__MAIN_TEXT__

Page 1

ΙΔΕΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΕΣ / ΑΝΘΡΩΠΟΙ / ΑΠΟΨΕΙΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 ISSN 2672-8079

Εξερευνώντας την σαγηνευτική

Ιαπωνία Περιήγηση στη χώρα του Zen, του Ikigai, των Manga και των Samurai #06


Editorial

Heavy Metal Του Ζανέττου Λουκά

ceo@intelligencemedia.cy

Μάγκες, πιάστε τα γιοφύρια Να δείτε που θα ‘ρθει μία μέρα που δεν θα αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε το κόστος για μια καθημερινότητα την οποία συνειδητά έχουμε επιλέξει.

α

Άντε να περάσει κι αυτό. Βλέπεις το ρολόι και δεν ασχολείσαι, γιατί απλά δεν ξέρεις τι μέρα είναι. Πότε θα περάσει και αυτός ο μήνας να δούμε αν αλλάξει κάτι; Έχει χάσει και ο χρόνος την έννοια του. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια, δεν ήθελε ολόκληρη η ανθρωπότητα να περάσει ο χρόνος πιο γρήγορα. Μιλάς με ανθρώπους και η συζήτηση περνάει αυτόματα στα εμβόλια και στα νούμερα. Πόσα κρούσματα, πόσοι πέθαναν, πόσοι διασωληνωμένοι. Εθιστήκαμε στα νούμερα μίστερ και ξεχάσαμε τους ανθρώπους. Έχουμε χωριστεί σε δύο πλευρές. Αυτό γίνεται συνήθως. Είτε πρόκειται για δημοψήφισμα, για σχέδια Ανάν, για εκλογές, για ποδόσφαιρο πάντοτε ως μαλάκες φερόμαστε και πάντα αυτή την μαλακία κάνουμε. Οι άντρες κυρίως. Αυτοί έχουν τα κόμπλεξ και παρασύρουν και τις γυναίκες. Από τη μία τώρα έχουμε τους φοβισμένους που είναι όλη μέρα μπροστά στα χαζοκούτια και μασούν ό,τι έρθει του καναλάρχη να τους ταΐσει. Λειτουργούν κι αυτοί ξέρεις σαν τον ταβερνιάρη που έρχεται με την πετσέτα επ’ ώμου και σου λέει τι έχει το ψυγείο για φάγωμα. Βάλε ότι έχει να στουμπώσουν τα ήδη στουμπωμένα και τίγκα στην άχρηστη πληροφορία μυαλά μας. Από την άλλη έχουμε τους αντιστασιακούς του Facebook, οι οποίοι λειτουργούν με βασικό γνώμονα ό,τι σκατά διαβάσουν που γράφει ο Κωστής που τα γκάζια και το πιστεύουν διότι για να το γράψει ο Κωστής κάτι θα ξέρει. Όπου έχει καπνό έχει και φωτιά, σωστά; Κοινή λογική μίστερ σου λέει. Σίγουρα τρελός δεν είναι ο Κωστής. Βλάκας είναι όμως. Και όλο και περισσότεροι βλάκες τον πιστεύουν και

Τα podcast του Zulucast Talk τον μήνα που μας πέρασε. ΤΟ ZULUCAST TALK ΕΊΝΑΙ ΜΊΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΊΑ PODCAST ΕΚΠΟΜΠΉ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΉ ΤΟΝ ΖΑΝΈΤΤΟ ΛΟΥΚΆ. Η ΕΚΠΟΜΠΉ ΠΡΟΒΆΛΛΕΤΑΙ ΜΈΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑΣ YOUTUBE.

τους βλέπουμε καθημερινά να εξαπλώνονται σαν τη μελίγκρα στα τριαντάφυλλα. Η γραφή μου ακροβατεί σε Μόρτικο ύφος γιατί μόνο έτσι καταλαβαίνουν οι βλάκες. Βέβαια, όπως λέει και ο Αρκάς, στον πόλεμο εναντίον της βλακείας χάσαμε ήδη. Κουράστηκά που λες να ακούω καθημερινά αυτές τις εθνικοαυνανιστικές σαχλαμάρες και τα ξύλινα λόγια που ξεστομίζουνε οι συνηθισμένοι λαϊκιστές του καφενέ, που τα πνευματικά τους ινδάλματα είναι δύο – τρεις πολιτικοί της πλάκας, τα αμπελοπούλια και οι καραόλοι. Δεν τους γουστάρω πλέον αυτούς. Έχουν καταντήσει γραφικοί και αστείοι. Δυστυχώς αυτοί είναι οι καλύτεροι πελάτες των κομμάτων. Φανατίζονται και φανατίζουν. Αυγατίζονται και αυγοθυλακώνουν. Παρασέρνουν και τη νέα γενιά. Είναι κρίμα και άδικο να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και να τα παραδίδουμε έρμαια στα χέρια άμοιρων πολιτικατζίδων, που μοναδικό τους πιστεύω είναι το «Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας». Οι άνθρωποι λοιπόν που γουστάρω χώρισαν με την κοινή γνώμη και τα κοινά ενδιαφέροντα. Είναι περπατημένοι, ξύπνιοι, γεμάτοι και χορτασμένοι από λούσα και παπάρες, δυστυχώς είναι είδος προς εξαφάνιση. Έχω τον Κρόνο μου στο Δέλτα της Μεγάλης Άρκτου και καταλαβαίνω ότι το μυαλό μου άρχισε να αναβράζει. Με το μπαρδόν μίστερ αλλά με έναν πλανήτη να παραλύει και οκτώ δις άνθρωποι να κάθονται σούζα, έχει και μένα καταντήσει το μυαλό μου Βεζούβιος και εκτινάσσει λάβα καυτή που κοχλάζει, βλέποντας και μη αντιδρώντας. Μπορεί να μην καταφέρνω να αντιδράσω μέσα σ αυτό το χάος, αλλά μέσα από την πένα μου κρατάω τα σκήπτρα της λογικής και των πράξεων μου. Παραμένω ευτυχώς

ένας πληβείος των ιδανικών μου. Μάθαμε να ζούμε σε μία νομοτέλεια. Να ζούμε σε μία υπαγωγή της πραγματικότητας σε απαράβατους και σταθερούς κανόνες. Όλα σε μία αρμονία λάθους και σωστού όπου προσδεθήκαμε και προσδέσαμε τις ζωές μας. Θα πρέπει να αλλάξουμε ως είδος. Να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας. Μέσα σ αυτό, τον παράλογο πόλεμο του εμβολίου ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε το λάθος εμβόλιο. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό εμβόλιο απ’ αυτό που ψάχνουμε. Ένα εμβόλιο που να τα καλύπτει όλα. Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο ηθικής, ένα εμβόλιο σεβασμού, ένα εμβόλιο παιδείας. Ένα εμβόλιο σεμνότητας και αλληλεγγύης. Ένα εμβόλιο ταπεινότητας και ανθρωπιάς. Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που θα ηρεμήσει το κτήνος μέσα μας, αυτό το αχόρταγο αιμοβόρο τυραννόσαυρο που τρώει τα σωθικά του πλανήτη. Περνώ ώρες στο σπίτι. Ψάχνω στο σεκρετέρ του δωματίου μου να βρω το κουρδισμένο μου τισσότ να δώ αν ακόμη δουλεύει. Ψάχνω στη βιβλιοθήκη κανένα βιβλίο της προκοπής. Βρήκα δύο γαλλικά. Αγαπημένα. Στα αριστερά μου ο Ορανέ Ντε Μπαλζακ και στα δεξιά μου ο Γκυστάβ Φλωμπέρ. Από τη μία «Ο Παπάς της Τουρ» και από την άλλη η «Μαντάμ Μποβαρύ». Αντίθετοι και οι δύο. Θα κάνω λαϊκό δημοψήφισμα στη γειτονιά να δω πιο απ’ τα δύο να διαβάσω. Αποφάσισα πλέον που λες να μην βλέπω τον χρόνο. Θα τον παγώσω και θα τον αφήσω άθικτο και αυτόν και μένα. Δεν θα κάνω σχέδια και δεν θα προγραμματίζω. Τέλος! C'est fini που λένε και οι Γάλλοι. Γιατί το ξαναείπαμε. Όταν ο άνθρωπος αποφασίζει ο Θεός γελάει. Τέρμα η αποφάσεις μίστερ. Ζαμάν-φού μέχρι νεοτέρας!

Τον περασμένο Δεκέμβριο τέσσερα νέα επεισόδια, ένα κάθε εβδομάδα ανέβηκαν στην σελίδα Zulucast Talk στο YouTube. Οι καλεσμένοι του Ζανέττου Λουκά ήταν ο αρχαιολόγος Άγγελος Σμάγας με τον οποίο συζήτησαν θέματα γύρω από την αρχαιολογία, ο Γιώργος Δανός, διαστημικός επιστήμονας, μηχανικός, αστρονόμος με τον οποίο λέχθηκαν αρκετά σχετικά με τον πλανήτη Γη αλλά και το σύμπαν μας, ο πρώην σπορτκάστερ της Φόρμουλα Ένα Δημήτρης Γιόκκας με τον οποίο ξύπνησαν μνήμες της χρυσής εποχής του αθλήματος. Τέλος, καλεσμένος στο επεισόδιο 22 ήταν ο αγαπητός παρουσιαστής Τάσος Τρύφωνος με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις οι οποίες απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας.

3/Volt


#6 Ιανουάριος

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΡΟΠΌΛΕΩΣ 7, ΠΑΡΑΛΊΜΝΙ, ΑΜΜΌΧΩΣΤΟΣ, ΚΎΠΡΟΣ, 5282 ΤΗΛ: 23 822319 ADMIN@INTELLIGENCEMEDIA.COM

ΣΤΉΛΕΣ Μάγκες, πιάστε τα γιοφύρια

Θα ‘ρθει μία μέρα που δεν θα αντέχουμε να πληρώνουμε το κόστος για μια καθημερινότητα που συνειδητά έχουμε επιλέξει.

5 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα

Μετά τα μεσάνυχτα μια καινούρια χρονιά ξεκίνησε. Όλα μένουν ίδια…Τίποτα δεν άλλαζει… Και όμως εσύ αλλάζεις!

3 5

Θα δικαστούν ποτέ εκείνοι που μας εξαπάτησαν;

Ακούμε και διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι η Τουρκία επιμένει στη λύση της διχοτόμησης της Κύπρου σε δύο κράτη.

Σιγά μην είμαι πικραμένη; Γιατι;

Oι ρυτίδες στο πρόσωπο σου σημαίνει ότι γέλασες, τα γκρίζα μαλλιά σημαίνει ότι νοιάστηκες και οι ουλές σημαίνουν ότι έζησες.

7 9

ΘΕΜΑΤΑ

Πηλός ζημωμένος με αγάπη! Η αγάπη του αγγειοπλάστη Χρίστου Ασκώτη για την συγκεκριμένη τέχνη τον οδήγησε στη δημιουργία χώρων δημιουργίας, εργαστηρίων και μικρών εστιών παραγωγής σε όλη την Αμμόχωστο. Στα χέρια του ο πηλός παίρνει μορφή και η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.

12

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΖΑΝΈΤΤΟΣ ΛΟΥΚΆ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΜΑΛΛΟΥΡΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΤΖΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΗΣ (PHOTO:ΓΡΑΦΕΙΟΝ) ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΙΑ ΙΟΑΝΝΟΥ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΚΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ AZNET PRINTING GROUP ΨΗΦΙΑΚΉ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΙΩΑΝΝΑ JULIU

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ

Λεσβία σε μία σκληρή "αναμάρτητη" κοινωνία Η Χριστίνα από την επαρχία Αμμοχώστου έλκεται από άτομα ίδιου φίλου. Σε μια εκ βαθέως συνέντευξη μοιράστηκε μαζί μας την καθημερινότητά της, τις δυσκολίες του να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος στην Κύπρο καθώς επίσης και την σημαντικότητά να αγαπάς τον εαυτό σου.

32

Εξερευνόντας την σαγηνευτική Ιαπωνία

36

Υπάρχουν σχεδόν 90-95 πόλεις και περίπου 50 χώρες οι οποίες θέλω να επισκεφτώ άμεσα, αλλά η Ιαπωνία είναι μία από τις λίγες χώρες για τις οποίες έχω την επιθυμία να γράψω αρκετά άρθρα.

COPYRIGHTS

34

Στα απόκρυφα του Συνοικισμού Παραλιμνίου Το Volt επισκέφθηκε τον προσφυγικό Συνοικισμό του Παραλιμνίου γνωριζοντας κάποιους από τους κατοίκους που ζουν εκεί.

Να φύγει και να μην ξανάρθει!

44

Αποφάσισε η μοίρα φέτος να τα ρίξει όλα στο καζάνι του 2020. Όπως και να χει το περάσαμε και ευχόμαστε να μην ξαναρθεί. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα το θυμόμαστε ποτέ. Οι παρακάτω φωτογραφίες μαρτυρούν τους λόγους.

Το περιοδικό Volt εκδίδεται κάτω από την ιδιοκτησία της Intelligence Media. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση όλου του μέρους του περιοδικού χωρίς την άδεια του εκδότη. Για τα κείμενα και τις φωτογραφίες ο εκδοτικός οίκος παίρνει το δικαίωμα της άνευ όρων εκμετάλλευσής τους, χωρίς την άδεια των αποστολέων. Η άποψη των συντακτών δεν αποτελεί απαραίτητα και άποψη της Διεύθυνσης του περιοδικού.


ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

5 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα Μετά τα μεσάνυχτα μια καινούρια χρονιά ξεκίνησε. Όλα μένουν ίδια…Τίποτα δεν άλλαξει… Και όμως εσύ αλλάζεις! Δεν ικανοποιώ προσδοκίες άλλων παρά μόνο τις δικές μου. Δεν είμαι αυτή που έχουν οι άλλοι στο μυαλό τους ή αυτή που θα ήθελαν να είμαι. Είμαι αυτή που είμαι και δεν πρόκειται να αλλάξω, είμαι αυτή που είμαι και μ' αρέσει έτσι όπως είμαι ακριβώς.

Της Βέρας Κοσμά ΔΙΕΥΘΎΝΤΡΙΑ ΣΎΝΤΑΞΗΣ

κ

Καθώς διανύαμε το 2020 όλοι σκεφτόμασταν πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας αν με κάποιο μαγικό τρόπο προσπερνούσαμε το 2020, αν υπήρχε ένα fast forward κουμπί που θα μας έστελνε πιο γρήγορα στο 2021. Για κάποιον λόγο πιστέψαμε πως όσα συνέβαιναν γίνονταν επειδή το 2020 είναι μια κακή χρονιά, ένα δίσεκτο γρουσούζικο έτος και πως αφήνοντας πίσω μας το 2020 θα αφήσουμε πίσω και όλα τα άσχημα που έφερε μαζί του. Αποχαιρετώντας το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που δεν κοίταξα πίσω… Το πίσω κουράστηκε και δεν έχει άλλη δύναμη να συνεχίσει. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, θέλω να κοιτάξω μόνο μπροστά. Και όπως κάθε χρόνο βάζω τους στόχους μου για τη νέα χρονιά και θα παλέψω με όλο μου το είναι να τους κατακτήσω. Μπορεί το 2021 να αποδειχτεί χειρότερο μπορεί να είναι όμως και καλύτερο. Ποιος ξέρει; Ό,τι προβλέψεις και να κάναμε η ιστορία μας έχει αποδείξει πως όλα μπορούν να ανατραπούν σε μια στιγμή, σ΄ένα λεπτό... Αυτό που όμως δεν μπορεί να αλλάξει είναι τα όνειρά μας! Αν σταματήσουμε να ονειρευόμαστε είμαστε ένα τίποτα, χαμένοι από χέρι. Τα όνειρα είναι δικαίωμά μας και δεν μπορεί κανείς να μας κατακρίνει. Ούτε χρειάζεται και να μας καταλάβει κάποιος. Τα όνειρα είναι δικά μας και ό,τι θέλουμε κάνουμε με αυτά. Τα όνειρα μάς δίνουν στόχους και κίνητρα, μάς κινητοποιούν και μας παίρνουν μπροστά. Και αν η ζωή πολλές φορές μας γονατίζει είναι κι’ αυτό μέσα στο πρόγραμμα. Όσο για την ισοπέδωση κάποιων ηλιθίων με τη θεωρία πως «Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, άρα δεν κάνουμε

τίποτα», με αφήνει τόσο παγερά αδιάφορη που ούτε το βλέφαρο δεν ανοιγοκλείνω. Αρνούμαι λοιπόν το 2021 να μην είμαι χαρούμενη. Αρνούμαι να ζήσω ακόμα μία μέρα με μοναδικό στόχο την επιβίωση. Αρνούμαι να ανακυκλώνω τη μέρα μου ξανά και ξανά χωρίς νόημα και αξία. Το 2021 θα προσπαθήσω να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου ακόμα και αν πρέπει να εργαστώ σκληρά, ακόμα και αν πρέπει να ξενυχτήσω ή να ξυπνήσω από τις 5 το πρωί. Θα προσπαθήσω να κάνω τους ανθρώπους που αγαπώ και που επέλεξα να έχω στη ζωή μου ευτυχισμένους, ακόμη κι αν τους απογοητεύω κατά καιρούς. Κι αν κάποιες φορές προσπάθησα να βάλω τη ζωή μου στα καλούπια που θέλουν οι άλλοι αυτό σταμάτησε προ πολλού να συμβαίνει. Δεν ικανοποιώ προσδοκίες άλλων παρά μόνο τις δικές μου. Δεν είμαι αυτή που έχουν οι άλλοι στο μυαλό τους ή αυτή που θα ήθελαν να είμαι. Είμαι αυτή που είμαι και δεν πρόκειται να αλλάξω. Eίμαι αυτή που είμαι και μ' αρέσει έτσι όπως είμαι ακριβώς. «Ξοδεύω» χρόνο για τον εαυτό μου και ό,τι με κάνει ευτυχισμένη και βγάζω από τη ζωή μου ανθρώπους στερημένους και στερητικούς που ούτε δύναμη να ονειρεύονται δεν έχουν. Ας έχουμε υπόψη μας πως τον κόσμο δεν τον αλλάζουν οι πολλοί «λογικοί» και «ρεαλιστές», αλλά οι λίγοι τρελοί κι ονειροπόλοι. Κι αν δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο μπορώ όμως να αλλάξω τη ζωή μου. Κι αν η ζωή με λυγίζει θα είναι ακόμα μια ευκαιρία να μάθω ακόμα περισσότερα για εμένα και να ονειρευτώ για ακόμα περισσότερα! Ευτυχισμένο το 2021!

Το εξώφυλλο μας Η παράδοση και ο εκσυγχρονισμός είναι δυο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ιαπωνία, όπου τα αρχαία ιερά ξεπηδούν ανάμεσα στους ουρανοξύστες. Κάστρα και παλάτια που ψιθυρίζουν την ιστορία, και υπερταχείες αμαξοστοιχίες σας ταξιδεύουν μέσα από τα θεαματικά τοπία των πόλεων, γεμάτα με εστιατόρια και καταστήματα παγκόσμιας κλάσης. Από την αστική εξάπλωση του Τόκυο μέχρι την γαλήνη του Κιότο, από την θορυβώδη νυχτερινή ζωή στην Οσάκα μέχρι το στοχαστικό πνεύμα της Χιροσίμα, τα αξιοθέατα είναι έτοιμα να καταπλήξουν τους επισκέπτες τους. Το εξώφυλλο για το νέο τεύχος του Volt ετοιμάστηκε από τον εκδότη του περιοδικού Ζανέττο Λουκά.

