Page 1

BelgiĂŤ - Belgique P.B 8300 KNOKKE-HEIST 1 3/7707

WI NTER 2009 2010

cultuurcentrum knokke-heist


Gelukkig nieuw (cultuur)jaar! De almanak van het jaar 2009 is straks definitief bescheurd. Een half cultuurseizoen is reeds geschiedenis. Maar onze kalender heeft nog heel wat boeiends te bieden in de komende maanden. De affiche van Scharpoord is een pallet van podiumkunsten, beeldende kunsten, muziek en lezingen. Creaties van eigen kweek/streek een podium geven. Dit staat in vetjes gedrukt én onderlijnd in de missie van het Cultuurcentrum. Daarom aandacht voor de unieke theaterproductie van het jongerencollectief Introvertigo met de zwarte komedie ‘Tijgerleed’. Jonge leeuwen: aandacht voor de langste NAGT van het jaar: 26 februari 2010. Zot kunstenfestival! Trouwe klanten én nieuwe klanten: besmet vrienden en relaties die het CC minder goed kennen met jullie enthousiasme over jullie ervaringen in Scharpoord. Dit is mijn goedgemeende wens voor het nieuwe jaar. Bedankt voor het vertrouwen en een gezond, cultureel en vooral creatief 2010 gewenst. Maxim Willems Schepen van vrijetijd, cultuur en jeugd


podiumkunsten

UITPAS Spaar geld: koop je Uitpas 2009-2010 Deze voordeelkaart, waarmee je tot 50% korting krijgt op theater-, muziek- en filmvoorstellingen, op tentoonstellingen, lezingen en cursussen... is aan de balie te koop en kost de Uitpas € 15.

Uw Uitpas online verlengen? Ook dat kan. Kijk op www.ccknokke-heist.be.

30 kortingsbons bij lokale handelaars 30 handelspartners in Knokke-Heist geven de Uitpasser een korting of voordeel bij een aankoop/bezoek mits voorlegging van de Uitpas én een bon. Het voordeel bonnenblad word je aangeboden bij het onthaal van het CC bij verlenging of aankoop van een Uitpas. Hou je schaar in aanslag!

Reserveer uw tickets online! www.ccknokke-heist.be

Sincfala De Uitpasser is altijd welkom in het Museum van de Zwinstreek, Sincfala, aan een gunsttarief van € 1,75 i.p.v. € 3,75. Nog vragen? T: 050/630 430, E: cc.ticket@knokke-heist.be of www.ccknokke-heist.be

cc knokke-heist

2

januari - februari 2010


PODIUMKUNSTEN Loco: Frisse theatermakers met peper in de reet zorgen voor zout in de patatten! Zie volgende pagina’s.

RNDZ Fou is het feest van de liefde! Geniet van 28 januari tot en met 28 februari samen met je geliefde van allerlei romantische, maar vaak ook passionele activiteiten in KnokkeHeist. Voor alle info: 050/630 380 of www.rndzfou.be Zie volgende pagina’s.

Piv Huvluv Bed, bad, brood! za 16 januari 2010

© Jonas Lampens

UITVERKOCHT

Wouter Deprez Je zal alles worden di 12 januari 2010 wo 13 januari 2010

20.30 uur 20.30 uur

Wouter Deprez leeft al eventjes, en zou dat graag nog een tijdje zo houden. Daarna slaapt en eet hij ook dikwijls, op onregelmatige basis. Hij heeft ook hobby’s. Zijn werkterrein beslaat de vluchtige sectoren van het theater, het cabaret en de comedy en de zéér vluchtige sectoren van radio en televisie.

www.pivhuvluv.be

www.wouterdeprez.be

Hanneke Paauwe (tekst en speladvies)

Wouter Deprez (spel en tekst) - Randall Casaer (coaching) - Bruno Decock (techniek)

januari - februari 2010

20.30 uur

Vorig jaar verraste Piv ons publiek met zijn sterke humorvoorstelling ‘Single Man’. Deze Bredenaar liet de buiken schudden, en liet haren en benen wapperen op zijn afterparty in de benedenhal van Scharpoord. In zijn derde avondvullende show gaat Piv compléét los. Piv graaft vanuit een hoogst persoonlijke SWOT-analyse weer ongegeneerd in zijn eigen leven en blijft als van nature hondstrouw aan zijn eigen idioom. Piv playbackt, zingt de blues, hekelt kappers, trotseert stalkers, bezoekt rommelmarkten, ervaart armoede, pleegt zinloos geweld, beoefent Kung Fu en wast zich tot slot in complete onschuld. ‘Bed, bad, brood’ is een humoristische trip die het begrip stand-up vér overstijgt! De kracht van Piv Huvluv schuilt in zijn originaliteit en de herkenbaarheid. Piv is een comedian waarmee je sympathiseert. Zijn specialiteit is de interactie met het publiek. Met andere woorden: comedy uit het beste vat getapt!!! De nieuwe show toont een Piv die veelzijdiger is dan ooit. Een show die opnieuw op de lachspieren zal werken maar ook aan de ribben zal kleven.

€ 8 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 10 studentenkaart, 55+/ € 11 ticketprijs

3

cc knokke-heist


podiumkunsten

Te Gek?! On Tour Twee vr 22 januari 2010

20.30 uur

Twee jaar geleden speelde de unieke voorstelling Te Gek?! voor een enthousiast publiek in Scharpoord. Volgend seizoen slaan we opnieuw de handen in elkaar met de lokale psychiatrie en presenteren we ‘On Tour Twee’. Dit keer met niemand minder dan de witte soul van Tom Kestens (Lalalover), kleinkunstlegende Kris de Bruyne, singer-songwriter Neeka en de zachte melancholie van Gunther Verspecht (Stash). Samen met muzikanten uit De Laatste Showband o.l.v. Paul Poelmans brengen de artiesten een greep uit het omvangrijke Te Gek!?-repertoire aangevuld met een ‘best of’ uit eigen werk. De avond wordt gepresenteerd door de meter van Te Gek!?, schrijfster Kristien Hemmerechts. Ze brengt ook passages uit eigen werk. Te Gek?! is een deel van een project van de plaatselijke Geestelijke Gezondheidszorg (PAAZ afdeling VZW Gezondheidszorg Oostkust, Psy­ chiatrische zorg in de thuissituatie regio Oostkust, Beschut Wonen Oostkust - Dagactiviteitencentrum De Kajuit, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Prisma, Psychiatrische zorg in de thuissituatie regio Oostkust) rond beeldvorming ten aanzien van personen met problemen op vlak van geestelijke gezondheid.

Poëziefeest wo 27 januari 2010

19 uur

Tom Kestens, Kris de Bruyne, Neeka, Gunther Verspecht en een 5-koppige band met musici van De Laatste Showband o.l.v. Paul Poelmans (zang en muziek) Kristien Hemmerechts (presentatie) - Marc Peeters (regie) - De Muziekfaktorij vzw (productie)

Op woensdag 27 januari start het poëziefeest. Dit is een initiatief van de Bibliotheek, het Cultuurcentrum en de Marnixring De Blinckaert. Het startschot wordt gegeven met de prijsuitreiking van De Blinckaert Jeugdpoëziewedstrijd. De wedstrijd wordt georganiseerd voor jongeren van het vijfde leerjaar tot en met het tweede middelbaar. Het thema is ‘raar is leuk’. Op woensdagavond 27 januari om 19.00 uur worden de winnende gedichten voorgedragen in het Cultuurcentrum in gezelschap van Frank Degruyter en de Gizonband.

€ 13 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 15 studentenkaart, 55+/ 16 € ticketprijs

Gratis

www.sad.be

www.demuziekfaktorij.be

cc knokke-heist

4

januari - februari 2010


© Marijke Bisschops

Moussem Nomadisch Kunstencentrum

Guido Belcanto, Vitalski, Lady Angelina, Martin Jansen met DECAP orgel

Arabische Liefdespoëzie do 4 februari 2010

Balzaal der gebroken harten (deel 2) do 28 januari 2010

20.30 uur

Begin 2008 verblijdde Guido Belcanto de wereld met een nooit geziene stunt. Hij vertrok op tournee met een reusachtig Decaporgel, een majestueuze, miraculeuze muziekmachine, ontworpen door de gebroeders Decap van Herentals. Voor deze vermetele onderneming kreeg hij de steun van zijn artistieke vrienden Vitalski, Lady Angelina en Martin Jansen. De gevolgen zijn bekend: een reusachtige aandacht van de media en een reeks van 30 uitverkochte concerten doorheen Vlaanderen. Nooit beleefde men zo’n grandioze cocktail van feestvreugde, humor en ontroering. Voor de makers van deze show was het duidelijk: dit mirakel zou ooit worden verder gezet. Het Decaporgel wordt weer van stal gehaald en nieuwe liederen en sketches zullen ten gehore worden gebracht tezamen met de hoogtepunten van deel 1. “Heb je goesting in een dans, amusement en ambiance kom dan maar naar deze zaal, hier vind je het allemaal hier in het Gebroken Hart is het leven niet zo zwart ‘t is een feest dat nooit verveelt als het Decaporgel speelt” (fragment uit ‘Een feest dat nooit verveelt’ van Guido Belcanto) www.guidobelcanto.be www.myspace.com/vitalbaeken

20.30 uur

Op 14 februari 2010 wordt in de westerse wereld sinds vele eeuwen Sint Valentijn gevierd. Koppels verklaren elkaar op die dag opnieuw de liefde, mannen verleiden vrouwen op wie ze verliefd zijn met kleine of grote attenties en alleenstaande vrouwen die op zoek zijn naar de ware liefde zijn op die dag extra ontvankelijk voor avances en complimentjes. De ideale manier om alle mogelijke vormen van liefde te uiten, is literatuur. Nergens wordt de liefde zo bezongen, verheerlijkt maar ook uitgespuwd als in proza en poëzie. Liefdespoëzie is van alle tijden en wordt beoefend over heel de wereld. Zo ook in de Arabische cultuur. Maar al te vaak wordt seksualiteit en erotiek in de Arabische wereld afgedaan als een taboe. Dat dichters al eeuwen de liefde bezingen, vaak in pikante en erotische teksten, wordt gemakshalve vergeten. Liefdespoëzie is al vele eeuwen sterk verankerd in de Arabische cultuur en loopt als een rode draad doorheen de geschiedenis van de emoties. Deze avond neemt u mee op een literaire en muzikale tocht langsheen passie, wanhopige liefde en hartstocht. Met gedichten van Fatiha Morchid, Hashem Shafiq, Joumana Haddad, Taher Riad Een programma voor een breed publiek met boventiteling.

