Page 1


Φεβρουάριος 2014 ου

Οι λαϊκές ονομασίες του 2 μήνα του έτους: Κουτσοφλέβαρος, Ληψομήνας, Μεθυσμένος Δευτέρα

3 10 17 24

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

1 8 15 22

2 9 16 23

4 5 6 7 11 12 13 14 18 19 20 21 25 26 27 28 Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει! ♦ Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής για την Προσχολική Εκπαίδευση

03/02/2014

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο

04/02/2014

Νηπιαγωγείο

05/02/2014 ΖιΖάννεια 06/02/2014

Έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα Μαθηματικά Επίσκεψη στον «Κόσμο πειραμάτων» Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος «Από τους τρομερούς Δεινόσαυρους στους παραμυθένιους Δράκους» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Απολιθωμένοι Δεινόσαυροι»

08/02/2014

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο ΖιΖάννεια

4η συνάντηση ομάδων συμβουλευτικής γονέων

10/02/2014

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο ΖιΖάννεια Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο

Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος «Βενετσιάνοι»

07/02/2014

13/02/2014

ΖιΖάννεια

14/02/2014

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο ΖιΖάννεια

15/02/2014 18/02/2014

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο

20/02/2014

ΖιΖάννεια

20/02/2014 21/02/2014 22/02/2014

Family Musicality Παραμυθοεξερευνήσεις

Φυσικές επιστήμες: «Νεροστρόβιλος» Κουκλοθεατρική παράσταση «Η Αποκριά» Realfamilyfood Κουκλοθεατρική παράσταση «Ο Ερωτόκριτος» Φυσικές επιστήμες: Διαμόρφωση θαλάσσιων υδάτων Αποκριάτικο Πάρτι – Τσικνοπέμπτη

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο ΖιΖάννεια

Κουκλοθεατρική παράσταση «Ο Αποκριάτικος χορός των παραμυθιών» - Family Musicality Αποκριάτικος χορός Σχολείου

27/02/2014

«Στέλνω μήνυμα με ένα χαρταετό»

28/02/2014

«Ντύνομαι ένα ρόλο»


Φεβρουάριος 2014 ♦ Ανακοινώσεις Οι τυχεροί της Βασιλόπιτας Τα φλουριά της βασιλόπιτας που έκοψαν τα τμήματα των μικρών μαθητών της Προσχολικής Εκπαίδευσης του Σχολείου μας ανέδειξαν 3 τυχερούς για το 2014, οι οποίοι κέρδισαν από ένα όμορφο παραμύθι! Ευχόμαστε να είναι πάντα τυχεροί στη ζωή τους καθώς και Χρόνια πολλά και χαρούμενα σε όλα τα παιδιά! Τσικνοπέμπτη Στις 20 Φεβρουαρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτι στους χώρους του Εκπαιδευτηρίου. Οι μαθητές θα έρθουν στο Σχολείο μεταμφιεσμένοι με τις αποκριάτικες στολές τους. Την ημέρα αυτή, αφιερωμένη στο Τριώδιο, δε θα γίνουν μαθήματα και τα παιδιά θα απολαύσουν μια διασκεδαστική μέρα με παιχνίδι, μουσική, διαγωνισμούς και χορό! Σημειώνουμε ότι οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους χαρτοπόλεμο και αφρούς καθώς επίσης και επικίνδυνα αξεσουάρ (σπαθιά, όπλα κ.α.) Σας ενημερώνουμε ότι τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων θα πραγματοποιηθούν κανονικά καθώς επίσης και ότι όλοι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν στην τσάντα τους μια αλλαξιά ρούχων. Αποκριάτικος χορός Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το Σχολείο μας θα πραγματοποιήσει Αποκριάτικο χορό στο χώρο εκδηλώσεων «Ο κήπος των αισθήσεων». Οι μικροί μας μαθητές θα συμμετέχουν σε ομαδικές δράσεις μαζί με τις δασκάλες τους, θα παίξουν, θα χορέψουν και θα διασκεδάσουν μαζί με τους φίλους και την οικογένεια τους! Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε παρέα την Αποκριά, με κέφι και πολλές εκπλήξεις!

