Page 1

meira_100v_esite_final.indd 1

12/31/13 10:24 AM


JO 100 MAISTUVAA VUOTTA SUOMA LA

meira_100v_esite_final.indd 2

12/31/13 10:24 AM


MA LAISISSA KAHVI- JA RUOKAPÖYDISSÄ

meira_100v_esite_final.indd 3

12/31/13 10:24 AM


Vuonna 1914 alkunsa saaneen Meiran historia on hieno ja monivaiheinen. Satavuotisen toiminnan kulmakivi on ollut Meiran halu ja kyky vastata suomalaisten kuluttajien tarpeisiin vuosikymmenestä toiseen. Laatu on ehdoton valttimme: meillä on tahto ja taito tehdä hyvää.

Maistuvat vu

Meiran tuotteiden saatavuus on tänä päivänä laajempi kuin koskaan. Olemme vastanneet menestyksekkäästi suomalaisella työllä ja ammattitaidolla yhä monipuolistuvaan kysyntään ja onnistuneet tuomaan markkinoille uusia, innovatiivisia ja ajanmukaisia kahvi- ja maustamistuotteita. Vuosikymmenten saatossa tapahtuneiden yritysjärjestelyiden myötä olemme onnistuneesti kasvaneet ja kansainvälistyneet. Satavuotiaalla Meiralla on nyt uusi logo. Juhlavuoden kunniaksi uudistimme ja yhdenmukaistimme myös Meiran ilmeen. Uudella logolla ja ilmeellä haluamme korostaa Meiraa hyvänmakuisena toimijana, laadukkaana kahvin ja mausteiden valmistajana. Tästä on erinomaista jatkaa menestystarinaamme. Raimo Sinisalo Toimitusjohtaja, Meira Oy

meira_100v_esite_final.indd 4

12/31/13 10:24 AM


at vuosikymmenet 1910-luku 1914 Kahvipaahtimotoiminta aloitetaan Helsingissä Erottaja 2:ssa SOK:n kahvipaahtimona. Työntekijöitä on aluksi vain yksi, mutta kahvilaatuja sen sijaan peräti 13, muun muassa Rio-, Santos- ja Mokkakahvi. 1915 Sekahedelmiä ryhdytään pakkamaan Helsingin Katajanokalla sijaitsevan kiinteistön kellarissa, niin ikään yhden miehen voimin. Ensimmäisenä vuonna hedelmiä pakataan kaikkiaan 1349 laatikollista. Pian valikoima kasvaa ja seuraavana vuonna aloitetaankin pöytäsuolan, kahvinselvikkeen ja teen pakkaaminen.

1920 Paahdetun kahvin suosio kas vaa ja kysynnän myötä paahtimon koneet uusitaan. Säännöstelyn vuoksi kahvin saanti on kuitenkin rajoitettua ja hetkittäin paahtimon toiminta pitää keskeyttää raa ka-ainepulan takia. 1921 Kahvin säännöstely lopetetaa n huhtikuun alussa. Paahtimoon hankitaan 120 kilon paahtokone 60-kiloisen tilal le. Kuluttajat käyttävät kuitenkin vanhasta tottumuksesta raakakahvia, eikä paahdetull e kahville riitä juuri ostajia. Paahtimo on niu kan menekin takia käynnissä vain aika ajoi n. Maustepakkaamossa riittää sitä vastoin vilskettä. Uudet pakkauskoneet vauhdittivat toimintaa ja mausteita pakataan peräti 224 847 purkkia. 1922 Teen ja kahvinselvikkeen pak kaaminen aloitetaan uudelleen. Uusia tuotteita ovat etikka ja kaakao. 1923 Paahdetun kahvin menekki alkaa pikkuhiljaa lisääntyä ja trendi jää lopulta kin pysyväksi. 1926 Paahdetun kahvin kysyntä kas vaa kohisten, valmistus on kaksinkertaista edelliseen vuoteen nähden. Maustepa kkaamossa aloitetaan sinapin, ruokasoodan, leivinjauheen, hyytelö- ja vanukasjauheiden , ruokaöljyn ja sitruunaesanssin pakkaamin en.

Museovirasto

1919 Kahvipaahtimon koneet siirretään puolivalmiiseen Fleminginkatu 36:n kiinteistöön, ja paahtimo aloittaa toimintansa joulukuun alussa. Paahtimossa valmistetaan neljää kahvisekoitusta, vuoden loppuun mennessä kaikkiaan 9745 kiloa.

