Page 1

Editie: November 2016 13 Sint Joris Zeescouts Scouts en gidsen Vlaanderen Vriendenkring 13 Zeescouts VZW Maandelijks groepsblad (behalve in augustus) jaarabonnement â‚Ź13,00 = lidgeld vriendenkring Afgifte kantoor 2650 Edegem Verantwoordelijke uitgever: Bram Speetjens Beatrijslaan 2/31 B-2000 Antwerpen www.zeescouts13.be Erkenning P206962 1


Inhoudslijst Logboeknotities Zeehonden Zeewelpen Golfslag Scheepsjongens Zeeverkenners Loodsen

pag. 2 pag. 3 pag. 6 pag. 10 pag. 13 pag. 22 pag. 26 pag. 29

Jaargang 2016, programma's november Teksten voor december binnen voor 10 november bij hans.ruttyn@hotmail.com

2


Beste vrienden van den 13, Na een geweldige maand oktober met een supereditie van de overgang en gloednieuwe leidingsploeg en een geslaagde vriendjesdag is het nu wederom november. Deze maand wordt gekenmerkt door frisse, winterige zondagen en lekkere koffiekoeken. Vet je bovenbenen dus maar goed in want korte broeken zijn troef! Vrijdag 11 november houden wij onze bestaansviering in het Kerkschip. Deze dag wordt onze groep wederom een jaartje ouder en dit kunnen we natuurlijk niet zonder een feestje voorbij laten gaan. We spreken met de gehele groep om 9u30 af aan het Kerkschip (Houtdok-Noordkaai 25 Antwerpen). Na de groepsopening gaan we met z’n allen naar de mis van onze goede vriend Rudy. Die man die kan toch nogal verhalen vertellen, zo’n kei die kerel. Als je nog nooit één van zijn misvieringen hebt bijgewoond, wees er dan vandaag zeker bij. Echt een aanrader! Na de mis worden we opgewacht door een eetzaal vol koffiekoeken die ernaar verlangen opgegeten te worden door menig 13er. Achteraf scheiden dan de wegen van de groep en de vriendenkring. De leden trekken dan met z’n allen richting Park Spoor-Noord om er een spel te spelen. Vriendenkringers en ouders gaan het nieuwe Havenhuis bezoeken, ook echt een toppertje. Om 16u wordt sluiten we deze dag af wederom aan het kerkschip. Inschrijven voor deze dag doet u via de website http://www.zeescouts13.be/havenhuis . Let er zeker op dat uw zoon er vandaag piekfijn uitziet. Wij verwachten vanaf die dag iedereen altijd in perfect uniform! Wij hebben als zeescouts een prachtig uniform en hier moeten we trots op zijn. In het kort: - Lage effen zwarte/donkerblauwe schoenen - Lange donkerblauwe sokken (Hopper) - Rood-groene Kousebanden (Groep) - Korte donkerblauwe uniformbroek (Hopper) - Donkerblauwe uniform t-shirt (Groep) - Donkerblauwe uniformtrui (Hopper) - Gele das (Hopper) - ZH/ZW Donkerblauw petje (Hopper) - SJ/ZVK Kepie zonder overtrek (Hopper)

3


=> zorg er ook voor dat al je kentekens vandaag op je trui genaaid zijn en dat ze op de juiste plaats hangen. Indien je hieromtrent nog met vragen zit, kan je steeds terecht bij de groepsleiding.

Zondag 13 november is het geen vergadering voor alle takken. We hebben elkaar 2 dagen geleden nog gezien en aangezien wij de kindjes niet van jullie willen vervreemden door een tekort aan contacturen kan u vandaag genieten van hun onverdeelde en volledige aandacht. Graag gedaan ;) Zondag 27 november is het ook geen vergadering. De leiding en loodsen zijn dit weekend even weg. Wij trekken er samen even op uit om te bezinnen over het verdere verloop van het jaar en komende activiteiten. Meer informatie betreffende dit weekend is strikt geheim en indien je deze wenst te achterhalen moet je maar zelf in leiding komen. Wij verkopen ook dit jaar weer overheerlijke marsepein. Het is de bedoeling dat je als lid een doos mee naar huis neemt en die ook verkoopt aan je vriendjes, neefjes nichtjes, oma’s, opa’s, nonkels’ tantes, buren, … . Je kan deze dozen na elke vergadering bij de groepsleiding komen halen aan het zeehondenlokaal.

