Page 1

JAARGANG 22 | NUMMER 173 | 2019

  THEMA ENERGIETRANSITIE

Marjan Minnesma: ‘In 2030 kunnen we 100 procent klimaatneutraal zijn’

BVNM wekt eigen energie op met liefst 15.000 zonnepanelen Nieuwe naam ZaanLinQ professionaliseringsslag HÉT BUSINESSMAGAZINE VAN DE ZAANSTREEK

ZB 173.indd 1

WWW.ZAANBUSINESS.NL

30-01-19 09:38


Rabo Lease

Groeimiddel voor ondernemers Je groei versnellen? Investeer in machines of apparaten. Met Rabo Lease zijn die gewoon van jou. Bereken je maandbedrag op:

Rabobank.nl/lease

ZB 173.indd 2

30-01-19 09:38


VOORWOORD

Hoe duurzaam ben jij? Ik was bij de bijeenkomst van SAENZ en de BVNM waar 15.000 zonnepanelen in gebruik werden genomen. Een mooi moment, want dat is me nogal wat. 15.000 panelen! Dat zet zoden aan de dijk. Dacht ik. Maar luisterend naar Marjan Minnesma van Urgenda, bekroop me het gevoel dat het een mooie stap is, maar dat er nog veel meer moet gebeuren.

Met heldere feiten en cijfers ging Marjan als een duurzame wervelwind door haar verhaal, wetende dat de aanwezigen eigenlijk al aan de borrel hoorden te zitten. Sterker nog, ze vroeg een paar keer of ze moest stoppen, zodat de langverwachte borrel kon beginnen, maar iedereen bleef zitten. Het leek de regering wel, die ook maar niet lijkt te bewegen in het energietransitie-­dossier.

Ik ben echt geen groene rakker, zoals aangegeven. Ik moet ook meer doen. Wat dat betreft is het maar goed dat er mensen zijn zoals Marjan Minnesma, die in staat zijn om de ogen te openen. Toch maar eens met SAENZ (www.saenz.nu) gaan praten dus.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook nog wel wat stappen kan nemen. Ja, ik rijd hybride, dus dat helpt wat. Maar ik heb nog geen zonnepanelen op het dak of ledverlichting in het pand. Wel groene stroom, althans voor zover ik dat kan beoordelen. ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ was eens de gevleugelde slogan. En dat is natuurlijk ook zo, je moet niet naar de ander kijken. Maar dat doen wij mensen natuurlijk wel. Het gras is immers altijd ‘groener’ bij de buren. Als ik dan die beelden zie van plastic rivieren in Indonesië, stranden die onder de rotzooi liggen en ook andere delen van de wereld waar afval gedumpt wordt en gigantische vuilnisbergen de skyline bepalen, dan bekruipt mij wel een gevoel van zinloosheid en wanhoop. Hoe moet dat ooit goed komen met onze wereld?

Marco Bleeker

marco@zaanbusiness.nl

| februari 2019 - 3

ZB 173.indd 3

30-01-19 09:38


INHOUD

nr 173- februari 2019

14

Marjan Minnesma: ‘In 2030 kunnen we 100 procent klimaatneutraal zijn’

6 8 4-

ZB 173.indd 4

Leasen van een gebruikte (import) auto? Helemaal zo gek nog niet!

Er zijn maar weinig leasemaatschappijen waar je naast nieuwe auto’s ook jong gebruikte auto’s kunt leasen. Laat staan een jonge gebruikte auto die specifiek voor jou geïmporteerd moet worden. Maar als je een luxere auto wilt rijden die toch binnen een afgemeten budget moet passen, is dit wel een hele goede optie. Wat zijn de voordelen.

Chateau Marquette: Een verborgen parel achter de duinen Het is alsof je een sprookje binnenloopt. Chateau Marquette ligt op een groot landgoed in een bosrijke omgeving, tussen Heemskerk en de duinen. Het kasteel wordt omringd door een slotgracht en kijkt uit over uit­gestrekte weilanden waarin schapen grazen en ganzen scharrelen. Oude bomen flankeren de oprijlaan, die je de weg wijst naar dit 13e-eeuwse monument. Met zijn poort en toren, rijst het kasteel statig op uit het landschap.

| februari 2019

30-01-19 09:38


ZAANBUSINESS, hét businessmagazine van de Zaanstreek

10 24 29

Enerverende nieuwjaarsbijeenkomst BIA en Zaandelta

Ongeveer 100 leden en genodigden waren aanwezig voor de nieuwjaars­ bijeenkomst van Business Network Zaandelta en Belangenvereniging Industriegebied Achtersluispolder. De aanwezigen zagen wethouder Gerard Ram de Goede Doelen Cheque uitreiken aan Stichting Alzheimer Zaanstreek Waterland. Daarnaast stemden de leden over een fusie, heeft Peter Bottelier zijn voorzitterschap overgedragen aan Rob Smits. Enerverende avond dus!

Provincie Noord-Holland zorgt voor snel internet in het buitengebied

Voor ruim 13.000 Noord-Hollandse adressen in het buitengebied komt een snel-internet-aansluiting rap dichterbij. Sinds de provincie Noord-Holland de mogelijkheid biedt om garant te staan voor de lening die nodig is om snel internet aan te leggen, zijn tal van initiatieven in een stroomversnelling geraakt. Er blijven 5.000 adressen over waarvoor op dit moment nog geen serieuze plannen zijn voor de aanleg van glasvezel.

