Page 1

AKTUELLT FRÅN TENSTA GYMNASIUM

VECKA 46 10 - 14 NOV. 2008

emailadress: agneta.forsberg@utbildning.stockholm.se OBS! Deadline för manusinlämning: tisdag kl. 14.00.

KALENDER Tisdag 11 november Onsdag 12 november

Novemb e..r ....

2008

Fredag 14 november

Ämneskonferens Ma NP SvB Aktivitetsdag NP EnA writing + omprovare

Här kommer Koll på cashen - vinnarna Diana Ali Manuella Gursoy Rikard Falk Muhiyadin sbriye Mulle

Sp3a Sp3a Hp1a Sp3e

Biobiljetten kan hämtas hos Eeva-Liisa Purolaine

Invigning på Tensta Community Center Tisdagen den 11/11 kl 17.00 bjuder vi in till invigning av Tensta Gymnasiums nya projekt Tensta Community Center. Vi börjar med en kort föreställning i aulan om vår verksamhet och fortsätter sedan med mingel i TCC´s lokaler. Både personal och elever vid skolan är hjärtligt välkomna, svara till personalen på TCC om du kommer! /Nenne Thorin Tensta Community Center www.tenstacc.se Elevdel Sida 1 av 7


Lovisa Österberg, SP2D, deltar i Internationella MEP i Bratislava, Slovakien, 8-15/11, tillsammans med elever från Viktor Rydbergs och Thorildsplans Gymnasier i Stockholm samt St Petri i Malmö. Medföljande lärare DanGustafsson (VRG) samt Viveka Nerell (11/11-15/11) Viveka Nerell

Planering för övningar med skolkör innan Lucia 2008 Vecka

Datum Tid

Ansvarig

45

Fredag 07/11

13.40-14.40

Vegard/Marie-Louise

46

Torsdag 13/11

09.00-10.00

Marie-Louise

47

Torsdag 20/11

12.30-13.00

Vegard

48

Måndag24/11

10.20-11.20

Vegard

48

Fredag 28/11

10.20-11.20

Marie-Louise

49

Onsdag 03/12

13.35-14.35

Vegard

49

Torsdag 04/12

09.00-10.00

Marie-Louise

50

Torsdag 11/12

Vegard och Marie Louise

50

Fredag 12/12

12.35- Genrep AULAN 08.00 LUCIA!!!

Sida 2 av 7


Sida 3 av 7


I n f o r m a t i o n frånb i b l i o t e k e t Veckans bok. Såriga barndomsminnen och romantik. Smärtan inom en familj och den nu 20-årgiga Annas rädsla är ramen i Vill inte minnas kan inte glömma av Elina Hirvonen. Boken växlar mellan nuet och minnen från hennes barndom, där hennes våldsamma pappas utbrott styr. Det är också om hur livet blir för Joona, Annas psyksikt sjuke storebror. Den romantiska relationen Anna har med pojkvännen från USA finns också med, men hela boken är om att leva nära våld. Så egentligen handlar romanen om män: pojkar, unga män och deras fäder och hur våld fortplantas från generation till generation.

Elina Hirvonen

Vilka är de som är litteratur kritiker? I senaste numret av litteratur tidskriften Ponton, Nr. 3/2008 kan du läsa om olika svenska personer som har kritik av litteratur som sitt jobb. Du kan där få reda på om de tänker som du när du recenserar en bok. Eller om har de ett helt annat förhållningssätt till den text som de ska beskriva.

Veckans nya böcker inom ämnet medicin. Det finns nu nya böcker inom vitt skilda områden som ryggmärgsbrock, kön och hälsa och incest. Liksom böcker om folkhälsovetenskap, längre liv och bättre hälsa och den globala fetmaepidemin och om klass och hälsa. Böcker om massage, handbok om ergonomi inom vården, mannens hälsa och sjukdomar. Författningssamling om läkemedel, om att leva med smärta och olika böcker om hjärnans möjligheter och begränsningar. Eva Nordin, Bibliotekarie.

Sida 4 av 7


Studievägledarna Informerar SACOs Studentmässa för åk 3 Plats: Älvsjö, 21 november 2008. Mässan har öppet kl 9.00-16.00.

