Page 1

Editie: april 2016 13 Sint Joris Zeescouts Scouts en gidsen Vlaanderen Vriendenkring 13 Zeescouts VZW Maandelijks groepsblad (behalve in augustus) jaarabonnement â‚Ź13,00 = lidgeld vriendenkring Afgifte kantoor 2650 Edegem Verantwoordelijke uitgever: Bram Speetjens Beatrijslaan 2 Bus 31 B-2050 Antwerpen www.zeescouts13.be Erkenning P206962

1


Inhoudslijst Logboeknotities Zeehonden Zeewelpen Golfslag Scheepsjongens Zeeverkenners

pag. 3 pag. 4 pag. 5 pag. 7 pag. 9 pag. 18 pag. 21

Jaargang 2016, programma's april Teksten voor mei binnen op zaterdag 8 april bij Hans of Marijn

2


Beste vrienden van den 13, We hebben de maand maart overleefd. Met haar grijze dagen en vele plensbuien liet ze zich weer van haar beste kantje zien maar het is ons toch gelukt om iedere zondag een leuke activiteit te organiseren. Danku superleiding! Let op want ook april zal niet afzien van een stormpje en een hagelbuitje hier en daar. Neem dus zeker nog elke zondag ne goede frak mee. Vrijdag 1 april tot zondag 3 april zal het geen vergadering zijn voor de leden. De leiding zal echter wel op de basis aanwezig zijn om er te werken aan het materiaal. Al het gerief dat met jullie mee op kamp moet, moet namelijk nagekeken en onderhouden worden. Kortom, de leiding zal zich dit weekend in het zweet werken om jullie een een zotte scoutscarriere en een fantastisch kamp te garanderen. Jullie kunnen deze zondag nog eens goed uitslapen en misschien thuis nog een aantal proeven voorbereiden. Zondag 10 april zal de opening van het vaarseizoen plaasvinden. Het moment is weer aangebroken. Vanaf vandaag mogen de scheepsjongens, zeeverkenners en de loodsen weer het water op. Al die zondagen dat ze aan hun boten hebben gewerkt worden nu beloond met de toestemming om wederom de getijden te trotseren en eeld te verbouwen op hun vruchtbare pollen. De leden openen om 10u aan de stadswaag. Daarna trekken we samen met de andere zeescoutsgroepen van over heel het land naar de Grote Markt waar de plechtige opening zal plaatsvinden. Er zal hoogstwaarschijnlijk een hele meute aan toeschouwers aanwezig zijn dus maak zeker werk van je uniform en vergeet zeker niet je familie en vriende te mobiliseren zodat je deze ervaring met hen kan delen. Sluiten doen we om 17u op het grasveld aan het strand van St-Anneke. Zondag 1 mei houden wij onze opendeurdag op de basis. Er zal een heel tentenkamp worden opgebouwd op het benedenterrein zodat u eens een kijkje kan nemen in het hele kampgebeuren. Er zullen ook verscheidene leuke attracties aanwezig zijn op de basis zoals bvb enkele springkastelen. Vraag dus zeker aan je familie en vriendjes of zij niets te doen hebben die zondag en misschien krijgen zij zo ook de zeekriebels te pakken. Dit jaar eten we met z’n allen ham aan ‘t spit en het ziet er weer lekker uit hoor; 3


hmmm, ik krijg er al honger van‌ . Leden dienen hun maaltijd te bestellen bij de takleiding en ouders doen dit via de website www.zeescouts13.be . Kinderen tot en met 11j (zh en zw) betalen 10euro en voor voor diegenen die ouder zijn is het 13 eurootjes. Ouders die eigen bestek en bord/gamel meebrengen (geen wegwerp) krijgen een gratis drankje!! Zaterdag 14 en zondag 15 mei is het groepsvaarweekend. Dit weekend trekken we met de hele groep richting Rupelmonde om daar de buurt onveilig te maken. Scheepsjongens, zeeverkenners en loodsen zullen naar ginder trekken met hun skarls, gieken en Master Antheunis. Zeehonden en zeewelpen zullen meevaren op iets grotere schepen en krijgen op deze manier ook een voorproefje van deze hele erVAARing â˜ş . Meer informatie hierover volgt nog. Food for Thought:

4


Zeehonden Jow de zeehonden! Alweer een spannende maand voor de deur, boordevol leuke activiteiten speciaal voor jullie. Ook vieren we in april het honderdjarig bestaan van Zeescouting, een zeer unieke ervaring, niet te missen dus!

