Page 1

Zakenmagazine voor

onder nemers en bestuurders in Ar nhem | De Liemers | Doetinchem e.o. jaargang 6 n r. 1 - 2 0 1 3

01

De Ruijter Business Center, zorgeloos communiceren Koenders Totaalbouw, innovatief, duurzaam en klantgericht BTW Nederland: De vele facetten van de BTW


Altijd Blijven Communiceren Over Beveiliging Veiligheid is een absolute voorwaarde voor prettig leven, wonen en werken. ABCO Beveiliging minimaliseert de risico’s die kunnen ontstaan door brand en criminaliteit. Daardoor kunt u zich concentreren op de wezenlijke activiteiten van uw bedrijf en – in geval van een particuliere oplossing – vertrouwen op een veilige woonomgeving. U kunt dat gerust aan ons overlaten, want beveiliging is ons vak. Met onze jarenlange ervaring en onze kennis van de nieuwste ontwikkelingen ontwerpen wij een beveiligingsconcept dat bij u past en dat aansluit op de eisen van de verzekeraar. Dit maatwerk, dat uw dagelijkse leven en bedrijfsproces ongemoeid laat, krijgt u bovendien tegen een aantrekkelijk tarief.

Robert Jansen

Inbraakbeveiligingsystemen Camera-observatie systemen Branddetectiesystemen Ontruimingssystemen Toegangscontrolesystemen Kluizen / notebooksafes Mechanische systemen Cilinders en sluitplannen Hang – en sluitwerk Security- en risicomanagement Meldkamerdiensten Recherchediensten Training en opleiding

ABCO.indd 1

ABCO Beveiliging is lid van UnetoVNI sectie Beveiliging, ook is ABCO Beveiliging Borg gecertificeerd. Dit betekend dat ontwerp, montage, service en inspectie worden uitgevoerd volgens vaste procedures, met alle aandacht voor tussentijdse en eindcontroles. Onze beveiligingsadviseurs zijn opgeleid om u te adviseren volgens BORG regeling, en/of de Haagse Methodiek. Wilt u meer weten over onze visie op uw beveiliging? Bel dan met 026-8811144. Wij staan u graag persoonlijk te woord.

www.abcobeveiliging.nl info@abcobeveiliging.nl

23-10-09 10:15:33


06 06

06

11

23

18

15

> 06 De Ruijter Business Center Helder communiceren, de uitdagingen van de komende

18

Inhoudsopgave

jaren

Te weinig oog voor alternatieve financieringsbronnen > 11 Vannu.nl

8

Deskundige accountancy loont

12

Visie op financiële dienstverlening

13

> 15 BTW Nederland

BKD 2013: veel nieuwe bedrijven en effectieve opzet

17

Vele facetten van de BTW

Beurzen: B2B de Liemers

20

‘Made in [Arnhem]’ wordt breed gepresenteerd

21

Gezonder werken levert miljarden op

25

Leuker kunnen we het niet maken …

> 18 Sfeerimpressie BKD 2013

> 23 Koenders Totaalbouw bouwen aan innovatie, duurzaamheid en klantgericht ondernemen

Kort nieuws

27, 28, 29, 30, 31, 32, 33

Column: Marc Peeters, Peeters Trainingen

29

Vastgoedflitsen

31

Internetwijzer

34

Cover en coverstory: Pdr.nl (fotografie en tekst)

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

|3|


zichtbaar zijn

Kwalitatieve websites, webwinkels en marketingconcepten komen bij ons tot leven en worden beter gevonden. Gedreven door passie werken we aan het online succes van bedrijven. Indrukwekkend creatief webdesign, innovatieve technologie en campagnes met resultaat. Bel 0318-554385.

mediasolutions.nl


voorwoord

Bancair of alternatief? Jaargang 6, nummer 1 2013 Zakenmagazine voor ondernemers en bestuurders in Arnhem - De Liemers - Doetinchem e.o. De Zakenmarkt is een uitgave van JEZ MEDIA SERVICES

Pinkslo 10 6923 CH Groessen T: 0316 344960 F: 0316 340218 E: info@jezmediaservices.nl info@dezakenmarkt.nl I: www.dezakenmarkt.nl Uitgever Gerie Jansen Redactie Nico Dunnebier Jan Klomp Susan Wiendels Heleen van der Maas Fotografie Jacques Kok Pdr.nl Vormgeving en opmaak Summum Media Design www.summum-mediadesign.com Druk Real Concepts B.V. Duiven Frequentie 6x per jaar Advertentie Exploitatie JEZ MEDIA SERVICES T: 0316 344960 Gerie Jansen Theo Wegh Abonnementen Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Abonnementsprijs € 45,- incl. BTW + gratis vermelding in het online bedrijvenregister op de zakenmarktsite. Verspreiding De zakenmarkt Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. wordt verspreid onder bedrijven met 4 medewerkers of meer in de volgende plaatsen: ARNHEM, BEMMEL, DIDAM, DOETINCHEM, DOESBURG, DUIVEN, ELST, GROESSEN, GIESBEEK, HETEREN, HUISSEN, OOSTERBEEK, VELP, WESTERVOORT en ZEVENAAR. Copyrights Het auteursrecht op dit tijdschrift en de daarin gepubliceerde artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. De uitgever kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Wat is er nodig om de economische activiteiten weer wat vuur te geven? Die vraag spookt dagelijks rond in de hoofden van veel ondernemers. Het meest simpele antwoord is: geld. Rollend geld wel te verstaan. Helaas is het huidige geldsysteem niet of nauwelijks in staat hierin te voorzien. In het programma Buitenhof heeft econoom Bas Jacobs gezegd dat “Europa direct moet beginnen met ‘zombiebanken’ die geen kredieten meer verstrekken aan te pakken. Gebeurt dit niet, dan treedt voor Europa een ‘Japanscenario’ in werking waarbij de economie tien jaar lang niet groeit”. Vlotte toegang tot krediet en kapitaal is essentieel voor bedrijven en werkgelegenheid. En er liggen kansen. VNO-NCW en MKB-Nederland publiceerden onlangs een rapport met als veelzeggende titel: ‘Een sterk bedrijfsleven voor een sterke gemeente’. Daarin wordt onder meer gesteld dat ondernemers op de overheid moeten kunnen rekenen in tijden van crisis, ook lokaal. Ondernemers hebben een gemeente met een sterke economische agenda nodig om groei te stimuleren. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dus een dankbare taak voor de lokale politiek hieraan invulling te geven. En hoe zit het met de bankinstellingen? Om succesvol te kunnen blijven ondernemen moet het bedrijfsleven op de ontwikkeling inspelen en zich ook breder gaan oriënteren op alternatieve financieringsbronnen. Dit is zeker van belang als de economie aantrekt en de behoefte aan extra financiering toeneemt. Alternatieve financieringbronnen kunnen niet alleen ter vervanging van bancaire financiering dienen, ze kunnen er ook complementair aan zijn. Het bedrijfsleven heeft vaak nog te weinig van deze bronnen voor ogen, zo stelt het Ministerie van EZ. Als mogelijke financieringsbronnen worden bijvoorbeeld Qredits, MKB-obligaties en diverse borgstellingsregelingen genoemd. De ZakenMarkt laat er in deze uitgave zijn licht over schijnen. Dat doen ook een aantal ondernemers. Ondertussen zullen we het de komende tijd moeten doen met berichten over voorzichtig kiemende groei en allerlei akkoorden. Enig optimisme is dus wel op z’n plaats. Maar voor groei heeft een ondernemer wel geld nodig. Volgens MKB-Nederland is het verstandig dat ondernemers zich vaker laten informeren door een MKB-bedrijfsadviseur. Die is goed op de hoogte welke vorm van financiering het beste bij de onderneming past. Bijvoorbeeld alternatieve of bancaire kredieten. Want het gebrek aan financieringsmogelijkheden is momenteel dé groeibreker van de economie.

Gerie Jansen Uitgever De ZakenMarkt

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

|5|


coverstory

Helder communiceren De uitdagingen van de komende jaren De Ruijter Business Center aan de Tinbergenstraat in Winterswijk heeft één ding centraal staan in haar dienstverlening: zaken niet moeilijker maken dan ze zijn. Directeur Joost de Ruijter heeft tijdens zijn studies in Den Haag en Groningen gemerkt dat klanten altijd en overal willen communiceren. Welke technische systemen ze daarvoor nodig hebben, blijkt voor het gros niet interessant. Daar speelt het bedrijf met de complete dienstverlening dan ook actief op in.

Showroom lokatie Tinbergenstraat “Onze buitendienstmedewerkers leggen in jip-en-janneketaal uit wat de meerwaarde van onze service is. Of het nu gaat om een aansluiting van 3.000 mobiele telefoons, een traceersysteem voor auto’s en vrachtwagens of een oplossing voor zorg op afstand, de voordelen voor de klant moeten duidelijk zijn”, vertelt De Ruijter. Hierbij is het bedrijf bewust volledig onafhankelijk van aanbieders. Klanten kunnen vertrouwen op een transparant advies dat bijdraagt aan de efficiëntie van hun organisatie en hen wellicht minder kost dan de bestaande oplossingen.

|6|

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

Integratie De Ruijter Business Center levert oplossingen om communiceren te vereenvoudigen. De integratie van mobiele telefoons in het vaste telefonie netwerk is een mogelijkheid welke wij in optimale vormen kunnen bieden. Het opnemen van de vaste lijn met een mobiel of doorschakelen naar een collega die onderweg is, wordt zo steeds eenvoudiger. Uitgangspunt voor iedere vaste telefonie oplossing is de computer van de klant. Hierin staan immers alle benodigde gegevens namelijk al


coverstory

foto links: Joost de Ruijter ( Algemeen Directeur) foto rechts: Adviesgesprek showroom

opgeslagen. De Ruijter: “Waarom zou ik een telefoonnummer intoetsen op mijn telefoon, als deze gewoon op mijn beeldscherm staat? Het is efficiënter om je computer zo in te stellen dat je kan telefoneren via een eenvoudige softwareoplossing. Daarnaast is het makkelijker het gesprek en de inhoud te registreren waardoor communicatie een betere aanvulling voor uw informatie voorziening wordt.”

Het nieuwe werken Wat is het nieuwe werken? Met die vraag worstelen een hoop organisaties en ook deze vraag kun je weer zwaar beantwoorden. Voor De Ruijter is het antwoord eenvoudig. Zorgen dat je overal kunt werken en bereikbaar bent. “Het nieuwe werken is voor mij niet zozeer een kantoor waar je op iedere werkplek kunt inloggen. Het is een mogelijkheid overal te kunnen werken. Je klapt je laptop open, maakt verbinding met het bedrijfsnetwerk en je gaat werken. Komt er een telefoontje voor jou binnen, dan zie je dat op je laptop en kun je hem direct aannemen. Staat de laptop uit? Dan wordt hij automatisch doorgestuurd naar je mobiel. Zo zorgen we dat alle communicatielijnen logisch lopen en dat iedere medewerker onafhankelijk wordt van plaats en tijd.”

Verlengstuk Optimale dienstverlening van onze organisatie krijg je als wij een verlengstuk mogen zijn van die organisatie. “Een offerte maken kan iedereen. Een oplossing voor het probleem van de klant ontwikkelen wordt al lastiger. Wij gaan nog een stap verder. Wij maken inzichtelijk hoe onze oplossing de organisatie efficiënter laat werken. Zo zijn wij onderscheidend.” Het berekenen van de terugverdientijd en het benoemen van efficiëntieverbetering die wordt gerealiseerd zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Maar er ook voor kiezen niet te informeren wanneer het niet interessant is voor de klant.

Businesscase De Mobitel.VMI oplossing of andere oplossingen geleverd aan bedrijven en instellingen bespreekt de Ruijter graag met potentiele klanten. Vooral wanneer een dergelijke oplossing zinvol is voor u. Zorg op afstand, slaapdiensten efficiënter maken dan wel vervangen voor betere zorg, Optimale gebruikmaking van netwerken door slim te communiceren. Bespreek dit en vraag naar onze businesscase in uw segment.

opererende organisaties. Vanzelfsprekend worden de klanten ook op hun locatie bezocht. Hierbij komt de ene klant voor een zakelijk pakket met twintig mobiele telefoons, terwijl een andere ondernemer op zoek is naar een compleet nieuwe vorm van bereikbaarheid. De Ruijter: “De breedte van onze dienstverlening en het persoonlijke en onafhankelijke advies dat wij geven, maakt ons bedrijf uniek. Wij zoeken naar de beste oplossing voor de klant. Hiermee bouwen we aan een relatie voor de lange termijn met al onze klanten.”

Zorgeloos communiceren. Bereikbaar zijn en kunnen communiceren. Waarschijnlijk zijn dat de twee belangrijkste onderdelen van het succes van uw bedrijf. De Ruijter: “De Ruijter Business Center zorgt dat u er geen enkel omkijken naar heeft. Zorgeloos communiceren. Dat is ons motto.”

De Ruijter Business Center Tinbergenstraat 36 Winterswijk 0543-551122 www.mobitel.nl

Advies In de adviesruimte ontvangen de adviseurs van De Ruijter Business Center klanten uit zowel het midden- en kleinbedrijf als landelijk

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

|7|


financiële dienstverlening

Goede toegang tot krediet en kapitaal essentieel voor economie

Te weinig oog voor alternatieve financieringsbronnen Het is inmiddels ruim 4 jaar geleden. De teloorgang van Lehman Brothers. Sindsdien voltrekt zich een ongekend financieel drama met grote mondiale gevolgen en heel veel slachtoffers. De vallende dominosteen van toen bleek nauwelijks te stoppen. En het geraas van de ineenstorting is nog niet verstomd. De Europese schuldencrisis, het consumentenvertrouwen, pensioenontwikkelingen of hypotheken. Allemaal complexe dossiers die niet zomaar weg te nemen zijn. Positief gevolg is wel dat de financiële sector volledig wordt doorgelicht. Iedere steen wordt opgepakt en omgekeerd om elk lijk te kunnen elimineren. Het is echter al te simpel om te blijven hameren op de schuldvraag. Duidelijk is wel dat er jarenlang veel te grote risico’s genomen zijn. Het effect van die conclusie is dat ondernemers op hoge drempels stuiten als het gaat om de eisen voor de nodige financieringen. Hoog tijd om eens te bekijken welke alternatieve financieringsmogelijkheden er tegenwoordig bestaan. Steeds vaker duiken termen op als ‘Business Angels’, ‘Crowdfunding’, ‘Qredits’ en ‘MKB-obligaties’. En ook in politieke kringen is er nu volop aandacht voor alternatieve financieringsmogelijkheden voor met name het MKB. Want banken kunnen nog nauwelijks risico nemen en stellen strenge eisen aan een financiering. Wie tegenwoordig een lening bij de bank wil afsluiten moet allerlei waarborgen overleggen zoals een sterke balans en dito winstcijfers. Geen wonder dat het aantal kredietaanvragen – ondanks de lage rentetarieven – nog steeds een dalende lijn vertoont. In de praktijk komt dit neer op een sterke rem op de broodnodige economische groei. Om de belemmeringen weg te kunnen nemen, moeten alternatieven geboden worden.

