Issuu on Google+

Zachary Charles Sarandos Tulane University School of Architecture


Audubon Institute Riverboat Terminal New Orleans, Louisiana

A ferry terminal for the john James Audubon and Natchez Riverboats which transport visitors from the uptown Audubon zoo to the downtown Aquarium of the Americas. The program consists of a ticket booth, restrooms, a sno-ball stand, as well as over 150 feet of bench seating. An existing dock and walkway were in place, allowing movement between the terminal and dock. Consideration of threshold and boundary drove the design process. The enclosing wall was investigated - the way in which it modifies the exterior environment, specifically light and heat. The threshold is ambiguous in this concept, as the enclosure is an indoor/outdoor condition. The concept provides shelter from the elements - direct sunlight and rain, while allowing as much connection with the surroundings as possible. Louvered exterior walls provide shading and cross-ventilation. The pavilion emerges from the bank of the Mississippi River, opening to the sidewalk of “The Fly.�


0’ 2’

16’

4’ 8’

Audubon Institute Riverboat Terminal

64’ 32’

New Orleans, LA


Magazine Street Faรงade Infill New Orleans, Louisiana

Magazine Street is historically known as a commercial corridor. Over the years, buildings have been adapted for other uses and many have been demolished, leaving several vacant sites along the formerly thriving commercial street. This project was to design programmatically flexible faรงades to complete the streetscape Factors such as outdoor space, permeability of light, structural systems, and views of surrounding context were critical in the design process of these three faรงades. Concept 1 fills the vacancy on the south side of Magazine Street. It serves as a boutique grocery on the ground level and office space on the second level. The balcony is recessed eight feet, allowing outdoor area that is semi-protected from the elements. Concept 2 is a museum with glass atriums that allow slivers of light into the lobby. Concept 3 is a restaurant, complete with two levels of outdoor space for diners that prefer to be outdoors. The balconies are recessed in order to provide maximum shade during hot days. The top balcony is cantilevered three feet, providing shade for below, as well as allowing for observation of the street below.


1

2

3

0’ 4’

1

Magazine Street Façade Infill

2

32’

8’

64’

16’

3

New Orleans, LA


17th Street Canal Breach Observation Deck Metairie, Louisiana

Sited on the two block wide break of the 17th Street Canal, which was responsible for extensive flooding of the Lakeview neighborhood of New Orleans, this concept serves as a place of observation and meditation. The design places the visitor “in the break.” As visitors progress up the ramp, they change direction, each time experiencing a new view alternating between the flooded ruins and a slight glimpse over the levee wall. After entering the first platform, the viewer progresses up a slight incline which is cantilevered over the canal. This change of direction evokes a feeling of discontinuity, allowing viewers to “feel” the significance of this place while they are viewing it. The railing offers both views toward the repaired breach as well as toward the massive new pumping infrastructure installed in the wake of hurricane Katrina.


0’ 2’

16’

4’ 8’

64’ 32’

17th Street Canal Breach Observation Deck

Metairie, LA


ral Library

Carrollton Avenue Branch Library New Orleans, Louisiana

This concept was designed around two courtyards: a private, isolated reading courtyard and a community/entrance courtyard. Three distinct programmatic bars form the library: the children’s center, main stacks and circulation, and the community center/gallery. The library receives natural light via glass curtain walled courtyards and clerestory lighting, with an opaque perimeter that distances the library from the busy Carrollton Avenue. The result is a serene environment inside, free of distractions. Small-scale projections line the northeast side of the private courtyard, providing indoor and outdoor nooks in which to study or read. The reading courtyard provides a serene outdoor setting in which to read amidst the busy city.


Carrollton Avenue Elevation Carrollton Avenue Elevation

longitudinal section

Longitudinal Section

Pritchard Street Elevation

Pritchard Street Elevation

Interior One-Point Perspective

transverse section

Transverse Section

Plan Exterior Two-Point Perspective

Carrollton Avenue Branch Library

New Orleans, LA


Live/Work Housing at Magazine & St. Andrew Streets New Orleans, Louisiana Historically, Magazine Street was a commercial corridor housing artisans of various trades. Often, they would live above their shops which would front the commercial boulevard. Over the years, this tradition has faded away as many buildings were razed for modern development in the 1960’s and 70’s. This concept seeks to restore the historical precedent and complete a corner that had been demolished and replaced by an unsightly supermarket in recent years. This concept divides the Rectangular corner lot into slim parcels, with small shops fronting St. Andrew Street. Living spaces are above. The six units alternate orientation to a shared private courtyard behind, which may serve as a forum for the professionals living in the complex, encouraging collaboration among residents. A coffee shop with a large outdoor patio fronts Magazine Street, completing the corner according to the historical precedent of the area.

section unit type a

section unit type b


Magazine Street Elevation

St. Andrew Street Elevation

0’ 2’

