Page 1


Οκτώβριος 2012 ♦ Συγκεντρώσεις γονέων Οι προσπάθειες του Εκπαιδευτηρίου μας για την πρόοδο των μαθητών και τη σωστή διαπαιδαγώγηση τους θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές αν τυγχάνουν και της δικής σας υποστήριξης. Επειδή πιστεύουμε σταθερά στην αμοιβαία συνεργασία σχολείου-οικογένειας, οργανώνουμε τακτικές συναντήσεις με ατομικά ραντεβού ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με προφανή στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση σας για την εξέλιξη της μαθησιακής πορείας και της προόδου των παιδιών σας. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στις τάξεις διδασκαλίας, θα διαρκούν ένα δεκάλεπτο και θα ανταλλάσσονται γνώμες και απόψεις που αφορούν την πρόοδο του μαθητή. Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη με την παράκληση να μη συνοδεύεστε από παιδιά. Ο ετήσιος προγραμματισμός των ενημερώσεων έχει ως εξής: 24/10/2012 21/11/2012 19/12/2012 13/02/2013 20/03/2013 24/04/2013 29/05/2013 14/06/2013

1η ατομική 2η ατομική 3η ατομική-παράδοση ελέγχου προόδου Α’ τριμήνου 4η ατομική 5η ατομική-παράδοση ελέγχου προόδου Β’ τριμήνου 6η ατομική Ομαδική συνάντηση για τον απολογισμό του εκπαιδευτικού έργου Παράδοση ελέγχων και τίτλων σπουδών

♦ Ανακοινώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις Την Παρασκευή 26 Οκτώβριου 2012 οι μαθητές των Γ’ και Ε’ τάξεων του Δημοτικού θα παρουσιάσουν εορταστικό πρόγραμμα για την Εθνική Επέτειο του Έπους του ’40.

♦ Σχολική Εφηµερίδα Η παράδοση του Εκπαιδευτηρίου που αναφέρεται στην έκδοση της εφημερίδας «ΖΙΖΑΝΝΕΙΟ» θα συνεχιστεί και φέτος με τους μαθητές μας στο ρόλο του δημοσιογράφου, του συντάκτη, του ρεπόρτερ και του ερευνητή. Το τεύχος για το σχολικό έτος 2012-2013 θα είναι αφιερωμένο στα γλυπτά (ανδριάντες, προτομές, εγχάρακτες μορφές) της πόλης του Ηρακλείου. Η προσπάθεια αυτή θα είναι μια προσφορά στην τοπική ιστορία και ταυτόχρονα είναι πρόδηλη η ωφελιμότητα της για τους μαθητές με την συστηματική ενασχόληση τους με διαθεματικές μορφές της γνώσης.


♦ Εκπαιδευτικές επισκέψεις Στις 8 Οκτωβρίου 2012 οι μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Πανηγύρι με τη γύρη». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το φυσιογνωστικόλαογραφικό μέρος (σχέση χρωμάτων με τη φύση, τα χρώματα των ήχων, φυτικές βαφές) υλοποιείται στο περιβόλι του Μουσείου, στον κήπο αρωματικών, στο σπίτι της μέλισσας και του κεριού και ακολουθεί προβολή, παραμύθι, δραματοποίηση, διάλογος, ψηφιακό παιχνίδι.

♦ Ενδυµασία µαθητή Το Εκπαιδευτήριο σας προτείνει για την καθημερινή ενδυμασία των μαθητών να προμηθευτείτε τη στολή του σχολείου που αποτελείται από μπλουζάκια καλής ποιότητας, polo πικέ κοντομάνικο και κοντομάνικο μακό. Για παραγγελίες και διευκρινήσεις παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία.

♦ Ευέλικτη Ζώνη Η Ευέλικτη Ζώνη, ως μαθησιακό αντικείμενο, διασύνδεει όλα τα διδασκόμενα μαθήματα με διαθεματικές προεκτάσεις. Προτείνει και υποστηρίζει την εφαρμογή βιωματικών, μαθητοκεντρικών και δημιουργικών προσεγγίσεων με στόχο την εμπλοκή των μαθητών στη διαδικασία της μάθησης. Εντάσσει στη θεματολογία της καινοτόμα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών θεμάτων και αλλά ενδιαφέροντα αντικείμενα. Για το Σχολικό Έτος 2012-2013 έχουν προγραμματιστεί ανά τάξη οι εξής θεματικές ενότητες:

Α’ τάξη

Ελληνική Μυθολογία-Οι 12 θεοί του Ολύμπου

Β’ τάξη

Παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια

Γ’ τάξη

Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς. Από τον τροχό μέχρι …το διαστημικό λεωφορείο.