Recordoverslag in Amsterdam en regio in 2018

In 2018 is er in de Amsterdamse haven met 82,3 miljoen ton een nieuw overslagrecord geboekt, tegen 81,3 miljoen ton in het jaar daarvoor. Samen met de andere havens in het Noordzeekanaal­ gebied kwam daarmee de totale overslag in 2018 uit op 101,8 miljoen ton, eveneens een record.

EN VERDER: 6 Subsidie Stichting Arbeidsmarktstrategie voor ‘t Lokaal 11 Ondernemers moeten zich hier welkom voelen 12 Mannen & vrouwen op de werkvloer 26 Honey, it's me

COLOFON

UITGEVER IN DE VINGERS MEDIA B.V. Witte Vlinderweg 11 1521 PS Wormerveer T: (075) 642 81 14 www.indevingers.nl VORMGEVING IN DE VINGERS RECLAME B.V. Witte Vlinderweg 11 1521 PS Wormerveer T: (075) 642 81 14 www.indevingers.nl

REDACTIE IN DE VINGERS MEDIA B.V. Heeft u ook iets te melden? Mail naar redactie@zaanbusiness.nl VERSPREIDING Print magazine 6 X Digitaal magazine 4 X FOTOGRAFIE Bart Homburg, Mike Bink, Dirk Brand, Zaanstreek.nl, freepik.com en/of aangeleverd

VOLG ONS VOOR HET MEEST ACTUELE ZAKELIJK NIEUWS IN DE ZAANSTREEK

ZAANBUSINESS

@ZAANBUSINESS

ZAANBUSINESS

WWW.ZAANBUSINESS.NL

ADVERTENTIES Sytze ten Wolde sales manager 075 - 642 81 14 of 06 10 888 333 COLUMNS De columns in Zaanbusiness zijn geschreven vanuit het perspectief van de columnist en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Zaanbusiness wordt gratis in controlled circu­lation verzonden naar bedrijven in de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

ISSN 2214 - 8779 © Het auteursrecht van deze uitgave wordt door de uitgever nadrukkelijk voorbehouden. Het is verboden om zonder schriftelijke toestemming onderwerpen te kopiëren en/of te publiceren. De uitgever kan niet verant­woordelijk worden gesteld voor eventuele schade als gevolg van publi­c aties in deze uitgave. Druk- en zetfouten voor­behouden.

ZAANBUSINESS IS OFFICIËLE MEDIAPARTNER VAN:

ZB 173.indd 5

30-01-19 09:38


COLUMN

Jeffrey Noom, lease­ adviseur ProMobility Zaanstreek: 'Leasen van een jonge gebruikte importauto kan ook voor jou een slimme keuze zijn.'

Jeffrey Noom leaseadviseur ProMobility Zaanstreek

Er zijn maar weinig leasemaatschappijen waar je naast nieuwe auto’s ook jong gebruikte auto’s kunt leasen. Laat staan een jonge gebruikte auto die specifiek voor jou geïmporteerd moet worden. Maar als je een luxere auto wilt rijden die toch binnen een afgemeten budget moet passen, is dit wel een hele goede optie. Wat zijn de voordelen.

Leasen van een gebruikte (import) auto? Helemaal zo gek nog niet! Korte levertijd, ruime keuze, lagere kosten. Als een gebruikte auto jonger is dan een jaar en een Nederlandse catalogusprijs heeft van € 40.000 of meer, dan kan het leasen hiervan een aantrekkelijke optie zijn. Waarom? Omdat in de eerste plaats de levertijd van een gebruikte of geïmporteerde lease auto aanzienlijk korter is, je kan gemiddeld al na drie weken over je auto beschikken. Bij een nieuwe Nederlandse auto kan de levering vaak oplopen tot een half jaar en bij populaire modellen soms nog langer. Verder is de keuze in jonge gebruikte auto’s heel ruim, helemaal als we bijvoorbeeld het Duitse aanbod erbij betrekken. Duitse auto’s zijn vaak ook uitgerust met veel gewilde opties, die een nieuwe auto in Nederland erg duur maken. Daarnaast is het leasetarief van een jonge gebruikte (import) auto vaak relatief aantrekkelijker, de eerste grote afschrijving is immers door de eerste eigenaar betaald. Naast een aantrekkelijk leasetarief, kunnen er ook fiscale voordelen zitten aan een gebruikte (import) auto. ProMobility zorgt voor complete ontzorging. Om een gebruikte (import) auto zorgeloos in te kunnen zetten als leaseauto zijn er wel wat zaken van belang. Bijvoorbeeld de conditie van een auto, lopende garanties, importtraject, haalbare looptijd van een leaseovereenkomst. ProMobility heeft al meer dan 12,5 jaar ervaring op het gebied van de import van jonge gebruikte auto’s. Door jouw wensen te inventariseren kunnen zij via specifieke kanalen een selectie maken van auto’s die aansluiten op jouw wensen en dit verwerken in een offerte. De volgende stappen zijn de nodige technische controles en het inwerking stellen van het import traject. Wil je meer weten over het leasen van een jonge gebruikte (import) auto, neem dan contact op met Dick Dekker of Jeffrey Noom van ProMobility via zaanstad@promobility.nl of 075 64 20 100. Zij maken graag een vrijblijvend voorstel, ook als het gaat om meerdere auto’s. 6-

ZB 173.indd 6

Subsidie Stichting Arbeidsmarktstrategie voor ‘t Lokaal Stichting Arbeidsmarktstrategie Noord West Holland (STAN), o.a. aandeelhouder van PDZ Uitzendbureau subsidieert ’t Lokaal met een subsidie van € 10.000 voor het inzetten van een projectleider. Doel is het uitvoeren van een kennisproject gericht op het verzamelen van kennis omtrent de behoefte, bedrijfscultuur en bedrijfstakken van de bedrijven die zijn gevestigd op het bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer. De opgedane kennis wordt gedeeld met de Zaanse onderwijsinstellingen waar ’t Lokaal samen mee werkt.