Zondag 3 april 2016

5


Helaas beginnen we deze maand al met slecht nieuws.... Omdat de leiding dit weekend gaat werken op de basis zal er helaas geen vergadering zijn vandaag (en kunnen we dus ook geen 1 april grap uithalen met Jaagtand). Maar niet getreurd: volgende week gaan we ons opnieuw rot amuseren (telt ook voor die grapjes).

Zondag 10 april 2016 Vandaag wordt naar jaarlijkse traditie het vaarseizoen plechtig geopend. Feest dus, want vanaf vandaag kunnen de scheepsjongen, verkenners en loodsen opnieuw het water op, maar dit jaar is het dubbel feest... Zeescouting wordt 100 jaar en daardoor wordt Opening Vaarseizoen dit jaar wel heel spectaculair. Het is een unieke ervaring, nodig dus zeker ook jullie ouders uit om te komen kijken. Iedereen is welkom. We komen om 10u bijeen aan de Stadswaag in perfect uniform (zeker vandaag is dit belangrijk!). Daar start een optocht met alle zeescouts van Vlaanderen. Rond 11u zouden we met z'n allen openen op de Grote Markt in Antwerpen. Sluiten doen we om 17u op het plein achter zwembad 'De Molen' op Linkeroever. Wat nemen we mee vandaag? Eten, drinken, vieruurtje, speelkleren en ons perfect uniform.

Zondag 17 april 2016 Als het weer wat mee zit, trekken we vandaag met heel het district richting Oostende! Woehoew! We spreken af om 8u30 aan het station Antwerpen-Berchem (in de inkomhal), waar we onze dag weer zullen beĂŻndigen om 17u (zonder vertraging). We steken vandaag in onze rugzak: Eten, drinken, vieruurtje, speeluniform, zwembroek, handdoek, â‚Ź5, ev. iets voor op de trein en indien je dit hebt: kortingskaart voor grote gezinnen (af te geven aan de leiding bij vertrek).

Jullie mogen strandspeelgoed meenemen, maar let op, de leiding draagt niets. Kleed jullie ook naar het weer. In april kan het nog koud zijn (zeker aan zee) maar tegelijkertijd kan je ook al fel verbranden door de wind.

6


Zondag 24 april 2016 Omdat het zwembad eind vorige maand gesloten was en we dus niet konden gaan zwemmen, hebben we vandaag nog heel wat zwemplezier in te halen! We spreken af om 10u aan het zwembad van Hoboken (Krijgsbaan 20, 2620 Hoboken). Sluiten doen we om 17u op de basis. We steken in onze rugzak: eten, drinken, zwemgerief, speelkleren, â‚Ź3 en ev. een (kopie van) een buzzypas. Al even ter info: op zondag 1 mei houden wij naar jaarlijkse traditie onze opendeurdag. Op deze dag kan iedereen komen beleven hoe graaf, spannend en geweldig den 13 wel niet is! Als jullie nog vriendjes hebben die overtuigd moeten worden dat den 13 beter is dan eender welke jeugdbeweging, mag je ze altijd meenemen vandaag! 's Avonds sluiten we af met een echte scoutsmaaltijd (ham aan 't spit met gebakken patatjes), ouders en familie zijn ook altijd welkom om te komen genieten van deze sterrenkeuken. De leden moeten inschrijven bij de leiding, ouders en familie dienen naar onze website te surfen waar ze zich kunnen inschrijven. http://www.zeescouts13.be/ Gelieve iets te laten weten als je niet kan komen (expliciet voor zondag 17 april, zodat we treintickets kunnnen regelen).