5/Volt


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ VOLT ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ: ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ / ΔΕΡΥΝΕΙΑ / ΣΩΤΗΡΑ / ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ: ΛΙΟΠΕΤΡΙ / ΦΡΕΝΑΡΟΣ / ΑΥΓΟΡΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ & Άλλα σημεία Παραλίμνι: Περ. Τσιακκούρμας / IN N OUT Store / Domino / BREAK 4 U / Περ. Σταυροδρόμι / Περ. Win2 Win / Chriso Bookshop / ΟΠΑΠ Δερύνεια: Περ. ASSIAS / Περ. StopGo / ΟΠΑΠ Σωτήρα: Περίπτερο Αθανασία / Περ. Blue / Περ. Κωστής / ΟΠΑΠ Αγία Νάπα: Βιβλιοπωλείο ΚΑΛΛΙΚΑ / Περ. Napa 1 / ΟΠΑΠ Φρέναρος: ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ / ΟΠΑΠ Λιοπέτρι: Περ. Αγ. Γεώργιος / Vintage Photography Studio /ΟΠΑΠ Αυγόρου: Περ. Άγιος Νικόλαος / ΟΠΑΠ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ / ΜΠΑΡ κ.α.: Παραλίμνι: Senso / Solido / Gonzo / Mooi / Πλατεία / Επωδή / Robustos / Fabricca / Coffee Island / Clock Caffe / Second Cup / Πλεύσης / Mezzo / Mikel / Cosa Nostra / Play4All / Maccadam / ShishaLove / Expresso / Soukris / Μπλε Αβοκάντο / The Loop / Donut Market / Midtown Bistro / Kalifi Πρωταράς: Coffee Island / NAVA / Malthouse / Mikel / KOI / ΟΠΑΠ Αγία Νάπα: Liquid / Second Cup / Jello / Cafe Central / Coffee Island / Coffee Mug Δερύνεια: Λαογραφικό Μουσείο / Coffee Factory / Καφ. Αμφιθεάτρου / Coffee Bar / Crepetaste Λιοπέτρι: PALETTO Wine Cellar & Coffee Lab / Atlantis Cafe / ΚαφεΛίο / The Volt Σωτήρα: Grosseto Coffee / One Way Coffee Shop / ΣΥ. ΦΙ. ΑΕΚ ΑΜΜ/ΟΥ / Κέντρο Νεότητος / Gabriel`s Snack Bar / Suelto Caffe Φρέναρος: Elatte Coffee Shop Αυγόρου: Bistro ΑΛΛΑ: Νοσοκομείο Αμμ/ου / ΛΗΤΩ / Limni Medical Centre / Ιάσειον / Santa Marina / Styliani Med. Center / Γραφείο Κοιν. Ασφαλίσεων / Γραφείο Πολίτη / Κτηματολόγιο / Ταχυδρομείο / Δήμητρα Σκαπούλλαρου / Κωνσταντίνα Φιλίππου / Κατερίνα Σιάκ. – Κάουρα / Κάκια Μηχαήλ / Be Fit ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ & BARBERS: Παραλίμνι: Pepe Hair Style / Artizan / Raffinato Hair Studio / Kiki & Despo Tzama Hair Studio / Καλλής Γούμενος & Αντώνης Ιωνά / Barberking / Lune / Centro Bellezza / Le Visage Δερύνεια: Eclipse Hair Studio / St. R & M / Skourion / Original Barbershop / Glow By Despw Σωτήρα: Hair by Antonis / Barber for Life / Void / Hairdressers & Nails Salon Αγία Νάπα: Barbershop Savvas Chiridis / Δατική Δίαιτα Φρέναρος: Vintage Cuts / The Barbershop Λιοπέτρι: Hair Art Works / La Suenio Salon Πρωταράς: The Barber`s Den

Προμηθευτείτε ΔΩΡΕΆΝ το δικό σας αντίτυπο! Ηλεκτρονικά μπορείς να διαβάσεις το περιοδικό ανά σελίδα μέσα από την ιστοσελίδα του www.vantagemag.com ή στο πιο κάτω link https://issuu.com/zanettoslouka/docs/volt_issue

6/Volt


Θα δικαστούν ποτέ εκείνοι που μας εξαπάτησαν; Ακούμε και διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι η Τουρκία επιμένει στη λύση της διχοτόμησης της Κύπρου σε δύο κράτη. Θυμίζω πως αυτό ήταν πάντοτε και το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς σε όλη του την πολιτική ζωή, πίσω από τον οποίο βεβαίως βρισκόταν η Τουρκία.

ΤΟ ΠΈΤΥΧΑΝ ΠΑΊΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΌ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΊ Η ΡΉΣΗ ΤΟΥ ΣΆΜΙΟΥΕΛ ΤΖΌΝΣΟΝ ΌΤΙ “Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΌΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΚΑΤΑΦΎΓΙΟ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΏΝΑ”. ΣΤΗΝ ΟΥΣΊΑ ΜΑΣ ΈΠΙΑΣΑΝ ΚΟΡΌΙΔΑ, ΜΑΣ ΕΞΑΠΆΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ ΜΑΣ ΚΑΤΆΚΛΕΨΑΝ, ΜΕ ΤΑ ΑΜΈΤΡΗΤΑ ΣΚΆΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΆΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΞΕΣΠΟΎΝ ΤΟ ΈΝΑ ΜΕΤΆ ΤΟ ΆΛΛΟ

Του Κωνσταντίνου Οδυσσέως

θ

Θυμίζω όμως και κάτι που αφορά τους δικούς μας ηγέτες: Μια μεγάλη μερίδα της πολίτικής μας ηγεσίας, για δεκαετίες ολόκληρες έλεγε στους πολίτες αυτού τόπου ότι η Τουρκία δεν ήθελε διχοτόμηση αλλά ομοσπονδία. Μας το έλεγαν και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και στον έντυπο τύπο και στο διαδίκτυο. Το έλεγαν μέχρι και πριν λίγες βδομάδες, μάλιστα κάποιοι επιμένουν να το λένε ακόμη. Ο Τούρκος λέει ότι θέλει διχοτόμηση και κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για να την πετύχει κι αυτοί επιμένουν να μας κοροϊδεύουν ότι ο Τούρκος δεν θέλει. Γιατί λένε αυτό το ψέμα; Διότι στην πραγματικότητα και άσχετα με το τι λένε δημόσια, οι ίδιοι ήταν και παραμένουν εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης και υπέρ της διχοτόμησης. Σαν κλασικοί πολιτικοί απατεώνες όμως δεν τόλμησαν ποτέ να το πουν ξεκάθαρα στους εκτοπισμένους, που έχασαν τις περιουσίες τους χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν. Δεν τόλμησαν ποτέ να πούν στο σύνολο του κυπριακού λαού ότι ήθελαν να δώσουν στην Τουρκία (ούτε καν στους Τουρκοκύπριους, αλλά στην Τουρκία) την Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Καρπασία, τη Μόρφου, το σπίτι του Γρηγόρη Αυξεντίου, το κρυσφήγετο του Κυριάκου Μάτση, τον Πενταδάκτυλο πάνω στον οποίο θυσίασαν τη ζωή τους εκατοντάδες παλληκάρια για να υπερασπίσουν αυτό τον τόπο από την τουρκική εισβολή (που ξεκίνησε και πάλι έπειτα από συμφωνία που έκαναν με την Τουρκία Έλληνες και Ελληνοκύπριοι προδότες). Όλοι αυτοί που μας έλεγαν ότι η Τουρκία δε θέλει διχοτόμηση αλλά ομοσπονδία, δεν ήταν παρά φερέφωνα ενός διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, που καταπρόδωσε και κατέκλεψε εμάς τους πολίτες, για να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών. Παρουσίαζαν με αυτό τον τρόπο τεχνηέντως τη διχοτόμηση σαν όχι και τόσο κακή λύση, αφού δεν την θέλει η Τουρκία. Άσχετα ότι την ήθελε ο Ντενκτάς, αυτοί επέμεναν στο παραμύθι τους, εξυπηρετώντας στην ουσία τις τσέπες του διεφθαρμένου κατεστημένου και φυσικά την ίδια στιγμή τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Ροκανίζοντας το χρόνο, σε άτυπο συντονισμό με το ντενκτασικό κατεστημένο και την Τουρκία, μας έφεραν σήμερα ένα βήμα

πριν τη διχοτόμηση, τη λύση που συμφέρει μόνο την Τουρκία, η οποία θα μπορέσει να μετατρέψει την Κύπρο, με δημογραφικούς και οικονομικούς όρους, σε τουρκικό νησί, μόνο και μόνο διότι το διχοτομικό στάτους κβο εξυπηρετεί πρόσκαιρα τις τσέπες των λίγων και εκλεκτών, που εκμεταλλεύονται το διεφθαρμένο σύστημα νομής της εξουσίας και του δημοσίου χρήματος. Το ήξεραν από την αρχή ότι θα φτάναμε στη διχοτόμηση κι αυτός ήταν ο στόχος. Από τότε που ο Μακάριος και οι κρυπτοδιχοτομικοί ανακήρυξαν τον ούτω καλούμενο “μακροχρόνιο αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου” μόνο ένας αφελής θα μπορούσε να πιστέψει ότι είχαν στο νου τους να κάνουν πραγματικό αγώνα. Στην πραγματικότητα ο στόχος τους ήταν να έρθει η διχοτόμηση σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου, αδιαμαρτύρητα και οπωσδήποτε χωρίς τις υπογραφές τους. Το πέτυχαν παίζοντας με τον πατριωτισμό μας, για να επιβεβαιωθεί η ρήση του Σάμιουελ Τζόνσον ότι “ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα”. Στην ουσία μας έπιασαν κορόιδα, μας εξαπάτησαν και φυσικά μας κατάκλεψαν, με τα αμέτρητα σκάνδαλα που άρχισαν να ξεσπούν το ένα μετά το άλλο, από τότε που ξεκινήσαμε τον “Μακροχρόνιο Αγώνα” μέχρι σήμερα κι έπεται συνέχεια, από τη στιγμή που το διεφθαρμένο σύστημα συντηρείται και διαιωνίζεται από το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Το (αφελέστατο) ερώτημά μου τώρα είναι το εξής: Για όλους που μας έλεγαν τόσα χρόνια το παραμύθι ότι τάχα η Τουρκία δεν θέλει διχοτόμηση, δεν έπρεπε να στηθεί ένα δικαστήριο για να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις; Γιατί εξυπηρέτησαν τους τουρκικούς στρατηγικούς στόχους εις βάρος του εθνικού μας συμφέροντος; Χαρακτηρίζω “αφελέστατο” το ερώτημά μου, διότι είναι γνωστό πως σε τούτο τον τόπο ουδέποτε τιμωρήθηκε και ουδέποτε λογοδότησε οποιοσδήποτε από εκείνους που μας εξαπάτησαν ή μας έκλεψαν ή μας πρόδωσαν. Ο Ντενκτάς και η Τουρκία ουδέποτε απέκρυψαν ότι ο απώτερός τους στόχος ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου. Δυστυχώς οι Τούρκοι μας έλεγαν την αλήθεια. Αυτοί που μας έλεγαν πάντα ψέματα, που μας εξαπάτησαν και μας κατέκλεψαν ήταν οι δικοί μας.

7/Volt


Κάθε τέλος μπορεί να κρύβει μια υπέροχη νέα αρχή!

ΕΚΕΊΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΑΥΘΌΡΜΗΤΑ ΠΡΌΣΘΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ 11Ο ΣΤΌΧΟ ΓΙΑ ΦΈΤΟΣ. ΝΑ ΑΦΙΕΡΏΝΩ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΧΡΌΝΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΊ ΠΟΥ ΚΡΎΒΩ ΜΈΣΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΩ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΎΟΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΆΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΆ. Ό,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΊ, ΚΆΘΕ ΤΈΛΟΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΚΡΎΒΕΙ ΜΙΑ ΥΠΈΡΟΧΗ ΝΈΑ ΑΡΧΉ!

Του Παντελή Θεοδοσίου

8/Volt

σ

Ο Ιανουάριος πρώτος μήνας του πολιτικού έτους, πέμπτος μήνας του χριστιανικού έτους και άλλοτε ο ενδέκατος του ρωμαϊκού ημερολογίου είναι ο μήνας με τα λαμπρότερα φεγγάρια του χρόνου. Ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του έτους από τον Ρωμαίο βασιλιά Νούμα Πομπίλιο, ο οποίος οργάνωσε το ημερολόγιο με βάση τον ήλιο. Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο θεό Ιανό, θεό κάθε νέας αρχής.

Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως Μεσοχείμωνας, Γατόμηνας, Μεγαλομηνάς, Γενολοήτης, Κρυαρίτης και Καλαντάρης. Η παραμονή του νέου έτους μαζί με την Πρωτοχρονιά αποτελούν μέρες γεμάτες χαρά, λάμψη, μπόλικη χρυσόσκονη και φυσικά μια απερίγραπτη ανυπομονησία για το καινούργιο που θα έρθει. Από μικρό, οι γονείς μου με έμαθαν τέτοιες μέρες να κάνω τον δικό μου απολογισμό, να βάζω νέους στόχους, να κάνω νέα όνειρα και να έχω απαιτήσεις από τον εαυτό μου! Παραμονές του 1987, στη δευτέρα δημοτικού, έφτιαξα την πρώτη μου λίστα στόχων. «Η λίστα σας πρέπει να έχει τουλάχιστον 10 στόχους», φώναζε από την κουζίνα η μάνα μου καθώς γέμιζε την γαλοπούλα. «Δέκα; Υπερβολικός αριθμός για ένα παιδάκι», σκέφτηκα τότε, παρόλα αυτά κράτησα μέχρι σήμερα αυτό το δέκα το καλό. Χρόνια μετά, 33 συγκεκριμένα, η λίστα αυτή συνεχίζει να έχει 10 στόχους. Κάθε χρόνο σημειώνω το υπερήφανο σκορ 9/10. Το ανεκπλήρωτο 10% σε όλες τις λίστες αποτελεί ο αριθμός ένα: Να χάσω κιλά. Σιχαίνομαι την αποτυχία. Δεν ξέρω και δεν θέλω να χάνω! Για πολλά χρόνια ήμουν εκνευρισμένος με μένα μέχρι που διάβασα μια έρευνα που έγραφε ότι το 80% του κόσμου δεν βάζει καν στόχους! Το 16% σκέφτεται τους στόχους του χωρίς να τους γράφει. Μόνο ένα 4% του πληθυσμού τους γράφει. Από αυτούς μόνο το 1% τους αξιολογεί. Μετά από αυτό, ένιωσα περήφανος για μένα, αποδέχτηκα τα κιλάκια μου και προχώρησα τον δρόμο μου. Η δημιουργία μιας λίστας στόχων αποτελείται από δύο μέρη: Τα όνειρα και τη δράση μας. Τα όνειρα μας είναι ο σπόρος μιας ιδέας και η φροντίδα, η ενέργεια που του δίνουμε για να ανθίσει είναι η δράση μας. Τόσο απλά! Για να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο, κατά συνέπεια και οι στόχοι μας χρειαζόμαστε μόνο μερικά κίνητρα, απόλυτη συγκέντρωση και πνευματική ηρεμία. Για να τα καταφέρω αποφάσισα από νωρίς ό,τι δεν είχε καμία σημασία πως ήταν για μένα η χρονιά που έφευγε. Οι καταπληκτικές χρονιές δεν έρχονται κατά τύχη. Εμείς είμαστε αυτοί που τις κάνουμε να είναι καταπληκτικές. Το 2020 έφυγε αφήνοντας μια πολύ πικρή γεύση, όμως δεν με νοιάζει, αδημονώ να γευτώ το 2021. Το καινούργιο ξεκίνημα

είναι αναζωογονητικό, εποικοδομητικό και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ορίσω ξανά τον εαυτό μου και να τον βελτιώσω αισθητά. Σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, η συναισθηματική πίεση κάνει τους ανθρώπους να ξεχνάνε τις αξίες και τα ιδανικά τους. Ειδικά για φέτος, έγραψα και μια δεύτερη συμπληρωματική λίστα με δέκα αυτονόητους στόχους, ώστε να μου τους υπενθυμίζω συνεχώς. Να είμαι ευγνώμων με ότι έχω στη ζωή μου. Να απολαμβάνω τα μικρά και καθημερινά πράγματα. Να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να έχω περισσότερη πίστη στον Θεό. Να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Να είμαι πιο ευγενικός με τον εαυτό μου και τους άλλους. Να παραμένω ήρεμος. Να διαβάσω όσα περισσότερα βιβλία μπορώ. Να αδυνατίσω. Να διατηρήσω το χαμόγελό μου ό,τι και αν συμβαίνει! Η φετινή λίστα των δέκα πραγματικών στόχων περιλαμβάνει συνειδητές επιλογές: Να εξελιχθώ, να κρατηθώ μακριά από τοξικούς ανθρώπους, να μην φθείρω το πνεύμα μου, να μην πονέσω την ψυχή μου, να προσπαθήσω να αγαπήσω και να αγαπηθώ περισσότερο. Να γελώ συχνά, να ονειρεύομαι περισσότερο. Να δίνω και να δίνομαι μόνο σε ό,τι με κάνει ευτυχισμένο, να κυνηγώ τις στιγμές γιατί από αυτές αποτελείται η ζωή και να ταξιδέψω σε χώρες μακρινές. Με όλα αυτά να καίνε το μυαλό μου, λίγο μετά που αποχαιρετήσαμε το 2020 κλείστηκα μόνος μου στο υπνοδωμάτιο και κοίταξα τον εαυτό μου στον ολόσωμο καθρέφτη. Προσπάθησα να κάνω μια μεγάλη αγκαλιά στο είδωλό μου, σαν μια ιεροτελεστία μόνο για μένα! Αποφάσισα να δώσω άφεση αμαρτιών στον εαυτό μου και να απαλλαγώ από τα λάθη και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Εκείνη η συμβολική στιγμή αποτέλεσε το έναυσμα για όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που θα επιλέξω να έρθουν. Γιατί η ζωή καθορίζεται ελάχιστα από την τύχη και πολύ περισσότερο από τις επιλογές μας τις μικρές, τις καθημερινές ή τις μεγάλες και τις ριζικές! Εκείνη τη στιγμή αυθόρμητα πρόσθεσα και τον 11ο στόχο για φέτος. Να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στο παιδί που κρύβω μέσα μου και να συνεχίσω να ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά. Ό,τι κι αν συμβεί, κάθε τέλος μπορεί να κρύβει μια υπέροχη νέα αρχή!


Σιγά μην είμαι πικραμένη; Γιατί;

τ

ΡΥΤΊΔΕΣ, ΆΣΠΡΑ ΜΑΛΛΙΆ, ΟΥΛΈΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΉΣ, ΕΊΝΑΙ ΌΛΑ ΠΑΡΆΣΗΜΑ ΤΗΣ ΜΆΧΗΣ ΠΟΥ ΔΊΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ ΓΙΑ ΝΑ ΖΉΣΕΙΣ! ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΠΟΝΆΣ, ΚΛΑΊΣ, ΓΕΛΆΣ, ΕΝΘΟΥΣΙΆΖΕΣΑΙ, ΑΓΑΠΆΣ, ΕΡΩΤΕΎΕΣΑΙ, ΝΟΙΆΖΕΣΑΙ, ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΆΣ ΚΑΙ ΦΤΟΥ ΠΆΛΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΉ.

Της Gina Κωνσταντίνου

Oι ρυτίδες στο πρόσωπό σου σημαίνουν ότι γέλασες, τα γκρίζα μαλλιά σημαίνουν ότι νοιάστηκες και οι ουλές σημαίνουν ότι έζησες.

