hellas HS 1 - Flevo Finance Zeewolde HS 1 1 - 3 Zeewolde MA 2 - SDS MA 1 4-0 Nuovo MA 1 EB Grootkarzijn Zeewolde MA 1 3-2 Blauw Wit HS 2 - Zeewolde HS 2 3-1 Programma 20 feb 21:00 E.V.V. DS 5 - Zeewolde DS 5 21 feb 19:30 Zeewolde DS 4 - Hellas DS 2 19:30 Flevo Finance Zeewolde HS 1 - N.V.C. HS 2 19:30 Zeewolde MB 1 - Surf MB 1 21:00 O.M.S. HS 2 - Zeewolde HS 4 21:15 Asian Paradise Zeewolde DS 2 - E.S.V. DS 2 21:15 Zeewolde HS 2 - E.V.V. HS 2 22 feb 11:15 SV Dynamo Apeldoorn JB 2 - Zeewolde JB 1 11:30 VVH MC 2 - Zeewolde MC 2 11:30 VZK MA 1 - Zeewolde MA 2 11:30 VVH MC 1 - Zeewolde MC 1 13:45 VVH JC 1 - De Toren Zeewolde JC 1 14:00 HSC MB 2 - Zeewolde MB 2 15:15 Setash JA 1 - Zeewolde JA 1 16:00 WSV HS 1 - Zeewolde HS 5 16:00 SV Dynamo Apeldoorn MC 6 Zeewolde MC 3

15

Programma VV Zeewolde

Woensdag 19 februari 14:45 PEC Zwolle F 2e jaars - Zeewolde E1 Zaterdag 22 februari Senioren 14:30 VSCO ‘61 1 - Zeewolde 1 12:30 Hierden 2 - Zeewolde 2 14:30 SDC Putten 6 - Zeewolde 4 15:00 Zeewolde 7 - Vierhouten’82 2 14:30 Terschuurse Boys 4 - Zeewolde 8 Junioren 15:00 Zeewolde A1 - DOS Kampen A1 12:30 Zeewolde B1 - VVOG B1 10:30 Zeewolde U14 - Vitesse U13 9:00 DVS ‘33 Ermelo C4 - Zeewolde C3 11:00 Horst FC C2 - Zeewolde C4 9:00 Hierden C4D - Zeewolde C7 D-Pupillen 11:30 Rohda R. D1 - Zeewolde D1 9:45 Zeewolde D3 - Lelystad ‘67 D3 E-Pupillen 10:00 Zeewolde E2 - Woudenberg E1 9:15 Hulshorst E1 - Zeewolde E6 8:30 Zeewolde E7 - Nunspeet E6 10:00 SDC Putten E9 - Zeewolde E12 8:30 Zeewolde E13 - Nunspeet E5 F-Pupillen 11:00 Zeewolde F1 - Unicum F1 9:30 Sparta Nijkerk F3 - Zeewolde F3 G-Team 13:00 Zeewolde G1 - Colmschate G1

Uitslagen VV Zeewolde

Zaterdag 15 februari Zeewolde 1 - Teuge SP 1 Zeewolde 2 - Nunspeet 2 DVS ‘33 Ermelo 8 - Zeewolde 4 Sparta Nijkerk 11 - Zeewolde 6 Hulshorst 3 - Zeewolde 7 Zeewolde G1 - VVOG G1 JVC Dedemsvaart A1 - Zeewolde A1 Hoevelaken A3 - Zeewolde A3 Rohda R. B1 - Zeewolde B1 VVOG B2 - Zeewolde B2 DVS ‘33 Ermelo B5 - Zeewolde B5 Hoevelaken C1 - Zeewolde C1 Zeewolde C2 - Horst FC C1 VVOG C2 - Zeewolde C3 Zeewolde C3 - Harde ‘t C1 Zeewolde C4 - Veluwse Boys C1 DVS ‘33 Ermelo C5 - Zeewolde C7 Zeewolde D1 - Nieuwleusen SV D1G WHC D2 - Zeewolde D3 VVOG D3D - Zeewolde D5 Zeewolde D6 - WVF D6 Sparta Nijkerk D5 - Zeewolde D7 VVOG D5G - Zeewolde D8 Zeewolde D10 - DVS ‘33 Ermelo D3 Hoevelaken E1 - Zeewolde E1 Hoevelaken E3 - Zeewolde E5 Lelystad ‘67 E8 - Zeewolde E6 Sparta Nijkerk E13 - Zeewolde E10 Reaal Dronten E3 - Zeewolde E14 Hoevelaken F3 - Zeewolde F3 Horst FC F3 - Zeewolde F4 Zeewolde MC1D - Lelystad ´67 MC1D