Jaagtand: 0489/ 38 32 76 Chikie: 0487/ 01 68 50

7


8


Zeewelpen BAM, Mijn favoriete maand is weeral aangebroken! Warmer weer, 1 april, gratis chocolat, vakantie, alles wat een welp nodig heeft in één maand gegooid. Verder zijn er ook geweldige dingen te doen op uwe zondag, jullie zullen ook echte BS’en worden, jawel! Bekende Swelpes, na een debuut op internationaal televisie. Als dit al niet genoeg is voor een maand dan weet ik het ook al niet meer. En we beginnen met … Zo 3 April Werkweekend Geen Mis Vandaag is het spijtig genoeg geen vergadering, hoe komt dit? Wel, de leiding heeft een werkweekend, en ik meen het .. een werkweekend, jeej! Dus ik stel voor dat jullie de anti werkdag houden vandaag, ga eens buiten spelen, haal nog wat grappen uit, bouw een groot kamp, doe eens zot, het is vakantie voor iets! We zien jullie dus graag volgende keer met meer weer. Zo 10 April OVS Mis Ok, voor zij die niet weten waar ovs voor staat, welke jaarlijkse traditie waarbij we moeten stilstaan komt er dit jaar weer aan? Ja inderdaad , het is het Opening VaarSeizoen! maar niet zomaar ene, ene die 100jaar lang herinnerd gaat blijven, geschiedenisboeken zullen geschreven worden, reportages zullen gefilmd worden, liederen zullen gecomponeerd worden, alles om deze speciale dag onvergetelijk te maken, en waarom? Zeescouts is graaf, uiteraard. Maar dat niet alleen, dit jaar bestaat de Zeescouts namelijk 100jaar! Wat zal er te doen zijn? wel, we beginnen om 10u aan de stadswaag. Jullie worden uiteraard verwacht in PERFECT uniform. Hier zal nog lang over gesproken worden en we willen niet herkend worden aan ‘he, die had geen pet op’. Hierna trekken we samen met alle ZEEscoutsen van Vlaanderen naar de grote markt, dus een luide stem en grote doeken zijn meer dan welkom. Eenmaal daar aangekomen worden we begroet door de burgemeisterder, na de opening vertrekken we richting Sint-Anneke, daar zijn dan genoeg activiteiten te doen waar we ons een hele dag kunnen bezig houden, hier zullen we dus ook sluiten om 17u. Het is het plein achter het zwembad, waar de speeltuinen staan, zeer herkenbaar aan de baraque michel van Vlaanderen.

9


Zo 17 April Districtsdag Geen mis Vandaag trekken we samen met de andere kapiteins van de zeven zeeën in spé erop uit om onbekende wateren te gaan veroveren, we zullen een zuidelijke koers aanhouden tot we bij onze bestemming aankomen. Natuurlijk met de trein, we komen hiervoor dus bijeen aan het station van Berchem, om 9u30. We nemen dan de trein richting parking M. Zotte spelletjes en Stoere Welpenactiviteiten zullen jullie heel de dag druk bezig houden. Na een lange maar geslaagde dag trekken we terug naar de Place To Be. We zullen sluiten om 17u30 aan het station van berchem. Verder wat je moet meenemen: speelkledij, zwemkledij, €10, eten & drinken Zo 24 April Basis Mis Na de vele reizen die jullie gemaakt hebben deze maand zullen we nog een rustige dag op de basis houden, ha ook niet waar! rustig en welpen gaan niet echt samen, dus wordt het maar weer handelen, geld, auto’s, geweren .. jullie zien al naar waar ik aan het gaan ben zeker. We zullen de bossen nog eens onveilig maken, wie er zal stijgen tot rijkste welp hangt natuurlijk allemaal van jullie zelf af. Voor we ons GTA bosspel gaan spelen zullen we ons ook nog eens verdiepen in jullie proeven. Dus openen om 9u en sluiten om 17u op de basis. Mee te nemen: eten, drinken, speelkledij, proevenboekje, €1,5 Dit was het dus voor deze maand, we geven jullie nog deze leuke kleurplaat mee, tot in Mei! Nog een stevige Linker, De Leiding.