www.ladyangelina.com www.demuziekfaktorij.be

De Muziekfaktorij vzw (productie) - Guido Belcanto, Lady Angelina, Vitalski, Martin Jansen én het magische Decaporgel o.l.v. Tony Decap (zang en muziek)

Ghalia Benali (zang) - Moufadhel Adhoum (oûd en quanoun) - Azzedine Jazouli (arabische percussie) - Abderrahim Semlali (viool) - Abdelmalek (woord)

€ 13 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 15 studentenkaart, 55+/ 16 € ticketprijs

€ 10 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 12 studentenkaart, 55+/ € 13 ticketprijs

januari - februari 2010

5

cc knokke-heist


podiumkunsten

De Nieuwe Snaar

Behoud de Begeerte

Foor 11 vr 5 februari 2010 za 6 februari 2010

Chagrin d’amour (Helse Tijden 2 - over liefde)

20.30 uur 20.30 uur

za 13 februari 2010

20.30 uur

Jan De Smet, Kris De Smet, Geert Vermeulen, Walter Poppeliers (zang, spel, muziek) - Vital Schraenen (regie)

Helse tijden is na Saint Amour, Geletterde Mensen en Koningsblauw een nieuwe programmareeks van Behoud de Begeerte. Behoud de Begeerte wil zich met Helse tijden toeleggen op maatschappelijke thema’s zoals oorlog (Kannonenkoorts), liefde (eigenlijk Saint Amour, maar voor de gelegenheid ‘Chagrin d’Amour’), godsdienst (In Godsnaam), leven en dood (seizoen 2010/2011), omdat zwijgen, zoals Tom Lanoye schreef, ‘de enige manier is waarop de machteloze zijn gezicht hoopt te redden’. Chagrin d’amour Eigenlijk is het niet zo verwonderlijk dat er zoveel oorlogen en zoveel oorlogsslachtoffers zijn, als je nagaat waartoe twee mensen, die elkaar ook nog liefhebben, of liefgehad hebben, in staat zijn. De Trojaanse oorlog begon ooit omdat een Trojaanse prins en een Griekse prinses het niet langer bij afspraakjes na het werk konden houden. In het kader van Helse Tijden neemt Saint Amour voor één keer een andere naam aan: Chagrin d’Amour. Een even hilarisch als schrijnend, nu eens bloedernstig dan weer dolkomisch programma over het gedoe, de ingewikkelde toestanden, het bodemloos verdriet, de onvervulde verlangens, de knagende pijn, het kapotgooien van serviezen, de transformatie van gentleman in klootzak en van elegante dame in kutwijf, de striemende haat, het subtiel getreiter, paranoia, jaloezie, hypocrisie, kuisheid en andere flauwekul, kortom: alles wat mensen elkaar in naam der liefde aandoen.

€ 18 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 20 studentenkaart, 55+/ € 21 ticketprijs

€ 15 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 17 studentenkaart, 55+/ € 18 ticketprijs

Achter de schreeuwerige kleuren, voorbij het felle licht - als men nauwelijks nog een echo opvangt van wat eens een donderend feestgeraas was - schemert een andere werkelijkheid, de B-kant van het leven. Sinds 1982 exploreert De Nieuwe Snaar via ongeziene muziektheatrale wegen en een hoogst persoonlijk poëtische benadering de gelaagdheid van de veelzijdige realiteit. De achterzijde hiervan bleef tot op heden echter braakliggend terrein. In de voorstelling Foor 11 verschijnen er vier eigenzinnige figuren die elk op hun manier de marge van het bestaan - hun bestaan, ons bestaan - zullen bezingen, bevragen en misschien zelfs verfoeien. Een kleurrijk instrumentarium, confronterende beelden, straffe verhalen, krachtige liederen, onverwachte situaties en statements en zoveel meer zot geweld om het publiek via humor en ontroering, via slapstick en melancholie nog eens stevig onder handen te nemen! Wederom een nieuwe stap in het verrassende universum van De Nieuwe Snaar. ‘Wie nie waagt, nie wint!’ Uit de pers: “Muzikaal behoort ‘Foor 11’ tot het sterkste dat De Nieuwe Snaar al deed” - Peter Vantyghem, De Standaard www.denieuwesnaar.be

cc knokke-heist

6

januari - februari 2010


Katrien Gallez en Marco Bakker Wien bleibt Wien & Co di 23 februari 2010

14.30 uur

Met dit sfeervol romantisch concert nodigen Marco Bakker en Katrien Gallez je uit om mee te stappen in de wereld van de operette, musical, Napolitaanse, Portugese en Franse muziek. Ze brengen meezingers, schitterende duetten en solo’s. Onder muzikale leiding van Danny Rousseau. Marco Bakker is een befaamde Nederlandse bariton operazanger en radiopresentator. Tijdens zijn lange muzikale loopbaan heeft Marco een breed operarepertoire opgebouwd bij operahuizen in binnen- en buitenland (meer dan 60 rollen). De vele rollen in operettes, (o.a. de rol van Graaf Danilo in ‘Die lustige Witwe’ van Léhar, die Marco zong in Wenen, Berlijn, Zürich, Mannheim, de Vlaamse Opera en Scottisch Opera), oratoria, musicals is hij een veelgevraagd concertzanger. Naast de operaconcerten zingt Marco elk jaar o.a. de Christuspartij in Bach’s Matthëus Passion. Katrien Gallez is een temperamentvolle sopraan die aanvankelijk haar sporen verdiende in het operette- en musicaltheater. Toen ze in ’86 haar toekomstige echtgenoot Jean Walter leerde kennen, deed ze haar entree in de wereld van de revue en variété. Vanaf ’96 toerde ze vijf jaar lang met de beroemde ‘Sylvesterconcerten’ als partner van Marco Bakker. Stijl, klasse, enthousiasme, vuur en passie, gekruid met een vleugje humor zijn hun ingrediënten om je een onvergetelijke middag te bezorgen. www.marcobakker.nl

© Tom

Kunstenfestival Nagt vr 26 februari 2010

www.katriengallez.be

www.nagt.be

€ 8 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 10 studentenkaart, 55+/ € 11 ticketprijs

januari - februari 2010

19.30 uur

Trek de Nagt door in Scharpoord! Tijdens dit unieke Kunstenfestival duiken we de Nagt in met een opmerkelijke mix van theater, humor, muziek, film, poëzie, circus, dans, beeldende kunst en uitsmijters van onze eigen jonge leeuwen. Opkikkerende barmomenten tussendoor smeren de keel en maken de borst nat om tot een kot in de Nagt te cultureluren. Het programma maken we vanaf halverwege november 2009 bekend op www.nagt.be, de Uitkrant, flyers en affiches. Sfeer opsnuiven kun je alvast op het forum en de foto carrousel op de site. € 5 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 7 studentenkaart, 55+/ € 8 ticketprijs

7

cc knokke-heist


podiumkunsten

FAMILIEVOORSTELLINGEN

Circus Hoetchatchov zo 17 januari 2010

The Moz’Art Group (Polen) za 27 februari 2010

16 uur

vanaf 4 jaar

Papa Krzystov en zoon Ivànovitch komen helemaal uit het koude Rusland om hun circuskunsten te tonen. Met grote trots presenteert papa zijn zoon, na hem, de grootste acrobaat van heel Rusland. Maar Ivànovitch is koppig en klungelig. De grote Russische circustraditie zal hem worst wezen. Geef hem maar zijn glimmende trompet en muziek! Een hilarische circustheatervoorstelling waar zowel de circusartiesten, als grote en kleine mensen volledig uit de bol gaan.

20.30 uur

Vier Poolse topmusici met klassieke scholing vormen samen La Grupa MoCarta (Poolse benaming voor The Moz’Art Group). In eigen land is dit strijkerskwartet waanzinnig populair, in het buitenland zo goed als (onterecht!) onbekend. Deze vier muzikale acrobaten hebben hun instrument als enige wapen. Ze dollen met Mozart maar evenzeer mixt het viertal klassiek met rock, blues en zelfs rap. Duizelingwekkend virtuoos klinken de heren, herkenbare en éclatante humor zonder ook maar één valse noot. Dit is muzikaal cabaret van wereldniveau. De Poolse Frivole Framboos!

Toon na de voorstelling samen met je mama, papa, opa, oma... jouw gekke circuskunsten, net als papa Krzystov en Ivànovitch! www.hoetchatcha.be Kristof Gouwy en Karel Casier (concept en spel) - Jeroen Serruys (regie) - Bruno De Cock (techniek) Maximum 250 toeschouwers. € 6 Uitpas, CJP, groep +10 pers, -12 jaar, leden gezinsbond/ € 7 studentenkaart, 55+/ € 8 ticketprijs Er is gratis toegang vanaf het vijfde gezinslid voor leden van de Gezinsbond

www.grupamocarta.art.pl € 13 Uitpas, CJP, groep +10 pers./ € 15 studentenkaart, 55+/ 16 € ticketprijs

cc knokke-heist

8

januari - februari 2010


Festa Musicale

KLASSIEK LEEFT

The Flanders Recorder Quartet

Klassiek leeft vurig in Knokke-Heist

za 6 februari 2010

Februari ademt liefde, zeker in Knokke-Heist. In het intieme kader van het kerkje in Ramskapelle presenteren we je enkele bloedmooie pareltjes, boordevol passie. We zorgen voor sfeervol kaarslicht en vurige klanken! Zowel voor romantische zielen als voor passionele furies hebben we unieke muzikale ervaringen in petto. Vurig, klassiek, romantisch en stijlvol: dé ideale mix voor een onvergetelijke avond!

20.30 uur

Kerk Ramskapelle

‘Klassiek Leeft Vurig’ opent met een ensemble van wereldformaat: The Flanders Recorder Quartet. Zij bespelen niet minder dan 150 verschillende blokfluiten. Hun grootste instrument meet zelfs 2.30 meter! In Festa Musicale brengen ze als voorgerecht bizarre, maar bloedmooie Spaanse muziek, als hoofdschotel een vleugje Bach en ze eindigen met repetitieve muziek, ‘op fles gebotteld’ door Frans Geysen. Nooit eerder waren zij te gast in Knokke-Heist en omgeving. Een concert om met rode stip in je agenda te markeren!

