Page 1


Φεβρουάριος 2014 Οι λαϊκές ονομασίες του 2ου μήνα του έτους: Κουτσοφλέβαρος ή Ληψομήνας

Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν΄ανθίζουν τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο τη θάλασσα να κυματίζει λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα Γιώργος Σεφέρης

♦ Ανακοινώσεις Ο τυχερός της βασιλόπιτας Στις 22 Ιανουαρίου οι μαθητές του Δημοτικού έκοψαν τη βασιλόπιτα για το 2014! Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί της χρονιάς ήταν ο Βύρων Νεράντζης και το δώρο του ήταν το βιβλίο του Τζάνι Ροντάρι «Παραμύθια για να σπάτε κέφι». Η ευχή μας σε όλους τους μαθητές είναι να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς και φεγγερούς όπου τίποτε δεν θα μπορεί να σκιάσει τα όνειρά τους. Χρόνια πολλά σε όλα τα παιδιά! Θεατρική Παράσταση Στις 18 Φεβρουαρίου οι μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων θα παρακολουθήσουν την κουκλοθεατρική παράσταση « Ο Ερωτόκριτος » στο χώρο του Θεάτρου του Εκπαιδευτηρίου μας, ένα έργο του 17ου αιώνα από το Βιτσέντζο Κορνάρο. Η μεταφορά του στο κουκλοθέατρο έγινε με πολλή αγάπη, κρατώντας την Κρητική Διάλεκτο και με σεβασμό στην παράδοση της Κρήτης. Οι μαθητές θα γνωρίσουν την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας μέσα από ένα έργο προσαρμοσμένο ειδικά για παιδιά. Μια ιστορία που δε θ΄αφήσει κανένα ασυγκίνητο..!

♦ Συγκεντρώσεις γονέων η

Η 4 προσωπική συνάντηση των γονέων με τους εκπαιδευτικούς με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την εξέλιξη της μαθησιακής πορείας και προόδου των μαθητών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014. Η συνάντηση αυτή θα γίνει στην τάξη του παιδιού σας και θα έχει διάρκεια 10 λεπτών. Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη λόγω της προφανούς χρησιμότητας που μπορεί να έχει η ανταλλαγή απόψεων που αφορά την πρόοδο των μαθητών.


♦ Εκπαιδευτικές επισκέψεις •

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, οι μαθητές των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων του σχολείου μας, θα επισκεφθούν το Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης στο Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό «Αρόλιθος» για να παρακολουθήσουν το θεατρικό δρώμενο «Ο γιος του άλλου τόπου». Το δρώμενο είναι εμπνευσμένο από λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια και τη χαρά της μεταμφίεσης που χαρίζουν οι απόκριες. Έχει ως στόχο να παρασύρει τα παιδιά στη χαρά του παιχνιδιού, της αναπαράστασης, και της σημασίας των στοιχείων που αφορούν τη γιορτή της αποκριάς. Παράλληλα ψυχαγωγεί, διασκεδάζει προβληματίζει και επιδιώκει τον αλληλοσεβασμό, τη συνύπαρξη και την ισορροπία με τον εαυτό μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους. Μετά την ολοκλήρωση του δρώμενου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν από μόνα τους χάρτινες μάσκες με υλικά που θα τους δοθούν.

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης θα επισκεφθούν το κρητικό παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Σε αυτό φυλάσσονται σπάνιες καταγραφές και ντοκουμέντα της πορείας της Κρήτης προς τη σύγχρονη εποχή. Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη λειτουργεί στο πλαίσιο της διαθεματικότητας και της σύνδεσης της διδακτέας ύλης με αυτούσιες ιστορικές πηγές του τόπου μας.

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της ενασχόλησης των παιδιών με το θέμα «Βιβλία – Βιβλιοθήκη», στο μάθημα της Γλώσσας, οι μαθητές της Ε΄ τάξης θα επισκεφθούν τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου για να γνωρίσουν το χώρο της βιβλιοθήκης και τον τρόπο που οργανώνεται από τους βιβλιοθηκάριους.

♦ Εκπαιδευτικές δράσεις Στο πνεύμα των Αποκριών Μια από τις πιο προσφιλείς εορτές των παιδιών πλησιάζει και οι δράσεις των μαθητών μας για το μήνα Φεβρουάριο επικεντρώνονται σε αυτήν.

