Page 1

Брой 2 2015

ОТГОВОРНА КОНСУМАЦИЯ

ОТ НАС ЗАВИСИ

СВЕТОВЕН ДЕН НА

ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ

ОТБЛИЗО

ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ

- гледната точка на

с Юрий Глянцев

– нашите лидери споделят

партньорите


ОТ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ Колеги, Темата на това издание на Загорка Пулс е за отговорната консумация и бих искал да споделя някои мои мисли по темата. Ако погледнем данните, цялостно българите имаме един от високите приеми на алкохол на глава от населението в света. Това е така, защото алкохолът винаги е бил част от бита ни и било с ракия, бира или вино, българинът винаги е обичал да подслажда живота си с него. Обръщайки се отново към статистиката обаче, ще видим също така, че сме с един от високите коефициенти на инфаркти и инсулти в света, имаме високи числа за пътно-транспортни произшествия, причинени от алкохол и сравнително ранна начална възраст, на която подрастващите започват да употребяват алкохол. Алкохолът и употребата му винаги имат две страни на медала, от една страна е част от позитивния начин на живот и социален лубрикант, от друга бич за обществото и здравето. Ако искаме да запазим алкохола, и в частност бирата, винаги да бъде част от здравословния и позитивен начин на живот, ние пивоварите имаме отговорност към обществото. Ако искаме да запазим свободата, която имаме като индустрия по отношение това къде купуваме бирата, как рекламираме бирата и до голяма степен на каква цена я купуваме, ние производителите на бира имаме отговорност към обществото. Още по голяма е нашата отговорност като компания, защото ние сме водещ производител и нашите марки са припознати от консуматорите като най-силните и най-авторитетните на пазара. Когато те говорят на потребителите, вероятността посланията на брандовете ни да достигнат до публиката са най-големи. Затова винаги и всичко което правим с марките е било, е, и ще бъде под знака на отговорната консумация. Ние като служители на ЗАГОРКА също имаме отговорност, защото в ежедневието си сме посланици на умереното потребление и хората трябва да ни разпознават като еталон - на работното място, сред приятелите, в обществото. Нека се наслаждаваме на бирата с удоволствие и мярка, за да е по-дълго и по-здравословно! С уважение, Н. Младенов

ОТГОВОРНА КОНСУМАЦИЯ

РЕДАКЦИОННО Отговорната консумация на алкохол е не само тема, която искаме да обсъждаме, а идея, зад която стоим с пълното съзнание, че удоволствието от бирата не е в количеството, а в споделянето и наслаждаването й. Отговорността да осъзнаеш кога и колко алкохол да консумираш е от значение и зависи от всекиедин от нас. От нас зависи да сме отговорни и да даваме пример.

Брой 2 2015

Концепция и реализация: Екип Корпоративни връзки и правни въпроси Infograffiti За контакти: Катерина Миланова Мениджър комуникации

3


МЕЖДУНАРОДНИ НОВИНИ Cider BG movie Горди сме да съобщим на света на HEINEKEN, и дори извън него, за това, което постигнахме миналата година в Централна и Източна Европа с внедряването и старта на производството на Strongbow ябълков сайдер в България. Пивоварна Загорка беше тази, която през месец юли беше избрана да сподели своята успешна история специално за платформата Green Room – новият глобален канал на HEINEKEN за вътрешна комуникация, който беше представен наскоро.

НАЙ-ДОБРОТО ОТ ИНОВАЦИИТЕ НА HEINEKEN – Inex 2015 INEX, нашето иновативно събитие, на което колеги от цял свят споделиха ключови HEINEKEN иновативни проекти, бе проведено през месец юни в Амстердам. Innovation Challenge има за цел да стимулира иновацията сред всички служители, както и да подкрепя креативността за генериране на нови идеи, с които да се зарежда иновативността в компанията. Тази година бяха получени рекорден брой 5000+ идеи, за да се стигне до финалните 5 регионални победителя на INEX:  • Африка и Близкия изток: Cool Banana Beer – мостът между индустриалната бира и традиционната бананова бира. • Северна и Южна Америка: Amstel PUUR – освежаваща бира, абсолютно натурална бира с уникален вкус на плодове. • Азия пасифик: Bintang Fu – нов начин да пожелаеш Късмет! • Централна и Източна Европа: Taste to Base – твой собствен вкус на бира. • Западна Европа: Джиндифилова бира: Wieckse SP-ICE, натурална напитка за възрастни, която събужда сетивата.

