Dolfijntje december 2016

Page 1

Editie: december 2016 13 Sint Joris Zeescouts Scouts en gidsen Vlaanderen Vriendenkring 13 Zeescouts VZW Maandelijks groepsblad (behalve in augustus) jaarabonnement â‚Ź13,00 = lidgeld vriendenkring Afgifte kantoor 2650 Edegem Verantwoordelijke uitgever: Bram Speetjens Beatrijslaan 2 bus 31 B-2050 Antwerpen www.zeescouts13.be Erkenning P206962

1


2


Inhoudslijst Logboeknotities Zeehonden Zeewelpen Golfslag Scheepsjongens Zeeverkenners Loodsen

pag. 3 pag. 5 pag. 8 pag. 12 pag. 13 pag. 17 pag. 23 pag. 26

Jaargang 2016, programma's december Teksten voor januari binnen op 10 december bij hans.ruttyn@hotmail.com

3


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

4


Beste vrienden van den 13, De laatste maand van het jaar wordt bij deze ingeluid. Wat gaat de tijd toch snel als je je amuseert. Omdat deze maand voor een groot aandeel van de leden en leiding de examens/ de blok beginnen zal het programma deze maand net iets minder uitbundig zijn. Niet getreurd, wij zijn nog steeds van plan om dit jaar in stijl af te sluiten. Zondag 4 december gaan onze zeehondjes en zeewelpen samen met alle andere groepen een bezoekje brengen aan de Sint. Normaal gezien doet deze goede man zijn pakjesronde pas op 6 december maar omdat wij hem af en toe eens assisteren met slissen en onderhouden van zijn houten stoomboot genieten wij nu eenmaal het vroegboekingsrecht.

5


Zondag 11 december houden wij onze jaarlijkse kerstmarkt op de basis. Deze dag hullen wij de basis in een gezellige kerstige sfeer en bieden wij u vanalle versnaperingen en warme dranken aan om het koude weer te trotseren. Aarzel dus niet en volg tegen 16 uur gewoon de zoete geur van gezelligheid en glßhwein. Zondag 24 december is het geen vergadering aangezien het die avond Kerstavond is en jullie dus hoogstwaarschijnlijk aanwezig dienen te zijn op een heleboel familieaangelegenheden waarop de leiding niet uitgenodigd is. Geen erg, wij zullen ons ter gezelschap wel keren tot onze geliefde cursussen‌ snik snik.

Dit was het dan weer voor de maand december en daarmee dus ook voor het jaar 2016. U was een toppertje! Wij zien u graag volgend jaar terug voor nog meer scoutigheden, vriendschap en fantastische ervaringen.

Een stevige bakboorder De groepsleiding

6


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

7


Zeehonden Dag onze geliefde tanken van zeehonden! December staat voor de deur, een maand vol dingen waar we allemaal al een heel jaar naar uitkijken: den blok voor de examens, nog meer marsepein verkopen, Sinterklaas, Kerstmis, kerstvakantie! De allerbelangrijkste dag is natuurlijk 21 december, want dan is Zeevang jarig! (Al staat dit natuurlijk al lang in jullie agenda) 4 december Sinterklaas geen mis Op 12 november is onze favoriete heilige (na Sint-Joris uiteraard) aangekomen in de Koekenstad, en vandaag had hij nog een gaatje in zijn agenda voor de zeehonden en zeewelpen van district Schelde. We hebben met hem afgesproken in de kelder van de Sint-Andrieskerk. We zijn deze dag samen van 10 uur tot 16 uur (openen en sluiten aan de kerk van Sint-Andries: Sint-Andriesstraat 7/4, 2000 Antwerpen) Wat nemen we mee: • • • •

Eten Drinken Speelkleren €5

10-11 december Kerstweekend en kerstmarkt geen mis Gelukkig komen wij allemaal heel goed overeen, want we moeten een heel weekend bij elkaar zijn! Wij gaan Kerstmis al vieren, dan kunnen jullie al wat in de sfeer komen voor de familiefeesten. We openen om zaterdag 10 december om 13u op de basis en zullen hier zondag ook sluiten om 17u. Zondag is het ook de jaarlijkse kerstmarkt van den 13, en kunnen jullie bij de verschillende takken een hapje en een drankje krijgen. Ouders zijn welkom vanaf 15u. Wat nemen we mee: • • • • • • • •

