Page 1

Zasnoval in uredil Dermot Bolger

Zasnoval in uredil Dermot Bolger

Soba v hotelu Finbar

Skupaj sta se odpravila iz trgovine. Molče sta se podala navzgor po ulici, slišati je bilo le ubrano hrustanje jabolk. In če je kdaj koli nastopil trenutek, ko bi Poppy svojo dlan stisnila v njegovo, je bilo to takrat. Toda na vogalu so pohajkovali njeni prijatelji.

Soba v hotelu Finbar

»Še to veliko svetleče dajte – za našo virtuozinjo,« je rekel oče in gospe Scully podal stvari, ki jih je želel kupiti.

Dermot Bolger

In tam zadaj, za celo četo žensk, je s sklonjeno glavo stal njen oče in drgnil jabolko ob volnen pulover. Poppy je opazila, da ima čisto pordela lica. Trgovino je prežemalo posebno vzdušje – govorilo je, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Vsi pogledi so izžarevali prezir in hkrati pomilovanje. Poppy je prvič v življenju začutila tisto, kar njen oče doživlja dan za dnem. Zagrnil jo je občutek sramu in ponižanja. Hotela je pobegniti v Kalkuto in do konca svojih dni živeti med ubogimi in pohabljenimi. A se ni mogla niti premakniti. Njena stopala so se prilepila na linolej.

Soba v hotelu Finbar Maeve Binchy

Clare Boylan Emma Donoghue Anne Haverty

Éilis Ní Dhuibhne

Starega hotela Finbar, v katerem so se zbirali čudaki in obstranci, ni več. Stavbo je odkupil in prenovil neki nizozemski rocker s soprogo. Prestižni hotel, ki je postal priljubljeno središče dublinskega družabnega življenja, pa ne privablja le petičnežev, slavnih glasbenikov in uspešnih poslovnih žensk, temveč tudi redovnice, izterjevalce dolgov, travestite in pozabljene filmske zvezde.

Kate O’Riordan Deirdre Purcell

9 789612 413064

22,90 €

ISBN 978-961-241-306-4 Foto: © Shutterstock Images LLC

Leta 1996 sta Bono in The Edge, člana legendarne rock skupine U2, v bohemski četrti Temple Bar kupila in obnovila star hotel Clarence. Ob reki Liffey je tako zrasel prvi dublinski hotel s petimi zvezdicami. Pisatelj in urednik Dermot Bolger je ob tem dobil zamisel za Hotel Finbar (Hotel Finbar, 1997), za knjigo »skupinskega avtorja« o eni noči v nekdaj prestižnem, a zdaj propadajočem hotelu Finbar. Bolgerju so se pridružili uveljavljeni irski pisatelji in pisateljice (Roddy Doyle, Anne Enright, Hugo Hamilton, Jennifer Johnston, Joseph O’Connor, Colm Tóibín) in prispevali vsak po eno zgodbo. Dve leti pozneje so podoben izziv sprejele sodobne irske pisateljice Maeve Binchy, Clare Boylan, Emmi Donoghue, Anne Haverty, Éilis Ní Dhuibhne, Kate O’Riordan in Deirdre Purcell. Nastala je sočna, zabavna in tudi ganljiva Soba v hotelu Finbar (The Ladies’ Night at Finbar’s Hotel, 1999).

Prevedla Mateja Petan

Brezmadežno spočetje, snidenje modne oblikovalke s prismojenim očetom, nepričakovano soočenje z »bivšim«, eksperiment radožive redovnice v iskanju svetosti, srečanje matere in davno izgubljenega sina, razkritje moževega skrivnega življenja in lov na filmsko vlogo nekdaj slavne igralke v spremstvu pravega tigra – sedmim protagonistkam postane hotel pomembna življenjska postaja.

Bolger_Soba%20v%20hotelu%20Finbar_300dpi  

http://www.modrijan.si/slv/content/download/691/9861/file/Bolger_Soba%20v%20hotelu%20Finbar_300dpi.pdf

Advertisement