Ministerie EZ Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer openingen voor alternatieven gegeven: “Het financieel en sociaal-economisch beleid kent drie met elkaar verbonden pijlers: de schatkist op orde brengen, eerlijk delen en werken aan duurzame groei. Goede toegang tot financiering vormt een belangrijk aspect om duurzame groei te realiseren. De positie van Nederland in de top 5 van de meest concurrerende economieën moet de komende jaren worden verankerd en versterkt om Nederland sterker uit de crisis te laten komen.”

MKB-behoefte Om een en ander te onderbouwen heeft onderzoeksbureau Panteia/ EIM vorig jaar een onderzoek uitgevoerd. Ruim 1.400 bedrijven beantwoordden vragen over financiering. Daarbij kwam onder meer naar voren dat de vraag naar financiering achter bleef in vergelijking met voorgaande perioden en dat een hoger percentage bedrijven de financiering niet bleek te kunnen realiseren. De belangrijkste reden voor het afwijzen van bancaire financiering was een te hoog risicoprofiel. Ook in de nieuwe Financieringsmonitor komt dit beeld naar voren. Bij afgewezen aanvragen is er een duidelijk verband met bedrijfsgrootte. Bij het kleinbedrijf wordt nu 52 procent van de aanvragen voor vreemd vermogen afgewezen, tegen 4 procent bij het grootbedrijf. Er

|8|

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

is dus bij het MKB grote behoefte aan alternatieve financieringen.

Alternatieven Goede toegang tot krediet en kapitaal is echter essentieel voor bedrijven. Om te kunnen blijven ondernemen moet het bedrijfsleven op de ontwikkeling inspelen en zich breder gaan oriënteren op diverse financieringsbronnen. Dit is met name van belang als de economie aantrekt en de behoefte aan extra financiering toeneemt. Alternatieve financieringbronnen kunnen niet alleen ter vervanging van bancaire financiering dienen, maar ze kunnen er ook complementair aan zijn. Het bedrijfsleven heeft vaak nog te weinig van deze bronnen voor ogen, zo stelt het Ministerie van EZ. Als mogelijke financieringsbronnen worden bijvoorbeeld Qredits, MKB-obligaties en diverse borgstellingsregelingen genoemd.

Qredits Qredits (qredits.nl) is er voor startende en bestaande ondernemers die ondersteuning zoeken bij de (door)start van hun bedrijf met ondernemerstools, coaching of een microkrediet. Om kleinere bedrijven beter aan financiering te kunnen helpen heeft het Ministerie van EZ, L&I het kredietplafond van de microfinancieringsorganisatie Qredits verhoogd van € 50.000 tot € 150.000.

Borgstellingsregeling MKB Aangezien het belang van alternatieven voor bankfinanciering toeneemt en om de toegang tot financiering voor het MKB te verbeteren, is eind vorig jaar de borgstellingsregeling voor het MKB (BMKB) bij wijze van pilot opengesteld voor niet-banken. Daarmee kunnen nieuwe aanbieders van MKB-financiering na accreditatie gemakkelijker financiering aan het MKB verstrekken. Omdat ook het belang en de omvang van crowdfunding als alternatieve financieringsvorm voor het MKB groeit, wordt onderzocht of stimuleringsopties mogelijk en wenselijk zijn. Nog dit voorjaar wordt nadere informatie gegeven.


financiële dienstverlening

MKB obligaties Naast crowdfunding zijn ook MKB obligaties een potentiële alternatieve financieringsvorm voor het MKB. Tezamen met diverse partijen als banken, institutionele beleggers en accountancykantoren wordt de haalbaarheid van een structuur onderzocht die al deze partijen bij elkaar brengt en een systeem voor MKB obligaties mogelijk maakt.

Business Angels Snelle groeiers hebben meer behoefte aan financiering buiten hun bestaande kredietruimte dan andere bedrijven. Het is van belang dat snelle groeiers, die een belangrijke bijdrage leveren aan het groeivermogen van de Nederlandse economie, ook voor deze extra behoefte voldoende toegang hebben tot financiering. Business Angels investeren veelal in jonge snelgroeiende bedrijven. Om te zorgen dat door deze investeerders meer en betere deals gerealiseerd kunnen worden, start dit jaar een vernieuwd Business Angel Programma. Ook wordt de gezamenlijke informatiewebsite van de overheid, de Nederlandse Vereniging van Banken en MKB Nederland www.ondernemerskredietdesk.nl gecontinueerd.

Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) Het verkrijgen van financiering bij banken is voor veel bedrijven geen eenvoudige zaak. Voor de nabije toekomst kan een verdere aanscherping van de bancaire voorwaarden worden verwacht vanwege nieuwe regelgeving voor de banken, zoals besloten bij Basel III. Om er voor te zorgen dat ondernemers in staat blijven bankleningen aan te trekken en bankgaranties te verkrijgen, wordt de GO permanent gemaakt.

Crowdfunding Naast de diverse overheidsondersteuningen voor verruiming van de kredietmogelijkheden, is er ook het fenomeen Crowdfunding. Er zijn veel definities van crowdfunding in omloop. Op de website crowdfunding.nl staat er één die ruimte biedt voor de uiteenlopende initiatieven die onder het begrip vallen: “Crowdfunding is een manier, ongeacht het doel, voor individuele kredietnemende partijen om een financiering te verkrijgen waarbij een beroep wordt gedaan op de bereidheid van de massa (crowd) om op een laagdrempelige manier te kunnen doneren, uit te lenen dan wel te investeren. In de praktijk: een onder-

nemer wil een project starten of laten groeien maar heeft onvoldoende kapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan op een platform (via internet) en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd, het Engelse woord voor ‘mensenmassa’.

Extra lokale financiering Via de MKB Kredietfaciliteit van de provincie Gelderland komt 11 miljoen euro extra beschikbaar voor ondernemers. Dat hebben de Gedeputeerde Staten onlangs besloten. De MKB Kredietfaciliteit is bedoeld voor MKB-ondernemers met een bedrijf dat in de kern gezond is, maar die door de economische crisis moeilijk aan financiële middelen kunnen komen. Ondernemers kunnen bij PPM Oost een krediet aanvragen in de vorm van een achtergestelde lening van minimaal 250.000 en maximaal 1 miljoen euro.   De storting van 11 miljoen euro komt bovenop de 25 miljoen euro die de provincie Gelderland hiervoor in 2010 beschikbaar heeft gesteld.  

Kansen pakken Gedeputeerde Conny Bieze: ‘Veel ondernemers in Gelderland zijn door de crisis in de problemen gekomen. De meeste bedrijven hebben maatregelen genomen en zien weer kansen voor groei. Maar het geld dat daar voor nodig is, ontbreekt. Met het MKB krediet willen we ondernemers helpen om die kansen te pakken.’

Trend Het lijkt onvermijdelijk dat Nederlandse ondernemers een groter stuk van hun financiering buiten de banken om moeten gaan zoeken. Overheden en ‘Europa’ zijn al volop bezig met het stimuleren van alternatieve financieringen. Kredietunies (waarbij een bedrijf door andere bedrijven uit dezelfde sector gefinancierd wordt), crowdfunding en MKB obligaties gaan een steeds grotere rol spelen. Duidelijk is dat alternatieve financiering de trend voor 2013 zal zijn.

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

|9|


De beleving van uw klant bepaalt het succes van uw onderneming!

Meer jezelf, zoals op je beste dagen

Doelgericht trainen van gedrag en vaardigheden op basis van klantfeedback en talent is ons vak.

W!

NIEU

ail bel of m n voor ee ra st tie demon

Peeters Trainingen marketing 10 6921 RE DUIVEN 06 41 227 181 www.reesponz.com www.peeterstrainingen.nl info@peeterstrainingen.nl

MOBIELE APPLICATIES

DRUKWERK INKOOP

WEBDESIGN

GRAFISCH ADVIES

TRANSPORT & LOGISTIEK

DESIGN & DTP

NARROWCASTING

ONLINE SERVICES

VIDEOPRODUCTIES

De Real Concepts Group levert alle mediavormen voor het MKB, online én offline. Bij Real Concepts geldt: It’s all about media! www.realconcepts.nl of bel voor een vrijblijvende afspraak: 026 - 321 5956

WA A L R E

I

E R T I F I C E E

RA

FIME

D

I

SCGM ISO 9001 E

G

G

C

A

ERK

E

C

D

D

SCGM ISO 14001

E R T I F I C E E

R

FIME

A

KW

RA

G

D

D

G

DUC E E R D

EUTRAAL 2N

PRO

BRUMMEN

RU

GE

R

DUIVEN

100% C O


bedrijfsreportage

Leuker kunnen we het niet maken …

Financiële Dienstverlening Voor ondernemend Nederland is dit jaar weer onrustig begonnen! Steeds weer veranderingen in het regeerakkoord waardoor consumenten hun euro’s op de spaarrekening houden en dus niet besteden. Hoe lang blijven we nog in deze recessie … Ook de financiële advieswereld wordt geraakt en is aan het veranderen. Waar voorheen provisies betaald werden vanuit de premies van consument of ondernemer, is per januari 2013 deze betaling stopgezet. De adviseur dient - voorafgaande aan zijn werkzaamheden - eerst aan zijn relatie duidelijk te maken welke activiteiten plaats zullen vinden en welke output geleverd wordt. Dan pas kunnen de werkzaamheden beginnen.

In eerste instantie is het ‘uurtje-factuurtje-principe’ toch prima? Zeker … Alleen zijn we inmiddels meer dan een maand verder en werden de nieuwe premies van de complexe producten met 10-25 procent verhoogd: verhoging assurantiebelasting naar 21 procent en ook nog tegenvallende resultaten bij verzekeraars, enzovoort.

verzekeringsoplossing. Ondanks de tarieven van de adviseur kan dit toch een besparing opleveren! Leuker kunnen wij het niet voor U maken. Wél makkelijker door U mee te nemen in de verschillende opties in de financiële wereld, verzekeraars of geldverstrekkers. Dat is alleen mogelijk door middel van een onafhankelijk – niet product-gestuurd – advies en vooraf duidelijk gecommuniceerde trajecten en hierbij behorende tarieven.

Weet Uw persoonlijke adviseur te vinden! Wij zijn de adviseurs van www.vannu.nu Telefoon: 026-3611636

Klopt dit?

Contact per mail: info@vannu.nu

Provisies zijn uit de tarieven van verzekeraars gehaald (de adviseur dient vooraf met de relaties zelf zijn vergoedingen af te stemmen) en de premies zijn ondertussen verhoogd!

Voor nu en voor later!

Deze transparantie in de premie-opbouw is niet duidelijk. Wél duidelijk is: géén vergoedingen meer richting financieel adviseur (prima!); afzonderlijke advieskosten voor de consument en een hoger tarief voor de eindklant. Dus opgeteld: een prijsverhoging bij afname van financiële producten. Ik hoor U hardop zeggen: de ontslaggolven in de financiële wereld zullen straks mogelijk tot een reductie van de tarieven gaan leiden. Onze visie is echter een andere: langere verwerkingstijden, grotere foutkansen en geen up-to-date kennisniveau.

Maar dan biedt het Internet toch een oplossing? Uitsluitend standaardverzoeken en risico’s laten zich via het Internet afnemen. Dat betreffen ongeveer 50 procent van de vraagstukken en de overigen kunnen immers telefonisch afgewikkeld worden? Helaas! Een internetverzekeraar is en blijft een internetverzekeraar. Daar kunnen geen persoonlijke adviesvragen worden beantwoord. Mogelijk is er nog wel een button waarmee vragen gesteld kunnen worden. Vervolgens komt hieruit een standaardreactie maar daarmee worden Uw persoonlijke vragen zelden afdoende beantwoord. Dus toch hiervoor naar een financieel adviseur met zijn dienstverleningsdocument en Algemene Leveringsvoorwaarden? Zijn taak is een zorgvuldige inventarisatie en analyse waarna een passende oplossing geboden kan worden. Mogelijk zal dit een geheel andere zijn dan een

Gera Janssen ( Directeur)

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 11 |


accountancy

Snel veranderende wetgeving valkuil voor ondernemers

Deskundige accountancy loont De economische situatie roept niet alleen veel vragen op, maar heeft ook veel lessen geleerd. Inzichtelijke boekhouding, dossierkennis, geldbeheersing en de juiste cijferinterpretatie zijn voor bedrijven van levensbelang. Hiervoor worden er aan het bedrijfsleven terecht hoge eisen gesteld. Om hieraan volledig te kunnen voldoen zijn echter specialistische kennis en vaardigheden nodig. Behoorlijk wat bedrijven hebben hiermee grote moeite. Want financiële dompers en zakelijke flaters zijn geen uitzondering. Daarom heeft het bedrijfsleven in toenemende mate behoefte aan vakkundige adviseurs. De moderne accountancy kan die noodzakelijke dienstverlening bieden. Boekhouding en administratie vormen een belangrijke spil van de onderneming. Een heldere kijk op de geldstromen en de resultaten van het beleid zijn onontbeerlijk voor een verantwoorde bedrijfsvoering. Digitale technieken maken een deel van het werk aanzienlijk eenvoudiger. Ook de Internetmogelijkheden voor bijvoorbeeld aangiften vormen een belangrijke ontwikkeling in het werk van de boekhouder of administrateur die ‘vroeger’ uitsluitend in de papieren zat. Daarom werkt de tegenwoordige accountant hoofdzakelijk ‘digitaal’. De voordelen zijn duidelijk: de ondernemer hoeft niet meer te wachten tot de cijfers in de boekhouding verwerkt zijn en weet bij een offerte direct of zijn marges goed zitten. En tijdwinst is immers ook geld. Maar dan moeten die cijfers en gegevens wel op een vakmatige manier gepresenteerd zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van de steeds veranderende wetgeving.