1920-luku

meira_100v_esite_final.indd 5

12/31/13 10:24 AM


KOKOAMME YHTEEN MAAILMAN HERKULLISIMMAT MAUT Meira Oy Meira valmistaa ja markkinoi kahvi- ja maustamistuotteita sekä vähittäiskaupalle että HoReCa-sektorille. Meillä on Suomessa kahvipaahtimo ja maustetehdas. Olemme osa Massimo Zanetti Beverage Groupia, joka on Euroopan suurimpia kahvialan yrityksiä. Markkinoimme ja myymme Massimo Zanetti Beverage Groupin tuotteita Suomeen, Baltian maihin ja Tanskaan. Meira Oy:llä on tytäryhtiöt Virossa ja Tanskassa.

meira_100v_esite_final.indd 6

12/31/13 10:24 AM


1940-luku 1940 Sodan takia kahvia on saatavilla vain rajoitetusti. Neljännes paahtimon myynnistä tulee kahvinkorvikkeesta. Myös korvikkeen myynti on säännösteltyä, sitä saa ostaa 250 g henkeä kohti kuukaudessa.

1930-luku 1934 Maustepakkaamo muuttaa kahvinpaahtimon viereen Fleminginkatu 34:ään. 1935 Paahtimo saa uudet tilat SOK:n rakennuttamasta tehdas- ja keskusvarastorakennuksesta Fleminginkadulla. Paahdetun kahvin myynnissä ylitetään maaginen miljoonan kilon raja. 1937 Kahvipaahtimon koneistoa ja pakkauksia uusitaan. Paahdetun kahvin osuus nousee ensimmäisen kerran paahtamatonta kahvia suuremmaksi. Vuoden lopulla markkinoille tuodaan uusi hurmaava kahvimerkki Katriina. Maustepakkaamo toimii tilapäisissä tiloissa, koska Fleminginkatu 34:n kiinteistö puretaan ja tilalle aletaan rakentaa uutta. 1938 Paahdetun kahvin myynnissä ylitetään nyt jo kahden miljoonan kilon raja. Paahtimossa aloitetaan kaksivuorotyö vastaamaan kahvin kasvavaan kysyntään. Maustepakkaamo muuttaa uusiin tiloihin Fleminginkadulla. 1939 Paahdetun kahvin myynnissä ylitetään kolmen miljoonan kilon raja. Lähestyvä sota saa kuitenkin otteen myös kahvimarkkinasta ja lokakuun lopussa kahvin myynnissä otetaan käyttöön säännöstelykorttijärjestelmä.

meira_100v_esite_final.indd 7

1941 Kahvin myynti lopetetaan kokonaan kansanhuoltoministeriön määräyksestä. Kaikki maahan tuotu kahvi varataan korvikkeen valmistamiseen. 1942 Lokakuussa aletaan valmistaa kahvinvastiketta, jossa ei ole lainkaan kahvia. Siinä on 15 % juureksia ja 85 % viljaa. Maustepakkaamossa aloitetaan uudestaan kahvinselvikkeen pakkaaminen. 1943 Suomen Huolto järjestää kahviarpajaisia. Arpajaisissa ihmisillä on mahdollisuus saada oikeaa kahvia, voittoarvalla jopa viisi kiloa. 1945 Kahvinvastike vapautetaan säännöstelystä, ja sitä valmistetaan enemmän kuin koskaan. Paahdettua kahvia ei myydä lainkaan. 1946 Touko-kesäkuussa Herakles-laiva tuo kahvin ystävien suureksi riemuksi kahvilastin Suomeen. Kahvin valmistaminen lisääntyy ja vastikkeen valmistaminen vähenee. 1948 Paahtimossa valmistetaan paahtoasteeltaan kahdenlaista korttikahvia, normaali- ja voimakaspaahteista. Vaativille ja maksukykyisille kahvin ystäville on saatavilla myös korttikahvia kalliimpaa verokahvia.

12/31/13 10:24 AM


KAHVIKANSAN KESTOSUOSIKIT Meira kahvipaahtimo Suomalaiset juovat vuodessa kahvia yli 50 miljoonaa kiloa, josta Meira paahtaa viidenneksen. Kahvimerkkimme valmistetaan useiden eri kahvilaatujen sekoituksista. Meiran tunnetuimmat kahvimerkit Suomen markkinoilla ovat Kulta Katriina, Saludo, Café HIENO ja Meiran Reilu kahvi.