Dit was het dan weer voor de maand november, volgende maand is het weer december en is de wintermachine op volle toeren aan het draaien. Indien je deze maand graag vergezeld wordt door een prachtige, weelderige, goedvoorziene jonkvr… euhm kerstboom, kan u steeds terecht bij de scheepsjongensleiding. Zij zullen u voorzien van een prachtexemplaar die u tijdens de kerstmarkt kan ophalen op de basis.

Een stevige bakboorder, De groepsleiding Stijn 0479225104 Bram 0494295507 Alec 0475598206

4


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

5


Zeehonden Hallo stoere zeebonkjes Na de fantastische overgang in oktober, wordt het tijd om jullie te amuseren met jullie spiksplinternieuwemegacooleleuke leiding. Hopelijk hebben jullie er evenveel zin in als ons! Wat we allemaal gaan doen, lees je hieronder.

ZONDAG 6 NOVEMBER

MARSEPEIN VERKOPEN

Overmeesteren van ‘t stad met kilo’s marsepein (minstens 13 dozen!), ravotten & spelletjes spelen, dat is wat we gaan doen vandaag! We laten de Antwerpenoaren kennis maken met onze onvertreffelijke blokken marsepein, haal jullie verkoopkunsten alvast boven zodat we op deze koopzondag veel dozen kunnen verhandelen.

We openen om 9u voor het zeehondenlokaal, sluiten doen we op dezelfde plaats rond 17u.

Eten, drinken, speelkleren, 1,5 gouden muntjes, perfect uniform & jullie verkooptalent volstaan om deze dag door te komen.

VRIJDAG 11 NOVEMBER

BESTAANSVIERING

Vandaag ist ‘t feest (yes daar houden we van!) en dit om wel drie redenen: 1. Het is vrijdag, maar we hoeven niet naar school 2. We kunnen ons weer amuseren op de scouts 3. Maar vooral, omdat de groep zijn 87 jarige bestaan viert

6


Starten doen we met een misviering op het kerkschip, gevolgd door het koekenfeest waar we een koffiekoekske of twee zullen verorberen. In de namiddag trekken we met den dertien richting Park Spoor Noord om ons te amuseren! Hiervoor dienen jullie je in te schrijven via volgende link http://w ww.zeescouts13.be/havenhuis. Ouders, broers, zussen, oma’s, opa’s,... zijn ook welkom om mee te vieren. Ook zij dienen zich in te schrijven via de website. Zeehondjes en kinderen tot 11 jaar betalen vandaag €5, ben je ouder? Dan betaal je €7.

We openen om 9u30 aan het Kerkschip (Houtdok-Noordkaai 25, 2030 Antwerpen) in perfect uniform, sluiten doen we hier weer om 16u.

We nemen mee: ● Géén boterhammen, want we proppen ons vol met koffiekoeken ● drinken ● Speeluniform ● 5 euro

ZONDAG 13 NOVEMBER

GEEN VERGADERING

Om die koffiekoekskes nog wat te laten verteren, hebben wij vandaag geen vergadering gepland. We wensen jullie een fijne zondag den dertiende!

ZONDAG 20 NOVEMBER

MARSEPEIN VERKOPEN

Omdat marsepein verkopen toevallig één van onze specialiteiten is (mijn miranda zegt dat ook altijd) trekken we er vandaag opnieuw opuit. Met onze supersonische bolderkar -overladen met marsepein- trekken we opnieuw richting ‘t Stad (want falen is geen optie). Ook leuke spelletjes en proevenwerking ontbreken er niet aan vandaag.

We openen om 9u op de basis, waar we opnieuw zullen sluiten rond 17u.

7


We steken in onze rugzak: eten, drinken, speeluniform, proevenboekje, €1,5 eurotjes

ZONDAG 17 NOVEMBER

GEEN VERGADERING

Het jaar is nog maar net gestart en de leiding is nu al verdwenen? Huh, hoe kan dat nu? 
Wel zeehondjes, de leiding is dit weekend op leidingsweekend, geen vergadering dus.

We sluiten af met nog enkele puntjes
 ● De winter is in aantocht, neem dus zeker voldoende warme kleren mee! 
 ● Speelkleren bestaan uit korte broek, t-shirt, trui en dit allemaal in de kleuren blauw, grijs of zwart.
 ● Gelieve ELK kledingstuk te voorzien van naam, zo geraken verloren voorwerpen weer
sneller bij de rechtmatige eigenaar
. ● Het kerstweekend zal doorgaan op 10 en 11 december, noteer dit alvast in jullie 
 agenda.
 ● Nog 3 maanden en dan is leider Sea Vitch terug uit Ijsland, aftellen maar!