Het is altijd verstandig - gezien het steeds sneller wijzigende administratieve en fiscale landschap - om minstens eenmaal per jaar een bespreking met de accountant over de bedrijfsvoering te houden. Dit om te vermijden dat de ondernemer bepaalde veranderingen ontgaan zijn. Dit kan niet alleen mogelijke boetes of extra toeslagen tegengaan, maar ook het risico dat bepaalde (fiscale) kortingen gemist worden.

Specialisme

Pro-actief Wat mag nog meer van een moderne accountant verwacht worden? In de eerste plaats biedt de accountant de zekerheid dat de boekhouding en administratie in de volle breedte op orde is. Vanuit die positie is de accountant ook in staat mee te denken over de kansen van het bedrijf. Hij of zij legt niet alleen het boekjaar vast, maar kan daarnaast z’n expertise geven over de te volgen strategie. Pro-actief dus. Het resultaat kan bijvoorbeeld zijn dat de bedrijfsadministratie al dan niet – geheel of gedeeltelijk – uitbesteed gaat worden.

| 12 |

Steeds veranderende wetgeving

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

Van een altijd drukke en ijverige ondernemer kan zeker niet verwacht worden dat hij of zij in alles gespecialiseerd is. De ervaring en vakkennis van een accountant is hierbij onmisbaar en kan in veel gevallen zelfs de doorslag geven bij belangrijke beleidsbeslissingen, leningen of kredietaanvragen. Het aanboren van externe deskundigheid kan dus heel veel geld opleveren.


visie op financiële dienstverlening

Visie op Private Banking F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland. De 276 jaar rijke historie vormt het fundament voor de huidige private bank. De dienstverlening richt zich op vermogende particulieren (> € 250.000) en ondernemers. Vermogensvorming en vermogensbescherming vormen de kern. Het dienstenpallet is gebaseerd op open architectuur. De bank verstevigde haar leading rol binnen Private Banking door als eerste de distributievergoeding voor haar particuliere beheerrelaties te schrappen. Van Lanschot kiest bewust voor het juiste evenwicht tussen complete en hoogstaande advisering en een persoonlijke benadering met korte lijnen. De cliënten krijgen uitstekende financiële dienstverlening geboden met alle daarbij behorende aandacht en zorg, met een grote mate van professionaliteit en discretie. Daarmee excelleert zij in die zaken, die grootbanken niet of moeilijker kunnen bieden. De keuze van cliënten voor Van

Lanschot is daardoor een bewuste keuze en een nadrukkelijke afweging voor een andere benadering dan die van de grootbanken. Onze onafhankelijkheid vormt de basis en biedt de mogelijkheid om de belangen van onze cliënten voorop te zetten. Ondanks de lange historie ontwikkelt de bank zich snel. Voor “the Next Generation” zijn onze adviseurs van P@B en VIP Invest, voor Online Vermogensbeheer én advies beschikbaar. Voor investeerders die beleggingsmogelijkheden buiten de beurs zoeken, werken we samen met Egeria en organiseren we Kapitaaldagen in Amsterdam. Voor meer informatie, zie www.vanlanschot.nl en www.vipinvest.nl

Astrid Huitink-Jacobs Kantoordirecteur

Van Lanschot, Velperweg 148, Arnhem T 026-3846420

Administratie en fiscaal advies gaan steeds vaker samen Voor een succesvolle bedrijfsvoering is inzicht in de geldstromen van groot belang. Daar kan een administratiekantoor aan bijdragen. Een deskundig administratiekantoor denkt en onderneemt mee. Zeker in een tijd dat kostenbesparing en fiscaal voordeel het verschil kunnen maken, niet onbelangrijk.

Sander Oud Directeur Administratiekantoor Oud Parkstraat 11 6881 JB Velp (026) 361 17 89 www.oud.nl

Op het moment dat uit een administratie blijkt dat de bruto winstmarge te laag is, kan de administrateur adviseren hoe er op kosten bespaard kan worden of wat er aan de bedrijfsvoering veranderd kan worden om de marge te vergroten. Een klussenbedrijf dat twaalf uur per dag werkt maar geen winst maakt, zou het uurtarief moeten verhogen. Of een restaurant dat dagelijks honderd voor- en hoofdgerechten en slechts vijf nagerechten per dag verkoopt, zou iets aan de porties kunnen doen om de verkoop van het aantal nagerechten te stimuleren.

Door naar de cijfers te kijken kan een administrateur adviezen geven waar vooral kleine ondernemers zelf vaak niet aan denken, simpelweg omdat ze het overzicht niet hebben. Daarnaast vragen ondernemers steeds vaker niet alleen om administratieve dienstverlening maar ook om specialistisch fiscaal, ten behoeve van fiscaal voordeel bijvoorbeeld. Een administratiekantoor dat beide disciplines beheerst, biedt een ondernemer meer toegevoegde waarde. www.oud.nl

Ondernemen naast de ondernemer, een veelzeggend motto! Wij profileren ons bijzonder klantgericht in de markt. Wij onderscheiden ons van andere accountantskantoren, omdat we alle benodigde financiële en juridische expertise in eigen huis hebben. Wij bieden diensten als het samenstellen van jaarrekeningen, het verzorgen van fiscale aangiftes en het voeren van salarisadministraties.

timaal benutten en niet in het negatieve blijven hangen. Alleen een goed idee hebben, is voor een ondernemer niet voldoende. Het moet natuurlijk ook worden uitgevoerd. Wij willen alle beschikbare informatie graag met de klant delen om zo een toegevoegde waarde te leveren. Ook kunnen we goede netwerkpartners zoeken en doorverwijzen.

Ook voor advies of begeleiding omtrent vragen die direct of indirect te maken hebben met het eigendom van uw onderneming, kunt u bij ons terecht: zo kunnen wij u als ondernemer op een breed front ondersteunen.

Wij weten de weg.

Wij kennen het geheim van succesvol ondernemen en geloven in de kracht van ondernemen naast de ondernemer. Zeker in deze economisch moeilijke tijden is belangrijk dat ondernemers hun creativiteit en denkvermogen op-

Voor meer informatie, zie www.brouwers.nl of volg ons op twitter @BrouwersNL en @EKWtweets.

Martijn Tempelman Vestigingsmanager

Brouwers Accountants Utrechtsestraat 61 6811 LW Arnhem T 026-3537870

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 13 |


FOTOGRAFIE JACQUES KOK

Flexibel en net even anders! De essentie van mensen en bedrijven vastleggen in dat ene beeld. Dat is de uitdaging die ik mijzelf continu stel. Sinds twaalf jaar ben ik als zelfstandig fotograaf actief vanuit Duiven. Ik speel flexibel in op de wensen van de klanten: zowel particulieren als ondernemers. Ik ben graag vernieuwend bezig waarbij ik me laat inspireren door de te fotograferen personen. Of het nu om een bruids reportage gaat of een portret in de studio, ik streef ernaar ze op een zo natuurlijk mogelijke manier te fotograferen. Ik wil graag de emotie van het moment vangen, dit is voor mij de essentie van goede fotograf ie.

In deze advertentie staat een aantal foto’s van mijn hand. Interesse gewekt? Bel mij dan eens voor een vrijblijvende afspraak.

Scheefkelk 12 I 6922 HH Duiven I Telefoon 0316 - 26 75 79 I Mobiel 06 - 517 211 79 I www.fotokok.nl

A C Q U I S I T I E B U R E A U

&

U I T G E V E R I J

. Uitgever van regionale is onderdeel van:

businessmagazines

. Acquisitie voor regionale en landelijke media

. Communicatie- en media advies Tijdens de feestelijke bijeenkomst op Papendal werd er met relaties bijgetankt, teruggeblikt en gekeken naar de toekomst. Louk Heimans Beheer B.V. en het Team van De ZakenMarkt feliciteren EKW met haar 45-jarig bestaan!

. Het verzorgen van uw eigen relatie- of sponsored magazine www.jezmediaservices.nl


bedrijfsreportage

De vele facetten van de BTW

Fiscaal nadeel, neutraal of optimaal, het kan allemaal! Een collega-fiscalist meende eens te moeten opmerken: “BTW dat is toch broekzak vestzak”. Op zich kan dit principe voor de BTW niet worden ontkend, maar is hier alles mee gezegd? Helaas, we moeten u teleurstellen. Uiteraard komen er wel degelijk situaties voor waar de BTW neutraal werkt zonder nadere sturing. De situaties waarbij voormelde nuchtere kijk echter leidt tot een risico of een gemiste kans komen echter evenzeer veel voor. Regelmatig blijkt dat de toegevoegde waarde van het goed in beeld hebben van de kansen en risico’s voor de BTW wordt onderschat. Deze onderschatting doet zich vaak voor in sectoren waar (deels) van BTW vrijgestelde prestaties worden verricht, zoals bij medici, sociaal-culturele instellingen, (sport)verenigingen, dorpshuizen en onderwijs. Dit komt vanwege de zogenoemde paradox van de BTW, namelijk dat materieel bezien de BTW-vrijgestelde ondernemers belast zijn, omdat zij geen aftrek van voorbelasting hebben en dat belaste ondernemers zijn vrijgesteld, omdat zij aftrek hebben en de BTW doorbelasten aan hun afnemers.

Dwarsdoorsnede In onze dagelijkse praktijk komen we vele kansen en risico’s tegen. Navolgend een drietal situaties.

Sportverenigingen

die wel belast zijn met BTW. Als de ontvanger in die situatie een bedrag krijgt inclusief de BTW, dan blijft er netto zo maar circa 17% (21% / 121% ͤ ) minder over. Met name in gevallen waarin taken door bijvoorbeeld de overheid worden uitbesteed met daarbij een subsidie, is er een grote kans op belastbaarheid. Dat bij een BTW-vrije subsidie soms toch kans bestaat op (geheel of gedeeltelijke) aftrek van BTW op kosten, blijkt ook lang niet ieder bekend en kan zeer lonend zijn om nader te bezien.

Medici Medici die hun eigen kosten creëren komen ook regelmatig voorbij, zoals bij zogenoemde kostenmaatschappen, waarin meerdere medici, gezamenlijk ondersteunend personeel onderbrengen. Of een BTWbelaste managementvergoeding aan een werkmaatschappij, die daar niet in aftrek kan worden gebracht. Ook voor die situaties zijn echter tal van oplossingen mogelijk, zoals onder meer het vormen van een fiscale eenheid. Ook hier geldt echter: beter vooraf goed ingericht dan een reparatie achteraf! Wij helpen u graag bij het benutten van uw kansen, het beheersen van uw risico’s en uiteraard bij alle voorkomende vraagstukken in BTW en/of overdrachtsbelasting.

Onveranderd blijvende aandacht geldt het optimaliseren van de BTW-positie van sportverenigingen. Met name bij investeringen en/ of renovatie in een sportaccommodatie is het veelal lonend om de invulling voor de BTW goed te bezien. Vanwege nieuw beleid van de belastingdienst is een beheerstichting bij een sportaccommodatie niet meer in alle gevallen mogelijk. Dat vraagt om een alternatieve invulling. In de afgelopen jaren hebben wij echter in diverse situaties, zowel voor het sport als het kantinedeel, een passende oplossing kunnen bieden zoals onder meer bij voetbal, tennis, paarden, handbal, korfbal en atletiek.

Subsidies Subsidies zijn toch onbelast voor de BTW. Zomaar een melding die wij in de praktijk aantreffen. Hoewel inderdaad sommige subsidies onbelast zijn voor de BTW, komen ook steeds vaker subsidies voor

Henk Jan Steller

Mercuriusweg 5-F 4051 CV OCHTEN T 0344 – 74 50 10 E steller@btwnederland.nl

btwnederland.nl

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 15 |


nabeschouwing BKD

Getalenteerde medewerkers nodig? Presikhaaf Bedrijven denkt graag met u mee! Presikhaaf Bedrijven is een mens- en arbeidsontwikkelbedrijf en heeft als missie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een zo regulier mogelijke arbeidsplaats te leiden. Als partner van gemeenten en werkgevers in de regio Midden Gelderland ontwikkelen en verbinden we talenten van mensen en werkge-

vers. We richten ons op duurzame plaatsing van mensen in verschillende branches. Bijvoorbeeld in de productie, logistiek, detailhandel, zorg en dienstverlening. Met gerichte opleidingen en de juiste match bent u verzekerd van het juiste talent op de juiste plaats.

www.presikhaaf.org

Dutch Digital Advertisement B.V. Doornenburgsestraat 31 6691 HB Gendt (0481) 42 00 16 info@ddadvertisement.nl

Dutch Digital Advertisement was een nieuwkomer op de afgelopen Beurs Kontakt Dagen in de Rijnhal. “Adverteren in stijl” is ons motto en met ons uniek concept durven wij deze classificatie aan. Hoe werkt het

2) Er wordt een bon geprint, waarop de aanbieding wordt vermeld . 3) De adverteerder krijgt informatie over het aantal klanten, dat gekozen heeft voor zijn advertentie. 4) Animatie of een kort filmpje is mogelijk. Win-win Dit advertentieconcept is voor alle partijen interessant. De supermarkt kan met eigen artikelen adverteren en biedt haar klanten ook een toegevoegde waarde met de advertenties van regionale adverteerders.

