Page 1

ZEEUWS TROUWEN

VOORJAAR2018

1


ZEEUWS

TROUWEN

onze preferred partner

Colofon Zeeuws Trouwen magazine is een uitgave van Zeeuws Trouwen. Het gratis magazine verschijnt tweemaal per jaar. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Zeeuws Trouwen worden overgenomen of worden vermenigvuldigd op welke wijze dan ook. De redactie heeft de opgenomen informatie voor dit magazine zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd. Wij kunnen echter geen aansprakelijkheid aanvaarden voor onverhoopte onjuistheid en/of onvolledigheid van de informatie.

Eindredactie: Lilian Overbeeke - de Puttter Coverphoto: Rudi Vangansbeke Fotografie www.zeeuwstrouwen.nl

2

Zeeuws Trouwen Albertpolderstraat 6 4541 BH Sluiskil Redactie: info@zeeuwstrouwen.nl Sales: sales@zeeuwstrouwen.nl Telefoon: 06 81573653

Zeeuws Trouwen


Inhoud

Een woord vooraf Onvoorstelbaar dat ik nu voor de vierde keer het voorwoord mag maken voor dit magazine. Iedere keer is Zeeuws Trouwen weer een beetje gegroeid. Iets waar we trots op kunnen zijn!

Posi-Tief fotografie pagina 6 3 vragen aan Marieke pagina 9

Ook dit jaar gaan we zaken een beetje anders aanpakken. Zo worden onze evenementen interactiever, waarbij jullie als bruidspaar meer inspraak krijgen op de invulling. We hebben dit jaar ĂŠĂŠn Big Event waar we alles uit de kast trekken om jullie te inspireren. Daarnaast hebben we intieme avonden voor jullie georganiseerd door heel Zeeland om altijd voor jullie klaar te staan tijdens de voorbereidingen.

Back it up pagina 13 Fotoshoot Royal Wedding pagina 18 Strandpaviljoen Corazon pagina 32 Op bezoek bij TUI Terneuzen pagina 35

Ook onze kadobox pakken we anders aan dit jaar. De box was nogal arbeidsintensief geworden terwijl ze vaak niet opgehaald werden. Daarom is de kadobox nu alleen nog maar samen te bestellen met onze Cashback Card en kan deze opgehaald worden op onze events of bij onze preferred partners. De inhoud wordt nog leuker!

De bruiloft van Marco & Frieda pagina 38 Gemeente Middelburg pagina 45

Wat was het ook weer leuk om samen te werken met alle bijdragers aan dit magazine. Marco & Frieda bijvoorbeeld hebben elkaar op dezelfde dag ontmoet en zijn op dezelfde dag getrouwd als Marvin en ik. Zo toevallig! Zelfs het carnaval hebben we gemeen. Dan alle bedrijven waar we op bezoek zijn geweest. De prachtige locatie van Strandpaviljoen Corazon sprak meteen tot mijn verbeelding. Natuurlijk is het daar niet bij gebleven maar daar is dit stukje voorwoord toch echt te klein voor. Heel persoonlijk was voor mij het hoogtepunt van dit magazine, de fotoshoot. Want kijk maar snel naar die kleine meid op dat prachtige paard. Dat is onze dochter! Ook zij is gek op de magie van het huwelijk en dit was echt een dream come true voor haar.

Veel liefs, Lilian 3

Zeeuws Trouwen


Jullie trouwdag.. een dag waarop alles op elkaar is afgestemd. Als het gaat om de bloemen vinden wij het belangrijk dat deze precies in het totaal plaatje passen, en een aanvulling zijn op het geheel. Werken met bloemen EN mensen is onze grootste passie. Samen met jullie het bruidsbloemwerk samenstellen is het mooiste wat er is, en nemen hier graag alle tijd voor. Want in onze optiek is ieder boeket uniek net als het bruidspaar zelf! Tijdens een vrijblijvend gesprek in het atelier of bij u thuis gaan we samen naar uw wensen kijken. Dit doen we aan de hand van bruidsboeketboeken, lievelingsbloemen, kleuren en niet te vergeten de bruidsjurk en het pak. Samen ontwerpen we uw persoonlijke en unieke bruidsbloemwerk.

BloemenAtelier De Astrantia verzorgt voor u niet alleen het bruidsboeket maar ook: Corsages, Autoversieringen, Ringversieringen, Strooibloemen en Aankleding van de kerk en/of feestlocatie. We zijn erg benieuwd naar jullie ideeĂŤn en dragen graag een bloemrijk steentje bij aan jullie trouwdag. Inspiratie nodig? Kijk op onze website of facebookpagina! Veel plezier met alle voorbereidingen!

Liefs Tanja Platschorre BloemenAtelier De Astrantia Telefoon: 0618490099 / 0115460409 | Mail: info@deastrantia.nl | Website: www.deastrantia.nl | Facebook: @bloemenatelier.deastrantia


Posi-Tief Fotografie: vakwerk net over de grens

Gedreven. Passie. Overgave. Enthousiasme. Professioneel. Vakman. Creatief. Persoonlijk. Emotie. Stijl. Storytelling. Visie. Met deze statements omschrijven wij ons gevoel bij Sven Soetens van Posi-Tief Fotografie. Gevestigd in Stekene (net over de grens bij Hulst) vind je deze fotograaf die het vak serieus anders aanpakt dan het gros van de fotografen. Wat maakt deze fotograaf dan zo anders horen wij je denken. Vooral de visie van Sven is wat zijn werk onderscheidt van de anderen. Zoals hij zelf aangeeft, benadert hij het fotograferen van een huwelijk op een journalistieke & emotionele manier. Net zoals bij journalistieke artikelen in een krant alles juist en kloppend wordt weergegeven, doet Sven dit met jullie huwelijksverhaal. Alle foto’s die genomen worden zijn écht - niet geposeerd - en geven weer hoe het werkelijk was. Zelfs tijdens de fotoreportage zorgt hij ervoor dat de foto’s spontaan blijven. In zijn werk zien we vooral ook veel emotie. Sven zorgt voorafgaande aan de huwelijksdag dat hij weet wat belangrijk is voor jullie als bruidspaar en dat jullie samen een band creëren. Zo kunnen jullie Sven op de grote dag volledig vertrouwen. Je wil toch helemaal jezelf kunnen zijn op je trouw? Wij waren in ieder geval onder de indruk. Natuurlijk konden we niet kiezen welke foto’s we hier moesten plaatsen. Dus bekijk zeker zijn website: www.huwelijksfotograaf.be.

6

Zeeuws Trouwen


Zie er stralend uit op uw trouwdag!

make-up (ook op locatie) en gezichtsbehandelingen voor vrouwen ĂŠn mannen Cathalijnestraat 31a | 4508 aa Waterlandkerkje | Tel. 0117-451595 info@natural-skin-care.nl | www.natural-skin-care.nl


3 vragen aan‌ Marieke

Hoe zag jullie trouwdag eruit? Ik denk dat je onze trouwdag kunt omschrijven als vrij traditioneel. Om 10.00uur werd ik opgehaald door de bruidegom, om vervolgens foto's te gaan maken. Omdat mijn man visser is, werden er ook foto's gemaakt op de vismijn in Vlissingen, waar het schip van zijn opa ligt. Na de foto's zijn we richting het gemeentehuis in Veere vertrokken, waar de gasten (vrienden en heel veel familie) al op ons stonden te wachten. Na de foto's met familie en vrienden gingen we richting het gemeentehuis, waar we dolgelukkig ons ja-woord gegeven hebben.

