Dolfijntje mei 2017

Page 1

Editie: Mei 2017 13 Sint Joris Zeescouts Scouts en gidsen Vlaanderen Vriendenkring 13 Zeescouts VZW Maandelijks groepsblad (behalve in augustus) jaarabonnement â‚Ź13,00 = lidgeld vriendenkring Afgifte kantoor 2650 Edegem Verantwoordelijke uitgever: Stijn Lankens Terelststraat 54 B-2650 Edegem www.zeescouts13.be Erkenning P206962

1


Inhoudslijst Logboeknotities Zeehonden Zeewelpen Golfslag Scheepsjongens Zeeverkenners Loodsen

pag. 2 pag. 3 pag. 6 pag. 10 pag. 11 pag. 18 pag. 21 pag. 23

Jaargang 2017, programma's Mei Teksten voor Juni binnen op woensdag 10 Mei bij hans.ruttyn@hotmail.com

2


Beste vrienden van den 13, Met de maand mei breekt het begin van een zonnige periode aan en hoeven de ouders onder jullie zich dus geen zorgen meer te maken of de kuitjes van jullie koters geen kou zouden lijden in die korte broeken. Die loodsen en zeeverkenners zullen vanaf deze maand vol jaloezie toekijken hoe de sterk ontwikkelde gastrocnemii van de jongsten week na week zullen steeds bruiner zullen blijken bij ieder aantreden. Insmeren die benen want tanning season has just started! Maandag 1 mei organiseren wij onze jaarlijkse opendeurdag op de basis. Vandaag nodigen wij jullie allen uit om eens een kijkje te komen nemen naar wat onze leden zoal gepresteerd hebben doorheen de wintermaanden. Zo zal u al het materiaal dat zij tijdens de zomermaanden mee op kamp zullen nemen voor u worden opengestald. Iedereen is vandaag welkom, indien u vrienden of familie heeft die graag in een fantastisch gezelschap genieten van een zwoele zomerdag, nodig hen zeker uit vlei u dan samen met een fris pintje in de hand op elegante wijze neer op onze prachtige basis. U hoeft zich vandaag niets aan te trekken van uw kotertjes. Zij zullen zich vandaag rotamuseren tijdens het gigantische groepsspel en het adembenemende springkasteel. Komen is de boodschap! Zoals ieder jaar voorzien wij u ook ditmaal weer van een heerlijke maaltijd. Deze wordt samengesteld door de beste chefs van het westelijk halfrond van het enige werelddeel dat er werkelijk toe doet. U heeft het al geraden‌ Het Stad natuurlijk. Het avondmaal zal bestaan uit een heerlijk stuk ham dat traag gegaard werd aan het spit, een stel overheerlijke krielaardappeltjes en een ensemble van veggies waar meneer Calvo van zou opkijken. Het belooft een bewogen editie van de opendeurdag te worden want vandaag zal ook de nieuwe aanwinst van de scheepsjongensvloot aan het publiek worden voorgesteld. Zij zal hier publiekelijk worden gedoopt door een persoon die reeds heel veel voor de 13e groep heeft betekend. Praktisch: Inschrijven voor deze aangelegenheid doet u via de link op de website www.zeescouts13.be of via de link op de Facebookpagina. U dient als ouder in te schrijven voor zowel uzelf als voor uw kinderen. Mogen wij u ook vragen om na het volbrengen van uw inschrijving ook meteen te betalen. Dit is ook aan te raden aangezien het tarief de dag zelf een aantal euro’s hoger zal liggen.

3


Wij hebben tot op heden nog geen keuken ter beschikking voor het afwassen en opruimen van keukengerij en servies dus zouden wij van u willen vragen zelf een bord en bestek mee te brengen (geen wegwerpmateriaal). Het weekend van 12 tot 14 mei zal het Blauwe Wimpel Weekend doorgaan bij ons op de basis. Die dag zullen alle scheepsjongens/scheepsmeisjes, zeeverkenners/zeegidsen en loodsen van alle groepen van BelgiĂŤ zich verenigen op de basis om uit te maken welk kwartier er recht heeft op de befaamde Blauwe Wimpel. Komaan jongens, laat de zeescoutsgroepen uit het parkinggebied maar eens een poepje ruiken! Omwille van de aanwezige massa puberende zeescoutsjongeren zal de basis dit weekend nogal beperkt toegankelijk zijn en zal het dus voor de zeehondjes en zeewelpen ook geen vergadering zijn. De leiding zal namelijk ook alle zeilen moeten bijzetten om de vorige editie van de Blauwe Wimpel te overtreffen in organisatie en reinste geweldigheid.