De advertentiezuilen staan in principe op de winkelvloer bij grotere supermarkten. In Arnhem bijvoorbeeld bij de Albert Heijn op de Schuitgraaf en Elst. De supermarktvloer is (bezoekersGrafische vormgeving aantallen van 12.000 tot 25.000 per week), bij uitstek de plaats om in Een goede advertentie moet stijl te adverteren. natuurlijk tot de verbeelding spreken en kan alleen goed tot haar Unieke kenmerken van dit recht komen, door een profesadvertentiemedium: sionele uitstraling en vormgeving. Hiervoor hebben wij een eigen 1) De klant kiest zelf voor de adver- afdeling grafische vormgeving. tentie waar belangstelling voor is.

www.ddadvertisement.nl

Partner voor ondernemend Nederland Makro, partner voor ondernemend Nederland. Dat is een belofte, maar ook een ambitie. Juist in tijden waarin we met eigen ogen zien dat ondernemers het zwaar hebben, willen we ondernemers helpen succesvol te zijn. We zijn graag een partner die ondernemers helpt het maximale uit hun onderneming te halen. Dat doet Makro o.a. met: MakroXtra: partnerplatform voor productvoordeel en kennisoverdracht De klanten van Makro kunnen makroXtra zien als een platform waarmee Makro, samen met een breed scala aan partners, ondernemers een extra steuntje in de rug geeft: met productvoordelen en kennisoverdracht op het gebied van verzekeringen, internet en telecom, vervoer, reizen, tickets en financiering.

| 16 |

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

Multichannel: food en non-food onder één muisklik Via makro.nl vinden ondernemers alles onder één muisklik, met een foodén non-food-assortiment: van koffie, dranken en snacks tot kantoormeubelen, schoonmaakartikelen, computers en printers. Lokaal ondernemerschap: nog dichter bij ondernemend Nederland Makro gaat nog dichter bij de ondernemer staan door zelf als lokale ondernemer zaken te doen. Hiervoor is het management van Makro getraind in nieuwe vormen van leiderschap, waarmee zij elke medewerker kunnen begeleiden in hun transformatie tot mini-ondernemer. Daardoor kunnen zij lokaal de ondernemer nog beter helpen in het bieden van oplossingen op alle fronten: van producten, prijzen en promotie tot afleverwijzen, workshops en lokale evenementen.


nabeschouwing BKD

BKD 2013: veel nieuwe bedrijven en effectieve opzet De buitengewoon lage temperaturen buiten de hal konden maar met moeite geweerd worden: “We hebben er alles aan gedaan. Bijvoorbeeld het plaatsen van heaters en zo veel mogelijk deuren gesloten houden. Maar wie verwacht er eind maart nou vrieskou?”

BKD 2014 Aan de hand van de positieve ervaringen, zal de BKD-beurs verder geoptimaliseerd worden. Denk hierbij aan het beter benutten van de presentatieruimte in het Fidatopaviljoen die door velen niet eens bezocht is. BV See U: “Voor volgend jaar zien we uit naar de deelname van een Duitse delegatie

fotografie: Jacques Kok Als grootste regionale zakelijke beurs zijn de Bedrijven Kontakt Dagen in de Arnhemse Rijnhal een langdurig begrip. Netwerken, productpromotie en persoonlijk contact vormen de belangrijkste pijlers. De 29-ste editie van 26 en 27 maart bewees dat de behoefte nog steeds groot is. Onder de titel ‘Winnaars presenteren zich’ toonden 135 standhouders hun activiteiten. Daarnaast was er een interactief programma en een uitgebreid aanbod van workshops en keynotes. Voor het eerst werd de Arnhemse ondernemer van het Jaar gekozen. Rombout Swanborn (milieu technologische bedrijven) kreeg de primeur. Organisator BV See U kijkt met kritische tevredenheid terug en maakt ondertussen al plannen voor de jubileum-editie in 2014: “BKD2014, de 30-ste editie, moet de allerbeste beurs ooit worden”. Het blijft uiteraard altijd moeilijk te meten wat een beursdeelname uiteindelijk oplevert. Naamsbekendheid levert immers pas in een later stadium rendement op. BV See U meldt niettemin al aardig wat positieve reacties. Een ondernemer gaf aan tijdens de beursdagen ruim 40 klanten te kunnen spreken. En dat scheelde volgens hem minstens 3 weken aan verschillende autoritjes. Ook was er zeer grote belangstelling voor de traditionele OKA-borrel op de eerste dag, gevolgd door een extra ingelaste OKA-borrel op de tweede dag. BV See U: “Deze beurs kenmerkte zich door veel nieuwe bedrijven en een goede opzet. Met name het woord ‘effectief’ werd veel gehoord.

Bezoekers De organisatie noteerde 4.800 bezoekers over twee dagen. BV See U: “We hadden er eigenlijk wat meer verwacht. Onder meer vanwege de uitgifte van gratis E-tickets via standhouders en het afschaffen van parkeerkosten. Maar aan de andere kant was er wel een groei ten opzichte van vorig jaar. Toen registreerden we een kleine 4.000 belangstellenden.”

vlnr: Roelof Meijer (SIDN), Alex van Hooff (Burgers’ Zoo), Winnaar Rombout Swanborn (Renaissance Oil & Gas), Paul van der Hulst & Timmo Terpstra (Peeze Koffie)

voor het plein ‘German Desk’. En we zijn ook bezig met een startersbeurs en uitwisseling met locatie Kalkar Bedrijvenbeurs.”

Vernieuwingen Volgend jaar (25 en 26 maart 2014) zal een aantal zaken veranderen. Zo gaan de publiciteit en de inschrijving eerder starten. Vele standhouders hebben nu reeds aanvragen gedaan. De organisatie wil de komende jaren zo veel als mogelijk overdragen aan de deelnemers zelf. Bijvoorbeeld door het vormen van een overlegorgaan met zeggenschap over de inhoud van de Arnhemse Bedrijven Kontakt Dagen. BV See U: “De 30ste editie moet – gezien het jubileum – de allerbeste beurs ooit worden en dat doen wij met z’n allen!”

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 17 |


sfeerimpressie BKD

Sfeerimpressie BKD 2013

© Jan Adelaar

© Jan Adelaar

| 18 |

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.


sfeerimpressie BKD

Fotografie: Jacques Kok

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 19 |


beurzen

Samen meer zaken doen in de Liemers? Inschrijvingen voor dé B2B de Liemers beurs van 1 oktober 2013 vanaf 5 april a.s. geopend! Ondernemers uit de Liemers doen graag zaken voor en met elkaar. Dat er dan wederom een vervolg wordt gegeven aan de B2B beurs, is nooit een punt van discussie geweest. De voorgaande edities van de B2B beurs in het Van der Valk Hotel in Duiven waren een groot succes. De organisatie van de beurs is in handen van Stichting B2B de Liemers. Dit is een samenwerking tussen de ondernemersverenigingen Ondernemend Westervoort, MKB Duiven, MKB Zevenaar, MKB Rijnwaarden, MKB Montferland en Lindus. De organisatie heeft de handen weer in een geslagen en is alweer druk met de voorbereidingen voor de B2B beurs. In de organisatie worden zij bijgestaan door Meeting Point Communication en hoofdsponsor Rabobank De Liemers.

Wilt u zich 1 oktober a.s. ook presenteren op dé B2B beurs? Vorig jaar is de beurs door ruim 2000 ondernemers uit de Liemers en omgeving bezocht. De kracht van deze beurs zit in de kleinschaligheid, herkenbaarheid, laagdrempeligheid en de gelijkheid van de opbouw van de beurs. Wanneer u een stand wilt huren op de B2B beurs dan kan dat wanneer u lid bent van één de zes organiserende ondernemersverenigingen. Daarentegen is wel iedere ondernemer welkom om de beurs gratis te bezoeken. Inschrijven kan vanaf 5 april 2013 op www.b2bdeliemers.nl of via een van de zes ondernemersverenigingen. Op de foto organisatie B2B de Liemers beurs, vlnr: Diana van Kesteren, Eef Boltink, Roeland Thissen, Anouk de Valois, Edwin Sap, Henk Duis, Ruud Koetsier en Jeroen Giezen. Foto: Fotic, Walter Verwaal.

Het doel van de dag? Samen (meer) zaken doen in de Liemers!

Ondernemers uit de Liemers kunnen zich “dicht bij huis”, tegenover collega-ondernemers presenteren, informatie, kennis en ervaringen uitwisselen, nieuwe ideeën op doen, maar vooral samen (meer) zaken doen in de Liemers. Op deze manier kunt u alles wat er te vergeven is aan “kennis en handel” zoveel mogelijk binnen de grenzen van de Liemers houden, wat de welvaart van deze specifieke streek alleen maar vergroot. Iedere ondernemer is welkom: van zzp’er tot grote bedrijven en organisaties. Voor meer informatie zie www.B2Bdeliemers.nl.

facilitair nieuws

TANGO kiest voor SchoonGroep Nederland! Met ingang van maart is SchoonGroep Nederland verantwoordelijk voor het schoonmaken van de ruim 150 onbemande Tango tankstations in Nederland. SchoonGroep Nederland is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze en bekwame, landelijke speler daar waar het gaat om alle vormen van schoonmaak. De keuze van Tango voor SchoonGroep Nederland bevestigd dat. Toni Iniguez, directeur-eigenaar van Antonio shining places, is trots. “Tango is voor ons een mooie referentie en zo laten wij zien dat wij een sterke partij zijn”. Antonio is al sinds 1976 actief in de provincie Gelderland en inmiddels zelfs tot ver daar buiten. Samen met 18 andere middelgrote schoon-

| 20 |

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

maakbedrijven vormt Antonio SchoonGroep Nederland. Opgericht in 2008 en inmiddels is een gezamenlijke jaaromzet van ruim € 55 miljoen gerealiseerd. In het marktoverzicht van Service Management hierdoor stevig op de negende plaats. De aangesloten schoonmaakbedrijven vertegenwoordigen meer dan 2950 medewerkers. Tango is de oprichter van het marktsegment ‘onbemand tanken’ in Nederland en heeft sinds de opening van haar eerste onbemande tankstation in 2000 in Nijmegen succesvol gewerkt aan het opstarten van een landelijk netwerk. Omdat Tango tankstations onbemand zijn en daardoor bespaard kan worden op personeelskosten, kan Tango kwaliteitsbrandstof in Nederland aanbieden tegen gunstige prijzen. De naam Tango is een samenvoeging van de woorden ‘Tank & Go’. Er zijn op dit moment meer dan 150 Tango tankstations in Nederland. Tango streeft ernaar om door te blijven groeien om iedereen goedkoper te kunnen laten tanken.


marketing

‘Made in [Arnhem]’ wordt breed gepresenteerd

Langjarige campagne

van en voor Arnhemmers

Vrijwel iedere stad of regio is tegenwoordig bezig met een of andere vorm van marketing voor de eigen identiteit. Geen gemakkelijke opgave. Want wat wil men precies bereiken? Een helder imago of, bijvoorbeeld, meer economische activiteiten en toerisme? In ieder geval staat vast dat ‘City-marketing’ niet altijd tot het gewenste resultaat zal leiden. De slogan ‘I Amsterdam’ is ondertussen een wereldbegrip geworden. Maar hoe staat het met bijvoorbeeld ‘Er gaat niets boven Groningen’? Hoe dan ook, Arnhem gaat de komende tijd fors inzetten met ‘Made in Arnhem’. Met kernwaarden als creatief, groen en zakelijkheid worden Arnhemmers aangemoedigd om zo veel als mogelijk de Arnhemse identiteit te gaan promoten. De campagne wordt gemaakt door een collectief van Arnhemse bureaus. Zij wonnen een pitch waaraan vijf partijen deelnamen. De winnaars zijn Diep Arnhem, Wisse Kommunikatie, Perplex Internetmarketing en See U. Zij gaan proberen van alle Arnhemmers een ambassadeur voor hun stad maken. Ze mogen ook zelf met de slogan aan de slag. Fashion made in Arnhem, Energy made in Arnhem, T-shirts made in Arnhem en Arnhemse Meisjes made in Arnhem bijvoorbeeld. Dat is in het kort de koers van de Arnhemse bureaus die de citymarketing gaan invullen.

Speciale online tool Als eerste actie is een speciale online tool ontwikkeld waarmee elke Arnhemmer de bewuste oranje haken, bijvoorbeeld om zijn profielfoto op LinkedIn, kan zetten. Tijdens de jongste BKD in de Rijnhal werd die onthuld en online gezet. De kenmerkende vierkante oranje haken rond het woord Arnhem in de slogan spelen de hoofdrol in de upgrade die nu gelanceerd is. Arnhemmers kunnen die straks adopteren voor hun avatar op allerlei social media en er komt een 3D-versie die op verzoek bijzondere plekken in de stad gaat uitlichten. Iedereen, burgers en ondernemers, kunnen met de haken laten zien dat hun product of dienst uit Arnhem komt.

Kernwaarden De kernwaarden groen, creatief en de zakelijkheid komen goed naar voren in twee projecten die we nu al in de stad kennen: het Bartokpark en de Wifi-tuin achter het station. Dit soort projecten en ideeën kunnen nu mogelijk op de ondersteuning van Made in Arnhem krijgen. Samenwerken met en verbinden van de vele belangenverenigingen in Arnhem om samen de stad aantrekkelijker te maken vormen de kern van de nieuwe weg die Made in Arnhem inslaat met het collectief van de Arnhemse bureaus.

Voorbeelden Op winkelruiten komen stickers waar de winkelier zijn product (zoals Mode, Kunst, Meubels, etc.) kan toevoegen aan ‘made in [Arnhem]’. De haken worden ook meters hoog en driedimensionaal gemaakt, zodat een buitenactie extra zal opvallen. Bijvoorbeeld bij de opening van een nieuwe zaak, een productpresentatie, ontvangst van bijzondere gasten of een bedrijfsjubileum. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Adem in [Arnhem] De kwinkslag die met de slogan bedacht is, is dat je door één letter te verschuiven, een diepere betekenis aan de slogan kunt geven: adem in [Arnhem]. Marcel te Brake van Diep Arnhem namens de vier Arnhemse bureaus: “We ademen allemaal Arnhem, net zoals er Rijnwater door onze aderen stroomt. Dat gevoel, die trots, moet elke Arnhemmer uitdragen naar de buitenwacht. En daarbij ondersteunen wij ze.”

