Dolfijntje juli & augustus 2016

Page 1

Editie: Juli-Augustus 2016 13 Sint Joris Zeescouts Scouts en gidsen Vlaanderen Vriendenkring 13 Zeescouts VZW Maandelijks groepsblad (behalve in augustus) jaarabonnement â‚Ź13,00 = lidgeld vriendenkring Afgifte kantoor 2650 Edegem Verantwoordelijke uitgever: Bram Speetjens Beatrijslaan 2 bus 31 B-2050 Antwerpen www.zeescouts13.be Erkenning P206962

1


2


Inhoudslijst Logboeknotities Zeehonden Zeewelpen Golfslag Scheepsjongens Zeeverkenners Loodsen

pag. 3 pag. 4 pag. 6 pag. 9 pag. 11 pag. 20 pag. 22 pag. 25

Jaargang 2016, programma’s juli-augustus Teksten voor september binnen op woensdag 10 augustus bij hans.ruttyn@hotmail.com

3


Beste vrienden van den 13, Jeej, even 2 maanden geen school meer!! De zomervakantie is weer daar!!! Een tijdje geen huiswerk, boekbesprekingen, rekensommen en andere vermoeiende schoolopdrachten. Het is eindelijk vakantie dus je kan even doen waar je zin in hebt. Er zal voor de kindertjes onder jullie weer heel wat op het programma staan: speelpleinen, sportkampen en exotische vakanties naar verre oorden. Wij zijn jullie natuurlijk ook niet vergeten en zullen jullie tijdens de vakantie s zondags voorzien van een goede dosis amusement en plezier! Een nieuwe zomervakantie wordt natuurlijk ook geassocieerd met een scoutskamp. Alle takken hebben een heel jaar aan een kampprogramma geknutseld zodat jullie je geen moment hoeven te vervelen. Bereid jullie dus maar voor op dagen vol geknutsel, gigantische themaspelen, geweldige daguitstappen en bovenal een heleboel kampplezier!

Kampdata: De zeehonden gaan op superheldenkamp van 23 tot 30 juli in Retie. De zeewelpen gaan op avatarkamp van 11 tot 20 juli in Melsen. De scheepsjongens gaan op schots kamp van 10 tot 24 juli in Brouwershaven. De zeeverkenners gaan op kamp van tot 9 juli 24 in Zeeland. De loodsen trekken hunne plan :) . Een klein berichtje aan de ouders van de jongere takken: Wij weten dat jullie allen supernieuwsgierig zijn naar hetgeen jullie koters allemaal doen op kamp en of ze het wel goed stellen en dergelijke. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, de leiding doet er alles aan om het uw zoontje naar z’n zin te maken. Ze zijn hier vaak zelfs zo intensief mee bezig dat ze niet altijd de tijd vinden om het thuisfront op de hoogte te houden. U zal na het kamp de fantastische verhalen wel horen en ook de gemaakte foto’s verschijnen achteraf op sociale media of in uw mailbox. Alvast bedankt voor uw begrip :)

Indien er nog vragen zouden zijn in verband met het kamp, aarzel dan niet om contact op te nemen met de takleiding of groepsleiding.

4


Andere activiteiten: 24 juli sluiten de zeeverkenners hun kamp af met hun jaarlijkse barbeque. Indien u vorige maand uw honger naar vlees nog niet heeft kunnen stillen, wees dan ook vandaag zeker weer van de partij. U kan zich inschrijven bij Bram Speetjens of Junior Jandl van de verkennerleiding. 8 en 9 oktober doen wij onze overgang in de hoge rielen. We trachten dit jaar met een nieuw concept te starten waarbij ouders dit weekend ook ten volle mee kunnen beleven. Zaterdag kan u dan het overgangsritueel mee volgen en mosselen eten. Na het eten wacht er dan nog een leuke quiz op u. U kan dan van zaterdag op zondag overnachten in een confortabele bungalow op het terrein (hostel Wadi). En kan u de volgende dag meegenieten van de natuur op dit prachtige terrein tijdens de verschillende activiteiten die voor u op het programma staan. Meer informatie over het weekend en de inschrijvingen vind u op onze Facebookpagina en de website.