Met het aanbreken van de maand mei wordt ook het begin van de algemeen gevreesde blokperiode ingeluid en zullen er dus doorheen deze maand ook enkele malen variaties van de huidige leidingsploeg s’zondags voor u verschijnen. Niet getreurd, deze, voor u momenteel nog onbekende, leiders en leiderinnetjes zijn meer dan capabel uw kindjes te verblijden met hun jaaaaren aan ervaring. Kampdata: - Zeehonden: 8-15 juli in De Haan - Zeewelpen: 12 - 20 juli in Kinrooi - Scheepsjongens: 1 tot 15 juli in Veere - Zeeverkenners: 8 tot 23 juli in Zeeland - Loodsen: Trekken hun plan wel

Zo dit was het dan weer voor de maand mei, volgende maand is het de beurt aan Sabine. Daaaag! Een stevige bakboorder, De groepsleiding Stijn 0479225104 Bram 0494295507 Alec 0475598206

4


5


Zeehonden Dag Stoere zeebonkjes! Vorige maand hebben we met z’n allen het Vaarseizoen weer plechtig geopend. De Zeeverkenners, Scheepsjongens en Loodsen zullen vanaf nu weer elke zondag hun boten te water laten. Maar ook voor onze zeehondjes staan er leuke zondagen te wachten! Maandag 1 mei 2017

Opendeurdag

Geen mis

Zijn jullie ook benieuwd te zien wat jullie allemaal nog gaan doen bij de oudere takken? Of hebben jullie nog enkele vriendjes, neefjes, klasgenootjes,… die ook wel eens een dag bij den 13 willen uitproberen? Dan zijn jullie allen welkom op onze opendeurdag! Overtuig al jullie vrienden en familie om langs te komen, want het belooft weer een fijne dag te worden; er zullen spelletjes gespeeld worden, er zal een springkasteel zijn en ’s avonds genieten we met z’n allen van lekkere ham aan’t spit! De zeehondjes openen vandaag om 13u op de basis in perfect uniform, sluiten doen we ’s avonds na het eten (dit zal rond 17u à 18u zijn). Wat nemen we mee? • Al jullie vriendjes en familie • Drinken Praktisch Loopt het water jullie ook al in de mond? Schrijf dan zeker in voor de avondmaaltijd! Zowel de zeehondjes, als ouders & sympathisanten schrijven online in, en dit door te surfen naar onze website; www.zeescouts13.be of via de link op onze Facebookpagina. Zeehonden en kinderen betalen hiervoor €12, jongeren ouder dan 12 en volwassenen betalen €15. De uiterste inschrijvingsdatum is 23/04/2017. Wegens praktsiche en ecologische redenen vragen wij jullie eigen borden en bestek mee te brengen (de zeehondjes krijgen van ons een bord). Let op! Heb je je niet ingeschreven en eet je toch mee? Dan betaal je ter plaatste extra. Echter bestaat dan ook de kans dat alles uitverkocht is.

6


Zondag 7 mei 2017

Zwemmen

Geen mis

Het is alweer enige tijd geleden dat we samen onze zwembroek hebben aangetrokken en een plonsje hebben genomen, daarom gaan we vandaag het zwembad van Lier nog eens kennis laten maken met de zeehonden! Wat denken jullie? Een grote wildwaterbaan, een golfslagbad,… en het beste van allemaal: een warmwaterbad om eens goed in te relaxen (voor de leiding natuurlijk he ☺)! We openen om 10u aan het zwembad van Lier. Sluiten doen we opnieuw aan het zwembad rond 16u. (Zwembad “De Waterperels”. Kazernedreef 100, 2500 Lier).

We droppen in onze rugzak: • Bokes • Drinken • Een strakke, korte zwemshort (!) • €5 • Proevenboekje!

Zondag 14 mei 2017

Geen vergadering

Geen mis

Dit weekend gaat voor de oudere takken het Blauwe Wimpel Weekend door, en dit wel op onze zeescoutsbasis. Alle zeescoutsgroepen van België zullen dit weekend op onze basis vertoeven. Om dit weekend in goede banen te leiden, moet de leiding dit weekend helpen. Geen vergadering dus voor jullie boys… We zien jullie graag volgende week! (Met een extra coole vergadering).