Collectief Elk aangedragen goed idee wordt opgepakt en begeleid. Te Brake: “We gaan het met zijn allen doen. De campagne is van de Arnhemmers en voor de Arnhemmers. En het is ook een dynamische campagne, die naar gelang daar behoefte aan is, kan worden bijgestuurd en verbeterd. De hoofdlijnen liggen vast, maar we hebben behalve deze oranje kaders geen omkadering van de uitvoering. En dat maakt het juist zo bijzonder. We gaan de campagne met zijn allen, collectief creatief, oppakken.” De resultaten effecten worden voortdurend gemeten door een extern bureau dat van allerlei Nederlandse steden imagocampagnes doorrekent, Website: www.madeinarnhem.eu

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 21 |


• • • • • • • •

Hoogwerker verhuur tot 26 meter werkhoogte. Gevelrenovatie / gevelreinigen / impregneren. Graffity verwijdering / Torbo stralen / Coaten. Renovatie en slopen schoorstenen. Rioolontstoppingsdienst / inspectie met tv camera. Wegpompen / zuigen wateroverlast. Schoorsteenvegen / inspectie met tv camera. 24 uurs Calamiteiten service!

RONALD GERRESSEN B.V. DUIVEN Telefoon 026-3116020 Fax 026-3116640 E-mail info@ronaldgerressen.nl Internet www.ronaldgerressen.nl

-

Personenliften Goederenliften Panoramaliften Muurkoppen Plaatwerk (RVS-staal-aluminium) P. Calandstraat 50-52, 6827 BK Arnhem Tel: 026-3121133 Fax: 026-3121132 info@liftproducts.nl / www.liftproducts.nl


bedrijfsreportage

Koenders Totaalbouw

bouwt aan innovatie, duurzaamheid en klantgericht ondernemen

Als bouwbedrijf investeren. Je moet het maar durven nu de nieuwbouwmarkt dankzij de economische crisis vrijwel is stilgevallen. Koenders Totaalbouw doet het. De diepe ellende van de crisis gaat aan de deur van de onderneming voorbij dankzij een goede reputatie en door het tijdig aanboren van nieuwe marktsegmenten en de ontwikkeling van creatieve concepten. Ook op het gebied van duurzaamheid. Onderhoud en renovatie van woningen voor particulieren en woningcorporaties, beheer en onderhoud van bedrijfsmatig vastgoed, schadeherstel voor verschillende verzekeringsmaatschappijen, de dertig medewerkers van Koenders Totaalbouw in Duiven zitten niet stil. Integendeel. ,,Er is voldoende werk, alleen moet je goed inspelen op de behoefte van de markt. Dat betekent niet alleen maar productie draaien zoals het vaak in de bouw ging. Ik ben geen aannemer geworden om veel geld te verdienen, maar omdat het een mooi vak is, ik heb het van mijn vader meegekregen, ik wil daar op een nieuwe creatieve en innovatieve manier inhoud aan geven met de klant als uitgangspunt”, aldus directeur Peter Koenders, die sinds 1998 de scepter zwaait over het familiebedrijf. Geen loze woorden, want hij voegt in de praktijk de daad bij het woord.

Plug & Play Aanbouw Plug & Play Aanbouw is zo’n nieuw concept, waarmee Koenders Totaalbouw de markt verovert. Een aanbouw aan huis binnen één, hooguit twee dagen, zonder dat je weken in de troep zit. Het kan bij Koenders Totaalbouw. Peter Koenders: ,,Dat kan binnenkort vanuit de stoel via de website. Een kwestie van maten intikken, aangeven waar de ramen en deur moeten, de aanbouw wordt vervolgens in de fabriek gemaakt en per hijskraan aan de woning geplaatst. De enige werkzaamheden ter plekke zijn het aanbrengen van een fundering, doorbraak aan de bestaande woning en de afwerking.”

is ‘optimaal duurzaam renoveren’. Door de integrale toepassing van zonneboliers, zonnepanelen en een aardwarmtepomp van Geoenergie bij renovatie kunnen huizen en bedrijven (bijna) helemaal in hun eigen energiebehoefte voorzien. Peter Koenders kan het weten. In 2011 sloot hij zijn bedrijf op ’t Holland 8-10 aan op het aardwarmtesysteem van Geo-energie. ,,Je verdient het dubbel en dwars terug, het is beter voor het milieu en het is een stuk comfortabeler. Er heerst hier een continue gelijkmatige temperatuur.”

Building Refit Met ‘Building Refit’ gaat Koenders Totaalbouw nog een stap verder. Restyling, innovatie en energiebesparende maatregelen in één pakket. Peter Koenders: ,,Een eigentijds jasje met aandacht voor het Nieuwe Werken en duurzaam ondernemen. Je kunt een oud pand wel verduurzamen, maar als je dan nog steeds tegen het metselwerk van twintig jaar eerder aankijkt, dan werkt het niet. Wij hebben in 2011 tegelijkertijd met de aansluiting op de aardwarmtepomp ons interieur en exterieur ingrijpend aangepast. Fris en helemaal van deze tijd. Wij kunnen als aannemer met onze kennis van organisatiekunde en capaciteiten dit hele complexe proces voor klanten regelen, zodat zij zich bezig kunnen houden met waar zij goed in zijn: hun core-business.”

Aardwarmtepomp Een tweede concept dat Koenders Totaalbouw recent ontwikkelde

Peter Koenders, Directeur

Gang (oude situatie)

Gang na renovatie

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

23


ar Bent u benieuwd wa toe brengt? ar na u en lev t he

Honda de Bois www.debois.nl

|

Amersfoort • Arnhem • Utrecht • Veenendaal • Zeist

autonieuws

id7_HONDA684_2539431_003.indd 1

3-4-2013 13:03:04

AUTOBEDRIJF MARC REESING 5 Sterren in crashtest voor Toyota Auris en Toyota RAV4 Zowel de nieuwe Toyota Auris als de nieuwe Toyota RAV4 scoren 5 sterren in de jongste, opnieuw aangescherpte crashtests van de Euro NCAP. De Auris en RAV4 halen voor de bescherming van zowel de inzittenden, meereizende kinderen áls voetgangers het maximale aantal sterren.

LEASEAUTO onderhoud en reparatie • alle merken • haal en brengsservice ( uw werknemer hoeft dus niet te wachten) • voor bijna alle leasemaatschappijen

2013: verzwaarde normering Dat blijkt uit de vandaag door Euro NCAP vrijgegeven crashtest resultaten. Beide Toyota-modellen werden volgens de nieuwste 2013 normering getest. De methodiek om de uitkomst van de crashtest vast te stellen, werd afgelopen maand opnieuw verzwaard. Hierdoor kan worden gesteld dat de Auris en RAV4 in hun segment vooroplopen op het gebied van veiligheid.

Industrieterrein ‘t Holland ‘t Holland 51 6921 GX Duiven Telefoon 0316 - 261 442 Fax 0316 - 261 897 E-mail info@autoreesing.nl Website www.autoreesing.nl

Auris en RAV4 scoren op alle fronten maximaal Euro NCAP test is een onafhankelijk instituut dat de veiligheid van auto’s test, zowel passief als actief. Tijdens de botsproeven worden verschillende aspecten onder de loep genomen: aanrijdingen van voren, aanrijdingen van opzij, een zijwaartse botsing met een paal of boom, de anti-whiplash werking van de hoofdsteunen, de veiligheid van kinderen op de achterbank, de bescherming van voetgangers bij een aanrijding en de aanwezige veiligheidssystemen in de auto. De nieuwe Auris en nieuwe RAV4 doorstonden alle proeven glansrijk.

Nieuwe modellen, nu te bestellen De nieuwe Auris is verkrijgbaar vanaf 18.650 euro en kan ook worden besteld als zeer zuinige en schone, van wegenbelasting vrijgestelde Hybrid met slechts 14% bijtelling. De RAV4 staat vanaf 9 maart in de showroom voor een prijs vanaf 33.990 euro.

| 24 |

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.


fitness

Duurzaam: mensen die voldoende bewegen presteren meer

Gezonder werken levert miljarden op Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Per werknemer komt dat neer op circa 400 euro per jaar. Gezonde werknemers zorgen bovendien voor een hogere productiviteit. Een toename hiervan met 1 procent door duurzaam werken is goed voor 6 miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met 100 werknemers staat dat gelijk aan een jaarlijkse omzetstijging van 95.000 euro. Dat blijkt uit een doorrekening van adviesbureau CapGemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Sociale Zaken wijst er daarbij ook op dat de arbeidsmarkt vergrijst. Werkgevers zullen dus méér moeten doen om hun personeel fit te houden. Over de kosten hoeft géén loonheffing en premies betaald worden. Bovendien zijn de kosten van bedrijfsfitness van de winst aftrekbaar. De overheid biedt deze voorziening niet zo maar aan. Met regelmaat bewegen versterkt de gezondheid. En dat heeft hoe dan ook positieve gevolgen voor het bedrijfsleven. Vast staat dat - mede door bedrijfsfitness - de arbeidsproductiviteit aanzienlijk kan toenemen. Het is dus niet verwonderlijk dat bedrijfsfitness gezien wordt als een belangrijk middel om uitval te beperken én de productiviteit te verhogen.

Expertise Beweging is altijd goed voor de gezondheid. Maar veel werknemers komen hieraan nauwelijks toe. Zij werken dagelijks in een bewegingsarme omgeving. De directe gevolgen zijn bekend: stress, spanningen, RSI, rugklachten en burnout- verschijnselen. Allemaal kunnen ze langdurig verzuim veroorzaken. Veelal wordt echter meer aandacht besteed aan het verhelpen van klachten dan aan preventie. Diverse sportscholen bieden daarom hun ‘bewegingsexpertise’ aan. Daarmee kunnen onder deskundige begeleiding trainingsprogramma’s voor bedrijfsfitness-op-maat aangeboden worden.

fitness door werknemers gezien wordt als aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Bewezen is dat fitte werknemers bovendien gemotiveerder zijn. Ze presteren gewoon beter. Zieke werknemers kosten werkgevers en de overheid echter jaarlijks miljarden euro’s. De werkgever weet als geen ander hoe duur het is als een werknemer tijdelijk of voor langere duur uitvalt. Investeren in een gezonde en actieve levensstijl loont.

De aanpak De verschillende sportinstituten en sportscholen hebben ieder zo hun eigen aanpak van bedrijfsfitness. In het algemeen zit er wel een identiek patroon in. Meestal wordt begonnen met metingen om de conditie te testen. Hiermee worden onder meer gewicht, bloeddruk, spierkracht en uithoudingsvermogen vastgesteld. Die gegevens vormen de basis voor een individueel gericht trainingsprogramma. Na afloop van zo’n programma – meestal gedurende een kwartaal of een half jaar – wordt de stand van zaken gerapporteerd.

Helft onvoldoende

Onbelast

Ruim de helft van de werkenden beweegt onvoldoende volgens de huidige norm voor gezond bewegen. Die zegt dat iedere volwassene minstens 5 dagen per week ten minste 30 minuten matig intensief moet bewegen. Bijvoorbeeld een stevige wandeling. De werkgever kan er dus van uitgaan dat ongeveer de helft van zijn personeel onvoldoende beweegt. Er valt daarom productiviteitswinst te behalen door deze werknemers te stimuleren die 30 minuten per dag beweging wel te gaan halen. Dat kan natuurlijk door het sporten buiten werktijd aan te moedigen of de fiets als vervoermiddel meer te promoten. Maar ook binnen de bedrijfsorganisaties zijn er tal van mogelijkheden om het personeel op het spoor van meer lichaamsbeweging te zetten.

In een groot aantal landen is bedrijfsfitness algemeen aanvaard. Het welzijn van de medewerkers wordt daar gezien als een noodzakelijke arbeidsvoorwaarde. De verstrekking of vergoeding van bedrijfsfitness is onbelast als voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Die zijn onder meer te lezen op www.belastingdienst.nl.

Teambuilding Bedrijfsfitness kan er voor zorgen dat werknemers gezonder en energieker worden en blijven. De voordelen zijn groot. Niet alleen daalt het ziekteverzuim. Ook het gezamenlijke sporten op zich heeft al uitstekende invloed op de teambuilding en daarmee worden stress en spanningen teruggedrongen. In de praktijk blijkt ook dat bedrijfs-

Onderzoek bewijst Uit onderzoek is gebleken dat een derde deel van arbeidsongeschiktheid wordt veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat (vooral wervelkolom) en een derde deel door stress. Bijna de helft van de werknemers heeft wel eens last van zijn/haar rug, nek, schouder of arm. Eveneens blijkt uit onderzoek dat er een significante relatie bestaat tussen sporten en een verlaagd ziekteverzuim.

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 25 |


De specialisten & adviseurs in uw regio

SPECIALISTEN

in uw regio

DIRECTMARKETING MARKETING DIRECT

Investeert u behoorlijk in bedrijfsadressen?

Bespaar minimaal 30% op kosten, maar niet op kwaliteit ! De Data Miner BV Leverancier bedrijfsinformatie & specialist op informatiegebied

www.datam.nl

0488-422043

Bent u de Specialist & Adviseur in uw Regio!

