Page 1


Μάρτιος 2013 Δευτέρα

4 11 18 25

Τρίτη

5 12 19 26

Τετάρτη

6 13 20 27

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24 31

Μα χτες, καθώς με θάρρεψε το γέλιο του Μαρτιού Και τράβηξα να ξαναβρώ τ’ αρχαία τα μονοπάτια, στο πρώτο μοσκοβόλημα ενός ρόδου μακρινού μου δάκρυσαν τα μάτια. Κ. Παλαμάς (Συλλογή: Η πολιτεία και η μοναξιά, 1912)

♦ Ανακοινώσεις Αποτελέσματα της 6ης BIENNALE με θέμα: η Παγκόσμια Κληρονομιά Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 6ης BIENNALE ήρθε ως επιβεβαίωση της ουσιαστικής διδακτικής συμβολής του ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ στην καλλιέργεια της Αισθητικής Αγωγής και της ταυτόχρονης σήμανσης για μια επιμελημένη δημιουργική παρουσία στο ευρύτερο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η συμμετοχή των μαθητών μας στον παγκόσμιο αυτό διαγωνισμό παιδικής τέχνης ήταν προδήλως μια κατάφαση στο περιεχόμενο της προκήρυξης που υπογράμμιζε πως οι άνθρωποι με τη μοναδική θεϊκή γλώσσα της τέχνης, έγραψαν μέσα στους αιώνες την ιστορία τους, τους αγώνες και τα ιερά μυστήρια της φύσης, της δημιουργίας και της υπόστασης τους. Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους σ’ αυτόν τον έγκυρο και καταξιωμένο διαγωνισμό που είχε τα ευγενή χαρακτηριστικά της αυθορμησίας, της πρωτοτυπίας και της προσωπικής έκφρασης. Ιδιαίτερα συγχαίρουμε τους μαθητές που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε 130.000 παιδιά απ’ όλο τον κόσμο και να λάβουν τα παρακάτω βραβεία: 1. Ευανθία Ανδρεαδάκη, μαθήτρια της Δ’ τάξης, έλαβε το 1ο Βραβείο, μετάλλιο της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης 2. Α)Μαρία Καλυκάκη, μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης Β)Κυριάκος Κυριάκου, μαθητής της Δ’ τάξης, έλαβαν το 2ο Βραβείο, περγαμηνή άριστης συμμετοχής 3. Χρυσούλα Πετσαλάκη, μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης, έλαβε το 3ο Βραβείο, περγαμηνή πολύ καλής συμμετοχής. Συγχαρητήρια επίσης ανήκουν στην εκπαιδευτικό υπεύθυνη του εργαστηρίου εικαστικών κα Μανταλένα Μελισσουργάκη για την αφοσίωση στο δημιουργικό της έργο και την επιμελή καθοδήγηση των μαθητών.


Θεατρική Παράσταση Την Τρίτη 5 Μαρτίου θα δοθεί θεατρική παράσταση στην αίθουσα θεάτρου του Εκπαιδευτηρίου μας για τους μαθητές του Σχολείου. Το Θέατρο ΚΡΗΤΗΣ και το Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ με οκτώ ηθοποιούς επί σκηνής παρουσιάζουν μια παράσταση γεμάτη κέφι, χορό και τραγούδι, μέσα από την κλασική ιστορία του Κάρλο Κολόντι σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή. Μια ιστορία με πλήθος παιδαγωγικών μηνυμάτων από το γνωστό και αγαπητό κούκλο στα παιδιά ΠΙΝΟΚΙΟ. Τίτλος του έργου: «ΠΙΝΟΚΙΟ…ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ»

Διαγωνισμός «Καγκουρό» Σας υπενθυμίζουμε ότι το Εκπαιδευτήριο μας θα είναι και για φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εξεταστικό κέντρο του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές από Β’ Δημοτικού έως και Γ’ Λυκείου. Ως ημέρα εξέτασης έχει οριστεί το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 και ώρα 9:00 π.μ. Εάν επιθυμείτε τη συμμετοχή του παιδιού σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη δήλωση που ήδη σας έχει αποσταλεί και να μας την επιστρέψετε υπογεγραμμένη έως και την 28η/02/2013. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη για το διαγωνισμό, δασκάλα της ΣΤ’ τάξης, κα Γ. Παπαδογιαννάκη ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kangaroo.gr. Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι διαγωνιζόμενοι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στο χώρο του Εκπαιδευτηρίου, με δική σας ευθύνη, στις 8:30 π.μ. το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013.