Na het gemeentehuis zijn we vetrokken naar Oostkapelle om koffie te drinken en de bruidstaart aan te snijden. Hierna volgde de kerkelijke inzegening op ons huwelijk. Daarna zijn we met alle gasten vertrokken richting Hotel-Restaurant Anno-Nu in Oostkapelle, om daar te proosten op onze trouwdag, te eten en daarna de avondgasten te verwelkomen. Na een hele gezellige avond konden we te voet naar huis, want we wonen om de hoek! Wat was het hoogtepunt van jullie gehele trouwdag? Pff. een hoogtepunt.. is een trouwdag zelf al niet een hoogtepunt? ;-) Uiteraard vond ik het moment dat de bruidegom aan de deur stond een hoogtepunt (ik had geen idee wat hij aan zou hebben), verder vond ik ook de ontmoeting met de daggasten echt heel leuk, veel van hen hadden geen idee hoe wij er uit zouden zien, de reacties waren dus erg leuk! Waren er dingen die jullie anders hadden willen zien of verkeerd liepen? Dankzij onze geweldige ceremoniemeester hadden wij gelukkig geen problemen. Het enige wat ik dan kan noemen is de entree bij het gemeentehuis. Onderin het gemeentehuis in Veere is tegenwoordig het VVV-kantoor gevestigd, je kan dus geen mooie foto's maken in de opening van het gemeentehuis en moet langs de balie omhoog naar de zaal waar de ceremonie plaatsvind. Verder is onze dag vlekkeloos gelopen!

9

Zeeuws Trouwen


Fotografie door Foto Elize

10

Zeeuws Trouwen


Back-it-up!

alles over jullie Plan B

Heb je er al over nagedacht wat je gaat doen als het regent? Of wanneer je een vlek op je jurk hebt? Of wanneer de DJ de dansvloer niet vol krijgt?

ook niet bij ieder onderdeel opnieuw op. Je maakt een overzicht van zaken die op meerdere momenten van de dag mis kunnen gaan en een overzicht van specifieke momenten.

Allemaal vragen die horen bij een back up plan voor jullie bruiloft. Wij vertellen je meer over het hoe, wat en waarom van zo’n plan. Alles valt of staat met een goed plan!

Wat doe je met extreme probleemgevallen? Zoals een runaway bride, een locatie die de avond van te voren tot de grond toe afbrandt en een trouwjurk die niet geleverd is. Sommige problemen hebben geen kant en klare oplossing vooraf. Misschien is het een goed idee om de bruiloft nog even uit te stellen als de bruid of bruidegom er vandoor gaat. Het is geen goed plan te trouwen terwijl je twijfelt. Laten we dat voorop stellen.

Het back up plan is een soort lijst met alles wat mis kan gaan en mogelijke oplossingen die je kunt toepassen. Het klinkt nogal pessimistisch en het is niet de meest leuke taak. Het is echter wel slim om hierover na te denken. Er zijn nu eenmaal voor de hand liggende zaken die kunnen gebeuren – met de bijbehorende oplossingen! Jullie willen toch ook geen ceremoniemeester die in paniek is terwijl dat voorkomen had kunnen worden? Je maakt een back up plan om de meest voorkomende problemen van te voren al ingedekt te hebben. Zo kunnen jullie rustig genieten van jullie huwelijksdag – wetende dat écht aan alles is gedacht.

Bij andere extreme problemen waar je niet meteen een oplossing voor weet is social media, creativiteit en flexibiliteit een uitkomst. Wanneer het zo ernstig mis loopt moet je open staan voor alternatieve opties of ook dan de bruiloft uitstellen. Stel dat de locatie inderdaad afbrandt: plaats een oproep op één van de social media kanalen en wie weet dat er iemand een ruimte heeft waar je last minute in kan. Het is een hoop werk maar het kan wel. Je moet alleen wel bereid zijn je vooraf gemaakte plan helemaal om te gooien. Ook als je jurk niet geleverd is moet je flexibel zijn. We gaan er van uit dat de bruidsmodezaak er alles aan gedaan heeft om jouw jurk op tijd klaar te hebben. Misschien kun je een andere jurk uit de zaak dragen? Of een

Wanneer je draaiboek af is, is dat ook meteen het moment om aan de slag te gaan met het back up plan. Eigenlijk is de gedachte erachter simpel: je neemt een onderdeel van je draaiboek en je vraagt jezelf af wat er daar allemaal mis kan gaan. Nu zijn er veel zaken die mis kunnen gaan op meerdere momenten van de dag. Zoals een vlek op de trouwjurk natuurlijk. Dat kan de hele dag gebeuren. Dat schrijf je dan 13

Zeeuws Trouwen


oproep op social media doen om te kijken of iemand jouw perfecte jurk heeft. Social media kan een oplossing zijn voor last minute problemen. Hopelijk komt het niet zover!

zijn er kleine naaisetjes die je mee kunt nemen waardoor je gaten weer terug dicht kan naaien. Zorg er dan ook voor dat je de juiste kleuren garen mee hebt. Dat je niet het zwarte trouwpak gaat repareren met roze garen… Ook kan het handig zijn een stukje stof in de goede kleur mee te hebben. Mochten er echt extreem grote gaten zijn kun je dit er achter vastmaken.

En hoe zit het dan met de meest voorkomende problemen? Wij hebben een handig overzicht gemaakt met gangbare oplossingen.

Regen

Niet werkende apparatuur

Nederland zou Nederland niet zijn als het niet zou regenen op het meest onmogelijke moment. Gelukkig kunnen we vooraf al veel inschatten. Begin een aantal dagen van te voren met het bijhouden van het weerbericht. Geven ze echt noodweer af is het niet zo verstandig om je buitenactiviteiten door te laten gaan. Zorg er dan voor dat je alternatieven gaat bedenken. Tenten, binnen locaties voor foto’s, paraplu’s – ga ermee aan de slag. Ja, het zou kunnen dat ze 5 dagen van te voren noodweer afgeven en het uiteindelijk niet komt. Heel jammer van je gemaakte kosten maar wil je echt dat risico nemen?

De bruidegom wilt net aan zijn speech beginnen en de microfoon doet het niet. Of jullie krijgen de beamer niet aan de praat. Hele vervelende dingen. Heel veel van deze problemen zijn te voorkomen. Bij een microfoon is het vaak een batterij die leeg is (noteer: neem extra batterijen mee) en een beamer kun je vooraf testen. Zorg ervoor dat iedereen die op jullie huwelijksdag apparatuur moet bedienen weet hoe het werkt. Dat ze weten waar de volumeknop zit en of die gebrande cd wel gaat werken. Test het vooraf! Wat nu als je alles getest hebt en het werkt op het moment zelf toch niet? Dat is heel erg afhankelijk van het moment. Een foto presentatie kun je op een later moment alsnog doen wanneer het probleem is opgelost. Maar als de microfoon van de ambtenaar uitvalt tijdens de ceremonie en er is geen extra batterij voorhanden… tsja dan wordt het roeien met de riemen die je hebt. Tegen de tijd dat er iemand naar de supermarkt is gereden voor een batterij is de tijd al op. De dagplanning wacht namelijk niet.