Reserveer nu je ‘Klassiek Leeft Vurig Diner’ bij kaarslicht in restaurant De Kruier in Ramskapelle. Wij ontvangen u in een intiem kader voor een heerlijk etentje bij kaarslicht vanaf 18.30 u. Aansluitend wandelt u naar het concert... Reservatie: De Kruier, Ramskapellestraat 66. T: 050/515 313

€ 8 Uitpas / € 10

Liebrecht Vanbeckevoort, piano za 13 februari 2010

20.30 uur

Kerk Ramskapelle

200 jaar geleden werd Frederic Chopin geboren in Polen. Hij wordt vaak omschreven als ‘de dichter van de piano’. En net dit wordt ook gezegd van Liebrecht Vanbeckevoort, de meest recente laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Het grote publiek kent hem van zijn onvergetelijke optreden tijdens The Night of the Proms in 2007, waar hij samen met het orkest ‘Il Novecento’, twaalf keer optrad voor een uitverkocht Sportpaleis. Nu brengt hij bij kaarslicht een hommage aan Chopin, de grootmeester van de intieme, virtuoze, en ontroerende muziek. Licht uit, kaarsjes aan, want zo hebt u Chopin nog nooit geproefd! € 8 Uitpas / € 10

Four times a Lady, gitaarkwartet Veerle en Tania d’Hoest, Leen Langenbick, Sarah Vandendriessche za 20 februari 2010

20.30 uur

Kerk Ramskapelle

‘Four times a Lady’ is een gitaarkwartet van West-Vlaamse bodem. Vier sterke muzikale vrouwen kiezen voor een origineel, karaktervol en gevarieerd programma. Spaanse passie, Braziliaans vuur, Italiaanse furie: een concert met pit! Zij maken een wandeling door het klassieke repertoire voor gitaarkwartet, met muziek van oa. Patrick Roux, Gilbert Isbin, Celso Machado, Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann, Richard Charlton, Luiz Bonfa, Georges Bizet... € 8 Uitpas / € 10

Zefiro Torna za 27 februari 2010

20.30 uur

Kerk Ramskapelle

Zefiro Torna verwierf internationale faam met zijn multidisciplinaire aanpak. Het ensemble brengt het cultureel erfgoed op een unieke wijze tot leven, vertrekkend vanuit een diep respect voor het verleden. Tijdens ‘Klassiek Leeft Vurig’ brengen ze onder meer enkele solowerken voor clavecimbel. Nog nooit stond dit intiem instrument bij ons in de schijnwerpers. Of moeten we kaarslicht zeggen? € 8 Uitpas / € 10

januari - februari 2010

9

cc knokke-heist


podiumkunsten

DE FILMZAAL

Towelhead

Elke maandag in de schouwburg van het Cultuur­ centrum

ma 18 januari 2010

20.30 uur

€ 4 CJP, Uitpas/ € 5 studentenkaart, 55+/ € 6 10-ritten filmpas € 40 (11e film gratis)

Een film van Cédric Kahn, Frankrijk, 2008, 105 min met: Yvan Attal, Valeria Bruni Tedeschi

Voor alle info over de films, raadpleeg de filmfolder of www.ccknokke-heist.be

Een film in het kader van de Maand van de Liefde.

Zontafilm

Coco avant Chanel ma 4 januari 2010

di 2 februari 2010

20 uur

14.30 en 20.30 uur Een film van Alan Ball, V.S., 2008, 124 min met: Aaron Eckhart, Toni Collette, Maria Bello

Bright Star ma 8 februari 2010

14.30 en 20.30 uur

Soeur Sourire ma 25 januari 2010

14.30 en 20.30 uur

Beste soundtrack, World Soundtrack Awards, België, 2009 Een film van Anne Fontaine, Frankrijk, 2009, 110 min met: Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola Een film van Stijn Coninx, België, 2009, 120 min met: Filip Peeters, Jan Decleir, Cécile de France

Linha de passe ma 11 januari 2010

14.30 en 20.30 uur

100% Belgisch

Een film van Jane Campion, Australië, Frankrijk, Engeland, 2009, 120 min met: Ben Whishaw, Abbie Cornish, Kerry Fox Een film in het kader van de Maand van de Liefde.

Les Regrets ma 1 februari 2010

20.30 uur

Partir ma 15 februari 2010

Beste Actrice, Cannes Filmfestival, Frankrijk, 2008 Een film van Walter Salles, Frankrijk, 2008, 108 min met: Vinicius De Oliveira, Sandra Corveloni

cc knokke-heist

10

januari - februari 2010

14.30 en 20.30 uur


Een film van Catherine Corsini, Frankrijk, 2009, 82 min met: Kristin Scott Thomas, Sergi López en Yvan Attal Een film in het kader van de Maand van de Liefde.

My Queen Karo ma 22 februari 2010

20.30 uur

ZONDAGCONCERTEN

GASTEN

i.s.m. Seniorenadviesraad Knokke-Heist

36e KSJ Show

Le Ragazze zo 21 februari 2010 Rustoord Lindenhove

11 uur

In oktober 2001 startten Tine D’Hoest en Sandra Mollin het duo ‘Le Ragazze’. Al snel merkten ze dat de op het eerste zicht vreemde combinatie van dwarsfluit en accordeon veel meer mogelijkheden biedt dan men zou denken. Niet alleen de voor accordeon zo typische tango’s en walsen zijn onderdeel van het repertorium, op klassieke werken klinken na enige aanpassing verrassend en aangenaam. Op deze manier biedt het duo ‘Le Ragazze’ aan de luisteraar een brede waaier van muziekstijlen aan. € 10 Uitpas/ € 14 55+/ € 15 (incl. hapje en drankje)

DANSPALEIS 14.30 - 17.30 uur

Een film van Dorothée Van Den Berghe, België, Nederland, 2009, 101 min met: Anna Franziska Jaeger, Matthias Schoenaerts, Déborah François 100% Belgisch Een film in het kader van de Maand van de Liefde.

Onmisbaar in uw agenda. De danspaleizen in Hof ter Mude en Ravelingen. Maar nu ook in de Magrittezaal van het Casino Knokke! Dansen in Knokke-Heist is ambiance verzekerd. i.s.m. Seniorenadviesraad Knokke-Heist € 8 Uitpas/ € 9 55+/ € 10

Ravelingen

Jean Vandevoorde wo 20 januari 2010

Hof ter Mude

Christ Verhaeghe wo 3 februari 2010

Ravelingen

Dreams wo 24 februari 2010

januari - februari 2010

Casino

11

cc knokke-heist

20 uur 14.30 uur

za 20 februari om 14.30 uur enkel +60 en jeugd­ bewegingen. KSJ Knokke € 6,50 - 12jarigen / € 5,50 leden jeugdbeweging, 60+ / zaterdagnamiddag € 1

Lionsclub Brugge Zeehaven Benefietconcert zo 28 februari 2010

18 uur

Het restaurant Chateaubriand opent weldra zijn deuren. Voor deze gelegenheid is het befaamde salonorkest Elixir d’Anvers uitgenodigd. De eigenaar treft de laatste voorbereidingen terwijl het orkest nog een korte repetitie houdt. Dadelijk zal hij zijn eerste klanten kunnen ontvangen. Al gauw blijkt een en ander niet van een leien dakje te lopen, misverstanden stapelen zich op, personeel komt niet opdagen, klanten worden ongeduldig, het orkest speelt echter dat het een lieve lust is! Opnieuw selecteerde Elixir d’Anvers een aantal bekende en minder bekende composities uit hun rijke repertoire en Machteld Temmermans (Leporello) zorgde voor de regie. Het resultaat is een ideale mix van modern theater met stijlvolle salonmuziek. Info & tickets: 050/391 928 of Johan.catrysse@scarlet.be

Bart De Graaf wo 6 januari 2010

vr 19 en za 20 februari 2010 za 20 februari 2010


podiumkunsten

Uw Uitpas online verlengen? Ook dat kan. Kijk op www.ccknokke-heist.be. 30 kortingsbons bij lokale handelaars 30 handelspartners in Knokke-Heist geven de Uitpasser een korting of voordeel bij een aankoop/bezoek mits voorlegging van de Uitpas én een bon. Het voordeelbonnenblad word je aangeboden bij het onthaal van het CC bij verlenging of aankoop van een Uitpas in de voorverkoopperiode. Hou je schaar in aanslag! Sincfala De Uitpasser is altijd welkom in het Museum van de Zwinstreek, Sincfala, aan een gunsttarief van € 1,75 i.p.v. € 3,75.

Reserveer uw tickets online!

Andere voordelen:

www.ccknokke-heist.be

- Het Cultuurcentrum aanvaardt Bongo ‘theater voor 2’-cheques en de Sodexho- en Sabam cultuurcheques - Touringclub/Show Your Card: 10% korting op podiumvoorstellingen en tentoonstellingen georganiseerd door het Cultuurcentrum Knokke-Heist. - De kortingen zijn niet cumuleerbaar!

INFO EN RESERVATIES:

Geef een cadeau met inhoud!

Voor alle reservaties moet je in het Cultuurcentrum zijn Cultuurcentrum Scharpoord Knokke-Heist Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist T: 050/630 430 - F: 050/630 429 E: cc.ticket@knokke-heist.be, W: www.ccknokke-heist.be reknr: 001-3357400-15

Burn out wat ideeën betreft voor een apart cadeau? De cultuurcheque is een uitgelezen geschenk voor een verjaardag, onder de kerstboom of voor een ‘zomaar’ cadeau. De Cultuurcheque is een waardebon van € 5 die kan ingeruild worden voor alle voorstellingen en tentoonstellingen in het Cultuurcentrum. Voor € 2 extra bieden we je een originele geschenkverpakking aan. Indien je voor minimum € 20 aan cultuurcheques koopt, biedt het Cultuurcentrum je die gratis aan. De cultuurcheque blijft 1 jaar na uitgiftedatum geldig. Het verschil op de toegangsprijs kan bijbetaald worden; terugbetaling is niet mogelijk.

Openingsuren balie: maandag tot vrijdag 8.30 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17.30 uur zaterdag: 10 tot 12.30 uur en 14 tot 17 uur De medewerkers van het onthaal worden gekleed door River Woods.