’t Lokaal is een initiatief van Bedrijven Vereniging NoorderveldMolletjesveer (BVNM). Op dit bedrijventerrein werken 4500 mensen, in 500 bedrijven, waarvan 150 verenigd zijn in BVNM. De missie van ‘t Lokaal is om de vitaliteit van Zaanse bedrijventerreinen op het gebied van werk, opleiding & onderwijs en zorg (de WOZ-waarde) te optimaliseren. ‘In ’t Lokaal werken bedrijfsleven, overheid en onderwijs nauw samen’ en daarom zijn wij blij dat onze aandeelhouder dat stimuleert’ verteld Timo de Regt, directeur van PDZ Uitzendbureau. Het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van werkgevers en werknemers in het MKB is vanaf de oprichting van PDZ een van de belangrijkste doelstellingen. 'Hoe fantastisch is het dat wij dat 40 jaar later nog steeds actief doen’ aldus een enthousiaste Timo.

Wat kost dat?

Oh, dat valt best mee… Dit advertentieformaat kan al geplaatst worden vanaf slechts € 199,- * Niet gek als je bedenkt dat je hiermee meer dan 5000 ondernemers uit de Zaanstreek bereikt! Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag wat Zaanbusiness voor uw bedrijf kan betekenen! Bel 075 642 81 14 of mail naar info@zaanbusiness.nl *Vraag naar de voorwaarden

| februari 2019

30-01-19 09:38


ADVERTORIAL

Chateau Marquette:

Een verborgen parel achter de duinen Welkom bij Chateau Marquette! Het is alsof je een sprookje binnenloopt. Chateau Marquette ligt op een groot landgoed in een bosrijke omgeving, tussen Heemskerk en de duinen. Het kasteel wordt omringd door een slotgracht en kijkt uit over uit­gestrekte weilanden waarin schapen grazen en ganzen scharrelen. Oude bomen flankeren de oprijlaan, die je de weg wijst naar dit 13e-eeuwse monument. Met zijn poort en toren, rijst het kasteel statig op uit het landschap. Nieuwe eigenaar hotel & evenementenlocatie Mijn naam is Erik Kuiper-van den Berg en ik ben sinds 1 juli van dit jaar de eigenaar, sommigen zeggen kasteelheer, van Chateau Marquette. Ik heb het hotel en kasteel overgenomen van hotel‑ keten NH, omdat ik meteen werd betoverd toen ik deze prachtige locatie voor het eerst zag. Wij zullen, net als de vorige eigenaar, het chateau als evenementen locatie blijven verhuren. Het rijksmonument zal hier en daar worden gerenoveerd en worden voorzien van een frisse en meer zakelijke uitstraling. Uiteraard met alle respect voor de historische elementen. Het zal gaan om zaken zoals bijvoorbeeld gordijnen en behang, hier en daar houten vloeren in plaats van tapijten en gedeeltelijk nieuw meubilair. 800 jaar geschiedenis Bij binnenkomst in het kasteel is de eeuwenlange geschiedenis direct zichtbaar, als lagen verwerkt in het gebouw. De muren, deco­ raties en meubelstukken ademen

de geschiedenis van de talloze generaties bewoners. Tien stijl­ volle zalen in het chateau vertellen ieder een eigen verhaal. Ik wil dan ook zoveel mogelijk mensen laten genieten van deze fantastische plek, door het gebouw open te stellen voor zowel zakelijke als particuliere evenementen.

'HET IS ALSOF JE EEN SPROOKJE BINNENLOOPT' Zakelijke en particuliere evenementen De locatie leent zich voor diverse evenementen van 2 tot 400 gasten. Met name doordeweeks bedienen wij veel zakelijke gasten. Denk aan vergaderingen, trainingen, product­presentaties, relatiedagen of heisessies. Onze grootste zaal biedt royaal plaats aan

120 personen (146m²). Daarnaast bedienen we ook particuliere gasten. Men kan in het kasteel feesten en dineren en de sfeervolle zalen bieden ook schitterend plaats aan een bruiloft. Een enkele keer verzorgen we zelfs een condo­leance, want ook dat hoort bij het leven. Trouwen en rouwen… Onze professionele event­managers met jarenlange ervaring denken graag mee bij het op maat organiseren van ieder evenement. Er zijn talloze mogelijkheden op deze inspirerende locatie, geen vraag is ons te gek! Restaurant 'Het Chateau' dagelijks open van 11:00 tot 23:00 uur Men kan ook in het kasteel terecht voor een kop koffie, een lunch, een borrel of een culinair diner in à la carte restaurant 'Het Chateau'. Geniet daarbij van onze ruime keuze aan wijnen, want u kunt overnachten in het naastgelegen hotel. Uw auto kunt u gratis laten staan op de ruime parkeerplaats. Maak geschiedenis met uw evenement Wij laten iedereen graag kennismaken met deze verborgen parel. Maak met ons een afspraak, dan geven we graag een kijkje achter de schermen en vertellen alles over de geschiedenis, de monu­mentale zalen en de talloze mogelijkheden die Chateau Marquette te bieden heeft. We werken graag samen aan een evenement dat iedereen zal blijven heugen.

