Page 1


Απρίλιος 2018 ου

Οι λαϊκές ονομασίες του 4 μήνα του έτους: Αϊ Γιωργίτης, Τριανταφυλλάς, Γρύλλης Ο Απρίλης -φημισμένος κηπουρόςπήδηξε το πρωί στον χέρσο κήπο μου κι ένα εξαίσιο έμπηξε τριαντάφυλλο Κική Δημουλά

 Ανακοινώσεις Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 17 Μαρτίου ο Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Εκπαιδευτήριό μας. Στους/στις μαθητές/τριες που συμμετείχαν, ευχόμαστε αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τις θεμιτές προσδοκίες τους. Θεωρούμε χρήσιμο να σημειώσουμε ότι οι ασκήσεις και τα προβλήματα που δίνονται στους/στις μαθητές/τριες προς επίλυση δεν έχουν άμεση σχέση με τη διδαχθείσα ύλη των Μαθηματικών στο σχολείο. Απευθύνονται, κυρίως, στη δημιουργική τους σκέψη και την εξεύρεση στρατηγικών προσέγγισης μαθηματικών προβλημάτων. Καλή επιτυχία στους μαθητές μας!

Πρόγραμμα Κολύμβησης Σας ενημερώσουμε ότι, λόγω εφαρμογής του αντικειμένου της κολύμβησης στην Γ’ τάξη, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.: 188128/Δ5,02-11-2017 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, από την Δευτέρα, 25/03/2018 έως και την Παρασκευή, 11/05/2018, το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ τάξης θα διαφοροποιηθεί αναλόγως, ενώ θα υπάρξουν μικρές αλλαγές σε κάποιες τάξεις. Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στις τάξεις, όπου υπάρχουν αλλαγές, το έχουν παραλάβει ήδη οι μαθητές.

 Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ευέλικτη Ζώνη Η Ευέλικτη Ζώνη, ως μαθησιακό αντικείμενο, διασυνδέει όλα τα διδασκόμενα μαθήματα με διαθεματικές και διεπιστημονικές προεκτάσεις. Προτείνει και υποστηρίζει την εφαρμογή βιωματικών, μαθητοκεντρικών και δημιουργικών προσεγγίσεων με στόχο τη γονική εμπλοκή των μαθητών στη διαδικασία της μάθησης. Οι βασικές έννοιες και οι επιμέρους θεματικές ενότητες που θα επεξεργαστεί κάθε τάξη το μήνα Απρίλιο παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω:


Τάξη

Τίτλος

Βασικές έννοιες 

Α’

Τοπική Ιστορία - Κούλες

Β'

Ενετικά τείχη της πόλης

Γ’

Προετοιμασία για δημιουργία εκθεμάτων

Δ’

Εμβάθυνση-επέκταση ιστορικών γνώσεων

Καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης Σύγκριση στοιχείων του χθες και του σήμερα

 

Σύνδεση παρελθόντος και παρόντος Σύνδεση ιστορικής μνήμης και τέχνης

Επεξεργασία κατασκευών, καταγραφών και ιδεών των μαθητών/τριων με σκοπό την τελική τους παρουσίαση σε μορφή εγκατάστασης

Έκφραση μέσω της τέχνης

 Ε'

Ενετικές Κρήνες

Εξοικείωση με διάφορα είδη εγκαταστάσεων Καταγραφή χαρακτηριστικών των ενετικών κρηνών

Στ’

Πρόγραμμα μετάβασης

Μετάβαση στο Γυμνασιο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Συναισθηματική Αγωγή» Στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης αφιερώνεται μία ώρα την εβδομάδα για την προσέγγιση θεμάτων που αφορούν τη Συναισθηματική Αγωγή των παιδιών. Κάθε εβδομάδα οι μαθητές συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τους εκπαιδευτικούς. Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι βασικές θεματικές, τις οποίες θα αναπτύξουν οι εκπαιδευτικοί ανά τάξη για το μήνα Απριλίου. Τάξη

Τίτλος

Βασικές έννοιες

Α’

Αναγνώριση και διαχείριση θυμού

 Αναγνώριση του συναισθήματος του θυμού ως φυσιολογικό συναίσθημα.  Εντοπισμός των αιτιών που προκαλούν θυμό.  Υιοθέτηση υγιών τεχνικών διαχείρισης του θυμού.