CouvertCultuur

Hebt u het als inwoner van Knokke-Heist financieel wat moeilijk, neem dan contact op met de sociale dienst van het OCMW! AANDACHT! Voor de films kunnen geen kaarten in voorverkoop gekocht worden. Het onthaal is een uur voor aanvang van de film open. Onze voorstellingen beginnen stipt. Na aanvang wordt niemand meer in de schouwburg toegelaten.

Zintuigen prikkelen voor de voorstelling? Speciaal voor de schouwburgbezoeker ontwikkelde het Cultuurcentrum en CaféCultuur de formule CouvertCultuur: een lichte hap culinair, gevolgd door een flinke brok cultuur. Een dineetje vooraf maakt je avondje uit compleet. CouvertCultuur kost € 12,50 bovenop je ticket. Chef Taller serveert een hoofdgerecht, gevolgd door een dessert of koffie. Tijdens de pauze of na de voorstelling krijg je nog een drankje aangeboden. Het CouvertCultuur-ticket moet minstens een dag voor de voorstelling gereserveerd en betaald worden in CaféCultuur. Je kan je ten laatste tot één uur voor het begin van de voorstelling in CaféCultuur aanbieden. Tot dan is je tafel gegarandeerd.

kortingen Uitpas Deze voordeelkaart, waarmee je tot 50% korting krijgt op theater-, muziek- en filmvoorstellingen, op tentoonstellingen, lezingen en cursussen… is aan de balie te koop voor € 15.

cc knokke-heist

12

januari - februari 2010


EVENEMENTEN Nieuwjaarsfeest vr 8 januari 2010

LEZINGEN Scharpoord

15 uur

oostkustacademie

ROER en Vrij Atelier: gratis

Tina Mertens (Vlaamse overheid) di 5 januari 2010

ONDER ONS Cas Goossens heeft spraakmakende, ontroerende en begeesterende ontmoetingen met inwoners en 2e verblijvers van onze gemeente.

Jan Beirens zo 14 februari 2010

Kustveiligheid en Knokke-Heist

11 - 12 uur

87 dagen zat hij in de gevangenis op beschuldiging van corruptie, maar Jan Beirens werd vrijgesproken. De voormalige rechter bij het Gentse Hof van Beroep woont nu weer in het ouderlijke huis in Knokke-Heist. Na ‘Boete zonder schuld’ verscheen in december het tweede boek van Beirens ‘Straat van de slechteriken” € 5 Uitpas CJP / € 6 +55 / € 7 (incl. drankje)

OOSTKUSTACADEMIE De Oostkustacademie bundelt alle educatieve, artistieke, intellectuele en vooral ontspannende vormingsactiviteiten in Knokke-Heist. Het aanbod is enorm groot en gevarieerd. Er is voor elk wat wils, op zowat ieder uur van de dag. Voor alle cursussen en creatieve workshops is het bovendien mogelijk om te betalen met opleidingscheques. Voor meer info hieromtrent, surf naar de website van de VDAB (www.vdab.be) of kom eens langs bij ons aan het onthaal, we maken je met plezier wegwijs.

20 uur

De Vlaamse overheid is bezig met de opmaak van een veiligheidsplan dat de ganse kustlijn op kort termijn zal voorzien van een voldoend hoog beschermingsniveau tegen het geweld en de gevolgen van superstormen. Hierbij worden maatregelen voor de lange termijn uitgewerkt, met als horizon het jaar 2050, die vanuit een geïntegreerde visie win-win situaties trachten te creëren voor de verschillende kustactoren. De primaire focus ligt hierbij op kustveiligheid zonder echter een hypotheek te leggen op toekomstige ontwikkelingen langsheen de kustzone. Tijdens deze voordracht zal dieper ingegaan worden op de maatregelen die voor Knokke-Heist uitgetekend worden, alsook een link gelegd worden met gelijklopende intitiatieven en studies m.b.t. toekomstvisies van onze kust. De tentoonstelling ‘Horizon 8300’ blijft open tot 20 uur op de avond van een lezing.

Kopstukken filosofie: Friedrich Nietzsche Willy Coolsaet do 14 januari 2010

9.30 - 12 uur

Er zijn een zestal uitdrukkingen die het denken van Nietzsche (1844-1900) bepalen: ‘interpretatie’, ‘genealogie’, de ‘wil tot macht’, het ‘nihilisme en ascetisme’, de ‘eeuwige terugkeer van het gelijke’ en de ‘Übermensch’. Het nationaal-socialisme heeft Nietzsches denken welbewust bij hun propaganda gebruikt en misbruikt. De uitdrukking ‘wil tot macht’ kan gemakkelijk verkeerd worden begrepen. Het is misschien juist dat de mens heerszuchtig is, maar voor Nietzsche is dit slechts een symptoom van de wil tot macht. Bij Nietzsche is wil tot macht het diepste wezen van het zijn zelf, van het leven. i.s.m. IMAVO € 6 Uitpas / € 7 55+ / € 8

Kopstukken filosofie: Martin Heidegger

i.k.v. Horizon 8300 gratis

Johan Moyaert

Symposium

Bestaat er een innerlijk verband tussen filosoferen van Heidegger (1889-1976) en zijn sympathieën voor het nationaal-socialisme? In ‘Sein und Zeit’ (1927) is Heideggers uitgangspunt van het filosoferen de vraag naar ‘het Zijn’. Om de juiste toegang tot het zijn te verkrijgen, gaat Heidegger eerst uit van het menselijk zijn (Dasein), want dit zijnde kan zichzelf ondervragen omtrent zijn eigen zijn. Ontologie is slechts als fenomenologie mogelijk. Filosofie is universele fenomenologische ontologie: zij moet daarom uitgaan van de hermeneutiek (uitlegging) van het menselijke zijn. In zijn latere werken legt Heidegger meer de nadruk op het streven het Zijn zelf te expliciteren. Dit andere accent kan omschreven worden als dat het denken uit het Zijn sterker gemarkeerd wordt dan het denken naar het Zijn.

do 21 januari 2010

Wonen in en aan zee! za 9 januari 2010

14 - 17 uur

Een groot deel van de wereldbevolking woont aan zee in gebieden die gevoelig zijn voor de steeds groter wordende zeespiegelrijzing. Op termijn kunnen zij beter op het water gaan wonen dan eronder. Wonen op zee is erg aantrekkelijk maar je moet ‘het einde’ ook letterlijk nemen want de zee is tevens een gevaarlijke omgeving. Liggen de troeven om ruimtelijke problemen op te lossen op zee of blijven we toch beter op het land? Beschikt de kust over een extra troef met eilanden voor de kust? Of is het enkel maar een droomwereld?

i.s.m. IMAVO € 6 Uitpas / € 7 55+ / € 8

€ 10 (reservatie verplicht)

cc knokke-heist

14

januari - februari 2010

9.30 -12 uur


De zeven universele emoties

en meertalig onderwijs waarover hij uitvoerig publiceerde. Hij is tevens medeoprichter van de European Language Council.

Vincent Louis Martin ma 25 januari 2010

19 - 21.30 uur

i.s.m. Davidsfonds Knokke € 5 Uitpas, Davidsfonds, VTB Kultuur / € 8

Ontgiften en ontzuren André Roelants

De mens is in feite een prooidier en kan slechts overleven wanneer hij in groep leeft. Als groep kon de primitieve mens zich beter verdedigen tegen de roofdieren. Maar samenleven vergt onderlinge communicatie om deze samenleving leefbaar te houden. Lang voordat de mens taal ontwikkelde, communiceerde hij via gelaatsuitdrukkingen. Het gelaat was één van de weinig niet-bedekte lichaamsdelen dat steeds zichtbaar was en zich het best leende tot communicatie, via gelaats­ uitdrukkingen. Wetenschappers weerhielden zeven basisuitdrukkingen. Nu nog spelen deze uitdrukkingen hun rol, want men kan ze niet vrijwillig produceren noch verbergen. In deze lezing gaan we op zoek naar deze zeven emotionele gelaatsuitdrukkingen, waarvoor ze dienen, hoe we ze kunnen herkennen en hoe met deze emoties om te gaan. ROER (€ 9 Uitpas / € 10)

De invloed van de Vlamingen in het Amsterdam van Rembrandt Paul Koop do 28 januari 2010

19.30 - 21.30 uur

Amsterdam werd vanaf de 15de eeuw een belangrijke schakel in de handelsroute tussen de Oostzee en het dichtbevolkte Vlaanderen. Hier is in 1602 de Verenigde Oost-Indische Compagnie ontstaan. De invloed van de Zuid-Nederlanders bij deze oprichting is nu vergeten. Maar reeds voor de val van Antwerpen in 1585 weken talloze Vlamingen en Brabanders uit naar de Hollandse en Zeeuwse steden. Duizenden immigreerden naar Amsterdam, niet alleen uit Antwerpen, Gent, Aalst en Oudenaarde. Bij hen voegden zich Brusselaars en Mechelaars. Zelfs uit kleine steden vertrokken ze met have en goed. Toen Rembrandt zich in 1631 in Amsterdam vestigde, liep de migratie ten einde: de Gouden Eeuw begon aan haar trotse volwassenheid.

ma 1 februari 2010

19.30 - 21.30 uur

ROER (€ 9 Uitpas / € 10)

Werking van het brein/taal Prof. Piet Van De Craen vr 29 januari 2010

20 uur

Taalwetenschap be­stu­deert de mens en een van zijn meest unieke eigenschappen, namelijk communicatie door middel van taal. Wat is de rol van taal en communicatie in de maatschappij? Hoe werkt het geheugen en het lerende en talige brein? Mensentaal is taal­wetenschap op mensenmaat. Piet Van de Craen is als taalkundige verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoeksterrein beslaat diverse aspecten van de taalwetenschap met een voorkeur voor maatschappelijke en onderwijskundige aspecten, zoals meertaligheid

januari - februari 2010

15

cc knokke-heist

In onze 21e eeuw horen en zien we steeds meer ‘vermoeide’ mensen. Heel wat pathologische verschijnselen zijn het gevolg van een opstapeling van gifstoffen uit onze leefomgeving en onze leefgewoonten. Naast toxines die voortkomen uit de luchtvervuiling, watervervuiling, voedings­ additieven, geneesmiddelen... produceert ook ons eigen lichaam toxines. We gaan hier dieper in op de verschillende aspecten van de ‘vergiftiging’ van ons lichaam en onze geest, en reiken tips aan om toxines uit ons leven te bannen. Enkel zo kunnen we vrij en gezond leven! ROER (€ 9 Uitpas / € 10)


Over Vrybuters en Quaetdoenders

Vrije filosofie 5 sessies vanaf do 4 februari 2010

9.30 - 12 uur

oostkustacademie

Filosoferen kun je leren. Naast lezingen over de grote filosofen gaan we zelf praktisch aan de slag. Via dialoog gaan we op zoek naar antwoorden die in jezelf besloten liggen. € 3 Uitpas /€ 4 55+ / € 5 Reeksprijs: € 13 Uitpas /€ 14 55+ / € 15

Mijn ouders wonen apart, wat nu? Steve Lapère wo 10 februari 2010

20 uur

Wanneer ouders apart gaan wonen, dan zullen tal van zaken ge­re­ organiseerd moeten worden. Als de ouders van een kind op verschillende plaatsen wonen ontstaat een nieuwe realiteit voor alle betrokkenen. Wat kan het effect hiervan zijn op kinderen? Hoe kunnen apart wonende ouders zich het best organiseren zodat kinderen zich goed voelen? Kunnen ze kinderen hierbij betrekken? Soms zullen kinderen afwisselend in twee gezinnen wonen. Die gezinnen hebben vaak een andere leefwijze en andere omgangsvormen. Hoe kan je kinderen gepast steunen in het leren omgaan met al deze veranderingen en verschillen?