Το ραντεβού στο κομμωτήριο διευθετημένο εδώ και καιρό, το συνηθίζω άλλωστε, εφόσον τα lockdown και οι εκάστοτε καραντίνες το επιτρέπουν, να διευθετώ τα επόμενα δύο με τρία ραντεβού, μπας και μου ξεφύγει και μεγαλώσει τρίχα σε ετούτο το ταλαιπωρημένο κεφάλι. Δεν είμαι λάτρης του μακριού μαλλιού αλλά έχω ιδιοτροπία και άποψη όσον αφορά την κόμη μου. Άκου τώρα πράματα… ξυρισμένο κεφάλι με άποψη, είναι για να τρελαίνεσαι. Έτσι που λέτε και σήμερα, βρίσκομαι εδώ, μόλις έχω βολευτεί στην αναπαυτική καρέκλα και κοιτάω απέναντι μου το φωτισμένο καθρέφτη. Με κάνουν να νοιώθω άβολα τα κομμωτήρια. Όχι γιατί μου έχουν κάνει κάτι οι κομμωτές- μικροί θεοί του σεσουάρ, αντιθέτως θα έλεγα αφού φροντίζουνε το ξυρισμένο κεφάλι με άποψη, κάθε 3 βδομάδες ανελλιπώς. Με τον καθρέφτη μου τα έχω, που κάθε 3 βδομάδες τον έχω απέναντι μου. “Αδίστακτος, σκληρός και αναλυτικός” σκέφτομαι μόλις τον αντικρίζω. Δεν ξέρω τι φταίει με αυτούς του καθρέφτες, κάτι ο έντονος φωτισμός κάτι οι πολλές ώρες που ξοδεύουμε κοιτώντας τους, κάτι η στεγνή ειλικρίνεια-ευκρίνεια τους, με κάνουν να τους φοβάμαι. Η αναμονή μικρή, εμένα όμως μου φαντάζει μεγάλη και ατελείωτη, προσποιούμαι αυτοπεποίθηση και κοιτάω ευθεία στον καθρέφτη, ευτυχώς φοράω μάσκα και δεν βλέπει κανείς τριγύρω το μορφασμό που κάνω. Λίγες μα έντονες ρυτίδες έχουν αυλακώσει το πρόσωπο μου, το μέτωπο και γωνίες ματιών έχουν «οργωθεί» εδώ και κάποια χρόνια. Το βράδυ είναι πάντα πιο έντονες, συσσωρεύουν καλές και κακές ενέργειες κι αυτές. Με την άκρη των δακτύλων μου τις χαϊδεύω και προσπαθώ να τις νταντέψω, να τις κακομάθω μπας και μου δώσουν λίγο χρόνο ακόμα, μα αυτές πεισματικά παραμένουν εκεί. «Εγώ τις έχω φτιάξει», σκέφτομαι, έχω γελάσει και κλάψει πολύ, με την ψυχή μου, μέχρι δακρύων, μέχρι να μου κοπεί η ανάσα, μέχρι σταδιακά οι στοιβάδες του δέρματος μου να σπάσουν μία – μια και να σχηματίσει αυτές τις μικρές γραμμές πενταγράμμου, γεμάτο με νότες γέλιου, χαράς, πίκρας και πόνου. Το χέρι του κομμωτή που ανακατεύει τα μαλλιά μου διακόπτει τις σκέψεις μου και με φέρνει αντιμέτωπη και πάλι με το καθρέφτη και τις άσπρες τούφες που βρίσκονται διάσπαρτες επάνω στο κεφάλι μου. Ξεπροβάλουν σαν μπουμπούκια από βαμβάκι σε φυτεία βαμβακιού. Την ξέρω καλά αυτή τη «φυτεία». Ξεκίνησα να την καλλιεργώ περίπου εδώ και μια δεκαετία. Ένα πρωί ξύπνησα

και αντίκρισα τα πρώτα μπουμπούκια που εγώ έσπειρα με το καρπό της ανησυχίας. «Είναι σωστή η απόφαση που πήρα;» «Θα τα καταφέρω;» «και τώρα τι;». Ανησυχίες για το μέλλον, για το παιδί, για τη διαβίωση, για τα προς το ζην, για τα γκομενικά των φίλων, για την υγεία των γονιών, για όλα και για όλους!!! Άξια η φυτεία μου λοιπόν, καλοδουλεμένη, με μεράκι και ατελείωτα βράδια αϋπνίας. Εσείς; Διασχίσατε καθόλου τις ρυτίδες σας με τα ακροδάχτυλα σας καθώς μου κάνετε την τιμή να διαβάζετε αυτό το άρθρο; Ρίξατε έστω και μία κλεφτή ματιά στον καθρέφτη για να θαυμάσετε τις μικρές τούφες βαμβακιού; Εάν όχι , σας προκαλώ, κάντε το τώρα! Είναι όλα δικά σας, αποκτήματά σας, δημιουργήματά σας. Κλάψατε πικρά για φυσικούς και νοερούς αποχωρισμούς, γελάσατε μέχρι δακρύων μαζί με αδελφές ψυχές, ξαγρυπνήσατε βράδια ατελείωτα ανησυχώντας για το αύριο, νοιαστήκατε για ψυχές αγαπημένες όταν είχανε την ανάγκη σας. Ακόμη και εσείς που δεν έχετε ρυτίδες ή άσπρα μαλλιά, ακόμη κι αν δεν τα βλέπετε, σας το λέω ότι είναι εκεί. Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται, σιγά- σιγά αλλά με σταθερή πορεία προς την ολοκλήρωση και εμφάνιση τους. Δεν μπορείς να πεις ότι έχεις ζήσει, χωρίς να έχεις παρέα μαζί και αυτά. Χωρίς η ψυχή να μην έχει μικρές οπές και ουλές. Αδύνατον στρατιώτης να πολεμά χωρίς να έχει πληγές. Ρυτίδες, άσπρα μαλλιά, ουλές στην ψυχής, είναι όλα παράσημα της μάχης που δίνεις καθημερινά για να ζήσεις! Να ζεις σημαίνει πονάς, κλαίς, γελάς, ενθουσιάζεσαι, αγαπάς, ερωτεύεσαι, νοιάζεσαι, αποχαιρετάς και φτου πάλι από την αρχή. Σκέψου λοιπόν πόσους κύκλους τέτοιους έχεις κάνει μέχρι σήμερα και μετά κοίταξε το πρόσωπο σου στο καθρέφτη, εκεί είναι όλα, γραμμένα, χαραγμένα, αποτυπωμένα. Το τηλέφωνο ηχεί και η φωνή που απλώνεται στο ακουστικό οικεία, ζεστή, με χιλιάδες παράσημα κι αυτή. «Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά παιδί μου» μου λέει. Ελπίζω μάνα να έχω χρόνια πολλά ακόμη μπροστά μου μα μεγαλύτερη μου ευχή είναι να έχω χρόνια καλά, γεμάτα ζωή, εμπειρίες, διδάγματα και εν τέλει παράσημα. Αντ’ αυτού της λέω «Ευχαριστώ». Τι να πεις σε μια παλιά καραβάνα της ζωής, άλλωστε. Ξέρει! και απλά περιμένει την ζωή να με κάνει να μάθω και εγώ! «Και ζήλεψα πολύ, και ερωτεύτηκα πολύ, και με ερωτεύτηκαν πολύ, και θύμωσα πάρα πολύ, και με παιδέψανε πάρα πολύ. Πικραμένη γιατί; Οι πληγές είναι παράσημα!» - Μελίνα Μερκούρη

9/Volt


Αρχαιολογικές περιδιαβάσεις Του Άγγελου Σμάγα ΠΊΣΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΈΝΟ ΟΓΚΌΛΙΘΟ ΠΟΥ ΈΦΡΑΖΕ ΤΗΝ ΕΊΣΟΔΟ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΌΤΑΝ ΈΝΑΣ ΣΤΑΥΡΌΣΧΗΜΟΣ ΧΏΡΟΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΉΘΩΣ ΠΆΓΚΟΥΣ ΌΠΟΥ, ΜΈΣΑ ΣΕ ΠΉΛΙΝΕΣ ΣΑΡΚΟΦΆΓΟΥΣ ΚΑΛΥΜΜΈΝΕΣ ΜΕ ΠΛΆΚΕΣ, ΕΝΑΠΌΘΕΤΑΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΎΣ.

10/Volt

Η αρχαία νεκρόπολη στον Μακρόνησο Λίγα είναι τα μέρη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που μου δίνουν την αίσθηση ότι η σφριγηλή ζωή βρίσκεται σε τόσο στενή συνάφεια με τον αήττητο θάνατο όσο στον Μακρόνησο. Δίπλα σε μια από τις πιο κοσμοσύχναστες αμμουδιές της Αγίας Νάπας, όπου χιλιάδες λουόμενοι απολαμβάνουν τα θέλγητρα της κρυστάλλινης θάλασσας, εντοπίζεται μια αρχαία νεκρόπολη.

σ

Στο βραχώδες ακρωτήρι Μακρόνησος, το οποίο, όπως και το όνομά του προδίδει, θα ήταν κάποτε νησίδα, διεξήχθησαν ανασκαφές που έφεραν στο φως δεκαεννέα λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Στους υπόγειους, σκαμμένους στην ασβεστόπετρα, θαλάμους, οδηγεί κλιμακωτός διάδρομος που καταλήγει σε ορθογώνιο άνοιγμα. Πίσω από τον κατεργασμένο ογκόλιθο που έφραζε την είσοδο, διαμορφωνόταν ένας σταυρόσχημος χώρος με τρεις συνήθως πάγκους όπου, μέσα σε πήλινες σαρκοφάγους καλυμμένες με πλάκες, εναπόθεταν τους νεκρούς. Τα ταφικά έθιμα που χρησιμοποιούνταν περιλάμβαναν προσφορές σε πυρά, οι οποίες πραγματοποιούνταν μετά την ταφή και σχετίζονταν με το ελληνικό έθιμο της πανσπερμίας, αντίστοιχο με εκείνο και άλλων νεκροπόλεων της Κύπρου, όπως της Σαλαμίνας και της Πάφου. Σύμφωνα με αυτό, οι ζωντανοί πρόσφεραν σπόρους δημητριακών και καρπούς στη μνήμη των νεκρών, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα σημερινά κόλλυβα. Η δε ταφική αρχιτεκτονική ενδεχομένως να επηρεάστηκε από τη Μακεδονία, καθώς έπεται χρονικά της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της έλευσής του στην Κύπρο. Τα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς είχαν αποτελέσει στόχο αρχαιοκαπηλικής δράσης μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, έτσι ελάχιστα είναι τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα. Από τα θραύσματά τους όμως στον χώρο αποκαλύπτεται το ευρύ φάσμα των εμπορικών σχέσεων με όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, ίσως υποδηλώνεται μια ταξική διάρθρωση της κοινωνίας, καθώς κάποιες από τις σαρκοφάγους ήταν ντόπιες ενώ άλλες είχαν εισαχθεί. Οπωσδήποτε όμως επρόκειτο για ταφικά μνημεία που στο σύνολό τους ανήκαν στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή η κατασκευή τους, η οποία μάλιστα συνοδευόταν από σπάταλες ταφικές πρακτικές. Αυτός ο κοσμοπολιτισμός και η οικονομική άνεση δεν φαντάζουν παράδοξα, αφού η περιοχή είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση. Παραπλησίως της νεκρόπολης, στην τοποθεσία με την

παραφθαρμένη ονομασία Τόρνοι, υπήρχε η ομώνυμη πόλη Θρόνοι, η οποία διέθετε σημαντικές παραγωγικές εκτάσεις και πρόσβαση σε ποικίλα μικροπεριβάλλοντα προς εκμετάλλευση, γεγονός που επέτρεπε την απρόσκοπτη ανάπτυξή της. Η ευμάρεια της πόλης οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και στη γειτνίαση με τη θάλασσα, της οποίας ο ρόλος είχε αναβαθμιστεί ως αποτέλεσμα της αυξημένης σημασίας του εξωτερικού εμπορίου. Ιδιαίτερα μάλιστα μέσα στις συνθήκες γαλήνης και ευημερίας, τις οποίες διαμόρφωσαν τα ελληνιστικά βασίλεια και η μετέπειτα «ρωμαϊκή ειρήνη», οι Θρόνοι, που αποτυπώνονται και από τον αρχαίο χαρτογράφο Πτολεμαίο, διασφάλισαν τη συνέχιση της προόδου τους. Τον πλούτο του οικισμού αποδεικνύουν τα άφθονα οικοδομικά λείψανα εκείνων των εποχών, τα λουτρά, οι επιμελημένες τοιχοποιίες και τα πολυτελή δάπεδα, οι μεγάλες σιταποθήκες που είναι σκαμμένες στον βράχο, καθώς και οι εντυπωσιακοί τάφοι. Η οικονομική ζωτικότητα πιστοποιείται και από το γεγονός ότι η πόλη των Θρόνων αποτελούσε, σύμφωνα με επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ. στο μαντείο των Δελφών, μια από τις οκτώ κυπριακές Θεωροδόκους πόλεις. Αυτές είχαν την υποχρέωση να φιλοξενούν ιερούς πρεσβευτές πριν τη διοργάνωση πανελληνίων αγώνων και εορτών παρέχοντας άνετα καταλύματα, εκλεκτά εδέσματα και πλουσιοπάροχα δώρα στους απεσταλμένους παρατηρητές. Οι ειδικοί προσκεκλημένοι από τις πόλεις της κυρίως Ελλάδας θα αισθάνονταν αρκετά οικεία στην

περιοχή καθώς θα μπορούσαν, σύμφωνα με τα καθήκοντα της τιμητικής τους θέσης, να πραγματοποιήσουν θυσίες στους πανελλήνιους θεούς όπως την Αθηνά, το όνομα της οποίας επικαλούνταν επιγραφή από τους Θρόνους. Σε μικρή άλλωστε απόσταση, πάνω σε «υψηλό, τραχύ, τραπεζοειδή λόφο», βρισκόταν και το ιερό της Αφροδίτης του ακρωτηρίου Πηδάλιον, του σημερινού Κάβο Γκρέκο, που είχε ιδιαίτερη θρησκευτική βαρύτητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο και καταγράφει ο αρχαίος γεωγράφος Στράβωνας. Ο ίδιος σημειώνει και το πόλισμα Θρόνοι ως τον μόνο αξιομνημόνευτο οικισμό από τη Σαλαμίνα ως το Κίτιο, λόγω προφανώς και της κομβικής του θέσης στους θαλάσσιους δρόμους. Είναι πράγματι πολύ πιθανό η ευρύτερη περιοχή και ειδικά το διπλό λιμάνι στον Μακρόνησο, κατάλληλο για προστασία από όλους τους ανέμους, να διαδραμάτιζε έναν εξέχοντα ρόλο ως ναυτικός σταθμός, όπου άραζαν τα ανεμοδαρμένα καράβια τους τυχοδιώκτες Φοίνικες και τολμηροί Έλληνες θαλασσοπόροι. Αυτούς φαίνεται να αφορούσε και το αγροτικό ιερό με τα ελληνικής κλασικής τέχνης γλυπτά, που ανασκάφηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από τη νεκρόπολη. Εκεί μπορούσαν, αγκυροβολώντας οι Έλληνες ναυτικοί, να προσεύχονται για την ασφάλεια των ταξιδιών τους πριν αρμενίσουν με τα γοργοτάξιδα σκαριά τους στην ακαταμάχητη Μεσόγειο. Είναι η ίδια θάλασσα που εξακολουθεί και σήμερα να σαγηνεύει με τα θέλγητρά της τους παραθεριστές, οι οποίοι κατακλύζουν παραλίες της σαν αυτήν στον Μακρόνησο.


12/Volt


Πηλός ζημωμένος με αγάπη! Η αγάπη του αγγειοπλάστη Χρίστου Ασκώτη για τη συγκεκριμένη τέχνη τον οδήγησε στη δημιουργία χώρων δημιουργίας, εργαστηρίων και μικρών εστιών παραγωγής σε όλη την Αμμόχωστο. Στα χέρια του ο πηλός παίρνει μορφή και η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.

Ιδρυτής του εργαστηρίου είναι ο Χρίστος Ασκώτης, ένας ταλαντούχος δεξιοτέχνης του πιο απλού και ταπεινού υλικού της γης, του πηλού. Όπως μας εξομολογείται καθώς βρίσκεται πίσω από το αγγειοπλαστείο του, τα πρώτα χρόνια της ζωής του ούτε καν μπορούσε να φανταστεί πως θα ακολουθούσε το επάγγελμα της αγγειοπλαστικής. «Εγώ δεν ήθελα να γίνω κουζάρης, αντιθέτως ήθελα να γίνω μηχανικός», παραδέχεται. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε να φοιτά στην Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου. Ο καθηγητής της Αγγειοπλαστικής του όμως Αντρέας Πουαρός, ο οποίος ήταν και γείτονάς του, είχε άλλα σχέδια για τον μικρό τότε Χρίστο Ασκώτη. Αφού αναγνώρισε το ταλέντο του, τον έγραψε (σχεδόν με τη βία) στην κατεύθυνση της αγγειοπλαστικής. Σήμερα, 55 χρόνια μετά ο κύριος Χρίστος δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευγνώμων. Αυτή η τέχνη τον γοήτευσε, την αγάπησε με πάθος και πέρασε τα τελευταία 55 χρόνια να εργάζεται με αφοσίωση και ζήλο. Και το καλύτερο; Είναι ο μόνος στην Κύπρο που κατασκευάζει τον δικό του πηλό.«Αυτό που με εντυπωσιάζει στο επάγγελμα είναι πως δημιουργούνται έργα τέχνης από το πιο απλό υλικό που μπορεί να φανταστεί κανείς. Δημιουργίες από το τίποτα, από μια άμορφη μάζα πηλού, που σταδιακά μεταμορφώνεται με τα ίδια μας τα χέρια σε κάτι μοναδικό». Η πορεία του όμως δεν ήταν εύκολη. Ανάμεσα στην μακρόχρονη πορεία του είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Έπρεπε να εγκαταλείψει το ολοκαίνουριο εργαστήρι του στην Αμμόχωστο λόγω της εισβολής. Μετακόμισε στην Ορμήδεια, χρειάστηκε να εργαστεί ως οδηγός ασθενοφόρου, να ψεκάζει και να κάνει διάφορες δουλειές μέχρι να ορθοποδήσει ξανά. Δεν επαναπαυόταν όμως. Σε κάθε δυσκολία έβρισκε τρόπους ώστε να επιβιώνει αλλά και παράλληλα να κρατάει ζωντανή την τέχνη της κεραμικής. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου μετέφερε το πάθος του για την κεραμική και στον πατέρα του, ο οποίος επηρεάστηκε και δημιουργούσε μαζί με τον γιο του. Το εργαστήρι του στο Παραλίμνι είναι μια όαση δημιουργικότητας για τα μικρά παιδιά, τους περαστικούς και

τους τουρίστες. Εδώ οι επισκέπτες όχι μόνο παρακολουθούν αλλά δημιουργούν και τα δικά τους έργα. Μπορεί να παίξουν και να πειραματιστούν με τον τροχό αγγειοπλαστικής αλλά και να φτιάξουν τη δική τους δημιουργία. Παραδίδει επίσης στο εργαστήρι του μαθήματα αγγειοπλαστικής και τρισδιάστατων κατασκευών. Σε μια προσπάθεια να μάθει στα μικρά παιδιά την τέχνη της αγγειοπλαστικής επισκέπτεται ο ίδιος τα σχολεία και μυεί τους μαθητές στο αρχαιότερο είδος τέχνης και διακοσμητικής που έχει σαν βασικό υλικό τον εύπλαστο πηλό. Έτσι δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, να πειραματιστούν, να παίξουν και να διασκεδάσουν μαθαίνοντας τη συγκεκριμένη τέχνη. Στην ερώτηση μας αν είναι εύκολο κάποιος να μάθει αγγειοπλαστική μας απαντά: «Η αγγειοπλαστική δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δύσκολη. Εξαρτάται πάντα από το πάθος του καθενός, αλλά νομίζω ότι όποιος “ανακατευτεί” λίγο με αυτή την τέχνη, την αγαπά και βλέπει τον εαυτό του να κάνει πράγματα που δεν πίστευε ότι μπορεί να κάνει, γι’ αυτό και ενθουσιάζεται» Παράλληλα, παρέχει στους Δήμους της επαρχίας Αμμοχώστου, υπηρεσίες του κλάδου του και εκπροσωπεί την κυπριακή αγγειοπλαστική σε διάφορες αποστολές των Δήμων. Συμμετέχει σε διάφορες εκθέσεις αγγειοπλαστικής και φεστιβάλ και τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου στήνει το δικό του εργαστήρι στον Πρωταρά. Έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και μνημειακούς χώρους. Μια από τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες του ήταν το έργο «Ο βράχος και η ιστορία του» σε συνεργασία με τον ζωγράφο Λοΐζο Σεργίου. Το έργο βρίσκεται στο πάρκο Γλυπτικής Αγίας Νάπας και επάνω του απεικονίζεται η παραδοσιακή ζωή της Κύπρου στις διάφορες εκφάνσεις της. Κάστρα, μοναστήρια, εξωκλήσια, παραλίες, παραδοσιακά σπίτια, αυλές, παραδοσιακές εργασίες των Κυπρίων, χοροί, γάμοι, λειτουργίες στα μοναστήρια, άρμεγμα, κατασκευή χαλουμιών, μεταφορές με τα γαϊδούρια και άλλα κοσμούν τον συγκεκριμένο βράχο. Είναι πολύ σημαντικό να συναντάς όμορφους ανθρώπους με μεράκι, όρεξη και ποιότητα. Ανθρώπους με οράματα, ιδεολογία και χαμόγελο. Ανθρώπους που αγαπούν την κυπριακή παράδοση και την αναδεικνύουν με κάθε τρόπο. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι λοιπόν ο κ. Ασκώτης. Σχεδόν 70 χρονών και δεν σταματά να ονειρεύεται, να δημιουργεί, να προσπαθεί. Μεγάλη έκπληξη και ενθουσιασμό τα τελευταία χρόνια του προκάλεσε η ίδια του η κόρη. «Η κόρη μου αν και σπούδασε μαθηματικός, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα της. Αυτό με τιμά ιδιαίτερα ως πατέρα αλλά και ως καλλιτέχνη και παράλληλα με χαροποιεί που το συγκεκριμένο επάγγελμα βρίσκει άξιους συνεχιστές».

Αυτή η τέχνη τον γοήτευσε, την αγάπησε με πάθος και πέρασε τα τελευταία 55 χρόνια να εργάζεται με αφοσίωση και ζήλο.

