Page 1

www.mladinska.com/revije • meseËnik • letnik 6 • 3,40 EUR za naroËnike v vrtcu, 3,65 EUR za individualne naroËnike, 4,30 EUR v prosti prodaji

9

MAJ 2013

moj post er

itva l B • a c i n o Pikapol

n u k Ra

• Razisku

jmo


DIVJE 탑ivali

4


Rakun Te temna proga prek oči na kaj spominja? Morda na pustna očala? Ali pa na masko, s katero si oči zakrije tat? In res združuje rakun v sebi norčavost pustnih šem in zvitost ter drznost tatinskih razbojnikov. Je bister, hiter, zelo prilagodljiv.

Kaj je Hrani se z ukradenimi kokošmi in njihovimi jajci. Celo vratca v kokošnjak zna spretno odpreti. Koplje za deževniki, lovi žuželke, nabira lešnike in nezrelo koruzo ali lovi ribe in rake. Zanimivo ga je opazovati, kako hrano spretno umiva v potoku. Včasih se zbere skupina rakunov ob cesti in voznike prosjači za hrano. Seveda so jih to naučili vozniki, ki so jim kdaj ponudili priboljšek.

5


OD BLIZU

PIKAPOLONICE SO MAJHNI RDEČI HROŠČI S ČRNIMI PIKAMI. LAHKO SO TUDI RUMENE ALI ORANŽNE, ŠTEVILO PIK JE LAHKO RAZLIČNO. ŽIVIJO V GOZDOVIH, NA TRAVNIKIH, V NAŠIH HIŠAH, SADOVNJAKIH IN VRTOVIH. S CVETLIC IN DREVES OBIRAJO LISTNE UŠI IN DRUGE MAJHNE ŽUŽELKE. ZA LJUDI SO PIKAPOLONICE KORISTNE, SAJ SE PREHRANJUJEJO Z ŽIVALMI, KI LJUDEM POVZROČAJO ŠKODO. KO JIH JE STRAH, OBMIRUJEJO IN SE NAREDIJO MRTVE. KO SE BRANIJO PRED PLENILCI, IZ SKLEPOV NA NOGAH IZLOČIJO SMRDEČO RUMENO TEKOČINO. JESENI SE ZAVLEČEJO V RAZPOKE V ZEMLJI, LUBJU ALI V ZIDOVIH HIŠ IN TAM PREZIMIJO.

14

Pikap


a c i n o l po POKROVKA

GLAVA

TIPALKA

STOPALCE

• Pod pokrovkami imajo par kril, s katerimi letijo. • Ljudje verjamejo, da pikapolonice prinašajo srečo. • Pikapolonice živijo po vsem svetu.

27

URŠKA GALIEN, FOTOGRAFIJI: SHUTTERSTOCK

OKO


ZELENJAVA

LIST

Tudi blitva je polna zdravja. Je sorodnica rdeče pese. Pri blitvi jemo z vitamini in minerali bogato listje in stebla. Okus listov je podoben špinači, le da je za kanček ostrejši.

A V T I L B 30

STEBLO


OD PRILOGE DO POSLASTICE

Blitvo zlahka pripravimo za prilogo. Iz nje lahko skuhamo tudi okusno kremno juho. Mladi sveži listki so odlični za solato. Z malo fantazije pa lahko pripravimo takole poslastico.

STEBLA

• Blitvo pojemo takoj, ko jo pripravimo. Ni je dobro pogrevati. • Na trgu svežo blitvo prepoznamo po tem, da ima liste brez lis in čvrsta stebla. • Z  elo dobro se ujema s krompirjem in ribami.

31

KRIŠTOF DOVJAK, ILUSTRACIJI: IVAN MITREVSKI, FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Stebla blitve so lahko različnih barv. Vrt, v katerem je posajena blitva z belimi, rumenimi in rdečimi stebli, je lepo pisan.


POSKUS

KAJ PLAVA IN

Znaš plavati? Ko se enkrat naučiš, ni prav nič težko. Samo pravilno moraš premikati roke in noge in čofotati po vodi. Ljudje se moramo plavanja naučiti, živali pa to znajo kar same od sebe. Toda zakaj v vodi potonemo, če se nehamo premikati? Zakaj pa košček lesa nikoli ne potone in ostane na gladini? Kamen pa se vedno potopi, no, kot kamen. S preprostimi poskusi bomo spoznali, da imajo telesa različno lastnost, ki ji pravimo gostota. Če so snovi gostejše od vode, potonejo, če so redkejše, plavajo na gladini. POTREBUJEŠ: • posodo z vodo • različne predmete (npr. krompir, jabolko, kamenčke, lego kocke …)

Včasih rečejo, da v vodi potonejo tisti predmeti, ki so težji. Pa poskusimo, če to drži. Vzamemo velik krompir. Gotovo je težak in potone.

34

Psi pa res znajo plavati. 1.

Cel krompir potone.


KAJ NE

2.

Nato krompir prerežemo na pol. Polovička je lažja od celega krompirja, toda vseeno potone. Tudi če odrežemo še tako majhne koščke krompirja, bodo potonili. Torej ne drži, da težji predmeti potonejo. Potonejo predmeti, ki so gostejši od vode.

3.

Tudi manjši koščki krompirja potonejo.

Če v vodo vržemo jabolko, ne potone. To pomeni, da je jabolko redkejše od vode.

V vodo lahko damo različna telesa. Prav zabavno je ugibati, ali bo telo potonilo ali ne. Poskusi še ti!

4.

Kaj plava in kaj potone? 35

ANDREJ GUŠTIN, FOTOGRAFIJE: ANDREJ GUŠTIN, SHUTTERSTOCK

Jabolko plava na vodi.

malimojplanet9  

mali moj planet, magazine for preeschool kids

Advertisement