Zaterdag 20 mei 2017

Infoavond Zeehondenkamp Het zeehondenkamp komt stilaan dichterbij, daarom verwelkomen wij alle ouders vanavond graag op onze infoavond. Zou jullie zoon graag meewillen op kamp, of is het nog wat spannend, zo’n eerste keer op kamp? Kom dan zeker langs! De leiding heeft de afgelopen weken héél wat tijd gespendeerd aan dit zot graaf kamp, daarom geven wij jullie vanavond wat meer info over onze fantastisch gelegen kampplaats, de planning en enkele andere belangrijke zaken. Ook de kampboeken zullen uitgedeeld worden. Achteraf is er ook zeker ook nog tijd voor vragen! Ouders die vanavond niet aanwezig kunnen zijn, sturen ons best een berichtje of mailtje. Dan zoeken we nog een ander momentje uit! Zij kunnen dan hun kampboek afhalen telkens na de vergadering op zondag. De infoavond vangt aan om 20u, in ons zeehondenlokaal.

7


Zondag 21 mei 2017

Pizza-vergadering

Mis

Tijd om jullie kookkunsten boven te halen, want vandaag gaan we de Italiaanse tour op! We bereiden vandaag het allerlekkerste Italiaans gerecht, ook wel PIZZA genoemd! Njammie!! Steek jullie keukenschorten en mesjes alvast in jullie rugzak, want die gaan we zeker kunnen gebruiken vandaag! Laat zeker aan de leiding weten of je vandaag kan komen of niet, zo kunnen zij voldoende deeg & kaas (heel veel kaas!!) voorzien. De zeehondenpizzeria opent om 9u en sluit om 17u Wat nemen we mee vandaag? • Drinken • Géén bokes (want we gaan onze buikjes vullen met pizza & stiekem is dit veel lekkerder dan de bokes van de mama)

• Een keukenmesje (veilig inpakken met een stukje keukenrol!) • Een groentje naar keuze • €3

Vrijdag 26 mei 2017

Cocktailavond

Geen mis

Omdat die arme leiding de komende maand zullen zweten achter hun bureautjes, vliegen we er vandaag nog eens goed in met onze Cocktailavond! Woehoew! Jullie hoeven vandaag geen uniform aan te doen. We openen om 18u30 voor het zeehondenlokaal, de party zal doorgaan tot 21u.

Afsluiten doen we met nog enkele puntjes: • Het zeehondenkamp gaat door van 8 juli 2017 tot 15 juli 2017, in De Haan • Bij warm weer nemen jullie best voldoende drinken mee, zonnecrème en eventueel iets om op jullie hoofd te zetten. Ook zwemgerief kan steeds vanpas komen voor evenutele waterspelletjes of zwempartijtjes! • Laat iets weten wanneer je niet kan komen!

Scoutsgroetjes, jullie allerliefste leiding Chikie: 0487/01 68 50 Sea Vitch: 0470/04 14 44 Scoonie: 0487/59 88 26 Zeevang: 0492/63 02 55

8


9


Zeewelpen Zondag 7 Mei: ‘Zwemmen in Lier’

Geen mis

We openen om 10 uur aan het zwembad van lier, Kazernedreef 100, 2500 Lier en sluiten weer om 17u op de basis. De leiding heeft een plan: zwemmen in Lier en terugkeren met de fiets. Ahja, nu de carrière van Tom Boonen voorbij is, zit België te wachten op nieuw talent. Wij zijn ervan overtuigd dat jullie voor perfecte opvolging kunnen zorgen! Daarom starten we de dag met de opwarming: zwemmen. Later beginnen we dan aan het echte werk. We springen op ons stalen ros en doorkruisen het halve land! Omdat het de eerste training is doen het nog rustig aan en stoppen we onderweg nog een paar keer om elke spelletjes te spelen. Zorg er zeker voor dat jullie fiets volledig in orde is! Omdat echte sportmannen niet zonder lekker eten kunnen, maken we bij aankomst CROQUES. Deze zullen we dan ook verkopen aan onze supporters. Neem dus zeker jullie verkooptalent mee en overtuig alvast jullie ouders om van onze overheerlijke croques te kopen. Mee te nemen: • Eten • Drinken • Fiets + fietshelm • Zwemgerief • Eventueel een croque-machine • Speelkledij • €7

10


Zondag 14 Mei: ‘Geen Vergadering’

Geen mis

Vandaag zal het geen vergadering zijn voor jullie. Dit weekend vind er namelijk ‘De Blauwe Wimpel’ plaats op de basis. Dit is een gigantisch evenement met de scheepsjongens-, zeeverkenner- en loodsentakken van geheel België. Omwille van de grote hoeveelheid volk die dit weekend onze basis zal overspoelen steken ook wij de armen even uit de mouwen om hierbij te helpen. Deze vrije zondag geeft je echter wel de mogelijkheid om je voor te bereiden op proevenvergadering van eind deze maand. De bedoeling is dat dit weekend alle zeewelpen hun belofte halen dus zorg zeker dat je goed voorbereid bent ;) .