Α΄ τάξη Έρχονται οι Απόκριες και μαζί τους έρχονται και οι αποκριάτικες δραστηριότητες για τα «πρωτάκια» του Εκπαιδευτηρίου μας! Τα παιδιά έχουν πολύ κέφι και όρεξη για να ντυθούν μασκαράδες, να χορέψουν και να τραγουδήσουν αποκριάτικα τραγούδια, να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες, αρλεκίνους και γιρλάντες για το στολισμό της τάξης τους, να μάθουν τα πάντα για τα αποκριάτικα έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και μαζί τους να παρασύρουν ευχάριστα κι εμάς τους ενήλικες!


Β΄ τάξη Μπαίνοντας ο Φεβρουάριος έρχονται οι Απόκριες τις οποίες τις συνοδεύουν το εορταστικό κλίμα και η χαρά. Η διασκέδαση και το ξεφάντωμα είναι στοιχεία αυτού του μήνα και έτσι θα προσπαθήσουμε κι εμείς να μπούμε στο εορταστικό πνεύμα των ημερών. Τα παιδιά της Β΄ Δημοτικού θα φτιάξουν αποκριάτικους κλόουν, καπέλα και θα μάθουν αποκριάτικα τραγούδια και έθιμα. Μέσα από την εικαστική προσέγγιση του θέματος, καθώς και τις προγραμματισμένες βιωματικές δραστηριότητες θα εισάγουμε τα παιδιά στο νόημα των Αποκριών, την προέλευσή τους και το ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στα ήθη και στα έθιμα του τόπου μας.

Γ ΄ τάξη Στο πλαίσιο του εορτασμού της Αποκριάς οι μαθητές της Γ’ τάξης θα ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του μήνα. Θα δημιουργήσουν μόνοι τους φανταχτερές, πρωτότυπες μάσκες και καπέλα από χαρτόνι, κλόουν που κινούνται. Επίσης, θα γνωρίσουν ήθη και έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας σχετική έρευνα στο διαδίκτυο και θα τραγουδήσουν αποκριάτικα τραγούδια για να υποδεχτούμε το Καρναβάλι.

E΄ τάξη Οι Απόκριες φτάνουν και η Ε΄ τάξη προετοιμάζεται να τις υποδεχθεί με χαρά και δημιουργικότητα. Γι’ αυτό το λόγο οι μαθητές, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φλεβάρη, θα ασχοληθούν με ήθη και έθιμα της Αποκριάς απ’ όλη την Ελλάδα, παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς καθώς επίσης και κατασκευές αποκριάτικων καπέλων και μασκών.

Στ΄ τάξη Οι μαθητές της Στ΄ τάξης θα διδαχθούν για τα τοπικά ήθη και έθιμα που αφορούν τις Απόκριες, θα περιηγηθούν μέσα από κείμενα και εικόνες στη λαϊκή μας παράδοση και θα γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη της εορτής αυτής. Παράλληλα, οι μαθητές θα γράψουν τα δικά τους κείμενα, θα κατασκευάσουν αποκριάτικες κινούμενες φιγούρες και θα διασκεδάσουν με τη συναρπαστική τεχνική του face painting (βαφή προσώπου), μέσα από τη βαφή των προσώπων τους.

Τσικνοπέμπτη Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ημέρα της Τσικνοπέμπτης, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στο Σχολείο. Την ημέρα αυτή οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά με τα σχολικά λεωφορεία, ντυμένοι με διάφορες αποκριάτικες αμφιέσεις και θα συμμετάσχουν στο οργανωμένο εορταστικό πρόγραμμα που θα έχει ετοιμαστεί από τους Εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας. Θα γνωρίσουν έθιμα εκείνης της ημέρας από όλη την Ελλάδα, θα διαγωνιστούν, θα φτιάξουν αποκριάτικες κατασκευές, θα χορέψουν και θα τσικνίσουν… Δεν επιτρέπεται να φέρουν αιχμηρά αντικείμενα, αφρούς, χαρτοπόλεμο ή κάθε άλλο αντικείμενο επικίνδυνο για την ασφάλειά τους. Σας ενημερώνουμε ότι τη μέρα αυτή δεν θα πραγματοποιηθούν μεσημβρινά δρομολόγια. Η αποχώρηση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των γονέων τους από τις 12:30 έως και τις 13:00.