10


Zoals jaarlijkse gewoonte organiseren wij met 1 mei weer onze opendeurdag, dit jaar is dit niet anders. Kom dus mee genieten en beleef mee een dag met den 13. De welpen worden verwacht om 13u, in uitstekend uniform. S ‘avonds kunnen ze dan ook worden ingeschreven voor mee te eten. Hoe doe ik dit? Uitstekende vraag! Voor de leden zal dit komen op â‚Ź10, zij moeten worden ingeschreven bij ons. Als u zelf als ouder mee wilt genieten van een prachtig gerechje kan u dit doen door u in te schrijven via de site. www.zeescouts13.be De sluiting zal omstreeks 18u zijn dus dan kan u uw zoon ineens meenemen na het eten nogmaals dank, Kigo 04 75/59 82 06 Bagheera 04 79/07 80 73 Dahinda 04 73/43 58 21 Shere Khan 04 79/57 49 08 Rikki-tikki-tavi 04 98/57 26 65

11


Scheepsjongens Zondag 3 april We hebben nu nieuwe lokalen gekregen en de nieuwe loods is onderweg maar onze kelder ligt er nogal slordig bij. Ook de leiding kan nog wel wat bijscholing gebruiken over hoe we jullie nu het best moeten leiding geven. Daarom is er voor dit weekend een leidings-werkweekend ingepland waardoor het deze zondag jammer genoeg geen vergadering is. Met de vorige maand op het oog beseffen we nu pas dat dit eigenlijk reeds de 3de week op rij zou zijn zonder vergadering, hou daarom uw mail zeker in het oog want we zijn aan het werken aan een vrijdagavondse dropping om ervoor te zorgen dat jullie ons toch niet te hard zouden missen.

Zondag 10 april Jawel het is weer zover! Haal die witte overtrek maar terug over je kepie want vandaag is het Opening Vaarseizoen en niet zomaar eentje... Zeescouting wordt 100 jaar en daardoor wordt Opening Vaarseizoen dit jaar wel heel spectaculair. We starten deze dag om 10u00 op de Stadswaag in perfect uniform. Van daaruit is er een optocht georganiseerd met alle zeescouts van Vlaanderen richting grote markt waar we dan zullen starten met de ceremonie van het OVS om 11u. Sluiten doen we om 17u op het grasveld tussen het zwembad ‘de molen’, de jachthaven en Sint-Anna plaasj op Linkeroever. (zie kaartje). Vergeet ook geen eten en drinken om de hele dag mee door te komen en de staptocht te overleven van de Stadswaag naar Sint- Anna.

19


Zondag 17 april

Kwvw: Walrussen

HW: 0109 1344 LW: 0739 2018 Indien de keuring van gisteren goed is verlopen kiezen we vandaag voor het eerst het ruime sop. Neem dus zeker je waterdichte zak mee met genoeg warme kleren en eten om een dagje zeilen mee door te komen. Openen doen we om 08u00 op de basis, de sluiting gaat hier ook door om 18u30. Het sluitingsuur kan altijd een beetje later zijn wegens de werking van wind en getij en hoe snel de scheepsjongens s avonds de boten aftuigen. De leiding zijn geen weergoden en we kunnen er dus wel eens naast zitten. Verder betaal je vandaag nog 2 euri’s om onze geliefde motoren van naft te voorzien.

Zondag 24 april

Kwvw: Bruinvissen

HW: 0602 1819 LW: 0034 1254 Vandaag gaan we Lillo nog eens verkennen. Hiervoor openen we om 07u00 op de basis, we zullen voor het optuigen van de boten moeten doorwerken want hoogwater is al een uur gepasseerd. Uitstekende kans dus om te bewijzen met je kwartier wat je waard bent. Sluiten doen we ook terug op de basis om 17u00. Net als vorige week (en elke vaarvergadering) kost de fossiele drinkvloeistof voor de motoren ons 2 euro.