Gaat het niet om noodweer maar gewoon kans op buien? Afhankelijk van het programma dat je gemaakt hebt kun je dan wel enkele risico’s nemen die zijn op te lossen met paraplu’s en binnen locaties voor foto’s. Heb je het avond diner onder een sterrenhemel gepland en ze geven buien af wordt het risico wel erg groot. Zorg ook dan dat je een alternatieve binnen locatie of tent achter de hand hebt. Wanneer de biefstuk net is opgediend en de bui barst los is er geen tijd om die tent nog op te zetten namelijk.

Vlekken Horror! Je hebt een vlek op je trouwjurk. Laten we je als eerste vertellen – je jurk gaat niet de hele dag wit blijven. Zeker de onderkant van je jurk zal vies worden. Gelukkig ziet niemand dat. Ook kleine zaken zal je misschien wel op je jurk zien. Onthoud vooral dat de meeste mensen jou als totaalplaatje zullen zien en die mini vlek niet eens opvalt. Waarschijnlijk maak jij jezelf drukker om dat vlekje dan dat andere gasten zullen doen.

Vertraging Jullie dag kan aardig in de soep lopen door vertraging. Als alles langer duurt dan jullie hadden verwacht kom je ergens tijd tekort. En het is best vervelend dat de feestgasten al binnen komen terwijl jullie nog maar net aan het nagerecht beginnen.

Wat als het nu om een grotere vlek gaat? Zorg ervoor dat je van te voren navraagt bij je bruidsmodezaak van wat voor stof je jurk is gemaakt en wat je als vlekkenmiddel mag gebruiken. Dit middel moet dan natuurlijk wel de hele dag overal mee naar toe! Soms is een vlek niet te verwijderen of krijg je een uitgedunde grotere vlek. Een uitkomst kan dan een wit krijtje zijn waarmee je de vlek verbergt. Brede linten kunnen eventueel ook nog vlekken verhullen. Probeer in ieder geval je dag hierdoor niet te laten verpesten. Het gaat niet om de vlek maar om jullie huwelijk!

Zorg daarom voor een realistische planning in jullie draaiboek. Tel de reistijd van A naar B. En met hoe meer mensen jullie reizen, hoe langer de reistijd wordt. Het in- en uitstappen duurt namelijk langer. En de kans dat iemand nog ‘snel’ even naar de wc moet of haar tas is vergeten wordt groter met meer mensen.

Kapotte kleding Het bruidskindje springt op je sleep of de bruidegom blijft ergens achter hangen. Het kan zomaar gebeuren. Gelukkig 14

Zeeuws Trouwen


Bespreek jullie plannen met de leveranciers die meewerken (fotograaf, locatie, etc.). Zij weten hoeveel tijd jullie moeten rekenen voor wat jullie in gedachten hebben.

Zaken die echt niet vergeten mogen worden (bijvoorbeeld ringen). Stroomuitval indien jullie op een eigen locatie werken.

Als jullie ceremonie om 13.00 uur begint zorg je ervoor dat in jullie planning staat dat jullie er om 12.50 uur zijn. Dan is er ruimte voor speling en mocht er tijd over zijn – geniet dan even van het moment dat jullie bijna ja gaan zeggen tegen elkaar.

Daarnaast is het belangrijk dat jullie goede afspraken maken met jullie leveranciers. Het zijn ten slotte allemaal mensen en waar mensen werken kunnen fouten gemaakt worden. Wat zijn hun ervaringen en hoe plannen zij daarmee om te gaan? Maar ook – wat als de leverancier onverhoopt iets overkomt waardoor hij er niet kan zijn? Een ongeluk zit in een klein hoekje en iedereen kan iets overkomen. Heeft de leverancier dan afspraken met collega’s die in kunnen vallen of een vast netwerk waarin de oplossing gezocht kan worden?

Wees niet bang dat een planning te ruim is. Juist die extra momenten zorgen voor rust in een dag die al zo snel gaat. Maak er juist gebruik van! Hieronder nog een lijstje van dingen waar jullie aan kunnen denken. Probeer alvast een oplossing te bedenken om het te voorkomen of te verhelpen.

Een weddingplanner heeft veel ervaring met het oplossen van problemen en heeft ook een heel scala aan artikelen mee om problemen direct te verhelpen. Ook heeft een weddingplanner een heel netwerk aan leveranciers om zich heen mocht jullie geplande leverancier toch niet kunnen leveren. Overweeg daarom eens het inhuren van een weddingplanner. Dat scheelt jullie een hoop zorgen. Ook het afsluiten van een huwelijksverzekering kan jullie rust geven. Mochten er zaken echt mis gaan kunnen jullie (een deel) van de kosten vergoed krijgen.

Vertraging op jullie route. Wegwerkzaamheden & standaardfiles. Gasten die altijd problemen veroorzaken wanneer ze teveel drinken. Pijnlijke voeten door te hoge hakken of nieuwe schoenen. Haar & make-up wat bijgewerkt moet worden.

Het allerbelangrijkste is toch wel om rustig te blijven wanneer zaken niet lopen zoals gepland. Onthoudt dat niemand doelbewust jullie dag probeert te verpesten – iedereen doet hun best en vinden het ook vervelend wanneer het mis gaat. Blijf jullie doel voor ogen houden: samen ja zeggen tegen een leven met elkaar. En of dat nu linksom of rechtsom gaat, uiteindelijk gaat het daarom.

15

Zeeuws Trouwen


ENERGY BEATZ Chantal Giesbertz Trouwambtenaar

Berkenstraat 37 – Goes www.energybeatz.nl – boekingen@energybeatz.nl 0113 227636 – 06 30080879 Al meer dan 10 jaar een ervaren DJ Show op jullie bruiloft. Uniek in Zeeland: Snappshot voor een live fotostream!

Omdat trouwen meer is dan alleen maar “JA” zeggen.... Www.meerdantrouwen.com Info@meerdantrouwen.com Facebook: meer dan trouwen Telnr: 06-53676860

Burchtstraat 15 - Oostburg - www.bruidshuisellen.nl info@bruidshuisellen.nl - T 0031 (0) 117 454861

Noordstraat 103 | Terneuzen d s tr3 0 1taa rT e| ju w le www.juwelierwijffels.nl

neu n zewww. w ie ri jff le s.n l


Strak in je trouwjurk? Je gaat trouwen.... Je bent bruidsmeisje..... mama van de bruid of bruidegom.... ....en je wilt fitter en energieker zijn voor de grote dag

Ik help je graag om jou in vorm te krijgen voor het huwelijk van het jaar.