TUINAANLEG EN ONTWERP

En wilt u dit onder de aandacht brengen bij andere ondernemers. Reserveer een ruimte op deze pagina! Bij 3 keer plaatsen ontvangt u tevens een 0,5 pagina bedrijfsprofiel! Meer weten? T 0316-344960 of mail naar media-advies@jezmediaservices.nl

Uw Bedrijfslogo prominent op de Zakenmarktsite! Jez Media Services, uitgever van De ZakenMarkt - het snel groeiende businessmagazine voor de regio Arnhem, De Liemers en Doetinchem e.o. – gaat de activiteiten verder uitbreiden. Als uitgeverij zijn we voortdurend bezig met het signaleren van achtergrondinformatie, omzetverhogende tendensen en nieuwe ontwikkelingen. Met name wordt het regionaal ondernemen hiermee gestimuleerd. Zo blijven ondernemers altijd actueel op de hoogte. Mede dankzij een frisse layout en dito redactieformule hebben we de afgelopen jaren een goede en degelijke naam opgebouwd. Dit willen wij de komende tijd bevestigen door onder meer de website (www.dezakenmarkt. nl) voor een belangrijk deel in dienst te stellen van de regionale ondernemers. Dit biedt voor U als ondernemer ook vele mogelijkheden voor allerlei presentaties en bijvoorbeeld links naar Uw eigen website. Voor een bijdrage van € 50,- ex-BTW plaatsen wij voor U een jaar lang Uw bedrijfslogo met NAW- gegevens in het Bedrijvenregister prominent op onze website. Uw bedrijfslogo kan bovendien geactiveerd worden met een doorklik naar Uw eigen website. Op die manier wordt het bezoek aan Uw website fors gestimuleerd.

Van onze kant kunt U rekenen op extra veel aandacht via de website van De ZakenMarkt. Wij zorgen voor een perfecte plaatsing op onze website, die wij de komende tijd stapsgewijs zullen gaan moderniseren. U kunt uw bedrijfslogo (bij voorkeur op eps-formaat) en NAW-gegevens mailen naar: redactie@dezakenmarktarnhem.nl. Vermeld desgewenst tevens Uw website-URL!

Samenwerken is speerpunt van ons beleid. Daarom staan we altijd enthousiast open voor ideeën en aanmerkingen. Gerie Jansen Uitgever

www.dezakenmarkt.nl


kort nieuws

Gemeentepanden actief in de verkoop via makelaar De gemeente Arnhem heeft opdracht verstrekt voor de verkoop van ruim 20 gemeentelijke panden. Gekozen is voor Strijbosch Thunnissen Makelaars Arnhem als samenwerkingspartner voor de begeleiding van het verkoopproces. De eerste 5 panden zijn reeds op de markt gebracht en onder andere te vinden op de website www.arnhem.nl en www. gemeentepand.nl. Inmiddels is het eerste pand, gelegen aan de Spijkerstraat 134 verkocht. De komende tijd brengt de gemeente de overige objecten in fasen op de markt. De panden zijn te koop omdat de oorspronkelijke gebruikers elders gehuisvest zijn. De gemeente wil graag dat de panden in gebruik blijven. Bovendien levert verkoop de gemeente geld op en drukken de beheerslasten van de panden dan niet langer op de gemeentelijke begroting. Wethouder Wonen en Vastgoed, Gerrie Elfrink: ”Fijn dat een professionele partij die goed is ingevoerd in de Arnhemse vastgoedmarkt, ons gaat begeleiden. We zijn daarnaast zelf ook actief bezig om geïnteresseerden te laten zien welke panden en kavels de gemeente te koop heeft. Ik wil bovendien inzetten op het creëren van een groter en gevarieerder aanbod van bouwkavels om op die manier zelfbouw te stimuleren.” Etalage De gemeente gaat binnenkort via www.arnhem.nl van start met een digitale etalage met daarin informatie over het complete gemeentelijke aanbod op het gebied van kavels – zowel voor particulieren als bedrijfsmatig – en huur- en kooppanden. Ook aan de mogelijkheden voor zelfbouw en kluswoningen besteedt de site aandacht. Naar verwachting gaat een speciale website voor panden en kavels half mei de lucht in. Daarnaast onderzoekt de gemeente momenteel ook de mogelijkheid om een fysieke plek in te richten waar gemeentelijke vastgoedadviseurs mensen en bedrijven die geïnteresseerd zijn in panden, kavels of kluswoningen die de gemeente in eigendom heeft, direct persoonlijk te woord kunnen staan.

Derde Green Industry Event op Industriepark Kleefse Waard Op 21 maart werd op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) het derde Green Industry Event georganiseerd door de gemeente Arnhem, IPKW en Stichting kiEMT. Na de kick-off in mei en het thema Green Chemistry in november vorig jaar stond het event dit keer in het teken van New Mobility. Ruim 250 bezoekers konden in een voormalige productiehal op IPKW genieten van lezingen, discussies en een netwerkborrel. Ruud Koornstra vertelde – nadat hij zijn Fisker Karma aan een van de laadpalen voor de deur had gekoppeld – alles over zijn visie als duurzaam ondernemer. Wethouder Michiel van Wessem nam de bezoekers vervolgens mee langs het mobiliteitsbeleid van de gemeente en Nico Anten van Connekt gaf een inkijkje in het verduurzamen van de transportwereld. Tijdens de netwerkborrel kon men verschillende voorbeelden van duurzaam vervoer bekijken. Zo waren de elektrische auto’s en motoren van IPKW aanwezig, stond er een LNG containerwagen van Sita in de hal en was de Forze V van het Forze raceteam TU Delft te bewonderen. Daarnaast waren de gemeente Arnhem, Bochane, Stichting E-Laad, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Electrocar aanwezig met voertuigen en kon je als bezoeker plaatsnemen in de rijstijlsimulators van EcoDriving Nederland. Hou de website in de gaten voor het volgende Green Industry Event. Foto’s van het Green Industry Event: New Mobility

Autostoombedrijf Doesburg Uw auto schoon door stoom. Autostoombedrijf Doesburg is een mobiele ecologische autowasserij. Door middel van stoom worden auto’s, caravans en campers ecologisch gereinigd. Stomen is toepasbaar op zowel het exterieur als het interieur van de auto. De behandelingen bestaan uit het stoomreinigen en het aanbrengen van een waxlaag waarmee de auto duurzaam beschermd is tegen weersinvloeden. Autostoombedrijf Doesburg biedt meerdere reinigingspakketten aan. Tot de mogelijkheden behoren o.a. het aanbrengen van een glascoating voor meer zicht en veiligheid, het aanbrengen van een lakpantser, dieptereiniging textielbekleding en een leerbehandeling. Autostoombedrijf Doesburg werkt voor particulieren en bedrijven. Afspraak maken bel 06 14298395, of via info@autostoombedrijfdoesburg.nl www.autostoombedrijfdoesburg.nl

Groote Sociëteit Arnhem viert 250 jarig bestaan Op 5 april 2012 vierde de Groote Sociëteit Arnhem haar 250-jarig bestaan en is daarmee een van de oudste instellingen van Arnhem. De oprichting van de Groote Sociëteit heeft plaatsgevonden op 1 april 1763. Gedurende bijna twee en een halve eeuw fungeert de Vereniging als trefpunt van Heeren uit het Arnhemse. Met uitzondering van de bezetting in de Franse tijd, aan het eind van de 18e eeuw en in de oorlogsjaren 1940-1945, is de Sociëteit steeds geopend geweest. In de Franse tijd werd de Sociëteit door de bezetters vanwege haar Oranjegezinde leden gesloten. Daarna ging de Sociëteit verder onder de naam ‘Groote Sociëteit’. De kernactiviteit van de sociëteit is het zijn van een trefpunt en de gezelligheid voor de leden. Naast de vaste sociëteitsavond zijn er een aantal nevenactiviteiten zoals een viertal kegelclubs, de bridgeclub, de biljartclub en de beleggingsclubs ‘de Hoge Hoed’ en ‘Heeren Beleg’. Het staat een ieder vrij het initiatief te nemen voor nieuwe clubs en gezelschappen. Er is ook een aantal belangrijke jaarlijks terugkerende bijeenkomsten, zoals de Nieuwjaarsreceptie, de Koninginneborrel, het Heerendiner, de Algemene Vergadering, het Groot Evenement en de Winteravondlezingen. In het kader van het lustrum kent De Groote Sociëteit gedurende een periode van 5 jaar jaarlijks een stipendium toe aan de meest belovende jonge productontwerper van ArtEZ. Met dit geschenk ondersteunen de sociëteitleden jong talent dat inhoud, idealisme en positionering weet te verbinden met praktisch ondernemerschap. Het stipendium, een bedrag van €4000,- wordt naar aanleiding van het tentoongestelde eindexamenwerk toegekend en uitgereikt tijdens de eindexamenexpositie van ArtEZ in juli.

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 27 |


kort nieuws

Communicatieprofessionals Nederhoed & Wouters slaan handen ineen Vandaag lanceren communicatieprofessionals Evelien Nederhoed en Mieke Wouters Com-Fort, een veelzijdig tekst- en communicatiebureau dat continuïteit in communicatiewerkzaamheden garandeert. Met Com-Fort slaan de Arnhemse Evelien en de Nijmeegse Mieke een brug tussen beide steden met als doel het behouden en versterken van kwaliteiten. Samen hebben de communicatieprofessionals met passie voor taal meer kennis in huis van uiteenlopende onderwerpen en kunnen zij beter continuïteit bieden. Hierdoor kan een verscheidenheid aan opdrachten worden opgepakt, van groot tot klein. Naast traditionele vormen van communicatie is Com-Fort gespecialiseerd in apps, SEO en nieuwe media. Sterke merken, duidelijke taal De naam Com-Fort is met zorg gekozen. ‘Com’ is een afkorting van de woorden ‘communicatie’ en ‘combinatie’, ‘Fort’ komt van het Latijnse woord ‘fortis’ dat ‘sterk, krachtig’ betekent. Com-Fort staat dan ook voor ‘krachtige communicatie’ en ‘sterke combinatie’. De dikke Van Dale omschrijft het woord ‘comfort’ bovendien als volgt: com·fort [komfo r] (het; o) 1. gemak; geriefelijkheid. En laat het nu ‘gemak voor de klant bieden’ zijn, dat een belangrijk speerpunt vormt binnen de werkwijze van het tekst- en communicatiebureau. Dit alles resulteert in sterke merken en duidelijke taal. ‘Wij willen onze klanten zoveel mogelijk uit handen nemen. Daarom pakken we het gehele communicatietraject op, van advies tot uitwerking’, vertellen Nederhoed en Wouters enthousiast. Want het tekst- en communicatiebureau is gespecialiseerd in tekst- en communicatievraagstukken. ‘Of het nu gaat om communicatieonderzoek of de verwezenlijking van communicatiemiddelen, zoals een geoptimaliseerde websitetekst, persbericht, folder of e-mailnieuwsbrief.’ Over Nederhoed & Wouters Evelien Nederhoed werkt(e) onder andere voor RTL Nederland, RealEffect BV, Coca-Cola en Rensa BV. Momenteel is zij als appexpert van Nederland wekelijks te horen op Radio Veronica. Mieke Wouters heeft bedrijven in diverse branches tekstueel op weg geholpen. Zo heeft zij onder andere voor mobiele provider Sizz live twitterverslag uitgebracht van de modeshow van het Arnhemse modeduo Spijkers & Spijkers tijdens de Amsterdam Fashion Week 2012. Daarnaast is ze tijdelijk in dienst geweest als interim communicatieadviseur bij de gemeente Beuningen. Com-Fort is ontstaan uit een intensieve samenwerking tussen beider bureaus: Mieke Wouters Tekst & Advies uit Nijmegen en Nederhoed Tekst & Communicatie uit Arnhem. De website van Com-Fort is te vinden op www.com-fort.nl.

Transfernieuws bij Profilers Martijn Elkink verruilt Ajax voor ambitieus Doetinchems bureau Vanaf 1 maart zal Martijn Elkink het team van Profilers Communicatie in Doetinchem komen versterken als commercieel manager. Na een leerzame periode als key accountmanager Sponsoring bij de Amsterdamse voetbalclub en zo’n vier jaar als commercieel manager bij De Graafschap werkzaam te zijn geweest, stroopt de Achterhoeker nu graag de mouwen op om de ambities van het creatieve no-nonsense bureau te realiseren. Ambities “Toen ik werd gevraagd door Ajax wilde ik die kans niet laten schieten. Hoewel ik daar in korte tijd veel heb geleerd, kon ik mijn ambities niet waarmaken en begon de reistijd mij steeds meer tegen te staan. Ondertussen kwam ik in gesprek met Profilers en begon mijn bloed steeds sneller te stromen toen ik hun visie en aspiraties hoorde. Daar wil ik graag deel van uitmaken en een belangrijke bijdrage aan leveren!”. Martijn heeft naast een commerciële ook een communicatie achtergrond. Een mooie combinatie die hij in zijn nieuwe functie volop kan inzetten. Met zijn enthousiasme en praktische hands-on mentaliteit creëert hij new business en denkt mee op zowel strategisch als uitvoerend niveau. Profilers: think forward, act now Profilers is een praktisch en creatief communicatiebureau met een nuchtere en resultaatgerichte aanpak die ondernemende organisaties met creatieve strategieën en concepten helpt hun dromen en ambities te realiseren.

Holiday Inn Express Arnhem is op 12 april j.l. officieel geopend Het hotel ligt in het centrum van Arnhem en op loopafstand van het centraal station, winkels en restaurants. Details Het is vlak naast het nieuwe Rozet (Kenniscluster) waar onder andere de Bibliotheek, het Historisch Museum Arnhem en de Volksuniversiteit Arnhem in gevestigd zijn. Daarnaast is het Gelredome vanuit het hotel in slechts enkele minuten te bereiken. Dit alles maakt het hotel ideaal voor zakelijke gasten, maar ook voor toeristen. Zij kunnen onder andere genieten van de natuur in de vlakbij gelegen Hoge Veluwe of een bezoek brengen aan het Kröller Müller Museum. Het hotel heeft 127 ruime kamers en een modern ogende lobby en bar. Holiday Inn Express Arnhem is een project van Dutch Hotel Partners die ook het net geopende Holiday Inn Express The Hague – Parliament en Holiday Inn Express Utrecht – Papendorp exploiteren. Het nieuwe hotel in Arnhem is gevestigd in een voormalig kantoorgebouw.