НОВИНИ ОТ КОМПАНИЯТА ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД 2014 – КАКВО СЕ СЛУЧВА С ПРОЕКТА ПОБЕДИТЕЛ? Стартираха строителните дейности по реализирането на проекта за пасивна екокласна стая с автор СНЦ „Архитектура на бъдещето“ от Казанлък. Откриване на сградата е предвидено за октомври тази година. Реализацията на проекта ще демонстрира предимствата на нискоенергийните и екологични сгради, както и факта, че те могат да бъдат достъпни и икономически рентабилни. Целта на този вид сграда е да обучава, мотивира и вдъхновява българската общественост за прилагането на устойчивите методи и технологии на строителство.

18 СЕПТЕМВРИ ДЕН НА ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ 2015: ПОКАЖЕТЕ СВОЯТА ОТДАДЕНОСТ Следвайки успеха от миналата година, HEINEKEN отново посвещава един ден на отговорната консумация и това е 18 септември. Миналата година повече от 40 000 служители бяха въвлечени в отбелязването на деня. Тази година инициативата цели да ангажира както служители, така и външни заинтересовани страни по света с цел да направи умереността привлекателна. Новото е, че тримата глобални пивовари обединяват усилията: HEINEKEN, ABInBev и Carlsberg. Избрани са пилотни пазари, на които ще бъде дадено началото на съвместните кампании: Бразилия, Мексико и Русия. В България Съюзът на пивоварите също се включва в инициативата, като на 18 септември организира спортно събитие в Княжевската градина в София. Под мотото „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат» волейболистът Евгени Иванов – Пушката, заедно с квалифицирани спортни инструктури, ще насърчават всички посетители да участват в някои от следните активности: тенис на маса, занимания по лечебна гимнастика, стрийт фитнес и други, както и консултативни дейности за родители и юноши от експерти по превенция.

4

Брой 2 2015

ЗАВЪРШИ ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ДАРИТЕЛСКАТА ПРОГРАМА ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД За пета поредна година стартира изданието на дарителската ни програма. Инициативата се провежда под формата на публичен конкурс, насочен към подпомагане устойчивото развитие на Стара Загора и региона. Към дългогодишните партньори на програмата се присъединява и природозащитната организация WWF България. Предложенията за зелени идеи, които пристигнаха до 31 август, когато бе крайния срок на конкурса, в категориите „пестене на енергия“ и „пестене на вода“ са общо 50. Това е два пъти повече, в сравнение с броя на предложенията, които получихме миналата година и показва увеличаващия се интерес към реализирането на зелени решения, които да допренесат за по-доброто използване на природните ресурси. Стабилността и доверието в ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД, както и дългосрочната стратегия на ЗАГОРКА да създава и да бъде част от екосъобразни политики, които допринасят за промяна на нагласите и средата в България. Aвторът или авторите на идеятапобедител ще получат парична награда в размер на 10 000 лв., като „Загорка“ АД ще реализира със собствени средства проекта им в реална среда, в размер до 50 000 лв. В последната фаза на „Загорка Зелен Фонд“, чрез онлайн гласуване, публиката ще избере населеното място в Старозагорски регион, където да бъде реализиран проектът-победител.

5


НАШИТЕ МАРКИ ЗАГОРКА

„МАХХимално изживяване при 0,0%“

0,0%

АЛКОХОЛ

Какво е ЗАГОРКА МАХХ 0.0% ? Уникална комбинация от ечемичен и пшеничен малц, резултатът от която е освежаваща безалкохолна бира със свеж и добре балансиран горчиво-сладък вкус, която няма аналог сред безалкохолните бири.

Изцяло натурален продукт, за производството на който се използват само натурални суровини и съставки: пшеничен малц, ечемичен малц, вода и хмел.

Произвежда се по технология, която не позволява натрупването на алкохол - използва се студена ферментация, при която пивните дрожди присъстват в процеса за относително кратко време и при контролирани температурни условия.

НАШИТЕ МАРКИ АРИАНА

ЗА СПОДЕЛЯНЕ С КОМПАНИЯТА Ариана е бирата на колектива. На веселата компания, която не би заменила нито страхотното изкарване заедно, нито любимата бира за нищо на света. Затова Ариана има онзи непоклатим статут сред българските бирени марки, който означава споделена радост, оптимизъм и постоянно качество. А както знаем, споделената радост е двойна радост. Може би точно това прави PET бутилките на Ариана най-предпочитаната опаковка за Ариана феновете и същевременно предотвратява прекаляването с пивкия, свеж лагер, т.к. се провокира споделянето с близки хора. Не само посланието на Ариана, но и нагласата на нейните ценители подкрепя и поддържа отговорната консумация – добрата бира е като доброто приятелство, важно е качеството, а не количеството. Ариана създава поводи не само за добро изкарване и весели наздравици, но и за общи позитивни каузи и идеи. На по Ариана се събират не просто приятели, а съмишленици с оптимистичен дух и цел. Това вдъхнови кампанията „Ариана търси компанията пред блока“, която имаше за цел да помогне на най-задружните Ариана фенове да облагородят любимите си пространства за споделени моменти така, както винаги са искали. За целта просто трябваше да пият любимата си бира с групата от най-близките си и да събират етикетите ѝ. Наградите, които бяха предвидени в кампанията бяха ваучери на стойност 1000 лева, с които компаниите да освежат обичаните от тях квартални градинки, а всяка регистрация на етикет бе възнаградена с безплатен стек кенове Ариана, с които всички да се почерпят приятно и умерено. Защото знаем, че нищо друго не мотивира така, както наздравицата със студена бира и с любими хора.