Voor meer informatie: Hendrine van Walbeek tel: 06-22206200 hendrinevanwalbeek @gmail.com

Voel je fitter, energieker en slanker in 9 dagen. Met ons natuurlijke en gemakkelijk te volgen voedings- en cleansingsprogramma kun je je in 9 dagen fitter, energieker en slanker voelen.


Royal Wedding


Op een winterse dag organiseerden we een royal winter wedding fotoshoot op de prachtige locatie Kasteel ter Leyen. Laat je inspireren door onze leveranciers en beleef een prachtig avontuur! Bruidsboeket & bloemdecoraties: BloemenAtelier de Astrantia - Westdorpe Trouwlocatie: Kasteel ter Leyen - Boekhoute, BE Trouwjurk: Trouwerie Merrie Mie - Oost Souburg Trouwpak & schoenen: van Westen mannen - Zaamslag Haar & visagie: Bruidskapsels en bruidsmake-up Bij Bloozz - Ovezande Fotograaf: Rudi Vangansbeke Fotografie - Lembeke, BE Trouwambtenaar: Wedding-D - Middelburg Organisatie: Livin Celebrations wedding & party planning - Sluiskil Met special thanks voor ons bruidspaar Frans & Willemein, het bruidsmeisje Ayla, Sylvie en haar prachtige paard en Maayke voor het last-minute werk.

20

Zeeuws Trouwen


In alle bloemdecoraties is het thema verwerkt. Juist deze details maken het thema af. Denk aan sneeuw, bont, kant en natuurlijk glitters bij een Royal Wedding.


In het kasteel zijn er zoveel plaatsen om betoverende foto’s te maken dat we bijna niet kunnen kiezen. Op de bovenste foto is de ceremonie in de herensalon. Ook de bruidssuite op de bovenetage is een aanrader.


Deze prachtige trouwjurk heeft grootse koninklijke uitstraling en past helemaal in thema. Samen met de juiste accessoires is het plaatje compleet.


Niet alleen decoraties zijn geschikt om een thema in te verwerken. Ook het unieke blauwe trouwpak van Frans is aangepast op het winterse thema. Zijn schoenen zijn een echte eyecatcher op zich.


Met de juiste make-up straal je als bruid volledig! Door de dag heen is het kapsel van Willemein een aantal keer veranderd om een andere look te creĂŤren.


Door foto’s te maken van de details wordt jullie thema extra geaccentueerd. Ook kan de fotograaf jullie helpen bij originele foto ideeÍn.


Jullie trouwambtenaar heeft een grote invloed op jullie huwelijksdag. De ceremonie kan zorgen voor een lach of een traan - of voor allebei natuurlijk!


De organisatie van je bruiloft is altijd in goede handen bij een weddinglanner. Ook voor styling kun je vaak bij je planner terecht.


ij bloozz. bruidskapsels & Bruidsmake-up Wij verzorgen dit graag op professionele & persoonlijke wijze aan huis of op de trouwlocatie! Tevens hebben wij speciaal voor jou samengestelde bruidsarrangementen

voor al uw taarten, groot en klein, moet u bij Zebrataartjes zijn www.zebrataartjes.nl * info@zebrataartjes.nl * Biervliet

www.bijbloozz.nl

WEDDINGPLANNER ZEELAND – CONNECTED FOR LIFE MARJANNE BUIJL Gervinsland 2 – Middelburg – Walcheren www.weddingplanner-zeeland.nl – for-life@zeelandnet.nl 06 48318095 Alles op het gebied van trouwen, huwelijken en bruiloften! Voor advies, kwaliteit en werk op maat.


Natuurlijk genieten aan de Zeeuwse kust

Strandpaviljoen Corazon

Op een prachtige plek aan de Noordzee, aan een heuse baai, vinden we Strandpaviljoen Corazon. De uitstraling, de rust en de vriendelijkheid spreken ons meteen aan. In gesprek met de eigenaren van het strandpaviljoen ontdekken we zoveel meer redenen om hier je bruiloft te vieren. We sommen deze graag voor jullie op!

1 Lokaal, natuurlijk en handmade. Alle gerechten bij Strandpaviljoen Corazon zijn vers, niets komt er uit een potje. Het vlees komt van de lokale vleesboerderij en de vis komt ook van om de hoek. De gerechten worden met liefde door de chefs zelf bereid, er wordt geen gebruik gemaakt van kant-en-klare gerechten. Zo weten jullie zeker dat jullie enkel het beste zullen eten op jullie huwelijk.

2 Oprechte vriendelijkheid. Iedereen bij Strandpaviljoen Corazon wilt het beste voor haar gasten. Geen verplichte gastvriendelijkheid maar oprechte service van een team met het hart op de juiste plaats. Wat een heerlijk gevoel als bruidspaar!

32

Zeeuws Trouwen


3 Een prachtig strandpaviljoen. Al bij binnekomst valt meteen de inrichting op. Een natuurlijk geheel zonder poespas. Er is alleen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen - geen kunststof. De bar en de tafels zijn gemaakt van het eikenhout van het vorige paviljoen. Er hangen geen schilderijen op - het uitzicht is een schilderij op zich. Vanaf iedere plaats in het strandpaviljoen kun je de zee zien waar vrijwel iedere dag zeehonden te spotten zijn.

4 Het bruidspaar staat centraal. Het belangrijkste voor Strandpaviljoen Corazon is dat jullie huwelijksdag is zoals jullie dat wensen. Jullie huren de hele locatie dus alles is mogelijk. Jullie hebben ĂŠĂŠn contactpersoon en ze doen er alles aan om jullie te ontzorgen. Zo ontvangen jullie een boeket en tafelaankleding in dezelfde stijl als het bruidsboeket. Vertel gerust al jullie wensen aan het team en zij denken met jullie mee.

5 Trouwen op het strand. Het is mogelijk om in de prachtige baai voor het strandpaviljoen daadwerkelijk te trouwen. Veel bruidsparen doen een ceremonieel huwelijk met de voeten in het zand en vieren de rest van de huwelijksdag in het prachtige strandpaviljoen. Heerlijk relaxed en romantisch.

Duinovergang 20 kruising Rampweg/Nieuweweg Ellemeet info@corazonbeach.nl www.corazonbeach.nl Tel. 0117 728880

33

Zeeuws Trouwen


Speciaal voor deze uitgave van het Zeeuws Trouwen magazine gingen we op bezoek bij TUI in Terneuzen. Wat een ontzettend interessant bezoek bleek dit te zijn! Alleen de vestiging is al helemaal van deze tijd. Zodra je binnen stapt waan je je meteen in de reissferen, naast de reisbrochures hangt er een groot scherm met wisselende impressies van diverse bestemmingen. We spraken met Josephine, de reisbureaumanager van TUI Terneuzen. Als eerste verteld ze trots dat zij in 2017 uitgeroepen zijn tot beste reisbureau van Nederland. Tijdens de verkiezing hebben ze als team verschillende opdrachten uitgevoerd, waren er Mistery Shoppers die het reisbureau live & telefonsich benaderen en natuurlijk hadden ook de reizigers van TUI Terneuzen een stem. Het team is dan ook supertrots dat ze deze titel mogen dragen. Leuk weetje: TUI Terneuzen heeft vaak generaties gezinnen als klant. Waar eerst de kinderen met de ouders mee op reis gaan komen ze later zelf hun reis boeken. Om ze later weer te mogen bedienen met hun huwelijksreis en nog later een reis met kleine kinderen.

