Page 1

RTG

VECKA 5 1 - 5 februari 2010

AKTUELLT emailadress: ufteafo@tea.edu.stockholm.se OBS! Deadline för manusinlämning: tisdag kl. 18.00.

februari ......

2010

KALENDER

LÖSENORD Det är av yttersta vikt att ingen lämnar ut sitt lösenord till någon annan. En incident på Kärrtorps gymnasium visar på allvaret i detta. Rättsligt efterspel följer. Rektor

INFORMATION FÖR DIG I ÅRSKURS 1 och 2 Om det individuella valet och valbara kurser i Fronter Individuella valet (I-valet) Inom ditt program ska du välja 300p individuellt val under dina 3 år på gymnasiet. Det individuella valet till kurser som påbörjas nästa läsår, d v s 2010/11, kommer du att göra digitalt via Fronter med start 16 februari. Sista ansökningsdag via Fronter är den 28 februari. Inför valet kommer du att få information vid flera tillfällen om vilka kurser du kan välja och vad kurserna innehåller. Bland annat samlas allt i en valkatalog som också läggs ut på hemsidan. Du kommer dessutom att få tillfälle att träffa kursansvariga lärare under skolans interna kursmässa som hålls vid två tillfällen, 16/2 och 24/2. Då kan du ställa frågor direkt till läraren/ lärarna om vad kursen innehåller och vad man tar upp på lektionerna. Vid den interna kursmässan kommer du också att få handledning i hur du går tillväga för att göra valet på plats. OBS! Undantag: För dig som redan intecknat de 300 poängen. Exempel: du har påbörjat Specialidrott A (200p) och läser utöver det Modersmål A (100p) nu i årskurs 1. Tillhör du en av dessa elever omfattas du inte av valet. Du ska då alltså inte göra något val. Ta kontakt med studievägledaren redan nu om du är osäker.

Valbara kurser Inom NV, SP/SAM och SP/JUR ska du också välja en valbar kurs. Det valet gör du till årskurs 3. I kurskatalogen ser du vilka kurser du kan välja som valbar kurs.

Deadline för valet – när var det nu igen? Sista ansökningsdag via Fronter är den 28 februari 2010. Sker inget val i tid, riskerar du att inte få läsa de kurser du har tänkt dig. /Runar Krantz, biträdande rektor. Elevdel Sida 1 av 6


Studievägledarna Informerar Mässa utlandsstudier Vecka 8 i februari anordnar CIS en mässa om utlandsstudier där representanter från college och universitet i Australien, Europa och USA kommer att vara på plats för att träffa elever och svara på frågor om att leva och studera utomlands. Adress: Strandvägen 7A Datum: Fredag den 26 februari & lördag den 27 februari Tid: 13.00-18.00 Mässan är gratis.

Högskoleprovet Våren 2010 Sista ansökningsdag: 15 februari Provdag: 10 april Kostnad: 350kr Mer information finns på: www.studera.nu/hogskoleprovet.

Se RTG hemsida studie- och yrkesutbildning -Öppna hus -Ansökningstider

Danshögskolan www.danshogskolan.sese 2/2 kl Information om deras utbildningar, träffa studenter och lärare. Adress: Brinellvägen 58, Stockholm (T-bana Tekniska högskolan)

Sida 2 av 6


KONSERT Konsert med fem band i aulan! TCC arrangerar Rockkarusellen, en musiktävling med fem band som uppträder. De spelar allt från hiphop till rock och pop, konserterna är gratis och alla är välkomna! I aulan/Tensta Träff fredagen den 5/2 kl 19.00 och fredagen den 26/2 kl 19.00 Konserterna är drogfria och vi har alkoholkontroll i dörren. Mer info finns på www.tenstacc.se eller på www.rockkarusellen.se OBS! TCC har stängt dessa fredagar för att ordna allt inför konserterna.

MATTECENTRUM Mattecentrum kör som vanligt räknestuga på TCC, denna termin med två lärare per gång. Måndagar kl 17-19 Torsdagar kl 17-19 Välkomna!

ROMME Resan till Romme gick jättebra, ni är underbara alla våra ungdomar! Ni som känner att ni saknar vantar, röda täckbyxor eller något annat efter resan kan hitta era kvarglömda saker på TCC!

Kramar Personalen på TCC

Sida 3 av 6


information från

biblioteket Veckans bok. Att arbeta med politik. En stycke svensk samtidshistoria som är mycket Eva Franchell lätt att ta till sig är boken, Väninnan : rapport från Rosenbad. Boken visar på vardagliga händelser och bakomliggande faktorer till riksdagens arbete, partipolitik och Sveriges utrikespolitik. Bokens författare, Eva Franchell var den mördade utrikesministern, Anna Linds närmaste medarbetare. I den här boken får vi en direkt insyn i svensk inrikesoch utrikespolitik. Vi får också en närhet till vad som hände de som arbetade med och levde med Anna Lindh vid hennes död.

Förändringar av bibliotekets tidskrifter: Nu när det är nytt år så har jag gjort en del förändringar av vilka tidningar och tidskrifter som finns i biblioteket. Du ser det under fliken Tidningar och tidskrifter vid Elevservice, Biblioteket på skolans hemsida. Året som står bakom tidningens namn, visar sedan hur länge de sparas här vid biblioteket.

Du har kanske försenade boklån. I nästa vecka så kommer din mentor få listor på försenade boklån. För att inte listorna ska bli väldigt många, så lämna redan nu tillbaka försenade boklån! Gör det direkt till mig i biblioteket eller lägg boken/böckerna i återlämnings lådan utanför biblioteket.

Bibliotekets öppettider under vecka 5. Onsdag 3 februari så är biblioteket stängt mellan klockan 10-13.00 Torsdag den 4:e så öppnar biblioteket klockan 10.45.

