Page 1

P o r t f o l i o Zachary Owen Aument


Design is form-making in order Form emerges out of a system of construction Growth is Construction In order is creative force In design is the means - where with what when with how much - Loius I. Kahn


Studio I - Of Line & Light Studio II - Metaphor of Method Studio III - Tesla Dealership

CONTENTS:

Studio IV - Tartan Transit Design I - Pictures at an Exhibition Design II - Site Studio Design III - Live/Work Infill Design IV - Downtown Do(r)micile


Studio I Human Prosthetic ARCH 301 - Design Studio I Professor Singeisen Fall 2011


Studio I // Human Prosthetic


The First exercise for this studio concerned careful observation of our own human proportions. Measurements were then used in the design of a prosthetic for dining. Many useful solutions were possible, but which responded to my specific geometry?


While studying the proportions that define myself, I thought about my experiences as a cyclist. No saddle ever fit quite right and this intrigued me. As a means of understanding, direct observation seemed the most appropriate solution. After Measuring it became apparent that I am not a perfectly symmetrical being. Using this idea to modify an earlier design, I arrived at an object that directly bore the fingerprint of my body.

Studio I // Human Prosthetic


Studio I Cistercian Monastery Hot Springs, NC

ARCH 301 - Design Studio I Professor Singeisen Fall 2011


Of Line & Light Starting with the individual monk’s cell, the knowledge gained from the previous exercise was employed to generate a spatial module. This exploration was supplemented with a desire to create the warmth of the spirit - a thermal massing that would allow the brothers to feel the presence of the sun that regulates their daily regimen of devotion.

Studio I // Line & Light


Studio I // Line & Light


The two forces that drove this design were the orienation of the sun on the site and a correlation to the recent study of personal dimension. Several structural ideas were tried. Materials choices were important as the brothers view the monastery as an heirloom among generations.


Monk’s Cell After visiting a nearby Monastery, spatial needs of the individual monks were taken into consideration for the final design. Brothers have little need for extraneous personal space, as most of their dail routine is fulfilled outside of this space. It is thus a place for study, contemplation and rest.

East Elevation Studio I // Line & Light


West Elevation

North Elevation


Oratory

Existing Cemetery WC

Cells

WC

Cells

Bell Tower

Cells Information

Refectory

Church

Barn

Visitors

Studio I // Line & Light

Library


IN RESEARCHING MONASTIC LIFE, I FOUND THAT THEIR SCHEDULE WAS OF THE UTMOST IMPORTANCE TO THEIR VOWS. BY EXPLOITING THE SITE’S NORTHSOUTH AXIS THE THE ARRANGEMENT OF PROGRAM AROUND THE SUN HELPS TO REINFORCE THAT SCHEDULE. THE VARIATION IN STRUCTURE FOR PROGRAM IS GENERATED BY THE PATH OF THE SUN MOVING ONE DEGREE FOR EVERY FOUR MINUTES OF TIME. THIS SEEMED ESPECIALLY APPROPRIATE AS THE MONKS LIVE BY A RIGOROUS SCHEDULE.


L i b r a r y For the lirary space in the compound, the structural system was expaneded in the habitable are. The followed the idea that the rhytmn created by the monks would be altered in the gathering of knowledge. As their needs dictated, the architectural would respond in kind.

Studio I // Line & Light


Section B

North Elevation


West Elevation

Longitudinal Section Studio I // Line & Light

East Elevation


Church The church for the monastery follows the same logic as the Library and Cells. The function of the space would dictate a change in the architectural language. The monks come to the church to uplift their souls. As such, the spatial module would recognize this function and creatE a lofty, voluminous habitable space.

North Elevation


Studio II Urban Food Co-op Savannah, GA

ARCH 302 - Design Studio II Professor Clements Winter 2012


Site Analysis

with - A. Burkhart, B. Nobbe, J. Rejebian

Prospect

Procession

Studio II // Metaphor of Method

Threshold


Neighborhoods

in

m

5

5m

in

Transit

Nodes

Paths & Edges

Built & Green Space


Urban Food Co-op This project entailed a site with varied terrain, an historical fort wall and a missing node at the end of a sequence of green spaces in the city. The goal was to revitalize the site with an urban food co-op that would support the proliferation of organically grown goods and educate the public in the methodoligies of urban farming. Another important consideration was a future connection to the eastern limits of Savannah. The diagram that generated this arrangement is ordered according to elevation. The lowest building being the education center, while the highest houses the artisans who earn a living from these methods.