Matje en slaapzak Tandenborstel en tandpasta Speelkleren Handschoenen, dikke sokken, muts, sjaal, warme trui en jas Schoenmaat (!) KidsID Oude kerstversiering (indien beschikbaar) € 15

8


18 december Zwemmen Geen mis Deze zondag zullen we eens gaan zwemmen! We gaan zwemmen in zwembad Arena in Deurne. We spreken af om 9:30 aan het zwembad, gaan daar dan de glijbaan domineren en aquagym doen. ’s Middags gaan we terug naar de basis om daar aan onze proeven te werken, zodat we dit jaar veel zeehondjes en grijze zeehondjes kunnen uitdelen! Sluiten doen we om 17u op de basis. Praktische info:

• •

Adres zwembad: Gabriël Vervoortstraat 8, 2100 Deurne Als u zoon een buzzypas heeft, gelieve die dan mee te geven, dat spaart ons wat kosten

Wat nemen we mee: • • • • • •

Zwemgerief (STRAKKE ZWEMSHORT) Eten en drinken Speelkledij Proevenboekje Warme kleren €3

25 december Kerstmis: geen vergadering Uiteraard hoogmis Jullie lezen het goed, vandaag zullen we elkaar moeten missen. We weten dat dit heel moeilijk is, maar je mag altijd bellen als het echt niet meer gaat! Enkele aandachtspuntjes: • • •

Ook in de winter is het speeluniform een korte broek Binnen 2 maanden is onze Sea Vitch alweer terug Zorg altijd dat de kleren die je zeehond bijheeft gemakkelijk zijn om aan en uit te doen, dat maakt het voor de leiding een stuk gemakkelijker, en zo moeten er na de opening geen ouders meer in het lokaal zijn.

Dat was het alweer voor deze maand, wij wensen jullie alvast een heel gelukkig Nieuwjaar, een geweldig vrolijk kerstfeest en een ronde buik van al dat eten van de oma/opa/bomma/bompa Jullie geweldige leiding: Chikie 04/ 87 01 68 50 Zeevang 04/92 630255 Scoonie 04/ 87 59 88 26

Sea Vitch 04/ 70 04 14 44 (Dit kan tot februari een duur telefoontje zijn, want Sea Vitch zit nog in IJsland)

9


Nog een kleine kleurplaat omdat we jullie op Kerstmis toch een beetje willen bezighouden! Veel plezier en een vrolijk kerstfeest!

10


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

11


ZEEWELPEN Het is alweer de laatste maand van 2016. Voor veel van jullie is dit natuurlijk een heel belangrijke maand, want Wontolla is jarig op 15 december ☺! En ook omdat Sinterklaas deze maand komt. Het wordt dus een geweldige maand waarin we weer supertoffe spelletjes gaan spelen. Zondag 4 December:

Sinterklaasfeest

Geen mis

We openen om 10 uur aan de Sint-Andrieskerk (Andriesstraat 7/4, 2000 Antwerpen) en sluiten hier ook om 16 uur. Jaja, het is weer de tijd van het jaar! De Sint is in het land, en brengt vandaag aan alle zeehonden en zeewelpen van district Schelde een bezoekje. In de voormiddag wachten we op de Sint en spelen we verschillende spelletjes met z’n allen. In de namiddag spelen we een stadsspel in de mooiste stad van de wereld. Wat steken we in de rugzak? • • • •

Eten Drinken Speelkledij €5

Zaterdag en Zondag 10&11 December: Kerstweekend & Kerstmarkt Openen gebeurt zaterdag 10 december om 13 uur op de basis, sluiten doen we ook op de basis, op zondag 11 december om 17 uur.