Zondag 21 Mei: ‘Legerdag’

Mis

We openen om 9u op de basis en sluiten hier ook weer om 17u. We spreken vandaag om 9u af op de basis. Hier begint ons grote avontuur waarbij we ons zullen ontpoppen tot rasechte paracommando’s! We komen vandaag alles te weten over het leger: ontmijnen, klimmen, camouflage,.. Wie weet ontdekken jullie hier wel grootse talenten! we sluiten weer op de basis om 17u. Mee te nemen: • Eten • Drinken • Fiets + fietshelm

• •

€ 1,5 Speelkledij

15


Zondag 28 Mei: ‘Proevenvergadering’

Mis

We openen vandaag om 9u op de basis en sluiten hier ook weer om 17u. We houden het vandaag rustig en komen samen op de basis om 9u. Velen onder jullie zijn reeds op weg om een legendarische welp te worden! Na vandaag zouden jullie in principe allemaal jullie welpje moeten hebben. Wij zijn alvast super trots op jullie!!! Aangezien een groot deel van de leiding al hard aan het studeren is, voorzien we enkele super toffe vervangers. Wie dit zijn blijft nog even een geheim ;)

Mee te nemen: • Eten • Drinken • € 1,5 • Speelkledij • Proevenboekje Dit was het dus voor deze maand. Nog een stevige linker, De leiding. Dahinda: 04 73/ 43 58 21 Bandarlog: 04 74/ 12 09 90 Wontolla: 04 75/ 59 52 85 Akela: 04 79/ 22 51 04

16


17


Scheepsjongens 1 mei 2017

Geen mis

OPENDEURDAG! Jawel, we gaan weer eens een dag voorbereiden vol reclame voor onze geliefde groep. Als heel België er voor kiest niet te werken moeten wij weer eens speciaal doen en dat wel doen. Wij zullen vandaag dan ook om 9u aanwezig zijn op de basis in perfect uniform en met een trotse glimlach! Jullie worden dan ook vrijgelaten om 17u, maar ga niet te snel naar huis of je mist het culinair orgasme van je leven. Hier aansluitend kan je s’ avonds op de basis blijven eten en meegenieten van een wonderbaarlijk lekker hammetje aan het spit. Inschrijven doe je TEN LAATSTE 23 April via de website (www.zeescouts13.be) of via de link op de facebookpagina (Sint Joris Zeescouts).

7 mei 2017

Geen mis

We gaan weer eens gebruik maken van onze wonderbaarlijke skarls. We laden onze boten op onze fantastische waterloop doorheen Antwerpen, met name de Schelde. We verwachten jullie om 9u op de basis, we geven jullie een uurtje extra respijt om jullie mentaal voor te bereiden, zodat we met volle goesting kunnen beginnen aan onze vaart. Uitgeput maar met absolute voldoening zeggen wij elkander gedag om 19u.

13-14 mei 2017

Geen mis

BLAUWE WIMPEL! Staan jullie ook zo hard te popelen om alle zeescoutsen van Vlaanderen te ontvangen op onze basis? Jullie leiding alvast wel! Jullie aanwezigheid wordt verwacht op zaterdag om 10u, WEES ZEKER OP TIJD! Wat je zeker bij moet hebben: • • • • • • • •

PERFECT uniform Slaapgerief Wasgerief Zwemgerief Speelkledij Regenkledij Drinken Brooddoos (geen wegwerpverpakking, je hebt je brooddoos zondag nog nodig)

Verdere informatie zal per mail verzonden worden. 18


21 mei 2017

Geen mis

Er zijn dagen dat iets later zijn, maar er zijn ook dagen dat het iets vroeger zijn. We heten jullie vandaag dan ook welkom om 7u, want ochtendstond heeft goud in de mond! We weten dat jullie steeds een uur staan te popelen thuis om naar de scouts te vertrekken, dus twee uurtjes vroeger zal vast geen probleem zijn, in tegendeel. Dat is niet het enige fijne nieuws, we doen eens zot en laten de dagen rekken. De sluiting zal doorgaan om 18u.

28 mei 2017

Geen mis

We doen eens zot, 5u uur op de basis? JAAAAAAAAAAAAAA! Wij staan dagelijks met plezier op om naar de scouts te vertrekken. Want onze boten zijn het waard. Onze liefde voor onze wateren maakt dat wij zelfs niet slapen kunnen zonder het comfort van de golfslag. Al keren we wel terug naar de dagdagelijkse slavernij van het landleven om 18u.

