Page 1

www.mladinska.com/revije • meseËnik • letnik 5 • 3,28 EUR za naroËnike v vrtcu, 3,52 EUR za individualne naroËnike, 4,11 EUR v prosti prodaji

7

MAREC 2012

er

Banane

Strip

i c n Ku

ˇ Kozorog • Misice moj post


svet živali

n u k i c a m o D

4

Domačega kunca so že v rimskih časih udomačili iz divjega kunca. Za kunce je značilno, da radi kopljejo podzemne rove in brloge. Danes poznamo več kot 50 pasem kuncev: kunec je lahko modrookec, naravni sivček, činčilec, siamec … Vsi so zelo družabni.


nci

SREČNI SO V SKUPINI

Poljski zajci so samotarji, kunci pa potrebujejo družbo vrstnikov. Skupaj skakljajo naokrog, se igrajo ali poležavajo v skrivališču. Radi se tesno stiskajo drug k drugemu. Kunec med počivanjem včasih vrstniku temeljito obliže glavo in uhlje ter očisti kožušček. Skupno umivanje krepi prijateljske vezi med njimi.

w

5


RASTLINE

Spomladans

Pomlad je tu! Pojdimo na sprehod in opazujmo. Predstavljamo nekaj spomladanskih cvetlic, ki jih lahko opaziš na sprehodu. PODLESNA VETRNICA Ena rastlina ima lahko več vijoličnih cvetov. List je sestavljen iz treh delov in spominja na človeški organ jetra. Tako je jetrnik dobil svoje ime. JETRNIK Lapuh raste tam, kjer so tla poškodovana zaradi hoje, gradnje hiše ali plazu. Ko rumeni cvet uvene, se razvije lučka (kot pri regratu).

10

LAPUH


ske cvetlice Še eno njeno ime je marijina srajčka. Raste v preprogah po gozdovih, preden se drevesa olistajo. Ponoči zapre svoj cvet, zjutraj ga ponovno odpre.

ČRNI TELOH Ima velik bel cvet. Listi poženejo kasneje, ko cvet že propade. Cveti lahko že januarja, če je zima topla. Z vijoličnim cvetom in pegastimi listi spominja na ciklamo. Nenavadno ime je dobil po podzemni čebulici, ki spominja na pasji zob.

Rada raste ob potokih, jezerih in močvirjih. Tako rada ima vodo, da ostanejo njeni cvetovi odprti tudi ob dežju. NAVADNA KALUŽNICA 11

URŠKA GALIEN, FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

PASJI ZOB


DINOZAVRI

Kaj pa si domišlja tale krokodil, da mu je kar greben zrastel? Saj sploh ni krokodil. Dinozaver je. Zelo velik in strašen dinozaver. Ime mu je spinozaver.

NAJVEČJI PLENILEC?

Spinozaver je bil verjetno dolg od dvanajst do osemnajst metrov in bi lahko tehtal tudi dvajset ton. Je mogoče, da je bil celo večji kakor gigantozaver?

PODOBEN KROKODILU

Kljub grebenu, ki mu je zrastel iz hrbtnih vretenc, spominja na krokodila. Imel je krokodilu podoben gobec s strašnimi zobmi. Znanstveniki menijo, da se je prehranjeval z velikimi ribami in da je tako kot krokodil živel in lovil na 12 kopnem in v vodi.


ČEMU GREBEN?

13

KRIŠTOF DOVJAK, ILUSTRACIJA: DAMIJAN STEPANČIČ

Verjetno je spinozaver z grebenom, na katerem je bila koža, uravnaval telesno temperaturo. Z njim je lahko tudi odganjal druge plenilce in se domišljavo razkazoval pred spinozavricami, ki so mu bile všeč.


KAJ SE DOGAJA?

Veliko otrok obišče igrišče ob lepem vremenu, z nekaterimi se skupaj celo igraš in dobiš nove prijatelje. Na različnih igralih lahko preizkusiš svoje spretnosti. Z igro ne ogrožaj sebe in drugih. Kje bi na tem igrišču našel najboljše skrivališče? Nekdo pa ne sme na igrišče. Kaj misliš, kdo?

32


BESEDILO IN ILUSTRACIJE: DAMIJAN STEPANČIČ

33

mali moj planet 7  

magazine for kids, about nature, animals

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you