Kan je niet komen naar een van onze fantastische vergaderingen, wil je een babbeltje doen of mis je ons te hard doorheen de week? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Scoutsgroetjes

Chikie: 0487/01 68 50 Scoonie: 0487/59 88 26 Zeevang 0492/63 02 55

Sea Vitch 0470/04 14 44

8


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

9


ZEEWELPEN Zondag 6 november

marsepein verkopen

mis

Openen om 9u op de basis. Sluiten doen we om 17u, ook op de basis. Vandaag is het eindelijk zover. Jullie hebben er maanden naar uitgekeken… eindelijk is het grote moment daar! We gaan… marsepein verkopen! De eerste zondag van de maand betekent voor velen koopzondag en veel geld opdoen. Wij gaan hier nog een schepje bovenop doen en met onze liefste glimlach en puppyogen om in te verdrinken onze geliefde blokken marsepein verkopen. Jullie mogen jullie proevenboekjes meenemen om de rest van de dag mee te vullen. Wat nemen jullie mee voor vandaag: eten, drinken, anderhalve euro, een (gele) regenjas, jullie liefste glimlach en jullie proevenboekje.

Vrijdag 11 november

bestaansviering

mis

Openen om 9u30 aan het kerkschip (houtdok-Noordkaai 25 Antwerpen). En we sluiten om 16 u terug aan het kerkschip. We komen vandaag samen aan het kerkschip. Uiteraard allemaal in PERFECT uniform. Als 1ste gaan we naar de mis die op het kerkschip gegeven wordt. Hierna gaan we ons lekker vol steken met overheerlijke koffiekoeken. Ouders en leden die graag mee willen eten moeten zich inschrijven via volgende site: http://www.zeescouts13.be/havenhuis. Inschrijven via de leiding is dus niet mogelijk. Daarna vertrekken we met zen allen richting park spoor noord voor daar een gigantisch spel te spelen met heel de groep! Daarna kunnen jullie na een geslaagde dag huiswaarts keren.

Mee te nemen: -

PERFECT uniform Speelkledij Jas Euro’s voor de koffiekoeken

10


Zondag 13 november

geen vergadering

geen mis

Spijtig genoeg is het vandaag geen scouts, 2 dingen van het goede is een beetje teveel! doe maar is iets zot op deze zondag en zien we jullie graag weer volgende week!

Zondag 20 november

zwemmen

geen mis

Openen om 10 aan het zwembad van Hoboken (Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken). en we sluiten om 17u op de basis

Vandaag komen we samen in het zwembad van Hoboken. Waar we het zwembad weer eens onveilig gaan maken. LET OP : spannende zwembroek is verplicht. Nadat dit gedaan is zullen we de lokale bewoners nog eens kennis laten maken met onze gouden blok der lekkerheid! Als we volledig leeg zijn keren we terug naar de bron van alle wijsheid waar we ons nog verder gaan amuseren tot dat we weer afscheid van elkaar nemen. Mee te nemen: -

spannende zwembroek eten en drinken handdoek 3,5 EUR o’tjes Buzzy pass als je dat hebt

Zondag 27 november

geen vergadering

mis

Vandaag mogen jullie een dagje thuisblijven omdat het leidingsweekend is. Hierdoor zullen jullie ons weer moeten missen. Maar geen paniek ! We zien elkaar wel weer de volgende zondag.

Dit was het dan weer voor deze maand, nog een stevige linker,

11


Jullie leiding,

Dahinda: 04 79/ 43 58 21 Akela: 04 79/ 22 51 04 Wontolla: 04 75/ 59 52 85 Bandarlog: 04 74/ 12 09 90

12


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

21


SCHEEPSJONGENS 6 november 2016 Niets beter dan een fijne dag op de basis! Daarom zien we elkaar om 9 uur op onze welgeliefde basis. Als vrije vogels doen we weer eens wat we willen, of moet ik zeggen: “wat de leiding wilt”. Waar alleszins geen twijfel over mogelijk is, is het feit dat we ons gaan amuseren. Maar aan alle plezier komt een eind, en dat eind is klokslag 17 uur, dan sluiten we.

