Page 1

Ontwerprapport Door: SĂŠverine Oudhof

Klas: C1C


2


4.

Opdracht 1

9. Opdracht 2

Inhoud

10. Opdracht 3 15.

Opdracht 4

18. Opdracht 5 19. Opdracht 6 21. Opdracht 7 23. Opdracht 8 25. Reflectievragen 3


Opdracht 1

Door de ladekast wordt de ruimte extra spannend. Wat zit in die lades? En wat kan er zo uit die kast komen? Dit maakt de ruimte facinerend.

4

Boeiend, opslokkend, meeslepend. Je voelt je er in, er bij, je kunt er dingen doen, er kunnen dingen gebeuren, je ervaart het als een bijzondere plek, een facinerende locatie.


Deze ruimte heeft een sfeervolle uitstraling. het hout geeft een karakteristieke stijl aan de ruimte waardoor het een ouderwets sfeertje krijgt. Je krijgt het gevoel alsof jij in die kamer staat.

Boeiend, opslokkend, meeslepend. Je voelt je er in, er bij, je kunt er dingen doen, er kunnen dingen gebeuren, je ervaart het als een bijzondere plek, een facinerende locatie.

5


De ruimte heeft een romantische en rustieke sfeer. Er komen vrij vrolijke kleuren in de ruimte voor en het maakt de ruimte als een bijzondere plek.

6

Boeiend, opslokkend, meeslepend. Je voelt je er in, er bij, je kunt er dingen doen, er kunnen dingen gebeuren, je ervaart het als een bijzondere plek, een facinerende locatie.


Door de verschillende opstellingen wordt deze ruimte heel intressant maar tegelijker tijd ook druk. Er kan vanalles gebeuren en dit maakt de ruimte meeslepend.

Boeiend, opslokkend, meeslepend. Je voelt je er in, er bij, je kunt er dingen doen, er kunnen dingen gebeuren, je ervaart het als een bijzondere plek, een facinerende locatie.

7


Deze ruimte is heel anders dan de vorige ruimtes. Het heeft een hele andere en mysterieuze sfeer en daardoor wordt je opgeslokt in de ruimte.

8

Boeiend, opslokkend, meeslepend. Je voelt je er in, er bij, je kunt er dingen doen, er kunnen dingen gebeuren, je ervaart het als een bijzondere plek, een facinerende locatie.


Opdracht 2

Het effect wat in dit sfeerbeeld wordt bereikt is fantasierijk en sprookjesachtig. Doordat er een vrouw in het beeld is gebracht met een mooie jurk aan wordt er al meteen van een prinses uitgegaan. Haar ‘prins op het witte paard’, de donkere man die achterstevoren op de zebra zit, moet haar droom vervullen en het kindje wordt al door de ooievaar gebracht!

9


Opdracht 3 Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De woonkamer van mijn ouderlijk huis Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Tv, bank, stoelen, tafel Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Lanzarote, Nationaal Park Timanfaya Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Wc-hokje Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Omdat het vertrouwelijk is Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Als het een kleine ruimte is kan het benauwend zijn. Daarnaast is dit dus niet vertrouwelijk.

Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? De ruimte Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. Speeltuin in de film Orphan. Het was een kille ruimte, donker en leguber. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feelgood-movie, beschrijf die . Times Square in de film New Years Eve. Er waren veel mensen die vrolijk waren. 5 vragen zelf bedacht: 1. Wat is de prettigste ruimte waar ik ben geweest? Op een ligbedje aan het zwembad in de Spaanse zon.

Waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? De grootte van de ruimte

2. Wat is de minst prettige ruimte waar ik ben geweest? Ziekenhuis

Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Times Square

3. Aan welke persoon moest ik denken toen ik in een bepaalde ruimte was? Aan mijn vriend toen ik in de bioscoop was waar we onze eerste ‘date’ hadden.