Съдържа точно 0,0% алкоахол и само 25 килокалории/100 мл.

Можете да пиете Zagorka 0,0% MAXX по всяко време: •   Zagorka 0,0% MAXX е идеалната добавка към обяда в офиса, с колеги или приятели. •   Халбичка бира освежава с натуралния си лек и балансиран вкус. •   Zagorka 0,0% MAXX не съдържа никакъв алкохол и употребата ѝ преди шофиране не е забранена. 6

Брой 2 2015

7


НАШИТЕ МАРКИ HEINEKEN

НАШИТЕ МАРКИ AMSTEL

Добре прекарано време се измерва в моментите с любимите хора, а не в количеството Heineken е олицетворение на креативността и иновациите. Наградата Креативен маркетинг играч LIONS CANNES 2015 е поредното потвърждение. Това обаче е и отговорност и ние искаме да дадем своя принос за разрешаване на сериозни проблеми. Намаляването на злоупотребата с алкохол е един от тях. През лятото Heineken даде възможност на 10 млади креативни таланти от пет държави, сред които България, Гърция, Нигерия, Виетнам, Китай, да бъдат част от глобална кампания, която цели да позиционира умереността по модерен и атрактивен начин. Амбициозни завършващи студенти или творци на свободна практика, които стартират кариерата си в дисциплините: дизайн, създаване на съдържа-

8

ние, музика, фотография, илюстрации, танцово или друго сценично изкуство или друга форма на творчество, бяха срес кандидатите. Те трябваше да представят 60-90 секундни клипчета, които да ги представят кои са те и защо трябва да бъдат избрани. Двамата българи Васил Шкутов и Марта Тодорова бяха избрани от централата на Хайнекен да участват в 5-дневен интензивен творчески маратон в Амстердам (14 – 18 септември) заедно с агенциите на компанията, за да работят по кампанията с цел да направят умереността готина и желана. И това няма просто да бъде шансът им в кариерата, но и възможност да променят света към по-добро, макар и само като ограничат безотговорната консумация.

Знаете ли, че добре прекараното време за близо 85% от българите са пътуванията със семейството и приятелите? Това сочат резултатите от проучване, направено от института за маркетингови изследвания GFK по поръчка на Amstel. Българите са единодушни, че биха желали да наливат повече време както в пътуванията и активните уикенди с приятели и семейство, така и във вечéри навън с близки хора и посрещане на гости вкъщи. Почти 60% биха желали по-често да посещават публични и социални събития, като театър, концерт, кино и изложби. А въпреки че 96% от хората инвестират значително количество време пред компютъра, мобилните устройства и телевизора, за повече от 2/3 от тях личните срещи остават приоритет в ежедневието им. Amstel продължава да стимулира хората да наливат време в моментите, които наистина имат значение за тях, но едновременно с това да им напомним колко е важно да го правят докато консумират отговорно алкохолни напитки. Предизвикателството, което Amstel отправи към своите почитатели

Брой 2 2015

бе кампания за събиране на ценни мигове. Всеки имаше възможност да се включи в инициативата, като се регистрира на специално създадената онлайн платформа www. timewellspent.bg, а крайната цел бе приемането на някое от предизвикателствата за отговорно „наливане“ на повече време в специалните моменти, да спечели екскурзия до Амстердам за двама или някоя от другите 540 награди. Добре прекараното време би трябвало да е една от основните цели в живота на всеки човек. Ето защо едни от първите, които приеха предизвикателствата на Amstel, са четири популярни личности – журналистът Емил Спахийски, фотографът Делян Марков, певицата и човек с много таланти Ваня Щерева, както и съвременният български автор и създател на едниот най-емблематичните списания в България Ивайло „Нойзи“ Цветков. Те приеха за своя мисия да накарат българите да отделят повече време на ценните моменти, впускайки се в приключение в търсене на формулата за добре прекараното време.