Natuurlijk wilden we meer weten over TUI Terneuzen en de mogelijkheden voor jullie huwelijksreis. We stelden Josephine een aantal vragen. Wat betekend het voor jullie om een huwelijksreis te mogen verzorgen? ‘’Het is een eer om zo'n belangrijke reis te mogen samen stellen voor je klant. Het is toch een hele speciale reis. Vaak is het budget groter en wordt er meer aandacht aan besteedt. Dat doen wij natuurlijk ook. We zijn blij dat we deze reis mogen verzorgen en daar zetten we dan graag een extra stapje voor. Zo zorgen wij voor een leuke reistas wanneer de reis geboekt is, een kaartje op de huwelijksdag en geven wij aan de luchtvaartmaatschappij en het hotel door dat het om een huwelijksreis gaat.’’

Veel reizen worden er tegenwoordig online geboekt. Wat is de meerwaarde om een reis via jullie te boeken? ‘’Wij kunnen de klant volledig ontzorgen. Een taxi regelen of een prive transfer, parkeerplaatsen, extra bagage of specifieke tips. Ook helpen wij regelmatig met een visumaanvraag. Daarnaast houden wij een aangeboden prijs voor een klant 5 dagen vast. Stijgt de prijs ondertussen dan heeft de klant daar geen last van. We zijn ook coulant naar onze klanten. Zo hebben wij zelf contacten met taxibedrijven naar Brussel. Dat gaat dan niet via het hoofdkantoor en daar

35

Zeeuws Trouwen


verdienen wij dan verder niets op. Het is echter wel een service die we onze klanten graag geven. En op de plaats van bestemming hebben wij ook altjid Nederlandse noodhulp aanwezig. Tevens kunnen wij onze persoonlijke expertise gebruiken om de klant te adviseren. Onze ervaring uit studiereizen en privé vakanties geven wij mee aan onze klanten. Zijn er trends op het gebied van huwelijksreizen op dit moment? ‘’Er wordt veel gereisd naar Indonesië, Aruba en Curaçao maar ook cruises zijn erg populair. Je ziet natuurlijk heel veel als je cruist. TUI heeft haar eigen cruiselijn met schepen die niet zo massaal zijn als sommige cruiselijnen, deze zijn intiemer. Culinair is het een hoog niveau en je hebt veel vrijheid aan boord.’’ Jullie hebben ook een speciale afdeling voor trouwen in het buitenland? ‘’Dat klopt inderdaad. Extravacanza regelt je hele bruiloft in het buitenland. Inclusief weddingplanner op locatie, vervoer, trouwboekje, boeket & corsage, bruidstaart en champagne. De pakketten zijn zover uit te breiden als je zelf wilt. Je bent als bruidspaar volledig ontzorgt en wij zorgen er ook voor dat je huwelijk in Nederland geldig is.’’ Josephine vertelde ons dat dit duurder is dan een normale reis. Dat dit logisch is, spreekt voor zich. Wij waren echter positief verrast door de tarieven. Wij waren in ieder geval erg enthousiast over ons bezoek aan TUI Terneuzen. Josephine raadde aan een afspraak te maken als je voor een speciale bestemming komt. Dan plannen ze de juiste medewerker met ervaring voor je in. Zonder afspraak ben je natuurlijk ook van harte welkom bij TUI Terneuzen aan de Kersstraat 3. Een afspraak maken kan op 0115-612251 of vraag per mail informatie aan op terneuzen@tui.nl

Iedere maand is er een andere actie als je een reis boekt in samenwerking met een lokaal bedrijf uit Zeeland. Zo kan je zomaar een verwenarrangement of iets anders leuks ontvangen!

36

Zeeuws Trouwen


Just as it should be de bruiloft van Marco & Frieda Eén ding wisten Marco & Frieda meteen zeker: het huwelijksfeest zou plaats vinden in de boerenschuur van Marco zijn ouders. Stapje voor stapje gaat het koppel aan de slag met de planning van hun huwelijksdag.

De ontmoeting Marco & Frieda hadden elkaar al eerder ontmoet op een gezamenlijke verjaardag… echter sloeg toen de vonk niet over. Een maand later tijdens het Eindhovense carnaval was die vonk er wel meteen! Hoewel Frieda niet op zoek was naar een relatie was de klik met Marco meteen goed. Het Zeeuwse landschap beviel Frieda goed en al vrij snel trok Frieda in het huis van Marco in Noordwelle in. Het aanzoek Marco en Frieda hebben beiden één favoriete vakantiebestemming en dat is Griekenland waar ze in 2012 dan ook een vakantie naar toe geboekt hadden. Ondanks dat er nog geen specifieke plannen waren om in het huwelijksbootje te stappen vond Marco dat dit de gelegenheid was om Frieda ten huwelijk te vragen. Frieda verteld: ‘’Vriendinnen zeiden dat dit wel eens de plek van een aanzoek zou kunnen zijn. Ik was daar helemaal nog niet echt mee bezig.’’ Ondertussen is Marco op bezoek bij de juwelier die al generaties lang de familie bediend en enthousiast meedacht over de ring. Samen hebben ze 1.5 uur besteed aan het uitzoeken van de perfecte verlovingsring. De plaats die Marco op internet had uitgezocht voor het aanzoek kon hij niet vinden. Als alternatief koos hij voor een eilandje met een hangbrug er naar toe echter kon ook dat plan niet door gaan vanwege een besloten feest. Uiteindelijk troonde hij Frieda mee naar een andere plaats met een mooi uitzicht. Frieda ‘’Ik snapte er weinig van waarom ik mee moest van de ene naar de andere plaats. Maar hij wilde het graag.’’ Marco zorgde ervoor dat Frieda op de goede plaats stond en zette op zijn mobiel hun eigen liedje aan. Frieda: ‘’Hij had een bepaalde blik in zijn ogen en toen hoorde ik ons liedje. Ik zag hem in zijn zakken zoeken en dacht hij gaat het gewoon doen!’’ Marco: ‘’Ja klopt, ik nog in mijn zakken zoeken naar het doosje met de ring erin. Toen vroeg ik of ze mijn vrouw wilde worden.’’ Frieda was helemaal overdonderd en zei natuurlijk JA! Die avond zijn ze samen uit eten gegaan en hebben ze naar het thuisfront gebeld. De rest van de vakantie hebben ze heerlijk genoten samen zonder meteen allerlei plannen te maken. Het enige wat ze zeker wisten was dat ze op de boerderij van zijn ouders in Noordwelle wilden trouwen.

38

Zeeuws Trouwen


De voorbereidingen Marco & Frieda wilden graag een themabruiloft en aangezien hun keuken in Delfts Blauw was hebben ze dit als thema gebruikt. De datum waarop het koppel elkaar leren kennen heeft is ook de datum waarop ze in ondertrouw gegaan zijn bij de gemeente. Zo heeft ook de ondertrouw een speciale betekenis.

schoonmoeder. Ze wist zeker dat ze de goede keus gemaakt had toen ook zij deze jurk uitkozen.