♦ Εκπαιδευτικές Δράσεις Κουκλοθεατρική Παράσταση «Ερωτόκριτος» Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου θα δοθεί κουκλοθεατρική παράσταση στο θέατρο του Εκπαιδευτηρίου για τους μαθητές του Σχολείου. Ο Κουκλοθίασος Κου-κλο, χρησιμοποιώντας την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου, θα παρουσιάσει το έργο «Ερωτόκριτος», ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά! Όλοι έχουν ακούσει για την ιστορία του Ερωτόκριτου! Ένα έργο του 17ου αιώνα από το Βιτσέντζο Κορνάρο. Η μεταφορά του στο κουκλοθέατρο έγινε με πολλή αγάπη, κρατώντας την Κρητική Διάλεκτο και με σεβασμό στην παράδοση της Κρήτης. Ο μικρός μας ήρωας θα αγαπήσει την Αρετούσα και με το όμορφο λαγούτο του θα μας τραγουδήσει πάνω στην Κουκλοθεατρική σκηνή! «Ντύνομαι ένα ρόλο» Κατά τη διάρκεια του μήνα, με αφορμή τις Απόκριες, οι μικροί μαθητές θα συμμετάσχουν σε ποικίλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Τα τμήματα του Προνηπιαγωγείου και Νηπιαγωγείου του Σχολείου μας θα επεξεργαστούν το θέμα: «Βενετσιάνοι». Αφού γνωρίσουν μέσω κατάλληλου εποπτικού υλικού το Βενετσιάνικο Καρναβάλι και το συνδέσουν με τους Ενετούς, που για πολλά χρόνια έζησαν στο νησί μας, οι μικροί μας μαθητές θα ντυθούν και οι ίδιοι Βενετσιάνοι με χειροποίητες στολές και αξεσουάρ που θα φτιάξουν οι ίδιοι με τις δασκάλες τους! Αυτή η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 και τα παιδιά θα γυρίσουν στο σπίτι τους με τις δικές τους χειροποίητες αποκριάτικες στολές.


«Στέλνω μήνυμα με ένα χαρταετό» Στις 27 Φεβρουαρίου οι μικροί μας μαθητές στο πλαίσιο των δράσεων για τις Απόκριες θα πραγματοποιήσουν μια ξεχωριστή δράση, γεμάτη όμορφα μηνύματα. Αφού συζητήσουμε και γνωρίσουμε τα έθιμα της Σαρακοστής, κάθε τάξη θα δημιουργήσει το δικό της χαρταετό με υλικά που θα επιλέξουν τα παιδιά σε συνεργασία με τη δασκάλα τους! Ολοκληρώνοντας το χαρταετό θα γράψουν επάνω του ένα ξεχωριστό μήνυμα που θα επιλέξουν να στείλουν στον κόσμο! Αφού ολοκληρωθεί η δράση οι χαρταετοί θα διακοσμήσουν το Σχολείο μας, μεταφέροντας τα μηνύματα που τα ίδια τα παιδιά επέλεξαν!

♦ Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (project) στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης «Ένα ιστορικό ταξίδι πολιτισμού στην Κρήτη, το νησί μας…» Κατά το μήνα Φεβρουάριο τα νήπια του Εκπαιδευτηρίου μας, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, θα ασχοληθούν με την Ενετοκρατία στη Κρήτη. Θα γνωρίσουν την πόλη μας μέσα από εικόνες του χθες, τα ενετικά κτίρια, την οχύρωσή της και πολλά άλλα μνημεία που ακόμα σώζονται, καθώς και τη ζωή των Ηρακλειωτών κατά την περίοδο που η πόλη μας ονομαζόταν «Μεγάλο Κάστρο». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Βενετσιάνοι» Κατά το μήνα Φεβρουάριο, μέσα στο πλαίσιο της Αποκριάς, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Βενετσιάνικο καρναβάλι, να μυηθούν στα ήθη και τα έθιμα των Βενετών, να δημιουργήσουν τις δικές τους βενετσιάνικες μάσκες καθώς και να το συσχετίσουν με τους Ενετούς, εφόσον την ίδια χρονική περίοδο στην Ευέλικτη Ζώνη πρόκειται να ασχοληθούν με τη περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη. Τα Μαθηματικά στο Προνηπιαγωγείο Κατά το μήνα Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του προγράμματος Μαθηματικών στο Ζάννειο Προνηπιαγωγείο. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν ένα δομημένο πρόγραμμα διδασκαλίας βασισμένο στις ικανότητές τους για να κατακτήσουν τους μαθηματικούς στόχους, όπως αυτοί ορίζονται από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, σχεδιασμένες σύμφωνα με τις ανάγκες των νηπίων μας, τα παιδιά θα ανακαλύψουν σταδιακά τους αριθμούς από το ένα έως το πέντε, ώστε να μπορούν να τους αναγνωρίζουν, να τους γράφουν και να αντιλαμβάνονται την έννοια της ποσότητας. Επιπλέον θα κατακτήσουν σημαντικές χωρικές έννοιες, καθώς και τις βασικές αρχές της Άλγεβρας και της Γεωμετρίας. Οι νηπιαγωγοί του τμήματος Αρβανίτη Μαρία και Έφη Τσαγκαράκη, εύχονται στα παιδιά καλή επιτυχία!

♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Παραμυθοεξερευνήσεις: Αυτό το μήνα το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014. Realfamilyfood: Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014. Δηλώστε συμμετοχή σε μια γευστικά δημιουργική εμπειρία. Family Musicality: Οι συναντήσεις για το μήνα Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 και 21 Φεβρουαρίου 2014 στις 18:00. Ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων: Η 4η συνάντηση των ομάδων συμβουλευτικής γονέων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014.


♦ Θεματολογία Φεβρουαρίου Το μήνα Φεβρουάριο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα θα ακολουθήσει τους ρυθμούς του καρναβαλιού και θα ασχοληθούμε με τις Απόκριες ακολουθώντας τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς στόχους: Καλώς το καρναβάλι! Καλώς το καρναβάλι! ♦ Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη − Να συζητήσουν για την Αποκριά, να μεταφέρουν δικές τους εμπειρίες στην τάξη. − Να ενημερωθούν για τα έθιμα της Αποκριάς στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. − Να γνωρίσουν το καρναβάλι της Βενετίας και να το συσχετίσουν με την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, αναπτύσσοντας το αίσθημα του «ανήκειν». − Να ψυχαγωγηθούν με ιστορίες που σχετίζονται με τις Απόκριες και την Καθαρή Δευτέρα. ♦ Φυσικές Επιστήμες − Να κατακτήσουν γνώσεις σχετικές με τα καιρικά φαινόμενα και την εναλλαγή των εποχών. ♦ Τεχνολογίες Πληροφοριών και Ερευνών − Να αναζητήσουν εικόνες από τα Καρναβάλια της χώρας μας. − Να ζωγραφίσουν με τα εργαλεία σχεδίασης μια αποκριάτικη εικόνα. ♦ Μαθηματικά − Να έρθουν σε επαφή με τους αριθμούς από 1 και 2 καταφέρνοντας να τους απαγγείλουν, να τους διαβάσουν και να τους γράψουν, όπως μπορούν. − Να γνωρίσουν τις βασικές χωρικές έννοιες πάνω- κάτω, μπροστά- πίσω, αριστερά- δεξιά. − Να οργανώσουν το ημερολόγιο του μήνα. ♦ Φυσική Αγωγή − Να αναγνωρίζουν τις αλλαγές στην καρδιακή συχνότητα και στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες. − Να κατανοήσουν τις αλλαγές των φυσικών λειτουργιών κατά τη συμμετοχή σε άσκηση. − Να γνωρίζουν τις λειτουργίες και τις δυνατότητες των μελών του σώματος αναπτύσσοντας την ικανότητα για εκφραστική χρήση του σώματος ή για κινητική έκφραση. − Να ονομάζουν τα μέλη του σώματός τους και τις βασικές κινητικές δεξιότητες. ♦ Γλώσσα − Να έρθουν σε επαφή με τα γράμματα «τ», «π», «κ» και «ρ» καταφέρνοντας να τα αναγνωρίσουν, να τα διαβάσουν και να τα γράψουν όπως μπορούν. − Να απαγγείλουν λέξεις που αρχίζουν από τα παραπάνω φωνήματα. − Να γράψουν όπως μπορούν τη λέξη «Απόκριες». ♦ Τέχνες − Να κατασκευάσουν ομαδικά χαρταετό καθώς και τη μάσκα και τη στολή τους. − Να ακούσουν τραγούδια ανά τον κόσμο με θέμα τις Απόκριες. − Να κινηθούν ακολουθώντας το ρυθμό τραγουδιών και συγκεκριμένες κινήσεις χορογραφίας. − Να γνωρίσουν έργα τέχνης με αποκριάτικα θέματα.

