Issuu on Google+

Ing. arch. Zdeňka Jelínková Adresa: Plzeňská 105, Praha 5, 150 00 Tel: 724 784 224 E - mail: zdena.jelinkova@outlook.cz Věk: 27 let

VZDĚLÁNÍ České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) / Fakulta stavební (Fsv), Praha 2010 - 2015, Architektura a stavitelství Gimnázium Aloise Jiráska, Litomyšl 2007 - 2010

PRŮBĚH ZAMĚSTNÁNÍ Baura Invest s.r.o. / Vivaschool 1.3. 2014 - doposud Návrhy nábytku na míru pro mateřské a základní školy, komunikace s truhláři, příprava podkladů pro výrobu a cenotvorbu, koordinace realizace, dohled nad kompletací a řádným předáním díla

JAZYKOVÉ ZNALOSTI Čeština: mateřský jazyk Angličtina: základní - A2

POČÍTAČOVÉ ZNALOSTI AutoCAD: základy ArchiCAD: pokročilý SketchUp: základy Adobe Photoshop: základy Microsoft Office: základy Atlantis: pokročilý

DALŠÍ ZNALOSTI, SCHOPNOSTI A ZÁJMY Účast v projektech IAESTE - Studentská organizace pro komunikaci s firmami, projení absolventů se zaměstnavateli, organizace konferencí a veletrhu iKariéra. Vedení dětí ve skautingu. Hra na klavír - dokončený 7 letý kurz. Lidová tvořivost - výroba svíček a keramiky, pletení z pediku a ze slámy, kreslení na sklo, hedvábí, aranžování.

ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ sk. B, najetých 100 000 km


PORTFÓLIO NÁVRHY A REALIZACE NÁB YTKU PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY

Všechny představené projekty jsou vlastní návrhy vyrobené na míru pro jednotlivé školy.

Ing. arch. Zdeňka Jelínková


Družina Housenka je z mého pohledu jedna z nejzdařilejších pokud se jedná o víceúčelnost nábytku pro děti. Primární částí je stěna ve tvaru housenky

(s

hravým

molitanovým krokodýlem, když jej

člověk

housenky

najde). tvoří

Tělo

půlkruhové

polstrované sedačky. Po jejich vyndání vznikne sezení pro děti a zjeví se dětská skluzavka, společně s dráhou pro autíčka. Ve vrchní i spodní části stěny jsou úložné prostory. Výsuvné skříňky ve spodní části lze vytáhnout, seskládat do tvaru vlny a zároveň poslouží jako sezení pro děti. Družina je dále vybavena dvěma stoly, každý z pěti dílů. Středová část a čtyři čtvrtkruhy, které se dají rozložit

a

seskládat

například do tvaru hada.


REALIZACE DRUŽINA HOUSENKA


BO X

TAB URET

TAB INET

SCHŮDKY

KUCHYŇKA


Zde je můj návrh školní družiny, který jsem dovedla ke zdárné realizaci. Primární část tvoří stěna s četným úložným prostorem na nejrůznější vybavení pro volný čas. Mnohé části stěny jsou výsuvné, viz schůdky či kuchyňka na obrázcích, ale také je možno všechny díly sklidit, aby vznikl velký volný prostor. Červená část družiny je pokryta kobercem a prostor určený pro aktivnější vyžití dětí. Součástí je také zadní roh s čalouněným sezením i stěnou pro opření. Druhá část, pokryta žlutým marmoleem je určena pro výtvarnou práci, čtení či psaní. Výbavu tvoří stůl, který je ze dvou částí a lze jej tak rozdělit na dva menší, v případě potřeby. Sezení a stoly pod oknem jsou zakomponovány do elegantního krytu topení. Družina je také vybavena tvarovanou popisovatelnou nástěnkou.

REALIZACE DRUŽINY


V

zadní

části

kadeřnictví

a

místnosti

je

kuchyňka

umístěno s

dětské

interaktivním

vybavením. Myčka a trouba má výsuvné koše, panely z plexiskla s ikonami apod. Dalším výrazným prvkem je patro, posed, kde si mohou děti prolézat a hrát. Také jsou ale pod patrem

zakomponovány

úložné

prostory

pro

vychovatelky. Celý dojem podtrhuje vymalování s motivy lesa a lesní zvěře s tím, že strom a keř jsou využitelné také jako funkční nástěnka.

V koupelně jsou držáky na toaletní papír též ve tvaru hříbků a věšáky na ručníky jako krmelec. Patro je ve stylu posedu. Druhým motivem je, že budova školky je zvenčí obložena dřevem, což jsem se snažila sladit i v interiéru.

Tato třída mateřské školy nese

název

Hříbci.