Handige info Op een vaardag kom je steevast met de fiets naar de scouts. Indien we dan niet kunnen gaan varen wegens teveel wind kunnen we ons nog makkelijk verplaatsen naar iets verder gelegen plekken. Steeds wettigen voor woensdag! Jullie zijn met veel en de leiding is met relatief weinig en nog voor extra leiding zorgen op zaterdagavond is onbegonnen werk. Je weet wat er is gezegd over de belofte halen en mee gaan varen.. Dit kunnen we nog door de vingers zien op de eerste vaarvergadering om de laatsten nog te motiveren om er iets voor te doen maar daarna is het gedaan tot je ze hebt binnengehaalt. (deze regel kan iets flexibeler worden gesteld voor scheepsjongens die er bijvoorbeeld maar bij zijn vanaf maart ik denk bvb aan Warre Moyson, maar het blijft ook voor hen niet duren)

20


Dan nog even dit‌ Het is nog maar april maar 1 mei komt er heel snel aan, daarom even dit overzicht voor onze opendeurdag: Opening om 09u00 Sluiting om 18u00 Het is vandaag keuring van de koffers en de tenten dus wees zeker aanwezig anders kan het wel is zijn dat je kwartier in een lekke tent slaapt op kamp of zonder potten moet koken Inschrijven voor de leden moet bij de leiding, ouders kunnen bestellen via de website (voor woensdag 27 april) Verdere info: zie poster Zo, dat was het voor deze maand.. We hopen jullie allen zoveel mogelijk te zien op de verschillende zondagen. Ne stevige van links, De leiding: Stuurman Jorg Stuurman Tom Skipper Bert

0474 49 64 99 0496 15 69 24 0474 77 28 36

21


22


Zeeverkenners Eindelijk is het zover! De maand waarin we al het werk achter ons kunnen laten! De woeste Schelde wacht op ons. Smeert uw pollekes maar al in, want we gaan de Schelde onveilig maken! Voor moest je vergeten hoe de trotse rivier eruit ziet:

3 april Geen vergadering Geen mis Uw leiding gaat zich dit weekend bezig houden met werkjes voor de groep. Dus het zal werken worden aan de boten zonder ons. Sleutels zijn te verkrijgen bij uw leiding 10 april OVS Geen mis KvW: AB Eindelijk is het zover! Opening vaarseizoen. De dag waarvoor we al heel het jaar aan het werken zijn! Dit jaar zal het een specialeke worden. Doordat zeescouting als 100 jaar meegaat gaan we dat vandaag aan heel ’t stad laten horen. We komen bij elkaar om 10u op de stadswaag en sluiten om 17u aan het grasveld achter de watermolen. Tussenin doen we nog een optocht door heel Antwerpen, openen we het vaarseizoen op de grote markt, mag de Mikey zijn roeiwedstrijdplakaatje gaan halen als em perfect in uniform is en amuseren we ons nog op linkeroever. Nog enkele praktische zaken: • Eten en drinken meenemen, anders gadde honger hebben • We laten ons zien aan heel ’t stad. Dus iedereen perfect uniform! Ook zwarte lagen schoenen. We zijn trots dat we zeescouts zijn, en willen dit ook laten zien! Vergeet uwe witte overtrek ook niet.

23


ZAT 16 en ZON 17 april Keurig en varen Geen mis KvW: ZH HW: 0109 1344 LW: 0739 2018 Het moment van de waarheid! Hebben jullie hard genoeg gewerkt om te mogen gaan varen? Daar gaan we vandaag achter komen. Openen doen we op zaterdag de 16e om 9u. We leggen de boten klaar in de voormiddag. In de namiddag worden ze dan gekeurd door de vriendenkring. ’s Avonds gaan we vieren dat we kunnen gaan varen. (Of niet) ☺ De volgende dag gaan we dan voor het echte werk! Onze eerste vaarvergedering.(Of werken we gewoon verder aan de boten.) Wat nemen we mee? Alles voor een goeie weekend, perfect Als we samen werken komen we er uniform, vaarkledij, 15€ voor eten en drinken, wat extra wel! zakgeld voor ’s avonds. Zondagavond sluiten we om 18u.