Της Βέρας Κοσμά

κ

Κατηφορίζοντας τη Λεωφόρο Πρωταρά, μετά την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας βρήκαμε το Askott Pottery, ένα εργαστήρι το οποίο για πάνω από τρείς δεκαετίες συνεχίζει την παράδοση της αρχαιότερης τέχνης, της κεραμικής. Περιδιαβαίνοντας τους χώρους του ζωντανεύουν γύρω μας εικόνες από την κυπριακή παράδοση και ιστορία. Χορευτές βρακάδες, γυναίκες με τις παραδοσιακές φορεσιές, γαϊδουράκια, βοσκοί, αγρότες, βιολάρηδες, λαουτάρηδες και άλλα ενσαρκώνονται μπροστά μας κάνοντας μας να συνειδητοποιήσουμε την ύψιστη αξία της δημιουργίας.

13/Volt


Ποδίατρος Σκεύη Κίμωνος Η υγεία φαίνεται από την… πατούσα! Η ΠΟΔΊΑΤΡΟΣ ΣΚΕΎΗ ΚΊΜΩΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΤΟΝ ΣΎΜΜΑΧΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΉ ΦΡΟΝΤΊΔΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΏΝ. ΣΤΗ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ ΜΑΣ ΔΊΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΠΏΣ ΝΑ ΒΆΛΟΥΜΕ «ΓΕΡΈΣ ΒΆΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΊΑ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΎ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ

"

Συγκεκριμένα, ο ποδίατρος ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τα κάτω άκρα. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου και βοηθά στον εντοπισμό και στην αξιολόγηση τυχόν προβλημάτων στα πόδια καθώς λειτουργεί τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά.

"

14/Volt

σ

Σκεύη, ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν να σπουδάσεις ποδιατρική: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το να ασχολούμαι με ένα επάγγελμα το οποίο μου δίνει την ευκαιρία να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε άτομα που το έχουν ανάγκη είναι κάτι το οποίο με ικανοποιεί και με γεμίζει σαν άνθρωπο. Στην πορεία όμως και μετά από μελέτες γύρω από το ποιός κλάδος με εκφράζει περισσότερο, κατέληξα στην ποδιατρική. Η ποδιατρική είναι ένας τομέας της ιατρικής που επικεντρώνεται στη διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τα κάτω άκρα. Πού σπούδασες, πόσο καιρό δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά και ποιά ήταν τα πρώτα βήματα που ακολούθησες μετά τις σπουδές σου; Σπούδασα ποδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Salford από το οποίο αποφοίτησα το 2016. Κατά την διάρκεια της φοιτητικής μου πορείας απέκτησα σημαντική εμπειρία σε διάφορες κλινικές και νοσοκομεία στην Αγγλία και στη Γαλλία. Από τον Ιανουάριο του 2017 εξασκώ το επάγγελμα του ποδίατρου και διατηρώ τη δική μου ποδιατρική κλινική στη Σωτήρα Αμμοχώστου. Επιπρόσθετα, είμαι η αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων από το 2017. Ποιά είναι η διαφορά ενός Ποδίατρου από έναν Ποδολόγο: Καμία απολύτως διαφορά. Ο

επαγγελματίας υγείας που ονομαζόταν ποδίατρος μετονομάστηκε σε ποδίατρος-ποδολόγος έπειτα από ψήφιση νομοσχεδίου (Αρ. 75 (Ι)/2013), για σκοπούς κυρίως διευκρινιστικούς και προς αποφυγή σύγχυσης με τον κλάδο της Ιατρικής. Παρόλα αυτά, ο ποδίατροςποδολόγος παραμένει ο ίδιος επαγγελματίας υγείας με τα ίδια προσόντα και δράση όπως και πριν. Με τι ακριβώς ασχολείται ένας ποδίατρος και τι υπηρεσίες μπορεί να βρεί κάποιος ερχόμενος σε εσένα; Ο ποδίατρος είναι ο σύμμαχος σας για τη σωστή φροντίδα των ποδιών σας. Συγκεκριμένα, ο ποδίατρος ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τα κάτω άκρα. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, και βοηθά στον εντοπισμό και στην αξιολόγηση τυχόν προβλημάτων στα πόδια καθώς λειτουργεί τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά. Επίσης, συνεργάζεται στενά με άλλους επαγγελματίες υγείας και μπορεί να παραπέμψει σε αυτούς ασθενείς όταν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες με τις οποίες ασχολείται ένας ποδίατρος αφορούν δερματικές παθήσεις, παθήσεις νυχιών (ονυχομυκητίαση, ονυχοκρύπτωση), τύλοι (κάλοι) και σκληρότητες δέρματος, μυρμηγκιές/σκάθαροι, πρόληψη και αντιμετώπιση διαβητικού ποδιού, αθλητικές κακώσεις, νευρολογική και αγγειακή αξιολόγηση, ποδο-παιδιατρική, εμβιομηχανική αξιολόγηση του ποδιού (πλατυποδία, βλαισοποδία, ανισοσκελία). Ποιές είναι οι πιο συχνές παθήσεις για τις οποίες σας επισκέπτονται οι ασθενείς; Οι πιο συχνές παθήσεις για τις οποίες με επισκέπτονται οι ασθενείς είναι οι παθήσεις των ονύχων όπως ονυχομυκητίαση και είσφρυση όνυχος (νύχια που εισχωρούν στο δέρμα), καθώς επίσης και παθήσεις της επιδερμίδας όπως μυρμηγκιές και κάλοι. Αυτό γίνεται πιο συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αναφορικά με τις επισκέψεις παιδιών, οι συνηθέστερες αιτίες επίσκεψης είναι η πλατυποδία, η κοιλοποδία και η ανισοσκελία. Περαιτέρω, σημαντικός είναι και ο αριθμός ασθενών, κυρίως αθλητών, οι οποίοι με επισκέπτονται με σκοπό την κατασκευή ορθοπεδικών πάτων οι οποίοι αποσκοπούν στη σταθεροποίηση, στήριξη και διόρθωση διαφόρων δυσμορφιών και παθολογικών καταστάσεων του κάτω άκρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις στον ποδίατρο γίνονται συχνότερα για θεραπευτικούς και όχι για προληπτικούς λόγους, κάτι το οποίο δεν συνιστάται αφού ο ρόλος της πρόληψης είναι σημαντικός. Δημοκρατίας 23A, Σωτήρα, T: 99 199034


Νέος μήνας, νέα χρόνια, νέες ανάγκες! Μπήκαμε σε νέα χρονιά και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να βάλουμε τους στόχους ομορφιάς που θα μας συνοδεύουν για όλο το 2021. Γι’ αυτό και εμείς δημιουργήσαμε ένα αφιέρωμα ομορφιάς, υγείας και ευεξίας, το οποίο σε περιμένει για να σε ξεναγήσει σε έναν υπέροχο κόσμο και να σου δώσει λύσεις και πληροφορίες σε όλα όσα σε απασχολούν… Της Βέρας Κοσμά


σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος ακμής με θεραπεία από το στόμα, με αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται αυτή τη θεραπεία ειδικά οι γονείς. Όπως όμως μας λέει η Δρ. Κάτια Μιχαηλίδου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί με αυτή τη θεραπεία γίνονται μηνιαίες εξετάσεις αίματος ώστε να βεβαιωθεί πώς δεν επηρεάζει η θεραπεία τον ασθενή. «Σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών μπορούμε να ρυθμίσουμε τη δοσολογία ή ακόμη και να διακόψουμε την θεραπεία εγκαίρως. Η στοματική θεραπεία προσαρμόζεται στην ατομική κατάσταση του δέρματος και στην ηλικία του καθενός και συνήθως διαρκεί 6-9 μήνες. Γιατί να κάνω botox; Το botox μεταξύ άλλων, αποτελεί την δημοφιλέστερη και την πιο γρήγορη θεραπεία για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Είναι μια χαλαρωτική θεραπεία ρυτίδων που έχει όμορφα και φυσικά αποτελέσματα εάν εφαρμοστεί σωστά. Διαρκεί 4-6 μήνες και αποτρέπει τις μελλοντικές βαθύτερες ρυτίδες. Κλείνοντας ένα ραντεβού με τη δερματολόγο Δρ. Κάτια Μιχαηλίδου έχετε την ευκαιρία να επαναδημιουργήσετε το νεανικό δέρμα που επιθυμείτε. Άμεσα αποτελέσματα μέσα σε μια εβδομάδα. Νέα κατηγορία ενέσιμων εφαρμογών: Το Restylane Skinboosters είναι μια αποτελεσματική ενέσιμη θεραπεία ομορφιάς που χρησιμοποιεί την ικανότητα του υαλουρονικού οξέος για να αποκαταστήσει τη φυσική σύνθεση του δέρματος, να ενισχύσει την ενυδάτωση και να βελτιώσει την ελαστικότητα στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια! Τάκη Σοφοκλέους 5, Πολυκλινική Santa Marina, Δερύνεια, T: 23 811999 – 8000 3999

Κερδίστε τη χαμένη λάμψη του δέρματός σας! Η Δρ. Κάτια Μιχαηλίδου, γιατρός στον χώρο της δερματολογίας, αναλύει όλες τις προκλήσεις του ιατρικού επαγγέλματος και μας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα της Δερματολογίας. Με λίγα λόγια: Για την Δρ. Κάτια Μιχαηλίδου η Δερματολογία ήταν μονόδρομος. Πάντα της άρεσε να ασχολείται με την υγεία του δέρματος έτσι όταν τελείωσε την ιατρική ακολούθησε ως ειδίκευση την Δερματολογία. Αυτό που την συναρπάζει στην Δερματολογία είναι το γεγονός ότι συνδυάζει την Ιατρική με τον κλάδο της ομορφιάς. «Συγκεκριμένα, ο κλάδος της Δερματολογίας σχετίζεται άμεσα με έναν αριθμό πολλών ιατρικών ειδικοτήτων όπως είναι η αισθητική δερματολογία, η χειρουργική, η παιδιατρική, η ιστολογία, η αλλεργιολογία και η ογκολογία», μας εξηγεί. Αφού τελείωσε την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Masaryk στο Μπρνό συνέχισε και τελείωσε την ειδίκευσή της στην Δερματολογία στο Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα. Επειδή όμως η Δερματολογία είναι ένας κλάδος που απαιτεί συνεχή ενημέρωση και διά βίου εκπαίδευση σε νέες μεθόδους και τεχνικές, σε κάθε ευκαιρία συμμετέχει σε σεμινάρια δερματολογίας στο εξωτερικό ώστε να είναι πλήρως ενήμερη για όλες τις εξελίξεις. Διατηρεί το ιατρείο της στην κλινική Santa Marina. Υπηρεσίες: Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο ιατρείο της χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις υπηρεσίες Κλινικής Δερματολογίας και τις υπηρεσίες Αισθητικής Δερματολογίας. Στην Κλινική Δερματολογία κατατάσσονται η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, οι θεραπείες ακμής, ψωρίασης, τριχόπτωσης, λεύκης, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ερυθροδερμία και πολλά άλλα. Στην Αισθητική Δερματολογία κατατάσσονται το botox, τα ενέσιμα εμφυτεύματα με υαλουρονικό οξύ, λίφτινγκ με νήματα, μη επεμβατική ανύψωση βλεφάρων, χημική απολέπιση και η τεχνική της μεσοθεραπείας με ειδικά επιλεγμένες ουσίες. Η πιο συχνή δερματοπάθεια: Η ακμή είναι μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες και ο κύριος λόγος που τα περισσότερα άτομα επισκέπτονται για πρώτη φορά έναν δερματολόγο. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πριν από χρόνια έλεγαν στις έφηβες µε ακµή να σταµατήσουν να τρώνε σοκολάτες και να απλώνουν κάποια κρέµα. Σήµερα γνωρίζουµε πολύ περισσότερα πράγµατα για τους λόγους που αναπτύσσεται η ακµή με πιο αποτελεσματική θεραπεία την ισοτρετινοΐνη. Σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι πως η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ενταγμένη στο ΓΕΣΥ. Τρόποι αντιμετώπισης: Η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικές κρέμες και διαλύματα ή

16/Volt

πριν:

μετά:


Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αποτελεί παρελθόν Το DermaLaser Center είναι ένας επαγγελματικός χώρος ομορφιάς και χαλάρωσης στο Παραλίμνι, ο οποίος χρησιμοποιεί εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας φέρνοντας στον τομέα της αποτρίχωσης ένα νέο επίπεδο αποτελεσματικότητας και εμπιστοσύνης. Με λίγα λόγια: Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2018 βασισμένο στην πολυετή εμπειρία στο τομέα της Ιατρικής Αισθητικής και του Laser. Το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και οι πολύωρες εκπαιδεύσεις στις κλινικές Lynton της Αγγλίας ως επίσης και τα εξειδικευμένα ιατρικά σεμινάρια στην Ιταλία από την εταιρεία DEKA πρόσέφεραν στα άτομα του DermaLaser τις γνώσεις και την εξασφάλιση του τίτλου Laser specialist. Έχουν επίσης εκπαιδευτεί από την Ισραηλινή εταιρεία TAV Tech αποκλειστικά στην τεχνολογία Jet που είναι μία παγκοσμίως πρωτοποριακή προσέγγιση στην περιποίηση του δέρματος και από την Αγγλική εταιρεία Louise Walsh για τις θεραπείες Plasma Pen και PRX, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν μικροεπεμβάσεις όπως αναίμακτη, μη χειρουργική βλεφαροπλαστική, καθώς και μη ενέσιμη βιονάπλαση δέρματος. Στόχος τους είναι η αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών, αντιμετωπίζοντας την κάθε θεραπεία ξεχωριστά σε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον. Υπηρεσίες: Στο DermaLaser Center παρέχουν υψηλού επιπέδου μοναδικές θεραπείες με υπευθυνότητα, ασφάλεια, και ανθρώπινο πρόσωπο καθώς και με επαγγελματισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και του καταρτισμένου προσωπικού του κέντρου. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι: λέιζερ αποτρίχωσης, αποχρωματισμός κηλίδων, καθαρισμός προσώπου, θεραπείες προσώπου για ενυδάτωση, λεύκανση, καταπολέμηση ακμής, αντιγήρανση και ενίσχυση δέρματος,

θεραπεία με Plasma pen, θεραπεία κατά της υπεριδρωσίας χεριών και μασχαλών, ενίσχυση τριχωτού της κεφαλής, θεραπεία PRX για μη ενέσιμη βιοανάπλαση και αναζωογόνηση δέρματος, αδυνάτισμα, λιποδιάλυση και σύσφιξη σώματος με εξειδικευμένα μηχανήματα και τέλος, θεραπευτικές συνεδρίες για μείωση λεμφοιδήματος και λιποιδήματος. Αποτρίχωση με λέιζερ: Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στις μέρες μας απασχολεί άντρες και γυναίκες. Το λέιζερ Αλεξανδρίτη τελευταίας γενιάς που διαθέτει το κέντρο είναι η πιο σύγχρονη, επιστημονικά αποδεκτή και αποτελεσματική απάντηση σε όλους όσοι επιθυμούν να απαλλαγούν από την τριχοφυΐα και να αποκτήσουν ένα βελούδινο δέρμα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, παρόλα αυτά επιβάλλεται ένας αριθμός συνεδριών για να φτάσει κάποιος στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, λόγω της υψηλής απορρόφησης του μήκους κύματος που έχει ο Αλεξανδίτης από τη μελανίνη της τρίχας, μπορεί να εγγυηθεί αποτελέσματα σε μικρότερο αριθμό συνεδριών σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες. Η καλύτερη εποχή να ξεκινήσει κάποιος: Συστήνεται η αποτρίχωση με λέιζερ να ξεκινήσει μετά την εφηβεία και αφότου οι ορμόνες σταθεροποιηθούν. Εάν ισχύει αυτό, καλή περίοδος θεωρείται ο Χειμώνας για να πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες που χρειάζονται ώστε μέχρι το καλοκαίρι η αποτρίχωση να μην αποτελεί πια πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται το συγκεκριμένο λέιζερ το καλοκαίρι. Το μόνο που χρειάζεται είναι η προσοχή του πελάτη από την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο δύο ημέρες πριν και δύο ημέρες μετά τη συνεδρία. Απευθύνεται: Το λέιζερ είναι ιδανικό για όλα τα δέρματα, όλες τις εποχές του χρόνου και για κάθε είδος τρίχας. Η νέα τεχνολογία moveo δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται θεραπείες σε όλα τα δέρματα χωρίς κίνδυνο για εγκαύματα. Η αποτρίχωση με λέιζερ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με ιστορικό καρκίνου, ερυθηματώδους λύκου και φωτοδερματίτιδας. Αντενδείκνυται επίσης σε άτομα που είναι υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Σημαντικά tips ομορφιάς: Να αγαπάτε τον εαυτό σας και να φροντίζετε το δέρμα σας. Είναι σημαντική η ορθή περιποίησή του. Κολοκοτρώνη 1, Παραλίμνι, T: 99 723456

17/Volt


πριν

Κέντρο ευεξίας, υγείας και ομορφιάς Το BeautyLab, υπό τη διεύθυνση της Ελευθερίας Κυθραιώτη, σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που προάγουν την ευεξία, την καλή υγεία και την ομορφιά. Ατού: Με σεβασμό στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε επισκέπτη και με θεραπείες που ανταποκρίνονται στα υψηλότερα στάνταρ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, προσφέρουν τις λύσεις που ζητάτε για το πρόσωπο και το σώμα σας. Προϊόντα περιποίησης: Το BeautyLab φέρνει κοντά σας μια σειρά καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης προσώπου και σώματος υψηλής ποιότητας. Αρχή κάνουμε με τα προϊόντα της ELEMIS, τα οποία προστατεύουν, τονώνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα και ταυτόχρονα καταπολεμούν τα σημάδια από το πέρασμα του χρόνου. Η CODAGE PARIS προσφέρει μια μεγάλη επιλογή από serums με υψηλή συγκέντρωση δραστικών συστατικών που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Η επιτυχία της iS CLINICAL βρίσκεται στη δημιουργία προϊόντων που καταπολεμούν αποτελεσματικά μια σειρά από προβλήματα στην επιδερμίδα του προσώπου, όπως είναι οι δυσχρωμίες, η ακμή, η ροδόχρους ακμή και οι ρυτίδες. Η Jane Iredale, ιδρυτής της ομώνυμης σειράς καλλυντικών, πιστεύει ότι το ωραιότερο μακιγιάζ είναι ένα υγιές δέρμα. Για αυτό τον λόγο τα προϊόντα της αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά της κάθε γυναίκας αλλά και φροντίζουν ταυτόχρονα την επιδερμίδα του προσώπου της. Θεραπείες προσώπου: Το BeautyLab φέρνει κοντά σας τη νέα γενιά στις θεραπείες

18/Volt

μετά

προσώπου με την τεχνική BIOTEC της ELEMIS, η οποία συνδυάζει την επιστήμη της βιοηλεκτρικής τεχνολογίας με δραστικές ουσίες υψηλής απόδοσης. Το BIOTEC δίνει μια μεγάλη γκάμα επιλογών, όπως το μη επεμβατικό lifting, η θεραπεία αντιγήρανσης, η λεύκανση και η στόχευση σε ευαίσθητα σημεία όπως τα μάτια και ο λαιμός. Η Déesse Pro LED Mask είναι μια νέα μέθοδος φωτοθεραπείας που καταπολεμά την ακμή, σβήνει τις λεπτές γραμμές, αντιμετωπίζει τη φωτογήρανση και διώχνει τις φλεγμονές και τις τοξίνες από το πρόσωπο. Παράλληλα, ενεργοποιεί την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου. Τέλος, το Endermolift της LPG εστιάζει στη φροντίδα του προσώπου και αντιστρέφει με φυσικό τρόπο τη διαδικασία της γήρανσης. Η μέθοδος αυτή διεγείρει τα κύτταρα της νεότητας (ινοβλάστες) στο πρόσωπο και ενισχύει κατ’ αυτόν τον τρόπο την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλορονικού οξέος. Περιποίηση σώματος: Στον τομέα της περιποίησης του σώματος, το BeautyLab έχει στη διάθεση σας το μοντέλο Integral CELLUM6 της εταιρείας LPG. Πρόκειται για μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνική αδυνατίσματος η οποία ενεργοποιεί με φυσικό τρόπο τη διαδικασία αποδέσμευσης του λίπους. Έτσι επιτυγχάνεται η λιπογλυπτική σώματος με ένα μη επεμβατικό και απολύτως ανώδυνο τρόπο. Επίσης, διαθέτουν το μοντέλο Accent Elite Pro RF, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το τοπικό πάχος, η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση της επιδερμίδας. Αποτρίχωση με Soprano ICE Laser: To σημαντικότερο πλεονέκτημα του Soprano ICE της εταιρείας ALMA είναι ότι προσφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με απόλυτα ασφαλή και ανώδυνο τρόπο. Είναι κατάλληλο για γυναίκες και άνδρες, για όλους τους τύπους δέρματος και για κάθε εποχή του χρόνου. Tο συγκεκριμένο Laser έχει λάβει, μεταξύ άλλων, την έγκριση της FDA (Food and Drug Administration) της Αμερικής, γεγονός που πιστοποιεί την ασφάλεια της μεθόδου και την υψηλή της ποιότητα. Δωρεάν αξιολόγηση: Το BeautyLab σας προσκαλεί να κλείσετε ένα ραντεβού όπου θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για όλες τις υφιστάμενες και τις νέες θεραπείες που προσφέρουν, να μιλήσετε για τις ανάγκες σας και να προχωρήσετε σε μια προκαταρκτική δωρεάν αξιολόγηση χωρίς την οποιαδήποτε υποχρέωση από την πλευρά σας. Λεωφ. 1ης Απριλίου 43, 1ος όροφος (Πάνω από κατάστημα Stephanis), Παραλίμνι, Τ: 23833233