Proto

bylo nasnadě vyladit celý interiér

do

lesního

a

přírodního stylu. Stoly ve třídě mají jednu kruhovou nohu a hnědou desku,

takže

představu hřibů.

evokují


REALIZACE TŘÍDY S KOUPELNOU


Ráda bych vám představila projekt modernizace čtvrtých tříd základní školy, který jsem navrhovala a realizovala. Nosná myšlenka návrhu je zpříjemnění jednotlivých tříd pro žáky, narušení původní strnulosti klasických tříd. Zlepšilo se volnačasové využití třídy díky funkční zadní stěně, kde si děti mohou hrát a relaxovat o přestávce. Pro každého žáka je připraven šuplíček na pomůcky. Součástí výbavy je také magnetická a popisovací nástěnka, v barvě zadní stěny. Jak je vidět na fotkách, každá třída byla laděna do jiné barvy. V rámci projektu jsem zajišťovala návrh, realizaci a dohled nad montáží vybavení tříd.


REALIZACE ZÁKLADNÍ ŠKOLY PRO 4. TŘÍDU


Sedačka je celá čalouněná koncipovaná

do

dvou

miniúrovní. Vlnka v barvě laminátové stěny je trochu vyšší

než

šedý

zbytek,

takže se zde může sedět. Oproti tomu šedě čalouněná plocha je spíše určena pro ležení.

Boční sloup je také potažen látkou a molitanem, aby se o něj děti mohly pohodlně opřít.


REALIZACE SEDAÄŒKY


Na těchto stránkách je realizace třídy 1B základní školy. Dominantním prvkem je zadní stěna, se skříní a dvěmi "okny" s polstrováním, určenými k sezení dětí o přestávce nebo i k výuce. Toto sezení lze doplnit o polstrované kvádry, které se dají vyndat ze spodní části stěny a děti si mohou posedat i na položeném koberci. Dále jsou zde šuplíky s popisovatelným čelem, které si mohou děti podepsat a kde si mohou uložit své školní pomůcky. Lavice jsou záměrně poskládané po dvou, pro lepší výuku dětí ve skupinkách.


REALIZACE TŘÍDY 1.B


Tato třída je ve stejné škole, jako uvedená 1B, takže je laděna ve stejném stylu. Nicméně jde o třídu pro šestý ročník, takže už nejsou šuplíky pro všechny děti a "okna" jsou otevřena, spíše ve stylu venkovních lavic, kde se mohou děti usadit a opřít. V této škole byly navrhovány a realizovány další třídy, které se ale odlišovaly primárně barevně a nejsou zde představeny.


REALIZACE TŘÍDY 6A


Zde je realizovaná třída fyziky. Vybavení třídy je vyrobeno dle mého návrhu. Ve středovém panelu je natažena elektroinstalace, s vývody zásuvek u každé lavice. Vzadu je panel částečně protažen do volného prostoru, pro možnost napojení laboratnorního stolu.


REALIZACE FYZIKY S ELEKTROINSTALACÍ


Při návrhu počítačové učebny jsem stála před výzvou, jak udělat čistě funkční technickou místnost alespoň částečně hravou. Rozsáhlý stůl je ve tvaru dvojitého U, se zvlněnou vrchní deskou. Kabeláž je vedena středovou částí stolu. V době pořízení fotografií ještě učebna nebyla vybavena počítači, ale v projektu se počítá s varianout All-in-one PC, tedy počítač v monitoru s ohledem na vzdušnější prostor.


REALIZACE POČÍTAČOVÉ UČEBNY


Zde je návrh dětských šaten pro základní školu. Šatny byly instalovány do třech prostor, vstupní hala v modré, hlavní šatny v zelené a vedlejší místnost ve žluté. Každé dítě má svůj háček, přihrádky na boty a bačkory plus horní přihrádku na oblečení či jiné osobní věci. oky jednotlivých šaten jsou ze vzduných lamel pro zmenšení pocitu plnosti. Šatny jsem navrhla ve variantě samostatných bloků, ale i jako celoplošnou výplň místnosti, viz žlutá část. V rámci projektu jsem také řešila výmalbu a podlahovou krytinu prostor. Vzhledem k tomu, že škola sídlí ve staré budově, šlo i o zachování původního vzhledu, viz modrá část.


REALIZACE LAMELOVÝCH ŠATEN V ZÁKLADNÍ ŠKOLE


Pro totu školku jsem realizovala návrh šaten, což byly čtyři místnosti, s tím, že každá je barevně odlišena. Jako původní výbava místností bylo tmavé palubkové obložení stěn, které jsem zakomponovala do projektu. Palubky se natřely na bílo a jsou na nich zavěšeny háčky, aby se zavěšené oblečení nešpinilo. Projekt zahrnoval i podlahovou krytinu.