Προτάσεις βιβλίων για τις Απόκριες Ο Αρλεκίνος, Ζωρζ Σαρρή, εκδ. Πατάκη

Το καρναβάλι των ζώων, Μάρκο Σίμσα, εκδ. Ψυχογιός

Η νεράιδα ΕυτυχίαΕπιθυμία- Πάρτι Μασκέ, Έμμα Τόμσον, εκδ. Λιβάνη

Νίνο, ο μικρός κλόουν, Έρικ Μπατούτ, εκδ. Μεταίχμιο


♦ Μήνυμα στη Οικογένεια Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση στα παιδιά Η αυτοεκτίμηση είναι ο βαθμός στον οποίο εκτιμούμε τον εαυτό μας και η αίσθηση που έχουμε για την αξία μας. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της προσωπικότητας και είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή. Η αυτοεκτίμηση, με βάση τους ειδικούς, διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία και επηρεάζεται από τη συμπεριφορά των γονέων και των σημαντικών άλλων στη ζωή του παιδιού. Παρακάτω ακολουθούν προτάσεις σχετικά με την καλλιέργεια της θετικής αυτοεκτίμησης των παιδιών. •

• •

• •

Ακούστε το παιδί σας προσεκτικά και συζητήστε μαζί του πράγματα της καθημερινότητας ή πράγματα που πιστεύετε ότι το ενδιαφέρουν. Έτσι θα κατανοήσει ότι όσα σκέφτεται και νιώθει και αγαπά είναι σημαντικά για σας. Επαινέστε το για όσα έχει επιτύχει και όσα επιτυγχάνει καθημερινά. Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι είναι ικανό και άξιο να καταφέρνει σημαντικά πράγματα. Αφιερώστε του ουσιαστικό χρόνο και πραγματοποιήστε δραστηριότητες που αγαπά ή που χρειάζεται να γίνουν ζητώντας του να σας προσφέρει τη βοήθεια του. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι θέλετε να περάσετε χρόνο μαζί του και ότι η βοήθεια του είναι πολύτιμη για σας. Δείξτε στο παιδί σας ότι, πραγματικά, το αποδέχεστε για αυτό που είναι. Εκτιμήστε τα ταλέντα, τις ικανότητες και τις προτιμήσεις του και μην το κατακρίνετε γι αυτά. Μιλήστε μπροστά σε σημαντικούς άλλους, όπως οι φίλοι, πάντα με θετικά σχόλια για το παιδί. Αφήστε το να καταλάβει ότι τα καταφέρνει καλά και αποφύγετε να το συγκρίνετε με άλλους. Έτσι θα νιώσει ότι δε χρειάζεται να γίνει σαν κάποιον άλλον για να το αγαπήσετε. Διδάξτε το να δείχνει υπομονή και να μην παραιτείται μετά από ένα λάθος. Βοηθήστε το να δεχτεί ότι τα λάθη είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν και συχνά μέσα από αυτά έρχεται η πρόοδος και η γνώση. Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο του δίνετε την ευκαιρία να επιτύχει και να αναγνωρίσει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Φροντίστε να έχει καλή κοινωνική ζωή και φίλους που του φέρονται καλά. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι έχει καλούς φίλους και ότι τα άλλα παιδιά το αποδέχονται και το θέλουν στην παρέα τους. Ορίστε με σαφήνεια τα όρια και τους κανόνες. Χρησιμοποιήστε συστήματα επιβράβευσης ή αφαίρεσης προνομίων και βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει ότι του αξίζει να το αγαπάτε ακόμη και όταν κάνει λάθη. Τέλος προσφέρετε πολλή αγάπη δίχως όρια. Οι αγκαλιές και η χρήση χαϊδευτικών ονομάτων είναι πολύ σημαντικά για να νιώσει το παιδί σας ότι το αγαπούν και νοιάζονται γι αυτό. Καλή σας Προσπάθεια!!!

Επικοινωνώ Προνηπιαγωγείο Φεβρουάριος 2014  

Επικοινωνώ Προνηπιαγωγείο Φεβρουάριος 2014

Advertisement