9


18 СЕПТЕМВРИ СВЕТОВЕН ДЕН НА ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ

НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ ЗА ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ

Нашите лидери за отговорната консумация

Жан Франсоа ван Боксмеер Изпълнителен директор

Правителствата се опитват да контролират достъпа до алкохол чрез рестрикции. Ние искаме да си партнираме с тях, за да намерим реално работещи решения. В нашата реклама споделяме идеята, че злоупотребата с алкохол не е привлекателна.

ИНТЕРВЮ С

Емил Панчев СБА

Всъщност темата за отговорна консумация е част от бизнеса ни. Има макромерки, от които е нужно да бъдем част и които да подкрепяме, както и микроподход, с който трябва да достигнем до определени хора и общностите, в които работим.

Каквото и да правим, за да възпитаваме

та с алкохол не е нито геройство, нито проява

но и все пак: Какво според вас може и трябва

на зрялост, а напротив – тя е слабост.

още да се направи? Проблемът е именно в това – възпитанието.

Стефан Орловски Президент Европа

Шон О’Нийл Генерален мениджър корпоративни връзки

години, забелязвате ли повишена култура

шофьори, че прекомерната употреба на алкохол

на потребление?

е вредна и опасна, а съчетаването на алкохол

Това е най-сериозният въпрос, който стои пред нас, за да има устойчиво развитие бизнесът ни. Ние в HEINEKEN сме лидери в това отношение, защото никоя друга компания в сектора не полага такива креативни усилия по посока на отговорната консумация. Нашите служители, които са около 85 000, са силно ангажирани в темата и оказват силно влияние в обществото.

10

Какви са тенденциите през последните

Трябва да научим хората и особено по-младите

За съжаление не бих могъл да кажа. По-

и шофиране е немислимо. Това може да доведе

скоро се забелязва сваляне на възрастовата

до последствия, които ще тежат на човека през

граница. Впечатление прави, че децата ни опит-

целия му живот.

ват алкохола все по-рано, на 13 или 14-годишна възраст, което е притеснителна тенденция.

Какво планира съюзът тази година по темата и кои са вашите партньори? СБА всяка година организира кампании,

да заложим на технологиите? Вече е разрабо-

на шофьорите към подобряване на безопасността

тена система, която чрез волана тества нивото

на движението. Тези кампании са насочени към

на алкохол и просто блокира двигателя,

най-честите причини, пораждащи ПТП, а именно

ако регистрира промили.

висока скорост, алкохол и т.н.

Не е важно просто да продаваме бира днес. За нас е изключително важно да продаваме бира и утре, и в бъдеще, като придадем повече тежест и стойност на самото преживяване при консумацията на бира, а не на количеството. Разчитаме потребителите да оценят това и да вървят с нас в тази посока.

Има ли шанс хората да развият отговорност и самосъзнание, или е най-добре

които имат за цел да насочват вниманието

В тази си дейност ние намираме партньори

Ян Дерк ван Карнебеек Главен търговски директор

дите хора. Те трябва да разберат, че злоупотреба-

отговорна консумация, никога не е достатъч-

Съвременните технологии са нещо, без което не можем. Не смятам обаче, че това е начинът

в лицето на „Загорка“, „Мото-Пфое“, КАТ, Пътна

да се реши проблемът. Те по-скоро биха помогна-

полиция и Комисията по безопасност на движе-

ли, но за мен истинското решение на проблема

нието.

е възпитанието на младите хора. Трябва да им се покаже, че една грешна стъпка може

Кога най-рано можем да говорим с младите по тези въпроси? Има ли опасност,

За мен младите хората трябва да разберат,

ако твърде рано насочим вниманието им към

че алкохолът и шофирането не могат да вървят

тази тема?

ръка за ръка и да не допускат дори в мислите

За мен подходяща е т.нар. тийнейджърска възраст, когато се формират характерите на мла-

Брой 2 2015

да доведе до непоправими събития.

си възможността да седнеш зад волана, след като си пил.

11


ОТГОВОРНА КОНСУМАЦИЯ Е БИЗНЕС КАУЗА Гледната точка на ЗАГОРКА споделят Радина Шкутова и Нина Владимирова, пречупена през призмата на маркетинг и корпоративни връзки и правни въпроси

ОТГОВОРНА КОНСУМАЦИЯ Е БИЗНЕС КАУЗА

Радина: „Вярвам

Нина: „Ние сме част

в позитивните подходи –

от слънчевата страна

да се възпитава,

на живота, искаме хората

не да се налага!“

не да пият много, а качествено.“

Радина Шкутова Маркетинг мениджър

Нина Владимирова мениджър корпоративни връзки и правни въпроси

А за нас като компания защо е важно да го развиваме у потребителите? Р. За да доставяме наслада и позитивна емоция с нашите брандове!

