Page 1

2012 2013 Regio noordwest Brussel Jette, Ganshoren, Koekelberg, Laken en Sint-Agatha-Berchem


Wat vind je in deze brochure? VOORWOORD

Hoe gebruik je deze brochure als lesgever? 3

NEDERLANDS OEFENEN: HET HELE JAAR DOOR 4

Lestip: welk vrijetijdstype ben jij?

BIJT IN BRUSSEL DAG 13 DECEMBER 2012

Praktische informatie voor lesgevers Lestip: zoek een leuke activiteit voor mij! Overzicht van activiteiten Organiserende gemeenschapscentra  GC De Kroon  GC De Zeyp  GC Essegem

WERKBLAD MET PLAN

5 8 9 10 16 18 28 36 23

scheur dit eruit! ONZE PARTNERS

2 | bijt

46

Stimuleer je studenten om in de vrije tijd deel te nemen aan activiteiten in het Nederlands!

Werk in de klas rond vrije tijd in het Nederlands: in het eerste deel van dit boekje vind je daarvoor een lestip en informatie. Neem deel aan de Bijt in Brussel Dag: gebruik daarvoor de lestip en het overzicht van de activiteiten in het tweede deel van de brochure. Middenin het boekje zit een kleine katern waarop cursisten hun top 3 kunnen schrijven. Cursisten geven het ingevulde blad af aan hun lesgever. De lesgever gebruikt het om zijn of haar cursisten online in te schrijven en duidt de definitieve keuze aan. Daarna krijgt de cursist het blad terug zodat het kan dienen als geheugensteuntje.


Voorwoord Beste cursist WELKOM BIJ BIJT IN BRUSSEL 2012/2013

Wil je graag Nederlands oefenen? Sporten, dansen, koken, muziek maken of toneel spelen: in Brussel kan het allemaal ook in het Nederlands. In elke gemeente is er een gemeenschapscentrum dat allerlei activiteiten organiseert. En Brussel telt massa’s muziekscholen, sportclubs, bibliotheken, culturele en andere organisaties waar je welkom bent. Kies dus een hobby die je zelf leuk vindt, zoek een Nederlandstalige club of organisatie en oefen Nederlands op een plezante manier.

Je kan je daarna meteen inschrijven voor een cursus die later start. Zo kan je een nieuwe hobby leren, Nederlandstalige Brusselaars ontmoeten én je Nederlands het hele jaar door oefenen. Maak er een leuk Bijt in Brussel-jaar van! Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke kansen en Brussel

Op de Bijt in Brussel Dag kan je het eens proberen. Je leert het gemeenschapscentrum in je buurt kennen en je kan deelnemen aan één workshop.

3 | bijt


Nederlands oefenen: het hele jaar door!


Inleiding Zoeken je cursisten extra oefenkansen Nederlands? Er zijn heel wat mogelijkheden in Brussel! Werk in de klas rond vrije tijd. Gebruik daarvoor onze lestip. Op onze website vind je meer lestips om ook met de Talent Mix en de Bijt in Brussel Kalender aan de slag te gaan. Doe een activiteit samen met je klas! Nederlands oefenen kan heel het jaar door, niet enkel op de Bijt in Brussel Dag. Wil je ergens in het jaar met je klas deelnemen aan een activiteit in het Nederlands? Dat kan! Stuur een mail naar bijtinbrussel@huisnederlandsbrussel.be en we be­ kijk­ en samen de interessante activiteiten in je lesregio. Wil je een cursist doorverwijzen naar een ander initiatief? Surf naar www.huisnederlandsbrussel.be/nederlandsoefenen voor een overzicht.

Lestip: welk vrijetijdstype ben jij? Doel van deze oefening De cursisten beantwoorden in een enquête vragen over vrije tijd en ontdekken zo welk type ze zijn.

Lesverloop  Overloop samen met je cursisten de vragen.  De cursisten kunnen de enquête individueel invullen of per twee werken en elkaar interviewen.  Daarna kan je de cursisten op het bord indelen op basis van de interessegebieden die met de verschillende types overeenkomen (creativiteit, sport, musea, wandelingen, film, theater en muziek).  Bij de nabespreking kan de hele groep proberen te raden tot welk type iedereen behoort.

5 | bijt


ENQUÊTE: WELK VRIJETIJDSTYPE BEN JIJ? Als ik een beetje tijd heb, dan … A ben ik graag met mijn handen bezig: tekenen, een taart bakken, naaien … B maak ik graag een lange wandeling. C ga ik lopen, fietsen of zwemmen. D bezoek ik een kerk of een museum in de buurt. E ga ik naar de film of kijk ik naar een dvd.

