Page 1


Zeal Shah

B.ARCH - Maharaja Sayajirao University, Vadodara, India COA Registered Architect 2016 | DOB: 4th September 1993 M: (+49)176-24506659 E : zealshah49@gmail.com A : Gärtnerstr. 16, 45128, Essen, Germany. Aufenthaltstitelerlaubnis (Blaue Karte EU)

ARCHITECTURE PORTFOLIO | VOL 3. This portfolio contains my most significant architectural projects produced in the last 4 years. Every project presented in this portfolio is merely a preview.


Curriculum Vitae LANGUAGE SKILLS HINDI

Native

ENGLISH

Fluent

GERMAN

B1 (in progress)

SOFTWARE SKILLS EXCELLENT GOOD ENOUGH

AutoCad | Photoshop | Sketchup Indesign | Microsoft Office Illustrator | Lumion

WORK EXPERIENCE APR.2018 -PRESENT

Working as a Freelance Architect, 3d Artist and Graphic Designer.

DEC.2016 - APR.2018

Worked as a fulltime Architect with T.P.A., India.

JUN.2014 -DEC.2014

.Consulting clients and delivering unique user-based experiences.

.Conceptualized and planned commercial, residential and institutional structures (2D & 3D).

Worked as a Trainee with Blackink, India.

.Made physical models, 3ds and detailed drawings to understand the designed spaces better.

ACHIEVEMENTS NOV. 2018 2013-2014

DESIGN SKILLS

Our team won the Architectural College Design Competition. Overall Best Student Academic Award B.ARCH III .


CONTENTS

1| S.V.I.T.

- Department Of Architecture

|01-06

2| SKYRISE

- An Integrated Trade Vessel

|07-08

3| THE CASKET - A Private Residential House

4| HOONF

|09-10

- An Interegenerational Refuge |11-16


YEAR: 2018 | LOCATION: VASAD, INDIA | BUILDING: INSTITUTIONAL | TYPE: COMPETITION

01

Department Of Architecture- S.V.I.T.

Creating A Community Of Innovative Trendsetters

This Department Of Architecture premise was designed as a competition entry, hosted by S.V.I.T., a Technical University in India. The idea was to design spaces to offer an optimum backdrop for these future potentials.

Conceptual Design Desicion: 30’x30’ grid on plan and elevation. 30’ 30’

Requirements included: 3 batches of B.Arch. (5 yr. Prgm.), 2 Batches of B.Interior Design (3 yr. Prgm.), 2 Batches of M.Arch (2 yr. Prgm.), Junior and Senior Libraries along with all the other needs of a proper Architecture College. A Basic Module of 30’x30’ was taken and Repeated throughout the Site. . 1 Module = 30’ x 30’. . 2 Modules = 1 Classroom + 1 Studio. . 1/2 Module = 15’x15’ Repeats in the Elevation.

Front Elevation (East) of the College Building showing the Dynamic Daylight Control System, large steps which act as sit-out spaces for the students and dense green screens as a background to the stairwell. 01 Architecture Portfolio | Zeal Shah


View from Third Floor, overlooking the Central Courtyard, the Suspended Bridges, the Jharokhas, the Library, open Verandas and the Skylights.


A conceptual 3D of the Dynamic Shading System used as a feature for thermal comfort and an element for the elevation.

Suspended Bridges

The Conceptual Elements:

The Correa Courtyard

Jharokhas

Circular Staircase Leading To The Basement

Conceptual Derivations and Elements

Kahn Courtyard

The Courtyards: Courtyards play a very important role in institutionals buildings. They act as central breathing spaces and activity centres. Positioning courtyards at different levels not only enables visual connection but also acts as a common interaction point and an incredible lightwell. Courtyards also affect the Micro-climate and especially for hot and humid Countries like india, they increase the Thermal Comfort of the place. Suspended Bridges: Suspended Bridges create an element of fun, awe and experimentation in any design. These shall enable students to experience the spaces in a different dimension.

Correa Courtyard

Corbusier Courtyard

Library

Library Jharokhas

CY 2

Bridges Courtyard 1

CY 3

The Library(intrinsic to the funtioning of an architecture college) .Two Centrally Located, easily Accessible Libraries, for Junior and Senior Classes. The Jharokhas.Areas where one can pause, discuss, interact, think and dream.

03 Architecture Portfolio | Zeal Shah


View from Ground Floor, overlooking the main Central Courtyard, the Stairwell coming from the Basement, the Jharokhas, the Suspended Bridges, the Library and huge Skylights.Courtyards can be used as open workshop and exhibition spaces with numerous Sit-Outs and can also act as an Amphitheatre when required.


Ground Floor Plan

A Visualized image of the Courtyard Along with features like Thermal Comfort, Resource Efficiency, Green Construction and Sustainability; a Rain Water Harvesting System had also been worked out in accordance to the design.

First Floor Plan

The window fins on the facade are specially designed to cut the harsh sunlight and for easy manual operation. This is the Dynamic Shading System included in the design for thermal comfort and as an element of elevation.

Second Floor Plan

South Elevation showing the dynamic shading system & green screens.