Hotel & Chateau Marquette Marquettelaan 34 1968 JT Heemskerk 0251 – 25 70 12 events@hotel-marquette.com www.chateau-marquette.com

| februari 2019 - 7

ZB 173.indd 7

30-01-19 09:38


NIEUWS

Het ZaanLinQ bestuur (v.l.n.r.) Linda Tuijn, Mariska van Houten, Jenny Luten en Petra Derlagen en nieuwe logo.

Nieuwe naam

ZaanLinQ

professionaliseringsslag 'Voor mij is de nieuwe naam reden om me aan te sluiten', zegt Nanine Carree, onderzoekend architect uit Zaandam. Op de nieuwjaarsreceptie staat ze naast Martine van den Hoed, eigenaresse van The UP Movement. Die noemt de naamswijziging van het VNZP tot ZaanLinQ een professionaliseringsslag. ‘Een goede stap naar de toekomst’. Tekst: Dirk Karten/DK Media (Foto en logo-ontwerp: Jolanda Fisser)

8-

ZB 173.indd 8

| februari 2019

30-01-19 09:38


Zakennetwerk maakt boost in groei mee onder vrouwelijk ondernemend Zaanstreek Tijdens de nieuwjaarsreceptie die Ondernemers Sociëteit De Corner, De Maatschappij en het vrouwennetwerk samen organiseerden waren louter positieve reacties te horen over de nieuwe naam. Ook van de twee bovenstaande zakenvrouwen die nog geen deel uitmaakten van het inmiddels 152 deelneemsters tellende netwerk. 'Vrouwen Netwerk Zaanstad Plus (VNZP) klinkt een beetje stoffig. Met de groei en aansluiting van onze honderdvijftigste deelneemster werd het hoog tijd voor een nieuwe naam: ZaanLinQ. Waarbij onze vormgeefster Jolanda Fisser van JoJo Creatieve Communicatie in de letter q het universele vrouwenteken verwerkte', vertelt Petra Derlagen, voorzitter van de Zaanse zakenclub. Slagen gemaakt De nieuwe naam past in het kader van jaarthema ‘Zichtbaarheid'. 'We hebben best slagen gemaakt', blikt

Petra terug op het afgelopen jaar. 'Ons netwerk heeft een boost in groei gemaakt onder vrouwelijk ondernemend Zaanstreek. Waarbij we ook in kwaliteit zijn gegroeid. Zo zien inmiddels zakenvrouwen die werken bij grote Zaanse werkgevers de voordelen van aansluiting. Met enige trots mag ik zeggen dat vier wethouders zich bij ons hebben aangesloten. Superkicken!', klinkt het enthousiast. Klankbord Een sterk jaarprogramma, aandacht voor iedere deelneemster en goed luisteren naar wat je achterban wil: kernkwaliteiten van het netwerk. Voordat de naam werd omgedoopt polste het bestuur bij verschillende deelnemers de mening. 'ZaanLinQ werd enthousiast ontvangen door de ‘klankborddeelneemsters'. Er zijn ook verschillende namen keihard afgeschoten. De nieuwe naam is lekker kort, krachtig en eigentijds. Het maakt duidelijk

wat we zijn en doen: een Zaans vrouwennetwerk waarbij contact leggen, linken, centraal staat. Dit alles onder het welbekende motto samen sterk. Ik denk dat we echt goed bezig zijn als ik deelneemsters trots hoor vertellen bij ons te horen', aldus Petra Derlagen. Sterk jaarprogramma Dat ZaanLinQ steeds beter op de kaart staat, komt mede door een sterk jaarprogramma. Zo verzorgt Corinne Keijzer op 9 april een lezing. De ‘internetgoeroe' is gespecialiseerd in social media marketing, met de focus op Facebook, Twitter en LinkedIn. Corinne Keijzer is auteur van de populaire e-books ‘Meer succes met LinkedIn‘ en ‘LinkedIn voor bedrijven‘. Daarnaast blogt ze voor Marketingfacts en wordt ze vaak gevraagd om haar social media expertise in SBS6 Shownieuws. Meer weten? Kijk op www.zaanlinq.nl | februari 2019 - 9

ZB 173.indd 9

30-01-19 09:38


NIEUWS Het was dinsdag 16 januari jl. goed druk bij de afdeling bandenservice van Schoehuijs Bedrijfswagens en Bandenservices. Ongeveer 100 leden en genodigden waren aanwezig voor de nieuwjaars­ bijeenkomst van Business Network Zaandelta en Belangenvereniging Industriegebied Achtersluispolder. De aanwezigen zagen wethouder Gerard Ram de Goede Doelen Cheque uitreiken aan Stichting Alzheimer Zaanstreek Waterland. Daarnaast stemden de leden over een fusie, heeft Peter Bottelier zijn voorzitterschap overgedragen aan Rob Smits. Enerverende avond dus!