πριν

μετά

Αναβάθμισε την εξωτερική σου εικόνα Το Evdokia`s Beauty Salon λειτουργεί κάτω από τη διεύθυνση της Ευδοκίας Πογιατζιή, μιας νέας κοπέλας με μεράκι, επαγγελματισμό και πάνω από όλα προσωπική επαφή με τις πελάτισσες της. Με λίγα λόγια: Αρκετές κοπέλες επιλέγουν να σπουδάσουν το επάγγελμα της Αισθητικής, ώστε να ασχοληθούν περισσότερο με κάτι που αγαπούν και που είναι απαραίτητο στην εποχή μας. Ένα από αυτά τα παραδείγματα αποτελεί η Ευδοκία Πογιατζιή, η οποία γεννήθηκε στο Παραλίμνι και τελειώνοντας το Λύκειο αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα που αγαπούσε από μικρή. Έτσι λοιπόν, πήρε το πτυχίο της από το INTERCOLLEGE Λευκωσίας και από το 2012 μέχρι και σήμερα εξασκεί το επάγγελμα της αισθητικής. Άνοιξε τον δικό της προσωπικό χώρο αισθητικής, το Evdokia`s Beauty Salon προσφέροντας υπηρεσίες περιποίησης προσώπου και άκρων προσπαθώντας να ικανοποιήσει και τις πιο απαιτητικές πελάτισσες, κάνοντάς τις να νιώθουν απόλυτη οικειότητα και ηρεμία. Υπηρεσίες: Σύμφωνα με την Ευδοκία η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και της αξίζει να νιώθει έτσι. Όπως μας αναφέρει οι σύγχρονες γυναίκες είναι πλέον ενήμερες για τις διαθέσιμες θεραπείες, διαβάζουν, παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενδιαφέρονται τόσο για τα άκρα τους όσο και για το πρόσωπό τους. Δημιουργώντας λοιπόν το Evdokia`s Beauty Salon ήθελε να προσφέρει ένα χώρο που θα κάνει κάθε γυναίκα να νιώθει όμορφα. Στις υπηρεσίες θα βρούμε manicure, pedicure, αποτριχώσεις, lift lash και μια σειρά από καθαρισμούς προσώπου. Χωρίς αμφιβολία το Evdokia`s Beauty Salon είναι ο παράδεισος κάθε γυναίκας, αφού με μία και μοναδική της επίσκεψη θα θέλει να δοκιμάσει απλά τα πάντα. Μεγάλο Ατού: Μεγαλύτερο της πλεονέκτημα η προσωπική επαφή που έχει με τις πελάτισσες της ανεξαρτήτως ηλικίας. Όπως μας λέει δημιουργείται ένα πολύ φιλικό κλίμα: «Είναι πολύ ενδιαφέρον να ξέρεις ότι κάποιοι άνθρωποι σε εμπιστεύονται για

20/Volt

την περιποίηση τους. Νιώθεις πολύ ωραία που συμβάλλεις με τη δουλειά σου στη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης και, κατ' επέκταση, στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης των πελατών». Εντυπωσιακές βλεφαρίδες: Η τεχνική Lift Lash βλεφαρίδων είναι η τελευταία τάση στο χώρο της ομορφιάς, που έχει γίνει must σε όλα τα σαλόνια ομορφιάς! Πρόκειται για τριπλή θεραπεία αναβάθμισης βλεφαρίδων, που περιλαμβάνει ανόρθωση, βαφή και θεραπεία κερατίνης! Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, έχει μεγάλη διάρκεια χωρίς να προκαλεί την παραμικρή φθορά στις φυσικές μας βλεφαρίδες! Η τεχνική του Lash Lift είναι απλή, εντελώς ανώδυνη αλλά και οικονομική. Οι φυσικές μας βλεφαρίδες ανορθώνονται, αποκτούν καμπύλη και βάφονται στο φυσικό μας χρώμα, ώστε το βλέμμα μας να γίνει πιο έντονο και ζωηρό χωρίς υπερβολές. Σημαντικά tips ομορφιάς: Το πάθος και το ταλέντο της Ευδοκίας στην γυναικεία αισθητική ήταν και παραμένει αξιοσημείωτο. Πλέον γνωρίζει πολύ καλά τα θέλω κάθε γυναίκας και τις συμβουλεύει να αγαπάνε τον εαυτό τους γιατί η ομορφιά πηγάζει πρώτα από μέσα μας και μετά αντανακλάται στην εξωτερική μας εμφάνιση. Σαν αισθητικός νιώθει ευγνώμων γιατί οι πελάτισσες της πρώτα έχουν όμορφη ψυχή και αυτό ομορφαίνει το αποτέλεσμα της δικής της δουλειάς! Αρχ. Μακαρίου Γ` 12, Παραλίμνι, Τ: 97 842830


Η υγεία και η ομορφιά του δέρματος είναι τρόπος ζωής Η ιδιοκτήτρια του Just YOUR Face, Skin Specialist Σωτηρούλα Μιχαήλ δραστηριοποιείται στον χώρο της Αισθητικής προσώπου με μεγάλη επιτυχία. Με λίγα λόγια: Η Σωτηρούλα Μιχαήλ σπούδασε Αισθητική και Κοσμητολογία και άρχισε την καριέρα της πριν από 25 περίπου χρόνια. Παρακολούθησε εξειδικευμένες μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας τη θεραπευτική πλευρά της Αισθητικής. Το 2004 απέκτησε Teaching Diploma και ξεκίνησε να εργάζεται παράλληλα ως Ακαδημαϊκός. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές από το Middlesex University με θέμα «Εκπαίδευση της Αισθητικής» και δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έρευνα τις ανάγκες της Αισθητικής στην Κύπρο. Μέλος του Συλλόγου Αισθητικών συνεργάστηκε ενεργά και με το Υπουργείο Υγείας καθώς είναι ένα από τα πρωτοπόρα μέλη του Συμβουλίου Εγγραφής Αισθητικών Κύπρου. Έχει συγγράψει δεκατρία εκπαιδευτικά εγχειρίδια Αισθητικής τα οποία περιλαμβάνουν τη διδακτέα ύλη, σε ποικίλη θεματολογία. Σήμερα, μετά από πολύχρονη πείρα και πληθώρα επιτυχών εφαρμογών στην ειδικότητά της, συνεργάζεται με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύεται στην Αισθητική Προσώπου και εφαρμογές Laser. Υπηρεσίες: Από το 2017 δημιούργησε και διευθύνει το Just YOUR Face, Skin Specialist & Laser Clinic στη Δερύνεια. Είναι ένα πρότυπο κέντρο αντιμετώπισης δερματικών βλαβών - κλινικής διαχείρισης της ακμής και της πρόωρης γήρανσης, καθώς και εφαρμογών Laser νέας γενιάς. Στο Just YOUR Face προσφέρονται υπηρεσίες που δίνουν μόνιμες λύσεις σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις του δέρματος, παρέχοντας φροντίδα και κατάλληλη αγωγή μετά από προσωπική δερμοδιάγνωση. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται καλύπτουν όλο το φάσμα της περιποίησης του προσώπου του δέρματος όπως η ακμή, οι δυσχρωμίες καθώς επίσης το ευαίσθητο δέρμα και η αντιγήρανση. Παρέχονται υπηρεσίες όπως χημική και βιολογική απολέπιση, αισθητική μεσοθεραπεία και παράλληλα τελευταίου τύπου Laser για

22/Volt

ασφαλή και ανώδυνα αποτελέσματα σε κάθε είδος τριχοφυΐας. Μεγάλο Ατού: Αγαπά το επάγγελμα της και έχει πάθος με όποιο πρόβλημα και αν καταπιαστεί. Τηρεί όλους τους κανόνες επαγγελματικής Δεοντολογίας, κρατώντας ιατρικό ιστορικό με συνεχή παρακολούθηση και εφαρμόζει φιλική και συγχρόνως επαγγελματική προσέγγιση, ώστε τα άτομα να νιώθουν όμορφα και συγχρόνως ασφάλεια. Όπως μας αναφέρει τα άτομα τα οποία έχουν πρόβλημα στο πρόσωπο τους πολλές φορές μεγιστοποιούν το πρόβλημα και αυτό τους δημιουργεί άγχος: «Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι εκεί πρέπει να τους στηρίζω περισσότερο, διώχνοντας τις ανασφάλειες που μπορεί να βιώνουν και μέσα από το αποτέλεσμα να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο τους». Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της είναι η βαθιά επίγνωση των θεμάτων που καταπιάνεται, αρχίζοντας από τη σωστή διάγνωση και στην πορεία εφαρμόζοντας ό,τι απαιτείται χωρίς να παρασύρεται από τις τάσεις της εποχής. Ανάπλαση δέρματος με Μεσοθεραπεία: Η Μεσοθεραπεία ενδείκνυται την χειμερινή περίοδο και μπορεί να εφαρμοστεί σε θεραπευμένη ακμή, ουλές, ρυτίδες, χαλαρωμένο και αφυδατωμένο δέρμα αλλά είναι επίσης κατάλληλη και για τις δυσχρωμίες. Αυτό που κάνει η Αισθητική Μεσοθεραπεία είναι να τραυματίσει το δέρμα φτάνοντας και διαπερνώντας τη βασική στοιβάδα της επιδερμίδα εκχύοντας συγχρόνως δραστικά συστατικά. Δίνει λάμψη και φωτεινότητα δίνοντας τροφή στο δέρμα. Εφαρμόζεται σε άντρες και σε γυναίκες άνω των 18 ετών. Σημαντικά tips ομορφιάς: Την αντιπροσωπεύουν δύο βασικά σλόγκαν τα οποία προσπαθεί να περάσει στους πελάτες της: Πρώτον «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» και δεύτερον «γερνάμε αλλά μπορούμε να γεράσουμε όμορφα». Είναι υπέρ της φυσικής αντιγήρανσης και πιστεύει πως η υπερβολή δεν είναι όμορφη. Γι΄αυτό υποστηρίζει να ακολουθούμε ένα Beauty LifeStyle, η φροντίδα δηλαδή του δέρματος να γίνει τρόπος ζωής! Ελευθερίου Ιακώβου 1, Κατ. 2, (Πάροδος Λεωφ. Αμμοχώστου), Δερύνεια, Τ: 23 744455 – 99 547298


ISOFLEX

ISOFLEX

HYBRID

Επαλειφόμενο, ελαστομερές στεγανωτικό ταρατσών

Υβριδικό επαλειφόμενο, ελαστομερές στεγανωτικό ταρατσών, με βάση την πολυουρεθάνη

Πολυουρεθανικό επαλειφόμενο, στεγανωτικό ταρατσών, ενός συστατικού

απλή & οικονομική λύση!

η υβριδική λύση!

το 100% πολυουρεθανικό

ISOMAT Α.Β.Ε.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ www.isomat.gr info@isomat.gr


Η τέχνη της ονυχοπλαστικής! Μεταδοτικότητα, σεβασμός και ταλέντο είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που διέπουν την Olena Svitsova, (Elena’s Nail Art) η οποία διδάσκει την τέχνη της ονυχοπλαστικής. Με λίγα λόγια: Ιδρύτρια και ψυχή του Elena’s Nail Art είναι η Olena Svitsova, μια από τις καλύτερες εκπαιδεύτριες στον χώρο της ονυχοπλαστικής. Η Olena είναι από την Ουκρανία και τα τελευταία 20 χρόνια μόνιμη κάτοικος Κύπρου. Όπως μας ανέφερε όταν μετακόμισε στην Κύπρο, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα γι’ αυτήν. Αρχικά προσπάθησε να βρει δουλειά στο επάγγελμα που είχε σπουδάσει χωρίς επιτυχία. Επειδή όμως στις δυσκολίες φαίνεται ο δυνατός άνθρωπος, η Olena δεν λύγισε αλλά αποφάσισε να κάνει το χόμπι και τη μεγάλη της αγάπη για τα νύχια επάγγελμα. Ξεκίνησε αρχικά να δουλεύει με τις φίλες της και στη συνέχεια κατάφερε να γίνει ευρύτερα γνωστή και να ανοίξει το δικό της ινστιτούτο. Υπηρεσίες: Το Elena’s Nail Art είναι ένας μοντέρνος χώρος, που προσφέρει όλα όσα αφορούν τα άκρα σ’ ένα ζεστό περιβάλλον. Εδώ μπορεί κάποιος να κάνει μανικιούρ, πεντικιούρ αλλά και να εκπαιδευτεί στις τελευταίες τεχνικές στην ονυχοπλαστική και το nail design. Η Olena Svitsova είναι μια από τις πιο καταξιωμένες εκπαιδεύτριες ονυχοπλαστικής και προσφέρει μαθήματα και εκπαιδευτικά σεμινάρια για μελλοντικούς Nail Artists & Technicians αλλά κυρίως προσφέρει μαθήματα σε τεχνήτριες νυχιών που θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους. Τέλος, τo ινστιτούτο παρέχει επαγγελματικά προϊόντα υψηλής ποιότητας από κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού όπως τα NEONAIL, MOYRA, STALEKS, ROUBLOFF και INDIGO. Μεγάλο Ατού: Η επιτυχημένη σταδιοδρομία της Olena Svitsova είναι αποτέλεσμα πολλών ετών αφοσίωσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατά το πέρασμα των χρόνων αναζητούσε διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση και συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια από διακεκριμένους εκπαιδευτές στο εξωτερικό, που της χάρισαν γνώσεις και εμπειρία. Όπως μας ανέφερε, επειδή είναι γνώστης της Ρώσικης γλώσσας μπορεί και παρακολουθεί τις Ρωσικές τάσεις που πάντα είναι πιο μπροστά από τις άλλες χώρες. Η ίδια προ κορωνοϊού ταξίδευε αρκετά και παρακολουθούσε σεμινάρια, την

24/Volt

τελευταία χρονιά όμως φέρνει η ίδια τις εκπαιδεύτριες στην Κύπρο, από τις οποίες μαθαίνει τις τελευταίες τεχνικές και ακολούθως εκπαιδεύει τις ενδιαφερόμενες στην Κύπρο. Η Olena δεν επαναπαύεται. Ό,τι καινούριο βγαίνει το μαθαίνει, το δοκιμάζει η ίδια, το βάζει στο μαγαζί της και ακολούθως το προωθεί στον κόσμο της. Μαθήματα Ονυχοπλαστικής: Η Olena Svitsova έχει διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, που εκπονείται στο ινστιτούτο της. Με υπομονή, μεθοδικότητα και προσοχή στις λεπτομέρειες, οι σπουδαστές αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και πρακτικές που θα τους μεταμορφώσουν σε επαγγελματίες της τέχνης της ονυχοπλαστικής και του nail art. Σημαντική συμβουλή: Η Olena συμβουλεύει όλα τα άτομα που σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα να το κάνουν επειδή πρωτίστως το αγαπούν και τους αρέσει να ασχολούνται με τα άκρα. «Να μην ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα επειδή δεν ήταν καλές μαθήτριες στο σχολείο ή επειδή νομίζουν είναι εύκολος τρόπος να βγάλουν χρήματα. Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, αν δεν δουλέψεις σκληρά δεν θα επιτύχεις. Χρειάζεται αφοσίωση, χρόνος και πολλή αγάπη για να πετύχεις. Τέλος, πριν επιλέξεις ποιος/ποια θα είναι η εκπαιδεύτρια σου πρέπει να το ψάξεις καλά και να κάνεις τη σωστή επιλογή». Λεωφ. Πρωταρά 47, Κατ. 1 Παραλίμνι, T: 99 984289


Πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση Η πολύχρονη εμπειρία και η εξειδίκευση της Δέσπως Λοΐζου (Despο Loizou Beauty Salon) στο χώρο της αισθητικής της επιτρέπουν να αναδεικνύει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Με λίγα λόγια: Η Δέσπω Λοΐζου σπούδασε Αισθητική στο KES Collage στη Λευκωσία και εργάζεται ως αισθητικός στη Δερύνεια εδώ και 34 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια δεν επαναπαύτηκε αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια σε Κύπρο και εξωτερικό για να ενημερώνεται για τις νέες τάσεις στην αισθητική και το μακιγιάζ. Είναι η ιδιοκτήτρια του Despo Loizou Beauty Salon και πάντα με φιλική διάθεσή και σεβασμό προς τον πελάτη θα σας προτείνει υπηρεσίες και προϊόντα που πραγματικά ταιριάζουν σε εσάς. Και το κυριότερο; Η Δέσπω Λοΐζου είναι πάντα δίπλα στις πελάτισσες της από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπηρεσίες: Το Despo Loizou Beauty Salon στη Δερύνεια είναι ένας ζεστός και άνετος χώρος που αποπνέει χαλάρωση και σε συνδυασμό με την προσωποκεντρική προσέγγιση, αποτελεί τον απόλυτο χώρο ομορφιάς! Απευθύνεται στη γυναίκα που θέλει να αισθανθεί ξεχωριστή και να εισπράττει την προσοχή που της αξίζει. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει περιποιήσεις και σύγχρονες θεραπείες προσώπου με έμφαση στην ποιότητα των υλικών, στην εξειδίκευση της εφαρμογής τους και στους κανόνες υγιεινής. Επιπρόσθετα προσφέρονται υπηρεσίες αποτρίχωσης σώματος με κερί αλλά και φωτόλυση, υπηρεσίες μακιγιάζ για κάθε περίπτωση, νυφικό, βραδινό, καθημερινό, αλλά και πολύτιμες συμβουλές για τον κάθε τύπο προσώπου. Τέλος, στο Despo Loizou Beauty Salon θα βρείτε ποιοτικά προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, και προϊόντα μακιγιάζ που ακολουθούν τις τάσεις της κάθε εποχής! Μεγάλο Ατού: Η πολύχρονη πείρα της ιδιοκτήτριας στον χώρο της αισθητικής αλλά και η συνεχής ενημέρωση της για τις εξελίξεις, της προσφέρουν την άνεση να μπορεί να διακρίνει τις ανάγκες ενός προσώπου και με κατάλληλες θεραπείες να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μεγάλη της αγάπη όλα αυτά τα χρόνια παραμένει το μακιγιάζ και κρατάει σε πολύ ξεχωριστή θέση τα σεμινάρια με τον παγκοσμίου φήμης

26/Volt

κύριο Louis Alvarez. Το αποτέλεσμα της εμπειρίας και της ικανότητας της μπορούμε να τα δούμε στα πρόσωπα των πελατισσών της. Νέα σελίδα στα προϊόντα αισθητικής: Στο Despo Loizou Beauty Salon θα βρείτε «τη νέα σελίδα» στα προϊόντα αισθητικής, τα προϊόντα Doctor Babor Pro που ενεργοποιούν την επιδερμίδα, βελτιώνουν την ικανότητα απορρόφησης των δραστικών συστατικών και εντείνουν τα αποτελέσματα της περιποίησης. Έχουν υψηλής ακρίβειας δραστικά συστατικά και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα αποτελέσματα μόνο όταν έχουν δοθεί σαφής οδηγίες χρήσης από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες αισθητικής. Γι' αυτό και τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε μόνο σε ινστιτούτα αισθητικής στα οποία τουλάχιστον μια αισθητικός θα έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στη χρήση τους. Και βεβαίως στο Despo Loizou Beauty Salon σας προσφέρουν τις εξειδικευμένες θεραπείες Doctor Babor Pro μετά από εκπαίδευσή της ιδιοκτήτριας σε αυτά. Σημαντικά tips ομορφιάς: Η πιο πολύτιμη συμβουλή που έχει να δώσει στις πελάτισσες της είναι να αγαπήσουν το σώμα τους. Όσον αφορά το πρόσωπο, το μυστικό για να διατηρήσουμε το δέρμα μας νεανικό είναι να πλένουμε πρωί και βράδυ το πρόσωπο μας, να εφαρμόζουμε την ενυδατική μας κρέμα (αμπούλες, οροί) και οπωσδήποτε να μην ξεχνάμε να βάζουμε αντηλιακή κρέμα, χειμώνα-καλοκαίρι. Λεωφ. Αμμοχώστου 40, Δερύνεια, T: 99 418414