Een perfecte zondag is voor mij … A alleen of met mijn kinderen knutselen, dan samen koekjes bakken en ‘s avonds een nieuw rece pt proberen. B met een groep vrienden een buurt of een stad leren kennen: wandelen, naar de huizen kijke n, iets drinken, misschien iets gaan eten ... C met vrienden gaan dansen, voetballen, joggen … als het maar sportief is! D eindelijk eens naar het Museum voor Schone Kunsten gaan. E naar een muziekconcert gaan. 6 | bijt

Een hobby moet vo or mij … A iets creatiefs zijn: ik wil graag ze lf mijn kleren maken, of leren koke n, of kaarsen leren maken … B een cursus zijn waarbij ik veel buite n kom en iets van Brussel kan zie n. C iets sportiefs zij n: als ik maar kan be wegen. D iets cultureels zijn: ik hou van gesc hiedenis en wil weten hoe het vroe ger was. E iets met muziek , theater of film te m aken hebben. Als ik veel tijd en geld had, dan zou ik … A leren pottenbakken of naaien of schilderen of … B Brussel met een gids bezoeken. C leren skiën of fietsen of klimmen of … D alle musea van Brussel bezoeken. E iedere maand naar een muziekconcert gaan.


Mijn familie of beste vrienden omschrijven me als … A handig en origineel B een echte stadsmens C een sportief type D iemand die houdt van geschiedenis E een film- en theaterfan

En… wat is je score? VOORAL A Jij bent iemand die heel graag met de handen werkt. Knutselen, tekenen, schilderen, koken, naaien … je vindt het allemaal leuk. In Brussel zijn er veel organisaties die creatieve workshops geven. In de Talent Mix vind je een mooi overzicht.

VOORAL B Jij houdt van Brussel en wil je stad graag beter leren kennen. Dan heb je geluk: in Brussel zijn er veel organisaties die originele wandelingen aanbieden. Je zal een kant van Brussel zien die je nog niet kende.

VOORAL C Als jij kan bewegen, ben je gelukkig. Brussel kent heel wat Nederlandstalige sportclubs waar je kan lopen,

zwemmen, badmintonnen, dansen … Zoek een sport of een sportclub in de Sportgids van de VGC.

VOORAL D Jij gaat dolgraag naar musea en leert graag bij. Een overzicht van de Brusselse musea vind je op www.brusselsmuseums.be

VOORAL E Jij wil geen enkele film missen, houdt van theater, festivals, evenementen en luistert graag naar muziek. Wist je dat dit ook in het Nederlands kan? In Brussel zijn de meeste films ondertiteld in het Nederlands, er zijn ook veel Nederlandstalige cultuurhuizen. En via www.uitinbrussel.be kan je activiteiten opzoeken. 7 | bijt


Bijt in Brussel Dag 13 december 2012 Regio noordwest !


Praktische informatie voor lesgevers Bijt in Brussel Dag 13 december 2012 Voor wie? Heb je op je lesplaats een brochure gevonden voor de Bijt in Brussel Dag van 13 december 2012? Dan kan je je cursisten motiveren om deel te nemen! Deze Bijt in Brussel Dag is er speciaal voor de regio noordwest. Cursisten die les volgen in Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Meise, Grimbergen en Laken kunnen deelnemen. Heb je in je school geen brochure ontvangen? Geen nood, waarschijnlijk valt je school buiten deze regio. Dan kan je deelnemen aan de Bijt in Brussel Dagen in maart 2013.

Hoe inschrijven? Alleen lesgevers kunnen cursisten inschrijven. In november ontvang je via e-mail een inlognaam waarmee je cursisten kan inschrijven. Vergeet niet om vooraf een top 3 van activiteiten aan je cursisten te vragen. Gebruik hiervoor de werkblaadjes midden

in deze brochure. Je kan het werkblad met de definitieve keuze daarna teruggeven aan je cursisten.

Hoe aanmelden op de dag zelf? Aan het onthaal van het gemeenschapscentrum zal een lijst met deelnemende cursisten liggen. Alle deelnemers krijgen een sticker met hun taalniveau en de activiteit waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Voor de workshops van start gaan, volgen ze een rondleiding, quiz of presentatie als kennismaking met het gemeenschapscentrum (GC).

Vragen of problemen? Contacteer ons: bijtinbrussel@huisnederlandsbrussel.be of www.huisnederlandsbrussel.be Op de Bijt in Brussel Dag kan je in dringende gevallen de organisatoren bellen. Huis van het Nederlands Brussel: 0497 555 788 UiTinBrussel: 0498 815 555 9 | bijt


Hoe verloopt de Dag?

Lestip: zoek een leuke activiteit voor mij!

PROGRAMMA

Doel van deze oefening

 Onthaal in GC Essegem (Jette), GC De Zeyp (Gans­horen) of de bibliotheek van Sint-AgathaBerchem

De cursisten laten kennismaken met het aanbod aan activiteiten op de Bijt in Brussel Dag

 Quiz, presentatie of rondleiding  Groepsindeling per workshop  Deelname aan de workshop  Einde van de workshop

ONTHAAL

EINDE

ochtendgroepen

9.15 - 9.30 u.