Tim Piceu vr 12 februari 2010

20 uur

‘Over Vrybuters en Quaetdoenders’ neemt je mee op strooptocht in het Vlaanderen van het einde van de 16e eeuw, waar vrijbuiters ongestraft roofden, vee stalen, moordden, plunderden en verkrachtten. Hoe verdedigden de Vlamingen zich? Steunden overheid en gerecht hun onderdanen in het verweer tegen hun kwelduivels of gooide de bevolking het maar beter op een akkoordje met de vijand? Aan de hand van documenten uit Belgische en Nederlandse archieven, bibliotheken en musea brengt historicus Tim Piceu deze ‘kleine’ oorlog in Vlaanderen tot leven. ‘Over vrybuters en quaetdoeners’ vertelt voor het eerst het hallucinante verhaal van het (over)leven in de frontlijn van de godsdienstoorlogen.

Paleis voor Schone Kunsten / Terarken € 6 Uitpas / € 7 55+ / € 8

CURSUSSEN Windows XP voor gevorderden Jan Buurman 9 sessies vanaf ma 4 januari 2010

i.s.m. Davidsfonds Knokke € 5 Uitpas, Davidsfonds, VTB Kultuur / € 8

Frida Kahlo Fabienne De Meulemeester wo 17 februari 2010

14 - 16.30 uur

i.s.m. Gezinsbond Knokke € 4 Uitpas, Gezinsbond / € 8

9.30 - 11.30 uur

Vervolmaking in computerbeheer en communicatie, installatie van software, e-mail, messenger, inter­ nettoepassingen. Digitale foto­ gra­fie: bespreking camera’s, composities. ROER € 45

Initiatie bridge Pierre Demandt 12 sessies vanaf di 5 januari 2010

30 tips voor een krachtige uitstraling en zelfvertrouwen Marc Van den Herrewegen do 11 februari 2010

Weinig vrouwelijke schilders zijn zozeer tot cultfiguur uitgegroeid als de Mexicaanse Frida Kahlo. Maar Kahlo is meer dan een icoon, ze wordt ook beschouwd als een van de meest betekenisvolle kunstenaars van de 20e eeuw. Leven en werk zijn bij Kahlo onlosmakelijk verbonden. Ze schildert nooit dromen, ze schildert haar werkelijkheid. Haar intense zelfportretten zijn dan ook sterk betrokken op haar eigen tragische leven. Tip: Tentoonstelling Frida Kahlo tot 18 april 2010

20 - 22 uur

Elk gezond denkend mens beseft dat voldoening in het leven bijzonder veel te maken heeft met de kracht van je zelfvertrouwen en de kleur van je uitstraling! Deze voordracht biedt je 30 waardevolle tips en invalshoeken om je zelfvertrouwen en je uitstraling te verbeteren! ROER (€ 9 Uitpas / € 10)

cc knokke-heist

16

januari - februari 2010

14.30 - 17.30 uur


Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd de factor geluk uit te schakelen. Het spel vereist concentratie, een goed geheugen, logisch denken en een goede samenwerking met de partner. ROER € 96

Turks voor beginners

Werken met de gsm

Karakaya Sünbül

Roeland Gussé

10 sessies vanaf za 9 januari 2010

10 - 12.30 uur

3 sessies vanaf ma 11 januari 2010

17 - 19 uur

Initiatie Reiki Jurgen De Clippel 6 sessies vanaf di 5 januari 2010

19.30 - 21.30 uur

Reiki is een oude oosterse geneesmethode, die eind 19de eeuw herontdekt werd door de Japanse dokter Usui. De methode berust op het ontsluiten en overdragen van de alles doordringende universele levensenergie. Het is de kracht die alle leven in het universum voortbrengt en in stand houdt. Reiki wordt doorgegeven via handoplegging en dringt door de kleren heen. De energie gaat naar die plaatsen in het lichaam die het het meeste nodig hebben. Reiki is een totale geneesmethode. Reiki herstelt de harmonie binnen in jezelf, zowel op lichamelijk, geestelijk als emotioneel niveau, en bevordert zo de natuurlijke zelfgenezing. Reiki is de kracht om je om te draaien en geeft je de moed om te kiezen voor de nieuwe wereld die voor je ligt. ROER € 50

Emotional Freedom Techniques Je vrijheid in je vingertoppen Michel Debruyckere 3 sessies vanaf wo 6 januari 2010

19 - 22 uur

Emotional Freedom Techniques of technieken om je emotioneel vrij te voelen, werkt vaak waar andere middelen het laten afweten. EFT kan je zien als acupunctuur maar zonder de naaldjes omdat het gebaseerd is op de meridiaantheorie, door de Chinezen ontwikkeld, om acupunctuur te beoefenen. Je vrijheid aan je vingertoppen! ROER € 130 (inclusief syllabus)

Heb je plannen om op reis naar Turkije te gaan? Heb je interesse in de Turkse taal en cultuur? Heb je Turkse vrienden waarmee je graag een woordje Turks wilt spreken? ... Dan is onze cursus wel iets voor jou! Tot 1928 werd de Turkse taal met Arabische letters geschreven. Toen voerde Atatürk het Latijnse alfabet in. Het Turks is daarom niet zo moeilijk als je wellicht denkt. ROER € 80

Kan men met een gsm meer doen dan bellen? Hoe moet men een telefoonnummer opslaan? Door klare uitleg te geven van wat een gsm is en kan, wordt de taal van de gsm duidelijk. Na de lessen zullen sms, beltune en andere opties voor u dagelijkse kost zijn.

René Magritte - De grootste Belg aller tijden?

Didgeridoo voor beginners

ROER € 20

Damien Deceuninck 2 sessies vanaf ma 11 januari 2010

19.30 - 21.30 uur

Over de gehele wereld is een breed publiek vertrouwd met de beelden van Magritte. In de internationale kunstwereld is er geen enkele generatie na 1945 die niet door hem beïnvloed is. We brengen een veelzijdig portret van René Magritte. Het historische luik beschrijft zijn leven en zijn artistieke ontwikkeling, en geeft de schilder een plaats geeft binnen de beweging van het surrealisme. Het artistieke luik licht thema’s en motieven toe, en zet zijn formele keuzes en dadaïstische wereldbeeld in de verf. We besteden ook ruime aandacht aan de ongelofelijke impact van zijn kunst op latere generaties, en dit niet enkel op Belgisch niveau maar ook internationaal. Tip: Bezoek aan nieuwe museum René Magritte op 21 januari 2010, ROER vzw € 18 (Uitpas) / € 20 55+/ € 21

januari - februari 2010

17

cc knokke-heist

Bruno Vandeweghe 10 sessies vanaf ma 11 januari 2010

19.30 - 21.30 uur

Leer de circulaire ademhaling om harmonieuze ritmes te spelen, alleen en samen. ROER € 80


Tai Chi Chris Deforche

oostkustacademie

10 sessies vanaf di 12 januari 2010

19.15 - 20.45 uur

Tai Chi Chuan is gegroeid uit de oosterse gevechtskunst. De discipline bestaat uit een opeenvolging van langzame, zachte bewegingen die in elkaar overvloeien en zo een samenhangend geheel vormen. Deze vorm van lichaamsbeweging schenkt je rust, ontspanning en concentratie. Het is de ideale manier om je gemoedsrust en zelfvertrouwen te vergroten, om het geheugen te trainen en om het innerlijke evenwicht tussen lichaam en geest terug te vinden.

Alle lichaamsdelen staan via zenuwen in verbinding met zones op de voeten, de handen en de oren. Drukmassage of reflexologie kan energieblokkades opheffen, waardoor allerhande klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Tijdens de sessies leer je de lokalisatie van die reflexzones op de voeten en leer je, hoe je met drukmassage, deze zones kunt behandelen. Uiteraard hoort een ontspannende voetmassage ook bij de cursus.

Windows XP beginners, deel 1: kennismaking met de pc Christian Ghewij

Initiatie internet

5 sessies vanaf do 14 januari 2010

4 sessies vanaf di 12 januari 2010

20 - 22 uur

Kennismaking met de belangrijkste aspecten van het Internet. Wij gaan met internet explorer op het world wide web surfen en aan de hand van praktische demonstraties informatie opzoeken. In een tweede fase gaan wij leren omgaan met de zoekmachine van google. Verder leren wij hoe wij de ‘gevonden’ informatie kunnen downloaden, bewaren en afdrukken. Een lesmodule zal volledig toegewijd worden aan internetbankieren. Het gedeelte e-mail is voorzien in een apart lessenmodule.

ROER € 50 (wijnen af te rekenen met de lesgever)

ROER € 75

ROER € 80

Christian Ghewij

Portugal is een land dat op gebied van wijn ook duidelijk al een tijdje in de lift zit. In deze cursus gaan we op ontdekking van noord naar zuid van Dao tot Alentejo. We gaan het zeker hebben over de vinho verdes en over de droge rode wijnen. Maar er wordt natuurlijk ook een groot deel gepraat over de met alcohol versterkte wijnen zoals porto en madeira. Bij iedere les hoort natuurlijk ook een uitgebreide degustatie.