Ένας φιλόξενος χώρος ομορφιάς Tο Euphoria Beauty salon & spa διαθέτοντας πολύχρονη πείρα στον χώρο της ομορφιάς και ευεξίας μαζί με το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του, δημιουργεί για εσάς έναν καινούριο κόσμο γεμάτο πρωτόγνωρες εμπειρίες περιποιήσεων για την υγεία και ομορφιά της επιδερμίδας προσώπου και σώματος, ξεκούρασης και απόλυτης ηρεμίας. Με λίγα λόγια: Το πάθος και η αγάπη για το επάγγελμα που διακατέχει την ιδιοκτήτρια Ευθυμία Ζυμαρά, αδειούχο εγκεκριμένη αισθητικό με αριθμό μητρώου 127 φαίνεται από την εξέλιξη και αναβάθμιση που έχει στην πορεία των 35 χρόνων στο επάγγελμα. Το 2019 πρόσθεσε σπα στις υπηρεσίες της ανακαινίζοντας την παραδοσιακή κατοικία των πεθερικών της Κυριάκου και Χριστίνας Καβάζη μετατρέποντας την σε ένα υπέροχο και υπερσύγχρονο κέντρο υπηρεσιών υγείας και ευεξίας. Υπηρεσίες: Στο κέντρο αισθητικής και σπα θα βρείτε δελεαστικά πακέτα για κάθε υπηρεσία στην υψηλότερη ποιότητα. Χαμάμ, τζακούζι, σοκολατοθεραπεία, απολέπιση σώματος, αδυνάτισμα, σύσφιξη, Hot stone μασάζ με ηφαιστειακή λάβα και λάδι διορίτη και το σπεσιαλιτέ του σπα, το signature μασάζ που δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού και το οποίο διαρκεί 1:15’ - 2 ώρες για ολιστική περιποίηση ξεκούρασης και υγείας του σώματος. Είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα αισθητικής ιατρικής και κορυφαία επαγγελματικά προϊόντα ειδικά για την αντιμετώπιση πανάδων, ρυτίδων, ακμής, λιπαρότητας, υπερτρίχωσης, ενδυνάμωσης των μυών του προσώπου και του σώματος με παθητική γυμναστική, λέιζερ, ριζική αποτρίχωση, τοπικό

28/Volt

αδυνάτισμα, σύσφιξη, ημιμόνιμο τατουάζ για φρύδια και χείλη, μακιγιάζ, αποτριχώσεις, πεντικιούρ και ό,τι έχει σχέση με το επάγγελμα. Γύρνα τον χρόνο πίσω: Με την καινοτόμα μέθοδο Plasma lift που εφαρμόζει το Euphoria Beauty salon & spa υπάρχουν πρωτόκολλα για κάθε πρόβλημα. Το Plasma lift κάνει το δέρμα να αναγεννηθεί αφού αποκαθιστά την ισορροπία του ηλεκτρικού φορτίου στα κύτταρα και ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όψη του φωτογηρασμένου δέρματος, με απουσία πόνου ή ερεθισμού. Η περιποίηση προσώπου γίνεται με αντιφλεγμονώδη δράση αντιμετωπίζοντας την ακμή και την υπερέκκριση σμήγματος. Εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση δυσχρωμιών (πανάδων) και ρυτίδων. Φωτοδυναμική θεραπεία: Στο Euphoria Beauty salon & spa έχετε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσετε την φωτοδυναμική θεραπεία, μια εξελιγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση της ακμής, για την δραστική αντιγήρανση, αλλά και για την εις βάθος ανάπλαση της επιδερμίδας. Λιφτινγκ με Υδροδερμία: Η Υδροδερμία είναι μια θεραπεία κορυφαία υψηλής τεχνολογίας που ενδυναμώνει τους μυς του προσώπου, απαλύνει τις ρυτίδες και αποβάλλει τις τοξίνες δημιουργώντας ένα δέρμα σφριγηλό, ανανεωμένο που λάμπει από υγεία. Η μοναδική μέθοδος του ιονισμού που χρησιμοποιείται, ξυπνά τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του κυττάρου δίνοντας του ενέργεια για να δημιουργηθεί το κολλαγόνο και η ελαστίνη έτσι έχουμε πάντα υγιή επιδερμίδα με αυξημένο ανοσοποιητικό για την αντιμετώπιση εξωτερικών παραγόντων όπως ο ήλιος, το κρύο, η ζέστη και η ρύπανση. Για περισσότερα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα euphoria-beautyspa.com Κολοκοτρώνη 12, Σωτήρα, Τ: 99 932703


Επανάσταση στον τομέα της αισθητικής Τα Demetriou Medical Laser αποτελούν ένα πρότυπο κέντρο αισθητικής και δερματολογίας στο οποίο παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες προσώπου και σώματος, Με λίγα λόγια: Ο Δρ Κωνσταντίνος Δημητρίου γεννήθηκε στην Λευκωσία και πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Αθηνών με ειδίκευση στην Δερματολογία – Αφροδισιολογία. Η πορεία που ακολούθησε εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη. Μεταξύ άλλων είναι Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Γραμματέας της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος της Αμερικάνικης, της Ευρωπαϊκής, της Ελληνικής και της Κυπριακής Δερματολογικής Εταιρείας, μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας Laser (ESLD) και της ASLMS (American Society for laser Medicine and Surgery). Επιπρόσθετα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας EADV και διετέλεσε Πρόεδρος της Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου επί σειρά ετών καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας. Είναι εφευρέτης/κάτοχος Διεθνούς, Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Πατέντας για την Μέθοδο της θεραπείας Ονυχομυκητίασης με Laser. Είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια για την τεχνολογία των Laser και τις εφαρμογές τους. Σήμερα εργάζεται στο Ιατρείο του στην Λευκωσία και είναι εγγεγραμμένος στο ΓΕΣΥ παρέχοντας τις υπηρεσίες του στο Κυπριακό κοινό. Από τον Δρ. Δημητρίου προσφέρονται όλες οι εφαρμογές των Laser στην Ιατρική (θεραπεία ευρυαγγειών, ραβδώσεων, σκανθάρων, θεραπείες ανάπλασης κολλαγόνου προσώπου, αφαίρεση κηλίδων δέρματος κ.α.). Υπό την εποπτεία του γιατρού, και της κας Χρύσως Δημητρίου, Υπεύθυνης συντονισμού, λειτουργούν τα 4 συνολικά κέντρα σε Λευκωσία και Παραλίμνι. Υπηρεσίες: Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα Demetriou Medical Laser είναι αποτρίχωση με Laser, θεραπεία μυκήτων νυχιών με laser και άλλες εξειδικευμένες θεραπείες προσώπου και σώματος. Μεγάλο ατού:To Demetriou Medical Laser είναι ένα Ιατρικό κέντρο υπό την εποπτεία ενός εξαίρετου Δερματολόγου, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό του, τόσο ως προς την χρήση των μηχανημάτων για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος στις λιγότερες συνεδρίες, όσο και ως προς τις ιατρικές γνώσεις που χρειάζεται να έχουν. Αυτό μας διασφαλίζει έμπειρο και σωστά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο κατανοεί πλήρως τις ανάγκες και τις προσδοκίες του πελάτη και τον ενημερώνει με ειλικρίνεια. Σημαντικές συμβουλές στην επιλογή κέντρου για Laser: Πολύ σημαντικό στην επιλογή κέντρου είναι, το είδος του μηχανήματος που χρησιμοποιείται. Στα κέντρα Demetriou Medical Laser θα βρείτε το μηχάνημα Αλεξανδρίτης της Candela το οποίο θεωρείται ως το Gold Standard στην αποτρίχωση. Πέρα από το σωστό μηχάνημα σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται το εργοστασιακό σύστημα ψύξης το οποίο όταν εφαρμόζεται επιτυγχάνονται πολύ γρήγορα, εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Αμερικάνικοι οργανισμοί όπως το FDA (Food and Drug Administration) έπειτα από αυστηρό έλεγχο ενέκριναν, το Gentle Lase System της Candela, ως απόλυτα ασφαλές. Σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι το Laser δεν επηρεάζει αδένες γιατί η ακτίνα φτάνει μόνο μέχρι τον θύλακα της τρίχας.

Προτεινόμενη περίοδος: Η καλύτερη περίοδος να ξεκινήσει κάποιος την αποτρίχωση με laser είναι αδιαμφισβήτητα ο χειμώνας μεταξύ Οκτώβρη-Απρίλη. Φυσικά, κάποιος μπορεί να κάνει ολόχρονα laser αφού πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο τόσο σε σκούρες όσο και σε πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει ως προς την χρήση του laser είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποτρίχωση πάνω σε φρεσκοηλιοκαμένο δέρμα. Λεωφ. Γεωργίου Γουρουνιά 124, Γρ. 106, Παραλίμνι, Τ: 23 731212

29/Volt


Λεσβία σε μία σκληρή «αναμάρτητη» κοινωνία Η ΧΡΙΣΤΊΝΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΊΑ ΑΜΜΟΧΏΣΤΟΥ ΈΛΚΕΤΑΙ ΑΠΌ ΆΤΟΜΑ ΊΔΙΟΥ ΦΊΛΟΥ. ΣΕ ΜΙΑ ΕΚ ΒΑΘΈΩΣ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΜΟΙΡΆΣΤΗΚΕ ΜΑΖΊ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΆ ΤΗΣ, ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΊΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΚΆΠΟΙΟΣ ΟΜΟΦΥΛΌΦΙΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΎΠΡΟ ΚΑΘΏΣ ΕΠΊΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΆΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ. ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ, ΘΥΜΉΘΗΚΕ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΣΚΙΡΤΉΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΦΟΒΊΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΗΝ ΆΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΈΡΑΣΕ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΈΡΘΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΊΗΣΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ BΈΡΑ ΚΟΣΜΑ

α

Από τα παιδικά μου χρόνια ήξερα πως δεν ήμουν σαν τα άλλα κοριτσάκια. Δεν έπαιζα με κούκλες, ούτε ονειρευόμουν πρίγκιπες. Αντιθέτως, έκανα παρέα μόνο με αγόρια παίζαμε μπάλα και τριγυρνούσα στη γειτονιά μαζί τους με τα ποδήλατα. Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο συνειδητοποιώ ότι το πρώτο μου «crush» ήταν στη Τρίτη δημοτικού. Βέβαια, δεν ήξερα τι ήταν αυτό που ένιωθα. Μεγαλώνοντας καταλάβαινα ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει σε έμενα και δεν μου άρεσε. Πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου σε άρνηση όπου πίεζα τον εαυτό μου να κάνει σχέσεις με αγόρια λέγοντας ότι «φάση είναι θα περάσει». Όταν όμως ήρθα σε επαφή με κοπέλα για πρώτη φορά κατάλαβα ότι αυτό είμαι και πρέπει να το αποδεχτώ. Η πρώτη μου σχέση με κοπέλα ήταν στα 18 μου χρόνια όταν σπούδαζα στο εξωτερικό. Εκεί μπορούσα να πειραματιστώ και να εκφραστώ ελευθέρα χωρίς να φοβάμαι αν με δει κάποιος που ξέρω και το αποκαλύψει στους δικούς μου. Βρήκα το θάρρος και μίλησα στη μαμά μου όταν ήμουν 20 χρονών αφού ήμουν σίγουρη πλέον γι’ αυτό που είμαι. Η προσέγγιση της ήταν θετική. Δεν θύμωσε, δεν στεναχωρήθηκε και μου είπε πως με αγαπάει και με στηρίζει όπως άλλωστε έκανε πάντα. Στο τέλος, γελώντας μου είπε πως το ένστικτο της μάνας είναι πάντα σωστό αφού πάντα το υποψιαζόταν. Η αναγνώριση από το γονέα για ένα ομοφυλόφιλο άτομο είναι το παν. Η οικογένεια είναι αυτή που μας στηρίζει στα καλά αλλά και στα κακά και ξέρεις ότι πάντα θα έχεις κάποιον να μιλήσεις και να σε βοηθήσει. Πολλά ομοφυλόφιλα άτομα που τα απαρνιόνται οι γονείς τους πέφτουν σε κατάθλιψη και οδηγούνται στη αυτοκτονία. Για αυτό το λόγο το «come out»στην οικογένεια είναι και το πιο δύσκολο. Αυτή τη στιγμή δεν θα άλλαζα τίποτα στη ζωή μου αφού περνώ τα πιο όμορφα μου χρόνια με τη σύντροφο μου, με

30/Volt

Ζούμε σε μια πολύ μικρή κοινωνία. [.] Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να φύγω και εγώ με τη σειρά μου, όπως έπραξαν και πολλοί άλλοι, από την Κύπρο.

την οποία είμαστε μαζί διόμιση χρόνια. Αυτό που θα ήθελα να δω να αλλάζει είναι το μίσος και η έχθρα που υπάρχει στο νησί μας προς αυτά τα άτομα και να τα αντικαταστήσουμε με αποδοχή και αγάπη. Ζούμε σε μια πολύ κλειστή κοινωνία η οποία είναι καθοδηγούμενη από μια θρησκεία υποτιθέμενης αγάπης αλλά καθοδηγούμενης από το μίσος για το διαφορετικό. Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να φύγω και εγώ με τη σειρά μου, όπως έπραξαν και πολλοί άλλοι, από τη Κύπρο έτσι ώστε να μπορέσω να παντρευτώ και να φτιάξω τη δική μου οικογένεια. Γενικά δεν είμαι άτομο που κρύβομαι αλλά ούτε μου αρέσει να διαφημίζομαι. Προσέχω που το λέω έτσι ώστε να προφυλάξω τους δικούς μου αλλά και εμένα από κακεντρεχείς ανθρώπους. Για αυτό τον λόγο δεν έτυχε να πέσω θύμα bullying. Η αλήθεια είναι ότι επειδή το λουκ μου είναι πιο ανδρόγυνο οι περισσότεροι δεν εκπλήσσονται και πολύ. Γενικά όμως η αντιμετώπιση που έχω είναι θετική για τα δεδομένα της Κύπρου. Το μήνυμα που θα έδινε σε ανθρώπους που είναι ομοφυλόφιλοι και φοβούνται να το εξωτερικεύσουν είναι: «Αγαπάτε τον εαυτό σας, να είστε ο εαυτός σας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με εσάς, το κακό είναι στον κόσμο τον οποίο ζείτε. Σας το υπόσχομαι ό,τι και αν περάσετε «τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα».


31/Volt


Στα απόκρυφα του Συνοικισμού Παραλιμνίου ΤΟ VOLT ΕΠΙΣΚΈΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΌ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΊΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΕΚΕΙ.

ΤΟΥ ΖΑΝΕΤΤΟΥ ΛΟΥΚΑ

μ

Μικρός επισκεπτόμουνα συχνά τον συνοικισμό Παραλιμνίου. Αρκετοί συμμαθητές και φίλοι μου κατοικούσαν εκεί και μου άρεσε να πηγαίνω να τους βλέπω τα απογεύματα μετά το σχολείο. Βρίσκεται έξω από το κέντρο του Παραλιμνίου, νοτιοανατολικά του χωριού και φιλοξενεί από το 1976 και μετά, δηλαδή μετά την τούρκικη εισβολή τους πρόσφυγες που διωχθήκαν από τους Τούρκους κατακτητές και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε ένα νέο χώρο.

Σπίτια χαμηλά, με βεράντα μπροστά και αυλή στο πλάι. Λίγα δέντρα μπροστά και γλάστρες με λουλούδια στις βεράντες. Τα σπίτια μοιάζουν ίδια και απαράλλακτα από τότε που τα θυμάμαι. Μικρές παρεμβάσεις σε κάποια απ' αυτά αλλά γενικώς το ύφος είναι το ίδιο. Λες και βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Όσα χρόνια και αν περάσουν οι πρόσφυγες που ζούνε εκεί, δεν ξεχνούν τον τόπο τους. Τα δικά τους σπίτια, τα δικά τους μπαλκόνια, τις δικές τους αυλές. Εκεί αναγιωθήκαν, παίξανε, γελάσανε, αγάπησανε. Εκεί έκαναν τα όνειρά τους. Στην Αμμόχωστο, στην Κάτω Δερύνεια,

Χριστίνα Ονησιφόρου από Άγιο Λουκά και ο μικρός Ιωάννης Φωτεινή Κωνσταντίνου από Κάτω Βαρώσι

32/Volt


στο Ριζοκάρπασο. Τα όνειρά τους δεν ήταν στον συνοικισμό καμιάς πόλης και κανενού χωριού. Ήταν στα χώματα των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Ζορίστηκαν και έφτιαξαν τις ζωές τους σε ξένους τοίχους με την ευχή ότι μία μέρα θα επιστρέψουν. Συζητώντας με κάποιους απ΄αυτούς καταλάβαμε ότι πλέον το όνειρο θόλωσε. Η ελπίδα παραμένει ζωντανή, αλλά δεν έχει την σπίθα και την αύρα που είχε πριν χρόνια. Οι πλείστοι εξ αυτών πήγαν και τα είδαν. Τα βρήκαν ρημαγμένα και ρήμαξε η ψυχή τους. Άλλοι τα βρήκαν φτιαγμένα και συντηρημένα αλλά με ξένους μέσα. Κι αυτούς πόνεσε η καρδιά τους. Τελικά τι είναι χειρότερο; Να το βρεις ρημαγμένο όπως το άφησες

ή να ξέρεις ότι είναι συντηρημένο και κατοικούν Τούρκοι μέσα; Την απάντηση ας την δώσουν οι ίδιοι. Οι αφηγήσεις τους είναι συγκλονιστικές. Δεν το 'χεις και εύκολο. Να βλέπεις το σπίτι σου και να μην μπορείς να μπεις μέσα. Να βλέπεις την αυλή που μεγάλωσες και να την φροντίζουν ξένοι. Ανθρώποι που κατοικούν μέσα στην οικία που σου έδωσε η μάνα σου, να την βλέπεις να σου την παίρνουν παρά τη θέληση σου. Χωρίς να σε ρωτήσουν. Χωρίς να είναι ευγενικοί. Χωρίς κάποια άδεια. Παρά μόνο ένα όπλο στο κεφάλι σου έβαζαν. Και έλεγες ευχαριστώ αν σε άφηναν να ζήσεις.