12 u.

namiddaggroepen

13.15 - 13.30 u.

16 u.

avondgroepen

18.15 - 18.30 u.

21 u.

10 | bijt

Lesverloop De cursisten krijgen per 2 of 3 een beschrijving van een personage. Elke cursist zoekt individueel een activiteit in de brochure die het best bij dit personage past. Elk personage wordt daarna besproken. Per personage, leest een cursist de persoonsbeschrijving voor en worden de keuzes vergeleken. Als ze niet dezelfde activiteit gekozen hebben, proberen de cursisten elkaar te overtuigen waarom een bepaalde activiteit meer geschikt zou zijn dan een andere. Daarna stellen de cursisten voor zichzelf een top 3 samen van activiteiten waaraan zijzelf op de Bijt in Brussel Dag willen deelnemen.


 Dit is FLORENCE.

PERSOONSBESCHRIJVINGEN

 Florence is geboren in België. Zij is 22 jaar.

 Zij woont in Jette.  Florence is alleen, ze heeft geen partner.  Zij houdt van politiek, actualiteit, natuur, boeken lezen en architectuur.

 Florence volgt nog maar 2 maanden les Nederlands.

de perfecte workshop is:

11 | bijt


 Dit is EMRE.  Emre is geboren in Turkije. Hij is 32 jaar.  Hij woont in Ganshoren, al 5 jaar.  Emre woont samen en is niet getrouwd.  Hij houdt van sport, film kijken, koken en lekker eten.

 Emre spreekt goed Engels, Duits en Turks.  Hij volgt al een half jaar Nederlandse les.

de perfecte workshop is:

12 | bijt


 Dit is UMBERTO.  Umberto is geboren in Italië. Hij is 48 jaar.  Umberto woont in Sint-Jans-Molenbeek, al 42 jaar.

 Hij is gescheiden en heeft 3 dochters van 28, 27 en 22 jaar.

 Hij houdt van voetbal, op café gaan, mooie vrouwen en snelle auto’s.

 Umberto begrijpt goed Nederlands, maar hij durft het niet goed te spreken.

hop is:

de perfecte works

13 | bijt


 Dit is JÉRÔME.  Jérôme is geboren in Congo. Hij is 25 jaar.  Jérôme woont in Koekelberg, al 12 jaar.  Hij is alleen, hij heeft geen kinderen.  Hij houdt van basketbal, internet en djembé.  Jérôme volgt nog maar 1 maand

Nederlandse les en begrijpt nog niet zo veel.

de perfecte workshop is:

14 | bijt


 Dit is CARMEN.  Carmen is geboren in Colombia. Zij is 44 jaar.

 Zij woont in Meise, al 20 jaar.  Carmen heeft een Vlaamse man, ze heeft 2 kinderen van 15 en 12 jaar.

 Zij houdt van de zon, het strand en op reis gaan.

 Carmen spreekt heel goed Nederlands.  Zij spreekt elke dag Nederlands met haar man en kinderen.

de perfecte workshop is:

15 | bijt


Overzicht van activiteiten GC De Kroon: in de bibliotheek van Sint-Agatha-Berchem, Kerkstraat 131, 1082 Sint-Agatha-Berchem ACTIVITEIT

Aerocombo Wandel de Lintermansroute Aerocombo Wandel de Lintermansroute

TAALICOON

VERZAMELEN OM...

P.

9.15 u. 9.15 u. 13.15 u. 13.15 u.

21 21 22 22

VERZAMELEN OM...

P.

9.15 u. 9.15 u. 9.15 u. 9.15 u. 13.15 u. 13.15 u. 13.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u.

31 31 32 32 33 33 33 34 34 34 35 35

GC De Zeyp, Van Overbekelaan 164, 1083 Ganshoren ACTIVITEIT

Badminton (Beter) leren fietsen Tai Chi Zing mee met Jan! K (Beter) leren fietsen Tai Chi Zing mee met Jan! K Zumba Badminton Concert K Exotisch koken Braziliaanse Jiu Jitsu 16 | bijt

TAALICOON


GC Essegem, Leopold I-straat 329, 1090 Jette ACTIVITEIT

Zumba Loop je fit Salsa Djembé Babbelut Koken op z’n Belgisch Ontdek je stem Wafels in de bibliotheek Loop je fit Djembé Koken op z’n Belgisch Zumba K Loop je fit Salsa Bodydance Djembé Koken op z’n Belgisch Ontdek je stem Cabaret: Brokstukken K K

TAALICOON

Je kan met je hele klas deelnemen aan workshops waarbij maximum 5 cursisten uit dezelfde klas in.

K

VERZAMELEN OM...

P.

9.15 u. 9.15 u. 9.15 u. 9.15 u. 9.15 u. 9.15 u. 9.15 u. 9.15 u. 13.15 u. 13.15 u. 13.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u. 18.15 u.