11 november 2016 Een vrije dag is altijd fijn, zeker als we die dag met de scouts kunnen beleven. Zo is op 11 november, wat bij de gewone burger als wapenstilstand in de oren klinkt, onze jaarlijkse bestaansviering. (We zouden wel eens kunnen vergeten dat wij bestaan.) Om half 10 ter HoutdokNoordkaai 25 (aan het “kerkschip”) is waar we onze welvertrouwde vierkantsformatie zullen opstellen om de dag tegemoet te gaan. Na een inspirerende toespraak van onze vriend Rudy zullen we deelnemen aan het koffiekoekenfestijn waar we als hongerige beren hebben naar uitgekeken. In de 22


middag keren we naar de noordelijke uithoek van Antwerpen, namelijk “park spoor noord”. Daar staat een verrassing te wachten. (groepsspel) Vervolgens keren we terug om eveneens, op de zelfde locatie, onze vierkantsformatie terug op te stellen ter sluiten. Deze zal om 16 uur plaatsvinden. Inschrijven voor het koffiekoekenfestijn kan via de website: http://www.zeescouts13.be/havenhuis

Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

23


13 november 2016 Vanwege de bestaansviering is er deze zondag geen scouts. Dat is een beetje teveel van het goede nietwaar? Een ideale gelegenheid om jullie wat extra in te zetten voor eventueel schoolwerk!

20 november 2016 Geen spectaculaire vergadering gepland. Ondanks dat is er geen twijfel dat deze toch spectaculair zal zijn! Wij verwachten jullie dan ook om 9 uur stipt op de basis, er valt geen minuut te missen. Al willen we geen minuten willen missen, wat we al zeker niet willen is overuren draaien en sluiten we dus om 17 uur.

25-27 november 2016 Wij als leiding zijn onze leden reeds even beu en nemen dus een weekend op ons eigen. Dit weekend wordt jullie aanwezigheid niet verwacht. Indien je het nog niet hebt kunnen zeggen, het is leidingsweekend. Geen zorgen, wij missen jullie minstens even veel! (Zeer contrasterend met de eerste zin, aan jou te bepalen wat effectief telt.)

Dit was het weer voor deze maand. Nog ne stevige van links van jullie leiding Jasper 0479 57 49 08 Jorg 0474 49 64 99 Hannes 0479 57 49 12 Jens 0498 57 26 65

24


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

25


ZEEVERKENNERS Hellowkes meisjes van plezier, In deze mooie novembermaand nemen wij jullie als de topleiders die we zijn weer hand in hand mee op kruistocht door het fantastische toverbos van de ongeschuurde mahoniehouten rompen, de betoverende ongesliste houten roeiriemen en het mysterieuze ongeverfde kwartiermateriaal op zoek naar het eeuwige geluk van het nieuwe vaarseizoen. Maar vrees niet, want zelfs voor dappere krijgers als jullie draait het deze maand niet enkel om werken en op kruistocht gaan. We vieren namelijk ook de bestaansviering van onze heilige orde der 13de groep Sint-Joris zeescouts. Verder plannen wij ook deze maand onze fantastische leefweek in het herfstverlof waarover na verder beraad nog meer info volgt. DEUS VULT, op naar het beloofde land!

Zondag 6 november Om deze maand deftig in te zetten spreken we af aan het centraal station om 08u30. Van hieruit kruipen we in de magische bak op wieltjes die ons vervolgens zal vervoeren naar onze plek van bestemming: de zee. We zullen de vergadering ook terug sluiten in hetzelfde centraal station om 17u30. Neem voor vandaag zeker je speedo zwembroek mee want iedereen is verplicht om mee een frisse duik te gaan nemen in het zoute water om zeker de voeling met de ‘zee’ in het woord ‘zeescouts’ niet kwijt te raken. (handdoek voor achteraf is ook aangeraden). Ook mee te nemen: eten voor s middags en 15 euri’s om de beroepsstakingsambtenaar treinconducteur tevreden te stellen. (Foutje) Vrijdag 11 november Zoals eerder vermeld in de begingeneriek van dit maandblad is het vandaag onze bestaansviering. JIPPIEKAJEEJ! Weer een kaarsje meer om op uwe koffiekoek uit te blazen. We openen om 09u30 aan het kerkschip, sluiten doen we om 16u00 ook aan het kerkschip. Inschrijven voor vandaag doet iedereen (zowel jijzelf als u bomma, vriendinnetje en buurman) via deze link: http://www.zeescouts13.be/havenhuis Verder neem je 7 euro mee voor vandaag, in ruil krijg je 3 koffiekoeken en 1 drankje naar keuze (om u geld eruit te halen raden wij u allen aan om als drankje te kiezen voor een fles Ace of Spades. Indien hiervoor geïnteresseerd dient iedereen een fles te bestellen via deze link: https://www.exclusivedrinks.nl/champagne/armand-de-brignac-brut-gold)