Third Floor Plan SKYLIGHTS

LIBRARY

SKYLIGHTS

LIBRARY

SKYLIGHTS

STAIRWELL TO THE BASEMENT

A conceptional 3D section through the Courtyards, Libraries, Classrooms, Mini Amphi and the Bridges. 05 Architecture Portfolio | Zeal Shah


View of the Dynamic Shading System for the windows, the Green Screen and Open Sit-Outs on the Eastern (Front) Facade of the College Building.


YEAR: 2017| LOCATION: VADODARA, INDIA | BUILDING: MIXED USE | TYPE: PROFESSIONAL

02

SKYRISE

The Ultimate Commercial Lifestyle. The ‘SKYRISE’ is a project designed for the popular Shree Balaji Group in India. Their requirement was to design an iconic Commercial and Residential destination, spread over an area of 3.70 Acres in the city of Vadodara, Gujarat. I designed a state of the art iconic form for their idea of ideal Mixed Use Architecture. The estimated completion of the project is in August 2020. The design aims to utilize the maximum natural lighting, providing every office its own open green space, and at the same time, enhancing its visibility and commercial value.

E

W

A| Preliminary conceptual sketch of the building, showing the impact of natural lighting enabling more greener spaces.

Business Hub Entertainment Hub Retail Hub B| Conceptual sketch from the vertical planning stage, showing the three important zones of this commercial structure.

The glass cuboids constitute the business zone with 124 offices and the bottom six floors constitute the retail and entertainment zone with 132 shops, 2 banquet halls, and a multiplex with sufficient parking facilities. Structurally the building is designed in two parts, the bottom floors are designed as a R.C.C. frame strcture and the glass cubiods are designed as a M.S. Frame structure because of the cantileveres as high as 27’. Construction Progress : Currently Under Construction : click here for construction updates 07 Architecture Portfolio | Zeal Shah


Northern Facade of the building showing the Retail Zone, the Entertainment Zone and the Business Zone.


03

YEAR: 2019| LOCATION: GODHRA, INDIA | BUILDING: PRIVATE HOUSING | TYPE: FREELANCE

The Casket

A Typical Indian Residential Bungalow (Following Principles of Vastu Shastra) Here, the client Mr. Kalpesh Patel, came up with a list of multiple requirements of 4250 sqft programme to be proposed on a tight plot of 2550 sqft. Apart from the basic requirements of a house, they wanted a full floor dedicated for hosting parties with a party hall, waterbody, garden area and a home theatre. They also wanted a family lounge room, meditation room, terrace garden, Servant’s quarter, lift and parking space for two cars. And due to the restricted footprint, the design was forced to go vertically into a three storeyed structure.

UP 6 M WIDE ROAD

N

B|G.F. Plan: Party, Guest and Entertainment Areas. COMMON PLOT

ATTACHED TOILET 4'-8 " X 14'-9 "

WASH 4'-9" x 8'-4"

STORE 2 4'-6" X 5'-4"

LIFT 4'-6" X 5'-0"

UP

BEDROOM 1 11'-9 " X 16'-9"

DN

KITCHEN 11'-421" x 16'-9 "

FOYER 12'-0 " X 6'-0"

STORE 1 4'-9" x 8'-0"

COMMON TOILET 4'-8 " X 7'-6 " DINING AREA 15'-0" x 13'-11"

FOYER 20'-7" x 13'-11"

FOYER 5'-6" x 5'-11"

A|East (front) elevation with maximum openings for capturing natural light and also sufficient weather shading for thermal comfort.

So as a design desicion, the public areas were posisioned on the ground floor and the private areas on the upper floors. Also, a special focus was given to utilize the good north and east light, and skylights. Also special attention was given to the hot and humid indian climate. 09

DN

TERRACE GARDEN 11'-1021 " x 4'-0"

POOJA 7'-0" x 4'-0"

BALCONY 16'-0 " x 4'-0"

UP

N

C|F.F. Plan: Private Residential Area with Bedroom1. 6 M WIDE ROAD

PROPOSED BUNGALOW, AT GODHRA.

Architecture Portfolio | Zeal Shah A R C H I T E C T

FIRST FLOOR PLAN

TALIB PATEL ASSOCIATES

PROPOS AT GOD


North-Eastern view showing the lower entertainment areas and upper private areas and their separate entrances. COMMON PLOT N

STORE 4'-6" X 5'-4"

ATTACHED TOILET/ DRESSER 16'-9 " x 5'-4"

W

LIFT 4'-6" X 5'-0"

UP

DN

LOUNGE/ MUSIC AREA 12'-0 " x 19'-2"

BEDROOM 2 16'-9 " x 19'-8"

MEDITATION ROOM 16'-6 " x 16'-4 21"

N

GAZEBO AREA 11'-3 " x 13'-9"

DECK 12'-0 " x 4'-9"

TERRACE GARDEN 4''-6" WIDE

D|S.F. Plan: Master Bedroom, toilet and dresser, Family Lounge, Meditation/ Activity Room (with Skylights) and Terrace Garden with Deck.

SED BUNGALOW, DHRA.