Αποκριάτικος χορός Το Εκπαιδευτήριό μας θέλοντας φέτος να δώσει μία διαφορετική και ευχάριστη νότα στον εορτασμό της Αποκριάς διοργανώνει για την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας Αποκριάτικο Χορό στο χώρο εκδηλώσεων: «Ο Κήπος των Αισθήσεων», το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μεταμφιεστούν με την αγαπημένη τους αποκριάτικη στολή, να συμμετάσχουν σε ομαδικές δράσεις, να χορέψουν και να διασκεδάσουν μαζί με τους δασκάλους, τους φίλους και την οικογένειά τους! Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε παρέα την Αποκριά, με κέφι και πολλές εκπλήξεις! Στέλνω μήνυμα με ένα χαρταετό Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, λίγο πριν την Καθαρή Δευτέρα οι μαθητές του Σχολείου μας στα βήματα της ομαδοσυνεργατικής μάθησης θα ασχοληθούν ανά ομάδα για την κατασκευή του χαρταετού. Με τη βοήθεια της φαντασίας και την ευγένεια της καλαισθησίας θα δημιουργήσουν τον πατροπαράδοτο χαρταετό με έμπνευση και πρωτοτυπία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τις δεξιότητες, τα συναισθήματα, την παρατηρητικότητα και την κρίση τους.

Σχολική βιβλιοθήκη Το Ράλι ανάγνωσης σχεδόν ολοκλήρωσε την πορεία του. Στις 14 Φεβρουαρίου, οι μαθητές που «επιβιβάστηκαν» στο Ράλι, θα οδηγηθούν προς τον τελικό προορισμό του. Ο τερματικός σταθμός περιλαμβάνει ευχάριστες δραστηριότητες για τους μαθητές, οι οποίοι θα κληθούν να περιγράψουν τη διαδρομή που ακολούθησαν. Οι δράσεις αυτές δεν θα έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά θα κινούνται μέσα στο πλαίσιο της γόνιμης διάδρασης και της ανταλλαγής της αναγνωστικής εμπειρίας των μαθητών που συμμετείχαν.

Σχολική εφημερίδα «ΖΙΖΑΝΝΕΙΟ» Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές μας. Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών για την έκδοση της εφημερίδας του σχολείου με κύριο θεματικό άξονα τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα μέσα από τα σκίτσα και τις γελοιογραφίες της εποχής, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο σκιτσογράφος Κωστής Τζωρτζακάκης. Ο κ. Τζωρτζακάκης σε συνεργασία με την εικαστικό του Εκπαιδευτηρίου, κ. Μανταλένα Μελισσουργάκη, υποδέχτηκε στο Εργαστήριο Εικαστικών τους μαθητές όλων των τάξεων. Εκεί, τους μίλησε για το ρόλο της γελοιογραφίας ως εκφραστικό μέσο της εξιστόρησης σημαντικών γεγονότων, για τα στάδια δημιουργίας μιας γελοιογραφίας ενώ παράλληλα απαντούσε στις ερωτήσεις των μαθητών. Η δράση αυτή δεν περιορίστηκε μόνο σε θεωρητικό πλαίσιο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδημιουργήσουν μαζί του τις δικές τους γελοιογραφίες, να εμπνευστούν και να εκφράσουν τις ιδέες τους στο χαρτί με τρόπο γόνιμο και διασκεδαστικό. Το Εκπαιδευτήριό μας ευχαριστεί θερμά τον κ. Τζωρτζακάκη για τη συμβολή του στο έργο των εκπαιδευτικών.


Συμμετοχή στο Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό» Το Εκπαιδευτήριό μας είναι και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εξεταστικό κέντρο του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό». Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται σε μαθητές από τη Β΄ Δημοτικού έως και την Γ΄ Λυκείου. Ο διαγωνισμός δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 και ώρα 09:00. Τα θέματα στα οποία διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών και δεν απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού. Το «Καγκουρό», όμως, δεν είναι μόνο ένας ετήσιος διαγωνισμός. Με αφορμή το διαγωνισμό παράγεται εκπαιδευτικό υλικό που προάγει τη γνώση, διαχέει την πληροφορία και καλλιεργεί την σκέψη. Όλοι οι μαθητές που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό λαμβάνουν δώρα με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους, καθώς και βεβαίωση συμμετοχής. Έχετε λάβει ενημερωτικό δελτίο με λεπτομέρειες για το διαγωνισμό, υπεύθυνη του οποίου είναι η κα Ειρήνη Ζησιάδου. Οι εγγραφές έχουν αρχίσει και οι συμμετοχές είναι ήδη αρκετές!

♦ Συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό Ομάδες συμβουλευτικής γονέων Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση της ομάδας συμβουλευτικής γονέων με την καθοδήγηση της επιστημονικής συνεργάτιδας του Σχολείου μας και Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Μαρία Πατεράκη. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 /02/2014. Σημειώνουμε τη σπουδαιότητα συμμετοχής των γονέων σε τέτοιου είδους δραστηριότητες αφού, διαχρονικά αποτελούν τους βασικούς φυσικούς φορείς της αγωγής του παιδιού. Η επιρροή που ασκούν οι γονείς στη συγκρότηση της προσωπικότητας του παιδιού τους είναι καθοριστική και συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή πορεία του.

♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Παραμυθοεξερευνήσεις: Αυτό το μήνα το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014. Realfamilyfood: Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014. Δηλώστε συμμετοχή σε μια γευστικά δημιουργική εμπειρία. Family Musicality: Οι συναντήσεις για το μήνα Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 και 21 Φεβρουαρίου 2014. Οι ώρες των μαθημάτων για το Δημοτικό είναι στις 18:00.


♦ Μήνυμα στην οικογένεια Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου από τα Παιδιά Πριν από μια δεκαετία περίπου, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο μεγάλη επίδραση θα ασκούσε σήμερα στην καθημερινότητά μας η χρήση του διαδικτύου. Αρκετοί ενήλικες περνούν ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας τους μπροστά στον υπολογιστή και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για επαγγελματικούς, ενημερωτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς. Καθώς η χρήση του διαδικτύου συνεχώς διευρύνεται και καθώς οι ανάγκες που αυτό εξυπηρετεί ολοένα και αυξάνονται, δεν είναι παράξενο που τα παιδιά μας έλκονται από τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρονται μέσα από το internet. Η χρήση του διαδικτύου παρατηρείται σε παιδιά όλων των ηλικιών, με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα χρηστών. Επιπλέον η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ιδιαίτερα του διαδικτύου στο σχολείο, βοηθά τα παιδιά να εξοικειώνονται με το μέσο αυτό και να αναζητούν νέους τρόπους χρήσης του από το σπίτι.

Η ανησυχία των γονέων σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από αυτό δεν μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητοί από τα μικρά παιδιά. Από την άλλη μεριά η απαγόρευση χρήσης του μέσου, στερεί από τα παιδιά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό προσφέρει, όσον αφορά στη γνωστική τους ανάπτυξη, τη μάθηση και την επικοινωνία. Στην πραγματικότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με κάθε άλλη δημοφιλή στα παιδιά δραστηριότητα, η απαγόρευση είναι πιθανό να ωθήσει τα παιδιά σε κρυφή, μη ασφαλή χρήση του διαδικτύου, περισσότερο απ’ ότι η ελεγχόμενη χρήση του. Για τον λόγο αυτό, οι γονείς θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη χρήση του διαδικτύου στα παιδιά τους, έχοντας λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους.


Καλό είναι να τοποθετούμε τον υπολογιστή σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού, όπως π.χ. το σαλόνι, και όχι σε απομονωμένους χώρους, όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού.

Προτείνουμε στο παιδί μας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, κατάλληλο για την ηλικία του. Μπορούμε να συμμετέχουμε στην ανεύρεση σχετικών ιστοσελίδων και να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του μέσα από το διαδίκτυο.

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

Χρησιμοποιούμε προηγμένο λογισμικό Internet, ώστε να ελέγχουμε τη δραστηριότητα του παιδιού μας στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να φιλτράρουμε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφουμε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί μας και να μάθουμε τι κάνει εκεί.

Συμβουλεύουμε το παιδί να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.

Επιβλέπουμε το παιδί όταν χρησιμοποιεί χώρους συνομιλίας στο διαδίκτυο (chatrooms).

Ενθαρρύνουμε το παιδί να εμπιστεύεται το ένστικτό του. Του μαθαίνουμε να εγκαταλείπει μια ιστοσελίδα εάν νιώθει άβολα με το περιεχόμενό της.

Δεν αφήνουμε το παιδί μας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο. Του εξηγούμε ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν πως είναι.

Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να χρησιμοποιεί και στο διαδίκτυο τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που ήδη γνωρίζει. Εξηγούμε επίσης τους κανόνες που ισχύουν σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, και τους περιορισμούς που προκύπτουν από αυτήν.

Θέτουμε συγκεκριμένα χρονικά όρια όσον αφορά στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου και φροντίζουμε να τηρούνται με συνέπεια, τόσο από τα παιδιά, όσο και από εμάς τους ίδιους, καθώς τα παιδιά είναι πιθανό να αντιγράψουν τη δική μας συμπεριφορά. Μαρία Πατεράκη Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Επικοινωνώ Δημοτικό Φεβρουάριος 2014  
Επικοινωνώ Δημοτικό Φεβρουάριος 2014  

Επικοινωνώ Δημοτικό Φεβρουάριος 2014

Advertisement