Gillar du Twilight böckerna Under fyra torsdagar, med start den 4 februari så kan du med andra diskutera de fyra Twilight böckerna och dricka en kopp te i Stadsbiblioteket i Tensta Träff. Start tiden är klockan 17.00. Det kostar inget, men du ska i förhand anmäla dig till Jacob Wennbom som är bibliotekarie i Tenstas andra bibliotek. Eva Nordin, Ross Tensta gymnasiums bibliotekarie.

Sida 4 av 6


Vad hände sen? Elev: Shnna Mustafa Hemsida: http://yumedono.deviantart.com/ Studier: Samhällsprogrammet årgång 2008 Efter Gymnasiet: Efter mina studier på Tensta så var jag extremt skoltrött och tog endast mindre konstkurser på Folkuniversitetet för att komplettera och förbättra kunskaperna jag fick tidigare. Efter det sökte jag under våren till Serie och Bildberättar programmet i Högskolan i Gävle (HIG) och Serieskolan i Malmö. Jag kom in på Malmös sommarkurs men kom inte in på själva års kursen men det är jag glad över eftersom när jag kom in i Gävle så kändes det som jag hade kommit rätt. Just nu studerar jag på HIG med något jag älskar. Jag ritar serier och illustrationer varje dag, går på varierade föreläsningar om allt från seriernas historia som går tillbaka till de gamla Egyptiernas tid eller hur man kombinerar färger och vilka känsloladdningar man får i vissa kombinationer. Människorna är roliga, miljön är underbar, tempot är högt och väldigt passande för mig och jag trivs extremt bra. Framtidsplaner har jag en hel del. Jag vill bli publicerad som antingen en serietecknare eller illustratör och jag vill resa runt och bli inspirerad av världen. Efter Gävle vet jag inte riktigt vad jag vill vara men jag vill studera mer eftersom det finns mer att lära sig och förhoppningsvist så blir jag en bättre tecknare efter alla mina studier så jag kan överleva på min passion. Det jag fick utav min studier i Tensta var chansen att teckna min första serie, Sagittarius Luck, vilket fick mig att inse att serietecknande inte är något man gör medan man har fulltidsstudier eftersom det är ett fulltids jobb. Tittar jag tillbaka på den nu så ser jag bara alla brister i serien men jag är stolt över det jag lyckades göra och den öppnade många dörrar för mig. Det var min biljett till Ross School där jag fick se och bli inspirerad av en helt ny värld utanför lilla Sverige. Jag fick dessutom, bara en månad senare, åka tillbaka med projektet med Tensta Konsthall 16304/NewYork vilket var helt underbart och jag lyckades komma in i Gävle med den bland mina arbetsprover. Så corny som det låter hittade jag mig själv efter Gymnasiet tack vare min tid där och trotts alla panikattacker inför prov och diverse pinsamma minnen som jag inte vill komma ihåg just nu så är jag glad att jag valde skolan. Skulle ni ha frågat mig vad jag tyckte då när jag fortfarande var en elev skulle in fått höra ”Ondskan! Ondskan i renaste form!” men nu så önskar jag tillbaka mig till min tid där. Hoppas det går bra för de generationerna efter mig och någon gång då jag har tid (vilket är sällan tyvärr) så lär jag ta en sväng förbi. Vem vet! Vi kanske möts då!

Sida 5 av 6


MATSEDEL

2010

VÄRLDENS RESTAURANG Vecka 5 (1 - 5 februari)

( MED RESERVATION FÖR EVENTUELLA FÖRÄNDRINGAR )

FRUKOST MÅNDAG - FREDAG KLOCKAN 8.00-9.10 (lf gf) gf (lf gf)

mgi (lf gf) (Fläsk) lf

mgi lf gf

(lf gf) Fliberrik

MÅNDAG Alt 1: Kyckling med tzatsiki och klyftpotatis. Alt 2: Grillad korv med grillgurksallad och potatismos. Veg: Quorn Bits med grillgurksallad och ris. TISDAG Alt 1: Krämig ost- och korvsås med Penne Rigate. Alt 2: Stekt fläsk med bruna bönor. Veg: Krämig ost- och blomkålsås med Penne Rigate. ONSDAG Alt 1: Fullkornspannkakor med sylt/grädde. Alt 2: Lax- och Bluecheese sås med fullkornspasta. Veg: Fullkornspannkakor med sylt/grädde. fs lgi lf gf Fibrex Vegan

(lfgf) Fliberrik

(lf) lf gf lgi

TORSDAG Alt 1: Fullkornspizza med nötfärs, ost och Coleslaw. Alt 2: Kinakyckling med nudlar. Veg: Fullkornspizza med sojafärs.

Fliberrik

(lf gf) mgi (Fläsk)

lf gf lgi

FREDAG Alt 1: Tortilla, kycklingburrito, ris gräddfil och ost. Alt 2: Isterband med stuvad potatis och rödbetor. Veg: Tortilla, sojaburrito och ris.

Vi kan för samtliga rätter anpassa innehåll för laktosintoleranta och glutenallergiker. Om ni har särskilt behov - ta gärna kontakt med kökschefen. Vi serverar även frukost varje morgon.

= fettsnål <17% (normal portion) = låg / mgi mellan GI INDEX (normal portion) = laktosfri = glutenfri = fiberrik

Fläsk Ägg Mjölk

(

) Parentes = gluten eller laktosfri maträtt

Välkomna! Smaklig måltid önskar restaurangpersonalen! Sida 6 av 6

RTG aktuellt vecka 5  
RTG aktuellt vecka 5  

RTG aktuellt vecka 5 - elevdel

Advertisement