Page 1

zahid ahmed shariff

portfolio of selected work 2019


pleasure in the job puts perfection in the work. – aristotle


zahid ahmed shariff portfolio of selected works

birth 21.11.1997, Bangalore,India contact +91 9620836013 zahidahmedshariff@gmail.com zahid.16ar@cmr.edu.in education Bacherlors of Architecture 2016-2021 (expected) CMR School of Architecture PUC (science) 2014-2016 CMR National PU college ICSE (science) 2004-2014 St,John’s High School workshops fullscale 101 fullscale 102 fullscale 103 fullscale 104 fullscale 105

language skills Urdu English Hindi Kannada Arabic

computer skills Autodesk AutoCad Rhinoceros 5.0 Adobe Indesign Adobe Photoshop Adobe Illustrator Trimble Sketchup interests and hobbies cooking traveling sketching gaming tech-geek

mother-tongue excellent excellent intermediate basic


table of contents

architectural design district court housing for theatre community

1-5 6-9

get-away homes

10-13

cultural hub

14-17

rhino exercises and workshops rhino and grasshopper

18-19

re-creation: master detail

20

fullscale workshop

21


1

district courthouse semester V


2

location BDA shopping complex, Indiranagar,

proposed built-up space

Bangalore, Karanataka, India

abstract the site,which is pretty much an obsolete

existing park

BDA project still hold a very dear place in the hearts of the residents of indiranagar due to the nostalgia of being one of the oldest building in the area as well as the massive number of trees which makes it a very tranquil place.

existing catchment area open-nala

the intent of the design was to incorporate all the trees present on the site as well as giving back to the public with a dedicated park and sante space an existing nala on the north acts as a constraint as a 75m setback is to be given.

access points

design 15 courtrooms requirements 12 civil courts

2 family courts 1 principal court lawyer’s association

which is to include private canteen space,library etc 15% circulation Total built up: 7000sqm .with ground cover of 3500sqm

periphery used as parking

prominent banyan tree

site sections

commercial zone

residential zone site analysis

existing BDA complex

existing nala

existing trees on site


3 legend

10

1. court building 2. lawyer’s association 3. spill out 4. o.a.t 5. santé space 6. park 7. judge’s entry 8. existing nala

8

9. litigant parking

7 5

10. catchment

the most significant part of designing the project was to maintain the dignity and respect a court orders while also making it a more friendlier and less intimidating space.

4

the spill-out podium which sits at the first floor follows a similar characteristic to the colonial style of buildings. litigants walk up a fleet of stairs which lead them up to the main court activity area.

9 1 6

courts

2 3

spill out

space

multipurpose 24/7 space admin+ancillary lawyer’s association masterplan

handrendered elevation_done on procreate

general zoning


4 the ground floor was one of the most crucial parts of the design. sitting right under the podium above - alot of the space was either too dark to be usable or outright inaccessible, hence the periphery of the site layout was used for ancillary functions like the notary and lawyer’s association in the front while the back end was completely dedicated to the judges private entrance and the administrative office-places where litigant circulation is null.

lawyer’s assocation judge’s chambers ancillary functions circulatory core admin

the circulatory core is the only structure which spans all 5 floors and is the binding element which acts as a datum to hold the design together while providing vertical movement for both litigants and judges

final model

handrendered section

ground floor plan


5 prcoess model

fifth floor plan the most stand out feature of the project both aesthetically as well as functionally is the fifth floor. at 45m in length and sitting on the a sheer wall almost 20m from the ground it serves to act as a frame for the litigants to look though as they walk up the stairway at the beauty the site has to provide with its endless number of trees. the idea of justice is above all is also being reflected here with most of the crucial court rooms overlooking the site. the facade treatment included concrete fins placed in an angle mainly used as a way to signify strength and order

views

section

sectional detail of facade

detail plan of facade


6

housing for theatre community semester IV


7

location Jayanagar 4th main, Bangalore Karnataka,India

built-up space

abstract the aim of this project was to design rent-

al units for the various artists that visited Rangashankara which is located diagonal to the site. the concept revolved around porosity to maximize the abundant amount of natural light and wind-flow in the area while also trying to breakaway from the dense urban context of its surroundings. 50% of the area was left entirely for landscaping and creating interesting openspace areas where artists could perform.

access-points

government space

design no of residential units:20 units requirements

3 units – for permanent residents 15 units – rental: 5 units: single occupant Area requirement: 120 sq.ft. or 11.2 sq.m. for each unit. (including toilets) 10 units: twin sharing 2 units – dorms for 8-12 people Total built up: (11400+1000) sq.ft.= 12400 sq.ft. or 1152 sq.m.

early massing concept

commercial zone

residential zone


8

7

2

6

legend 1. o.a.t 2. director’s residence 3. existing temple

3

4. parking 5. reception 6. plaza

5

7. rangashankara

1

8. cafe

8

4

handrendered masterplan

director’s residence

section along xx

open-space

typical rental-unit

open air theatre

cafe


9

conceptual idealization of the roof form the idea of a massive roof-form was brought about to bind all the elements and spaces together as one. it was specifically designed with alot of openings to follow-up with the initial concept of porosity as well as to create dramatic play of lights and shadow throughout the day - after all, the space was designed for the artists.

ground floor plan exhibition space common mess

the ground floor was designed with multiple axes to invite as much public as possible from the visitors of the park,temple,cafe and plaza to encourage the display of plays happening in the o,a..t

cafe + spill out laundry + services main lobby o.a.t

side view

the project was intended for up and coming performers to showcase their talents the highest point of the roof-form at 17m coincides with the center of the o.a.t to make it the most highlighted area in the entire project.