Kunstgeschiedenis voor iedereen reeks 3 Alex De Schutter

19.30 - 21.30 uur

De onderdelen van de pc ontdekken. Vertrouwd raken met de computer en ermee leren werken. ROER € 30

Portugese wijnen Patrick Vandermoortele 5 sessies vanaf vr 15 januari 2010

6 sessies vanaf do 4 februari 2010

14 - 17 uur

Als afsluiter van het seizoen laat Alex De Schutter de droomwereld van Modigliani en Chagall langs­ komen. En gaan we dieper in op dadaïsme of de vlucht uit het reële, surrealisme of de kunst van het onbewuste, van Magritte tot Delvaux, die entartete kunst en de betekenis en invloed van het Bauhaus. € 36 Uitpas /€ 41 55+ / € 42

20 - 22 uur

Welsprekendheid voor iedereen Myschka Mellenbergh

ROER € 24

2 sessies vanaf vr 5 februari 2010

Voetreflexologie

Welsprekendheid kun je leren. Ontdek je moge­lijk­ heden en vergroot je taalvaardigheid. Over­tuigings­ kracht spreekt uit toon en gebaar. Lichaams­taal spreekt boekdelen en een ritmische warme stem klinkt als muziek in de oren. Door te spelen met de taal leer je de werking van klank, ritme en gebaar bewust in te zetten. Door spraak- en luisteroefeningen, rollenspel en zelfonderzoek scholen we ons in de dagelijkse praktijk van het spreken.

Hilde Baele 8 sessies vanaf wo 13 januari 2010

19 - 22 uur

ROER € 20

cc knokke-heist

18

januari - februari 2010

15 - 17.30 uur


Schrijfgroep ‘De Verhalenvissers’

Qigong

Ann Van der Perre - De Troyer

10 sessies vanaf di 23 februari 2010 1e groep 13.45 - 15.15 uur 2e groep 15.30 - 17 uur

Paul Vandecruys

vr 5 februari, 5 maart, 9 april en 7 mei 2010 14 - 18 uur

Heeft u talent om de dingen prettig te verwoorden, om een verhaal te vertellen, een gebeuren poëtisch uit te drukken? Of heeft u gewoon plezier in schrijven? Deze groep komt elke maand samen om de teksten die ze hebben geschreven rondom een van tevoren samen gekozen thema, in groep te bespreken. Dit onder leiding van Ann Van der Perre - De Troyer, zelf schrijfster en literair schrijfdocent. ROER € 24

Eenpansgerechten Katia Cornelis ma 8 februari 2010

19 - 22 uur

Prof. dr. Jean-Paul Van Bendegem is hoogleraar aan het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), directeur van het gelijknamige Centrum en gastprofessor aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksdomein is de filosofie van de wiskunde en de relaties tussen wetenschap, maatschappij en religie. Van Bendegem is lid van de Commissie ter Bevordering, Bevraging en Bewaking van de Relatie tussen Kunst en Wetenschap In zijn boek Tot in der eindigheid (1997) gaat Van Bendegem met logische argumenten een paar klassieke godsbewijzen te lijf en wijst hij het oneindigheidsdenken af. € 6 Uitpas / € 7 55+ / € 8

Vergelijkende natuuropvattingen: ontmoetingen met een filosoof, een dichter en een indiaan Myschka Mellenbergh 3 sessies vanaf ma 22 februari 2010

19.30 - 22 uur

Jean Paul Van Bendegem

Wat betekent voor u ‘natuur’? De beweegreden om onszelf bewust te maken van de manier waarop wij de natuur zien, en tegelijk kennis te maken met mogelijke andere zienswijzen, is het besef dat de manier waarop we naar iets kijken wezenlijk bepalend is voor dat iets. In deze sessies laat Myschka jullie beleven hoe verschillend de natuur zich laat zien, afhankelijk van het perspectief van waaruit wij haar bekijken.

do 18 februari 2010

ROER € 25

Weinig tijd en afwas is hier de formule. ROER € 8 (ingrediënten af te rekenen met de lesgever)

Religie en wetenschap 9.30 - 12 uur

januari - februari 2010

19

cc knokke-heist

Qi is energie en Gong staat voor bewegingen. Deze Chinese bewegingskunst werkt diepgaand in op meridianen (energiebanen) en acupunctuurpunten van het lichaam. Qigong is niet afkomstig uit de gevechtssport maar uit een zeer lange oude studie van de Chinese geneeskunde. Zij bewijst reeds jaren haar sterke werking en wordt in de ons omringende landen door de ziekenfondsen erkend als preventie tegen ziekte. Door middel van gerichte bewegingen van het lichaam heft Qigong de blokkades op daar waar de energie gestagneerd is. Dit bevordert je gezondheid, immuniteit en vitaliteit. Pezen versterken, gewrichten worden soepel zodat energie betere doorstroming krijgt. Fysiek en mentaal kom je in evenwicht. ROER € 80

Tai Chi Paul Vandecruys 10 sessies vanaf vr 26 februari 2010 beginners: 8.45 - 10.15 uur gevorderden: 10.30 - 12 uur

Taiji of Chinees schaduwboxen zijn vanuit de krijgskunst ontstane bewegingen om het lichaam in balans en om spieren en gewrichten soepeler en sterker te maken. Vanuit de zachtheid wordt de innerlijke kracht versterkt, dit allemaal met de juiste


oostkustacademie

ademhaling, beweging, spanning en ontspanning. Het is een zachtmoedig systeem ter bevordering van gezondheid en vitaliteit, een serene geest en heldere gedachten, heel ontspannend gebracht, in een aangename sfeer door docent Paul Vandecruys. Hij volgde zijn opleiding aan de sportuniversiteit van Beijing en vervolmaakt zich nog steeds in bijkomende technieken.

DANS Flamenco voor beginners Ann Wens 9 sessies vanaf vr 8 januari 2010

16 - 17.30 uur

ROER € 80

ROER € 80

Afrikaanse dans

Aromatherapie: de geurige huisapotheek

Bovic en Steve Mavoungou 10 sessies vanaf di 19 januari 2010

Isabelle De Grande 5 sessies vanaf vr 26 februari 2010

karakter en gevoel. Zo zijn er vrolijke en uitbundige ritmes, maar ook droevige ritmes die gaan over pijn, verdriet en leed. Flamenco is meer dan handgeklap en gestamp. Het is een ware kunst, waarachter filosofie en traditie schuilgaan. Kracht en zachtheid wisselen elkaar af in een onvoorwaardelijke schoonheid. Ann Wens is flamencodanseres en danspedagoge en genoot haar opleiding in Spanje.

19.30 - 21 uur

Kennismaken met de Afrikaanse dans, al dansend in de juiste cadans met de juiste bekkenbewegingen. Onze Congolese danser was choreograaf bij het Nationaal Ballet van Congo en danste bij Béjart. Hij wordt begeleid door Bovic die vanuit zijn Congolese roots de leerlingen inwijdt in de Afrikaanse cultuur. Zijn bekwaamheid heeft hij te danken aan zijn jarenlange ervaring als muzikant in verschillende groepen en in theater, als artiest en lesgever. Een zeer uitzonderlijke gelegenheid om echt Afrikaans te leren dansen!

14 - 16 uur

ROER € 100

In een eerste les bespreken we in een notendop het gebruik van etherische oliën, wat zijn etherische oliën, hoe gebruik je ze op een veilige manier, welke zijn de verschillende verdamptoestellen, hoe maak je een massageolie... In de drie daaropvolgende lessen bespreken we allerlei etherische oliën die te gebruiken zijn bij verschillende kwaaltjes of als EHBO, thuis en op reis. ROER € 50 dans

We brengen de basisritmes en- bewegingen van de Flamenco (compas, tacaneos, brazos, posturas, palmas) waarbij we ook overgaan naar diverse stijlen van de dans (alegrias, soleares, siguiryas, sevillanas). De essentie van deze training is de kern van de Flamenco doen vatten, de ‘Flamenco Puro’ en is uiteindelijk individuele expressie. Ann Wens is flamencodanseres en danspedagoge en genoot haar opleiding in Spanje.

Salsa Nadia van Parys 10 sessies vanaf ma 22 februari 2010 beginners: 19 - 20.30 uur halfgevorderden: 20.15 - 21.45 uur

ROER € 72

Flamenco voor halfgevorderden Ann Wens 10 sessies vanaf za 9 januari 2010

10.30 - 12 uur

Flamenco is een kunstvorm die vele ritmes omvat. Al deze ritmes vertegenwoordigen een eigen

cc knokke-heist

20

januari - februari 2010

De basispas van de salsa komt aan bod; in solo én als koppel. Daarmee wordt niet alleen de basis voor


de salsa gelegd, maar ook voor allerlei aanverwante dansstijlen. Met een partner kun je daarmee op de meeste, niet te snelle, salsanummers al lekker dansen. Ook leer je de beginselen van de merengue. ROER € 80

Aquarel schilderen module 2 Christiaan Goethals

Glas in lood

10 sessies vanaf do 7 januari 2010

Leo Crul

19 - 22 uur

Vrij Atelier € 50, De Marge

Argentijnse tango

BEELDEND ATELIER 10 sessies vanaf vr 8 januari 2010

Ann Wens

Tekenen met verschillende materialen voor beginners en gevorderden

10 sessies vanaf do 25 februari 2010 beginners: 19.30 - 21 uur halfgevorderden: 20.30 - 22 uur

Pottendraaien Luc Vanwelden

Ingrid Willems

8 sessies vanaf wo 13 januari 2010

4 sessies vanaf do 7 januari 2010

Vrij atelier € 80

14 - 17 uur

Houtskool - potlood - inkt - pastel - verf / aandacht voor techniek, compositie, vorm en perspectief Vrij Atelier € 20, De Marge

Stillevens met bloemen De Argentijnse tango is een onuitputtelijke bron van creativiteit en samenspel. Alle figuren zijn te herleiden tot enkele basisstappen. Vanuit deze eenvoud begint elke dansles, die toegankelijk is voor iedereen. De lessen zijn gericht naar het aanvoelen van de partner en naar de lichaamstaal. Dit alles op de mooie muziek, die Tango heet.