Защо е важно отговорното потребление? Р. Защото така се наслаждаваме пълноценно на моментите, в които се забавляваме, както и на нашите уникални марки!

Н. Римляните, които за мен са един от образците на човешка цивилизация, са оставили през вековете нормата ne quid nimis (нищо прекалено), защото здравият дух расте в здраво тяло (anima sana in corpore sano)

А как да убедим продавачите да не продават на малолетни? Р. Като водим с нашия добър пример, информираме ги и разбира се, винаги да разчитаме на тяхната персонална отговорност.

Отговорни потребители ли сме ние, българите? Р. По-скоро да.

Н. По-скоро да. Пием с приятели на маса, за добре прекарано време, а не за да си отнесем главите.

Кое е по-ефективно – да се налага или да се възпитава? Р. Вярвам в позитивните подходи – да се възпитава!

Н. Възпитанието, и то чрез личен пример.

12

Н. Вярвам. Така сме програмирани, че каквито са моделите на поведение вкъщи, такива ставаме и ние (рано или късно).

Н. С информация, тъй като в знанието е силата (върви ми на сентенции :).

Ти си майка – на каква възраст трябва да започнем да говорим за това и да го възпитаваме? Р. От ранна детска възраст, за да могат да го изградят като нормално поведение, до момента, когато децата самостоятелно или в приятелска среда имат пряк досег с алкохола.

Н. От момента, в който детето започва да разбира какво значи „Наздраве!”.

Ти самата как лично допринасяш за популяризирането на отговорното поведение и какво още искаш да направиш?

Изобщо вярваш ли, че може да се възпитава? Р. Абсолютно! Разбира се, ако не се опитваме да го възпитаваме чрез налагане ;)

Н. Ние сме част от слънчевата страна на живота, искаме хората не да пият много, а качествено.

Р. Никога не си позволявам да карам пила и не толерирам шофиране в нетрезво състояние.

Брой 2 2015

Н. В моето лично опознаване на зависимостите покрай работата ми с различни институции и експерти съм се убедила, че е много тънка границата между удоволствието и пропадането. Готова съм да бъда доброволец във всякакви каузи, борещи се със злоупотреба с алкохол. 13


ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ ОТ НАС ЗАВИСИ

ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ ОТ НАС ЗАВИСИ Красимир Кондев Финансов контролер маркетинг и продажби В ЗАГОРКА е от април 2004 г.

Станислава Йорданова Бранд специалист Загорка В ЗАГОРКА е от април 2015 г.

„Отговорната консумация не е въпрос на избор – тя е въпрос на лична отговорност. От една страна, към себе си, от друга – към всички останали. Това е тема, която касае всеки един от нас, независимо дали е, или не е консуматор, дали е, или не е шофьор. Както много други теми с обществено значение, така и тази би трябвало да заляга на възпитанието на подрастващите още от ранна детска възраст. Тогава се формират модели на поведение. Много по-трудно е да се градят навици и поведение, когато си вече формирана личност. Както в здравеопазването най-добрата превенция е чрез профилактика, така и в обществото ни найдобрата превенция е чрез информиране на хората за последствията от неотговорната консумация и за ползите от отговорната такава. За да бъде възприета една информация обаче и да има тя своето отражение в поведението ни, тя трябва да е лична, да бъде разпозната от нас и съответно да ангажира. Мисля, че найвъзприемчиви за доброволческа инициатива по тази тема биха били млади хора, които могат да бъдат повлияни от модел на подражание на тяхната възраст. Така една инициатива в тази посока ще има своето лице и говорители – хора, които да застанат и да подкрепят обща кауза. Аз лично с удоволствие бих се включила в подобна инициатива, ангажирайки мои близки и приятели.“

Венцислав Дойчев Мениджър технически проекти В ЗАГОРКА е от юли 2003 г.

„Важно е непрекъснато да се обръща внимание по тази тема, защото подпомага правилното отношение, начин на мислене и културно поведение в младото поколение и е начин да се коригират навиците на всички останали, свикнали с друга мярка за консумация. Нашите бири, сайдери и радлери се възприемат като източник на положителни емоции и моменти, на които хората могат да се насладят, без да прекаляват. Отговорната консумация означава безопасност, здраве, повече спомени и ефективност в личен и професионален план. Въпросът с отговорната консумация винаги е възприеман първо в личностен план, като самостоятелно решение (поведение), и в по-малка степен като обществен казус. Ползите/Вредите не са само за конкретния човек, но и за всички около нас. Затова лично обръщам внимание на приятели и познати да се отнасят отговорно към самите себе си и да насърчават, да обръщат внимание и те от своя страна на другите относно отговорната консумация.“