39 39 39 40 40 41 41 41 42 42 42 43 43 43 44 44 44 45 45

vermeld staat. Bij de overige workshops schrijf je 17 | bijt


GC DE KROO


Opgelet: we verzamelen om 9.15 of 13.15 u. in de bibliotheek, vlak naast GC De Kroon. GC De Kroon wordt momenteel gerenoveerd. De nieuwe Kroon opent terug in januari 2013. adres bibliotheek Kerkstraat 131 1082 Sint-Agatha-Berchem bereikbaarheid tram 19 of 82 (halte Schweitzerplein) bus 20 (halte Vandendriesch) of bus 84 (halte Maricollen/Braille

Wat vind je allemaal in GC De Kroon? Interessante cursussen voor jou! De Kroon is het Nederlandstalige gemeen­ schaps­ centrum van Sint-Agatha-Berchem. Elk seizoen presenteert De Kroon nieuwe cursussen. Voor jong en oud, sportieve en muzikale cursussen. Zo kan je onder andere yoga, aero-combo en seniorengym volgen.

5 en 12 jaar creatieve kunstweken volgen. Tijdens het schooljaar is er dance en kleuterturnen.

Culturele activiteiten De Kroon organiseert concerten van verschillende genres, vooral klassieke concerten en festivals zoals het jaarlijks straattheaterfestival ‘Visueel Festival Visuel’. Taal In De Kroon kan je lessen Nederlands volgen. Voor meer informatie ga je naar het Huis van het Nederlands Brussel. Krooncafé Na of voor de voorstellingen kan je afspreken in het Krooncafé. Het café heeft een gezellig terras. Het café is samen met De Kroon terug open vanaf januari 2013.

Contacteer ons! GC De Kroon, J.B Vandendrieschstraat 19, 1082 Sint-Agatha-Berchem

dekroon@vgc.be, 02 482 00 10, http://dekroon.vgc.be

Activiteiten voor kinderen Tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen tussen 19 | bijt


Activiteiten VOORMIDDAG

NAMIDDAG

1. Aerocombo

1. Aerocombo

2. Wandel de Lintermans route

2. Wandel de Lintermans route

20 | bijt


VOORMIDDAG AEROCOMBO

WANDEL DE LINTERMANS ROUTE

In deze les worden Aerobic en Tone Up gecombineerd. Je oefent zowel je conditie als je spieren. Ideaal als je niet veel tijd hebt om te sporten en toch je conditie wil verbeteren.

Trek je wandelschoenen aan en leer de natuur en cultuur rond De Kroon kennen. Deze wandeling met een gids toont dat Brussel rijk is aan mooie stukjes natuur.

Organisatie: GC De Kroon Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. aan de bibliotheek

Organisatie: GC De Kroon Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. aan de bibliotheek

21 | bijt


NAMIDDAG AEROCOMBO

WANDEL DE LI NTERMANS ROUTE

In deze les worden Aerobic en Tone Up gecombineerd. Je oefent zowel je conditie als je spieren. Ideaal als je niet veel tijd hebt om te sporten en toch je conditie wil verbeteren.

Trek je wandelschoenen aan en leer de natuur en cultuur rond De Kroon kennen. Deze wandeling met een gids toont dat Brussel rijk is aan mooie stukjes natuur.

Organisatie: GC De Kroon Hoe laat? Afspraak om 13.15 u. aan de bibliotheek

Organisatie: GC De Kroon Hoe laat? Afspraak om 13.15 u. aan de bibliotheek

22 | bijt


scheguirna’s

a deze p oekje b uit het e Bijt d n a en pl ssel u r in B Dag

Wedstrijd! Doe mee met je klas! Stuur voor 20 december  een creatief opstel  een grappige video  een originele foto

13 december 2012

over de Bijt in Brussel Dag naar bijtinbrussel@huisnederlandsbrussel.be en win een van de vele prijzen voor de hele klas! Opgelet: per klas maximum 1 opstel, 1 video en 1 foto. Inzendingen gebeuren via de lesgever.


Plannetje Locaties: GC Essegem Leopold I-straat 329 1090 Jette

R0

GC De Zeyp Van Overbekelaan 164 1083 Ganshoren GC De Kroon Bibliotheek Sint-Agatha-Berchem Kerkstraat 131 1082 Sint-Agatha-Berchem

Kon ing Albe rtl aa n

Ke

B Schweitzer T

SINT-AGATHA Maricollen B

M METRO T TRAM

GC De Kroon

Ge nt se st ee nw eg

B BUS

Lo


R0 aan erl oop Str De uba Ho

an

GC De Zeyp De

T

Charles Woest elaan

KOEKELBERG

n aa al ic lg Be

n aa iel w e ett M

rla ye e Na de et Sm

Woeste

GANSHOREN

A- BERCHEM

is ou

Koninklijk Domein Van Laken

B Nereus

ei ze rK ar el la an

eg

We r e l dte nto o n stellingslaan

B

Lowet

LAKEN

Le op ol d

II la an

Simonis M

JETTE

GC Essegem B Rechtschapenheid

M Pannenhuis

an la st e lfe be Ju

Pi ca rd st ra at


Info voor de lesgever Op dit blad schrijft elke cursist zijn of haar top 3. Daarna geven alle cursisten het ingevulde blad aan jou. Eenmaal je hen online hebt ingeschreven, kan je de definitieve keuze op dit blad invullen en het aan de cursist teruggeven.