Dan nog even dit:

Een stevige bakboorder, De groepsleiding Bram Speetjens 04 9429 55 07 Stijn Lankens 04 7922 51 04

5


Zeehonden Jooooeeeppppiiiiiieeee het is eindelijk zomervakantie dat wil zeggen 2 maanden lekker niets doen. Niet naar school gaan en niet aan school te hoeven denken maar wel zoveel mogelijk plezier maken. En waar maken we meer plezieer dan op de zeescouts met jullie fantastische leiding. 3juli gewone vergadering Vandaag gaan we nog eens een gewone vergadering doen. Dat wil zeggen 9-17u. brengen mee speel uniform, eten, drinken en zwemkledij voor moest het heel goed weer zijn dan gaan we ergens zwemmen. 10juli geen vergadering De leiding is gaan fourieren op het kamp van de scheepsjongens of zeewelpen dus gunnen we jullie een beetje rust. 17juli geen vergadering De leiding is gaan fourieren op het kamp van de scheepsjongens of zeewelpen dus gunnen we jullie een beetje rust. 23 juli tot 30juli KAMP we komen samen om 14u in retie (Beverdonk 1 2470 Retie). Vergeet zeker jullie zak niet met kleren. Openen doen we in perfect uniform. Als je twijfelt of iets mee mag stuur ons gewoon een kort berichtje daar antwoorden we altijd op. Sluiten doen we weer op dezelfde locatie op 30juli om 13u maar vanaf 12u zijn jullie welkom voor een kleine brunch en een beetje na te praten over het kamp. 7 augustus geen vergadering De leiding is een heel weekend aan het vergaderen over volgend scoutsjaar. Dus zijn we er niet. 14 augustus de ster Vandaag spreken we af op de basis om 9u en sluiten om 17u. we gaan naar de ster dus breng zeker mee: eten, drinken, zwemgrief en zonnenmelk. 5euro voor den inkom en een paar leuke attracties te doen.

21 augustus vergadering Vandaag gaan we nog eens een gewone vergadering doen. Dat wil zeggen 9-17u. brengen mee speel uniform, eten, drinken en zwemkledij voor moest het heel goed weer zijn dan gaan we ergens zwemmen.

6


28 augustus geen vergadering Naar jaarlijkse gewoonte gaat de leiding 1 weekendje met al de leiding van heel vlaanderen op weekend om wat van elkaar te leren en dat is altijd het laatste weekend van augustus. De leiding gaat een beetje leren en de kindjes kunnen thuis wat plezier maken met mama en papa.

Nog een paar kleine dingtjes: -

Als er vragen zijn over het kamp, gewoon vragen.

-

Liefst wettigen als je niet komt maar zeker ook als je wel komt want ik sta er niet graag om 9u voor geen enkel lid. Bedankt voor het begrip.

-

Als u nog geen kampboek hebt, stuur dan even een sms naar chickie en dan mailt ze die zeker door. Hier staat alle info voor het kamp in.

Groetjes van jullie aller liefste leiding van de hele wereld.

Chickie Jaagtand

04 87 016 850 04 89 383 276

7


8


Zeewelpen Zoals elk jaar gaan we de komende 2 maanden een stukje van de wereld veroveren en planten we de vlag van zeescouts neer. Deze keer trekken we naar parking O, sectie G. afdeling M. waar de Ăł zo mooie Schelde niet zo ver uit ons vizier is. Voor de rest hebben wij nog een paar geweldige vergaderingen op de menu staan! Zondag 3 juli: GTA bosspel Openen om 9u en sluiten om 17u op de basis. Begin maar al goed aan je fysiek te werken want is het GTA bosspel, Pain en Gain! Politie ligt constant op de loer voor jullie louche handeltjes in het verhandelen van dure auto's en wapens, wie zal er stijgen tot rijskte tata van Linkeroever? Wie zal de gevreesde Don corleone worden? Allemaal vragen die vandaag beantwoord zullen worden! Mee te nemen: eten, drinken, â‚Ź1,5, verkleedkledij, Proevenboekje