Dat was het weer voor deze maand. Nog ne stevige van links van de leiding, Hannes: 0479 57 49 12 Jasper: 0479 57 49 08 Jens: 0498 57 26 65 Jorg: 0474 49 64 99

19


20


Zeeverkenners Spank my dick and call me Susan, het is alweer mei! Zoals iedereen reeds weet vindt deze maand naar jaarlijkse gewoonte onze opendeurdag plaats. Dit jaar doen we daar ook nog eens de blauwe wimpel en het gouwgiverweekend bij. Indien geinteresseerd in dit programma: lees verder. Indien niet geinteresseerd in dit programma: lees ook maar verder want ik heb het niet voor niks geschreven. â˜ş

Maandag 1 mei Opendeurdag!!! Tegen vandaag dient al jullie kwartiermateriaal klaar zijn om gekeurd te worden, inclusief de nieuwe tenten die besteld zijn (maar daar zorgen wij voor). Vandaag iedereen dus aanwezig in perfect uniform en met een glimlach op het aangezicht. We openen om 9u op de basis, sluiten doen we hier ook maar pas na we een heerlijk stukje ham aan het spit hebben gestoken (Vermoedelijk rond 18u). Verdere praktische info: - neem zelf eten voor ’s middags mee - inschrijven voor de hammetjes aan het spit: www.zeescouts13.be of via de link op onze facebookpagina (zowel voor ouders als leden) - uiterlijke inschrijvingsdatum: 23/04/2017 - neem zelf bord en bestek mee want wij hebben immers geen keuken ter beschikking tot de nieuwe loods volledig afgewerkt is - niet ingeschreven en toch nog van plan om te komen? Geen probleem maar ingeschreven mensen krijgen voorrang dus kan het zijn dat je geen hammetje tussen u tanden kunt steken

Zondag 7 mei Openen: 10u

-

Sluiten: 18u

-

Bestemming: Jonnysteiger

Een gewone vaarvergadering dus. Deze zondag gaan we nog eens op verkenning naar de verblijfplaats van de mysterieuze man op de jetski. Wie zijn ze, wat drijft hen, wat bezielt hen, maar vooral: waarom gedragen ze zich als een stel imbecielen op de machtige Schelderivier?

21


Vrijdag 12 - zaterdag 13 - zondag 14 mei Dit weekend is het Blauwe wimpel. Deze gaat nog eens door in Antwerpen op onze hoogsteigen zeescoutsbasis. Tijdens dit weekend nemen we het als verkennertak van de 13de groep Sint- Joris zeescouts op tegen alle andere verkennertakken van de zeescouts in Vlaanderen. Meer info over dit weekend volgt per elektronische postduif.

Zondag 21 mei Openen: 8u

-

Sluiten: 18u -

Bestemming: Steendorp

U leest het goed: Steendorp! Onze ambities groeien naarmate het vaarseizoen vordert. Een uitgelezen kans om het parcours van de roeiwedstrijd reeds voor een eerste maal te gaan verkennen. Iedereen aanwezig dus! (geen uitzonderingen)

Zondag 28 mei Openen: 6u

-

Sluiten: 17u -

Bestemming: Het pittoreske Lillo

Vandaag krijgen we een minder gunstig getij voorgeschoteld zoals u hierboven ongetwijfeld reeds hebt gelezen. Niettemin nemen we de riem in de hand om toch tot onze middagbestemming in Lillo te geraken. Zo, dat was het dan voor deze maand wij hopen jullie elke vergadering in grote getalen te zien verschijnen. Als je vriendjes hebt die graag is willen komen proberen, twijfel dan niet en sleurt hem mee naar uwe giek want we kunnen het vers bloed wel gebruiken. Nog 1 laatste ding: Iedere zondag neemt elke verkenner 2 euro mee voor de naft. Greetingzz, De leiding! Stuurman Alec: nul – vier – zeven – vijf – vijf – negen – acht – twee – nul - zes Skipper Bert: nul - vier - zeven – vier – zeven – zeven – twee – acht – drie - zes

22


Loodsen De loodsen gaven voor deze maand geen programma door, zij spreken zelf af wat ze deze maand zullen doen.

23


In deze winkel kan je terecht voor je zeescoutsuniform en voor heel veel nuttig kampeergerief en dit aan een zeer democratische prijs. Antwerpen Wilrijkstraat 45 2140 Antwerpen Tel: 03/297.37.34 Email: winkel.antwerpen@hopper.be Website: www.hopper.be

24


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.