3 sessies vanaf di 26 januari 2010

Kamiel Goossens 10 sessies vanaf ma 11 januari 2010 do 14 januari 2010

14 - 17 uur

Vrij Atelier € 15, De Marge

Aquarel (of gouache) voor beginners en gevorderden

ROER € 80

Ingrid Willems

TEKEN- EN SCHILDERATELIERS

Aandacht voor techniek, vorm, compositie, perspectief, diepte, kleur, licht en schaduw

voor

beginners

Marines tekenen en schilderen Ingrid Willems 3 sessies vanaf di 5 januari 2010 Vrij Atelier € 15, De Marge

4 sessies vanaf do 4 februari 2010

en

14 - 17 uur

Vrij Atelier € 20, De Marge

Portret: tekenen en schilderen Ingrid Willems

14 - 17 uur

3 sessies vanaf di 23 februari 2010

14 - 17 uur

Vrij Atelier € 15, De Marge

januari - februari 2010

21

cc knokke-heist

19 - 22u

Glasgraveren

Ingrid Willems

Individuele begeleiding gevorderden

14 - 17 uur

Vrij Atelier €110

Vrij Atelier € 80

19 - 22 uur 14 - 17 uur


CREATIEF MET TEXTIEL

JUWELEN

KALLIGRAFIE

Zijdeschilderen

Juwelen ontwerpen: zilversmeedkunst

De benaming ‘kalligrafie’ komt van het Griekse ‘kallos’ (schoon) en ‘grapheim’ (schrijven) en staat al eeuwenlang synoniem voor de kunst van het schoonschrijven, een ambachtelijke vaardigheid. Ann Degeyter, lesgeefster bij Vrij Atelier, is een kalligrafe die zich aangesloten heeft bij WITRUIMTE, een leerschool voor kalligrafie. Ze kreeg haar kal­ ligrafische opleiding voornamelijk bij Yves Leterme en Brody Neuenschwander.

Gabrielle Kleim

oostkustacademie

3 sessies vanaf ma 22 februari 2010

Sofie Vanlancker 14 - 17 uur

Vrij Atelier € 30, De Marge

Sieraden met parels 14 - 17 uur

Vrij Atelier € 24 per reeks, De Marge

Een schaal in vilt vr 15 januari 2010

19 - 22 uur

Vrij Atelier € 80 (zilver niet inbegrepen), De Marge

Patchwork 8 sessies vanaf ma 4 januari 2010

5 sessies vanaf wo 13 januari 2010

Catherine Verdonck 2 sessies vanaf wo 24 februari 2010

19 - 22 uur

An Degeyter 6 sessies vanaf wo 24 februari 2010

14 - 17 uur

Vrij Atelier € 30, De Marge

19.30 - 22 uur

Deze cursus is voor mensen die minimum 1 reeks gevolgd hebben

Zijden sjaal beschilderen en vervormen door droog punchen vr 12 februari 2010

Creatief met kalligrafie: werken aan een eigen project

Vrij Atelier € 60

10 - 16 uur

Vrij Atelier € 60, De Marge

CREATIEF MET PAPIER Vrij Atelier € 15 (parels niet inbegerepen), De Marge

Wenskaarten Raymonde Beirens vrijdag 5 februari 2010 14 - 17 uur Vrij Atelier € 8 per sessie, De Marge

cc knokke-heist

22

januari - februari 2010


UITSTAPPEN

Tour d’amour

De Marollen en het nieuwe Museum René Magritte

do 11 februari 2010

VRT en Luchthaven Zaventem 13 - 18 uur

wo 24 februari 2010

9 - 20.30 uur

Rik Carpentier do 21 januari 2010

7.45 - 19 uur

De surrealistische kunstenaar René Magritte is een van de bekendste Belgische kunstenaars. Hij is vooral bekend als schilder, maar hij was ook tekenaar, beeldhouwer, fotograaf en cineast. Zijn oeuvre was tot voor kort verspreid over verschillende musea, maar er is nu een gloednieuw Magritte-museum waar alle kunstwerken samengebracht zijn. Wie graag dit unieke museum ontdekt kan aansluiten bij een rondleiding van een gids ter plaatse. Maar eerst is er in de voormiddag een interessante wandeling door de Marollen; de wijk met het meest volkse en sociale karakter van Brussel. Typisch voor de Marollen is de vlooienmarkt die elke dag gehouden wordt op het Vossenplein. Deze wandeling loodst u langs deze sfeerrijke markt, maar ook langs talrijke andere bezienswaardigheden en doorloopt tevens een stukje Zavel. In deze chique wijk vormen de antiquairs, luxechocolatiers en charmante bistrootjes de grote aantrekkingspool.

Het is algemeen erkend dat Brugge een romantische stad is, maar wanneer je eens echt wil weten wat Brugge nu precies met liefde en hartstocht te maken, dan is deze ‘tour d’amour’ een echte aanrader. Onze tocht start dicht bij de Lac d’Amour, maar we ontdekken op de wandeling tientallen plaatsen in de stad die verwijzen naar liefde, liefhebben, ik en jij, jij en ik, minnen en beminnen. En we sluiten af met een onvergetelijke koetstocht die je het verleden van Brugge doet herbeleven (facultatief). Valentijn wordt in het romantische Brugge op meer dan één dag gevierd. Ook al is het niet met je liefste, onder vriendinnen is deze ‘tour’ ook bijzonder leuk. ROER € 20 (facultatief: koetstocht € 6)

ROER € 22 Uitpas / € 23 (facultatief: museum € 9)

Wegens het overweldigende succes van vorig jaar, wordt deze uitstap hernomen. In de voormiddag wordt er gedurende de rondleiding in de VRT gebouwen geprobeerd je inzicht te geven in het productieproces van radio en televisie. De nadruk wordt gelegd op de tv- en radio-studio’s met de bijbehorende infrastructuur. Je favoriete programma zal je voortaan met ándere ogen bekijken! In de luchthaven krijgen we van een professionele gids uitleg over het reilen en zeilen ervan. We zien onder meer het indokken van vliegtuigen, het laden en lossen van bagage, maaltijd en drank, de bevoorrading van brandstof en we vernemen hoe een vliegtuig vliegt, hoe de piloot wordt begeleid, hoeveel vluchten onze luchthaven aanbiedt... Aansluitend maken we een busrit van ongeveer één uur op het luchthavendomein; we passeren o.a. Brucargo, de luchthavenbrandweer, de militaire luchthaven Melsbroek, de nieuwe verkeers­toren en het computergestuurde lucht­ verkeersleidingscentrum CANAC. ROER € 35 Uitpas / € 36

januari - februari 2010

23

cc knokke-heist


GASTEN ZORGEN VOOR ONTMOETING EN PRETTIG LEREN

oostkustacademie

Alle activiteiten vinden plaats in Cultuurcentrum Scharpoord tenzij anders vermeld

Neos Knokke-Heist

DERDEN Ontmoetingscentrum De Vierbote Ontmoetingsfuif za 13 februari,za 27maart,za 8 mei, zo 13 juni 2010 14.30 - 17.30 uur

VTB KULTUUR KNOKKE VTB Kultuur Knokke € 5 Uitpas / € 7 info: 050/601 320 dominiek.segaert@skynet.be tickets: aan de deur

Peru - reeks De Wereld Rond Paul Coessens vr 15 januari 2010

20 - 22 uur

‘Machu Picchu’, de verloren Incastad, is adembenemend mooi. Ze behoort tot een van de zeven ‘moderne’ wereldwonderen. Samen met de vele schatten uit de tijd van het grote Incarijk prijkt deze site trots op Peru’s visitekaartje. Slechts weinig mensen weten dat vele grootse culturen voorafgegaan zijn aan dit imposante maar kortstondige imperium.

Iedere woensdag en vrijdag 14 - 18 uur: Kaarten en biljarten Iedere donderdag 14 - 18 uur: Breien Ontmoetingscentrum De Vierbote, De Vrièrestraat 26, 8300 Knokke-Heist vierbote@gmail.com

di 2 februari 2010

Causerie : “Het West-Vlaams” door H. Ryckelaer

Zonta Club Damme 6 de filmavond ten voordele van haar sociale werken di 2 februari 2010

20 uur

kaarten te bekomen via CC Scharpoord of via de leden van ZcD info 0475/352 298 € 16 voor film en receptie

€ 5 (reserveren in de Vierbote)

Zonnerad

Ypsylon Heist iedere 1ste en 3de woensdag v/d maand 14.00 uur

Vind je woordspelletjes leuk en heb je nog wel één dag in de week vrij, dan moet je beslist eens een scrabble-club bezoeken. CM-gebouw, Maes & Boerenboomplein te Heist Info: www.ypsilonheist.be

Patchwork Club De Zeesterren iedere 3de donderdag v/d maand

De lessen worden gegeven onder deskundige leiding van mevr. Doris Vuylsteke en ze gaan door elke 3de donderdag van de maand van september tot juni. Info: mevr. Agnes Bonte 050/608 582

cc knokke-heist

24

januari - februari 2010

Kantklossen elke dinsdag van 19.30 - 21.30 uur info: Annie Vanderschaeghe, T: 050/609 171


INFO EN RESERVATIES Voor alle reservaties voor lezingen, cursussen en uitstappen: Cultuurcentrum Scharpoord Knokke-Heist Meerlaan 32 8300 Knokke-Heist T: 050/630 430 - 050/630 420 (ROER) F: 050/630 429 E: cc.ticket@knokke-heist.be roer@knokke-heist.be www.ccknokke-heist.be

moeten wij jammer genoeg overgaan tot annulatie. De ingeschreven deelnemers worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht. Het inschrijvingsgeld wordt uiteraard integraal terugbetaald. Je kan tot 10 dagen voor de start van de activiteit annuleren. Indien je niet geannuleerd hebt en niet aanwezig bent op de activiteit, blijf je ons het volledige inschrijvingsbedrag schuldig.