Νίκος Στρούθος από Αμμόχωστο

Ειρήνη Παύλου από Ριζοκάρπασο Γεωργία Χατζηανδρέα από Κάτω Δερύνεια

33/Volt


Ιαπων Εξερευνώντας την σαγηνευτική

34/Volt


νία

Το ταξίδι μου στην Ιαπωνία θα ήταν μέσα στο 2020. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και το ταξίδι αναβλήθηκε μέχρι… νεοτέρας. Αν και το ταξίδι ως λέξη έχει χαθεί από το λεξιλόγιο και παράλληλα το μυαλό μας, εξακολουθώ να σκέφτομαι αυτήν τη χώρα και τους ανθρώπους της κάθε τόσο. Υπάρχουν σχεδόν 90-95 πόλεις και περίπου 50 χώρες που θέλω να επισκεφτώ άμεσα, αλλά η Ιαπωνία είναι μία από τις λίγες χώρες για τις οποίες έχω την επιθυμία να γράψω αρκετά άρθρα γι’ αυτήν. ΤΟΥ ΖΑΝΕΤΤΟΥ ΛΟΥΚΑ

μ

Με πρωτεύουσα το Τόκιο, μία υπερσύγχρονη αλλά και παράλληλα πανάκριβη πόλη η Ιαπωνία έφτιαξε εκεί τον σκληρό πυρήνα της τεχνολογίας της. Η πόλη κρατάει γρήγορους ρυθμούς με υπερσύγχρονα τρένα, λεωφορεία και αυτοκίνητα, τα οποία ανεβάζουν την οχλαγωγία στα ύψη κρατώντας την αρμονία όμως και το άγχος σε χαμηλά επίπεδα. (Δεν ξέρω πως το κάνουν αυτό αλλά τους βγάζω το καπέλο). Για παράδειγμα, διασχίζοντας τους δρόμους και ειδικά σε πολυσύχναστες διελεύσεις όπως η Shibuya (υποτίθεται ότι 2.500 πεζοί διασχίζουν κάθε φορά που αλλάζει το σήμα στο φανάρι) και καθώς το πράσινο φως ανάβει, οι άνθρωποι περνούν έγκαιρα και ήρεμα. Χωρίς σπρώξιμο, χωρίς ορμή, χωρίς άγχος όπως συνηθίζεται σε άλλες πόλεις με πολυσύχναστες διελεύσεις. Το Τόκιο και το Hadano είναι οι πόλεις με τα λιγότερα σκουπίδια σε σύγκριση μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων πόλεων στον κόσμο. Δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων πουθενά στο δρόμο. Όλως παραδόξως οι δρόμοι είναι πολύ καθαροί. Η μόνη φορά που βλέπετε ένα κάδο απορριμμάτων είναι όταν μπαίνετε σε ένα κτίριο ή πηγαίνετε υπόγεια στο μετρό. Ως λαός οι Ιάπωνες είναι από τους πιο καθαρούς και πειθαρχημένους στον πλανήτη. Αν είστε θαυμαστής του Ιαπωνικού anime, θα δείτε ότι κάθε πτυχή της Ιαπωνίας ταιριάζει ακριβώς στις εικόνες anime που έχετε στο μυαλό σας. Θυμάστε εκείνους τους μικρούς τακτοποιημένους δρόμους όπου συμβαίνει όλη η μαγεία και εκείνους τους συμβολικούς τηλεφωνικούς θαλάμους με χαριτωμένα «katakana» και «hiragana» στο Doraemon; Το σενάριο της πραγματικής ζωής είναι απλώς η διαφορά στο μέγεθος. Περπατώντας σε οποιονδήποτε δρόμο, θα έχετε αυτό το συναίσθημα ότι η Nobita Nobi θα σας την πέσει στην επόμενη γωνία. Σε θέματα διατροφής δεν θα βρείτε άνθρωπο να σπαταλάει το γεύμα του. Η ιαπωνική κουζίνα είναι απλή σε σύγκριση με την κυπριακή. Τα εστιατόρια σερβίρουν φαγητά κατανέμοντας σωστά τις μερίδες φροντίζοντας πάντοτε να υπάρχει ένα μπολ με noodles ή ρύζι με λαχανικά διαφόρων ειδών αλλά και ένα έξτρα πιάτο με το κυρίως φαγητό (ψάρι, κρέας κτλ.) Ο τρόπος ζωής τους είναι διαφορετικός ακόμη και στον τρόπο επιλογής φαγητού σε σύγκριση με την κυπριακή φιλοσοφία που καταλήγουμε να παραγγέλνουμε πάρα πολλά διαφορετικά πιάτα και να σπαταλάμε τα περισσότερα από

αυτά στο τέλος. Σε θέματα υγιεινής καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι Ιάπωνες είναι πρωταθλητές (και σ΄αυτό). Έχετε ακούσει ότι οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη προσοχή στις τουαλέτες; Είναι απολύτως αλήθεια. Τα φανταχτερά καθίσματα τουαλέτας και οι πεντακάθαροι χώροι είναι το σήμα κατατεθέν για τους συμπαθητικούς Γιαπωνέζους που θεωρούν ότι η υγιεινή είναι προτέρημα σε ένα άνθρωπο. Σχεδόν όλα τα ρολά τουαλέτας είναι κατασκευασμένα από υλικά που αποσυντίθενται εύκολα. Οι κάδοι απορριμμάτων είναι συνήθως πολύ μικροί και ξανά, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου απόβλητα μέσα. Έχω ακούσει από πολλούς φίλους μου ότι η Ιαπωνία έχει πολύ υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών. Γενικά ως χώρα ανέκαθεν το είχε εύκολο με την αυτοκτονία. Θυμηθείτε τους Samurai όταν επέστρεφαν ηττημένοι από τις μάχες και μπροστά στον αυτοκράτορα τους αυτοκτονούσαν τελετουργικά με την μέθοδο του Harakiri. Χρόνια μετά το 1945 αφού είχαν καταλάβει ότι θα έχαναν τον θαλάσσιο πόλεμο κατά των Αμερικάνων αυτοκτονούσαν με εθελοντισμό ως νέοι «kamikaze» ρίχνοντας τα αεροπλάνα τους στα πλοία του εχθρού. Μπορώ να φανταστώ την πίεση και το άγχος που έχτισαν μέσα τους ανάμεσα στα χρόνια πάνω σ’ αυτόν τον πειθαρχημένο τρόπο ζωής που τους ωθεί σε σημείο που πρέπει να αυτοκτονήσουν. Ως λαός οι Ιάπωνες είναι γνωστοί ως οργανωμένοι και τελειομανείς. Αν δεν το δεις από κοντά δεν μπορείς να το καταλάβεις. Αυτό όμως τους ασκεί υπερβολική πίεση καθώς η τελειομανία απαιτεί να σκέφτεσαι και να λειτουργείς ως μηχανή. Η Ιαπωνία είναι πραγματικά διαχρονική και ταυτόχρονως φουτουριστική. Είναι ένα μέρος όπου οι αρχαίες παραδόσεις συνδυάζονται με τη σύγχρονη ζωή σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Ένας εκπληκτικός πολιτισμός που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες που δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η κουλτούρα αυτής της χώρας είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα ανατολικών παραδόσεων και δυτικού νεωτερισμού καθώς είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς και έχει μια εκπληκτική και διαφορετική ιστορία. Για τον λόγο αυτό, η Ιαπωνία προσφέρει τόσες πολλές διαφορετικές εμπειρίες που προσελκύουν τουρίστες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κανείς αυτή την καταπληκτική χώρα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

35/Volt


Αυτή η γαλήνη στο πρόσωπο τους σε συνδυασμό με τον ουσιώδη τρόπο ζωής με έκανε να θέλω να αποκρυπτογραφήσω όλα τους τα μυστικά. Ανακαλύπτοντας μέσα από μελέτες και βιβλία γνώρισα μία φιλοσοφία η οποία έρχεται από τους μακρινούς Ιάπωνες και συγκεκριμένα από το νησί της Οκινάουα και ονομάζεται «Ikigai».

Γνωρίζοντας το Ikigai σας Πως μία Ιαπωνική τεχνική μπορεί να βοηθήσει στη μακροζωία. ΤΟΥ ΖΑΝΕΤΤΟΥ ΛΟΥΚΑ

κ

Κάθε φορά που φέρνω αναμνήσεις της ζωής μου στη σκέψη μου, εντοπίζω αρκετές χαμένες στιγμές λόγω της έλλειψης σκοπού. Είτε είχα κολλήσει σε μια δουλειά που μισούσα ή έκανα παρέα με λάθος άτομα ή ίσως και η εμπλοκή σε ένα πρότζεκτ ή μία ιδέα που δεν έβγαζε πουθενά. Έχοντας πάντοτε στο νου μου ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος φτάνω στο συμπέρασμα ότι ως ανθρώπινα όντα χρειαζόμαστε έναν πραγματικό λόγο για να ξυπνήσουμε το πρωί και να θέλουμε να σηκωθούμε απ’ το κρεβάτι μας. Ένα πρόσφατο άρθρο στο Psychology Today δείχνει ότι τα ποσοστά ψυχικής υγείας και εθισμού αυξάνονται όταν ένα άτομο ζει χωρίς αίσθηση δέους και σκοπού - ότι χρειαζόμαστε κάτι μεγαλύτερο από εμάς για να προσβλέπουμε. Και με σκοπό να εκφράζουμε περισσότερη καλοσύνη προς

36/Volt

τους άλλους. Γνωρίζουμε τι είναι σημαντικό. Ίσως ανακαλύψουμε αυτό που λείπει. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησα να ανακαλύψω και να υιοθετήσω αρκετά από τα κουσούρια των Ιαπώνων. Αυτή η γαλήνη στο πρόσωπο τους σε συνδυασμό με τον ουσιώδη τρόπο ζωής με έκανε να θέλω να αποκρυπτογραφήσω όλα τους τα μυστικά. Ανακαλύπτοντας μέσα από μελέτες και βιβλία γνώρισα μία φιλοσοφία η οποία έρχεται από τους μακρινούς Ιάπωνες και συγκεκριμένα από το νησί της Οκινάουα και ονομάζεται «Ikigai». (O λόγος για να σηκωθούμε το πρωί.) Η φιλοσοφία του ikigai είναι απλή και προσιτή αφού προτείνει τη δημιουργία τριών λιστών: τις αξίες σας, τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και τα πράγματα στα οποία είστε καλοί. Με απλά λόγια η διατομή των τριών λιστών είναι το ikigai σας. Το Ikigai είναι η συγχώνευση μεταξύ του ποιοι είμαστε, του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να υπηρετούμε τους άλλους και του τι αγαπάμε να κάνουμε. Ακολουθώντας την ευδαιμονία σας «Το ikigai μας βρίσκεται στη διασταύρωση του τι είμαστε καλοί και τι αγαπάμε να κάνουμε», λέει ο Hector Garcia, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life». Σημειώνει μέσα: «Όπως ακριβώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λαχτάρα με τα αντικείμενα και τα χρήματα υπάρχουν στην αντίθετη όχθη και οι άνθρωποι που αισθάνονται δυσαρέσκεια για την αδιάκοπη αναζήτηση του χρήματος και φήμης και έχουν επικεντρωθεί σε κάτι διαφορετικό από αυτό». Η σκέψη αυτή καλλιεργείται με την πάροδο των χρόνων χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές λέξεις και πρακτικές, οι οποίες περιστρέφονται γύρω

από τον κεντρικό πυρήνα της σημασίας της ζωής. Το ikigai θεωρείται ως η σύγκλιση τεσσάρων βασικών στοιχείων: 1. Αυτό που αγαπάς (το πάθος σου) 2. Τι χρειάζεται ο κόσμος (η αποστολή σας) 3. Σε τι είσαι καλός (η κλίση σου) 4. Τι μπορείτε να πληρώσετε (το επάγγελμά σας) Στο βιβλίο τους «Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life», οι συγγραφείς Hector Garcia και Francesc Miralles παραβιάζουν τους δέκα κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να βρει το δικό του ikigai. 1. Μείνετε δραστήριοι και μην συνταξιοδοτηθείτε ποτέ. 2. Αφήστε το επείγον πίσω και υιοθετήστε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής. 3. Τρώτε υγιεινά και όχι υπερβολικά. 4. Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας


αγγίζει ο άνθρωπος. Ένα κλασικό παράδειγμα ήταν η περιέργεια του Steve Jobs για τις γραμματοσειρές η οποία τον οδήγησε να παρακολουθήσει ένα φαινομενικά άχρηστο μάθημα τυπογραφίας και να αναπτύξει την ευαισθησία του σχεδιασμού του. Αργότερα, αυτή η ευαισθησία έγινε ουσιαστικό μέρος των υπολογιστών της Apple και η βασική διαφορά της Apple στην αγορά σε σύγκριση με την Microsoft. Είμαστε γεννημένοι περίεργοι. Η ακόρεστή μας προσπάθεια να μάθουμε, να εφεύρουμε, να εξερευνήσουμε και να μελετήσουμε αξίζει να έχει την ίδια αξία με κάθε άλλη κίνηση στη ζωή μας. Η εκπλήρωση γίνεται γρήγορα η κύρια προτεραιότητα για τους περισσότερους από εμάς. Εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται ακόμη να βρουν τι πρέπει να κάνουν. Τι τους ενθουσιάζει. Αυτό που τους κάνει να χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Η διαίσθηση και η περιέργειά μας είναι πολύ ισχυρές εσωτερικές πυξίδες για να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με το ikigai μας. Ποιο είναι το απλό πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε ή να είστε σήμερα που θα ήταν μια έκφραση του ikigai σας; Βρείτε το και συνεχίστε με όλα όσα έχετε, κάτι λιγότερο δεν αξίζει τον περιορισμένο χρόνο σας στον πλανήτη Γη. με καλούς φίλους και καλή παρέα. 5. Εξασκηθείτε καθημερινά. 6. Χαμογελάστε και γνωρίστε τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας. 7. Να έχετε άμεση επαφή και σύνδεση με τη φύση. 8. Να λέτε ευχαριστώ σε οτιδήποτε φωτίζει τη μέρα σας και σας κάνει να νιώθετε ζωντανοί. 9. Ζήστε τη στιγμή. 10. Ακολουθήστε το ikigai σας. Ακολουθώντας την περιέργειά σας Ο Αμερικανός φιλόσοφος συγγραφέας και πολιτικός Howard W Thurman είπε: «Ρωτήστε τι σας κάνει να ζείτε και να ξεκινήσετε να το κάνετε». Μην ρωτάτε τι θέλει ο κόσμος. Ρωτήστε τι σας κάνει να εσας να ζείτε. Το πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ότι σταματούν να είναι περίεργοι για νέες εμπειρίες

καθώς μπαίνουν στο παιχνίδι της ζωής και της ευθύνης και δημιουργούν ρουτίνες χωρίς να αντιλαμβάνονται όλα όσα χάνουν καθημερινά. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πάντοτε ενθάρρυνε ανθρώπους να συνεχίσουν να είναι περίεργοι και να αμφισβητούν τα πάντα. Είχε πει κάποτε: «Μην σκεφτείτε γιατί ρωτάτε, απλά μην σταματήσετε να ρωτάτε. Μην ανησυχείτε για αυτό το οποίο δεν μπορείτε να απαντήσετε και μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε τι δεν μπορείτε να γνωρίζετε. Η περιέργεια έχει δικό της λόγο. Δεν προκαλεί δέος όταν συλλογίζεστε τα μυστήρια της αιωνιότητας, της ζωής, της θαυμάσιας δομής πίσω από την πραγματικότητα; Και αυτό είναι το θαύμα του ανθρώπινου νου - να χρησιμοποιεί τις κατασκευές, τις έννοιες και τους τύπους του ως εργαλεία για να εξηγήσει τι βλέπει, αισθάνεται και

Η φιλοσοφία του ikigai είναι απλή και προσιτή αφού προτείνει τη δημιουργία τριών λιστών: Τις αξίες σας, τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και τα πράγματα στα οποία είστε καλοί.

37/Volt


Πως το ανθυγιεινό και «αλμυρό» Ναγκάνο μεταμορφώθηκε σε επίγειο παράδεισο Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν, αναμένοντας ότι η Οκινάουα θα μεσουρανεί στο ψηλότερο βαθμό και να παρουσιάζεται ως ο πιο υγιιής νομός όμως πληκτρολογώντας στην αναζήτηση του Google, «ποιο είναι το πιο υγιές μέρος στην Ιαπωνία;» θα δείτε ότι στην κορυφή με μεγάλα, έντονα γράμματα θα παρουσιαστεί το Nagano Prefecture. ΤΟΥ ΖΑΝΕΤΤΟΥ ΛΟΥΚΑ

η

38/Volt

Η «δίαιτα της Okinawan» είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι της είναι γνωστοί για τη μακράς διάρκειας, ζωή τους. Αν και αυτό ισχύει, ειδικά στις παραδοσιακές κοινότητες της Οκινάουα όπου συνεχίζουν να τηρούν παλιούς τρόπους ζωής, τα

τελευταία χρόνια το Ναγκάνο την έχει ξεπεράσει. Το 2015, οι άνθρωποι του Ναγκάνο είχαν προσδόκιμο ζωής 84,72 (81,75 για τους άνδρες, 87,68 για τις γυναίκες), έναν μέσο όρο που το κατατάσσει στην κορυφή ως προς τη μακροζωία στη χώρα. Ο νομός έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, καρκίνο και πνευμονία στη χώρα. Γιατί λοιπόν δεν ακούμε τόσο συχνά για το Ναγκάνο; Μέχρι πρόσφατα, το Ναγκάνο ήταν από τους "ανθυγιεινούς" νομούς. Είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλατιού και, αντίστοιχα, φημισμένα υψηλά ποσοστά θανάτων λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Η σχέση του Ναγκάνο με το αλάτι Σε αντίθεση με τους παράκτιους νομούς, το Ναγκάνο δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και ιστορικά ήταν δύσκολο να καλλιεργήσει αρκετά τρόφιμα για να τα καταφέρει τους χειμώνες. Για να επιβιώσουν, βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στα τουρσί για να διατηρήσουν ό, τι μπορούσαν να καλλιεργήσουν και πρόσθεσαν αλάτι σε πολλά από τα τρόφιμά τους για συντήρηση. Με μια τοπική κουλτούρα η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αλατισμένα τρόφιμα, ακόμη και με την άφιξη της σύγχρονης τεχνολογίας

γεωργίας και συντήρησης τροφίμων, ήταν πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους του Ναγκάνο να αλλάξουν τη διατροφή τους. Χρόνια καλλιέργησαν μια κουλτούρα όπου ολόκληρα μπολ με αλμυρό ζωμό noodles καταναλώνονταν συνδυάζοντας μεγάλες μερίδες τουρσί με nozuana σε κάθε γεύμα. Δυστυχώς με αυτές τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, η υγεία των ανθρώπων του νομού υπέφερε. Πώς σώθηκε το Ναγκάνο Ξεκινώντας σε τοπικό επίπεδο, οι ηγέτες της κοινότητας άρχισαν να προωθούν εκστρατείες οι οποίες ενθάρρυναν τη μειωμένη κατανάλωση αλατιού. Μεταξύ των συστάσεων τους ήταν οι Ιάπωνες να τρώνε λιγότερα τουρσιά και αντι ένα ολόκληρο μπολ να πίνουν μόνο το μισό από το μπολ σούπας όταν απολαμβάνουν τα noodles. Προωθούσαν επίσης την τοπική γεωργία του νομού τους ως νόστιμη και πιο ποιότική ενώ δημόσιοι αξιωματούχοι άρχισαν να διοργανώνουν δημόσιες διαδηλώσεις σε σούπερ μάρκετ για να διδάξουν στους περαστικούς τρόπους να μαγειρεύουν με φρέσκα λαχανικά. Με την πάροδο του χρόνου, τα νοικοκυριά άρχισαν να μαγειρεύουν πιο συχνά με φρέσκα λαχανικά. Τώρα, το Nagano κατατάσσεται τακτικά κατά μέσο όρο Νο1 στην κατά κεφαλήν κατανάλωση λαχανικών στην Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα, οι εκστρατείες ήταν τόσο επιτυχημένες που το Nagano είναι τώρα γνωστό για τα φρέσκα λαχανικά


και τα ζουμερά ώριμα φρούτα του, και τουρίστες από όλο το μέρος επισκέπτονται τον νομό εν αναμονεί για φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα. Αυτό που διαφοροποιεί τη στρατηγική της περιοχής Οι συστάσεις των αρχών της εκστρατείας δεν ήταν να εξαλείψουν τα τουρσιά, ή να σταματήσουν να απολαμβάνουν εντελώς τα noodles. Οι τοπικοί ηγέτες κατάλαβαν πώς τα αλατισμένα τουρσιά διατηρούν ένα πολιτισμικό ρόλο στην κουλτούρα των ανθρώπων του Nagano. Αντί να ασκήσουν πιέσεις λοιπόν στους πολίτες τους να εξαλείψουν τα αλατισμένα τρόφιμα και να τους ντροπιάσουν επειδή έχουν πάρα πολλά από αυτά, προώθησαν διαφορετικούς τρόπους για να απολαμβάνουν τα τοπικά τους τρόφιμα, οι οποίοι ωθούσαν σ΄έναν πιο έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μαθήματα από το Ναγκάνο Σήμερα, το Ναγκάνο είναι ένας από τους πιο υγιεινούς νομούς της χώρας: Κατατάσσεται τακτικά στην κορυφή της μακροζωίας, τον αριθμό των ενεργών ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και έχουν χαμηλούς λογαριασμούς ιατρικής για άτομα άνω των 75 ετών, περίπου 1.000 ευρώ λιγότερα ανά άτομο απ' ό,τι ο εθνικός μέσος όρος. Οι συμβουλές και προτάσεις τους σε θέματα υγείας και μακροβιότητας προς στους υπόλοιπους νομούς μειώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης την ίδια ώρα που αυτά τα φορολογημένα χρήματα μπορούν να ανακατανεμηθούν για την κατασκευή νέων πεζοδρομίων για περπάτημα, πάρκα και προγράμματα δημόσιας πρόνοιας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ξεκινώντας σε τοπικό επίπεδο, οι ηγέτες της κοινότητας άρχισαν να προωθούν εκστρατείες οι οποίες ενθάρρυναν τη μειωμένη κατανάλωση αλατιού.

