Page 1

PORTFOLIO

Zachary Schaad


drawing exercise ANALYTIQUE

2

studio projects CANOPY

3-4

RAPTOR CENTER

5-6

group project MASONRY MOCK UP

7

studio projects NPAIR

8-9

NEH

10-11

Hybrid Ground

12-13

CONTENTS 1


ANALYTIQUE 2

an a ly tique - noun- an elevation drawing of a facade, surrounded by a decorative arrangement composed of drawings of the important details and sometimes a plan or section of the facade. This analytique is of the Morgan Library Addition by Renzo Piano. This analytique was a drawing exercise to learn about drawing plan, section, elevation, perspective and how to compose all of them into one artistic drawing. This was done on sketching paper with different grades of lead pencils.


Structure Diagram

Super-Impose

Render 1

CANOPY

Line Drawing

Render 2

The Canopy project was designed to create shelter from the elements such as rain, snow, and sunlight. Not only was the project about creating a canopy that protects the users but also must be aesthetically pleasing. The existing site was the southern entrance of Weston Hall, the Architecture building. The idea for the Canopy was taking the existing structure of the red pipes that run down the facade and extend those down and toward the door. The Canopy is made up of thin metal strips that allows the water to flow and down and away from the door. One of the main learning topics for this project was supporting the Canopy into the existing structure.

3


Existing Site 3

Render

Elevation with Canopy

Physical Model 1

CANOPY

4

Physical Model 2

Direction Diagram

Color Choice Diagram

The structure for the Canopy is a series of welded brackets that are bolted onto the existing beam that runs along the facade. There is a series of these welded and bolted brackets that are connected to smaller beams and than to a stepping pipe that is welded to the metal strips of the actual canopy. The Canopy colors are red and grey that I took from pieces of the facade mainly the red pipes and the I-beam. The Canopy is a sculptural piece that blends into the existing building while also providing shelter and protection.


Render 1

Structure Process Diagram

Render 2 Render 3

UP UP

Structure Diagram

9

8 7

1

6 5

4

10

Plan A

3

2

1. Gift Shop 2. 1st Office 3. 2nd Office 4. Womens Bathroom 5. Mens Bathroom

6. Recuperation and Observation Aviary 7. Operation Room 8. X-Ray Room 9. Examination Room 10. Resident Bird Aviary

RAPTOR CENTER

The Raptor Center project was about creating a bird rehabilitation center in Little Falls, NJ. This project focused on two major points, site and structure. This was the first major project that the site created some challenges that had to be overcome. The site is on the top of a cliff, in the middle of a forest. I choose to “hang” the building off the cliff with the support of fins that would be hidden giving the illusion of a floating building. The structure of the building was derived from the structure of a bird’s feather. A birds feather has a main “spine” called a rachis, and the feathers fan out from this line. I thought of the main beam would translate well as the rachis and the supporting beams would act as the feathers.

5


DN

DN

Skylight

Roof Plan

Render 2

Render 1

Physical Model 1

Physical Model 2

Rendered Site Plan

Section 1

RAPTOR CENTER 6

Section 2

The Raptor Center project housed a large central cage so birds could be displayed to the public and have enough room to fly around. The program also included a x-ray room and a medical room for medical procedures that had to be preformed at the center. I choose to keep the entire south facade as glass curtain wall so the view of New York and the surrounding area was undisturbed. The roof also can be walked on and has a great view of New York and the inside of the center through a glass skylight. There is a display area outside the front of the center so birds can be shown to visitors.


Routine Breaker

00

Mar

ist

Hig

h Sc

ho

ol Woo

drow

St. M

1’ 5/4/5’ 6/4/5’

Scho

ol

Sit e

51

50

49

Elem Was en hingto tary n 48 Scho ol St. SchoVincen t ol an De Pa d Ch ul urch

46

New Purpose

Wils on

ary’ sH

ospi tal

Detail A

Relaxing

Eye to Eye Approach to City

Resist Subterranean Entrance Historical Epoch

Motivating

00

Train Stop

3/1/3’

2’

Be Tabe ulah rnac Gos 52 le Ch pel urch

Wor Fellod of wsh God ip

Section Perspective of Structure and Rendering

3rd Floor Facing Water

1/1/2”

MULLION CLIP 7/8”

1/2” 1/4” GLASS TYP.

