Page 1


Σεπτέμβριος 2012 ♦ Εισαγωγικό σηµείωµα Αγαπητοί γονείς, Η έναρξη του σχολικού έτους 2012-2013 σηματοδοτεί για το Εκπαιδευτήριό μας μια νέα αφετηρία για την επίτευξη υψηλών στόχων ποιότητας και προσφοράς. Με αισθήματα ικανοποίησης και οφειλόμενης εκπαιδευτικής ανταπόδοσης καλωσορίζουμε στην εκπαιδευτική μας κοινότητα τις νέες οικογένειες που επέλεξαν να εγγράψουν στο Εκπαιδευτήριό μας τα παιδιά τους για τη φοίτησή τους στον Παιδικό Σταθμό «ΖιΖάννεια». Η φοίτηση των παιδιών στον παιδικό σταθμό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα γι’ αυτά. Είναι η πρώτη μετάβαση που βιώνουν, η πρώτη αλλαγή στη ζωή τους και την καθημερινότητα τους. Για να κάνουν τη μετάβαση μια θετική εμπειρία για το παιδί, οι παιδαγωγοί και οι γονείς πρέπει να συζητούν γι’ αυτά που του αρέσουν και γι’ αυτά που δεν του αρέσουν, για τις στάσεις και τις αξίες της οικογένειας και του παιδικού σταθμού. Στόχος είναι να αναπτύξουν μαζί καινούρια «τυπικά» στα οποία το παιδί μπορεί επίσης να παίξει ενεργό ρόλο και να συμβάλει έτσι στην επιτυχία της μετάβασης και προσαρμογής. Η ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης μεταξύ παιδιού και παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας δημιουργεί ουσιαστικά θεμέλια για τη διαδικασία καλλιέργειας, την αγωγή και τη φροντίδα του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Σας προτείνουμε κάποιους γενικούς κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για την προσαρμογή του παιδιού στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού: • Είναι σημαντικό οι γονείς να μην αναπτύξουν το συναίσθημα ότι «χάνουν» το παιδί τους. • Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας θα ενημερώνεστε με γραπτό σημείωμα για το πώς πέρασε το παιδί σας στο σχολείο, αν έφαγε, αν παραπονέθηκε ή αν πέρασε καλά. και ότι άλλο θεωρεί η παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας χρήσιμο να μοιραστεί μαζί σας. • Η παιδαγωγός του παιδικού μας σταθμού αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τις διαδικασίες αποχωρισμού των παιδιών από τους γονείς του, τους ενθαρρύνει και τους υποστηρίζει σε περίπτωση δυσκολιών. • Η διάρκεια της περιόδου ομαλής ένταξης επηρεάζεται από ίδιο το παιδί το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο στενής σχέσης, απόστασης, καθώς και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για αναπτυχθεί μια σχέση με την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας. • Η εντιμότητα και η ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητες για μια καλή συνεργασία μεταξύ παιδαγωγών και γονιών. Βασικός στόχος είναι να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης έχοντας ληφθεί σοβαρά υπόψη οι προσδοκίες των γονέων σχετικά με την καλλιέργεια των παιδιών τους. Η σπουδαιότητα που έχει η περίοδος της Μετάβασης στη ζωή και το συναισθηματικό κόσμο των μικρών παιδιών αποτελεί κίνητρο για το σωστό σχεδιασμό των προγραμμάτων, των παροχών καθώς και της εσωτερικής λειτουργίας στον παιδικό σταθμό «ΖιΖάννεια».


♦ Έναρξη µαθηµάτων και ωράριο λειτουργίας Έναρξη μαθημάτων: 03/09/2012 Λήξη σχολικού έτους: 26/07/2013

Ωράριο Λειτουργίας: Πρόγραμμα οργανωμένων και πολλαπλών δραστηριοτήτων: 8:30 – 12:40 • Πρωινό γεύμα: 10:00 – 10:30 • Μεσημεριανό γεύμα - ανάπαυση: 12:40 – 13:30 • Διευρυμένο ωράριο: 14:15 – 15:20 • Απογευματινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων: 15:20 – 17:30