Mis

Zondag 10 juli: geen vergadering Geen mis Omdat de leiding nog druk bezig is het beste kamp ter wereld in orde te maken is het geen vergadering. Dus neem nog even de tijd om de laatste dag met je ouders door te brengen voor dat je met je benen de weide wereld intrekt. Maandag 11 juli t.e.m. woensdag 20 juli: Kamp Geen mis Hier is het dan, het kamp waar jullie allemaal op gewacht hebben. Bereid jullie voor op een avontuur dat jullie nooit zullen vergeten. Een hele wereld zal voor jullie open gaan, voor ons ook want we bevinden ons ergens ver weg van het centrum. Alleen samen zullen jullie slagen! Tien dagen vol zeescouts plezier verzekerd in de handen van de beste welpenleiding ooit!

9


Zondag 24 & 31 juli: geen vergadering Geen mis Omdat jullie ouders ook eens wat tijd willen doorbrengen met de beste zonen van den 13, laten we jullie nog eens een keer genieten. Tot in Augustus! Zondag 7 augustus: geen vergadering Geen mis Dit weekend is de leiding op ra ra ra, leidingsweekend dus is er geen vergadering. Wat doen wij op leidingsweekend? Hier komen wij samen om onze krachten te bundelen en de raad der wijsheden op te richten. Hier zal dan non-stop, met af en toe een pauze, vergadert worden. Er zullen taken worden opgelegd, keuzes worden gemaakt en banden worden gesmeed. Dit alles voor zo het lot te bepalen, niet alleen van ons.. maar ook dat van jullie! Zondag 14 augustus:

Daguitstap: Het Ster

Geen mis

Openen om 9u en sluiten om 17u op de basis. Neem je zwembroek maar al klaar want wij gaan een bezoekje brengen aan Het Ster, Een grote zwemvijver ergens aan parking SN. We laten s ’morgens onze vertrouwde stek achter en trekken weg van de beschaving, dit doen we met de bus! Dus voor zij die één buskaart hebben is dit natuurlijk altijd handig. Na uren van ronddwalen op dit prachtige domein keren we terug naar onze vertrouwde basis. Benodigdheden: speelkledij, zwemkledij en €6,00, eten en drinken, zonnecrème Zondag 21 augustus: Daguitstap: de zee Openen om 9u30 en sluiten om 17u30 in Berchem Station (inkomhal). Hopelijk laat het weer ons toe om lekker te bruinen want wij gaan een stapje zetten in het West-Vlaamse Oostende. Onze mede-zeescouts een bezoekje brengen. Dus haal die crémekes maar boven en haalt uwen strakste speedo maar uit de kast. Nadat jullie werelds grootste zandkasteel hebben gebouwd, met dolfijnen hebben gezwommen en Fast & Furious: Go cars edition hebben gewonnen keren we terug huiswaarts naar de bron van alle wijsheid. Mee te nemen: zwemkledij, €5,00, eten en drinken, zonnecréme

Geen mis

Zondag 28 augustus: geen vergadering Geen mis Voor de leiding is het vormingsweekend HO. Dus wegens tekort aan leiding is het geen vergadering, wij trekken allemaal naar daar zodat wij nog beter kunnen worden, hier zullen we ook nog eens aan heel Vlaanderen laten zien waarom wij nog steeds beter zijn. Dit was het dan voor de zomervakantie. We hopen jullie terug te zien na een lange 2 maanden rust. We zijn benieuwd naar jullie verhalen! Nog een stevige Linker, De Leiding, Kigo 04 75/59 82 06 Bagheera 04 79/07 80 73 Dahinda 04 73/ 43 58 21 Shere Khan 04 79/ 57 49 08 Rikki-Tikki-Tavi 04 98/ 57 26 65