Enerverende nieuwjaarsbijeenkomst BIA en Zaandelta

Mevrouw Koppers van Stichting Alzheimer neemt de cheque aan van Wethouder Ram en Noordzij.

Alle leden voor fusie De avond begon met het openingswoord van de voorzitter van Zaandelta Herm Nieste. Herm vertelde meer over de ideeën achter de plannen van de fusie tussen Zaandelta en BIA. Voornamelijk schaalvoordeel, kennisdeling en een sterkere kracht vormen richting gemeente en instanties zijn de redenen voor deze plannen. Door het opsteken van de groene stemmingskaarten gaven de leden te kennen eens te zijn met de fusie. Geen enkele rode kaart werd getoond. BIA en Zaandelta zullen nu verder gaan met de statutaire stukken en het fusievoorstel. Afscheid Peter Bottelier Voorzitter van BIA Peter Bottelier draagt hiermee zijn stokje over aan Rob Smits van Bureau voor Durf. Rob zal in ieder geval het komende half jaar optreden als voorzitter en samen met vice-voorzitter Herm Nieste, penningmeester Lars van Wijngaarden, secretaris Dolf de Roeck en bestuursleden Tom Günther, Jac Oudejans en Paul Zonneveld het bestuur vormen. Deze tijd wordt gebruikt om het definitieve bestuur te vormen. Rob Smits bedankte Peter voor zijn enorme inzet de afgelopen jaren. Peter wenste het nieuwe bestuur veel succes en geluk met de plannen. Presentatie Schoehuijs Bedrijfswagens en Bandenservice Directeur Herman Schoehuijs is een man van weinig woorden. Hard werken is meer zijn ding. Toch kwam hij naar voren om een woordje te doen over zijn mooie bedrijf. De rest werd verteld in een mooie video­presentatie. 10 -

ZB 173.indd 10

Uitreiking Goede Doelen Cheque Elk jaar zoeken BIA en Zaandelta een goed doel voor de Goede Doelen Cheque van 1500 euro. Dit jaar was de eer aan de Stichting Alzheimer Zaanstreek Waterland om de cheque te ontvangen. Wethouders Gerard Ram en Rita Noordzij reikten de cheque uit aan Nel Koppers van Stichting Alzheimer.

Leden geven groen licht voor de fusie

Proost op een succesvol jaar! Het officiële gedeelte eindigde in een proost op een zeer succesvol en ondernemend jaar! Aansluitend genoot iedereen van een heerlijk buffet en werd er veel nagesproken over deze avond.

| februari 2019

30-01-19 09:38


Ondernemen in Zaanstad INFORMATIE VAN DE GEMEENTE ZAANSTAD VOOR ONDERNEMERS OVER SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJKE EN ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN

Wethouder Gerard Ram:

‘Ondernemers moeten zich hier welkom voelen’ ‘Elke dag ga ik fluitend naar mijn werk. Zaanstad is een prachtige stad om voor te werken’, zegt

Gerard Ram, als wethouder in Zaanstad onder meer verantwoordelijk voor onderwijs, economie en MAAK.Zaanstad, zaken die hem na aan het hart liggen. Op naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland’ ‘Ik vind het enorm belangrijk dat ondernemers zich welkom voelen. Daar spelen wij als gemeente een belangrijke rol in. Daarom investeren we daarin. We versterken de band met onze (grootste) ondernemers in de stad. We stimuleren het ondernemersklimaat in Zaanstad en trekken nieuwe bedrijvigheid aan door een bereikbare infrastructuur en snelle en eenvoudige dienstverlening. Het is mijn ambitie om de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland te worden.’ ‘Onke’ plekken mooi maken ‘We blijven aan het werk om de ‘onke’ of lelijke plekken in onze gemeente mooier te maken. Daar was al structureel €750.000 voor beschikbaar en daar doen we nog een schepje bovenop met extra capaciteit voor onderwerpen als bereikbaarheid, economie, cultuur en toerisme. De komende periode komen we met gebiedsperspectieven en toekomstbeelden die laten zien hoe onze stad kan groeien en meer allure kan krijgen. Zo wordt Zaanstad mooier en maken we een stad die ook voor onze kinderen aantrekkelijk blijft om in te leven. Het ontwikkelen van plannen doen we samen met inwoners en ondernemers. Zo moeten we niet zomaar blokkendozen langs de Zaan zetten. Nee, we moet plannen maken die passen in de streek die zoveel unieke kwaliteiten heeft. De ruimte, de luchten, het groen. Dingen die de Zaanstreek maken, moeten we koesteren.’

Beeld: Floor Film

Hogeschool van de handen ‘We hebben geweldige bedrijven in Zaanstad’, vervolgt Ram. ‘Het onderwijs moet aansluiten op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven. We bekijken met elkaar of die aansluiting kan worden verbeterd. De komende jaren zien we vooral banengroei in beroepssectoren met vakgerichte en technische studies. Om de talenten van de kinderen optimaal in te zetten in onze economie, zijn we bezig met een, zoals ik dat noem “Hogeschool van de Handen”, die kinderen klaarstoomt voor een baan in het bedrijfsleven. Zowel de Zaanse ondernemers als de Zaanse onderwijsinstellingen spelen een belangrijke rol bij het opzetten van deze Hogeschool.’