♦ Συγκεντρώσεις γονέων Η επόμενη ατομική συνάντηση σας με τους εκπαιδευτικούς για την ενημέρωση που αφορά την εξέλιξη της μαθησιακής πορείας των μαθητών και την παράδοση των ελέγχων προόδου τους για το Β’ τρίμηνο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013. Η ενημέρωση θα γίνει στην τάξη του παιδιού σας με ατομικό 10λεπτο ραντεβού. Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη. Παρακαλούμε να είστε ακριβείς στο ραντεβού σας για την εύρυθμη λειτουργία της ενημερωτικής αυτής συνάντησης.


♦ Εκπαιδευτικές δράσεις Εφημερίδα «ΖιΖάννειο» Τις προσεχείς ημέρες θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα «ΖιΖάννειο» του Εκπαιδευτηρίου μας. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στα γλυπτά (ανδριάντες, προτομές, επιτοίχιες προσωπογραφίες και άλλες γλυπτές συνθέσεις). Η εφημερίδα αυτή, όπως πάντα, δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα πρώτο δημόσιο βήμα των μαθητών για γραπτή και εικαστική έκφραση. Οι μαθητές όλων των τάξεων, αναλογικά, εργάστηκαν κατά ομάδες (τάξεις) και ερεύνησαν, επισκέφτηκαν και δημιούργησαν ταυτότητες για τα γλυπτά της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Το τεύχος αυτό θα έχει και μια χρηστική αξία δεδομένου ότι θα το συνοδεύει κατατοπιστικός χάρτης που θα προσδιορίζει τη θέση των γλυπτών.

Τσικνοπέμπτη Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, ημέρα της Τσικνοπέμπτης, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στο Σχολείο. Την ημέρα αυτή οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στο σχολείο με τα σχολικά λεωφορεία, ντυμένοι με διάφορες αποκριάτικες αμφιέσεις και θα συμμετάσχουν στο οργανωμένο εορταστικό πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί με κάθε επιμέλεια. Μπορούν να φέρουν μαζί τους διάφορα εδέσματα και άλλα φαγώσιμα. Δεν επιτρέπεται να φέρουν αιχμηρά αντικείμενα, αφρούς, χαρτοπόλεμο ή κάθε άλλο αντικείμενο για την ασφάλειά τους. Σας ενημερώνουμε ότι τη μέρα αυτή δεν θα πραγματοποιηθούν μεσημβρινά δρομολόγια. Η αποχώρηση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των γονέων τους από τις 12:15 έως και τις 13:00.

Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου που διοργανώνουν η Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. και ο Δήμος Ηρακλείου, οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Σχολείου μας θα παρακολουθήσουν στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου την Παρασκευή 8 Μαρτίου την ταινία: «Μισισίπι αγάπη μου».

Εορτασμός 25ης Μαρτίου Το Εκπαιδευτήριο μας συμμετέχοντας στον εορτασμό για την Εθνική μας παλιγγενεσία α) θα λάβει μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση με τη σημαία και β) οι μαθητές της Δ’ τάξης θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 10:30 π.μ. στην αίθουσα θεάτρου του Εκπαιδευτηρίου τη θεατρική παράσταση: «Στα χρόνια του πόνου και της θυσίας».


Συμμετοχή στη δράση «Αριστεία και καινοτομία στην Εκπαίδευση Το Εκπαιδευτήριο μας συμμετέχει στην πρόσκληση, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στη δράση για «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Θεσμός Αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση». Η δική μας συμμετοχή αφορά τη Διαθεματική εργασία «100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη». Στόχος της δράσης είναι η αξιοποίηση της μάθησης που παράγεται στα σχολεία ως βάση για την υποστήριξη και ανάπτυξη του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την επιβράβευση και τη δημόσια ανάδειξη «βέλτιστων πρακτικών».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις υπηρεσίες πολιτιστικής εκπαίδευσης ΜΟΥΣΑ Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «ΜΟΥΣΑΣ» που εξοικειώνουν τα παιδιά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και το μουσειακό χώρο στις 6 Μαρτίου θα εκπονηθεί στο Σχολείο μας για τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης το επίκαιρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Μάσκες και Μασκαράδες, πρόσωπα και προσωπεία. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις απόκριες, την καταγωγή της μάσκας, μασκαρεύονται με αρχαιοελληνικές, ενετικές, αλλά και μάσκες άλλων πολιτισμών. Συμμετέχουν σε αποκριάτικα θεατρικά παιχνίδια, δημιουργούν και φορούν το δικό τους προσωπείο.

♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» για το μήνα Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013.

♦ Εκπαιδευτικές επισκέψεις •

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης θα επισκεφθούν το Μουσείο Μουσικών οργάνων «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι. Εκτός από την ξενάγηση τους στο Μουσείο και τη γνώση εκατοντάδων μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο, θα έχουν τη δυνατότητα να ακροαστούν μελωδίες της παγκόσμιας γλώσσας: της Μουσικής.

Στις 21 Μαρτίου 2013 οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης θα επισκεφθούν το Μουσείο «Ν. Καζαντζάκης», στη Μυρτιά, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα: «οι φίλοι του Νίκου Καζαντζάκη»

Το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών (διαθρησκευτικός πολιτισμός) θα επισκεφτούν την Καθολική Εκκλησία Ηρακλείου για να γνωρίσουν τους τύπους λατρείας μιας διαφορετικής θρησκείας.


♦ Μήνυµα στην Οικογένεια ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η συναισθηματική ανάπτυξη αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που πραγματοποιείται παράλληλα με όλα τα είδη ανάπτυξης και ξεκινάει από τη σύλληψη. Η ποιότητα φροντίδας που δέχεται το παιδί στη βρεφική και νηπιακή ηλικία βάζουν τα θεμέλια για τη σωστή συναισθηματική ανάπτυξή του. Συναισθηματική νοημοσύνη ονομάζεται η ικανότητα να κατανοούμε τα δικά μας συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων, να δημιουργούμε κίνητρα για τον εαυτό μας και να χειριζόμαστε σωστά τα συναισθήματά μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Η συναισθηματική νοημοσύνη καθορίζεται από πέντε βασικά στοιχεία: 1. αυτοεπίγνωση: η ικανότητα να γνωρίζουμε την εσωτερική μας κατάσταση, τις προτιμήσεις μας, την αξία και τις ικανότητές μας. 2. αυτορρύθμιση: η ικανότητα να διαχειριζόμαστε την εσωτερική μας κατάσταση, τις παρορμήσεις μας και τα προσωπικά μας αποθέματα. 3. κίνητρα συμπεριφοράς: οι συναισθηματικές τάσεις που διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων μας. 4. ενσυναίσθηση: η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων, καθώς και να διαχειριζόμαστε σωστά τη διαφορετικότητα. 5. κοινωνικές δεξιότητες: δεξιότητες που αφορούν την κοινωνική μας προσαρμογή, όπως η επικοινωνία, ο χειρισμός διαφωνιών, η καλλιέργεια δεσμών, η συνεργασία. Η συναισθηματική Αγωγή στοχεύει στην ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Η εφαρμογή της ξεκινάει (ή πρέπει να ξεκινάει) από το οικογενειακό πλαίσιο αμέσως μετά τη γέννηση και συνεχίζεται στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί συνεχή διαδικασία που ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια, όπως: • • • • •

Επίγνωση των συναισθημάτων του παιδιού Αξιοποίηση συναισθημάτων (οικειότητα και διδασκαλία) Ακρόαση με ενσυναίσθηση και αναγνώριση των συναισθημάτων Καθοδήγηση για λεκτική έκφραση συναισθημάτων Οριοθέτηση με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Οι γονείς που λειτουργούν ως συναισθηματικοί μέντορες καθοδηγούν τα παιδιά τους γνωρίζοντάς τους τον κόσμο των συναισθημάτων και αποκαλύπτοντας τα δικά τους συναισθήματα. Θεωρούν ότι όλα τα συναισθήματα (ακόμα και τα αρνητικά) είναι χρήσιμα και προτρέπουν τα παιδιά τους να βιώνουν, να εκδηλώνουν και να κατονομάζουν τα συναισθήματά τους. Η συμμετοχή του σχολείου στην άσκηση της Συναισθηματικής Αγωγής εστιάζει στη συναισθηματική σχέση παιδαγωγού-παιδιών, στην ίδια την επεξεργασία των συναισθημάτων, στην επιλογή δραστηριοτήτων που ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών και γενικότερα στην ανάπτυξη ενός υγιούς παιδαγωγικού πλαισίου που προωθεί την εκδήλωση θετικών συναισθημάτων. Μαρία Πατεράκη Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Επικοινωνώ Δημοτικό Μάρτιος  
Επικοινωνώ Δημοτικό Μάρτιος  

Επικοινωνώ Δημοτικό Μάρτιος