10


19


Scheepsjongens Het is weer grote vakantie! Tijd om in juli op kamp te trekken en in augustus de emmers zonnecreme boven te halen. Wat kunnen jullie allemaal verwachten deze 2 maanden? Je kan het allemaal lezen op de volgende pagina’s:

Zaterdag 3 Juli HW: 03:16 15:48

LW: 10:16 22:45

Kijk eens aan, om de maand te beginnen alweer een extreem rotgetij. Om de getijgoden te counteren op hun sadistische neigingen van ons steeds zo vroeg te laten opstaan doen we vandaag eens iets anders. Velen van de ervaren 2de- en 3de jaars scheepsjongens krijgen reeds een glimlach op hun gezicht bij het horen van de term doftsurfen voor de plaasj en dat is dan ook exact wat we gaan doen vandaag. De laatste vergadering voor ons kamp mag dan ook zo’n beetje relaxter zijn dan anders. Openen om 10u00 op de basis, sluiten om 17u30 ook op de basis

10-24 juli: kamp Zie reeds gekregen info, vergeet ook zeker geen siskaart en identiteitkskaart mee te nemen vandaag!!

Zondag 31 juli : Geen vergadering We zijn maar net terug van het kamp dus dit weekend zal er geen vergadering plaatsvinden.

Zondag 7 Augustus: Geen vergadering Dit weekend weer geen vergadering aangezien de voltallige leidingsploeg op leidingsweekend zit om het komende scoutsjaar te plannen.

20


Zondag 14 augustus HW 00:49

13:28

LW 07:26 20:05

Wij laten graag zien dat we de besten zijn in Antwerpen en vandaag is geen uitzondering !!! Wij gaan namelijk aan heel Hemiksem laten zien dat de zeescouts nog steeds leeft. We komen bij elkaar op de basis om 9 uur en sluiten hier ook terug om 18u30. Je brengt de gewoonlijke vaarkledij mee en vergeet zeker je zonnecrème niet, alsook 2 eurotjes voor de naft !

Zondag 11 Augustus HW 06:31 x 18:53 LW 01:20x 13:29

Een dagje de andere richting uit met de boten, naar het onbekende waar we nog nooit zijn geweest. De benedenschelde ! Onze bestemming is vandaag Lillo, We komen bij elkaar om 07u00 en sluiten terug op de basis om 16u30. Natuurlijk gaat de zon ook vandaag weer schijnen dus vergeet geen zonnecrème, handdoek voor als we een plonsje maken en andere dingen die je nodig hebt en 2 euri’s drinkgeld voor onze geliefde motoren.

Zondag 28 augustus: Geen vergadering Jammer genoeg ook dit weekend geen scouts omdat de leiding op vormingsweekend is naar de herfstontmoeting samen met de rest van de leiding van Vlaanderen. Ziezo meisjes van plezier, dat was het dan weer voor deze vakantie. Probeer voor het eerste deel van de maand augustus te wettigen bij Jorg of Tom want ik zit tot half augustus op stage in het buitenland (ik ben maar een arme student mijn portefeuille trekt de telefoonrekening anders niet ;) ). Ne stevige van bakboord, De leiding! Skipper Bert: Stuurman Tom: Stuurman Jorg:

0474 77 28 36 0496 15 69 24 0474 49 64 99

21


Zeeverkenners Heren, de maanden der vakantie zijn aangebroken. Jullie en mijn examens zijn achter de rug, dus we hebben weer veel tijd om professioneel lang is ons bed te liggen, marginaal weinig te doen op een dag en u staalhard vervelen omdat het geen zeescouts is. Natuurlijk komt er in deze twee weken ook een tijd van professioneel roeien, marginaal veel vreten en drinken en u staalhard verbranden aan de (hopelijk) overtollige zon tijdens het kamp! 3 juli 2016

KvW:AB LW: 1016 HW:1548 Wat is dit voor een extreem rottij! Openen doen we om 10u op de basis. Na een bezoek aan Lillo, Doel of misschien zelf verder trekken we terug naar onze vertrouwde basis. Sluiten zal rond 18u zijn.