REALIZACE ŠATEN V MATEŘSKÉ ŠKOLE


PORTFÓLIO ARCHITEKTONICKÉ NÁVRHY

Ing. arch. Zdeňka Jelínková



AREÁL PRO POUTNÍKY U ANEŽSKÉHO KLÁŠTERA



DŮM PRO POUTNÍKY U ANEŽSKÉHO KLÁŠTERA


Zpracovala jsem studii venkovského domu s přičleněnou funkcí vinařského provozu ve Velkých Pavlovicích. Hlavní důraz byl kladen na vytvoření synergie mezi rodinným domem a vinicí. Architektonické řešení stavby vychází z prostředí, do kterého je objekt zasazený. V okolí se na svažitém kopcovitém terénu rozprostírají vinice. Prostředí je plné oblých tvarů bez ostrých hran. Cílem mé práce bylo tedy citlivě zasadit rodinný dům s vinařstvím do krajiny s využitím moderních způsobů a postupů a vytvořit jeden kompaktní objekt. Majitel, který chce v objektu bydlet a zároveň zpracovávat vinnou révu, nemusí do vinařství chodit přes venkovní prostor a naopak. Zároveň je dům provozně rozdělený do dvou částí, do technického zázemí vinařství a rodinného čistě pro bydlení. Ideou bylo vytvořit oddělenou klidovou zónu pro bydlení a provozní technikou pro vinařství. Z tohoto důvodu je dům otevřen ke komunikaci dvorkem, kde je vstup do vinařství, rodinného domu, garáže pro traktor a osbní automibil. Sekce vinařství je díky svažitému terénu zapuštěná pod zemí, a proto sklepy pro uskladnění vína mají přirozené klima. Část pro bydlení je vytvořena jako klidová zóna. Díky svažitému terénu je celý objekt otočen na jih, kde je krásný výhled do krajiny, a z tohoto důvodu jsou zde umístěny terasy. Terénními úpravami je objekt oddělen od hlučné části vinařství. Na fasádu je použit tradiční materiál, jako je dřevo a kámen. Stavba je citlivě zasazena do krajiny, kde se přes ni přirozeně přelévají kopečky zeminy.


RODINNÝ DŮM S VINAŘSTVÍM - Velké Pavlovice


Řešené území se nachází v části Prahy u nábřeží Vltavy na Smíchově. Původně zde byla umístěná zástavba, která sloužila především k průmyslové výrobě. Území je hodně zničené a zdevastované. Můžeme zde najít pozůstatky z bývalé továrny a průmyslových plechových objektů. V řešeném území se nachází vlakové nádraží, které je hodně zchátralé a potřebovalo by zrekonstruovat. Největší zátěží řešeného prostoru je čtyřproudová komunikace typu B - Strakonická. Z důvodu katastrofického stavu zástavby, byly skoro všechny objekty zbourány a nahrazeny novou zástavbou. Z původní zástavby zde zůstává pouze budova bývalého pivovaru a továrenský sloup, který tvoří dominantu celého území. U pivovaru proběhne revitalizace a vznikne z něj kulturní centrum. Problémy způsobené čtyřproudovou komunikací typu B Strakonickou jsou vyřešeny zahloubením pod terén. Po vytvoření tunelu se nám naskýtá celá řada využití tohoto lukrativního místa u řeky. Koncept se snaží o vytvoření nábřeží, ve kterém by byla umístěná cyklotrasa, komunikace pro pěší s drobným sportovním využitím. Mezi sportovní využití patří překážkové dráhy, dětská hřiště s prolézačkami ... Obslužná komunikace na severní části řešeného území slouží pro tramvajovou a autobusovou dopravu. Území je rozdělené do tří hlavních center a bytových domů. Centra jsou kulturní, sportovní a obchodní. U vybraných terasových domů v podloubí se nachází služby. Vlakovému nádraží bude dán nový nádech rekonstrukcí


Návrhové schéma

Problémový výkres

URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ SMÍCHOVA - STRAKONICKÁ


Prostor restaurace je rozdělený na dvě části přízemí a galerii. Intimita jednotlivých míst k sezení je zajištěna skleněnými boxi. Centrálním prvkem restaurace je točité schodiště vedoucí na galerii z plechu s metalickým černým nástříkem. Pohlaha je pokrytá techlamem v odstínu hnědé. Stěny jsou vymalovány bílým nátěrem.


RESTAURACE


HANGÁR A MUZEUM VETERÁNŮ VE VRCHLABÍ


POLIFUNKČNÍ CENTRUM S POLIKLINIKOU - Praha Horní Počernice


PORTFÓLIO LIDOVÉ TVOŘIVOSTI

Ing. arch. Zdeňka Jelínková


ZDOBENÍ KRASLIC


PEČENÍ A ZDOBENÍ PERNÍČKŮ


VÝROBA SVÍČEK A SVÍCNŮ


Portfólio Ing. arch. Zdena Jelínková