Site Plan

Studio II // Metaphor of Method


Allotment Garden

Practice

Community Connection

Education

Implementation

Community Garden

Community Connection


Second Floor

A r t i s a n ’ s First Floor

The artisan’s building houses the permanent vendors of the food co-op along with administrative offices on the second floor. The exterior of the building refers to the striations in the exposed toography of the site, though in wood rather than stone. Energy demands are supplemented with the introduction of PV panels on the southern roofs and natural ventilation that takes advantage of prevaiing winds. Logitudinal Section Studio II // Metaphor of Method

Pa v i l i o n


West Elevation

East Elevation

North Elevation

South Elevation


South Elevation

North Elevation

E d u c a t i o n

West Elevation

Education Floor Plan East Elevation Studio II // Metaphor of Method

Pa v i l i o n

Both the farmer’s and educational pavilions utilize the same language as the Artisan pavilion, though they respond differently in terms of envelope. The farm pavilion minimizes enclosure to denote it as the nexus of the site. Idealogically and visually permaeble, it is the meeting ground for all educational levels of users. The Education Pavilion inverts that enclosure and provides a climate regulated environment to nuture the growing seeds of farming knowledge planted in the community.


South Elevation

North Elevation

Fa r m e r ’ s

Pa v i l i o n

West Elevation

Farmer’s Floor Plan East Elevation


Studio III Tesla Dealership Detroit, MI

ARCH 303 - Design Studio III Professor Dudzik Spring 2012


Studio III // Tesla Dealership


T E S L A

D e a l e r s h i p

A growing electric car company sets its sights on the home city of the big three american car manufacturers. Detroit is a city in need of revitalization. Tesla is already changing the paradigm of how automobiles are manufactured and powered. Taking inspiration from their innovation, I sought to redefine the dealership typology in a meaningful way for the company and the city.


Located adjacent to the abandoned Michigan Central Station, this site spoke to the crumbling spirit of the city. Just outside the downtown area and next to the rail lines entering the city, the project could prove to be a beacon to other businesses looking to expand in the city. The first step in reinventing a typology is to look at new structural systems. These experiments can create unique forms and user xperinces that would not be possible with out new materials and technologies.

Studio III // Tesla Dealership


D e v e l o p m e n t P r o g r a m

Tesla focuses on experience and so should any dealership or showroom they build. Conceived as a destination, the dealership was to reinvent the car buying phenomenon. By taking the old typology and introducing new programmatic requirements, interesting forms emerged. With tesla’s revolutionary assembly procedures, it would be possible to pick out your options , grab a bite at the in-house restaraunt and a sleep in the guest rooms in the upper floors and drive your custom Tesla home the next day.

Studio III // Tesla Dealership


South Elevation

Longitudinal Section Studio III // Tesla Dealership


Fifth Floor Introducing a space frame allowed for larger spans than a traditional dealership while belying the company’s dedication to invention. Swirling volumes emerge from the steel grid and speak the shift that Tesla hopes to make in the car industry and Detroit itself. The addition of an in-house assembly floor should tell any visitor that this is a different kind of car buying experience.

Fourth Floor

Third Floor

Second Floor

East Elevation

First Floor


Studio IV Tartan Transit Raleigh, NC

ARCH 303 - Design Studio IV Professor Olin Fall 2012


Urban Plan Studio IV // Tartan Transit


T a r t a n

T r a n s i t

Located in the Research Triangle park, Raleigh has the user base to warrant a high speed rail station. Many college students and business professionals would avail themselves of this alternative transportation method if given the chance. Located at the border of the downtown, the site could be another vital artery to feed the city’s arts and music scene. Furthermore, it could prove an opportunity to stitch together the broken urban fabric of the area.

Study

Model


Regionalism

S i t e A n a ly s i s - Studio wide Located on slighty varied terrain, The proposed site for the Raleigh HSR station offers many conditions to respond to architecturally. I chose to focus on the disparate nature of the surrounding neigborhoods and the visual connection to the heart of the city. Given the constriction of the RTP Beltway, a new form of circulation will be needed to keep the city growing.

Boundaries Studio IV // Tartan Transit


Location

Typologies

Train Schedule

Circulation


Study Models

F a c a d e

D e v e l o p m e n t

After researching spatial and programmatic requirements for a high speed rail line, many experiments in form making ensued. This resulted in an order that responds to the tri-partite nature of the surrounding context as well as the multimodal nature of the station. Perhaps the most challenging aspect of the project was how to rectify this form with its orthagonal neighbors.