Wist je datje: Dit is de 184e dag van het jaar. En wens Sebastian Vettel allemaal een gelukkige verjaardag, hij wordt er 38 vandaag.

9 juli – 24 juli KvW: AB + ZH KAMP KAMP KAMP! Veel info hebben jullie al gekregen, maar ik zal het allemaal nog even op een rijtje zetten: • We starten om 9 juli om 9u. • Eindigen doen we na de BBq de 24e. Maak zeker veel reclamen bij iedereen. Hoe meer volk hoe meer nieuw materiaal we kunnen kopen. • Inschrijven doe je door het kampgeld van €155 te storten op volgend rekening nummer: BE92 7330 1995 2223. Met vermelding van KAMP + NAAM. (Ge moogt pas mee als het geld op onze rekening staat.) • Het wordt een zeelandkamp… • Vergeet zeker niet om uw medische fiche en aanmonsteringsfoormulier eerlijk in te vullen en mee te nemen. • Ouderlijke toestemming (af te halen bij het gemeentehuis) als ge jonger zijt dan 18 jaar. • Vergeet uw ID ook niet mee te nemen.

22


31 juli 2016

KvW: ZH LW: 0852 HW: 1440 Uw leiding is nog maar net terug van zeehondenkamp, dus heb een beetje medelijden. Ze zullen nog moe zijn! Maar toch staan ze klaar voor u! Open om 0900 op de basis. Sluiten doen we rond 18u, ook weer op de basis.

Wist je datje: Vandaag 518 jaar geleden ontdekte Christoffel Columbus de eilanden Trinidad en Tobago. Zouden wij ook iets ontdekken? Ook nog een Antwerps Wist je datje: sinds 31 juli 1958 moest er geen tolgeld meer betaald worden in de Waaslandtunnel om de Schelde over te steken. 7 augustus 2016 KvW: / Vandaag is het geen vergadering. We gaan met alle leiding het komende jaar al reeds in elkaar steken. Dus slaap maar lekker uit en verdiep u in het volledig niets doen.

23


Wist je datje: De Amerikanen landen op Guadalcanal wat de Slag om Guadalcanal inluidt. Je moet de serie The Pacific van HBO maar eens bekijken voor meer info. Goeie serie trouwens!

14 augustus 2016

KvW: AB LW: 0726 HW: 1328 We zullen maar eens oefenen voor de roeiwedstrijd. Openen om 9u. Op het gemak naar Steendorp. Daar wat krachtvoer naar binnen spelen. Om dan Rond 14 te vertrekken richting Antwerpen. Aankomen om 1515. Dus sluiten moet wel lukken tegen 16u zeker? Of nemen we voor de zekerheid 17u? 21 augustus 2016

KvW: ZH

HW: 0613 LW:1329 Nog eens een minder tij‌ Maar het valt best nog mee. Openen doen we om 08u. Sluiting zal rond 17u zijn.

Wist je datje: De Mona Lisa wordt op klaarlichte dag gestolen uit het Louvre in Parijs (1911) en Usain Bolt verjaart vandaag! 28 augustus 2016 Weer geen vergadering. De hele leiding trekt op herfstontmoeting in putje zomer! Als jullie later leiding zijn zullen jullie dit wel begrijpen. Dit was het voor deze maand! Wetig zeker als je niet kan komen aub, maakt het voor ons ook makkelijker om te plannen. Het kan misschien zijn dat we in august er nog eens een midweekuitstap doen met onze gieken. Maar dat zal een beetje afhangen van hoeveel volk er aanwezig is. Dit zal waarschijnlijk in de week van 14 of 21 augustus zijn. Als dit zou doorgaan horen jullie het wel per mail en per fb. Ne stevig linker, De leiding Stuurman Junior: 0489/01.26.11