Onderneming in de techniek? Inspireer uw toekomstige werknemers tijdens PETZ-event! PETZ staat voor Promotie Evenement techniek Zaanstad en vindt voor de zesde keer plaats. Het is een driedaags techniek-event voor leerlingen van groep 7 van alle basisscholen in Zaanstad. Het aantal bezoekers ligt jaarlijks rond de 2.300. Met PETZ kunt u uw bedrijf(stak) op een leuke en leerzame manier onder de aandacht brengen van scholieren die hun beroepskeuze nog moeten maken, uw toekomstige werknemers. Deelname is gratis. PETZ biedt meubilair, koffie/thee/lunchpakket en advies. PETZ op zijn beurt vraagt u een activiteit /workshop voor te

bereiden voor in uw eigen stand, en de bemensing van uw stand te regelen voor 2,5 dag (+ opbouw en opruimen). Vanaf het begin is PETZ mede gedragen door een aantal landelijke (branche)organisaties van het technisch bedrijfsleven (OTIB, Metaalunie, OOM, Techniektalent.nu). Geïnteresseerd of heeft u vragen? Neem dan contact op met Jolien Duin, jolien@petevents.nl. Website: www.petevents.nl

Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075

ZB 173.indd 11

30-01-19 09:38


COLUMN

Olof Frankfort Frankfort HRM

Mannen & vrouwen op de werkvloer Het is dinsdagmiddag, een reguliere werkdag. Het is circa 16 uur. Het is tijd voor iets… Het kastje op de afdeling met daarin de heerlijke chocolade lonkt. De verleiding is niet meer te weerstaan. De meeste dames gaan voor de bijl. Daar gaat de opbrengst van vandaag via de eerder genuttigde fruithapjes en gezonde lunchsalade om een paar kilootjes kwijt te raken. Een terugkerend patroon wat ik vaak zie gebeuren.

Zoals bekend doe ik HR interimopdrachten bij verschillende organisaties. Over het algemeen wordt de HR afdeling vooral gerund door vrouwelijke collega’s. Dus… inmiddels kan ik aardig meepraten met typische vrouwenonderwerpen. Panty’s, zwangerschappen, populaire diëten, je zegt het maar. Alles voor een goede integratie bij de (nieuwe) klant! Natuurlijk overdrijf ik, maar het helpt wel. Het helpt om de drijfveren van – in mijn geval de dames – te kennen. Mannen en vrouwen nemen de wereld op een andere manier waar. Mannen houden zich vooral bezig met het verkrijgen van

resultaten, het bereiken van doelen, macht en status. Vrouwen zijn vaker gericht op communicatie, samenwerking, liefde en onderlinge relaties. Daardoor vinden ze ook andere zaken in het werk belangrijk. De werkende vrouw combineert haar werk vaak met de zorg voor kinderen, waardoor een goede balans tussen werk en privé van belang is. Wanneer iemand in staat is verschillende rollen, passies en kwaliteiten goed te combineren, is hij of zij langdurig inzetbaar. Zowel op het werk als thuis. Het ultieme doel is natuurlijk de juiste mix van dames en heren op een afdeling georganiseerd te hebben. Maar wanneer heb je de optimale samenstelling te pakken? Dit hangt af van het te bereiken doel waarvoor het team is samengesteld. Moeten er harde resultaten bereikt worden, in de zin van ‘over lijken gaan’? Dan is de mannelijke variant als overheersende norm meer bruikbaar. Ligt de nadruk op het aangaan en behouden van relaties? Ga dan voor de vrouwelijke benadering. Echter, niet iedere man of vrouw is hetzelfde. Iedereen wordt door andere dingen gedreven. En iedereen krijgt energie van andere zaken. Wanneer je de persoonlijke drijf­ veren en energiebronnen van je mensen echt kent, kun je een team creëren dat elkaar versterkt. Behoorlijk cliché maar nog steeds waar! Het is nog steeds dinsdagmiddag. Inmiddels zijn de bureaus om me heen verlaten. De dames staan rond het chocoladekastje, het gebruikelijke informele overleg te voeren. Ik laat ze. Geniet dames! Dan bekijk ik even mijn nieuwe auto op internet. Over persoonlijke drijfveren gesproken…

duurzaam verwarmen = energie besparen

Revolutionair duurzaam systeem van Mitsubishi Electric: Zubadan Kijk voor meer informatie over deze bijzondere waterpomp op www.mo-techniek.nl of bel 075 - 647 57 57

*TOT €2.900 SUBSIDIE BESCHIKBAAR

M&O Techniek | Eenhoornweg 7 | 1531 ME Wormer tel: 075 - 647 57 57 | www.mo-techniek.nl

ZB 173.indd 12

30-01-19 09:38


ZB 173.indd 13

30-01-19 09:38


COVERSTORY

14 -

ZB 173.indd 14

| februari 2019

30-01-19 09:38


Hoe kunnen we gezamenlijk onze wereld bewoonbaar houden? In tegenstelling tot het kabinet Rutte, kent de Wormerveerse duurzaamheidsdeskundige Marjan Minnesma wél de oplossing. ‘Of je nu ondernemer bent of werk­nemer, als iedereen op zijn eigen plek het maximale aan verduurzaming doet, kunnen we de opwarming van de aarde beperken.’