Mieke Wouters en Evelien Nederhoed

| 28 |

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

Linda Hundersmarck, General Manager van het hotel: ”Het nieuwe Holiday Inn Express Arnhem biedt haar gasten een uitstekende service voor een aangename prijs. Onze gasten mogen rekenen op een goede nachtrust, een gratis ontbijt en zij kunnen in het hele hotel gratis gebruik maken van de draadloze internetverbinding.” Er zijn wereldwijd 2.133 Holiday Inn Express hotels (198.848 kamers) en er zitten 455 hotels in de pijplijn. Deze zullen in de komende drie jaar open gaan.


column

HQL Personal Coaching HQL staat voor High Quality Life!

*HQL coacht u weer vol energie in het leven te staan. Zelfverzekerder dan ooit tevoren en krachtig genoeg om de wereld aan te kunnen. Alleen voor lezers van De ZakenMarkt: gratis intakegesprek! *HQL coacht uw medewerkers productiever te zijn in vier weken. Wij zorgen voor minder ziekteverzuim. Meld minimaal vijf medewerkers aan en ontvang 20% korting op de consulten. Neem eens een kijkje op onze website voor de vele mogelijkheden bij HQL! Bootcamp / (gratis) Metamorfose incl. professionele fotoshoot / Afslanken voor kinderen! www.hqlpersonalcoaching.nl zie ook:

Foto : Walter Verwaal Fotic

Voor zowel particulieren als bedrijven: Personal Coaching / Gewichtsconsulten / Privé Fitness

Marc Peeters

Last van een laag voorhoofd

GiftHouse shirtsponsor van BV De Graafschap Vanaf 17 januari zal GiftHouse, mede de trotse shirtsponsor van betaald voetbalvereniging De Graafschap zijn. De naam GiftHouse wordt op de achterzijde van het shirt, onder het rugnummer vermeld. GiftHouse uit Lichtenvoorde, is al bijna 40 jaar actief in de verkoop van relatiegeschenken en premiums. Sinds 2011 heeft GiftHouse ook een inkoopkantoor in Hong Kong onder de naam GiftHouse Asia Ltd. GiftHouse is al meer dan 13 jaar lid van de Business Club van De Graafschap en heeft besloten shirtsponsor te worden voor de rest van het seizoen om de naamsbekendheid in de regio en landelijk verder te vergroten. Het “no nonsens” imago van De Graafschap sluit naadloos aan bij het imago van GiftHouse. advertentie

Ik kom er nogal wat tegen zomaar in het wild, ondernemers…. Op een enkele uitzondering na hebben zij allemaal plannen. Plannen om hun onderneming groter, beter en succesvoller te maken. Meer en grotere klanten. Producten en diensten die het succes sky-high op gaan stuwen. Prachtige ideeën, vaak innovatief en doordrenkt van -dit gaat e’m helemaal worden- energie en opportunisme. Ik hoor de meest briljante plannen bij de netwerkbijeenkomsten, congressen en in trainingen. Maar waarom stopt het zo vaak bij het idee? En blijft het bij het dromen over hoe het anders of beter kan? De stap naar doen lijkt moeilijk en overschaduwd door belemmeringen die alles weer net zo makkelijk in de kiem smoren. Dat komt door dat we nog last hebben van een laag voorhoofd. Zo’n 150.000 jaar geleden in de tijd dat onze voorouders (Neanderthalers) nog met knuppels en berenvachten rondliepen werd de basis gelegd voor onze behouden voorzichtigheid van vandaag. Het was toen van levensbelang en veel veiliger om voorzichtig en bang te zijn. Die mammoetjagers die als een dolle stier op hun prooi afliepen kregen niet meer de gelegenheid om onze voorvaders te worden. Degenen die bang en berekenend afwachtte uit het zicht van het beest zijn de leveranciers van onze genen. Van generatie op generatie hebben we doorgegeven dat hardlopers doodlopers zijn en dat bij voorzichtigheid het lijntje niet breekt. Maar afwachten helpt ons als ondernemer niet echt meer om vandaag de dag te overleven. Die mammoeten rennen alleen nog maar rond tussen jouw oren. Onze knuppels zijn vervangen door modernere communicatie middelen en het is al lang niet meer zo gevaarlijk als bij de holbewoners. Dus, laat het verre verleden rusten, knuppel in de aanslag en ga er voor!

ADMINISTRATIE- & BELASTINGADVIES BURO

COLLEGEBELASTINGAD VISEURS

Marc www.peeterstrainingen.nl @marc_peeters

W. www.oud.nl E. info@oud.nl T. 026-3611789 Parkstraat 11 6881 JB Velp

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 29 |


kort nieuws

Gelderland als enige regio op Event’13

Jacco Vonhof nieuwe voorzitter VNO-NCW Midden

GELDERLAND - Op 27 en 28 maart jl. konden bezoekers van de beurs Event’13 bijna niet voorbij aan Gelderland als bestemming voor feesten partijen en evenementen. Direct bij binnenkomst was de slogan “meeting of Event? Gelderland je mooie streken” vanuit de verte al zichtbaar. Als enige regio presenteerde Gelderland zich op deze editie samen met 10 partners op één paviljoen. Congresbureau Veluwe en Convention Bureau regio Arnhem Nijmegen oogstten met deze opzet als organisatoren dan ook veel lof bij bezoekers.

Tijdens de algemene ledenvergadering van VNO-NCW Midden op 26 februari 2013 is Jacco Vonhof benoemd tot voorzitter van de grootste regionale werkgeversvereniging voor ondernemers in de provincie Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Hij neemt het voorzitterschap over van Tineke Bakker-van Ingen, die na ruim vijf jaar voorzitterschap terugtreedt uit het bestuur.

Event managers die op zoek waren naar ‘bijzondere plekken in het groen’ konden hun hart ophalen. Op het Gelderland paviljoen troffen zij op één oppervlakte maar liefst tien unieke locaties. Locaties die, zeker in deze tijd, het verschil kunnen maken op een evenement. Aanwezig waren: Nederlands Openluchtmuseum, Landgoed Avegoor, Omnivents, Landmark Wijnfort, Postillon Hotel Arnhem, Bilderberg, Theater- en Congrescentrum Orpheus, Geldersch Landschap en Gelderse Kasteelen, Landgoed Schovenhorst en Paleis Het Loo. De relaxte loungemuziek van DJ Lugarno, maar ook de aanwezigheid van de Graaf van Gelre zorgden daarbij voor extra reuring in de Gelderse stand. Ook de gesponsorde workshop van Roos Woltering zorgde voor extra toeloop op de beursstand. Gelderland levert je mooie streken Met “Gelderland levert je mooie streken”timmeren Convention Bureauregio Arnhem Nijmegen en Congresbureau Veluwe gezamenlijk al jaren aan de weg om het zakelijk bezoek aan de Gelderse regio’s te stimuleren in binnen- en buitenland. Op 13 april a.s. startte bovendien een gelijknamige TV-campagne voor de consumentenmarkt. Het toeristisch aanbod in Gelderse zal gedurende 12 weken op zaterdag en zondag om 11.00 uur veelvuldig te zien zijn op RTL 4 in het programma ‘Lekker weg in eigen land’.

Vonhof (43) is directeur van NOVON Schoonmaak in Zwolle, een bedrijf met ruim 1100 medewerkers. Sinds maart 2010 is hij voorzitter van VNO-NCW in IJsseldelta en vanuit die functie algemeen bestuurslid van VNO-NCW Midden. Als verenigingsvoorzitter zal Vonhof worden voorgedragen voor benoeming in het dagelijks bestuur van de landelijke vereniging VNO-NCW. De nieuwe voorzitter is enthousiast over zijn benoeming en wil samen met het bestuur en de pasbenoemde directeur Ron van Gent de vereniging verder vorm geven. ‘Als werkgeversorganisatie hebben we nu één belangrijke taak: partijen ervan overtuigen dat economische groei en werkgelegenheid worden gerealiseerd door het bedrijfsleven. Het faciliteren en stimuleren van ondernemers moet daarom hoog op de politieke agenda. Zorgen dat VNO-NCW Midden gezond verder groeit om onze regionale standpunten kracht bij te zetten in Den Haag. Dat is de komende tijd onze prioriteit’, zegt Vonhof.

Zorgwoningen Arnhem-Noord een stap dichter bij Op dinsdag 5 februari hebben mevrouw A. Jansen van de DrieGasthuizenGroep en de heer L. Hendriks van Hendriks Bouw en Ontwikkeling een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de realisatie van 24 intramurale zorgwoningen nabij de Klingelbeekseweg in Arnhem-Noord. De start van de nieuwbouw staat gepland voor najaar 2013. Met de ondertekening komen de zorgwoningen een stap dichter bij de realisatie. De bewoners van het woonzorggedeelte van het verouderde verzorgingshuis Huis en Haard, dat gelegen is aan de Utrechtseweg, zullen hier op termijn naar toe verhuizen. Het oude verzorgingshuis wordt vervangen door nieuw te bouwen groepswoningen voor dementerenden.

Gezocht: Gelderse agri, food en feedbedrijven voor innovatievouchers Wageningen – Food Valley reikt in opdracht van de provincie Gelderland innovatievouchers uit. De totale waarde van de vouchers bedraagt 200.000 euro. De innovatievouchers zijn bedoeld voor agri, food en feed (gerelateerd) bedrijven in Gelderand die willen innoveren. De vouchers mogen worden ingezet om kennis in te kopen voor bijvoorbeeld het verbeteren of realiseren van een product of proces. Het bedrijf stelt hiervoor een specifieke onderzoeksvraag op die ze graag beantwoord willen zien en dienen deze vraag in bij Food Valley om in aanmerking te komen voor een innovatievoucher. De vouchers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor onderzoek, het huren van laboratoriumfaciliteiten of het inschakelen van innovatie- en/of subsidieadviseurs. Gelders mkb kan een zogenaamde voucher van maximaal 10.000 euro aanvragen bij Food Valley en investeert zelf minimaal 50% van de totale kosten. Food Valley beoordeelt of de (onderzoeks)vraag in aanmerking komt voor één van de innovatievouchers en begeleidt het bedrijf indien gewenst bij het vinden van de juiste kennisaanbieder. Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Gelderland is blij Gelderse bedrijven deze mogelijkheid te bieden: “Met deze innovatievouchers willen we het mkb helpen bij het realiseren van hun innovatieplannen. De stichting Food Valley is voor ons een belangrijke partner om innovatie in agri, food en feed te stimuleren. Gezamenlijk hopen we hiermee een mooie stimulans te bieden om innovatieprojecten te realiseren.” Meer informatie over aanmelden voor een innovatievoucher & de voorwaarden: Food Valley Direct/Innovatievouchers

| 30 |

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.


vastgoed flitsen

Pluryn huurt ruim 800 m² in centrum Arnhem ARNHEM - Pluryn huurt ca. 810 m² en 17 parkeerplaatsen aan de Kadestraat te Arnhem. Na MEE Gelderse Poort kiest ook Pluryn voor huur van kantoorruimte in het pand dat in eigendom en voor een belangrijk deel in gebruik is bij Volkshuisvesting Arnhem. Met de verhuur aan Pluryn is het gebouw van ca. 5.000 m² volledig verhuurd. Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars Arnhem, partner in Dynamis, adviseerde Volkshuisvesting Arnhem bij de totstandkoming van deze transactie.

Verkoop Bedrijvenweg 10 te Doetinchem Rensa Groep koopt 1.200 m2 kantoor- en ca. 10.000 m2 bedrijfsruimte in Doetinchem voor sanitairgroothandel GévierDales. De Rensa Groep, waaronder Technische Groothandel Rensa, heeft de voormalige bedrijfslocatie van Dales aan de Bedrijvenweg 10 in Doetinchem aangekocht. Het complex bestaat uit 1.200 m2 kantoor, bijna 10.000 m2 bedrijfsruimte en staat op een perceel van 3.5 ha. De locatie is strategisch ten opzichte van de bestaande vestigingen van Rensa in Didam en Doetinchem Technische Groothandel Rensa, gespecialiseerd in verwarming en ventilatie, heeft in Nederland, en zeker in de regio een sterke marktpositie. Dales Sanitair heeft een vergelijkbare positie in de regio voor sanitair. De trend bij vrijwel alle andere groothandels in de markt is naar concentratie van alles waar de installateur behoefte aan heeft: verwarming, ventilatie, sanitair en elektra onder één dak. Daaruit is de samenwerking en samenvoeging van Dales Sanitair met Gévier ontstaan. Per 1 december 2012 zijn Dales Sanitair en Gévier geïntegreerd tot één onderneming: GévierDales. Rensa en GévierDales blijven bestaan als twee zelfstandige ondernemingen met hun eigen specialisatie. Rensa bedient professionele installateurs middels een zevental verkoopkantoren, onder andere in Breda, Doetinchem, Groningen, Moordrecht en Zwolle. De levering van goederen vindt plaats vanuit de centrale magazijnen in Didam en Doetinchem. GévierDales heeft vanuit het voormalige Gévier een sterke positie in Zeeland en West-Brabant, vooral in sanitair en zijn daarmee aanvullend op het werkgebied van Dales Sanitair. GévierDales heeft nu verkoopkantoren in Goes, Tilburg, Doetinchem en Drachten. Vanuit het aangekochte pand in Doetinchem worden, naast het verkoopkantoor ook de centrale diensten en logistiek voor GévierDales verzorgd. Rensa liet zich in deze bijstaan voor de aankoop door MVGM Bedrijfshuisvesting. Thoma Bedrijfsmakelaars kantoor Doetinchem trad namens verkoper Dales op.

Nieuwe buren gezocht!