Ik doe mee aan de Bijt in Brussel Dag op 13 december! (in te vullen door de cursist) Naam: Workshop keuze 1: voormiddag / namiddag / avond Workshop keuze 2: voormiddag / namiddag / avond Workshop keuze 3: voormiddag / namiddag / avond Ik schrijf me in, dus ik doe ook mee! Handtekening cursist:

Je bent ingeschreven voor de workshop (in te vullen door de lesgever)

Op 13 december kom je om 9.15 u. / 13.15 u. / 18.15 u. naar GC Essegem / GC De Zeyp / de bibliotheek van Sint-Agatha-Berchem


PATATI PATATA BRUSSEL  Patati Patata is voor iedereen (+18) die al wat Nederlands kan praten. Via de zoekmotor kan je iemand zoeken om samen Nederlands te oefenen.Elke maand kan je op een Patati-activiteit netwerken met Nederlandstalige en anderstalige Patati’s om samen talen te oefenen.

CULTUUR

M

eer om je ideeën ds te lan Neder n? oefene

 Volg een workshop of een (sport)cursus in het Nederlands of ga naar een film, theater of concert in een Nederlandstalig Gemeenschapscentrum in je buurt.  Kijk op www.uitinbrussel.be voor de Brusselse culturele kalender.

LECTUUR  De krant Wablieft is geschreven in duidelijk Nederlands.  Taalblad.be is een nieuwssite voor wie Nederlands leert. Je vindt er ook een grammaticagids, oefe­ ningen en luistermateriaal.

www.huisnederlandsbrussel.be/nederlandsoefenen 27 | bijt


GC DE ZEYP


Opgelet: we verzamelen om 9.15, 13.15 of 18.15 u. in GC De Zeyp. adres Van Overbekelaan 164 1083 Ganshoren bereikbaarheid bus 84 of 87 (halte Nereus of Lowet)

Wat vind je allemaal in GC De Zeyp? Interessante cursussen voor jou! De Zeyp is het Nederlandstalige gemeenschaps­ centrum van Ganshoren. In De Zeyp zijn er kookateliers voor anderstaligen, kan je onder andere yoga en zumba volgen en kan je je ook inschrijven voor praktische cursussen, zoals het leren werken met een computer. Activiteiten voor kinderen Tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar creatieve kunstweken volgen. Tijdens het schooljaar zijn er theaterworkshops en is er kleuterturnen.

Culturele activiteiten De Zeyp organiseert o.a. Theater: familievoorstellingen en theater voor volwassenen Concerten van verschillende genres: jazz, concert home, klassieke concerten … Festivals: het jaarlijkse Plazey Festival, het kunsten­ festival Diep in het Bos … Literatuur: leeskring ‘Wilde Inkt’ en bespreking ‘Op de koffie’ Taal In De Zeyp kan je lessen Nederlands volgen. Voor meer informatie ga je naar het Huis van het Nederlands Brussel. Ontmoeting De Zeyp is een plek waar verenigingen en individuen elkaar ontmoeten, zo is er elk jaar een ontbijt met de buren.

Contacteer ons! GC De Zeyp, Van Overbekelaan 164 1083 Ganshoren

info@dezeyp.be, 02 422 00 11, www.dezeyp.be 29 | bijt


Activiteiten VOORMIDDAG

AVOND

1. Badminton

1. Zumba

2. (Beter) leren fietsen

2. Badminton

3. Tai Chi

3. Concert K

4. Zing mee met Jan! K

4. Exotisch koken 5. Braziliaanse Jiu Jitsu

NAMIDDAG 1. (Beter) leren fietsen 2. Tai Chi 3. Zing mee met Jan! K

Je kan met je hele klas deelnemen aan workshops waarbij K vermeld staat. Bij de overige workshops schrijf je maximum 5 cursisten uit dezelfde klas in. 30 | bijt


VOORMIDDAG BADM I NTON

(BETER) LEREN FI ETSEN

Hou je van bewegen, lopen en een beetje competitie? Dan is badminton iets voor jou. Een instructeur leert je hoe je de rackets en shuttles moet gebruiken.

Kan je nog niet fietsen? Of wil je nog wat oefenen? Tijdens deze sessie leer je van de fietsmeester hoe het moet.