Följande klasser på Tensta gymnasium har förmånen att gå fredag den 21 november NV3, SP3, HP3, OP3 På mässan medverkar olika yrkesföreträdare, svenska och utländska universitet/högskolor. Andra tex: KY-utbildningar, Fulbright Commission, Centrum för internationellt ungdomsutbyte (CIS), Folkhögskolornas informationstjänst, Konst- och konsthantverksutbildningar, Naprapat, Polishögskolan och mycket mer. Elevseminarier pågår mellan kl 10.00 – 15.00 OBS! kom i god tid. Lunch- och fikapauser: Utrymme kommer att finnas för medhavd matsäck. Det finns också restaurangen inom mässområdet. Resa: Du betalar själv din resa till SACOs internationella Studentmässa, pendeltåg från T-centralen. Kostnad: Vid medhavd biljett 30 kr, ej medhavd biljett 50 kr (lämnas ut v. 47) En lyckad dag på SACO´s studentmässa börjar med en god planering utifrån utbildningsmässans tidning med program som du kommer att få. Du kan även gå in på Saco´s hemsida om mässan, www.sacomassan.nu där kan du också få mer information om mässa, så som utställarförteckning, seminarier mm. Eller gå igenom utställarförteckningen i mässtidningen. Biljett och mässtidning kommer att lämnas ut av klassföreståndare alt. studievägledarna. Ann Råsmar Linda Sand studievägledarna

Sida 5 av 7


FiFi l l m Tu Tu m gg gg eck ka 46 (10 -14 november) Vec ( MED RESERVATION FÖR EVENTUELLA FÖRÄNDRINGAR )

FRUKOST MÅNDAG - FREDAG KLOCKAN 8.00-9.10

(gf lf) lgi

(gf lf) lf mgi lf

MÅNDAG Alt 1: Nötkorv Papriganoff med egen stuns. Alt 2: Oscarsnominerad lax med örtsås och r.. Veg: Tofurysare med egen stunts. TISDAG Alt 1: Stekt fisk med biroll. Alt 2: Kinesiskt drama med nudlar. Veg: Sojadrama med nudlar.

(gflf) lf lgi lf lgi

lgi (gflf) Fiberrik

lgi (lfgf)

f s lgigf

ONSDAG Alt 1: Nötfärstårta med omtagning. Alt 2: Stjärnspäckade räkor på scen med ris. Veg: Tårta med omtagning.

TORSDAG Alt 1: Thailändsk komedi med citronkyckling. Alt 2: Osencurerad Gobetti a la Kalkonese. Veg: Komedi Broccoli med Gobetti. FREDAG Alt 1: Barntillåten ekologisk lasagnette. Alt 2: Cowboystek med pristagarpotatis. Veg: Guldbaggens lasagnette.

Vi kan för samtliga rätter anpassa innehåll för laktosintoleranta och glutenallergiker. Om ni har särskilt behov - ta gärna kontakt med kökschefen. Vi serverar även frukost varje morgon.

fs lgi lf gf Fibrex Vegan

= fettsnål <17% (normal portion) = låg / mgi mellan GI INDEX (normal portion) = laktosfri = glutenfri = fiberrik

Fläsk Ägg Mjölk

Välkomna! Smaklig måltid önskar restaurangpersonalen! Sida 6 av 7


Omvandlingen- Matavfall till Biogas Hej på er! Något nytt på gång…………….. Under en lång tid har jag försökt att börja med källsorting för att kunna bli en mer miljöinriktad skola. Nu har vi en möjlighet. Under vecka 47 kommer vi att kunna skicka vårt matavfall till nytta. Vi kommer att samla avfall från matsalen och skicka det för omvandling till biogas. Detta ger skolan en ekonomisk besparing i hantering av matavfall samt gör oss till en mer miljömedveten skola. Vi skapar ett mervärde i form av miljövänlig energi. Detta innebär att ALLT som kastas i matsalen MÅSTE vara mat eller servetter/ papper. Därför kommer plastmuggar och annat engångsmaterial att försvinna. Tyvärr kan vi inte ta risken att det hamnar i avfallet. Detta försök är på prov. Fungerar det inte så kommer vi att lägga ned det. Därför ber jag er om hjälp att prata om det, diskutera det och hjälpa oss i matsalen att bidra till att spara pengar och, inte minst vår miljö. Skyltar om hur ni gör kommer att sättas upp i anslutning till sopstation i matsalen. Omvandlingsfakta matavfall 1 kärl = 60 kg (snitt för storkök) 1 ton matavfall (TS 25%) => 200 m3 rågas 65 % metangas i rågasen = 130 m3 (fordonsgas)biogas/ton matavfall Rågasen uppgraderas/renas till biogas med ett högre metanhalt (man tar bort CO2) Energiinnehåll = 6,5 kWh/ m3 rågas Energiinnehåll = 9,8 kWh/ m3 biogas Energiinnehåll = 8,7 kWh/ m3 bensin 1 m3 biogas ersätter ca 1 liter bensin 8 l bensin ersätts/ kärl. Räknat på uppgraderad biogas. Vid förbränning av biogas bildas i huvudsak koldioxid, vatten och kväveoxider. Eftersom biogas är ett biobränsle medför förbränningen dock inte något nettotillskott av koldioxid i atmosfären. http://www.gasforeningen.se/Media/FAQ/Biogas.aspx Tack för hjälpen och Lycka till! Mark o Personal Sida 7 av 7

Tensta Aktuellt vecka 46  
Tensta Aktuellt vecka 46  

Tensta Aktuellt v 46 - elevdel

Advertisement