6 M WIDE ROAD

A R C H I T E C T

SECOND FLOOR PLAN

TALIB PATEL ASSOCIATES

S

E


04

YEAR: 2016| LOCATION: VADODARA, INDIA | BUILDING: INSTITUTIONAL | TYPE: ACADEMIC

HOONF: The Intergenerational Refuge Where Experience Empowers Future “The wisdom and experience of older people is a resource of inestimable worth. Recognizing and treasuring their contributions is essential to the flourishment of any society.”

Children’s Residence

Senior’s Residence

Intergenerational community centre

In order to make the concept socially popular, an Intergenerational Community Centre was also proposed; leaving one part of the site as a guarded residential zone and the other as a community centre, open for all. India, today is a home to 100 million Senior Citizens and 30 million Orphan Children. When observed closely, the emotional demands of both these groups are pretty much the same. Together, they can compliment each other beyond a doubt. Today many institutions exist, which individually target these issues; but in doing so, a feeling of loneliness and lack of love and attention prevails among both age groups. So the idea was to address both of these issues simultaneously in the same campus. The aim here was to create an interactive platform between old age homes and orphanages by offering them a Common Space for Interaction and Shelter. Seniors need

Love, Care, Company

Love, Care, Guidance

Orphans need

The site had natural depressions in the centre, making a provision for Natural Pond.

PRIVATE

PUBLIC

“Blessed is the generation in which the old listen to the young; and doubly blessed is the generation where the young listen to the old.”

11 Architecture Portfolio | Zeal Shah


Physical Model Photograph: Showing Strategically located Children’s Residence and their Private Play Area.


LAND-USE PLAN(SITE)

HUMAN DENSITY PLAN(SITE)

A|

TRAFFIC DENSITY PLAN(SITE) The main concern was the of privacy of both groups. Even though in the same premise, buildings and amenities were to be designed in such a way that interactions would be voluntary and not at all forced. For this purpose, various layouts such as linear, scattered and mixed housing, considering the context and privacy requirements, were worked out. Also, common activities such as family dinners, common prayers and yoga sessions were included so that both the generations could learn and also help each other.

B|

A| View of public and private areas in the campus.

C|

D|

B| View from the 2o street overlooking the residential and liesure zones. C| View of the campus from the public zone. D| View of the admin zone and the public yoga deck. E| View of the elder’s residence and central lake.

E|

F|

F| View of the children’s residence and play area

13 Architecture Portfolio | Zeal Shah


VIEW OF THE ADMIN FROM THE PRIMARY ROAD

CY.2* GREEN

DORMITORY

CY.1* SAND VIEW OF THE ADMIN FROM THE PUBLIC ZONE

OPEN SIT-OUTS

PASSAGE OPEN PLAY AREA

VIEW OF THE ADMIN FROM THE RESIDENTIAL ZONE

PLAN: TYPICAL CHILDREN’S RESIDENCE

SECTION THROUGH A TYPICAL ELDERS RESIDENCE

The idea was to provide a design molded and nurtured by light as the most important feature of a building is its light and ventilation. Also main focus was to design transitional spaces within individual buildings. These offer for interaction and also provide means for thermal comfort and heat dissipation. They also help maintain visual and physical permeability within the campus. For example each of the children’s residential unit has two courtyards- 1. green area , 2. play area enabling good light, ventilation and interaction within the building.

TEMPLE

ELDERS RESIDENCE

LAKE

CHILDREN’S RESIDENCE

LAKE

CHILDREN’S RESIDENCE

ADMIN + ENTRANCE PLAZA

ELDERS RESIDENCE

COMMUNITY CENTRE RAMP

CHILDREN’S RESIDENCE

LAKE

ADMIN + ENTRANCE PLAZA

SHRINE

15 Architecture Portfolio | Zeal Shah


SERVICE ENTRY/ ZONE

CHILDREN’S RESIDENCE

COMMUNITY CENTRE

CENTRAL LAKE PERFORMANCE DECK

KITCHEN & DINING HALL

VISIOTR’S GARDENS

TEMPLE VISITOR’S PARKING AREA

INDOOR SPORTS ROOM

SENIOR’S RESIDENCE

ACCUPRESSURE PATH (PRIVATE)

AROMA GARDEN

ADMIN/PUBLIC ZONE

MAIN ENTRANCE/ EXIT

ACCUPRESSURE PATH (PUBLIC)

Ground Floor Plan

CHILDREN’S RESIDENCE

SERVICE ENTRY/ ZONE

COMMUNITY CENTRE

CENTRAL LAKE PERFORMANCE DECK

KITCHEN & DINING HALL

VISIOTR’S GARDENS

TEMPLE

VISITOR’S PARKING AREA

ACTIVITY ROOM

SENIOR’S RESIDENCE ACCUPRESSURE PATH (PRIVATE)

AROMA GARDEN

ADMIN/PUBLIC ZONE

MAIN ENTRANCE/ EXIT

ACCUPRESSURE PATH (PUBLIC)

First Floor Plan


Profile for zealshah49

Architecture Portfolio- Zeal Shah  

A compilation of Zeal's professional and academic works.

Architecture Portfolio- Zeal Shah  

A compilation of Zeal's professional and academic works.

Advertisement