Organisatie: VGC Sportdienst Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC De Zeyp

Organisatie: VGC Sportdienst Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC De Zeyp

31 | bijt


TAI CH I

ZI NG MEE MET JAN!

Tai Chi is een Chinese vechtkunst. Je oefent vaste bewegingen. Tai Chi heeft een eigen filosofie: je brengt je lichaam in balans.

Jan leert je allerlei Nederlandstalige liedjes. Liedjes met een lach en een traan uit het Nederlandstalige liedjesrepertoire.

Organisatie: VGC Sportdienst Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC De Zeyp

Organisatie: GC De Zeyp Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC De Zeyp

32 | bijt

K


NAMIDDAG (BETER) LEREN FI ETSEN

TAI CH I Tai Chi is een Chinese vechtkunst. Je oefent vaste bewegingen. Tai Chi heeft een eigen filosofie: je brengt je lichaam in balans. Organisatie: VGC Sportdienst Hoe laat? Afspraak om 13 u. in GC De Zeyp

ZI NG MEE MET JAN!

K

Jan leert je allerlei Nederlandstalige liedjes. Liedjes met een lach en een traan uit het Nederlandstalige liedjesrepertoire. Kan je nog niet fietsen? Of wil je nog wat oefenen? Tijdens deze sessie leer je van de fietsmeester hoe het moet.

Organisatie: GC De Zeyp Hoe laat? Afspraak om 13.15 u. in GC De Zeyp

Organisatie: VGC Sportdienst Hoe laat? Afspraak om 13.15 u. in GC De Zeyp

33 | bijt


AVOND ZUMBA

BADM I NTON Hou je van bewegen, lopen en een beetje competitie? Dan is badminton iets voor jou. Een instructeur leert je hoe je de rackets en shuttles moet gebruiken. Organisatie: VGC Sportdienst Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC De Zeyp

CONCERT

Zumba is een mix van fitness en dans. De bewegingen komen uit de salsa, cumbia, samba, merengue, flamenco en andere Latijns-Amerikaanse dansen. Je beweegt in groep op heel plezante muziek. Organisatie: GC De Zeyp Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC De Zeyp

34 | bijt

K

Hoe klinkt Frans chanson in het Nederlands? Een zangeres en een pianist brengen romantische, vrolijke en treurige liedjes. Organisatie: GC De Zeyp Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC De Zeyp


EXOTI SCH KOKEN

BRAZI LIAANSE J I U J ITSU

Zelf koken en ondertussen je Nederlands oefenen. We maken een maaltijd met ingrediĂŤnten uit de vier windstreken, waarna we samen gezellig en ontspannen kunnen eten.

Braziliaanse Jiu Jitsu is een vechtsport, de filosofie is dat zacht wint van hard. Met andere woorden, een klein zwakker persoon kan met de juiste technieken winnen van een sterkere en grotere aanvaller.

Organisatie: GC De Zeyp Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC De Zeyp

Organisatie: VGC Sportdienst Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC De Zeyp

35 | bijt


GC ESSEGEM


Opgelet: we verzamelen om 9.15, 13.15 of 18.15 u. in GC Essegem. adres Leopold I-straat 329, 1090 Jette bereikbaarheid metro (halte Pannenhuis), tram 51 (halte Woeste), tram 19 (halte Essegem), bus 49 (halte Rechtschapenheid)

Wat vind je allemaal in GC Essegem? Interessante cursussen voor jou! Essegem is het Nederlandstalige gemeenschaps­ centrum van Jette. Elk seizoen presenteert GC Essegem nieuwe cursussen. Voor jong en oud, sportief of voor wie van lekker eten houdt. Zo kan je onder andere leren kantklossen, de lekkerste hapjes leren maken, yoga, zumba of pilates volgen. Activiteiten voor kinderen Elke woensdagnamiddag kunnen kinderen deelnemen aan creatieve of sportieve activiteiten. Tijdens de schoolvakanties zijn er verschillende ateliers. Opgelet: enkel kinderen die naar een Nederlandstalige school gaan worden ingeschreven.

Culturele activiteiten: Uit de Veren De activiteit ‘Uit de Veren’ vindt elke eerste zondag van de maand plaats. Om 8.30 u. kan je met je familie genieten van een uitgebreid ontbijt. Nadien kan je kijken naar een theaterstuk. Taal In GC Essegem kan je lessen Nederlands volgen. Voor meer informatie ga je naar het Huis van het Nederlands of kom je naar de antenne van het Huis van het Nederlands in Essegem. Daar kan je elke donderdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 19 u. terecht. In Essegem kan je op maandagnamiddag ook deelnemen aan conversatietafels van Bru-taal. Concerten en optredens Van klassieke concerten tot het Plazey muziekfestival, in GC Essegem ben je aan het goede adres! Taverne Je bent altijd welkom voor een drankje of een lekkere maaltijd in taverne Ter Linden (met buitenterras).