Marco ging zijn pak passen bij van Westen mannen in Goes samen met zijn vader en beste vriend. Aangezien Frieda van roze hield wilde hij eigenlijk een totaal roze pak maar tot Frieda had een bepaald opluchting van zijn Tip: soort jurk in gedachte vader behoorde dit Vergelijk aanbieders. Het voor haar afspraak bij niet tot de aanbod verschilt heel Trouwerie Merrie Mie. mogelijkheden. Bij van veel en bij de een zit dit Het moest een witte Westen mannen kozen weer inclusief en bij de prinsessenjurk zijn met ze een pak voor hem ander dat. Kijk wat het een strak lijfje en uit wat meteen goed beste bij je past. gekleurde accenten, stond. Omdat zijn vooral geen alledaagse broer pas getrouwd jurk. Marco wilde haar was en hij bij zjin graag in een strapless trouwpak een mooie jurk zien. Bij Trouwerie brede stropdas had Merrie Mie was er net koos Marco voor een een nieuwe jurk binnen standaard stropdas. gekomen die nog niet Na een aantal eens in de winkel hing maanden ging Marco en die aan al haar wensen voldeed. Dit was de twijfelen aan dit besluit en besloot hij toch zijn eerste jurk die ze pastte en de emoties kwamen eigen weg daarin te volgen en koos hij alsnog meteen los bij iedereen. Een week later heeft ze voor de brede stropdas. nog 2 jurken gepast samen met haar moeder en Het enige waar Marco en Frieda over verschilden van mening was het trouwvervoer. Frieda wilde graag een koets, Marco een snelle auto dus het compromis werd een oldtimer. Tot ze een limousine zagen staan! Frieda: ‘’Ik vond een limo zò niet classy. Maar toen ik erin zat vond ik het wel gaaf. Zo'n mooie sterrenhemel op het plafond en dan onze eigen naam op de limo. Ik was overtuigd. En de prijs viel ook ontzettend mee.’’ Het burgerlijk huwelijk moest plaats vinden in de kerk in Noordwelle. De gemeente was hier echter niet te happig op omdat er die dag al meerdere huwelijken buiten het gemeentehuis gepland waren. Uiteindelijk is de gemeente overstag gegaan al was het op een ander tijdstip dan dat Marco en Frieda in eerste instantie wilden. Gelukkig liepen de gesprekken met de trouwambtenaar van hun voorkeur voorspoedig en klikte het gelijk samen. Bløf of Nick & Simon De vraag wat ze met de muzikale aankleding van het feest moesten gaan doen hield het koppel ook wel bezig. Marco had het management van Bløf en van Nick & Simon benaderd. Marco: ‘’Hoe gaaf zou dat zijn? Je weet maar nooit of je het toevallig voor elkaar krijgt. Maar het werd hem niet. Ik kreeg nog wel een reply dat het niet in de planning pastte.’’ Uiteindelijk hebben ze voor een DJ gekozen om de feestavond compleet te maken. De openingsdans hebben ze helemaal zelf verzonnen met gekke liedjes, van carnavalsnummers tot dansnummers. De DJ heeft de mix in elkaar gezet en zelf hebben ze de danspasjes geoefend. Natuurlijk kwam er extra werk kijken om het huwelijk in de schuur van Marco zijn ouders te doen. De betonnen platen in de schuur lagen schots en scheef en alles moest eruit. Het huwelijk bleek meteen een goede reden om de schuur aan te pakken! Alle platen zijn eruit gehaald en er zijn nieuwe betonplaten opgelegd, al met al toch weer een klus van 3 weekenden. Met een compressor en een heftruck hebben ze de hele schuur stofvrij gemaakt. Het aankleden duurde uiteindelijk een volle week. Frieda: ‘’Dat was meer werk dan dat we verwacht hadden. Het was precies geworden zoals we wilden maar misschien hadden we 39

Zeeuws Trouwen


meer dingen uit handen moeten geven. Hierdoor waren we wel tot het laatste moment nog bezig.’’ De schuur was aangekleed met doeken, voile, kroonluchters en aardappelkistjes. Overal had het koppel foto's en schilderijen van zichzelf neer gezet. Ook het thema werd niet vergeten: ze hadden Hollandse poppetjes gemaakt als photobooth waar de gasten hun hoofd door konden steken. Marco maakte het mannetje en Frieda het vrouwtje. Frieda: ‘’We hebben die poppetjes beiden naar ons eigen

lengte gemaakt. En aangezien ik nogal lang was moesten de dames allemaal op een aardappelkistje gaan staan om erbij te kunnen.’’ De huwelijksdag De nacht voor het huwelijk sliep Frieda samen met haar zus en 2 vriendinnen terug in Brielle en hebben ze de avond besteed aan het ophalen van verhalen van vroeger. Na een goede nachtrust sloegen in de ochtend de zenuwen toe terwijl ze zich klaarmaakte voor de grote dag. Marco had daarintegen een relaxte ochtend met de mannen onder elkaar. Gezamenlijk zijn ze met de limousine naar Frieda gereden. Marco: ‘’Toen ik de limo uit moest komen was ik wel zenuwachtig. Toen Frieda open deed was ik meteen onder de indruk. Dat was een heel mooi moment.’’ Ook Frieda was meteen van haar zenuwen af op het moment dat ze Marco voor het eerst zag. Samen zijn ze vertrokken om foto's te maken in de omgeving. Ze hadden 3 fotolocaties en gelukkig mooi weer want ze hadden geen plan B. Iedere keer wanneer het koppel uit de limousine stapte rolde de chauffeur de rode loper uit wat voor een ultiem luxe gevoel zorgde. Zelfs op de laatste foto locatie waar geen ander mens te bekennen was liepen ze over de rode loper. Marco en Frieda hebben ook een foto nagemaakt die zijn ouders voor hun huwelijk gemaakt hebben op dezelfde plaats, een foto met verhaal. Het volgende zenuwenmoment diende zich aan toen ze nog wat tijd over hadden voor de ceremonie en in de limousine aan het wachten waren in een straatje vlakbij de kerk. Gelukkig wist de chauffeur daar wel raad mee en had een biertje paraat voor Marco. De ceremonie van het burgerlijk huwelijk in de kerk vonden Marco en Frieda beiden heel speciaal. Er waren zoveel mensen die ze niet verwacht hadden en het feit dat die mensen de moeite genomen hadden om te komen betekend veel voor ze. Bij de tweede poging om het goede muziekje op te zetten is Marco met een vriendin & getuige van hem naar binnen komen lopen en werd Frieda door haar vader weg gegeven. Er was veel humor tijdens de dienst en de ambtenaar refereerde aan de FBI Agent & Spiderman die elkaar hadden leren kennen tijdens carnaval wat ook voor de nodige hilariteit zorgde. Marco en Frieda hadden beiden hun eigen geloftes geschreven wat voor de nodige zenuwen bij het koppel zorgde. Marco ging eerst en bezorgde iedereen in de kerk een lach en een traan. Behalve opa... die was in slaap gevallen. Ook Frieda moest een brok in haar keel wegslikken voordat ze begon en maakte veel emoties los bij Marco. Het was het mooiste moment van de hele bruiloft. Marco: ‘’Juist om dit persoonlijke ten overstaan van iedereen te vertellen maakte het heel speciaal. Iedereen is er getuige van.’’ Ook Frieda verteld: ‘’Ik had er van te 40