14

„Отговорна консумация за мен е не само употребата на умерени количества алкохол, но също така и неупотребата му в определени ситуации. Например за всички е ясно, че алкохолът и шофирането са смъртоносна комбинация, защото за безопасно шофиране са необходими ясно зрение, разумна преценка и бързи реакции, а алкохолът пречи и на трите. Бих участвал в инициатива, насочена към увеличаване на информираността в кои ситуации трябва да се избягва употребата на алкохол и какви са рисковете от употребата му. Например как се отразява алкохолът върху нашите реакции по време на шофиране или на работното ни място, по време на работа с машини и т.н. По този начин се надявам да помогна за опазването на здравето и живота на хората около мен.“

Емил Георгиев БПЧР – Продажби и маркетинг В ЗАГОРКА е октомври 2013 г.

„За да бъде консумацията на алкохол приятно изживяване, тя трябва да е в умерени количества. Това е моето лично разбиране и позиция по темата, която споделям със семейство, приятели, близки хора, колеги. Доброволческата инициатива, в която бих участвал, ще бъде насочена към превенция на ранната консумация на алкохол от непълнолетни лица, като темата за отговорната консумация ще бъде представена в училището, където ще учи синът ми. Този проект ще е в подкрепа на разбирането ми, че като служител на водещ производител на бира и сайдер нося пряка отговорност и трябва да влияя върху начина на мислене и разбирането на подрастващите по темата. Това е начинът, по който искам да заявя решителната си позиция да работя за предпазването и образоването на младите хора в България.“

Миглена Кръстева Регионален мениджър продажби Северна България В ЗАГОРКА е от септември 1998 г.

„Отговорната консумация е личен ангажимент и поведение. Това е тема, която трябва ежедневно да съпровожда всеки етап от нашия бизнес – от производството до активацията в точката на продажба. Смятам, че разясняването на отговорната консумация трябва да е най-вече сред големите деца. С огромно удоволствие бих се включила в образователен проект в училищата. Младите хора са подложени на различни влияния – добри и лоши, консумацията на алкохол не трябва да им се предлага като проява на личен избор или изява, а като осъзната възможност за приятни преживявания.“

Брой 2 2015

15


ПАРТНЬОРСТВО ЗА ОТГОВОРНА КОНСУМАЦИЯ

СТАТИСТИКА

87%

от 15-16-годишните твърдят, че е лесно да си набавят питие.

66%

от младежите признават, че са пили поне веднъж месечно, твърдят от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в столицата.

93,5%

от пътно-транспортните произшествия поради употреба на алкохол са причинени от мъже.

След тригодишно успешно партньорство със СБА за популяризиране на отговорното шофиране без употреба на алкохол чрез кампанията ни „Карай трезво“ решихме да насочим вниманието си към друга тема, важна за бизнеса ни и обществото като цяло – експериментирането с алкохол от непълнолетни. Бирата е достъпен от ценова гледна точка продукт, търговците на дребно масово не спазват законовата забрана за продажба на алкохол на непълнолетни и за съжаление нерядко срещаме тийнейджъри, които лесно имат достъп и употребяват непозволената им напитка. Ние като водещ и отговорен пивовар вярваме, че можем да повлияем, като работим за информираността на собствениците на магазини, кафенета и ресторанти за причините, които са мотивирали въвеждането на рестрикцията на закона. Вярваме, че можем да привлечем търговците към каузата със силата на аргументите, представени по находчив начин, без да сме назидателни или да се опитваме да изземваме ролята на държавата. Преди Коледа ще стартираме пилотно в София комуникационна кампания срещу продажбата на алкохол на лица под 18-годишна възраст в избрани търговски обекти, които се намират в близост до учебни заведения. Кампанията ще бъде подкрепена и с медийни партньорства. Следете развитието на кампанията. Ще се радваме да споделите с нас своите идеи и предложения по темата, за да направим успешно новото ни партньорство в полза на обществото. И още нещо... Замисляли ли сте се защо законът забранява алкохола за деца (всички до 18-годишна възраст)? •   Човешкият мозък се развива до началото на 20-годишнина възраст. Употребата на алкохол преди това може сериозно да го увреди. •    5000 души под 21 години умират годишно от нещастни случаи, свързани с употребата на алкохол, като катастрофи, убийства, самоубийства, алкохолни отравяния и инциденти: падане, изгаряне и удавяне. •    Пиенето може да предизвика децата към вземането на глупави решения, които да ги подтикнат към рисково поведение, като шофиране в нетрезво състояние, сексуални контакти или физическо насилие.