Studio IV // Tartan Transit


Platform/Tunnel Exercise

Program Exercise

F o r m

G e n e r at i o n

from terrain

simplification

subtraction

addition


Third Floor First Floor

Fourth Floor

Fifth Floor

First Floor

Second Floor

South Elevation Studio IV // Tartan Transit


The project resulted in a multi-modal station for Raleigh that seeks to provide amenities for all of the citizens of the city . At the same time the station acts as a visual guide for visitors to Raliegh by framing the best views of the the surrounding neighborhoods and enticing them to recognize the distinct identity of each. Each sequence of circulation is unique and will encourage the station’s use from multiple destinations by varying modes.

North Elevation

West Elevation


Providing ample space for retailers and businesses was important to the concept of this project. This connection to the city , its residents and visitors,is a vital part in forming a bond with the srounding neighborhoods. It also provides a place for the exchange of ideas unlikely to be found elsewhwere in the city.

Life Safety

ADA Access

Transverse Section Studio IV // Tartan Transit


Longitudinal Section


“Look to See to Remember.” - John Boecker


Design I Pictures at an Exhibition

HACC DSGN 223 - Design Studio I Professor Boecker Winter 2007


P i c t u r e s a t E x h i b i t i o n

a n

In this early space-making exercise , a piece of music was chosen from Modest Mussorgsky’s “Pictures at an Exhibition.” From this inspiration we were to create spaces that would mimic the feeling in the piece. An additional requirement was to provide a place to display a piece of artwork. Below is one of the more frenetic early iterations of the design. Through rigorous making and refining, the final model emerged as a more wholistic spatial experience.


Design I // Pictures at an exhibition


Design II Site Studio

HACC DSGN 224 - Design Studio II Professor Boecker Fall 2007


S i t e

S t u d i o

In this design studio, we were given a site and tasked with creating three different volumes: one for private contemplation, one for a small group, and one for a large group. Using the topography as a generator for architectural solutions, ideas of rhythmn and procession were explored. Attention was paid to the user experience for each of the three volumes and a heirarchy was estblished to solidify the order.


Design II // Site Studio


Design III Live/Work Infill Harrisburg, PA

HACC DSGN 225 - Design Studio III Professor Quigley Winter 2008


L i v e / W o r k

I n f i l l

Context was key in this problem. Given an existing vacant lot, the program required the creation of a live/work building that would be suitable for two people. Not surprisingly, this style was typical of the neighborhood. In addition to this, the site had pre-existing constraints that added to the complexity. A retaining wall, thirty feet from the front of the plot, was attached to a concrete stair that defined the southwest edge of the site. This stair was a major pedestrian thoroughfare that could provide much traffic to the proposed business. Site Model and Analysis with: T. Collins, E. Jobes, W. Michael, J. Mills, C. Mortensen (12/2008)

Design III // Live/Work Infill


First Floor

Second Floor

Left to choose a business to fill this live/work space, I chose a textile design firm. This arose due to the site’s equidistanceto both the industrial and retail centers of Harrisburg. I first sought to mimic th spatial arrangement of the nighborhood - locating larger, public spaces at the front of the site and private spaces toards the rear. hen, in an effort to exploit the change in elevation, I cantilevered part of the structure over the stairs. This added a sense of intrigue to a rather mundane feature. By placing the fitting/display area of the retail sector at the corner and the sidewalk, I sought to draw the public, at least visually into the space.

Third Floor


Transverse Section

Longitudinal Section

Southern Elevation Design III // Live/Work Infill


Design IV Downtown Do(r)micle Harrisburg, PA

HACC ARCH 252 - Architectural Design Studio I Professor Quigley Fall 2008


D o w n t o w n D o ( r ) m i c i l e

Districts

Circulation

A familiar housing type for most young people, this project tasked students with responding to an RFP from the city of Harrisburg. The request asked for a 350 unit proposal in the midtown region of Harrisburg. The housing was for the midtown satellite campus of HACC and several other nearby universities.Students first studied the surrounding area to gain a better understanding of the site context. They researched the connections between local and regional connections as well as the proposed plans for future development. Paramount was the crucial connection of two retail centers in the city.Analysis with: T. Collins, C. Gunter, E. Jobes, W. Michael, J. Mills, C. Mortensen. (04/2009)


Typical Floor Plan

Design IV // Downtown Do(r)micle


3D Studio Works


“One of the great beauties of architecture is that each timE, it is like life starting all over again.� - Renzo Piano

Undergraduate Portfolio  

Undergraduate portfolio including works done at the Savannah College of Art & Design and Harrisburg Area Community College.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you