Β’

Σχέσεις και συγκρούσεις

Τρόποι επίλυσης συγκρούσεων


Τάξη

Τίτλος

Βασικές έννοιες  

Γ’1

Κοινωνικές δεξιότητες: Ενσυναίσθηση 

 Γ’2

Εγώ και ο άλλος 

Αναγνώριση συναισθημάτων από εκφράσεις προσώπου, στάση σώματος ή τόνο φωνής. Κατανόηση της οπτικής των άλλων και των συναισθημάτων που μπορεί να νιώθουν σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Συνειδητοποίηση του ότι ο καθένας μας εκφράζει με διαφορετικό τρόπο τα ποικίλα συναισθήματα που νιώθει σε μία κατάσταση. Συνειδητοποίηση διαφορετικότητας ανθρώπων και συνθηκών Αποδοχή της διαφορετικότητας

Υποθέσεις για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του «άλλου» Δ’ Κοινωνικές δεξιότητες  Κατανόηση της οπτικής του «άλλου»  Πρόβλεψη πιθανών αντιδράσεων Οι μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης θα ασχοληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διαθεματικά με την συναισθηματική αγωγή των μαθητών/τριών, καθώς οι υποχρεωτικές αλλαγές στο ωρολόγιο E'&Στ’ πρόγραμμα των τάξεων αυτών από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων δεν επιτρέπουν την αφιέρωση μεμονωμένης διδακτικής ώρας.

 Φυσικές Επιστήμες Κάθε μήνα, όλες οι τάξεις εκτελούν πειράματα στον χώρο του Εργαστηρίου Φυσικής, με σκοπό όλοι οι μαθητές, ειδικά των μικρών τάξεων, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον χώρο των Επιστημών και να συμμετάσχουν σε πειραματικές δραστηριότητες σύμφωνες με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Η ενεργός εμπλοκή των παιδιών σ' αυτές τις διαδικασίες θα ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη ενός κριτικού και διερευνητικού πνεύματος, καλλιεργώντας παράλληλα ένα κλίμα ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ τους.


Πλάνο πειραμάτων Α΄ τάξη Β΄ τάξη Γ΄ τάξη Δ΄ τάξη Ε΄ τάξη ΣΤ΄ τάξη

«Παιχνίδια με τον αέρα» «Διάφανο αβγό» «Το μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του!» «Αναμειγνύουμε υλικά» «Απορρόφηση του ήχου» «Η αναπνοή των φυτών»

 Εκπαιδευτικές Δράσεις Σχολική βιβλιοθήκη Η σχολική μας βιβλιοθήκη επανέρχεται μετά τις πασχαλινές διακοπές και συνεχίζει να απασχολεί δημιουργικά τους μαθητές της με δράσεις και παιχνίδια! Τον μήνα Απρίλη γιορτάζει, καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, και θα φιλοξενήσει ένα τρισδιάστατο βιβλίο που θα γραφτεί από τους μαθητές μας! Παράλληλα, κατασκευές και δημιουργικές ιδέες θα υπάρχουν σε κάθε διάλειμμα δίνοντας ερεθίσματα στους μικρούς μας αναγνώστες! Προτάσεις βιβλίων: Α’ τάξη Β’ τάξη Γ’ τάξη Δ’ τάξη Ε’ τάξη Στ’ τάξη

Η χειροβομβίδα που ήθελε να γίνει σαν τη βίδα, Αλεξάνδρου Γιώτα Μια μέλισσα… με λύση, Βαρβαρούση Λήδα Η κυρία Ανακύκλωση και η περιπέτεια των σκουπιδιών, Ζαχαριουδάκη Μαρία Το τελευταίο βατραχάκι, Σπυροπούλου Ζωή Το δέντρο της ευτυχία, Καμαράτου-Γιαλλούση Ειρήνη Πεταλουδόνειρα, Αλεξάνδρα Κ.

Συμμετοχή σε διαγωνισμό Γλυπτικής Οι μαθητές όλων των τάξεων με την βοήθεια της κ. Μελλισσουργάκη θα κινητοποιηθούν καλλιτεχνικά με έμπνευση από τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά. Οι μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό και να πειραματιστούν με την τέχνη του ready made και του objet trouvé. Οι μαθητές, που θα θελήσουν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ομαδικά ή ατομικά θα κληθούν να μεταχειριστούν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κατά το πρότυπο των έργων της γλύπτριας και μέσα από τη συγκόλληση, τη συνένωση και συναρμολόγηση μεταλλικών ή χάρτινων στοιχείων να τα μεταμορφώσουν σε γλυπτικές συνθέσεις. Τα καλύτερα έργα γλυπτικής που θα δημιουργηθούν, θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του ΙΜΚ, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και η έκθεσή τους, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με υπεύθυνους επιμελητές τους ίδιους τους μαθητές.