GASKET

GASKET

GASKET

GASKET

4/5/8”

GLAZING FILLER

GLAZING STOP

Detail B

Duality (Neither,Nor,Both)

Frames Conform with Linear and Cross Grids

Bus Stops

1/3/4’

1’

Broken Routine

Cross Grid

2/1/3’

Ferry Route

44

Horizon

Grid vs.

Urban Development

Linear

Based on Views and Circulation

Areas of Interaction

STEEL I-BEAM(12’’ X 12’’) ANCHOR BOLTS STEEL PLATE CAST-IN-PLACE CONCRETE CAST-IN-PLACE CONCRETE FOOTING STEEL REBAR

Descending To Dock

Widened Periphery

Frames

Through Building

Inspiration

Circulation

Park

Arriving In New York City

Views to Bridge, Horizon, Water, and

Density . Transportation . Interaction

Sculptural Beauty

Mass Sits in Between Threshold of City and Water

TEAMDARK GREEN

Attraction

Departing Bayonne

Finished Mock Up

Detail B

2nd Floor Plan 3/64” = 1’ - 0”

3/16” = 1’ - 0” 1st Floor Plan 3/64” = 1’ - 0”

Detail A

Claustrophobia Routines of Work

Recreation Mock Up Experiences: Lighting

Density of People

Icon For Community Mock Up Experiences: Seating

Fast Pace

Distill ambiguity by identifyingtwo ends of a spectrum;Urban, and Waterfront. On one end, Regularity, and congestion of the City are dominant. While at the other the meandering qualities of the waterfront take hold. The ends are in a state of ebb and flow.The overlap is highlighted by the contrast of the poles. The goal has been reached by the occupants of the Bayonne water taxi terminal. As they walk through the building, they interpret the environment with a new set of eyes; enlightened to hidden qualities of duality.

Appointments Deadlines

Out Frames to Create Final Mass

Rendering Through The Seasons 3rd Floor Plan 3/64” = 1’ - 0”

Environmental Duality:neither Urban, nor Waterfront, but both Engagement to Site Duality:neitherDug In, nor Hovering, butboth Tectonic Duality:neitherUniform Coursing,nor Geological Coursing, butboth Poché Duality:neitherHeavy and Solid, nor Light and Void, but both Structure Duality: neitherCorbelled Vaults, nor Modern Steel Frame butboth Envelope Duality:neitherSheltered and Protected, nor Exposed and Expansive, butboth Emotional Duality:neitherGrounded,nor Suspended, butboth

Routines of Life Density of Space

Subtracted

Release Through Concept

Dark Green Team wants to present a new Perspective to the occupants of the Bayonne water taxi terminal. The goal: interpret the environment with a balanced understanding. The world immerses us in ambiguity, however we can make sense of it by discerning the overlap of extremes.

Talking To A Teammate On Day 01

Helping Our Mason Mike With Some Bricks

Build Day 02

Presenting The Power Point

Final Competition Board

MASONRY COMPETITION 7

The Masonry Brick Build Competition was a 2nd year wide competition focused on learning and building with different types of masonry. The idea of the competition was to take a building from the Water Taxi Terminal Project earlier in the semester and make a “mock up” or a smaller combination of ideas and build it with masonry. Over two days the students and Masons of NJ built the mock up. We were determined the winner because of the central idea of Duality being clear and carried from idea, building and finally to mock up. It was a great learning experience not only because we won but because we got to physically build our idea in a larger scale.


Traditional Courtyard

Traditional Courtyard Expanded

Figure Ground

Transverse Section

Result 1:Separation of Spaces

Result 2: More Courtyard/Greenspace

Result 3: Cross Ventilation

Longitudinal Section 01

Longitudinal Section 02

Running Elevation of Site

NPAIR

The NPAIR or Newark Artists in Residence project is an urban infill project in Newark, NJ. The primary focus in this project is designing artist's housing that not only has all the features for instrumentalists, vocalists and dancers but also attracts the public to come view the artists. The first floor features a cafe, and performance hall. The second floor has three spacious practice rooms and two rooms for residents. The third and fourth floors each have two rooms for a total of six rooms throughout the entire building. Each floor has a great view of the courtyard, which can house an outside performance or just a relaxing outside feeling.