39/Volt


Τι μπορούν να μάθουν οι Κύπριοι από τους Ιάπωνες (στο φαγητό) Οι Ιάπωνες είναι σ'έναν μεγάλο βαθμο υγιείς. Αναγνωρίζουν ότι η μακροβιότητα ελέγχεται από την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής την οποία καταναλώνουν. Γι’ αυτό και επιλέγουν το φαγητό τους ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός τους. ΤΟΥ ΖΑΝΕΤΤΟΥ ΛΟΥΚΑ

κ

Κάθε φορά που μιλάω με κάποιον που έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία, θα μου αναφέρει για τα σπουδαία και εκλεκτά φαγητά που οι Ιάπωνες τρώνε. Πότε όμως δεν γνώρισα κάποιον ο οποίος να μου αναφέρει κάτι για το fast food της χώρας. Σε οποιαδήποτε χώρα ταξιδέψεις θα δεις ότι η ταχυφαγία και τα fast food είναι πρώτα στις προτιμήσεις των ανθρώπων. Πάρε για παράδειγμα την Κύπρο. Από πίτσες, σουβλάκια, γύρους, ποικιλίες σε σουτζουκάκια και σεφταλιές. Αυτό δεν γίνεται «στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου» όπου εκεί η κουλτούρα των ανθρώπων διαφέρει. Για να εξηγηθώ καλύτερα, χρησιμοποιούν το fast food αλλά επιλέγουν με προσοχή ή μάλλον επιλεκτικά παίρνουν αυτό που θα είναι «καθαρή» πηγή ενέργειας και απόλαυσης για το σώμα τους. Δεν είναι τυχαίο που τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά χαμηλά στους ανθρώπους της Ιαπωνίας. Πέρα όμως από την ποιότητα της τροφής ακολουθεί και η ποσότητα. Οι διαφορετικές επιλογές μενού από τις Ιαπωνικές αλυσίδες «γρήγορου φαγητού» σε σύγκριση με τις Κυπριακές αλλά και τα μεγέθη μερίδων είναι οι δύο μεγάλοι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τα φαστουντάδικα της χώρας. Είναι αστείο ότι στην Κύπρο ένα μικρό αναψυκτικό στα McDonald's είναι το μεγάλο μέγεθος σε ένα αντίστοιχο στην Ιαπωνία. Φυσικά δεν είναι μόνο στο McDonald's όπου υπάρχει το θέμα με το μέγεθος, αλλά και σε άλλες αλυσίδες και εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Το Starbucks έχει ένα ειδικό «μικρό» μέγεθος στην Ιαπωνία, το οποίο είναι μόνο 240ml. Η μικρότερη πίτσα Domino στην Ιαπωνία έχει μέγεθος «M», διαμέτρου 23cm, ενώ το μικρότερο μέγεθος, «S» στην Κύπρο είναι 10 ίντσες. Εάν επισκεφθείτε ένα εστιατόριο στην Ιαπωνία, τα γεύματα κατανέμονται αργά και μεθοδικά, οπότε αναμένεται να το ολοκληρώσετε με άνεση ενώ στις χώρα μας, τα γεύματα είναι συχνά σε σύστημα «run and gun» δηλαδή μέσα σε άμεσο χρόνο έχουμε καταναλώσει όσες περισσότερες και ποικίλες τροφές μπορούσαμε. Ουσιαστικά ένα μικρό μέγεθος για ενήλικες στην Ιαπωνία είναι το παιδικό μέγεθος στην Κύπρο και αυτό που ορίζεται ως «μέσο» στην Ιαπωνία είναι το «μικρό» της Κύπρου. Επίσης αυτό που καθιστά μια Ιαπωνική διατροφή βιώσιμη για τον σύγχρονο τρόπο ζωής δεν είναι ότι εναντιώνεται στα φαστουντάδικα της χώρας, αλλά αυτόματα κρατάει μία σωστή εκπαιδευτική υπόσταση στους πολίτες της. Οι Ιάπωνες δεν πιέζονται να ασκήσουν ακραίο αυτοέλεγχο ή περιορισμούς για να τρώνε υγιεινά, αλλά ψυχολογικά, η ιαπωνική διατροφική εκπαίδευση σχηματίζεται γύρω από τις ισορροπημένες τιμές που αυτόματα η χώρα τους ορίζει. Κατανοούν ότι η υγιεινή διατροφή ξεκινά με την επιλογή του σωστού μεγέθους φαγητού. Η φιλοσοφία του Ichiju-Sansai Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στα επίπεδα των Ιαπώνων και στο σπίτι μας σχετικά με το σωστό μέγεθος γεύματος θα πρέπει πρώτα πρέπει πρώτα να επιλέξουμε τα σωστά μεγέθη πιάτων. Τα παραδοσιακά ιαπωνικά γεύματα διαμορφώνονται σύμφωνα με την ιδέα του ichiju-sansai, «μια σούπα τρία μικρά πιάτα στο πλάι», όπου μικρά πιάτα συνδυάζονται για να συνθέσουν ένα ολόκληρο γεύμα. Μία μερίδα ρυζιού, μία σούπα miso, δύο μικρά πιάτα λαχανικών και μία μερίδα πρωτεΐνης πχ Σολωμός, τόνος ή κοτόπουλο ολοκληρώνουν την ιδέα του Ichiju-Sansai. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μικρότερα διαφοροποιημένα πιάτα, τα οποία ελέγχουν τον έλεγχο των μερίδων. Η μέθοδος του hara hachi-bun me Έχοντας συνειδητοποιήσει περισσότερο το πώς νιώθουμε αφού τελειώσουμε αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας, θα αρχίσουμε να επιτυγχάνουμε αυτό που αισθάνεται σωστά στο 80 τοις εκατό γεμάτο, ή διαφορετικά όπως ακριβώς το ονομάζουν οι Ιάπωνες «hara hachi-bun me», όπου μέσα από αυτό υιοθετείται μια ισορροπία στον οργανισμό σας όπου δεν τρώτε υπερβολικά μέχρι σκασμού αλλά ούτε και στερείτε από τον εαυτό σας την απόλαυση ενός γεύματος. Η ιαπωνική υγιεινή διατροφή, φυσικά, περιλαμβάνει ποικίλες τροφές, πολλά φρούτα και λαχανικά, σπόρους αλλά και αρκετές πηγές πρωτεΐνες, όμως η βάση της είναι ένα ψυχολογικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να ακολουθούν έναν βιώσιμο και άνετο τρόπο ζωής χωρίς να ζορίζονται. Η ιαπωνική εκπαίδευση τροφίμων δεν αφορά μόνο την πειθαρχία και τους κανόνες ενθαρρύνει την ενσωμάτωση των τροφίμων που απολαμβάνουμε με μέτρο. Επιλέγοντας τα σωστά μεγέθη πιάτων, μπορούμε να ωθήσουμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις για την υγεία χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε.

40/Volt


Να φύγει και να μην ξανάρθει! Αποφάσισε η μοίρα φέτος να τα ρίξει όλα στο καζάνι του 2020. Όπως και να 'χει το περάσαμε και ευχόμαστε να μην ξαναρθεί. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Οι παρακάτω φωτογραφίες μαρτυρούν τους λόγους.

Ουάσινγκτον, 4 Φεβρουαρίου. Η Νάνσυ Πέλοσι σκίζει δημόσια το αντίγραφο της διεύθυνσης του Προέδρου Τραμπ για το κράτος της Ένωσης.

Λος Άντζελες, 24 Φεβρουαρίου. Το αστέρι του μπάσκετ Κόμπε Μπράιαντ και η κόρη του, Γιάννα, πεθαίνουν σε συντριβή με ελικόπτερο.

ΤΟΥ ΖΑΝΕΤΤΟΥ ΛΟΥΚΑ Υπήρξαν δύσκολες χρονιές που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της ανθρωπότητας. Πανούκλες, χολέρες, λιμοί, γρίπες, βαλκανικοί, Παγκόσμιοι και άλλοι φρικτοί πόλεμοι που άφησαν το φρικτό στίγμα τους στα βιβλία της ιστορίας. Το έτος 2020 θα ενταχθεί σίγουρα σε αυτή τη δυσάρεστη λίστα. Θα θυμόμαστε και θα μελετάμε για χρόνια πως πάνω στα καλά καθούμενα μέσα σε λίγους μήνες πέθαναν πάνω από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, πως μία φυλετική αναταραχή ξεκίνησε στις ΗΠΑ και άλλαξε τον κόσμο και πως η δημοκρατία αντιμετώπισε εξαιρετικές δοκιμασίες ανάμεσα σε πολιτικούς και λαϊκιστές. Οι φωτογραφίες που βλέπουμε μαρτυρούν αυτούς τους ιστορικούς 12 μήνες. Ο Jeffrey Henson Scales, ο οποίος επιμελήθηκε το «The Year in Pictures» με τον David Furst, είπε ότι δεν είχε νιώσει ποτέ τόσα πολλά ανάμικτα συναισθήματα από εικόνες μίας χρονιάς που ξεκίνησε από την αισιοδοξία ενός φιλιού την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Times Square. Λίγο αργότερα στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στη Γουχάν της Κίνας πρόδιδαν το τι θα ακολουθούσε στην πορεία. Τα θυμωμένα πλήθη στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ και στις αμερικανικές πόλεις, σε σκηνές οδυνηρών συζητήσεων για τον ρατσισμό και την αστυνόμευση, στους αμέτρητους τάφους και φέρετρα σε ολόκληρο τον κόσμο, στην απομάκρυνση ενός Αμερικανού προέδρου που κορυφώθηκε στα τέλη του 2020. Κανείς δεν μπορούσε να ξεφύγει από την τρέλα και τον παραλογισμό του 2020. Αυτό έδωσε στους φωτογράφους νέα προοπτική για να μας δώσουν αξέχαστες εικόνες από μια ιστορική χρονιά που θα μείνει γραμμένη στα βιβλία της ιστορίας.

42/Volt

Μπανγκόκ, 16 Οκτωβρίου. Ένας διαδηλωτής συγκρούεται με αστυνομικούς. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν για εβδομάδες.

Γουχάν, Κίνα, 30 Ιανουαρίου. Έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του covid-19, εργαζόμενοι παρακολούθούν έναν ηλικιωμένο άνδρα που κατέρρευσε.


Cenate Sotto, Ιταλία, 15 Μαρτίου. Ο Claudio Travelli, 61 ετών, ασθενής με κορονοϊό, εξετάζεται στο σπίτι του.

Νέα Υόρκη, 6 Απριλίου. Ένας άντρας με σοβαρά συμπτώματα Covid-19 εξετάζεται στο σπίτι του από τους γιατρούς πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Σάο Πάολο, Βραζιλία, 18 Μαρτίου. Ο νέος τρόπος ζωής στον πλανήτη μας. Η καραντίνα κλείδωσε για τα καλά τους ανθρώπους στα σπίτια τους.

Νέα Υόρκη, 19 Απριλίου Μία κυρία παρηγορείται από τον σύζυγό της, καθώς η γιαγιά της, έχασε τη μάχη της εναντίον του Covid-19.

Λίβανος, 5 Αυγούστου Δύο εκρήξεις, σκότωσαν πάνω από 190 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 6.000 από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Μινεάπολη, 4 Ιουνίου. Ο θυμός εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και οι διαδηλωτές αντιδρούν.

Ουάσιγκτον, 24 Νοεμβρίου. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν παρουσίασε τα άτομα που θα απάρτιζαν την ομάδα του στον Λευκό Οίκο.

Μόσχα, 7 Δεκεμβρίου. Ένας γιατρός εμβολιάζει έναν ασθενή, με το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας σε μια κλινική.

43/Volt


Black n White

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΑ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΛΑΜΠ "BLACK N WHITE", ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟ 1985 ΜΈΧΡΙ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ.

Τα κλαμπ που oλοι αγαπήσαμε "

Το κλαμπ που έφερε στο κυπριακό κοινό την RnB, την Hip-Hop και την Soul μουσική,

δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να απολαύσει, ζωντανά, τις εντυπωσιακές

εκτελέσεις κορυφαίων DJ, συμπλήρωσε 35 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει να διαγράφει μια λαμπρή πορεία.

E 44/Volt

Εκεί που το ένα μαγαζί κλείνει μετά το άλλο, εκεί που ό,τι καινούριο στον χώρο εστίασης εμφανίζεται, κάνει τον κύκλο του και κλείνει το Club Black n White συνεχίζει τη λειτουργία του. Γιατί όταν το 1985 έκανε την εμφάνισή του κανείς δεν περίμενε ότι το μέλλον που θα διαγράψει θα είναι τόσο λαμπρό. Ας μην ξεχνάμε πως στα μέσα της δεκαετίας η Κύπρος βρισκόταν ανάμεσα στην μαντηλοφορούσα γιαγιά και την τόπλες σουηδέζα. Δεν ξέραμε αν αυτός ο ενθουσιασμός

"


των τουριστών ήταν ένα ξέσπασμα ή αν θα παρέμενε σταθερός μέσα στα χρόνια. Κι όμως ό,τι και να συνέβηκε, όσα χρόνια και αν περνούσαν ο χώρος αυτός ήταν καταδικασμένος να πετύχει γιατί διέθετε κάτι πολύ σημαντικό: το πάθος και την αγάπη των ιδιοκτητών του για τη μουσική και τη διασκέδαση. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στον χάρτη, ακριβώς στο κέντρο της πλατείας της Αγίας Νάπας, το Black & White κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και τις καρδιές του κόσμου. Η είσοδός του στο nightlife της πόλης έμελλε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την RnB μουσική, αλλά και για τα hip hop και RnB ακούσματα. Τέλη δεκαετίας του ‘80 και αρχές της δεκαετίας του ‘90 η περιοχή απογειώνεται με χιλιάδες τουρίστες κυρίως Σκανδιναβούς και Άγγλους να βολτάρουν στα στενά του χωριού, οι οποίοι να κάνουν ηλιοθεραπεία και να διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Και βέβαια απ΄ όλα τα σημεία της Κύπρου έρχονταν για να ζήσουν από κοντά αυτό το νέο πράγμα που συνέβαινε. Στο πρόγραμμα ολονών ήταν εννοείται και το Black & White στο οποίο για να μπουν (αν έμπαιναν) έπρεπε να περιμένουν στην ουρά για ώρες. Η ουρά ήταν ατέλειωτη όλη την εβδομάδα και από τις εισπράξεις δεν μπορούσε κάποιος να μαντέψει πότε ήταν Σάββατο και πότε ήταν Δευτέρα. Και όταν έμπαινες, Κύπριοι και τουρίστες γίνονταν έναν. Αν και πολύς κόσμος δεν πιστεύει στη δύναμη της μουσικής αυτή όμως είναι η ταυτότητα ενός κλαμπ και πρέπει να τη στηρίζεις όπως έκαναν και οι ιδιοκτήτες στο Black & White. Πίστεψαν στη δύναμη της μουσικής και η μουσική τους δικαίωσε. Κριτήριο τους για να καταλάβουν αν όλα πάνε καλά στο μαγαζί είναι να χορεύουν όλοι. Και στην Black & White χόρευαν και χορεύουν μέχρι και σήμερα όλοι. Αυτό που γινόταν την δεκαετία του ‘90 στην Black & White ήταν επικό. Εντυπωσιακά events και αξέχαστα Parties ξεσήκωναν τους θαμώνες, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία. Μέσα στο κλαμπ υπήρχε κλίμα παροξυσμού και ευφορίας. Εδώ έγιναν τα καλύτερα πάρτι και οι πιο διάσημοι DJs του εξωτερικού πέρασαν μπροστά από τα decks του Black & White, δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Σήμερα 35 χρόνια το Black & White συνεχίζει δυναμικά, μέσα από την αδιαμφισβήτητη αυθεντικότητά του να γοητεύει και να συνεπαίρνει το κοινό του. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει από την Black & White πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες και έχει γίνει δικαίως το κλαμπ – σήμα κατατεθέν της νυχτερινής διασκέδασης στην Αγία Νάπα. Ο χώρος έχει ανακαινιστεί το 2017 αλλά εξακολουθεί να έχει τα εικονικά στοιχεία που το καθιστούν ένα από τα πιο συναρπαστικά νυχτερινά κέντρα του κόσμου! Όποιος περάσει τις πόρτες του έχει την ευκαιρία να αναβιώσει το παρελθόν, να ζήσει το παρόν και το μέλλον της μουσικής. Γιατί το Black & White έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον στη διασκέδαση.

45/Volt


Προορισμός: Τον Αύγουστο του 2012 μαζί με τους Γιώργο Θεοδούλου και Κωνσταντίνο Τηλεμάχου, είχαμε ταξιδέψει στον Παναμά και τη Κόστα Ρίκα. Κλείσαμε συνάντηση στην Νέα Υόρκη και από εκεί με πτήση φύγαμε για Παναμά. Είχαν προηγηθεί από την πλευρά μου δύο μέρες διαμονής στο Λονδίνο των Ολυμπιακών του '12. Τι διαφορετικό είχε αυτός ο προορισμός από τους υπόλοιπους; Το ταξίδι μας ήταν backpacking και οι διαμονές μας σε hostels. Ήμασταν συνεχώς σε κίνηση και στόχος ήταν να καλύψουμε όσο μεγαλύτερη απόσταση μπορούσαμε. Από που ξεκίνησε το ταξίδι σας; Πρώτη στάση για το ταξίδι μας ήταν ο Παναμάς, μια μεγαλούπολη που χωρίζεται στα δύο: τις πλούσιες γειτονιές και τις πολύ φτωχές. Ένα από τα αξιόλογα μέρη για να επισκεφτείς εκεί είναι η διώρυγα του Παναμά. Μετά πήγαμε στο σύμπλεγμα των νησιών San Blas, όπου εκεί είχαμε νοικιάσει νησί για 24 ώρες

46/Volt

ΠΑΝΑΜΑΣ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Του Κωνσταντίνου Ελευθερίου Ο ΧΟΡΟΓΡΆΦΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ ΤΑΞΊΔΕΨΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΜΆ ΚΑΙ ΤΗ ΚΌΣΤΑ ΡΊΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΆΦΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΤΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ μαζί με άλλους 10 τουρίστες, για 50 δολάρια ο κάθε ένας. Τροπικές θάλασσες έβρεχαν τα πόδια μου και κοκοφοίνικες σκιάζαν την αιώρα μου. Απλά όνειρο. Μαζί μας στο νησί ένα ζευγάρι αυτόχθονες που συντηρούσαν τις καλύβες μας και μας μαγείρευαν. Επόμενοι προορισμοί; Επόμενοι προορισμοί μας ήταν το Valle D' Anton, David, Bocas Del Toro. Κάθε στάση που κάναμε ήταν για διανυκτέρευση. Κατά τις διαδρομές που ακολουθήσαμε συναντήσαμε

και άλλους backpackers από όλο το κόσμο. Ήταν απίστευτο το πόσο καιρό ταξίδευαν. Το λιγότερο που ακούσαμε ήταν δυο μήνες και το περισσότερο εφτά. Μετά το Bocas περάσαμε τα σύνορα για την Κόστα Ρίκα με τα πόδια από μια παλιά γέφυρα σιδηρόδρομου. Πρώτος προορισμός εκεί το Puerto Viejo De Talamanca. Αυτή η μικρή πόλη είναι η μοναδική στην χώρα που οι κάτοικοι είναι αγγλόφωνοι. Η ανησυχία των κατοίκων είναι να έχουν ένα ποδήλατο για να μετακινούνται και να

κάνουν σερφ. Αρκετοί από αυτούς είναι Rastafarian. Μετά πήγαμε Limon και SanJose. Στη διαδρομή είχαμε περάσει μέσα από τεράστιες μπανανοφυτίες (Chiquita)γνωστές και στην Κύπρο. Η πιο όμορφη εμπειρία; Η πιο όμορφη αλλά παράλληλα η πιο τρομακτική εμπειρία που είχαμε ήταν όταν αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Ηφαίστειο Arenal. Νοικιάσαμε αυτοκίνητο και θα μέναμε στην πόλη La Fortu-

na. H La Fortuna είναι ξακουστή για τα θερμά ποτάμια που ρέουν από το ηφαίστειο και τις θερμές πηγές. Ανεβαίνοντας προς το ηφαίστειο τεράστιες φυτείες καφέ σκέπαζαν τα βουνά γύρω μας. Το βράδυ είχαμε πάει μαζί με κάτι Αμερικανούς τουρίστες σ’ ένα θερμό ποτάμι μέσα στην ζούγκλα. Μάλλον ήταν γνωστό σημείο, γιατί υπήρχαν αρκετοί τουρίστες εκεί. Ήταν η πιο τρομακτική και όμορφη εμπειρία που είχα ζήσει. Η ζούγκλα να απλώνεται γύρω με ό,τι άγριο κυκλοφορεί μέσα, το ποτάμι να έχει μια φανταστική θερμοκρασία και ο μοναδικός φωτισμός των αστεριών. Την επόμενη μέρα είχαμε πάει για zipline στους πρόποδες του Arenal. Δύο γεμάτες ώρες να διασχίζουμε με κεκλιμένες καταρριχήσεις τα βουνά και την ζούγκλα. Αρνητική εμπειρία: Το ταξίδι μας είχε τελειώσει επιστρέφοντας πίσω στο San Jose. Δυστυχώς αφήσαμε πίσω τον Κωνσταντίνο Τηλεμάχου γιατί του είχαν κλέψει την βαλίτσα με το διαβατήριο. Επέστρεψε πίσω μετά από 4 μέρες.


Profile for Intelligence Media

Volt #6  

Volt #6  

Advertisement