Δ1’ τάξη

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Δ2’ τάξη

Κυκλοφοριακή Αγωγή

Ε’ τάξη

Σαν σήμερα-Ανάδειξη σημαντικών γεγονότων

ΣΤ’ τάξη

Ερωτόκριτος


♦ Εκπαιδευτικά προγράµµατα Το Εκπαιδευτήριο μας θα συνεργαστεί και φέτος με την «ΜΟΥΣΑ» για την εκπόνηση διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΜΟΥΣΑΣ εξοικειώνουν τα παιδιά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και το μουσειακό χώρο μέσα από μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική μέθοδο. Βασίζονται σε μπαουλάκια, στον τύπο της μουσειοσκευής, με πληροφοριακό υλικό, όπως αντίγραφα μουσειακών αντικειμένων, αντικείμενα και εργαλεία λαϊκής τέχνης και δεξιοτεχνίας, παιχνίδια, υλικό δραστηριοτήτων. Περιλαμβάνουν ακόμη τη χρήση οπτικοακουστικών ηλεκτρονικών μέσων με προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για το εκάστοτε θέμα. Η μεθοδολογία των προγραμμάτων ακολουθεί τις αρχές της μουσειοπαιδαγωγικής, της άτυπης μάθησης και της εμψυχωτικής διδασκαλίας. Δημιουργός των προγραμμάτων είναι η Δρ. Βάσω Λίπα, που εμψυχώνει τα προγράμματα μαζί με τη συνεργάτιδα της Έλενα Κούτικα. Για την σημαντικότερη προαγωγή της δημιουργικότητας και της προσωπικής έκφρασης των μαθητών, το πρόγραμμα συνδυάζεται και με άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως τα εικαστικά και το θεατρικό παιχνίδι μετατρέποντας έτσι την μουσειοπαιδαγωγική εμπειρία σε κίνητρο για άλλα γνωστικά αντικείμενα. Με αφορμή τον πόλεμο του 1940 θα υλοποιηθεί το α’ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των Γ’ και Δ’ τάξεων με θέμα: Ο Όμηρος και ο Τρωικός Πόλεμος.

♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Εργαστήρι Έκφρασης: Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου ξεκινούν επίσημα τα μαθήματα του Εργαστηρίου Έκφρασης που περιλαμβάνουν Εικαστικά και Θεατρικό Παιχνίδι. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία για το πρόγραμμα ή χρειάζεστε διευκρινήσεις παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Εκπαιδευτηρίου. Για το σωστό προγραμματισμό των μαθημάτων θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις των μαθητών άμεσα. Παραμυθοεξερευνήσεις: Η Νηπιαγωγός και Προϊσταμένη του Ζαννείου Νηπιαγωγείου, κα Λευκαδίτη Ελένη, οργανώνει το πρόγραμμα αυτό για όσους το επιθυμούν 1 Σάββατο το μήνα. Αυτό το μήνα το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Σχολείου.

♦ Κινηµατογραφική Λέσχη Πραγματοποιήθηκε η α΄ προβολή, από την Κινηματογραφική μας Λέσχη, της ταινίας: «κάθε παιδί είναι ξεχωριστό». Προηγήθηκε εισήγηση από την ψυχολόγο του Σχολείου μας κα Μαρία Πατεράκη με επισημάνσεις για την αυτοεικόνα, την αυτοεκτίμηση και τις προσδοκίες των γονέων.


♦ ∆ιεθνής Μαθηµατικός ∆ιαγωνισµός «Καγκουρό» Το Εκπαιδευτήριο μας έχει επιλεγεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά ως κέντρο διεξαγωγής του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό». Ως ημερομηνία που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός έχει επιλεγεί το Σάββατο 23 Μαρτίου 2012 στις 9 το πρωί.