Zeeuws Trouwen


voren wel over nagedacht maar ik had niet verwacht er zoveel bij te voelen.’’ Hierna vertrok iedereen naar de boerderij van Marco zijn ouders voor het vervolg van het huwelijksfeest. Marco & Frieda hadden nog een ronde met paard & koets door Noordwelle gepland staan om even een lekker momentje samen te hebben. De gasten stonden allemaal al klaar met een drankje bij terugkomst en samen zijn ze begonnen aan de bruidstaart. De avond liep zoals gepland.: het eten was heerlijk en de gasten waren tevreden. Rond half 10 's avonds deden ze de openingsdans en verrasten ze iedereen. Hierna kon het feest echt losbarsten. Er werd veel gedanst en het was precies het feest waar ze van gedroomd hadden.

Tip: Wedpics. Zo kun je andere gasten foto's laten maken en heb je alle puzzelstukjes bij elkaar. En laat het filmen! De dag gaat zo snel.

Autopech Een andere limousine zou Marco & Frieda naar Grand Hotel Huis ter Duin brengen voor hun huwelijksnacht, alleen die startte niet... als vervangend vervoer kwam de Hummer. Ook niet verkeerd... Bij binnenkomst heeft Marco traditioneel Frieda over de drempel gedragen en zijn ze meteen naar de hotelkamer gegaan. Pas de volgende ochtend bij het ontbijt op bed heeft het koppel alle kaartjes gelezen die ze de vorige dag ontvangen hadden. Huwelijksreis Twee dagen later vertrokken ze op huwelijksreis naar, hoe kan het ook anders, het Griekse Samos. In het vliegtuig kregen ze een kadootje en felicitaties wat hun huwelijksgevoel extra onderstreepte. Het was een heerlijk rustige bestemming waar ze lekker nagenoten hebben van de huwelijksdag. Bij terugkomst hing het hele huis vol met post-its en waren er verschillende ruimtes vol gepropt met ballonnen gevuld met water of rijst. Marco: ‘’Dat was best lastig wanneer je terug komt en je moet naar de wc en die zit vol met ballonnen. Die hebben we met breinaalden lek geprikt.’’ Hun vrienden hadden er een hele week over gedaan om het huis te vullen. Niet alleen dat, ze hadden ook op twee strategische plaatsen een videocamera geplaatst om de reactie van Marco en Frieda te zien. Het duurde even voor ze dat in de gaten hadden! 41

Zeeuws Trouwen


Adresboek van Marco & Frieda Trouwjurk Trouwpak Manchetknopen Catering & meubilair Uitnodigingen Bruidsboeket Huwelijksnacht Limousine Taxivervoer DJ Trouwringen Verlovingsring Taart Paard & wagen Fotograaf Videograaf Kapsel Visagie

Trouwerie Merrie Mie van Westen mannen Goes Yoursurpries TT Catering Kaartje2go bekende Grand Hotel ter Duin Rentt NY Taxi DJ Luna Event Productions 123gold Juwelier Jan Piet Staal Made by Ienke Hugo Bos vriend van het koppel vriend van het koppel vriendin van Frieda Michelle Ha

Het mooiste moment Frieda: ‘'Het huwelijk in de kerk was heel speciaal. Ook mijn vader had een lied gemaakt voor die dag. En onze beste vriend had een hele mooie speech voor ons. Het is een speciaal gevoel om te ervaren wat mensen allemaal voor je doen. En het vervoer in de limo was heel gaaf.’’ Marco: ‘'Het feest was erg leuk maar de kerk was heel speciaal. Je bent zo bewust met de liefde bezig en je deelt het ook met iedereen die aanwezig is. het is wel echt de mooiste dag van je leven.’’

42

Zeeuws Trouwen


Het stadhuis van Middelburg Trouwen in een gebouw vol historie Het stadhuis in Middelburg is in juni 2007 bij de verkiezing van het mooiste gebouw van Nederland, door het dagblad Trouw, geëindigd op de tweede plaats. Een prachtige plek dus om in het huwelijksbootje te stappen. Weten jullie ook de historie van het stadhuis? Behalve dan dat het een bekend en mooi gebouw is om in te trouwen is er natuurlijk meer over te vertellen. Geschiedenis Op 21 april 1452 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van een nieuw stadhuis in Middelburg. In dit stadhuis kwam ook een vleeshal en een lakenhal. In 1458 kon het stadsbestuur voor het eerst vergaderen op de nieuwe locatie. Verondersteld wordt wel dat het niet om een volledige nieuwbouw ging maar om een grote verbouwing van de reeds aanwezige huizen. Ook na 1458 werd er doorgegaan met bouwen. In de loop van de jaren werd er veel aangebouwd, verbouwd en gerepareerd. De originele beelden aan de voorgevel van het stadhuis werden in de periode 1506 tot 1512 geplaatst. Dit zijn beelden van graven en gravinnen die over Zeeland hebben geregeerd. Van de originele beelden is niet veel meer over. Al in 1561 moest een afgevallen

Praktisch Het voornemen om te trouwen moet uiterlijk 14 dagen van tevoren wettelijk aangemeld zijn bij de gemeente. Jullie ontvangen de formulieren hiervoor na reservering van de huwelijksdatum. De praktijk leert dat de datum het beste minimaal een half jaar van tevoren aangevraagd kan worden. Zo’n melding is 1 jaar geldig. De trouwzaal op de begane grond is geschikt voor 80 personen. De burgerzaal op de eerste etage is geschikt voor 170 personen. Er is een lift waarvan gebruik gemaakt kan worden. Er kunnen maximaal 15 parkeerkaarten aangevraagd worden om 1 uur te parkeren op de Markt voor het stadhuis. De gemeentebodes zijn in het stadhuis aanwezig om jullie welkom te heten. Er mag niets gestrooid worden op de rode loper voor het stadhuis. Bellenblazen mag wel. In de voorhal van het stadhuis kunnen enkele (groeps)foto’s gemaakt worden. Als jullie dit willen mogen jullie eigen muziek meebrengen die tijdens de huwelijksceremonie ten gehore wordt gebracht. Jullie huwelijk kan voltrokken worden door een gemeentelijke trouwambtenaar, maar jullie kunnen ook zelf iemand kiezen. Dit moet je schriftelijk aanvragen bij de gemeente. Die persoon wordt dan speciaal voor 1 dag benoemd als ambtenaar van de burgerlijke stand en moet beëdigd worden bij de rechtbank.