Contacteer ons! GC Essegem, Leopold I-straat 329, 1090 Jette

essegem@vgc.be, 02 427 80 39, www.essegem.be 37 | bijt


Activiteiten VOORMIDDAG

AVOND 1. Zumba K 2. Loop je fit

1. Zumba K

3. Salsa

2. Loop je fit

4. Bodydance

3. Salsa

5. Djembé

4. Djembé

6. Koken op z’n Belgisch

5. Babbelut

7. Ontdek je stem

6. Koken op z’n Belgisch

8. Cabaret: Brokstukken K

7. Ontdek je stem 8. Wafels in de bibliotheek

NAMIDDAG 1. Loop je fit 2. Djembé 3. Koken op z’n Belgisch

38 | bijt

Je kan met je hele klas deelnemen aan workshops waarbij K vermeld staat. Bij de overige workshops schrijf je maximum 5 cursisten uit dezelfde klas in.


VOORMIDDAG ZUMBA

K

SALSA

Zumba is een mix van fitness en dans. De bewegingen komen uit de salsa, cumbia, samba, merengue, flamenco en andere Latijns-Amerikaanse dansen. Je beweegt in groep op heel plezante muziek. Organisatie: GC Essegem Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC Essegem

LOOP JE FIT Denk je al langer dat het tijd is voor meer beweging, maar lukt het niet? Dan is Loop je fit absoluut iets voor jou! Je conditie of leeftijd zijn niet belangrijk, iedereen kan het! Organisatie: GC Essegem i.s.m. KWB Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC Essegem

Salsa betekent passie, energie en plezier. Je leert het ritme en de basistechnieken van deze LatijnsAmerikaanse dans. Organisatie: GC Nekkersdal Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC Essegem

39 | bijt


DJEMBÉ

BABBELUT Je begrijpt al wat Nederlands en je wil graag babbelen in het Nederlands? Babbelut is een conversatietafel waar je Nederlands kan spreken. Je praat met Nederlandstalige vrijwilligers over leuke en interessante thema’s bij een kopje koffie of thee. Organisatie: Bru-taal en GC Essegem Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC Essegem

KOKEN OP Z’N BELGI SCH De djembé is een trommel die uit West-Afrika komt. Een muzikant leert je een aantal ritmes om op djembé te spelen.

Leer de Vlaamse keuken kennen. Geen moeilijke en ingewikkelde recepten, maar degelijke kost: we maken tomatensoep, paling in ’t groen en chocomousse.

Organisatie: GC Nekkersdal en Jeugd en Muziek Brussel Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC Essegem

Organisatie: GC Essegem Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC Essegem

40 | bijt


ONTDEK JE STEM

Je hebt veel fantasie. Soms droom je ervan op een podium te staan. Wil jij ook een vlotte uitspraak en wat meer durf? Tijdens deze workshop speel je met woorden en klanken. Organisatie: Muziekacademie Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC Essegem

WAFELS I N DE BI BLIOTHEEK

Eet je graag wafels? Wist je dat wafels een Brusselse specialiteit zijn? We vertellen je over de geschiedenis van de wafel. We vertellen ook over de bibliotheek. Daarna leer je wafels bakken volgens een typisch Brussels recept. Organisatie: Bibliotheek Jette Hoe laat? Afspraak om 9.15 u. in GC Essegem

41 | bijt


NAMIDDAG LOOP JE FIT

DJEMBÉ De djembé is een trommel die uit West-Afrika komt. Een muzikant leert je een aantal ritmes om op djembé te spelen. Organisatie: GC Nekkersdal en Jeugd en Muziek Brussel Hoe laat? Afspraak om 13.15 u. in GC Essegem

KOKEN OP Z’N BELGI SCH Denk je al langer dat het tijd is voor meer beweging, maar lukt het niet? Dan is Loop je fit absoluut iets voor jou! Je conditie of leeftijd zijn niet belangrijk, iedereen kan het! Organisatie: GC Essegem i.s.m. KWB Hoe laat? Afspraak om 13.15 u. in GC Essegem

42 | bijt

Leer de Vlaamse keuken kennen. Geen moeilijke en ingewikkelde recepten, maar degelijke kost: we maken tomatensoep, paling in ’t groen en chocomousse. Organisatie: GC Essegem Hoe laat? Afspraak om 13.15 u. in GC Essegem


AVOND ZUMBA

K

LOOP JE FIT Denk je al langer dat het tijd is voor meer beweging, maar lukt het niet? Dan is Loop je fit absoluut iets voor jou! Je conditie of leeftijd zijn niet belangrijk, iedereen kan het! Organisatie: GC Essegem i.s.m. KWB Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC Essegem

SALSA Zumba is een mix van fitness en dans. De bewegingen komen uit de salsa, cumbia, samba, merengue, flamenco en andere Latijns-Amerikaanse dansen. Je beweegt in groep op heel plezante muziek.