Marjan Minnesma: ‘In 2030 kunnen we 100 procent klimaatneutraal zijn’ Tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van het Wormerveerse Bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer (BVNM) was de lokaal zeer bekende Marjan Minnesma aanwezig. De directeur van Urgenda is recentelijk veel in het nieuws. Met haar stichting spande ze in 2015, samen met 900 mede-eisers, de Klimaatzaak tegen de Nederlandse staat aan. Ze won glansrijk. De rechter droeg de staat dan ook op de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Klimaatneutraal Hoewel het kabinet niet goed weet hoe zij aan deze door de rechter opgedragen milieu-opdracht moet voldoen, gaf Minnesma als gastspreker bij BVNM een inspirerende presentatie over de noodzaak van het versneld doorvoeren van de voorgenomen energietransitie. ‘Als je wilt, zoals is afgesproken, dat de aarde met maximaal 1,5 graad opwarmt ten opzichte van 1850, moet onze energieopwekking al in 2030

helemaal klimaatneutraal zijn. En niet pas in 2050, zoals de overheid betoogt’, stelde Minnesma. ‘Want dan zadelen we onze kinderen op met grote klimatologische problemen. En het kan echt, 2030. Maar alleen als we écht willen.’ Maak een planning Volgens Minnesma moet iedereen op zijn eigen plek het maximale doen. ‘Dus een bedrijventerrein zoals BVNM nu prachtig verduurzaamt met de aanleg van 15.000 zonnepanelen, is super. Maar maak ook je huis energieneutraal, eet minder vlees en je volgende auto wordt een elektrische. Dat hoeft niet allemaal morgen, maar wel voor 2030. Dus als je verwacht dat je cv-ketel over een paar jaar kaduuk gaat, ga nu al plannen dat je op dat moment kunt overstappen op een warmtepomp.’ Een gemiddeld gezin geeft in 15 jaar tijd 35.000 euro uit aan energie. ‘Voor dat bedrag kun je ook een huis energieneutraal maken. Dus gooi je gas eruit en leg overal

zonnepanelen neer. Dan heb je geen energierekening meer. En heb je die 35.000 euro niet? Dan leen je het en kun je dit in 15 jaar terugbetalen aan de bank, voor hetzelfde maandbedrag dat je nu kwijt bent aan je energiefactuur. Dus het kan.’ Parteon Woningbouwvereniging Parteon uit Wormerveer heeft afgelopen december in een aantal huur­ huizen de cv-ketel eruit gehaald en vervangen door een warmtepomp. ‘Plus zonnepanelen op het dak, een ander kooktoestel erbij en een gratis pannenset’, zo vertelde Minnesma. ‘De energierekening gaat gemiddeld 120 euro per maand naar beneden en de huishoudens krijgen een huurverhoging van slechts 50 euro. Dus de huurders gaan er direct per maand 70 euro netto op vooruit. Dus ik zeg tegen alle woningcoöperaties: hup aan de bak. Er kan veel meer dan je denkt. Als je maar wil!’ | februari 2019 - 15

ZB 173.indd 15

30-01-19 09:38


NIEUWS

Wethouder Munnikendam verheugd met verduurzaming bedrijventerrein Bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer (BVNM) uit Wormerveer heeft een prachtige

verduurzamingsslag gemaakt. Tijdens de nieuw­

jaarsbijeenkomst van BVNM op 23 januari jl. werd een gezamenlijk zonnepanelenpark met liefst

15.000 zonnepanelen officieel in gebruik gesteld

door de Zaanse wethouder Sanna Munnikendam.

De BVNM-ondernemers hebben enkele jaren geleden de handen ineengeslagen om de energie­ rekening van hun bedrijven flink

omlaag te brengen. Middels de opgerichte Stichting Alliantie Energievoorziening Noordelijk Zaanstad, kortweg SAENZ, werd een ener-

BVNM wekt eigen energie op met lief 16 -

ZB 173.indd 16

15.000 zonn | februari 2019

30-01-19 09:39


Edwin de Groot

giecoöperatie van, voor en door ondernemers gestart. In gezamenlijkheid 'We zijn destijds begonnen met gezamenlijke energie-inkoop voor de bedrijven op ons terrein. Collectief kun je energie goedkoper aan­ schaffen', zo geeft SAENZ-voorzitter Edwin de Groot aan. 'Nu zitten we in fase 2: het verduurzamen van het bedrijventerrein. Dat doen we o.a. met die 15.000 zonnepanelen, door zelf energie op te wekken en deze vervolgens binnen de BVNM te gebruiken of te verhandelen. In de toekomst mikken we op fase 3: zorgen dat ons gebied energie­ onafhankelijk wordt en we een surplus aan energie kunnen opwekken en aanbieden aan

en iefst

de gemeente Zaanstad.' De investering van het zonnepanelenpark bedroeg 870.000 euro. Een kwart daarvan verkregen de BVNMondernemers via subsidies. De rest is eigen geld. Direct voordeel: de energiekosten dalen enorm. 'Er wordt weleens gezegd dat bedrijven alleen bezig zijn met ondernemen en niet geven om duurzaamheid. Maar jullie laten zien dat dit niet het geval is', gaf wethouder Munnikendam (duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie) een groene pluim tijdens de zonnepanelenopening. 'Saenz laat zien dat in gezamenlijkheid mooie dingen tot stand kunnen komen.' Zaans klimaatakkoord Volgens Munnikendam geeft Saenz een uitstekend signaal af. 'Zaanstad wil in 2040 energieneutraal zijn. We gaan met de gemeenteraad binnenkort ook beginnen met klimaattafels en het Zaans klimaatakkoord. Daar hebben we iedereen bij nodig, zowel ondernemers als bewoners. We moeten dit mét elkaar doen.' Munnikendam ziet Zaanstad voor zich waar bestaande huizen straks verwarmd zullen worden met restwarmte van bedrijven. 'Ik zie een stad voor me waarbij bedrijven, zoals bijvoorbeeld verenigd in Saenz, hun eigen energie gaan opwekken. Een stad waar geen restafval meer bestaat.'