26


Zondag 13 november Vandaag geen vergadering, tenzij jullie vingers jeuken om zich vandaag te voorzien van een stukje schuur- of slispapier om een beetje werk te verzetten aan de boten. Voor de sleutel e.d. dien af te worden gesproken met de leiding. Zondag 20 november Deze zondag gaan we er nog eens deftig tegenaan met ons winter-schuur-en-slis-werk. Hoe sneller dit achter de rug is, hoe meer tijd we hebben voor honderdduizend-en-een andere en leukere activiteiten. 9 to 5 op de basis en vergeet je goed humeur niet. Om deze zondag wat meer op te fleuren hieronder een inspirerend rijmpje: Rozen zijn rood, Violetjes zijn blauw, Mooie schoenen, ‌ Schuren? Andere variaties op dit ongetwijfeld onmiskenbare bewijs van het hoogstaande cultuurgehalte van jullie leidingsploeg zijn altijd welkom en kunnen misschien zelfs worden opgehangen tegen de -momenteel nog- vrij kale muur van het verkennerlokaal. Vrijdag- zaterdag- zondag 28-29-30 november Dit weekend trekt jullie geliefde leidingsduo op leidingsweekend dus wij zullen er niet bij zijn om een helpende pink toe te steken in het schuren, verven en vernissen van al het materiaal. Maar omdat wij niet graag traantjes zien is het absoluut wel mogelijk om de sleutel van ons te verkrijgen zodat jullie zelf het initiatief per kwartier kunnen opnemen om deze opdracht tot een goed eind te brengen. Ik heb daar verder niets aan toe te voegen. Cheerst ‘em up!! Alec Bert

nul-vier-zeven-vijf-vijf-negen-acht-twee-nul-zes nul-vier-zeven-vier-zeven-zeven-twee-acht-drie-zes

27


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

28


LOODSEN 6 november

geen mis

Vandaag komen we samen in ons lekker warm loodsen lokaal om 9u om leuk met zen alle te gaan werken aan onze lievelingsboot

den Theun vandaag zal het waarschijnlijk enkel wat

schuren en slissen worden en kijken naar wat er allemaal moet gebeuren. S middags kunnen we een uitstapje maken richting frituur LO voor een lekker knabbeltje en een knipoog van de Robert. Sluiten doen we ook weer op de basis om 17u maar er is nog altijd ons befaamde loodsen café waar ook hard in gewerkt moet worden. Wat brengen we mee? -

Bammekes

-

Drinkenbus met een fris drankje

-

Werk kleren

-

Een zakcentje voor bij de Robert nen bicky te kunnen eten ;)

-

En wat ge nog wilt meepakken

11 november

mis

Vandaag is het weer naar jaarlijkse gewoonte bestaansviering dus dat wilt zeggen open om 9:30 aan het kerkschip in perfect uniform (niet perfect is pompen, ook voor leiding). INSCHRIJVEN IS VOOR IEDEREEN VIA DE SITE, NIET BIJ DE LEIDING!!!!! www.zeescouts13.be en dan verder naar inschrijven koekenfeest en havenhuis. Vooral niet vergeten anders “now koffiekoeken for you”. Sluiten doen we ook weer aan het kerkschip om 16u.

29


12-13 november

12 nov komen we om 14u samen bouwen ons feesje op en 13 nov ruimen we op dus hoe vroeger we opstaan en beginnen hoe sneller we naar huis kunnen.

20 november

geen mis

Vandaag spreken we af zoals de meeste zondagen om 9u en gaan

zwemmen in Lier. Dus

zwembroek en handdoek is best handig. Voor de rest pak je gewoon zoals elke zondag hetzelfde mee en we gaan weer werken aan den theun in de namiddag. Sluiten is ook weer om 17u maar er is nog loodsencafé dus zeg maar tegen de mama en papa “het kan wat later worden dus ik zal wel zelf naar huis komen”.

25-26-27 november

Dit weekend is het weekend der weekends namelijk

absoluut geen mis

LEIDINGSWEEKEND!!!

Verder uitleg komt in de leidingsgroep op facebook te staan. Waar we naar toe gaan weet enkel de groepsleiding en ook wat we gaan doen is een verassing of verrassing dat kan ook ;). Hou deze dagen zeker vrij want het is een weekend dat je echt niet wil missen.

Groetjes van de beste leiding van de wereld

Thomas

0489383276

Junior

0489012611

Bjam

0494295507

30


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

31


In deze winkel kan je terecht voor je zeescoutsuniform en voor heel veel nuttig kampeergerief en dit aan een zeer democratische prijs. Antwerpen Wilrijkstraat 45 2140 Antwerpen Tel: 03/297.37.34 Email: winkel.antwerpen@hopper.be Website: www.hopper.be 32


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.