♦ Λήξη µαθηµάτων – µεταφορά • Αναχώρηση Α’ μεσημβρινού δρομολογίου: 14:35 • Αναχώρηση Β’ μεσημβρινού δρομολογίου: 15:40 • Αναχώρηση απογευματινού δρομολογίου: 17:30

♦ Συνεργαζόµενο επιστηµονικό προσωπικό Σχολική Ψυχολόγος: Μαρία Πατεράκη Λογοθεραπευτές: Βιτσαξάκης Μαρίνος – Βακωνάκης Νεκτάριος Παιδίατρος: Χριστίνα Μπασιούρη-Ανδρεαδάκη Διαιτολόγοι: Λένα Λογοθέτη – Γεωργία Μήτρε

♦ ∆ικαιολογητικά εγγραφής • • • • •

Πιστοποιητικό Γέννησης. Βιβλιάριο Εμβολίων – Υγείας. Βεβαίωση Οδοντολογικής εξέτασης. Ατομικό δελτίο υγείας. Έντυπο εγγραφής.

Επίσης, καλό είναι να γίνει μια εξέταση ακοής από παιδίατρο και μια οφθαλμολογική εξέταση. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες για την εγγραφή των νηπίων στον παιδικό σταθμό, ωστόσο το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο τις προτείνει για τη σωστή και επιτυχημένη μαθησιακή πορεία των παιδιών. Η συνεργασία μας με τη κ. Χριστίνα Μπασιούρη – Ανδρεαδάκη, παιδίατρο του Σχολείου μας, σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε την εξέταση για τα αυτάκια των παιδιών σας στο Σχολείο μας, καθώς και την απαιτούμενη εξέταση για τη συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας δωρεάν. Η εξέταση αυτή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 πρωινή ώρα. Τα δικαιολογητικά και το έντυπο εγγραφής πρέπει να προσκομίζονται με την εγγραφή του μαθητή στη Γραμματεία του Εκπαιδευτηρίου.


♦ Συγκεντρώσεις γονέων Στα πλαίσια της γενικότερης εκπαιδευτικής μας φιλοσοφίας, θεωρούμε ότι πρέπει απαραίτητα να υπάρχει στενή συνεργασία σχολείου – οικογένειας και παράλληλος συντονισμός προσπαθειών για την επιτυχία της μορφωτικής προσπάθειας, καθώς και της ορθής παιδαγωγικής συμπεριφοράς των μικρών μαθητών. Η 1η ομαδική συγκέντρωση γονέων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 18:00 στις τάξεις του παιδικού σταθμού. Η Διευθύντρια του Ζαννείου Νηπιαγωγείου, κα Ελένη Λευκαδίτη και οι Νηπιαγωγοί των τάξεων θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα, τους εκπαιδευτικούς στόχους της φετινής σχολικής χρονιάς και θα συζητήσουν μαζί σας εκπαιδευτικά και λειτουργικά θέματα. Η παρουσία σας (χωρίς τα παιδιά) κρίνεται απαραίτητη.

♦ Ενδυµασία µαθητή Το Εκπαιδευτήριο σας προτείνει για την καθημερινή ενδυμασία των νηπίων να αγοράσετε τη στολή του Σχολείου που αποτελείται από μπλουζάκια καλής ποιότητας, polo πικέ κοντομάνικο, και μακρυμάνικο μακό. Για παραγγελίες και διευκρινίσεις παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία.

♦ Απαραίτητα σχολικά είδη Αφορά τα νήπια που έχουν γεννηθεί από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο 2009 Βιβλία: 1 παραμύθι της αρεσκείας σας 1 πλαστικός φάκελος με 100 ενσωματωμένες διαφάνειες 1 πλαστικοποιημένος φάκελος με λάστιχο 2 απλές υφασμάτινες κασετίνες («βαρελάκι» - κυλινδρικό σχήμα) 1 ξύστρα κλειστή (που να κρατάει μέσα τα ξύσματα) 2 μολύβια staedler ή faber castell 1 γόμα μαλακή 1 ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες και απλές λαβές 3 κουτιά χοντρούς μαρκαδόρους (Giotto ή Carioca) 1 κουτί λεπτούς μαρκαδόρους (Giotto ή Carioca) 4 τεμάχια κόλλες stick 1 κορδέλα σατέν λεπτή σε χρώμα της αρεσκείας σας 1 κουτί άσπρο πηλό που στεγνώνει μόνος του 1 κουτί glitter Τα νήπια που έχουν γεννηθεί από το Σεπτέμβριο 2009 και μετά θα πρέπει να φέρουν στο Σχολείο ένα πλαστικό φάκελο με 100 ενσωματωμένες διαφάνειες και 1 πλαστικοποιημένο φάκελο με λάστιχο.


♦ Εκπαιδευτικές επισκέψεις Αφορά τα νήπια που έχουν γεννηθεί από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο 2009 Κατά τη διάρκεια της Σχολικής χρονιάς υλοποιούνται έως και 6 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Οι επισκέψεις αυτές καλύπτουν διδακτικούς στόχους του θέματος που αναπτύσσεται στον παιδικό σταθμό τη συγκεκριμένη περίοδο υλοποίησης της επίσκεψης. Σημειώνουμε ότι για κάθε συμμετοχή του παιδιού σας σε εκπαιδευτική επίσκεψη θα πρέπει να αποστέλλετε υπογεγραμμένη τη δήλωση συμμετοχής που θα παραλαμβάνετε στο σπίτι τουλάχιστον 2 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επίσκεψης. Για το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων θα ενημερώνεστε από το μηνιαίο τεύχος του «Επικοινωνώ».

♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Αφορά τα νήπια που έχουν γεννηθεί από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο 2009

Εργαστήρι Έκφρασης Κεντρικός άξονας των μαθημάτων του Εργαστηρίου Έκφρασης, που περιλαμβάνει εικαστικά και θεατρικό παιχνίδι, είναι η δημιουργία και η έκφραση με φαντασία. Τα παιδιά πειραματίζονται στη ζωγραφική με διάφορες τεχνικές και υλικά, ανακαλύπτοντας την ατομική τους καλλιτεχνική τάση και ταυτότητα. Αρμόδιοι καθηγητές αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος για το «Εργαστήρι Έκφρασης». Με ελεύθερο θεατρικό παιχνίδι, κίνηση και χορό, παντομίμα, παιχνίδια με τις αισθήσεις, παιχνίδια φαντασίας και κουκλοθέατρο τα παιδιά αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα και ερεθίζουν τη φαντασία τους. Επίσης τα παιδιά δημιουργούν τη δική τους Θεατρική ομάδα. Η συμμετοχή σε δημιουργικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, στην υποστήριξη της μαθησιακής προσπάθειας και στη συνολική ανάπτυξη των νηπίων. Την εβδομάδα 24 έως 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν μαθήματα γνωριμίας του Εργαστηρίου Έκφρασης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν και να επιλέξουν, αν θα ήθελαν, την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Σχολείου.


Παραμυθοεξερευνήσεις Είναι μια δράση η οποία στηρίζεται στη σπουδαιότητα που έχουν τα παραμύθια στη ζωή των παιδιών. Το παραμύθι αποτελεί είδος της παιδικής λογοτεχνίας και έχει ως πρωταρχικό στόχο την ψυχαγωγία, τη συγκίνηση και την αισθητική απόλαυση. Στο πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» προσεγγίζουμε το παραμύθι διαθεματικά. Αυτό σημαίνει πως πριν και μετά την ανάγνωση του παραμυθιού, τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες που εξυπηρετούν στόχους από όλα τα γνωστικά πεδία που ορίζει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας. Η Νηπιαγωγός και Προϊσταμένη του Ζαννείου Νηπιαγωγείου, κα Λευκαδίτη Ελένη, οργανώνει το πρόγραμμα αυτό για όσους το επιθυμούν ένα Σάββατο το μήνα. Αυτό το μήνα το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Σχολείου.

♦ Απουσίες και Αλλαγές ∆ροµολογίων Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής πρόκειται ν’ απουσιάσει παρακαλούμε να ενημερώνετε τη Γραμματεία του Σχολείου πριν την κανονισμένη ώρα διέλευσης του σχολικού λεωφορείου. Επίσης, όταν προκύπτει αλλαγή στον προορισμό του παιδιού παρακαλούμε να ενημερώνετε άμεσα τη Γραμματεία του Εκπαιδευτηρίου, το αργότερο έως τις 13:30, για να μπορούμε να σας εξυπηρετούμε.

♦ Θεµατολογία Σεπτεµβρίου Η θεματολογία που αναπτύσσεται στον παιδικό σταθμό «ΖιΖάννεια» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών, με τις προτιμήσεις των νηπίων, την επικαιρότητα και τις επιλογές της Νηπιαγωγού που είναι εναρμονισμένες με τις γνώσεις και τις δυνατότητες των παιδιών. Για το μήνα Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τα παρακάτω θέματα με τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς στόχους: Το Σχολείο μου – Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Σεπτέμβριος ο τρυγητής Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 21/09 – Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο 22/09 Το Σχολείο μου ♦ Προφορική Επικοινωνία - Να παρατηρήσουν και να περιγράψουν το χώρο της τάξης, της αυλής και του κτιρίου του σχολείου τους - Να διηγηθούν σχολικές εμπειρίες που έχουν ακούσει ή βιώσει - Να προβληματιστούν για τους λόγους που έρχονται στο σχολείο - Να μάθουν να ακούν τους συνομιλητές τους χωρίς να τους διακόπτουν και να παίρνουν το λόγο την κατάλληλη στιγμή - Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο ♦ Γραφή και Ανάγνωση - Να αναγνωρίσουν το όνομά τους ανάμεσα σε άλλα ονόματα - Να διαβάσουν μαζί με τη Νηπιαγωγό τους κανόνες της τάξης - Να γνωρίσουν τα πρώτα βιβλία μέσα στην τάξη - Να ψυχαγωγηθούν με την αφήγηση ιστοριών και να συζητήσουν για το πώς αισθάνονται με τον ερχομό τους στο σχολείο


♦ -

Μαθηματικά Να προσανατολίζονται στο χώρο Να εξασκηθούν στην έννοια «τόσα όσα» Να ταξινομήσουν τα υλικά στη γωνιά των εικαστικών Να ορίσουν με τη Νηπιαγωγό τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να παίζουν σε κάθε γωνιά Να μετρήσουν μαζί με τη Νηπιαγωγό τα παιδιά της τάξης

♦ Περιβάλλον - Να θεσπίσουν κανόνες συμπεριφοράς - Να μάθουν βασικούς κανόνες υγιεινής και να αντιληφθούν τη σημασία της καθαριότητας μέσα στην τάξη - Να προσανατολιστούν στους χώρους του παιδικού σταθμού - Να τηρήσουν τους κανόνες ασφαλείας όσον αφορά τη χρήση των υλικών ♦ -

Δημιουργία και Έκφραση Να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με τα υλικά της γωνιάς των εικαστικών Να παίξουν ελεύθερα με το υλικό της γωνιάς του Κουκλόσπιτου Να παρουσιαστούν στην ομάδα με θεατρικό τρόπο Να γνωρίσουν το υλικό της γωνιάς της μουσικής Να ζωγραφίσουν την τάξη τους Να μάθουν τραγούδια για την καλημέρα και την προσευχή

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς ♦ Προφορική Επικοινωνία - Να διηγηθούν προσωπικές τους εμπειρίες και να αποκαλύψουν γνώσεις σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς - Να ανακαλύψουν μέσα μεταφοράς μέσα σε ιστορίες και παραμύθια - Να μεταφέρουν στην τάξη τις εμπειρίες τους για τις συνθήκες ταξιδιού με ένα μέσο μεταφοράς ♦ Γραφή και Ανάγνωση - Να ψυχαγωγηθούν με ιστορίες που αναφέρονται σε ταξίδια ηρώων και μέσα μεταφοράς - Να γνωρίσουν ένα άλλο είδος κειμένου, π.χ. το εισιτήριο, και να πάρουν τις σχετικές πληροφορίες από αυτό - Να απομνημονεύσουν λαχνίσματα που αναφέρονται στα μέσα μεταφοράς ♦ -

Μαθηματικά Να ταξινομήσουν τα μέσα μεταφοράς ανάλογα με το χώρο που κινούνται Να φτιάξουν διάφορα μεταφορικά μέσα με γεωμετρικά σχήματα Να αποτυπώσουν σε πίνακα διπλής εισόδου την προτίμηση τους σε ένα μέσο μεταφοράς Να κατανοήσουν τις έννοιες φαρδύς- στενός Να αντιλαμβάνονται ποσότητες Να προσδιορίσουν τη θέση των αντικειμένων στο χώρο


♦ Περιβάλλον - Να γνωρίσουν τα μέσα μεταφοράς καθώς και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτά - Να γνωρίσουν τους τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων σε παλιότερες εποχές και να τους συγκρίνουν με τη σημερινή εποχή - Να ξεχωρίσουν τα θαλάσσια, εναέρια και ξηράς μέσα μεταφοράς - Να κατανοήσουν το λόγο μετακίνησης των ανθρώπων - Να προβληματιστούν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τους ρύπους των οχημάτων - Να αντιληφθούν την κίνηση και να πειραματιστούν με τροχούς ♦ -

Δημιουργία και Έκφραση Να δραματοποιήσουν σκηνές από κάποιο ταξίδι με ένα μεταφορικό μέσο Να αναπαραστήσουν με το σώμα τους τα μέσα μεταφοράς Να κατασκευάσουν με υλικά από τη γωνιά εικαστικών ένα μεταφορικό μέσο της αρεσκείας τους Να δημιουργήσουν ένα ομαδικό κολλάζ με θέμα την πόλη και τα μέσα μεταφοράς Να φτιάξουν εισιτήρια Να μάθουν τραγούδια που αναφέρονται σε μεταφορικά μέσα Να αναγνωρίζουν ήχους από διάφορα μεταφορικά μέσα

Σεπτέμβριος ο τρυγητής ♦ Προφορική Επικοινωνία - Να μάθουν τα λαϊκά ονόματα του Σεπτεμβρίου (Τρυγητής, Τρυγομηνάς, Πετμεζάς) και να μιλήσουν για τα ονόματα που δίνουν στους ανθρώπους που αγαπούν ή στα παιχνίδια τους με βάση κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους - Να γνωρίσουν ένα άλλο είδος λόγου, τον αλληγορικό λόγο, και να συζητήσουν για την ερμηνεία της παροιμίας «Θέρος, τρύγος, πόλεμος» - Να κατανοήσουν απλές μορφές μεταφορικής χρήσης των λέξεων παίζοντας με το αίνιγμα «Έχω ένα βαρελάκι που έχει δυο λογιών κρασάκι» - Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο ♦ -

Γραφή και Ανάγνωση Να γράψουν το όνομα του μήνα όπως μπορούν Να αναγνωρίσουν τη λέξη «Σεπτέμβριος» σε διάφορα κείμενα Να ψυχαγωγηθούν με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για το Σεπτέμβριο Να υπαγορεύσουν στη Νηπιαγωγό και στην ομάδα τη διαδικασία κατά την οποία τα σταφύλια γίνονται κρασί


♦ Μαθηματικά - Να οργανώσουν το μηνιαίο ημερολόγιο του Σεπτεμβρίου και να αναζητήσουν την ημέρα της εβδομάδας που ξεκίνησε ο μήνας - Να αριθμήσουν τους μήνες και να βρουν με τη βοήθεια της Νηπιαγωγού τη σειρά του Σεπτεμβρίου στο σύνολο των μηνών - Να αναζητήσουν στο ημερολόγιο την ημέρα και την ημερομηνία που είχε κάποιο παιδί τα γενέθλιά του ή την ονομαστική του εορτή και να το σημειώσουν

-

Περιβάλλον Να γνωρίσουν τη διαδικασία του τρύγου Να μάθουν τις ημέρες της εβδομάδας Να μάθουν το μύθο του θεού Διόνυσου και να συνδέσουν το κρασί με τη λατρεία στα αρχαία χρόνια, αλλά και σήμερα Να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τα αποδημητικά πουλιά Να γνωρίσουν ήθη και έθιμα που υπάρχουν σε άλλες χώρες το Σεπτέμβριο