♦ Μήνυµα στην Οικογένεια

Δικαίωμα στο λάθος Θυμάμαι είχαμε πάει με τον γιο μου σε μια πίστα πατινάζ στο Παρίσι. Εκεί γεννήθηκε, και ζει σήμερα μαζί με τη μητέρα του. Παρ’ ότι το συγκεκριμένο σπορ δεν είναι από τα δυνατά μου σημεία, δέχτηκα επειδή θεώρησα ότι οποιαδήποτε επαφή με τον αθλητισμό θα του έκανε καλό. Διασχίσαμε την πίστα τοίχο τοίχο -μη φανταστείτε ότι κάναμε πιρουέτες- όμως, κάθε φορά που στραβοπατούσε, τον έβλεπα να στεναχωριέται. Σταμάτησα λοιπόν, και του είπα: «Πως θα μάθεις να σηκώνεσαι αν δεν πέσεις πρώτα;» Αυτό το παράδειγμα συνοψίζει την αντιμετώπιση που θα ήθελα να έχω απέναντι στο παιδί μου όταν κάνει λάθη. Και είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να απασχολεί μόνο τους γονείς, αλλά και τους δασκάλους. Πολλές φορές το λάθος αντιμετωπίζεται ως η πιο σκοτεινή στιγμή της τραγωδίας. Σύμφωνα, όμως, με τη μελέτη της γαλλίδας δασκάλας Ντεβάλ Καρίν, αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να μπλοκάρει το παιδί. Το λάθος δεν είναι μια αποτυχία που δεν μπορεί να θεραπευτεί. Πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια ευκαιρία να μάθει κάτι παραπάνω εκείνος που το διέπραξε. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, «το λάθος είναι ένα προνομιακό εργαλείο που διαθέτει ο δάσκαλος για να καταγράψει τα χάσματα ή τις αδυναμίες, με σκοπό να εξερευνήσει τρόπους μάθησης». Η ντιρεκτίβα αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη και στον έλληνα γονιό. Συγκεκριμένα ο πατέρας οφείλει να βάλει φρένο σε τυχόν υστερικές αντιδράσεις της μητέρας που φωνάζει στο παιδί «όχι στα βαθιά», εξηγώντας του από πριν τους κινδύνους που κρύβει το μπάνιο στη θάλασσα. Αν το παιδί δεν υπακούει, εκείνος πρέπει να ρισκάρει λίγο να το αφήσει στη θάλασσα, όντας έτοιμος να πέσει στο νερό και να κολυμπήσει μέχρι το παιδί, για να το σώσει σε περίπτωση πνιγμού. Είναι δύσκολο ζήτημα η τοποθέτηση ορίων στη διαπαιδαγώγηση. Αρχικά, πρέπει να κάνεις μια συμφωνία με το παιδί, εξηγώντας του τους κινδύνους, θέτοντας τους κανόνες και επιβραβεύοντας το όταν τους τηρεί. Αν κάνει λάθος, πρέπει να του το εξηγήσεις. Ο γονιός βλέπει πολλές φορές το παιδί του να κάνει λάθη. Και θα τον συμβούλευα να μην κάνει εκείνος το μεγάλο λάθος να συμπεριφερθεί λες και ήρθε το τέλος του κόσμου. Ο πατέρας, που υποτίθεται επωμίζεται τη μύηση του παιδιού στον έξω κόσμο, πρέπει να βλέπει το σφάλμα του παιδιού του σαν ευκαιρία για να αποκτήσει καινούργιες γνώσεις ή να διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες. Τα λάθη δεν πρέπει να μας κάνουν να φρικάρουμε. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε τον εξής χρυσό κανόνα που διάβασα στο Facebook: «Οι άνθρωποι που πέτυχαν δεν είναι εκείνοι που δεν έκαναν λάθη, αλλά αυτοί που δεν τα παράτησαν». Καθ. Θ. Διαμαντόπουλος


♦ Εβδοµαδιαία Επικοινωνία Εκπαιδευτικών - Γονέων

Όνομα

Ειδικότητα

Επικοινωνία

Κανταρτζόγλου Φώτης

Δάσκαλος Α’ τάξης

Τρίτη 10:20-11:05

Ρούμπου Χαρά

Δασκάλα Β’ τάξης

Πέμπτη 11:05-11:50

Ιατράκη Ειρήνη

Δασκάλα Γ’ τάξης

Τρίτη 11:05-11:50

Ζησιάδου Ειρήνη

Δασκάλα Δ1’ τάξης

Δευτέρα 12:50-13:30

Ρουμπάκη Σοφία

Δασκάλα Δ2’ τάξης

Πέμπτη 09:15-10:00

Δημητρακοπούλου Σύλια

Δασκάλα Ε’ τάξης

Παρασκευή 11:05-11:50

Παπαδογιαννάκη Γεωργία

Δασκάλα ΣΤ’ τάξης

Τετάρτη 12:10-12:50

Αντωνάκης Γεώργιος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Πέμπτη 10:20-11:05

Μελισσουργάκη Μανταλένα

Καθηγήτρια Εικαστικών

Τετάρτη 12:10-12:50

Κωνσταντουλάκη Σύλβια

Καθηγήτρια Μουσικής - Θεάτρου

Τετάρτη 12:10-12:50

Γιανναδάκη Μαρία

Καθηγήτρια Αγγλικών

Τετάρτη 10:20-11:05

Καλογεράκη Αιμιλία

Καθηγήτρια Αγγλικών Α’ - Β’ τάξης & Φροντιστηριακών μαθημάτων

Πέμπτη 12:50-13:30

Γαβριδάκη Σταυρούλα

Καθηγήτρια Γαλλικών Ε’ - ΣΤ’ τάξης

Πέμπτη 11:05-11:50

Μοναχού Ράνια

Τρίτη 12:50-13:30

Χριστοδουλάκη Μαρία

Καθηγήτρια Γαλλικών Β’ – Γ’ – Δ’ τάξης Καθηγήτρια Γερμανικών

Παρασκευή 12:50-13:30

Παπαματθαιάκη Μαρία

Καθηγήτρια Πληροφορικής

Δευτέρα 12:50-13:30

Επικοινωνώ δημοτικό Οκτώβριος 2012  

Επικοινωνώ δημοτικό Οκτώβριος 2012