8o Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Το «Ζάννειο Εκπαιδευτήριο» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συμμετέχει στο «8ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας». Συγκεκριμένα οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού αποφάσισαν φέτος να γράψουν ένα βιβλίο. Με αφορμή ένα παιδικό παραμύθι που διάβασαν, δημιουργήθηκε έντονο ενδιαφέρον στην τάξη γύρω από την έννοια της διαφορετικότητας. Αναζήτησαν πληροφορίες, συζήτησαν αρκετά και κατέληξαν πως η διαφορετικότητα μας υπενθυμίζει ότι είμαστε όλοι ξεχωριστοί. Έτσι ξεκίνησαν να γράφουν την ιστορία τους. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, οι μαθητές εμπνεύστηκαν τους ήρωες και τις σκηνές και στη συνέχεια, στο μάθημα των εικαστικών, κατασκεύασαν με πλαστελίνες και άλλα υλικά την εικονογράφηση του βιβλίου. Στο μάθημα της πληροφορικής, έκαναν την τελική σύνθεση και δημιουργία του έργου, το οποίο και θα παρουσιάσουν. Ο τίτλος του έργου είναι: «Μέσα από τα μάτια μου». Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στις 20 Απριλίου 2018 στις 9:00 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου όπου οι μαθητές θα παρουσιάσουν το έργο τους. Ελάτε όλοι να απολαύσουμε τα παιδιά μας!

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας: «ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 6» Το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο θα υλοποιήσει και φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας: «Βιβλιοδιαδρομές». Η φετινή χρονιά για τις Βιβλιοδιαδρομές ορίζει την επεξεργασία κειμενικών ειδών που χρησιμοποιήθηκαν για την γνωριμία με τα μνημεία που κάθε βαθμίδα επέλεξε να ασχοληθεί. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια γρίφων, τα οποία θα έχουν τα χαρακτηριστικά της επιτόπιας έρευνας, με θέμα τα μνημεία που γνώρισαν τα παιδιά. Οι Βιβλιοδιαδρομές 6 δίνουν μια νέα διάσταση στην προσέγγιση κειμένων και βιβλίων μέσα από τη διερευνητική μάθηση. Οι μαθητές όλων των τάξεων από την Δευτέρα 23 Απριλίου έως την Παρασκευή 27 Απριλίου θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία του τόπου μας με αφόρμηση διάφορα κειμενικά είδη θα προβούν σε επιτόπια έρευνα, θα υλοποιήσουν διαθεματικές δραστηριότητες και θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια γρίφων.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις Οι μαθητές και οι μαθήτριες της A' Δημοτικού θα επισκεφτούν δεύτερη φορά το ενετικό μνημείο του Κούλε, την Πέμπτη 26 Απριλίου. Εργαζόμενοι σε ομάδες, θα παρατηρήσουν, θα φωτογραφίσουν, θα αποτυπώσουν εικαστικά και θα προβούν σε υποθέσεις για τους χώρους στον 1ο όροφο (δώμα) του μνημείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της B' Δημοτικού μέσα από το παιχνίδι γρίφων, θα φτάσουν με διαδραστικό τρόπο στα Ενετικά τείχη τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να τα παρατηρήσουν και να τα εξερευνήσουν, την Τρίτη 24 Απριλίου.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Δημοτικού θα προβούν σε επιτόπια έρευνα με έντονα διαδραστικό χαρακτήρα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, την Πέμπτη 26 Απριλίου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας θα συνεργαστούν με τον κύριο Γιάννη Βισκαδούρο ο οποίος θα τους δώσει ipad για να κάνουν τρισδιάστατη περιήγηση σε όλους τους χώρους του αρχαιολογικού τόπου και θα ενασχοληθούν περαιτέρω με τα μινωικά αγγεία και πιθάρια που αποτέλεσαν τον κύριο άξονα του προγράμματος Mov-Up. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' Δημοτικού θα ακολουθήσουν μονοπάτια της τοπικής ιστορίας, μέσα από παιχνίδι γρίφων στο Ενετικό Φρούριο Κούλες, την Τετάρτη 25 Απριλίου. Οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ Δημοτικού θα συμμετάσχουν σε παιχνίδι γρίφων στην Κρήνη Μπέμπο, την Δευτέρα 23 Απριλίου.

Επικοινωνώ Απρίλιος Δημοτικό 2018  

Επικοινωνώ Απρίλιος Δημοτικό 2018

Επικοινωνώ Απρίλιος Δημοτικό 2018  

Επικοινωνώ Απρίλιος Δημοτικό 2018

Advertisement