24 apri Varen Geen mis KvW: AB HW: 0602 1819 LW: 0034 1254 Dagske varen richting Lillo of verder. Opening om 0830u, sluiten om 17u. Verder neemt ge alles mee wa ge denkt nodig te hebben op een roeivergadering.

24


1 mei Opendeurdag Geen mis KvW: ZH Ik weet dat het al mei is, maar dit is toch belangrijk. Daarom krijgen jullie na al alle info: • Het is opendeurdag! • Openen om 0900u! • Voormiddag: tenten recht zetten en keuring • Namiddag: Groepsactiviteiten • 1700u: Ham aan ’t spit verorberen. (€13) • 1800u: Sluiting en naar huis gaan. Vergeet zeker niet om in te schrijven voor het eten. Dit kan door een simpel bericht per mobiele telefoon, via fb, per mail, bellen,… Laat iets weten voor woensdag 27 april. Ouders moeten inschrijven via de website. We hebben het alweer gehad voor deze maand. Hopelijk hebben we na deze maand er al enkele vaarvergadering op zitten. Maar wij zouden graag hebben dat jullie wettigen als jullie kunnen komen! Wie niet niks van zich laat horen kan zwemmen. Met vriendelijke groeten, Uw leiding Schipper Bram: 0494/29.55.07 Stuurman Junior: 0489/01.26.11

25


Loodsen Ewa boys, tis april en da wilt dus zeggen da sommige onder ons examens hebben.. Maar tis ook de maand van de paasvakantie waar we weer helemaal kunnen losgaan en werken aan den Theun. Aangezien dat het laatste weekend van de vakantie openingsvaarseizoen is, stel ik voor vooral aan den Theun te werken, lijkt me logisch toch? We fixen da wel he boys! Vanaf deze maand beginnen de loodsen ook met de planning voor in het Dolfijntje te maken. Deze maand mocht Jens de spits afbijten, doetem goed! Zondag 3 april geen mis Openen om 9h en sluiten na het loodsencafé? Lijkt me strak he? Vandaag laatste zondag voor OVS, dus nog effe hard werken. Voedsel van de week in het loodsencafé: macaroni. Wa kost da? 2 flappies. Zondag 10 april mis Vandaag is de dag he boys! Goed gaan pronken in ons schoon uniform in centrum Antwerpen. Uren zullen ook nog besproken worden. Zondag 17 april geen mis Ik hoop dat we vandaag kunnen gaan scheuren met ons cruise schip op ’t Scheld voor den eerste keer. Die uren worden nog besproken met allen. Anders wordt het gewoon een dagje 9h tot 17h werken. Voor de hongerige leiders zal er bij de loodsen ravioli te schranzen zijn aan 2 botsers. Zaterdag 23 april geen mis Allemaal gratis komen boeffen op de PIVA en tegelijkertijd de Jens zijne GIP komen bewonderen. Na vandaag zit zijn schooljaar er ook op dan. Iedereen welkom vanaf 11h.

26


Zondag 24 april geen mis Dezelfde planning als vorige week. Enkel valt er deze week stoofvlees te eten, aan 2 euries. OkĂŠ boys, dit was het dus voor de maand april. Volgende maand ist de beurt aan Rozemarijn! Enjoy!

27


28


In deze winkel kan je terecht voor je zeescoutsuniform en voor heel veel nuttig kampeergerief en dit aan een zeer democratische prijs. Wilrijkstraat 45 2140 Antwerpen Tel: 03/297.37.34 Email: winkel.antwerpen@hopper.be Website: www.hopper.be

29

Profile for Benjamin Van den Broeck

Dolfijntje april 2016  

De schikkingen van de 13e Sint Joris Zeescouts voor April 2016

Dolfijntje april 2016  

De schikkingen van de 13e Sint Joris Zeescouts voor April 2016

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded