Page 1


Ιούλιος 2012 ♦ Ανακοινώσεις Ιουλίου Σας υπενθυμίζουμε ότι η φοίτηση των νηπίων τους καλοκαιρινούς μήνες στο Νηπιαγωγείο μας ολοκληρώνεται την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012. Παράλληλα, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ζαννής Αργουδέλης θα είναι στη διάθεσή σας για να συζητήσετε για τα προγράμματα, τις παροχές και τις δυνατότητες που προσφέρει το Ζάννειο Δημοτικό Σχολείο στους μαθητές του.

♦ Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Τα νήπια θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος» την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012 για να περιηγηθούν στους χώρους με τις δεξαμενές των ψαριών. Επίσης, την Τρίτη 17 Ιουλίου θα επισκεφτούν τον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου. Η Kα Μαριάννα Γραμματικάκη θα μας ξεναγήσει στους χώρους του Ομίλου, θα μας παρουσιάσει τον τρόπο φροντίδας των αλόγων και θα γνωρίσουμε τα υπόλοιπα ζώα της φάρμας. .

♦ Εκπαιδευτικές δράσεις Το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο προτείνει τη μουσική παράσταση radioΖουΜπαΜπαΛι του Δημήτρη Μπασλάμ, στο Θέατρο Τεχνόπολις, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 21:00. Μια παράσταση βασισμένη κυρίως στα τραγούδια του λυρικού Γαργαληστή, του εύθυμου Αγησίλαγου, της σύγχρονης Θυμωμένης Μπετονιέρας και του κινηματογραφικού Βαρύτονου. Εκπαιδευτικοί του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου θα παραβρεθούν στη συγκεκριμένη παράσταση.


Επίσης, το θέατρο Τεχνόπολις τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Ιουλίου θα φιλοξενήσει την παράσταση Οδυσσεβάχ, της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε μουσική Διονύση Σαββόπουλου και σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, που φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια ζωής και έχει μαγέψει εκατομμύρια θεατές. Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα παραμύθια . Η σκηνή μετατρέπεται ολόκληρη σε καράβι, που ανοίγει τα πανιά του και ταξιδεύουμε μαζί του σε νησιά και χώρες μαγικές για να συναντήσουμε τον Κύκλωπα, λωτοφάγους, γοργόνες, πειρατές και να ανακαλύψουμε τις περιπέτειες του Οδυσσεβάχ και των συντρόφων του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο πρόγραμμα του Τεχνόπολις.

♦ Μήνυµα στην οικογένεια Ήλιος και παιδί Ε, που θα πάει; Θα ‘ρθει και φέτος το Καλοκαίρι και μαζί με τις σκοτούρες και τις έγνοιες που μας επιφυλάσσει, θα έρθουν και ωραίες, ηλιόλουστες μέρες για να ξεχυθούν οι μικροί μπόμπιρες στις παραλίες…

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε ως γονείς 1. Θεωρούμε το μπλουζάκι στην παραλία υπερβολή Τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη γη, λόγω της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Η σύσταση των δερματολόγων στα παγκόσμια συνέδρια είναι σαφής. Όλα τα παιδιά, ιδίως τα βρέφη, στην παραλία απαιτείται να φορούν ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι μέσα και έξω από τη θάλασσα ή ολόσωμο μαγιό με ενσωματωμένη αντιλιακή προστασία.

2. Βάζουμε το αντιλιακό στην παραλία Θυμηθείτε: Μισή ώρα πριν φτάσουμε στην παραλία βάζουμε το αντιηλιακό στο παιδί, έτσι ώστε να του δώσουμε χρόνο να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού.

3. Κάνουμε επάλειψη μία μόνο φορά Ανανεώστε το αντιλιακό κάθε μία ώρα, ακόμη και το αδιάβροχο, ιδιαίτερα στα παιδιά που είναι ζωηρά στην παραλία.


4. Χρησιμοποιούμε αντιηλιακό μόνο στην παραλία Επειδή ο ήλιος καίει παντού, βάζετε στο παιδί πάντα αντιηλιακό τους καλοκαιρινούς μήνες, στην πρωινή έξοδο, στην βόλτα με το καρότσι, στην παιδική χαρά, στην αγορά, στα αθλήματα (γήπεδα, πισίνες κ.λ.π.) Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου, από την ηλικία των 4 ετών και μετά, εκτός εάν έχετε διαφορετική οδηγία από τον οφθαλμίατρο. Εάν ένα παιδί πάθει ηλιακό έγκαυμα (είναι πολύ εύκολο να συμβεί – πιστέψτε με) κρατήστε το παιδί σε σκιά μέχρι να επουλωθεί η πληγή, βάλτε δροσερές κομπρέσες, κάντε συχνά κρύα ντους και χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα με αλόη και φαρμακευτικό σκεύασμα για το έγκαυμα, με οδηγία γιατρού. Δώστε παυσίπονό αρκετές φορές την ημέρα. Εάν αναπτυχθούν φουσκάλες, καλέστε αμέσως το γιατρό και πείτε στο παιδί να μην ξύνεται. Ο ήλιος επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ιδίως σε άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος, μαλλιών και ματιών. Το δέρμα κοκκινίζει χωρίς να έχει καεί ή παρουσιάζει διάχυτα εξανθήματα. Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας! Μην ξεχνάτε οι μικροί συνήθως μιμούνται τους μεγάλους! Σας παραθέτω ένα δείγμα του τι πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο στο σπίτι μας ή στις διακοπές μας. - Φυσιολογικό ορό και λευκό οινόπνευμα για τον καθαρισμό των τραυμάτων. - Αντιπυρετικά σιρόπια (τουλάχιστον δύο διαφορετικά, αντιπυρετικά υπόθετα και παυσίπονα. - Βαμβάκι, αποστειρωμένες γάζες, τσιρότα σε διάφορα μεγέθη, ελαστικούς επιδέσμους, γέλη για εκδορές και εγκαύματα. - Αντισταμινικά σκευάσματα (σιρόπια και αλοιφές) κατάλληλα σε περίπτωση αλλεργίας, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας. - Θερμόμετρο και ψαλιδάκι - Ένα σιρόπι αντιβιοτικό ευρέως φάσματος (για να μην τρέχετε μέσα στη νύχτα). Φυλάσσετε το κουτί του φαρμακείου σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ: 210 77 93 777 Αχρείαστες εύχομαι να είναι οι συμβουλές μου, καλό καλοκαίρι να έχουμε και όπως είπε και ο Πόπλιος Σύρος και μιας και μιλάμε για τη θάλασσα και τους κινδύνους της: «Καθένας μπορεί να κυβερνήσει, όταν η θάλασσα είναι ήρεμη.» Να έχετε υπομονή και να χαμογελάτε! Χριστίνα Μπασιούρη – Ανδρεαδάκη, Παιδίατρος


♦ Θεµατολογία Ιουλίου - Ο κόσμος της θάλασσας! Προφορική Επικοινωνία Να παρατηρήσουν και να περιγράψουν εικόνες από τη θάλασσα και το βυθό Να συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με τα ζώα και τα φυτά της θάλασσας Να εκφράσουν με σαφήνεια τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις τους και να καλλιεργήσουν την αφηγηματική τους ικανότητα, συζητώντας πως πιστεύουν ότι είναι η ζωή στο βυθό της θάλασσας - Να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο με την εκμάθηση γλωσσοδετών και παροιμιών σχετικά με τη θάλασσα - Να συζητήσουν για το επάγγελμα του ψαρά και για τα εργαλεία της δουλειάς του ♦ Γραφή και Ανάγνωση - Να γράψουν όπως μπορούν ονόματα ψαριών - Να ακούσουν και να απομνημονεύσουν έμμετρα κείμενα για τη θάλασσα - Να αναζητήσουν πληροφορίες σε διάφορα βιβλία και περιοδικά για τα ζώα της θάλασσας - Να απολαύσουν την αφήγηση ιστοριών και λαϊκών παραμυθιών για τους θαλασσινούς και τη θάλασσα ♦ Μαθηματικά - Να ταξινομήσουν τα ζώα της θάλασσας - Να οργανώνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους για τους αριθμούς - Να ταυτίσουν τον αριθμό με την αντίστοιχη ποσότητα - Να «εκτελούν» απλές μαθηματικές πράξεις - Να προσεγγίσουν τον κόσμο των αριθμών και της μαθηματικής σκέψης ♦ Ανθρωπογενές και Φυσικό Περιβάλλον - Να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από μια επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης - Να μάθουν τους μεγάλους ωκεανούς, να τους εντοπίσουν στον παγκόσμιο χάρτη και να αντιληφθούν τη διαφορά τους από τις θάλασσες και τα πελάγη - Να γνωρίσουν την τροφική αλυσίδα των ψαριών - Να γνωρίσουν τη θρεπτική αξία των ψαριών για την ανάπτυξη του οργανισμού - Να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τους θαλάσσιους ζωικούς οργανισμούς και να γνωρίσουν τα βασικά ζωικά θαλάσσια είδη και τα χαρακτηριστικά τους ♦ -


♦ Δημιουργία και Έκφραση - Να ζωγραφίσουν, να κόψουν ψάρια και να φτιάξουν ένα ομαδικό κολάζ για τη ζωή στη θάλασσα - Να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργική τους έκφραση - Να μάθουν τραγούδια και μουσικές που σχετίζονται με τη θάλασσα - Να μάθουν διάφορες τεχνικές και να τις εφαρμόσουν ♦ Πληροφορική - Να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο για την ελληνική θάλασσα - Να αναζητήσουν πληροφορίες για τα αθλήματα στη θάλασσα -Παίζοντας σαν άλλοτε! ♦ Προφορική Επικοινωνία - Να συζητήσουν για τα αγαπημένα τους παιχνίδια, μεταφέροντας τις προσωπικές τους εμπειρίες στην τάξη - Να διηγηθούν ιστορίες για τα αγαπημένα παιχνίδια των γονιών τους ♦ Γραφή και Ανάγνωση - Να απομνημονεύσουν και να ψυχαγωγηθούν με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα - Να γράψουν όπως μπορούν το αγαπημένο τους παιχνίδι ♦ Μαθηματικά - Να αντιληφθούν τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσα από διαδικασίες ομαδοποίησης - Να ερμηνεύουν τον κόσμο μέσα από διαδικασίες αντιστοίχισης - Να οργανώσουν το ημερολόγιο του Ιουλίου ♦ Ανθρωπογενές και Φυσικό Περιβάλλον - Να αντιληφθούν τη χρονική ακολουθία των γεγονότων - Να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και ευθύνες - Να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας και να κατανοήσουν την αξία της ομαδικής εργασίας - Να αναγνωρίσουν τη σχέση της επιστήμης με την καθημερινή ζωή ♦ Δημιουργία και Έκφραση - Να χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους διάφορα υλικά για να κάνουν κατασκευές - Να γνωρίσουν έργα μεγάλων ζωγράφων για τα λαϊκά παιχνίδια - Να εξοικειωθούν με την τέχνη του κουκλοθέατρου - Να αναπτύσσουν την κινητικότητά τους ♦ Πληροφορική - Να ταυτίσουν τον υπολογιστή με μια μηχανή που βοηθάει τον άνθρωπο στην εργασία του, δημιουργώντας ένα άλμπουμ με τα σημερινά παιχνίδια


∆ιαιτολόγιο Ιουλίου ΗΜΕΡΑ

ΚΥΡΙΩΣ

ΣΥΝΟ∆ΕΥΤΙΚΟ

ΨΩΜΙ

ΣΑΛΑΤΑ

ΕΠΙ∆ΟΡΠΙΟ

∆ευτέρα 02/07

φακές

φέτα

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Τρίτη 03/07

χοιρινές µπουκιές

λαχανικά

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Τετάρτη 04/07

φασολάκια λαδερά

πατάτες

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Πέµπτη 05/07

µπιφτέκι µοσχαρίσιο

πιλάφι

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Παρασκευή 06/07

ψάρι φούρνου

λαχανικά

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

∆ευτέρα 09/07

φασολάδα

καρότα

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Τρίτη 10/07

κοτόπουλο

κριθαράκι

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Τετάρτη 11/07

µπάµιες κοκκινιστές

πατάτες

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Πέµπτη 12/07

µακαρόνια

κιµάς

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Παρασκευή 13/07

ψάρι φούρνου

λαχανικά

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

∆ευτέρα 16/07

φακές

φέτα

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Τρίτη 17/07

κοτόπουλο

λαχανικά

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Τετάρτη 18/07

σπανακόρυζο

γιαούρτι

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Πέµπτη 19/07

µακαρόνια

καρµπονάρα

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Παρασκευή 20/07

ψάρι

πατάτες

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

∆ευτέρα 23/07

φασολάδα

καρότα

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Τρίτη 24/07

κοτόπουλο κοκκινιστό

πιλάφι

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Τετάρτη 25/07

αρακάς λεµονάτος

πατάτες

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο

Πέµπτη 26/07

γεµιστά

πατάτες

ολικής αλέσεως

λάχανο καρότο

φρούτο

Παρασκευή 27/07

χοιρινές µπουκιές

πατάτες φούρνου

ολικής αλέσεως

ντοµάτα αγγούρι

φρούτο


Επικοινωνώ Νηπιαγωγείο Ιούλιος 2012  

Επικοινωνώ Νηπιαγωγείο Ιούλιος 2012

Επικοινωνώ Νηπιαγωγείο Ιούλιος 2012  

Επικοινωνώ Νηπιαγωγείο Ιούλιος 2012