♦ -

Δημιουργία και Έκφραση Να ζωγραφίσουν την ιστορία του Σεπτέμβρη Να μάθουν τραγούδια που αναφέρονται στα σταφύλια, το κρασί και τον τρύγο Να δραματοποιήσουν μια μέρα στο αμπέλι

♦ -

♦ Αγωγή υγείας Τα νήπια στο δεκατιανό τους τρώνε ανά ημέρα γάλα με δημητριακά, σπιτικό κέικ και φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι, ρυζόγαλο, ψωμί με μαρμελάδα και γιαούρτι με μέλι. Το μηνιαίο διαιτολόγιο διαμορφώνεται με την έγκριση των Διαιτολόγων του Εκπαιδευτηρίου, Λένας Λογοθέτη και Γεωργίας Μήτρε. Σημειώνουμε ότι χρησιμοποιούμε βιολογικά λαχανικά και φρούτα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παρακαλούμε για τη σωστή υγιεινή των νηπίων να προτιμάτε τα ανοξείδωτα παγουρίνα και να έχετε πάντα μέσα στην τσάντα του παιδιού σας αντισηπτικά μαντηλάκια, μωρομάντηλα για χρήση στην τουαλέτα και για όποιον τα χρειάζεται pampers. Επίσης, χρήσιμο είναι τα νήπια να έχουν στην τσάντα τους μια αλλαξιά ρούχα. Παρακαλείσθε θερμά να ελέγχετε την τσάντα του παιδιού σας καθημερινά Τέλος, στα γενέθλια των παιδιών μπορείτε να στέλνετε τούρτα και χυμό (χάρτινα πιατάκια, κουταλάκια, ποτηράκια) και να γιορτάσετε μαζί μας αυτή τη σημαντική μέρα! Προτείνουμε την ημέρα των γενεθλίων των παιδιών, αν θέλετε να παρευρίσκεστε στη μικρή γιορτή που οργανώνουμε για τους μαθητές μας, να προγραμματίζετε την παρουσία σας εδώ με όλα τα απαραίτητα γύρω στις 13:00, επειδή τα νήπια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το μεσημεριανό τους γεύμα.


Διαιτολόγιο Σεπτεμβρίου ΗΜΕΡΑ

ΚΥΡΙΩΣ

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ

ΨΩΜΙ

ΣΑΛΑΤΑ

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

Δευτέρα 03/09

φακές

φέτα

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Τρίτη 04/09

κοτόπουλο

μακαρόνια

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

πατάτες

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

ρύζι

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Τετάρτη 05/09 Πέμπτη 06/09

φασολάκια λαδερά μπιφτέκι μοσχαρίσιο

Παρασκευή 07/09

ψάρι

λαχανικά

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Δευτέρα 10/09

φασολάδα

καρότα

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Τρίτη 11/09

κοτόπουλο

κριθαράκι

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Τετάρτη 12/09

αρακάς λεμονάτος

πατάτες

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Πέμπτη 13/09

μακαρόνια

μοσχαρίσιος κιμάς

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Παρασκευή 14/09

ψάρι

λαχανικά

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Δευτέρα 17/09

φακές

φέτα

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Τρίτη 18/09

κοτόπουλο

μακαρόνια

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Τετάρτη 19/09

σπανακόρυζο

γιαούρτι

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Πέμπτη 20/09

ψαρονέφρι ψητό

ρύζι

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Παρασκευή 21/09

μπριάμ

πατάτες

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Δευτέρα 24/09

φασολάδα

καρότα

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Τρίτη 25/09

κοτόπουλο

κριθαράκι

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Τετάρτη 26/09

μπριάμ

πατάτες

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Πέμπτη 27/09

μακαρόνια

μοσχαρίσιος κιμάς

ολικής αλέσεως

ντομάτα αγγούρι

φρούτο

Παρασκευή 28/09

ψάρι

ρύζι

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

ΖιΖάννεια Επικοινωνώ Σεπτέμβριος 2012  

ΖιΖάννεια Επικοινωνώ Σεπτέμβριος 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you