10

4. Naar welke ruimte wil je nog een keer naar toe? Parijs

5. In welke ruimte voel ik een spanning? Ziekenhuis


Mindmaps

11


12


13


Alfabet

A - Antiek B - Boeiend C - Creatief D - Deur E - Eiffeltoren F - Fantastisch G - Geheimen H - Huis I - Immersive J - Jas K - Kist L - Ladekasten M - Muziekdoos N - Nostalgisch O - Orgineel P - Pastel Q - R - Romantisch S - Spullen T - Tafel U - Universeel V - Vrolijk W - Wind X Y - Z - Zalig

14


Opdracht 4

15


Moodboard Het moodboard wat ik heb gemaakt sluit niet helemaal op het concept wat het uiteindelijk geworden is. Het heeft wel een eigen sfeer met zich meegenomen: Het is mysterieus en het trekt de aandacht. Ondanks dat het niet aansluit op het concept heeft het wel elementen ervan. Zo is het een beetje vintage en barok.

16


17


Opdracht 5 Korte beschrijving van je wereld in het algemeen Het is de bedoeling om een soort verhaaltje neer te zetten in de immersive space. Iedereen kent wel het moment dat je in een stoffige kamer allerlei oude spullen terug vindt en dat je daar herinneringen aan hebt. Bij elke herinnering krijg je steeds meer een gevoel naar een mooiere ruimte. Doordat de ruimtes steeds romantischer worden (je gaat namelijk steeds verder denken in de herinneringen) kom je uiteindelijk bij de echte ruimte van de eiffeltoren terecht. je visie hierop: wat wil je overbrengen Het is de bedoeling om de volgende visie over te brengen: Het vinden van herinneringen hoeft niet altijd een slechte zaak te zijn. Het kan ook verlichting brengen en je terug nemen naar een leuke tijd die beleefd is. beknopte beschrijving drie ruimtes Eerste ruimte: Dit is de beginruimte. het is een donkere kamer en als je op de lichtknop drukt gaat de lamp aan en wordt de kamer verlicht. Er is nu ook de mogelijk heid op op de kist te klikken om naar de volgende ruimte te gaan. Tweede ruimte: In deze ruimte staat een ladekast. Deze ladekast is voorzien van verschillende attributen waar herinneringen aan zitten. Deze verschillende attributen hebben een functie waardoor ze allemaal een actie krijgen. Als er bijvoorbeeld op de 18

sleutel wordt geklikt kom je in de volgende ruimte terecht. beschrijving sfeer De sfeer begint somber en enigszins eenzaam in de begin ruimte. Hoe meer herinneringen worden gevonden hoe prettiger de sfeer wordt en hoe meer je in de buurt komt van de romantische sfeer die ik probeer uit te beelden. Het is ook de bedoeling dat de sfeer romantisch wordt op het einde omdat Parijs een romantisch gevoel geeft. beschrijving vormgeving De vormgeving zijn vooral bij elkaar passende afbeeldingen die allemaal een eigen functie krijgen. Ze moeten een totaal beeld geven die een goede sfeer neerzet en de gebruiker mee zuigt in de ruimtes. voorbeelden van mogelijke acties die in die ruimtes zouden kunnen In de ruimtes komen verschillende acties voor op attributen. Zo is het mogelijk om met de muis over een muziekdoos heen te gaan, en dan gaat er muziek afspelen. Ook is het mogelijk om op bijvoorbeeld een ballon te klikken, deze beweegt ondertussen als hint, en dat deze dan weg vliegt. Dit en nog veel meer acties zorgen ervoor dat de ruimtes levendig worden en dat er een goede en bijpassende sfeer wordt neergezet. Ook muziek en geluiden zorgen voor dit goede effect.