Salsa betekent passie, energie en plezier. Je leert het ritme en de basistechnieken van deze LatijnsAmerikaanse dans. Organisatie: GC Nekkersdal Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC Essegem

Organisatie: GC Essegem Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC Essegem

43 | bijt


BODYDANCE

KOKEN OP Z’N BELGI SCH

Heb je een passie voor muziek en dansen? Wil je op een swingende manier aan je conditie werken? Dan is bodydance iets voor jou. Je verbrandt je calorieën, verbetert je conditie en dit terwijl je swingt! Organisatie: GC Nekkersdal Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC Essegem

DJEMBÉ De djembé is een trommel die uit West-Afrika komt. Een muzikant leert je een aantal ritmes om op djembé te spelen. Organisatie: GC Nekkersdal en Jeugd en Muziek Brussel Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC Essegem

44 | bijt

Leer de Vlaamse keuken kennen. Geen moeilijke en ingewikkelde recepten, maar degelijke kost: we maken tomatensoep, paling in ’t groen en chocomousse. Organisatie: GC Essegem Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC Essegem


ONTDEK JE STEM

CABARET: BROKSTUKKEN

Je hebt veel fantasie. Soms droom je ervan op een podium te staan. Wil jij ook een vlotte uitspraak en wat meer durf? Tijdens deze workshop speel je met woorden en klanken.

Het cabaret van de drie heren van Brokstukken is een mix van fysieke humor, liedjes en theatrale scènes. Zij halen hun humor van de straat, observeren is hun grote kunst. Eigenlijk lach je dus een beetje met jezelf.

Organisatie: Muziekacademie Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC Essegem

Organisatie: GC Nekkersdal Hoe laat? Afspraak om 18.15 u. in GC Essegem

K

45 | bijt


Onze partners Bibliotheek Jette Kardinaal Mercierplein 6, 1090 Jette 02 427 76 07, www.jette.bibliotheek.be

Gemeenschapscentrum Essegem Leopold I-straat 329, 1090 Jette 02 427 80 39, www.essegem.be

Bibliotheek Sint-Agatha-Berchem Kerkstraat 131, 1082 Sint-Agatha-Berchem 02 468 02 15 www.sint-agatha-berchem.bibliotheek.be

Gemeenschapscentrum Nekkersdal Emile Bockstaellaan 107, 1020 Laken 02 428 09 08, www.nekkersdal.be

Bru-taal vzw Philippe de Champagnestraat 23, 1000 Brussel 02 501 66 90, www.bru-taal.be Gemeenschapscentrum De Kroon J.B. Vandendrieschstraat 19, 1082 Sint-Agatha-Berchem 02 482 00 10, www.dekroon.vgc.be Gemeenschapscentrum De Zeyp Van Overbekelaan 164, 1083 Ganshoren 02 422 00 11, www.dezeyp.be

46 | bijt

Jeugd en Muziek Brussel Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel 02 507 83 40, www.jeugdenmuziekbrussel.be KWB Laken-Jette 02 460 16 66, http://kwblakenjette.be Muziekacademie Jette Wilgstraat 1, 1090 Jette 02 426 72 94 www.freewebs.com/muziekcademie_jette VGC Sportdienst Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel 02 563 05 16, www.vgc.be


UiTinBrussel Wil je Brussel beter leren kennen en alles weten over wat er te beleven is? Surf naar www.uitinbrussel.be. Je vindt er leuke tips om de stad te ontdekken en nog veel meer. UiTinBrussel ... en je weet waar naartoe!

www.gratisinbrussel.be geeft je informatie over gratis concerten, films en andere activiteiten in de stad. 0800 13 700 info@uitinbrussel.be www.uitinbrussel.be

UiTinBrussel powered by Muntpunt - Muntpunt wordt een gloednieuw informatiecentrum in hartje Brussel. Het wordt een moderne bibliotheek en een hoofdstedelijk informatiecentrum waar je terecht kan voor informatie over evenementen, vrije tijd en cultuur, maar ook voor praktische stadsinformatie en uitleg over alle Nederlandstalige gemeenschapsdiensten in Brussel.

47 | bijt


De taaliconen Start

Je leert nog maar pas Nederlands. Je begrijpt nog niet zo veel. Er zijn toch activiteiten voor jou. Als je ziet, kan je zeker meedoen.

Makkelijk

Je hebt al wat lessen Nederlands gevolgd. Je begrijpt al een beetje Nederlands. Praten is nog moeilijk. Activiteiten met zijn ideaal voor jou.

Gevorderd

Je volgt al langer lessen Nederlands. Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig. Je kan meedoen aan activiteiten met

Moeilijk

Je hebt al een hoog niveau Nederlands. Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen. Je kan aan alle activiteiten deelnemen. Vooral activiteiten met zijn geschikt voor jouw taalniveau.

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. V.U.: Gunther Van Neste, Philippe De Champagnestraat 23, 1000 Brussel, grafiek: zap.be

bijt in brussel  

brochure voor bijt in brussel

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you