4-2 0-1 1-2 0-2 2-5 3-2 4-0 2-2 3-4 5-3 2-5 2-3 3-1 2-1 2-2 3-3 6-3 2-0 3-5 7-3 1-4 9-0 6-0 1-5 2-1 2-0 3-2 6-2 2-9 1-2 9-1 9-0

Loterijuitslagen 15 februari Jupiler Sixpack - afgehaald 167 Handgemaakte kaars - afgehaald 823 Waardebon - afgehaald 165 Etos pakket - afgehaald 648 KWD T-Shirt - niet afgehaald 701 Pet - niet afgehaald 900 Paraplu - afgehaald 526 Fles jenever - afgehaald 912 Toilettas - afgehaald 130 BBQ bestek - afgehaald 641 Prijzen tot vrijdag beschikbaar tel 06-22109552

9 Finale plaatsen voor jeugd AV Zeewolde De definitieve plaatsingen voor de finale van de Regionale Crossloopcompetitie 2013-2014 zijn bekend. Maar liefst negen jeugdatleten van de Atletiekvereniging zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de finale op zaterdag 8 maart bij AV NOVA in Warmerhuizen. Hier komen de finalisten van poule zuid, noord en midden tegen elkaar uit en wordt alleen ouderen! Aantal keren goud Nederland in Sotsji: Zeven? Nieuws dat me onlangs raakte: Dat er zich in Syrië weer Tweede Wereldoorlogpraktijken afspelen. Al die onschuldige mensen die daar de dupe van worden. Triest om te merken dat er nog steeds niets veranderd is. Vakantieplannen 2014: Lekker naar de zon, maar bestemming is nog niet bekend en met wie moet ik nog bedenken. Ik weet al waar ik op ga stemmen in maart (gemeenteraad): Ik weet het bijna zeker, maar nog niet helemaal! Het feit dat John mij aanwees: Had ik wel een klein beetje verwacht, maar ik vind het heel leuk! Na 23 jaar in Zeewolde wordt het ook wel eens tijd. Kun je mij vertellen waarom jij altijd zo gezellig druk bent? (vraag John): Ik hou wel van leven in de

gestreden om de regiotitels. Alleen al het geplaatst worden is een hele eer!

De volgende atleten wisten zich dit seizoen te plaatsen: Him de Looper, Thomas Bos, Elisa Mul, Jouke Westerhof, Rick van der Meer, Berber Schaap, Senna Kampinga, Elin Buitenhuis en Jonathan van Lien. brouwerij. Er is al genoeg ellende en er wordt veel te weinig gelachen. Bovendien ben ik positief en zie de dingen van de zonnige kant. Ik heb een druk karakter. Vroeger was ik nog veel drukker, dus wat dat betreft is dit nog niets. Doordat ik altijd zo druk en gezellig ben, denken mensen in de eerste instantie dat ik niet serieus kan zijn, maar mensen die me beter kennen weten wel beter. Wat ik nog kwijt wil: Dat we voor al blij moeten zijn dat we in een vrij land leven. Bevrijdingsdag mag van mij elk jaar vrij zijn in plaats van één maal per vijf jaar. We beseffen niet hoe rijk we zijn in dit kikkerlandje. Hou VRIJHEID in ere! Volgende keer in the picture: Katja Schreurs. Mijn vraag aan haar: Je werkt al heel lang met veel plezier met kinderen. Hoe krijg je het voor elkaar om zo’n vrolijke en lieve juf te blijven?


Dinsdag 18 februari 2014

NU

Horsterplein 26 • Zeewolde

5,-

NU

€ 15,-

NU

€ 10,NU

€ 25,-

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Kijk op www.zeewolde-actueel.nl

16

maakt verschil in Zeewolde Geen hinderlijk vliegtuiglawaai boven ons dorp Zes jaar lang heeft wethouder Hendrik de Vries namens gemeente Zeewolde deelgenomen aan het overleg over de routes met Hans Alders. Die lopen nu definitief noordwestelijk van het Trekkersveld achter de Hoge Vaart.

Zo komen wij op voor uw belangen.

Jan Klop

SOCIAAL ACTIEF DUURZAAM

Zeewolde Actueel week 08 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you