Opdracht 6 Voor de foto-opdracht heb ik een fles Disaronno en een trosje druiven gefotografeerd met verschillende belichtingen en effecten. Zo is hieronder goed te zien dat wanneer de fles vantuit een

andere hoek wordt gefotografeerd, de effecten ook anders zijn. Andere schaduwen etc. Rechts heb ik niet de fles gedraaid, maar de lamp. Zo krijg je meteen een heel ander contrast qua

belichting. Ook de druifjes heb ik qua belichting en effecten licht en donker gemaakt. Dit geeft altweer een hele andere indruk.

19


20


Opdracht 7

21


22


Opdracht 8

23


24


Reflectievragen Immersive Space IDEEFASE 1.

Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Inspiratie opdoen van andere producten en dan hier een eigen beleving en/of draai aan geven.

2.

Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik wilde een sfeer neer zetten die van een donkere eenzame ruimte naar een romantische ruimte ging. Als ik aan een romatische ruimte denk, denk ik gelijk aan Parijs. Daarom wilde ik de romantische sfeer opbouwen om uiteindelijk van een saaie, anthieke ruimte naar een romantische ruimte gaan!

3.

Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Zoals bij bovengenoemd antwoord wilde ik een romantische sfeer overbrengen.

4.

Wat zou je de volgende keer anders doen? Meer tijd besteden in het realiseren van ideeen. Ik heb erg veel moeite met Flash gehad en ben toch wel trots op het geen wat ik ermee heb kunnen doen en bereikt heb. Ik wilde vanalles, maar kon dit helaas niet waar maken. Wat dat betreft ben ik meer ontwerper dan programmeur.

5.

Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? De gebruiker voelt zich aangetrokken tot iets. De combinatie van sfeer, beeld en geluid maakt de gebruiker nieuwschierig.

VORMGEVING 1.

Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden Het vormgeven is geen probleem qua ontwerpen. Het realiseren is een ander verhaal. Het programma is onbekend en je moet daar dan toch in realiseren. kwestie van heel veel oefenen...

2.

Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) Ik heb een goede sfeer weten neer te zetten. Het is romantisch en duidelijk. Het geluid is helaas wat minder geworden door gebrek aan kennis van Flash.

3.

Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) Het is gelukt om het beeld van Parijs neer te zetten en dat wanneer je in je stoffige kamertje aan het opruimen bent toch tot een idee kan komen om naar Parijs te gaan! 25


4.

Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving. Door de verschillende animaties in de omgeving op te nemen. Het is ĂŠĂŠn geheel en geen loshangende elementen.

5.

Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd Mijn teddybeer in de ruimte doet helaas niets. Ik had graag gezien dat deze nog zou kunnen bewegen etc. Dit is me helaas niet gelukt. Het is wel gelukt om een goede sfeer neer te zetten.

6.

Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Ik heb veel gehad aan andere Immersive Spaces. Daarbij heb ik op internet naar verschillende sferen gezocht en heb ik afbeeldingen gezocht. Het mood board is weliswaar in een andere sfeer dan hoe het uiteindelijk is geworden maar dit geeft wel aan dat ik die sfeer om een reden niet ben gaan doen en de andere sfeer toch beter vond.

7.

Wat zou je de volgende keer anders doen? De ruimtes in dezelfde vormgeving maken. Dus bijvoorbeeld alleen maar pastelkleuren of alleen maar realistische objecten gebruiken.

MOVIE 1.

Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Er zijn hints aangegeven. Sommige onderdelen zullen wel gezocht moeten worden.

2.

Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ook hier zijn hints aangegeven. De sleutel zal nog wel gezocht moeten worden omdat hier geen hint aan vast zit.

3.

Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Ik heb geluiden en muziek gebruikt die bij de Immersive Space passen. Het gaat over Parijs dus heb ik er een accordion als muziek onder gezet. Dit geeft ook een romatische sfeer.

4.

Wat zou je de volgende keer anders doen? Meer tijd besteden aan het leren van een nieuw programma zoals Flash.

26

Immersive Space Ontwerprapport  

Immersive Space Ontwerprapport