8


B

C

A

C

Third and Fourth Floor Plan

Fourth Floor Physical Model

Second Floor Plan First Floor Plan

View Down The Site 01

Model With Surrounding Context

NPAIR 9

Back View Physical Model

View Down The Site 02

The NPAIR project had to be ADA accessible and must follow fire code safety. Two fire staircases and one elevator are the main vertical circulation paths. The project is on a block that is primarily row houses. A church and office building on the other side of the street are also on the block. This project was the first major urban focused project dealing with infill, street front, and zoning ideas.


Existing site has a lot of ambiguous space that is not well defined, Public or Private, Ownership, and Use

C

B

UP

DWN

The use of a promenade to define public vs. private

A

A DWN

The addition of a community garden to give the site a more communal feel and make interaction between neighbors

UP

C

First Floor Plan

The addition of a row houses that define the block and make a private courtyard for the use of the surrounding residents

B

Second Floor Plan

Figure Ground

Private Space Semi-Private Space

NEH

Public Space

Rendering 01

Rendering 02

The NEH or Newark Edge Housing project was based around the same site as the NPAIR project, Newark, NJ. The project again deals with urban housing but at a much bigger scale. The idea was to not only develop a housing unit for the site but also design the area around the site as well. My project is 2 story infill row houses that make a community. Some of the fey features of this community are the central courtyard behind the units and the community garden area adjacent to the units.

10


Site Model 03

Site Plan

Unit Physical Model 02

Site Model 01

NEH 11

Site Model 02

Unit Physical Model 01

The NEH has 9 units with 2 residents living in each for a total of 18 individual units. Each unit has a separate entrance, kitchen, living room, dining room, bedroom and the bottom floor has a study, while the 2nd floor has a patio. Each first floor unit has their own patio area that leads to the open courtyard that has a open field for activities and a kids playground area. This area is private and great for kids and adults alike. The community gardens are open only to the residents but can be seen from the central promenade that splits the units and the garden. Each resident gets a small garden are to plant flowers, food, trees, ect. The garden and the courtyard give the whole area a sense of community that is lacking in the Newark area.


Hybrid Ground In the Winter

Hybrid Ground In the Spring

Hybrid Ground’s Boardwalk Concept Diagram

Sea Bright’s Green Space Bay Side

Flood Situation

Contemporary Response

Reimagined Response

+35

N

Beach Side +8 0

2.99% is Open Public Green Space

3.85% is Private Green Space

6.84 % of Sea Bright is Green Space

HYBRID GROUND

Hybrid Ground is a project for the PCI resilient design studio. This studio focused on resilient design in the town of Sea Bright, NJ. The studio was also focused on the precast concrete material which is the main building component. The design challenge for this studio was a dry stock boat marina facility in a flood area and high tidal wave area. My idea is comprised of three main topics, respond to resilient design with a integrated design of landscape and building, respond to the waters edge and integrate the waters edge with the landscape, and to give back to the town of Sea Bright with a new public park as well as a marina and a restaurant.

12


Exploded Site Diagram

Landscape

A

Concrete Panels

Earth Infill Kitchen Space Restaurant Space

Boardwalk

Boat Docks

Restaurant Covered Walk Way

Boardwalk Boat Storage Marina

Kitchen

Boat Storage

Construction Detail

Public Park

1 2 3

4 5 6

A

Site Plan

7

1

2 3 4 5

1 Vegetation 2 Growing Medium 3 Planters 4 Concrete Structural T Panels 5 Earth Infill 1 Vegetation

3-D Construction Detail

Site Section

2 6” Growing Medium 3 1” Planters 4 Void Holes for Utilities and Drainage 5 1/8” Steel Rebar 6 1’ Concrete Structural T Panels 7 5’ Earth Infill (Or As Needed)

+8 +5 0

HYBRID GROUND 13

This project evokes a artificial sand dune that protects the program. It reduces tidal flood energy, tidal waves, and flooding. The project achieves this through the use of three areas of construction layered over the program. The three layers are the earth infill, concrete panels, and the vegetation. The project is meant to be used throughout the different seasons to bring life to the town of Sea Bright even in the off season months. The project also features a boardwalk that connects the surrounding bay side areas of Sea Bright to create an as diverse and fun bay side as the beach side.


THANK YOU FOR YOUR CONSIDERATION e: zts2@njit.edu p: 908-415-5758 a: 18 Kiwi Loop, Howell, NJ w: http://issuu.com/zachschaad


My Architecture Portfolio (Updated Spring 2014)  

The digital version of my portfolio

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you