de trouwzaal

45

Zeeuws Trouwen


hoofd worden vernieuwd. In 1773 werden er al twee gehele beelden vervangen. De stadhuistoren kreeg in 1560 - 1562 zijn huidige gedaante, met een windwijzer in de vorm van een ‘zeeridder’. De bijnaam van de stadhuistoren is ‘Gekke Betje’ of ‘Malle Betje’ omdat het uurwerk altijd iets later slaat dan dat van de Lange Jan. De ingang van het stadhuis aan de Markt werd in 1613 verplaatst en een grote houten zonnewijzer in de topgevel van de Vleeshal werd in 1729 aangebracht. Met de aanbouw aan de Lange Noordstraat werd in 1784 het stadhuis voltooid. 17 mei 1940 Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op 17 mei 1940 een groot deel van de stad door een enorme brand verwoest. Ook van het stadhuis bleven slechts enkele muren overeind staan en de gehele binnenkant van het gebouw ging verloren in de brand. Toch werd er snel weer gestart met de wederopbouw. Het oude raadhuis werd niet gereconstrueerd maar er werd besloten de gotische gevels te herstellen en een deel nieuwbouw in een aangepaste stijl toe te voegen. Op 18 augustus 1950 werd het gotische deel van het stadhuis weer opnieuw in gebruik genomen. Aan de buitenzijde van het stadhuis werd na de oorlog nog jaren gewerkt. Na deze restauratie gaat het herstel gewoon door. Door weersinvloeden, zure regen en duivenuitwerpselen dient er constant onderhoud aan het gebouw gedaan te worden. Het stadhuis werd vroeger gebruikt voor economische doeleinden waarvoor de vleeshal en de lakenhal dienden. Op de begane grond van het stadhuis was de Vierschaar, waar het recht werd uitgesproken. Middelburg bezat het halsrecht, wat betekende dat de doodstraf uitgesproken mocht worden. De terechtstellingen vonden plaats op het marktplein voor het stadhuis. Natuurlijk vergaderde ook het gemeentebestuur in het Wist je dat er in Middelburg acht enthousiaste en ervaren stadhuis. Het was toen gewoonte om de trouwambtenaren in dienst zijn? En dat jullie een voorkeur voor een Lange Noordstraat met een ketting af te bepaalde ambtenaar mogen opgeven? Allemaal dragen ze graag hun sluiten zodat ze niet door het geluid van steentje bij om van jullie trouwdag een onvergetelijke dag te maken. Kijk op wagenwielen en ratelende karren gestoord de website van de gemeente, daar stellen zij zich voor. konden worden.

46

Zeeuws Trouwen


Huidig gebruik In 2004 is het gemeentebestuur met de ambtenaren verhuisd naar het nieuwe stadskantoor aan het Kanaal door Walcheren. Huwelijken worden nog wel steeds in het stadhuis voltrokken. De huidige trouwzaal was in het verleden de Vierschaar waar recht werd gesproken. Bij de naoorlogse restauratie van de zaal is het plafond hersteld met houten balken. De motieven op de consoles die gebruikt worden ter ondersteuning passen bij de functie van de trouwzaal: geboorte, jeugd, volwassenheid en ouderdom. Twee 17de-eeuwse wandtapijten bekleden de muren. In de randen hiervan stellen allegorische figuren menselijke deugden voor zoals geloof, hoop en liefde. Ook in de burgerzaal op de eerste etage kan er getrouwd worden. Dit was de vroegere lakenhal. Na de brand van 1940 is deze hal in de origineel staat herbouwd maar met een andere bestemming. Ook in deze ruimte zijn twee wandtapijten te vinden. Deze 16de-eeuwse ZuidNederlandse wandtapijten geven samen de Grieks-mythologische geschiedenis weer van de jachtavonturen van Atlanta en Meleager. Deze zijn al tijdens de Tweede Wereldoorlog aangekocht om het herbouwde stadhuis op te sieren.

de burgerzaal

Hoe reserveer ik ons huwelijk in het stadhuis? 1. via de website www.middelburg.nl kunnen jullie de trouwdatum in de agenda reserveren, je ziet direct welke data nog beschikbaar zijn. Je mag maximaal een jaar van tevoren een trouwdatum reserveren. 2. de reservering wordt bevestigd en jullie ontvangen de formulieren om jullie voorgenomen huwelijk officieel te melden. 3. als is vastgesteld dat jullie aan de voorwaarden voldoen om te mogen trouwen moeten jullie nog een vragenlijst invullen. Daarna zal de trouwambtenaar contact met jullie opnemen om een afspraak in te plannen voor het bespreken van jullie wensen voor de huwelijksvoltrekking.

De zalen in het stadhuis worden tegenwoordig ook gebruikt voor meerdere doeleinden. Zo worden de lintjes hier uitgereikt, vinden er congressen plaats, opnamen van ‘tussen kunst & kitsch’, de vleeshal is in gebruik als expositieruimte en ook concerten worden hier gehouden. Het stadhuiscomplex is sinds 2004 in gebruik bij het University College Roosevelt. Voor het gebruik van de burgerzaal dient er dan ook een speciale aanvraag ingediend te worden.

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Middelburg en de volgende boeken: ‘De geschiedenis van Middelburg’ van Peter Sijnke en Tobias van Gent ‘Het stadhuis van Middelburg: een bijzonder fraai raadhuis met een prachtige toren’ van Peter Sijnke Fotografie: bron: Beeldbank Middelburg.

47

Zeeuws Trouwen


Het plannen van een huwelijk of feest erg stressvol? Niet nodig! Zorg voor een onbezorgde voorbereiding door het inschakelen van een professional. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan? Ik ben jullie graag van dienst! Ik ben een gecertificeerde weddingplanner met veel ervaring in Zeeland.

· Organisatie van jullie huwelijk of feest van A tot Z · Professioneel ceremoniemeester · Adviesgesprekken · Coaching van jullie eigen ceremoniemeester · (Locatie) styling · Aanleveren van planningen, budgetten en draaiboeken · Persoonlijke pakketten op maat Een reactie van één van de tevreden bruidsparen: Lilian is een hele aardige vrouw die alles onder controle heeft. Wij vonden het heel erg fijn dat zij onze ceremoniemeester was tijdens onze bruiloft. Ze helpt erg goed bij het opzetten van een draaiboek en zorgt dat alles soepel verloopt. Omdat zij op onze dag aanwezig was hebben wij niemand van onze familie hoeven te ''belasten'' en kon iedereen op en top genieten van onze dag. Nogmaals erg bedankt Lilian!! Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek: Livin Celebrations wedding & party planning Lilian Overbeeke - de Putter Albertpolderstraat 6 4541 BH Sluiskil www.livin-celebrations.nl info@livin-celebrations.nl 06 81573653

Zeeuws Trouwen magazine | voorjaar 2018  

In dit magazine onze Royal Fotoshoot in Kasteel ter Leyen, een interview met de gemeente Middelburg, nieuwe bedrijven en bruidsparen en meer...

Zeeuws Trouwen magazine | voorjaar 2018  

In dit magazine onze Royal Fotoshoot in Kasteel ter Leyen, een interview met de gemeente Middelburg, nieuwe bedrijven en bruidsparen en meer...

Advertisement