1950-luku 1950 Verokahvia on saatavilla vapaasti, mutta pian säännöstely aloitetaan uudestaan. Paahtimossa valmistetaan säännösteltyjen kahvien lisäksi ostolupakahvia, jota saa ostaa juhlia, kuten häitä ja hautajaisia, varten. 1952 Kahvin menekki lisääntyy niin, että sen valmistuksessa ylitetään paahtimon siihenastinen ennätys. Paahtamatonta kahvia myydään enää pieniä määriä. Maustepakkaamossa ryhdytään valmistamaan ja pakkaamaan jodioitua suolaa. 1953-56 Paahtimoon hankitaan amerikkalainen jatkuvatoiminen paahtokone, ensimmäisenä Euroopassa. Uudesta paahtomenetelmästä käytetään nimitystä Aito Amerikkalainen Aromipaahtomenetelmä. Samaan aikaan valmistuu myös paahtimon koelaboratorio, jossa kiinnitetään erityistä huomiota kahvin laatuvaatimuksiin. Käyttöön otetaan uusi Korona-pakkausmenetelmä, jonka ansiosta kahvi pysyy jauhettunakin paahtotuoreena.

meira_100v_esite_final.indd 8

12/31/13 10:24 AM


1960-luku 1960 Paahtimossa valmistetaan Kartta-Korona -kahvia, koska kuluttajat haluavat ostaa sekoittamattomia kahvilaatuja. Kartta-Koronaa on peräti seitsemää laatua: Brasilia, Colombia, Costarica, Etiopia, Guatemala, Indonesia ja Salvador. Myös kestosuosikiksi kohoava Saludo lanseerataan. Maustepakkaamon maustevalikoima laajenee uudella 14 mausteen erikoismaustesarjalla. 1962 Kahvia aletaan pakata aromitaltiopakkauksiin, jotka estävät edeltäjäänsä paremmin hapen kulkeutumisen kahvipakkaukseen. Paahtimon uusi laboratorio valmistuu. 1963-64 Talven aikana paahtimossa otetaan käyttöön Burns-paahtokone ja kauko-ohjattava sekoituskone. 1964 Aromitaltiopakkaukset korvataan uudella helposti avattavalla Metalvac-pakkauksella. Samalla kahvipakkauksen koko suurenee, kun markkinoille tuodaan puolen kilon kahvipakkaus. 1968 Paahtimo tuo markkinoille Mokka-Katriinan ja samalla pakkausta uudistetaan. Uudessa puolen kilon pakkauksessa on avausnauha, jonka avulla pakkauksen yläosa voidaan poistaa helposti repäisemällä. Myös Kulta Katriina siirtyy uuteen pakkaukseen. 1969 Markkinoille tuodaan Katriina Weekend -kahvi.

meira_100v_esite_final.indd 9

12/31/13 10:24 AM


SUOMALAISTEN HOVIMAUSTAJA Meiran maustetehdas Maustamistuotteiden valikoimaamme kuuluu kattava valikoima mausteita, leivontatuotteita, manteleita, pähkinöitä, sinappeja, ketsuppia, salaatti- ja maustekastikkeita sekä säilöntätuotteita ja suolaa. Kaikki Meira-mausteet kehitetään, valmistetaan ja pakataan Suomessa. Laaja valikoimamme sekä tuotteidemme laatu, puhtaus ja vähäsuolaisuus ovat nostaneet meidät mausteissa Suomen markkinajohtajaksi.

meira_100v_esite_final.indd 10

12/31/13 10:24 AM


1970-luku

1980-luku

1970 SOK:n maustepakkaamo nimetään ideakilpailun myötä Meira-tuotantoyhtiöksi. Tehtaassa valmistetaan mm. mausteita, sinappeja ja leivontaaineita.

1981 Paahtimon kahvivalikoimaa supistetaan. Tuotantoon jäävät Kartanon Katriina, Kulta Katriina ja Mokka Katriina. Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat osa-aikaisesti Katriina ja Mokka Colombia.

1973 Markkinoille tuodaan uusi KarttaKatriina -kahvi. 1974 Tomaattiketsupin valmistus aloitetaan. 1976 Uusi tummapaahtoinen Kulta Katriina lanseerataan, mutta kuluttajat eivät ole vielä kovin vastaanottavaisia uudelle tuotteelle. 1979 Markkinoille tuodaan SOK:n 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uusi Special-kahvi.

meira_100v_esite_final.indd 11

1984 Markkinoille tuodaan uusi Special Katriina -kahvi. 1988 SOK:n ja Ekan koko teollisuus yhdistetään ja syntyy Meira Oy. Ekan kahvitehdas Sörnäisissä lopetetaan ja Saludon valmistus siirtyy Meiran paahtimoon seuraavana vuonna. Mausteryhmässä uudistetaan 300 tuotetta melko täydellisesti. Uutena kahvina markkinoille tuodaan Cafe Arome.