на глава от населението се падат годишно в Чехия. Това е страната с най-голяма консумация на бира в света. Следват я Ирландия със 131 л и Германия със 116 л.

ли тр би а ра

156

АЛКОХОЛЪТ НЕ Е ЗА ДЕЦА

16

Брой 2 2015

17


НАУЧНО ЗА ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ

Как алкохолът

ЗАБАВНО ЗА КОНСУМАЦИЯТА

ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА

БИРАТА

КАФЕТО

И

ПРИ ОТГОВОРНА КОНСУМАЦИЯ

въздейства върху мозъка

Рецептор

Аденозин

Когато приемаме кофеин той измества аденозина и се свързва с рецептора. Мозъчаната кора е тази част, която отговаря за езика и нашите мисли. Алкохолът въздейства на мозъчната кора, като ни кара да се чувстваме разфокусирани, а мислите ни стават полеки и по-весели.

Когато алкохолът в кръвта достигне до

≈2 0,07 промила

бири

СТАВАМЕ ПО-КРЕАТИВНИ

МОЗЪЧНА КОРА Забавя се обработването на информация, постъпваща от сетивата – НАРУШЕНО ЗРЕНИЕ, СЛУХ, ОБОНЯНИЕ, ДОКОСВАНЕ И ВКУС, повишава се прагът на болката. Губи се способността за преценка.

Други въздействия НАРУШАВАТ СЕ:

МАЛЪК МОЗЪК

ПРОДЪЛГОВАТ МОЗЪК

• сърдечният ритъм

Въздействието върху продълговатия мозък педизвиква сънливост. При по-висока концентрация на алкохол – и загуба на памет.

• температурните центрове

5

Аденозин

минути след това

ПОЛУЧАВАМЕ ПРИЛИВ НА ЕНЕРГИЯ

ПОЛОЖИТЕЛНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ Бирата ни освобождава от напрежението и заобикалящата действителност, вследствие на което мисълта става крилата, а ние – по-креативни.

Малкият мозък координира движенията на мускулите. Алкохолът затруднява мускулните движения. Губи се чувството за равновесие.

• дишането

Кофеин

Кафето има бърз ефект, дава ни повече енергия и способност за концентрация. Струва ни се, че всички задачи ще бъдат свършени.

ОТРИЦАТЕЛНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ Няколко бири в повече намаляват способностите за концентрация, а паметта отслабва.

Организмът се приспособява към кофеина и е необходимо увеличаване на количеството кафе за получаване на същия енергизиращ ефект.

КОГА ОГ ГА Е НАЙ-ДОБР НАЙ-ДОБРЕ РЕ ДА ГИ КОНСУМИРАМЕ Бирата е добра, ако търсиш идея или нестандартно решение.

18

Брой 2 2015

Кафето помага, когато вече имаш идея, да се фокусираш и да се заемеш с реализацията ѝ.

Източник:http://www.obekti.bg/chovek/12726

19


ОТБЛИЗО

Юрий Глянцев

Финансов мениджър

Желязната лейди някога каза, че всеки, който разбира как да върти една къща, е в добра позиция да разбира как се управлява държава или компания. Съгласен ли си и какво друго е необходимо? Като казвате Желязната Лейди кого имате предвид – Олга Лавренова или Маргарет Тачър? Но сериозно по темата: Мога да се съглася с това до голяма степен. Например вярвам, че ако можеш да управляваш екип от петима души добре, то можеш да управляваш и пет хиляди души. Ако управляваш организация с 2 милиарда приходи, можеш да управляваш такава и с 20 милиарда – разликата е мащабът и цената на грешките, затова постоянното самоусъвършенстване и учене от грешките са ключови.

и да имам законно право да шофирам след минимална консумация на алкохол, никога не съм го правил досега. Ние като компания в никакъв случай не бихме спечелили нищо от безотговорната консумация на алкохол. Например в Русия преди време някои производители на бира таргетираха млади консуматори или свързваха консумацията на бира с успеха в живота. Това беше напълно законно, но не беше градивно и предизвика активна правителствена реакция и ограничаване на рекламата на бира. Какво те вдъхновява? Възможността да видя положителни последици и измерими резултати от постиженията на екипа си. Какво те кара да се усмихваш?

Ако трябва да научиш дете на една нещо за парите, какво би било то?