Voordelen Uitpas

Voor lezingen en uitstappen van de Oostkust­ academie krijg je korting met de Uitpas. Opleidingscheques

openingsuren balie:

maandag tot vrijdag zaterdag

8.30 tot 12.30 uur 13.30 tot 17.30 uur 10 tot 12.30 uur 14 tot 17 uur

openingsuren balie ROER:

maandag tot vrijdag 8.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur

Voor alle cursussen en creatieve workshops is het mogelijk om met opleidingscheques te betalen. Werknemers die in Vlaanderen of in het Brussels gewest wonen, kunnen gebruik maken van de opleidingscheques van de Vlaamse overheid. Voor elke opleiding die je met opleidingscheques betaalt, past de Vlaamse overheid per cheque de helft bij. Voor meer informatie kan je terecht bij het onthaal van het Cultuurcentrum of bij de VDAB op 0800/30 700 of www.vdab.be/opleidingscheques

Voor de reservaties voor de creatieve workshops Vrij Atelier moet je in De Marge zijn

vzw Vrij Atelier E. Verheyestraat 16 8300 Knokke-Heist T: 050/630 810 – F: 050/630 811 E: vrijatelier@knokke-heist.be www.ccknokke-heist.be openingsuren balie Vrij Atelier

maandag tot vrijdag 8.30 tot 12 uur 13.30 tot 17.30 uur

Verkoop Voor alle activiteiten is het verplicht om vooraf in te schrijven. Je betaling dient binnen de 10 werk­ dagen in ons bezit te zijn, zoniet vervalt de reser­ vatie. Als de activiteit volzet is, plaatsen wij je op een wachtlijst. Wanneer voor een bepaalde activiteit te weinig mensen zijn ingeschreven,

januari - februari 2010

25

cc knokke-heist


Horizon 8300 Knokke-Heist, vandaag en morgen zo 25 oktober 2009 - zo 10 januari 2010 10 - 19 uur

een utopisch toekomstbeeld van Knokke-Heist als luxe-metropool en eiland van exclusiviteit na een denkbeeldige overstroming. Nog op hetzelfde moment zal de kunstenaar ingrepen uitvoeren in de gemeente Knokke-Heist en toont Nick Ervinck enkel surrealistische prints van hoe een Knokke-Heist er zou uitzien moesten architecten niet geremd worden door zwaartekracht, geld en functionele noodzaak.

Tentoonstelling Vrij Atelier / deKunstAcademie za 6 februari - do 18 februari 2010

Jaarlijks overzicht met het werk van leerlingen en cursisten. doorlopend open gratis

SEAS - Scharpoord Experimental Art Space Scharpoord

Julie Landrieu © Nick Ervinck

tentoonstellingen

januari - februari 2010 10 - 19 uur

Onze gemeente zal de komende jaren bouwen aan de toekomst. Letterlijk. Verschillende steden­ bouwkundige plannen liggen klaar ter uitvoering. Knokke-Heist zal er straks anders, mooier, nog meer Knokke-Heist uitzien. Een nieuw Casino, een nieuw ziekenhuis, project Duinenwater, een nieuwe stationsomgeving in Heist, een nieuw Maes- en Boerenboomplein, plannen voor Ramskapelle, een uitbreiding en herdenken van het Zwin... en nog zoveel meer. Stuk voor stuk wervende plannen waarin hoogstaande architectuur en ruimtelijke ordening hand in hand gaan. Aan de hand van maquettes, plannen en filmpjes brengen de beroemde architecten zoals Zaha Hadid, Jacob en Macfarlane, West 8 en Buro II hun toekomstige plannen in beeld. Gelijktijdig met deze tentoonstelling laten vier hedendaagse kunstenaars zich inspireren door de architectuur in Knokke-Heist. De kunstenaar Bart Stolle biedt aan alle inwoners van KnokkeHeist een digitaal panorama van de gemeente aan. FLC (vrije associatie van ontwerpers) schept

Scharpoordgalerij André Woussen januari 2010

10 - 19 uur

Theresia Van Roose februari 2010

cc knokke-heist

26

januari - februari 2010

10 - 19 uur


JEUGD Kleuterateljee creatieve ­k leuteractiviteiten

Voor elke leeftijd is er een ruim en gevarieerd aanbod, volgende toffe stages komen alvast aan bod: Sporten in de jungle, Circusplaneet, Het paard Amika, So you think you can dance en nog veel meer...

De Speelpleinen vanaf 2,5 jaar (en zindelijk) tot 12 jaar

Elke woensdag en zaterdagnamiddag 14 - 17 uur (niet tijdens schoolvakanties) Jeugd en kunstencentrum De Marge Samen met enthousiaste kleuterleidsters wordt er gewerkt met leuke thema’s, zoals: De tocht van de 3 koningen, Sticker en stempelplezier, Kleuterdansnamiddag, Balspelletjes... Inlichtingen: Vzw Vrij Atelier, tel: 050/630 810 € 5 (drankje inbegrepen)

JEUGDVAKANTIES KNOKKE-HEIST jeugd

Krokusvakantie van maandag 14 februari tot vrijdag 19 februari

Vakantieplus vanaf 3 jaar tot 16 jaar

Sportieve, creatieve en muzikale groepsactiviteiten onder begeleiding van getrainde monitoren. kinderen worden ingedeeld in leeftijdsgroepen en leren spelenderwijs het groepsgevoel kennen. Activiteiten lopen van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, opvangmogelijkheden vanaf 7.45 uur tot 18.15 uur. Locaties: Knokke (’T Fosgebouw en De Blekker), Heist (De Korenbloem) € 1 per kind per dagdeel (opvang is gratis)

Nieuw: online inschrijven is vanaf 20 januari mogelijk, meer informatie hieromtrent is terug te vinden in de jeugd­vakantiebrochure Krokus 2010. Deze is te ver­krijgen in De Marge en het Cultuurcentrum. Je kan ze ook downloaden via: www.jeugdknokke-heist.be.

Kerstboomverbranding zo 10 januari 2010

14 - 17.30 uur

Inschrijvingen vanaf woensdag 20 januari 2010 in De Marge of het Cultuurcentrum. Sportieve en creatieve weekstages, Toppers en Stages op maat onder deskundige begeleiding.

januari - februari 2010

27

cc knokke-heist

De Jeugdraad houdt naar jaarlijkse traditie een kerstboomverbranding aan het Rubensplein te Knokke-Heist. Dit in een heel gezellige sfeer met diverse eet- en drankstandjes. (Kerstboom­verbranding enkel bij gunstige weers­ omstandigheden)

Concertbus

De Concertbus is een organisatie van het Gemeentebestuur Knokke-Heist en brengt de jongeren onder begeleiding naar het concert van hun dromen! De concertbus is reeds twee maal vanuit Knokke-Heist uitgerukt naar een megamuziek event in het Sportpaleis. Binnenkort zal de Concertbus terug koers zetten naar een volgend concert, suggesties zijn steeds welkom en mogen worden gericht aan Jeugdcultuur (jeugd@knokke-heist.be - 050/630 800). Hou wel rekening met minimum 2 maanden voor­ bereiding (tickets bestellen, promotie, afspraken, inschrijvingen, enz...). Meer info hieromtrent kan je steeds vinden op onze website: www.jeugdknokke-heist.be of op onze Netlog (Jeugdteam_KnokkeHeist) en Facebook (Jeugdcultuur Knokke-Heist) profielpagina.

Alle informatie: Jeugd en kunstencentrum De Marge, Edward Verheyestraat 16, 050/630 800, jeugd@knokke-heist.be www.jeugdknokke-heist.be


DEKUNSTACADEMIE

Poëziefeest

Bibbabbel met Claude van de Berge en Arlette Walgraef over ‘IJslandse poëzie’

wo 27 januari 2010

zo 7 februari 2010

zo 7 februari 2010

BIBLIOTHEEK

Op woensdag 27 januari start het poëziefeest. Dit is een initiatief van de Bibliotheek, het Cultuurcentrum en de Marnixring De Blinckaert. Het startschot wordt gegeven met de prijsuitreiking van De Blinckaert Jeugdpoëziewedstrijd. De wedstrijd wordt georganiseerd voor jongeren van het vijfde leerjaar tot en met het tweede middelbaar. Het thema is ‘raar is leuk’. Op woensdagavond 27 januari om 19.00 uur worden de winnende gedichten voorgedragen in het Cultuurcentrum in gezelschap van Frank Degruyter en de Gizonband. Gratis

Gedichtendag

Bibliotheek Scharpoord & deKunstAcademie

do 28 januari 2010

Donderdag 28 januari is het Gedichtendag overal in Vlaanderen en Nederland. Bibliotheek Scharpoord zal de hele dag lang gedichten in de kijker zetten met diverse activiteiten. Bezoekers krijgen elk een exclusief poëtisch geschenk en kunnen genieten van een gedekte poëzietafel. Speciaal voor gedichtendag exposeren 4 leden van de gekende familie Boudens, kalligrafen en letterkappers. Kristoffel Boudens geeft een demonstratie. De tentoonstelling ‘Letterschatten’ loopt tot 28 februari 2010.

10 - 12 uur

Claude van de Berghe schrijft tijdloze poëzie. Ziel, kosmos en oneindigheid zijn sleutelbegrippen in zijn poëtisch oeuvre. Hij verbleef herhaaldelijk in IJsland. Het zilveren landschap speelt de hoofdrol in zijn vorige bundels ‘IJsland en Asland’. Claude van de Berghe leest voor uit eigen werk. De eigen toon, de rust en de zeldzame diepgang van deze gedichten bezorgen ons een ongewone poëtische ervaring. De zang en muziek, beïnvloed door de noordelijke muzikale tradities, wordt gebracht door zijn echtgenote Arlette Walgraef. Sfeervolle natuurfoto’s worden geprojecteerd. Ze zijn van intense schoonheid. Zij vormen als het ware de visuele echo van het onuitsprekelijke. Recensent Jooris Vanhulle praat met auteur en fotografe in het kader van de poëziemaand. in samenwerking met Markant Knokke-Heist. reservatie gewenst voor 1 februari 2010. tel.: 050/630 400 of e-mail: bibliotheek@knokke-heist.be Gratis inclusief drankje

Gratis tijdens de openingsuren van Bibliotheek Scharpoord.

cc knokke-heist

28

januari - februari 2010

Gitaardag

www.dekunstacademie.be

17.30 uur


colofon vu: Maxim Willems, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist directie: Pedro Oosterlynck beeld- en redactiecoรถrdinatie: Jan Forrier redactie: Gwendolien Sabbe, Maickel Roeters, Mieke Deweerdt, Christophe Dejaeger, Myriam De Krock, Ludwien Casier, Rudy Van der Cruyssen en Maureen Vermeersch druk: Van Hoestenberghe n.v. grafiek: zap all people ::: www.zap.be oplage: 28.000 ex website: www.ccknokke-heist.be


Cultuurcentrum Knokke-Heist vzw Meerlaan 32 B-8300 Knokke-Heist tel.: +32 (0)50/630 430 fax: +32 (0)50/630 429 e-mail: cc.ticket@knokke-heist.be website: www.ccknokke-heist.be

cc knokke-heist - utkrant winter 2009  

uitkrant winter 2009 cc knokke-heist. More info: http://www.zap.be