12/31/13 10:24 AM


LAATU KANTAA KAUEMMAKSI Meira valmistaa vastuullisesti laadukkaita ja turvallisia kahvija maustamistuotteita Varmistamme päivittäin, että tuotantotapamme täyttää asiakkaidemme, henkilöstömme ja kaikkien sidosryhmiemme odotukset. Hallitsemme tuotantomme turvallisuutta laatujärjestelmämme mukaisesti. Varmistamme tuotteittemme korkean laadun tuotantoketjun eri vaiheissa toteutettavilla laadunvarmistustoimenpiteillä. Teemme pitkäjänteistä toimittajayhteistyötä materiaalien laadun, turvallisuuden ja eettisyyden varmentamiseksi. Sitoudumme jatkuvaan parantamiseen ISO 9001- ja ISO 14001 -toimintajärjestelmämme mukaisesti.

meira_100v_esite_final.indd 12

12/31/13 10:24 AM


1990-luku 1990 Meira tuo markkinoille vähäkofeiinisen Café Nova -kahvin, joka sisältää 50 % vähemmän kofeiinia kuin normaali kahvi. 1991 Meiran kahvien ja mausteiden vienti Viroon alkaa. 1992 Meiran Café Espresso tuodaan markkinoille. 1993 Keväällä perustetaan Meira Oy:n kahviryhmän edustusto Tallinnaan hoitamaan Meiran tuotteiden maahantuontia. 1994 Markkinoille tuodaan uusi kahvi, Kahvikulta. Ensimmäisen kerran Kahvikulta lanseerattiin jo SOK:n paahtimon kahvina 1940-luvun puolivälissä. 1996 Meira Oy liitetään Inex Partners Oy:hyn, joka on SOK:n ja Tradekan puoliksi omistama yritys. Meira Oy:n Kahviryhmästä (kahvipaahtimo ja maustetehdas) tulee uusi Meira Oy. 1997 Yhtiömuotoinen Meira Eesti Oü perustetaan. 1999 Meiran Reilu kahvi lanseerataan; se on markkinoiden ensimmäisiä Reilun kaupan kahveja.

meira_100v_esite_final.indd 13

2000-luku 2002 Meira Oy:n kahvi- ja mausteliiketoiminta siirtyvät italialaisen Massimo Zanetti Beverage Groupin omistukseen 1.12.2002. 2003 Suomen markkinoille tuodaan aidot italialaiset Segafredo espressot. 2004 Meiran paahtimotoiminta täyttää 90 vuotta. Massimo Zanetti Beverage Groupin kansainvälinen kokous järjestetään Helsingissä. 2008 Meiran laatujärjestelmälle myönnetään ISO 9001:2000 -laatusertifikaatti. Meiran kiinteistö siirtyy Massimo Zanettin perheen omistukseen 31.7.2008.

12/31/13 10:25 AM


VAHVASTI KOTIMAINEN, ISOSTI KANSAINVÄLINEN Massimo Zanetti Beverage Group Meira Oy:n omistava Massimo Zanetti Beverage Group on Euroopan suurimpia kahvialan yrityksiä. Yhtiö toimii kahviliiketoiminnassa kaikilla sektoreilla ja se omistaa muun muassa maailman suurimman yksityisessä omistuksessa olevan kahviplantaasin Brasiliassa. Yhtiöllä on kahvin paahtimotoimintaa Italian ja Suomen lisäksi Ranskassa, Itävallassa, Hollannissa, Puolassa, Isossa-Britanniassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Massimo Zanetti Beverage Group toimii maailmanlaajuisesti noin 100 maassa.

meira_100v_esite_final.indd 14

12/31/13 10:25 AM


2010-luku 2010 Markkinoille tuodaan ma rinointimausteet ja Me iran maustesarjan ulkoasu uudistetaan raikkaan vih reäksi. Myös tölkin malli uu distuu ja korkki vaihdeta an helppokäyttöisempään läppäkorkkiin. 2011 Meiran leivontatuotes arjan ulkoasu uudistet aan pirteän pinkiksi. ISO 90 01:2008 -laatusertifikaa tin voimassaolo jatkuu. 2012 Kulta Katriina saa uuden , nuorekkaamman ilmeen . Segafredo Zanetti Tan skan toiminnot siirtyv ät Meira Oy:n vastuulle. 2013 Kulta Katriina Tumma Paahto tuodaan mene styksekkäästi markkinoille. Saludon maku ja pakkau s uudistuvat. Meiran ym päristöjärjestelmälle my önnetään ISO 14001:200 4 -ympäristösertifikaatti. 2014 Meiran sinapit, ketsupit ja salaattikastikkeet uu distuvat täysin. Kulta Katriin a luomu lanseerataan.

meira_100v_esite_final.indd 15

12/31/13 10:25 AM


meira_100v_esite_final.indd 16

12/31/13 10:25 AM

Meira 100 vuotta -esite  
Meira 100 vuotta -esite