Geen mis

Deze week is het tijd voor ons kerstweekend! Dit jaar doen we dat samen met de zeehonden. Dat wil dus zeggen: een megacoolgraafzot weekend. We beginnen het weekend met een geheime activiteit. Daarna houden we een kerstfeestje, gevolgd door een superlekkere kerstdiner, klaargemaakt door de loodsen. Zondagochtend bereiden we alles voor voor de kerstmarkt, waar we zoals elk jaar weer lekkere hamburgers gaan verkopen! Ouders zijn welkom op de kerstmarkt vanaf 15 uur voor een hapje en een drankje.

12


Wat nemen we mee? • • • • •

Warme (speel)kledij Handschoenen Matje & slaapzak Tandenborstel & tandpasta €15

Zondag 18 December: zwemmen Geen Mis Openen om 10 uur aan het zwembad van Wilrijk (Doornstraat 3, 2610 Wilrijk), sluiten doen we op de basis om 17 uur. Het is weer lang geleden dat we zijn gaan zwemmen. Vandaag doen we dat dan ook in Wilrijk. Na het zwemmen nemen we de bus terug naar linkeroever. Neem dus zeker een buzzypas mee, als je dat hebt. In de namiddag spelen we nog veel leuke spelletjes op onze vertrouwde basis. Wat nemen we mee? • • • • • •

Eten Drinken Strakke zwembroek! Speelkledij €3 Eventueel Buzzypas

Zondag 25 December:

Geen Vergadering

Geen mis

Vandaag is het geen vergadering, aangezien het kerstmis is. De leiding wenst jullie alvast een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toe! Dit was het dus voor deze maand. Nog een stevige linker, De leiding. Dahinda: 04 79/ 43 58 21 Akela: 04 79/ 22 51 04 Wontolla: 04 75/ 59 52 85 Bandarlog: 04 74/ 12 09 90

17


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

18


SCHEEPSJONGENS 4 december 2016 De maand van de feestdagen gaat van start en daarbij hoort de nodige voorbereidingen. Wij verwachten jullie allen om 9 uur op basis in tiptopconditie zodat we ons kunnen voorbereiden voor een spetterende maand! Om 17 uur zullen jullie dan tegen jullie goesting huiswaarts keren, popelend naar de komende weekends.

11 december 2016 Ook vandaag wordt jullie aanwezigheid gevraagd om 9 uur, al wordt de aandacht naar de avond gericht. Het is namelijk onze jaarlijkse kerstmarkt! Haal allen jullie innerlijke kerstmentaliteit naar boven zodat we er een onvergetelijke avond van kunnen maken. De sluiting vind plaats om 17 uur, maar voel u vrij nog even mee te helpen of te genieten van de gezelligheid.

19


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

20


17-18 december 2016 Als scheepsjongen krijg je maar geen genoeg van de kerstsfeer! Wees dan ook zaterdag 17 november om 13 uur aanwezig op de basis voor de aanvang van het KERSTWEEKEND. Want wie wil, naast de familiale verplichtingen, de feestdagen doorbrengen zonder vrienden? Wat we echter niet mogen vergeten is dat kerstmis een feestdag van geven en nemen is. Vandaar nemen we allen een cadeautje mee om onze dankbaarheid te tonen aan onze medeleden, maar belangrijker nog om zonder lege handen huiswaarts te keren. Dat huiswaarts keren zal dan op 18 december om ons wel begeerde tijdstip 13 uur zijn.

25 december 2016 Al heb je misschien genoeg gehad van de kerstsfeer, maar vandaag heb je de tijd om eens kerstmis te vieren met je eigen familie. Want zij moeten we eveneens waarderen en respecteren. Dan rest er alleen nog te zeggen: “tot volgend jaar!�

21


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

22


Zeeverkenners Dag kerstprinsesjes, Die wonderlijke maand van cadeautjes, nieuwjaarsbrieven en zalige sneeuwbalgevechten is weer aangekomen. Alleen is dit enkel voor ons want jullie kampen met die geweldige lotbepalende A4 formaten waarop jullie zullen vloeken. Maar niet getreurd! Ariana Grande komt speciaal hiervoor naar de vorst nationaal, beter kan het toch niet worden.. voor jullie te redden van deze complete waanzin dat zich examens noemt geven wij toch hier al een korte intro van ons topprogramma: Gelieve te melden moest u toch sneuvelen onder de inkt en papier en u niet aanwezig kan zijn op zondag. 4 December ’16 Vandaag zullen we al eens beginnen aan de kerstmarkt, we nemen hiervoor stevig hout en een beetje touw in de hand om het stukje basis voor onze lokalen om te dopen tot het toverbos uit Alice in wonderland. Wij zullen zorgen voor enkele hoogstaande toppers om jullie heel de dag gemotiveerd te houden, als er nog tijd over is kunnen we natuurlijk nog eens het stad induiken voor de winterfeer daar op te pikken, een gewone 9 tot 5 dag dus. 11 December ’16 We starten deze prachtige dag met het bouwen van één sneeuwman, we zullen deze dan naast ons kraampje zetten. Verder zullen we de kerstmarkt afwerken en deze inkleden. Als we tijd hebben kunnen we ook al een eerste stap zetten naar een nieuwe gouden lak van vernis op het bootsmateriaal. De kerstmarkt start om 15u dus nodig al jullie homie’s uit en kom genieten van wat zalige lekkernijen. Sluiting zal vallen tegen 17u, voor zij die examens hebben wensen wij jullie al veel geluk toe. 18-19 December ‘16 Dit weekend vieren we ons kerstweekend, we openen zaterdag om 9u en sluiten zondag om 17u. meer info zal er niet volgen, dit is het enige dat jullie krijgen. Kerstkledij mag natuurlijk altijd, wij zullen ons ook hierop voorbereiden.

23


25 December ‘16 Het was een koude maandag morgen en de zon kwam juist boven de horizon, de eerste zonnestralen raakten de bladeren en gaven een mooie schijn over het grote grastapijt dat zich voor het bos uitstrekte. Door het gras zwierf de wind, hij streelde de toppen, zoefde dan over het kabbelende beekje dat zich in het westen bevond en klom dan hoog in de eiken. Een vogeltje, zo groot als een ei fladderde mee, vloog tot hoog boven de bomen en dook dan recht naar beneden. Kwam dan tot stilstand bij een jonge eik en keek naar een holletje aan de voet van de boom. Hij was niet de enigste, vele andere dieren waren gekomen. Bambi koning van het woud kwam toen ook dichterbij, bespeurde het hol en net als hij het hol wil inkijken, verschoot hij. In het kleine hol, achter de kleine takjes en stukjes gras, zag hij een heel klein konijntje. Het was bruin, met donkere vlekjes en een wit buikje. En toen wist Bambi wie het konijntje was, het was niemand minder dan de paashaas, geboren voor he geven van chocolade, redder van kinderen, het laten vallen van de bladeren en ik geloof dat hij ook iets met hemelvaart heeft te maken. We vieren vandaag de geboorte van deze heilige, we hebben hierom dus geen scouts vandaag. O wacht, dit is de verkeerde, mijn excuses! Dit was het dan weer voor deze maand, tot in 2017. Bert nul-vier-zeven-vier-zeven-zeven-twee-acht-drie-zes Alec nul-vier-zeven-vijf-vijf-negen-acht-twee-nul-zes

24


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

25


LOODSEN Normaal ging ons Mike’ske voor het programma zorgen. Maar dit is jammer genoeg niet gebeurd‌ Helaas kaas! Daarom nog een schoon fotoke van hem:

26


Zoals elk jaar verkopen de scheepjongens kerstbomen! Indien u één van de (hopelijk) vele geïnteresseerden bent willen wij u vragen het volgende formulier in te vullen en aan één van de leiding te bezorgen bij een volgende confrontatie. Alvast bedankt, de scheepjongensleiding.

27


In deze winkel kan je terecht voor je zeescoutsuniform en voor heel veel nuttig kampeergerief en dit aan een zeer democratische prijs. Wilrijkstraat 45 2140 Antwerpen Tel: 03/297.37.34 Email: winkel.antwerpen@hopper.be Website: www.hopper.be

28