KvW: /

Schipper Bram: 0494/29.55.07

24


Loodsen Dolfijntje okeey BOOOOYS!!!! EIN-DE-LIJK!!! het is zo ver!! De grote vakantie is er eindelijk!! ik weet gewoon dat jullie de examens geknald hebben dus dat moet dik gevierd worden!! ik heb van horen zeggen dat den Benji nen bak trakteerd??!! Het kamplied is reeds bekent. Bij deze nogmaals een exemplaar van de lyrics voor zij die het kwijt zijn.

wegue wegue wegue wegue wegue wegue wegue wegue quando eu entro o palco se move, talento aqui chove, claro que o povo me ouve sou Pongolove estou com a Buraka abro a fronteira não digo lixo nem digo asneira no microfone sou a primeira vou levantar a minha bandeira Angola o mundo cobiça mas é o povo que te enfeitiça a Pong no beat capricha porque sou rara tipo welwitchia sou mesmo eu a dama ngaxi muito agressiva me derrubar nem com macumba sou criativa a Buraka é que está a cuiar sai fora Pongolove é que esta a bater vão se embora

wegue wegue wegue wegue são piadas wegue wegue wegue wegue novo esquema rima pesada tipo embondeiro eu faço o que eu quero canto para Angola e para o mundo inteiro no kuduro impero sou palanca negra gigante sigo a passada de Njinga Mbandi sigo a corrente do Dande logro o feitiço de Tomé Grande por no mapa Oxaena terra de grandes nomes do semba arraso tipo kalemba sou de Angola como a mulemba mano jukula (kimbundu) mambo exclusivo toque de Angola

25


3 juli vandaag zal het de laatste keer voor het kamp zijn dus moesten we voltallig zijn zou da wel chill zijn. dan kunnen we zo wa zien hoe het kamp zou zijn? omda het tij rete vroeg is gaan we werken aan het kampthema vandaag (star wars) 11u - 17u may the force be with you 5 juli Uitzonderlijk gaan we vandaag ook varen, weliswaar met een minder prettige bedoeling. De info krijgen jullie nog wel. Samen komen om 5:30 en om 6:00 u door de deuren te knallen s'avonds de jachthaven in om 16:30 9 juli Vandaag ist tappen op patatje zne trouw. meer info volgt, na de trouw blijven we pitte op de basis voor zij die willen. 10 juli Het is weer zo ver het kamp is er aangekomen vergeet dus niet de kampkledij en materiaal. Vandaag vertrekken we we verlaten de jachthaven om 9:20 naar waar de wind ons brengt. 31 juli Na de volle 3 weken bakken en braden zit het kamp er weer op. We gaan de jachthaven in om 15:40 En nemen dan afscheid van den theun. Het kamp zit er weer op iedereen zal er wel van genoten hebben. Om 18u mag iedereen weer naar huis keren en genieten van die laatste maand zomervakantie. 6 en 7 augustus Dit weekend is het leidingsweekend .Meer info volgt nog 14 augustus Aangezien het tij veel te vroeg is gaan we vandaag een speciale activiteit doen. Als ons geld dit toch toelaat 21 augustus We komen samen om 7:00 u en verlaten de jachthaven om 7:30. We gaan de jachthaven weer in om 18:00 u 26,27 en 28 augustus we vertrekken dit weekend op H.O. waar iedereen aanwezig gaat zijn. Den 28 zit dit weekend er weer op

26


27


In deze winkel kan je terecht voor je zeescoutsuniform en voor heel veel nuttig kampeergerief en dit aan een zeer democratische prijs. Antwerpen Wilrijkstraat 45 2140 Antwerpen Tel: 03/297.37.34 Email: winkel.antwerpen@hopper.be Website: www.hopper.be

28