10

getaway homes

semester IV


11

location lakedew resiential plots, harlur lake.

proposed site

Bangalore,Karnataka

abstract the intension of the project was to de-

sign two homes, one for yourself and one for your partner while addressing co-living spaces and needs. the designs also had to cater to the specific needs of the people living there.

access points

utilization of the lake in front was an important criteria while designing the space.

contoured land

the site also had natural contours which dipped almost 2.5m from the highest point which needed to be addressed

design 2 dwellings units requirements minimum family size 3-6 people max-built up area - 185 sqm x 2

section

harlur lake


12

to follow up with the narrative and intention of design-the project caters to two professionals, a chef and an upcoming video producer who together have decided to create their own cooking show. the space within and outside are specifically designed towards this cause to make the project more interesting both the houses were designed with their own unique quirks one of which was attempting to make one house extroverted while the other introverted

handrendered masterplan


13

groundfloor plan + zoning at the end of the day, these were getaway homes and hence once the work was done each person required their own private spaces and time. the buildings were zoned and oriented accordingly to shut out any interference between each other. the site also consisted of 4 prominent trees which were either directly integrated within the building or were made sure to used as an aesthetic devices but never neglected

final model

work zone semi-private zone private zone


14

cultural hub + market semester III


15

location Badami,Karnataka, India

abstract the project revolved around designing a

new cultural center catered around the needs of the locals. the site is located along the new proposed highway which cuts through the main town hence an iconic space which would establish a new identity for the city was of utmost importance the concept emphasized on retaining much of what is dear to the richly historic location of badami = to empower the local community and to rekindle the heritage of the old city of badami

design cultural center requirements auditorium,museum,hotel etc market space 350sqm departmental stores 360 sqm local shops/kiosks 50 sqm rent-able spaces

lifestyle of badami

residential zone site boundary government zone national highway commercial zone


16

x

y

masterplan

the entire project was divided into two broad zones- the right catering to the locals which consisted of the market places and a mosque and the left was designed for the tourists. however intermixing of these two zone was of utmost importance and the central bridge along the water body acted as the figurative and literal connect. the art gallery was a crucial part of this design which basically acted as a workshop where the locals could teach and showcase their traditional work and the market space being the most prominent building on the site is used as a device to invite the tourists to indulge in their rich culture.

section xx

section yy


17

the intention of the design was to bring the focus of the project to the market space. design cues were taken from studying the grand bazaar, Istanbul and Russel market, Bangalore as well as combining the actual sense of how a market functions on the streets of badami as well. the objective was to mimic real streets and hence designed with the metaphoric essence. zoning for the market was done keeping in mind how and where the locals and tourists would access it,respectively. the meat and produce markets which is typically used on a daily basis by the locals is placed closer to the residential edge whereas locally produced good like handmade,textiles and spices are laced along the tourist entrances. the open space along the water-body is dedicated to sante spaces/exhibitions. early ground-floor visualization

mosque

art workshop

pedestrian vehicular

cafe

hotel

museum

auditorium

admin office

religious public semi-public

greenscape

program distribution


18

rhino exercise and workshops semester IV and V


19 rhino and grasshopper a personal inclination towards software always fueled my interest to experiment with my designs, whether it was directly related to design studios or just as a hobby. grasshopper in particular was a subject i deeply admire and made multiple attempts at practicing.

living facade the aim was to design a lampshade design which would in-turn acts like a skin/facade for a building in the future having been designed rhino+grasshopper the parameters can easily be manipulated to have a wider range of openings to theoretically bring-in more light etc

roof-forms and trusses

using various approaches the intention was to create an dynamic and unique roof-form for a triangular house. the roof was a response to the naturally varying landscape around the building the same method was used in the 4th semester project to create the massive waffle roof which spans over the entire project


20 re-creation : master detail the workshop focused on trying to replicate and recreate a detail done by a master architect, in this case - the Yasuhara bridge, by Kengo Kuma and associates. an ambitious attempt, nonetheless attempted as a group went on for almost 2 week. the entire model was first recreated in 1:1 scale on rhino and the details and information was used to formulate the material and pieces required to build the actual scaled replica.

Yasuhara bridge_by Kengo Kuma and associates

process

elevation_done on rhino

final model

render_done on rhino


21 fullscale:workshop as part of our semester based activities-full scale workshops are a way for students to get hands on experience working on-site on a 1:1 scale structure,each semester experimented with a new material to familiarize us with its properties and technicalities fullscale 103 had us design and create a bamboo pavilion right from brainstorming an idea, procuring the material and executing it had to be done in 7 days with the final day acting as a showcase of our work to a jury or renounced architects the sense of teamwork and hands-on experience are crucial aspects the workshop tries to archive and its always a pleasure to behold the final product which is fruition of a week-long of workman ship. the structure still stands to this day within the campus which has been dearly named by the group who built itthe decussate pavilion

laying a foundation made of bamboo


i hereby declare that this document contains only original academic work. all drawings, photographs and text are my own.

zahid ahmed shariff +91 9620836013 zahidahmedshariff@gmail.com

Profile for Zahid Ahmed

Internship Portfolio_Zahid Ahmed Shariff  

Internship Portfolio_Zahid Ahmed Shariff  

Advertisement