16’

4’ 8’

64’ 32’

first floor and context

Live/Work Housing at Magazine & St. Andrew Streets

New Orleans, LA


Soup Kitchen for the Warehouse District New Orleans, Louisiana

This facility was designed as a safe haven for homeless people, serving As a feeding facility, counseling center, restrooms and showers, and a general refuge from the harsh conditions of the streets. Located in the Warehouse District of New Orleans, on the corner of Tchoupitoulas Street and John Churchill Chase, the concept offers a park like Setting within by means of a central courtyard covered by trellised rafters shaded with natural greenery. This sense of security contrasts greatly with the large imposing buildings and lack of green space in this area, offering those on the streets a chance to feel safe, secure, and take them out of the concrete city and into a more inviting place. Bench seating around the courtyard offers a view of the stage, where local musicians may stop by during lunch hours.


Soup Kitchen Soup Kitchen This facility was designed as a safehaven for homeless people, serving as a feeding facility as well as Tchoupitoulas Street Elevation a conseling center. Located in the Tchoupitoulas Street Elevation Warehouse District of New Orleans, on the corner of Tchoupitoulas Street and John Churchill Transverse Section Chase, the concept offers a parkJohn Churchill Chase Elevation like setting within by means of a John Churchill Chase Elevation

This facility was designed as a safehaven for homeless people, serving as a feeding facility as well as a conseling center. Located in the Warehouse District of New Orleans, on the corner of Tchoupitoulas Street and John Churchill Chase, the concept offers a parklike setting within by means of a central courtayrd covered by trellaced rafters shaded with natural greenery. This sense of security aims to contrast greatly with the uninviting Commercial surroundings, offering those on the streets a chance to feel safe and secure. Bench-style seating around the courtyard offers a view of the stage, where local musicians may stop by during lunch hours.

longitudinal section

Longitudinal Section

0’

32’

8’

plan 4’

16’

Soup Kitchen for the Warehouse District

64’

New Orleans, LA

cen tre nat sec wit rou str sec the the may


Percival Stern Hall Façade Renovation Tulane University Campus, New Orleans, Louisiana

Percival Stern Hall houses the science and engineering offices and laboratories of Tulane University. It is constructed of slab and beam site-cast concrete. The building is clad in pre-cast concrete panels with little punctuation for natural light. The challenge was to increase the building’s interaction with its surroundings and incorporate natural lighting into a new facade design. This scheme aims to add vitality to the perimeter of what is currently a shut-off building. Operable picture windows are given to every office space. Labs are given wrap-around ribbon windows for the placement of experiments. Open staircases are added, connecting lounge areas on each of the four floors. The stairs deliver at level one, to an outdoor patio terrace that was formerly undesirable to inhabit due to its lack of connection to the interior spaces. A formerly dead façade is transformed into an inhabitable façade.


south elevation

transverse section

ground floor plan

Percival Stern Hall Faรงade Renovation

office

laboratory

Tulane University Campus, New Orleans, LA


Moulin Rouge Dance Hall Paris, France The Moulin Rouge is a cabaret founded in 1889. Close to Montmartre in the Paris red-light district of Pigalle on Boulevard de Clichy in the 18th arrondissement, it is marked by the red windmill on its roof. The Moulin Rouge is best known as the spiritual birthplace of the modern form of can-can dance. Originally introduced as a seductive dance by the courtesans who operated from the site, the can-can dance revue evolved into a form of entertainment of its own and led to the introduction of cabarets across Europe. Today the Moulin Rouge is a tourist destination, offering musical dance entertainment for visitors from around the world. This concept is an addition to the historic venue, containing studios for instruction, theaters, and a cafe and bar.

Rue

Lepic

Transparent dance studios float atop a solid volume with punched openings, providing selected views out to the city. The solid volume contains public programming including theaters, cafe, bar, souvenir shop, and a museum of can-can dance. Atop the floating studios lies a rooftop garden terrace, with intimate seating coves surrounding an open dance floor.

Pu

t ge

Moulin Rouge

ue R site

Boulevard de Clichy

Boulevard de Clichy

metro

Place Blanche Rue Blanche

s

le

ue R e ain nt

Fo

ux Br

e

Rue Blanch

e Ru

0’ 2’

floor 1

floor 2

floor 3

floor 4

16’

4’ 8’

64’ 32’


MOULIN ROUGE

floor 5

place blanche elevation

transverse section

courtyard elevation

longitudinal section

floor 6

Moulin Rouge Dance Hall

interior rendering of museum space

entrance detail

Paris, France


Building Construction Systems Three-Story Stair Tower

Stair Tower

Hand-Drafted Wall Section


watercolor of a historic fire station

Warehouse District, New Orleans, LA


Aggregate Porfolio