Bent u op zoek naar kantoorruimte, representatief en betaalbaar? Wij bieden u kantoorruimte tegen elk aannemelijk bod, gebruiksklaar en per direct beschikbaar vanaf 50m2 tot maximaal 325m2 inclusief eigen parkeergelegenheid. Het kantoorpand is gelegen aan de Malburgse Sluis 27 in Arnhem op bedrijventerrein de ‘Bakenhof’. De locatie is zeer gunstig ontsloten richting de A12, A325 en A15 en tevens gelegen nabij IJsseloord 1 en 2, de Overmaat en Arnhem centrum. De kantoorruimte is voorzien van onder andere dataaansluitingen, gescheiden dames- en herentoiletten, pantry incl. apparatuur, koeling, alarminstallatie en archiefruimte. Wij zijn op zoek naar een geschikte huurder die zijn bedrijfsactiviteiten op deze locatie succesvol en betaalbaar wil starten of voortzetten. De kantoorruimte is direct beschikbaar. Wilt u meer informatie of de locatie bezichtigen dan kunt u contact op nemen met Bouwbedrijf Zegers, de heer K. Bijsterbosch, te bereiken op 026-3201830 of kbijsterbosch@zegersbouw.nl

Nieuwe kledingwinkel in de Steenstraat 56a te Arnhem Het onlangs gerenoveerde winkelpand aan de Steenstraat 56a in Arnhem is verhuurd aan S.A.M., een winkel in tweedehands dames-, heren- en kinderkleding, accessoires, schoenen en vintage. Na een kleine verbouwing hoopt S.A.M. begin maart 2013 haar deuren te openen. De winkel heeft een oppervlakte van ca. 80 m². Verhuurder heeft ten behoeve van de diversiteit van winkels in de Steenstraat bewust gekozen voor de S.A.M.-formule. DK Makelaars bracht deze transactie voor de verhuurder tot stand.

Koopsom indicatie ca. € 4.000,000 kk. advertentie

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 31 |


kort nieuws

DLA ICT behaalt Microsoft Gold Midmarket Solution Provider Competentie DLA ICT toont haar best-in-class capaciteiten en marktleiderschap door middel van bewezen Microsoft technologie implementaties en betrokkenheid bij de klant. Microsoft, heeft per 15 februari jl. aangekondigd dat DLA ICT de Gold Midmarket Solution Provider competentie toegewezen gekregen heeft. Deze status heeft DLA ICT verdiend door het “best-in-class” vermogen en betrokkenheid bij Microsoft klanten, daarbij onderscheidend te zijn in de ondersteuning bij de veranderende behoeften van klanten in de huidige dynamische zakelijke omgeving.

Strijbosch Thunnissen Woningmakelaars heeft onlangs een nieuw woninglabel, OUTLET powered by Strijbosch Thunnissen, geïntroduceerd op de regionale woningmarkt.

DLA ICT plaats zich door deze status in de top 1 procent van de partners van Microsofts ecosysteem wereldwijd. Om een Microsoft gold competentie te verdienen, moeten partners met succes examens voltooien (resulterend in Microsoft Certified Professionals) om hun niveau van technologische expertise te bewijzen en vervolgens dienen deze gecertificeerde professionals ingezet te worden op de door Microsoft aangewezen specialisaties. Ook de referenties van klanten aangaande succesvolle projecten (samen met de implementatie van een jaarlijks klanttevredenheid onderzoek) dienen te voldoen aan de door Microsoft gestelde voorwaarden. Ronny ten Have van DLA ICT: “Deze Microsoft Gold Midmarket Solution Provider competentie weerspiegeld onze expertise in en betrokkenheid bij de huidige technologie in de markt en toont onze diepgaande kennis van Microsoft en haar producten “”Door te dienen als ICT technologie adviseurs voor onze klanten en diens zakelijke behoeften, helpen we onze klanten hun succes te versnellen.”” Door het bereiken van een gouden competentie, hebben partners het hoogste, meest consistente vermogen en inzet voor de nieuwste Microsoft-technologie gedemonstreerd”, zegt Jon Roskill, corporate vice president, Worldwide Partner Group bij Microsoft Corp. “Deze partners hebben een diepe expertise die hen plaatst in de top 1 procent van onze partner ecosysteem, en hun vaardigheid helpt klanten innovatieve oplossingen te realiseren op de nieuwste Microsofttechnologie. “ Midmarket Solution Provider Het bereiken van de Midmarket Solution Provider competentie toont partner expertise in de meest recente infrastructuur oplossingen op basis van Microsoft-desktop, business-management en server technologieën. Uitgerust met exclusieve training, de nieuwste software en ondersteuning, zijn partners in staat om oplossingen te implementeren en om aan de unieke uitdagingen en infrastructuur behoeften van middelgrote klanten te voldoen. Het Microsoft Partner Network helpt partners hun capaciteiten te versterken om leiderschap in de markt te presenteren op de nieuwste technologie, om klanten beter van dienst te zijn.

Een OUTLET woning is een woning die wegens omstandigheden zo spoedig mogelijk verkocht moet worden en wordt aangeboden onder de getaxeerde marktwaarde. Middels een duidelijke vermelding van het OUTLET logo op de verkoopborden, de website en de woonapp van Strijbosch Thunnissen die binnenkort zal worden geïntroduceerd, is direct duidelijk voor potentiële gegadigden dat er sprake is van een scherp geprijsde woning. “Het label is ontstaan uit de behoefte die wij signaleerden zowel bij sommige particuliere opdrachtgevers maar ook bijvoorbeeld bij banken die snel willen verkopen en bereid zijn hun woning aan te bieden onder de marktwaarde”, aldus Erwin Broersma, partner bij Strijbosch Thunnissen. “ Waar wij kunnen proberen wij met nieuwe producten in te spelen op veranderingen in de woningmarkt. Op die manier zijn wij als kantoor al jaren in staat om bedreigingen om te zetten in kansen.”

DLA ICT Groep B.V. is dé automatiseringspartner voor bedrijven, instellingen en (semi)overheden met dynamische en enthousiaste medewerkers, die u graag conform onze Achterhoekse no-nonsense cultuur ondersteunen op ICT gebied.Naast de regionale binding op het gebied van netwerk- en systeembeheer zijn wij ook landelijk actief op het gebied van softwareontwikkeling. Onze goed opgeleide medewerkers opereren vanuit onze vestigingen in Winterswijk, Doetinchem en Duiven, waarbij wij voor een groot aantal gerenommeerde bedrijven het totale automatiseringstraject in de ruimste zin van het woord verzorgen. DLA ICT – dienstverlening op maat.

advertentie

Dubieuze debiteuren beu…? • • • • • • •

Verhaalsonderzoeken Kredietwaardigheidsonderzoeken Adresverificatie Personeel- en CV screening Erfgenamen onderzoek Debiteurenbezoek Fraudepreventie trainingen

Galvanistraat 1, 6716 AE Ede T: 0318 643 390 www.vallei-advies.nl info@vallei-advies.nl

| 32 |

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.


kort nieuws

Finovion krijgt over 2012 hoog rapportcijfer Finovion krijgt van haar klanten in het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek een 7,8 voor haar dienstverlening. De Finovion vestiging in Doetinchem scoort met een 9- het hoogst. Acht vestigingen van Finovion krijgen een cijfer boven een 8,5.

Op de foto’s: Officiële opening door (v.l.n.r.) Aat van der Meer, Burgemeester Jan de Ruiter, Michael Schilling, Thomas Simon, John van den Berg, Joop Landman en Edwin Vermeulen. De nieuwbouw van het kantoorgebouw

Dachser Zevenaar overstijgt verwachte groei Intrek nieuwe pand op het juiste moment De nieuwe vestiging van Dachser in Zevenaar breekt records. Een week na de verhuizing in september werd een recordaantal export groupage zendingen in de loods met het innovatieve vloerkettingsyteem verwerkt. Gezien de beperkte ruimte in het oude pand was deze groei daar onmogelijk en kwam de verhuizing precies op tijd. Het nieuwe pand, dat op 5 december officieel werd geopend, biedt met een overslagloods van meer dan 7.200 m² en 82 laadperrons voldoende ruimte om het aanbod van logistieke diensten verder uit te breiden. Personele groei Volgens Aat van der Meer, managing director van Dachser Netherlands, is de investering in ruimte en personeel al van onschatbare waarde gebleken. “Het recordaantal zendingen toont dat we precies op tijd zijn verhuisd om de toegenomen vraag naar vervoer op te vangen. Om de kwaliteit te waarborgen, hebben we ook geïnvesteerd in deskundig personeel. We hebben nu in Zevenaar 218 medewerkers en het ziet ernaar uit dat we de komende vijf jaar nog eens een groei van 26 procent kunnen realiseren.” Feestelijke opening Onder toeziend oog van de burgemeester van Zevenaar, Jan de Ruiter, oprichter van Dachser Netherlands, Thomas Simon en Managing Director European Network Management and Logistics Systems, Michael Schilling, vond op woensdag 5 december 2012 de officiële opening van het nieuwe pand plaats.

Kantoorleider Ronny van den Bosch van het winnende kantoor uit Doetinchem geeft aan dat deze waardering als een verrassing komt en dat dit een mooie opsteker is om de dienstverlening naar klanten verder te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt dat klanten van deze vestiging het nakomen van afspraken en de persoonlijke aandacht als uitstekend beoordelen. In het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek van Finovion wordt de mening aan klanten gevraagd over onderwerpen zoals proactiviteit, communicatie, vaktechniek, persoonlijke contact en tariefstelling. Het onderzoek is dit jaar ingevuld door 27% van de klanten. De afgelopen jaren was het responspercentage 15% en 13%.

Nederrijn Groep BV neemt Intoned BV over Consolidatie in de schoonmaakmarkt zet voort Duiven, 26 februari 2013 – Schoonmaakorganisatie Intoned BV uit het Gelderse Doesburg is overgenomen door Nederrijn Groep BV uit Duiven. Met deze overname geeft De Nederrijn Groep vorm aan haar groeistrategie die na de fusie met Lucas Berger BV in 2012 is geformuleerd.

Intoned BV is een landelijk actief schoonmaakbedrijf met een sterk regionale oriëntatie en een vast klantenbestand. Het bedrijf telt op dit moment driehonderd medewerkers. Nadat aandeelhouders besloten het bedrijf te verkopen aan een marktpartij met overeenstemmende cultuur, werd in augustus 2012 Marktlink benaderd het proces te begeleiden. De strategische en organisatorische fit met De Nederrijn Groep bleek het grootst. ‘In een markt waar de prijsdruk hoog is door grote aanbestedingstrajecten en economische crisis, stelden we vast dat zowel Intoned als De Nederrijn Groep de nadruk op kwaliteit van dienstverlening en een goede omgang met personeel op lange termijn als belangrijke pijlers voor een succesvolle strategie beschouwen. Als beide partijen een zodanige visie hebben op de markt, zie je dat er een gezonde basis is voor een goede overeenkomst’, aldus Fredrik Jonker van Marktlink. Positief over toekomst Door de eerdere fusie in december 2012 met Lucas Berger werd De Nederrijn Groep in één keer een middelgrote partij met duizend medewerkers en een groepsomzet van zestien miljoen. Eigenaren Bert Wernke en Willem Jansen Verplanke zijn dan ook positief gestemd over de toekomst. Na deze recentelijke fusie namen De Nederrijn Groep en Intoned de tijd om, na de ondertekening van intentieovereenkomst, zorgvuldig de afspraken op papier te zetten. De Nederrijn Groep zal na de overname de activiteiten van Intoned integreren in haar eigen activiteiten en verder voortzetten vanuit het recent betrokken kantoor in Duiven. Om efficiënt te kunnen werken, worden de ondersteunende diensten van Lucas Berger sinds 1 januari 2013 ook uitgevoerd vanuit deze locatie. Uitbreiding diensten In aansluiting op de markttendens om steeds meer facilitaire diensten aan te bieden, biedt De Nederrijn Groep naast schoonmaakdiensten, diensten aan in groenvoorziening en personeelsbemiddeling. De uitzendactiviteiten bevatten onder meer activiteiten op het gebied van wervingen selectie en payrolling.

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 33 |


internetwijzer Accountants en Adviseurs

Beveiliging

www.abcobeveiliging.nl

www.brouwers.nl Accountants en Belastingadviseurs

Bouw

Calamiteitendienst en Hoogwerkerverhuur

Automatisering

FinanciĂŤle Dienstverlening

www.abnamro.nl

www.equint.nl

Garagebedrijf

www.stmakelaars.nl

www.autoreesing.nl Landrover Dealer

Bedrijfsovername

www.flintpayrolling.nl Telefonie

www.mobitel.nl Telefonie

www.antonio.nl

www.switch.nl

Bedrijfsmakelaar

Payrolling

ww.ronaldgerressen.nl Facilitair

Automatisering

www.presikhaaf.org

ww.btwnederland.nl

www.dla.nl

www.mfs.nl | 34 |

Mens- en arbeidsontwikkelbedrijf

BTW Advies

www.vanelderen.nl Automatisering

www.liftproducts.nl

www.koenderstotaalbouw.nl

www.BDO.nl Accountants en Belastingadviseurs

Liften

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

www.terlouwlandrover.nl

wwwbulk.nl Training en Coaching

www.peeterstrainingen.nl Tuinaanleg en Ontwerp

www.bernstuin.nl Wijnhandel

www.appeldoorn.nl


voorwoord

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

| 35 |


“Steeds meer werkgevers passen Social Return toe in hun bedrijfsvoering. Presikhaaf Bedrijven denkt met werkgevers mee en ondersteunt hen in de invulling van Social Return.�

VERBINDING TUSSEN MENS & WERK Presikhaaf Bedrijven is een mens- en arbeidsontwikkelbedrijf en heeft als missie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een zo regulier mogelijke arbeidsplaats te leiden. Als partner van gemeenten en werkgevers in de regio Midden Gelderland ontwikkelen en verbinden we talenten van mensen en werkgevers. We richten ons op duurzame plaatsing van mensen in verschillende branches. Bijvoorbeeld in de productie, logistiek, detailhandel, zorg en dienstverlening. Met gerichte opleidingen en de juiste match bent u verzekerd van het juiste talent op de juiste plaats.

GETALENTEERDE MEDEWERKERS NODIG? PRESIKHAAF BEDRIJVEN DENKT GRAAG MET U MEE!

Bruningweg 10, 6827 BM Arnhem T 026 - 368 51 11 E communicatie@presikhaaf.org I www.presikhaaf.org

De ZakenMarkt Arnhem| De Liemers| Doetinchem e.o. nr 1. 2013  
De ZakenMarkt Arnhem| De Liemers| Doetinchem e.o. nr 1. 2013  

Zakenmagazine voor Ondernemers en Bestuurders in Groot Arnhem|De Liemers|Doetinchem e.o.

Advertisement