Добър въпрос, синът ми е много малък още – на годинка и половина, така че нямам още опит с такива разговори... Бих му казал, че парите са един от начините да станеш по-щастлив, но не и абсолютна цел. В Русия казваме – по-добре да имаш много приятели, отколкото много пари. Темата на този брой е отговорната консумация. Има ли такова нещо като отговорно харчене и какво всъщност е то? Имаме дълг към акционерите, служителите и обществото като цяло по отношение на всички ресурси, които използваме, било то природни или финансови. Отговорно харчене означава според мен ясно и прозрачно вземане на финансови решения с цел доброто на компанията в дългосрочен план. Поведението на HEINEKEN да се държи като предприемач означава да бъдем отговорни към активите на компанията и да ги третираме като че ли бизнесът е наш. Какво би искал да направиш по отношение на доброволните инициативи за отговорна консумация? Бих използвал всяка възможна платформа, за да промотирам отговорното потребление. Също бих показал личен пример и умереност по отношение на алкохола. Например дори

20

Брой 2 2015

Много неща. Считам себе си за позитивен човек, но най-много ценя топли и честни усмивки от хора – това ме прави щастлив и ме кара да се усмихвам в отговор. Кога игра за последен път и каква игра? Играх на таблета със сина ми, нареждахме пъзели. Уникално преживяване! Кога за последен път направи нещо за пръв път и какво беше то? Вярвам, че всичко около нас постоянно се променя и ни дава нови преживявания... дори и да не сме осъзнали тези процеси. Ето например се сещам, че скоро опитах Ариана Радлер с ментов вкус – много, много вкусна и освежаваща! Казват, че времето, което си се наслаждавал, докато пилееш, не е пропиляно. Как обичаш да губиш своето? Обичам да прекарвам време със семейството си – това със сигурност не е загубено време. Сега тъкмо пристигнах в България, и вече имаме много планове да изследваме този красив град – София, и страната, ходихме в зоологическата градина миналия уикенд, планирали сме ваканция по Черноморието и искаме да обиколим природните богатства, езерата и планините на България. Развълнувани сме и очакваме това приключение с нетърпение!

21


БАРОМЕТЪР

ЩАСТЛИВО СЪРЦЕ

ЗА ЕДИН ПО-БИРЕН СВЯТ

SMART-DRIVE?

АХ, МОРЕТО …

Дългогодишни изследвания, включващи над 750 000 души, са доказали, че умереното пиене понижава риска от коронарна болест на сърцето и инфаркт и/или смърт, свързана със сърдечносъдови заболявания, с 30-40%. Хората, които пият умерено, се радват и на пълноценен, спокоен социален живот. Тоест те имат щастливи сърца – и емоционално, и физически.

Съдържащите се в бирата витамини от групата „В“ допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия, информират от Съюза на пивоварите в България, като се позовават на научни резултати, дискутирани на 10-тия национален конгрес по хранене с международно участие във Варна в края на май тази година.

Националната администрация за безопасност на движението в САЩ показа прототип на системата DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), която може да разпознава нивото на алкохол в кръвта на шофьора веднага, съобщава JcNews. Технологията се задейства при качването на водача, като анализът отнема секунди. Системата отчита дъха на шофьора и сканира кожата му. Ако е пил, отказва да стартира двигателя.

Председателят на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова обясни, че през 2014 година най-много бира са консумирали бургазлии, варненци и русенци. Като в Бургас и Варна дамите пият най-много.

“ЕЛА И СИ ВЗЕМИ...”

ХОДИ ОБЯСНЯВАЙ, ЧЕ НЯМАШ СЕСТРА...

“ПИЯ – ЗНАЧИ СЪМ ГОЛЯМ”

НАПРАВИ СИ САМ

Психолози разкриха една от причините за ранното пиене и тя е често по вина на родителите ... Без да се замислят те често казват на децата си „Пиенето е за големите“. Децата обаче разбират това буквално – Ако пия, значи съм голям. Съветът е – започнете разговорите от рано, но внимателно избирайте примерите и думите си и не забравяйте личния пример!

Най-малко 41 души са починали в бедняшко предградие на Мумбай, финансовата столица на Индия, след като пили домашно приготвено силно алкохолно питие, предаде БТА, цитирайки местната полиция. В нелегалния алкохол често се добавят химикали, като пестициди, за да се повиши градусът му.

Тийнейджърите изобщо не се затрудняват да си намерят алкохол, показва изследване, направено сред подрастващите в столицата. Близо 87% от 15-16- годишните твърдят, че е лесно да си набавят питие, а 66% признават, че са пили поне веднъж месечно, твърдят от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в столицата.

22

Тринадесетгодишната (да! няма грешка) Сиара Стейн от Ирландия, е намерила пропуск в обичайния тест за шофьори с дрегер. Диабетиците, както и хората, които са на нискокалорийни диети, са по-склонни да отчетат позитивни резултати заради химическите промени в кръвта и образуването на кетони в дъха. А сега ходи обяснявай, че не си пил ...

Брой 2 2015

23


24

Heineken 3 2015 vweb  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you