Page 1

Grafimedia en Techniek

WAT ALS... JE TOE BENT AAN ANDER WERK?


FNV KIEM…

ZEKER VAN JE ZAAK!


Banenadvies bij de vakbond De grafische branche verandert continu. Beroepen, waarvan we dachten dat ze altijd nodig zijn, verdwijnen. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe beroepen. Het is daarom belang­ rijk dat je je blijft ontwikkelen, en je kennis en vakmanschap zoveel mogelijk uitbreidt. FNV KIEM helpt je om erachter te komen wat je kunt en wat je wilt. Wij vinden het belang­ rijk om het werk van onze leden zo prettig mogelijk te maken. Want als je werk doet dat bij je past, vergroot dat het plezier waarmee je naar je werk gaat. VERDER GROEIEN IN JE WERK Twijfel je weleens of je bij je huidige werk­ gever wilt blijven werken? Of vraag je je soms af welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn op de arbeidsmarkt? Soms helpt het als iemand met een onafhankelijke blik je situatie bekijkt. Bij FNV KIEM kun je praten met een deskundige die je helpt met al je werkgerelateerde vragen. Naast gesprekken met een vakbondadviseur, biedt FNV KIEM ook workshops en trainingen aan. PROFESSIONEEL EN BETROKKEN De vakbondadviseurs en trainers van FNV KIEM worden zorgvuldig geselecteerd.

VOORBEREIDEN OP VERANDERINGEN De website www.mijngrafischetoekomst.nl laat je zien wat je kunt doen en waar je moet zijn om je voor te bereiden op veranderingen binnen de grafische branche.

Zij doen dit werk op vrijwillige basis om andere leden te helpen en om zichzelf verder te ontwikkelen op hun vakgebied. In het dagelijks leven zijn zij bijvoorbeeld loopbaan­ coach of personeelsadviseur. KOSTEN Meer dan tijd en inspanning kost het niet. Dat is één van de voordelen van het lidmaat­ schap van FNV KIEM.

‘Ik wil mij verder ontwikkelen’ ‘Al ruim vijftien jaar deed ik hetzelfde werk. Leuk, maar volgens mij moest er meer mogelijk zijn. Dankzij loopbaanbegeleiding bij FNV KIEM heb ik nu een beter beeld van het soort werk dat ik de komende jaren wil doen. Daar ga ik mijn energie op richten.’ Agnes (35 jaar, calculator)

Ons doel is jouw werk zo plezierig mogelijk te maken.


Ik weet niet precies wat ik wil

Weet je niet precies wat je moet doen om verder te komen in je baan? Of weet je hele­ maal niet wat je wilt? Een vakbondadviseur van FNV KIEM biedt uitkomst. VAKBONDADVISEUR Samen met de vakbondadviseur bespreek je wat je interesses en mogelijkheden zijn en wat je zelf kunt doen. Zo wordt het voor jou duide­lijker met welke vragen je zit. Natuurlijk is de adviseur onafhankelijk en onbevoor­ oordeeld. Als je dat wil, maakt deze samen met jou een opzet voor een stappenplan. Verder kan de vakbondadviseur je doorver­ wijzen naar een training of workshop. SPREEKUUR Elke dinsdagavond kun je tussen 19.00 en 21.00 uur bij een FNV-kantoor bij jou in de regio terecht. Het gesprek duurt maximaal een uur. Maak wel eerst even een afspraak. Je kunt bellen naar 0900-9690 (lokaal tarief) of een e-mail sturen naar loopbaanadvies@fnv.nl.

VACATUREBANK GRAFIMEDIABRANCHE Op www.vacaturekracht.nl kun je gericht vacatures zoeken binnen de Grafimedia­ branche. Je kunt een profiel aanmaken zodat je vindbaar bent voor opdracht­ gevers of je kunt zelf reageren op aan­ geboden vacatures.

HULP BIJ HET ZOEKEN NAAR ANDER (GRAFISCH) WERK Speciaal voor de grafische sector heeft FNV KIEM “C3” opgericht, het Centrum voor Creatieve Carrières. C3 helpt je gratis bij het vinden van een andere baan. Het centrum biedt om- en bijscholing en ­sollicitatietrainingen. Ook vind je bij C3 overzichten van de grafische vacatures in je regio. Bel voor meer informatie de ­Helpdesk 0900-368 54 36 of ga naar www.3keerc.nl.

Een loopbaanconsulent bespreekt met jou de mogelijkheden.

‘Er is veel mogelijk!’ ‘Ik wist niet zeker of een training geschikt is voor mij. Daarom ben ik eerst naar het spreekuur gegaan. De a­d­viseur en ik hebben samen gebrainstormd, waardoor ik voor mezelf beter mogelijkheden op een rijtje heb gekregen.’ Karel (40 jaar, orderbegeleider)


Ik wil mij graag verder ontwikkelen De trainingen en workshops van FNV KIEM zijn zeer leerzaam en geven je veel inzicht in je kennis en vaardigheden. Het aanbod is zeer gevarieerd. Van een workshop ­‘solliciteren’ tot een training gericht op het ontdekken van je kwaliteiten en ontwikkel­ punten. TRAININGEN TOE AAN ANDER WERK? WEET DAN WAT JE WAARD BENT! (3 dagen totaal, om de 2 tot 3 weken een trainingsdag) Deze training is bedoeld voor mensen die toe zijn aan een nieuwe stap in hun loopbaan. In de training stel je vast wat je kwaliteiten en ontwikkelpunten zijn. Je onderzoekt welk werk en welke werkomgeving passen bij je vaardigheden en wensen. Om hiermee in de praktijk aan de slag te gaan, maak je tijdens de training een persoonlijk actieplan. Houd er rekening mee dat je bij deze training ook opdrachten thuis moet uitvoeren.

PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT (4 dagen totaal, om de 2 weken een trainingsdag) Deze training is gericht op het verbeteren ­ van je persoonlijk functioneren in je werk. Tijdens de training werk je aan het verbeteren van een specifiek aspect van je functioneren. Denk bijvoorbeeld aan het beter kunnen omgaan met lastige collega’s. De training persoonlijke effectiviteit is ideaal als je met je eigen gedrag aan de slag wil binnen je functie. Dit vraagt om een kritische blik naar je eigen functioneren. Houd er rekening mee dat je thuis aan opdrachten moet werken. BEZOEK VOORAF EEN LOOPBAANSPREEKUUR Met name de loopbaantrainingen vragen veel inzet en inspanning. Daarnaast kan de training soms flink confronterend zijn. Wij adviseren je daarom om vooraf een loopbaanspreekuur te bezoeken. Je kunt daar samen met de vakbondadviseur bekijken of een training aansluit bij je wensen en behoeften.

Een training of workshop geeft inzicht in je kennis en vaardigheden.


Workshops

FUNCTIONERINGS- EN BEOORDELINGSGESPREKKEN (twee dagdelen) Steeds meer bedrijven houden functione­ rings- en beoordelingsgesprekken. Maar wat is nu precies het verschil tussen een beoor­ delings-, een functionerings- en een ontwik­ kelingsgesprek? En hoe bereid je jezelf daarop voor? In deze workshop leer je de verschillen en krijg je tips om de gesprekken voor te bereiden. SOLLICITEREN (twee dagdelen) In deze workshop leer je hoe je een sollici­ tatiebrief en CV opstelt. Je krijgt tips voor de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Ook oefen je met het voeren van zo’n gesprek. LOOPBAANORIËNTATIE (twee dagdelen) Als je twijfelt over je huidige functie en je mogelijkheden wilt verkennen, dan is de workshop ‘Loopbaanoriëntatie’ misschien iets voor jou. Tijdens de workshop ga je aan de slag met vragen als: ‘wie ben ik, wat wil ik en wat zijn mijn mogelijkheden?’ ONDERHANDELEN (twee dagdelen) Op je werk heb je regelmatig met onderhan­ delingssituaties te maken. Bijvoorbeeld bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst of in een overleg. In de workshop ‘Onderhande­ len’ leer je onderhandelprocessen herkennen

en je zelfvertrouwen te vergroten. Je oefent met verschillende mogelijkheden om te onderhandelen. NETWERKEN (twee dagdelen) Netwerken is een goede manier om informatie, adviezen en oplossingen te krijgen. Iedereen kent mensen en maakt dus onderdeel uit van een netwerk. Al die mensen hebben kennis, vaardigheden en ook weer kennissen. Door handig gebruik te maken van ieders kwaliteiten kun je op elk gewenst moment aan de juiste informatie komen. Tijdens deze workshop leer je vooral hoe je bewuster kunt netwerken. FNV KIEM BIEDT DE VOLGENDE WORKSHOPS EN TRAININGEN: Loopbaantrainingen – Toe aan ander werk? Weet dan wat je waard bent! (drie dagen) – Persoonlijke effectiviteit (vier dagen) Workshops – Functionerings- en beoordelings­ gesprekken (twee dagdelen) – Netwerken (twee dagdelen) – Solliciteren (twee dagdelen) – Loopbaanoriëntatie (twee dagdelen) – Onderhandelen (twee dagdelen)

‘Actieve rol tijdens het functioneringsgesprek’ ‘Het klinkt misschien raar, maar ik was altijd een beetje zenuwachtig voor mijn functioneringsgesprek. Na de workshop is dat veel minder geworden. Ze leerden me daar dat een goede voorbereiding leidt tot een goed gesprek, waarin ik ook zelf kan aangeven hoe ik het zie.’ Marianne (28 jaar, werkvoorbereider)


WAAR KAN IK TERECHT MET VRAGEN? In deze brochure hebben wij de informatie op een rij gezet die van belang is bij loopbaanbegeleiding. Wij hopen dat je hiermee weet waar je aan toe bent. Als je vragen hebt dan kun je contact opnemen met FNV KIEM: 0900-368 54 36 (lokaal tarief) en een afspraak maken met een van onze vakbondadviseurs. PRAKTISCHE INFORMATIE De spreekuren, workshops en trainingen worden gehouden op de regiokantoren van FNV Bondgenoten of ABVAKABO FNV. Kijk voor een recent overzicht van cursusdata en -lokaties op: www.fnv-kiem.nl/loopbaanadvies of stuur een e-mail naar loopbaanadvies@fnv.nl. Je kunt ook bellen met: 0900-9690 (lokaal tarief). WIL JE ALS BEDRIJF EEN WORKSHOP OF TRAINING OP MAAT? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden: loopbaanadvies@fnv.nl

Als je vragen hebt, neem dan direct contact op met FNV KIEM!


VOOR VRAGEN BEL JE MET FNV KIEM OP 0900-368 54 36 (LOKAAL TARIEF)

WAAR VIND IK DE BOND? Als je vragen hebt, kun je contact met ons opnemen. Leden krijgen gratis advies. Wij zijn als volgt bereikbaar: – 0900-368 54 36 (lokaal tarief) – algemeen@fnv-kiem.nl – Postbus 9354, 1006 AJ Amsterdam

FNV Kiem Loopbaanbegeleiding  
FNV Kiem Loopbaanbegeleiding  

FNV Kiem Loopbaanbegeleiding

Advertisement