Begin februari heeft Zaanstad een begin gemaakt met de aanleg van een open warmtenet. Dat zal aanvankelijk worden gevuld met biomassa. Later komt ook restwarmte van bedrijven erbij, zo is het idee. Munnikendam: 'De energietransitie is nieuw. We hebben het nog nooit gedaan. Maar ik voel de energie in Saenz hier en dat jullie dat omzetten in mogelijkheden. Jullie hoefden niet gestimuleerd te worden om dit te doen. Jullie deden het zelf al. Dat is super om te zien. Saenz heeft niet voor niets binnen de Metropoolregio Amsterdam de Plabeka Duurzaamheidsprijs 2018 gewonnen. Het juryrapport had het over doorzettingsvermogen, innovatief gehalte, beginnen met kleine ondernemers en de meerwaarde van samenwerking. Dat zegt alles. De waardering voor jullie als collectief is enorm.'

Sanna Munnikendam

nnepanelen

| februari 2019 - 17

ZB 173.indd 17

30-01-19 09:39


ENERGIENEUTRALE INSTALLATIE EN CIRCULAIRE AANPAK Instacom kiest bewust voor een energieneutrale en circulaire aanpak. Wij zijn uw technische installatiepartner voor duurzame installaties. Instacom is, als partner van samenwerkingsverband ElektroNed, aangesloten bij het Urban Mining Collective (UMC). Het UMC gebruikt de stad als bron: grondstoffen en materialen uit slooppanden worden geoogst en geschikt gemaakt voor duurzaam hergebruik. Net als u geloven wij in het belang van duurzaam ondernemen. En wij zien volop kansen voor circulariteit in de bouw. Gebouwen kunnen we duurzaam ontmantelen en de voor hergebruik geschikte materialen kunnen we opnieuw installeren. Samen met onze ketenpartners en deelnemende groothandels beschikken wij nu al over een circulaire voorraad om dit waar te maken. CIRCULARITEIT EN WETTELIJKE VEREISTEN Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt, dat aanvragen van een omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna-energieneutrale gebouwen (BENG). Voor bestaande bouw is dat vanaf 2050. Dit is een enorme uitdaging, die circulair denken vereist. Dat is in de bouwwereld nog geen gemeengoed, maar wij hebben deze manier van denken al wel stevig omarmd. Samen met onze ketenpartners hebben we dan ook alle kennis en ervaring in huis om - gebruikmakend van de beschikbare middelen - een circulaire en energieneutrale installatie voor u te realiseren. Deze aanpak zorgt niet alleen voor energiebesparingsmogelijkheden en afvalreductie, maar ook voor minder C02-uitstoot.

Nieuwsgierig geworden wat Instacom voor u kan betekenen? Bel met 075 – 670 3212 (ma t/m vrij van 08.00 – 17.00 uur)

INSTACOM.NL/CIRCULAIR

ZB 173.indd 18

30-01-19 09:39


ADVERTORIAL

Creatieve geesten van Laagdrempelig organiseren eerste HR-congres Zaanstreek

Niels Wilcke

Gelukkig werk jij?! zet HR-professionals aan tot anders denken Op dinsdag 29 januari 2019 vond in Bedrijvencentrum De Bedrijvige Bij in Koog aan de Zaan hét HR-congres ‘Gelukkig werk jij?!’ plaats. Een drukbezochte middag speciaal georganiseerd voor HR-professionals uit de regio. Deze groep professionals staat voor een enorme uitdaging. Hoe zorgen zij ervoor dat er de komende jaren voldoende geschikt personeel is in hun bedrijf. Uit onderzoek van het UWV ‘Regio in Beeld 2018’ blijkt namelijk dat in de Zaanstreek de werkgelegenheid groter is dan gemiddeld in Nederland. De groeiende economie, de mismatch door de krapte op de arbeidsmarkt, de vergrijzing en de ontgroening zijn allemaal factoren waar juist de bedrijven in de Zaanstreek het meeste onder gebukt gaan. Hoe kan de continuïteit gewaarborgd blijven en kan de productie optimaal worden geregeld. Niels Wilcke, organisator van het congres en mede-eigenaar van Laagdrempelig stimuleerde alle aanwezige HR-professionals om buiten de kaders en als marketeer te denken. Aan de hand van verschillende trends en ontwikkelingen nam hij de aanwezigen mee in de arbeidsmarkt van de toekomst en de rol die HR hierin zou kunnen spelen. Hij liet zien welke creatieve en verrassende oplossingen er zijn om organisatiedoelen te koppelen aan klanttevredenheid en mede-

werkersbetrokkenheid. Met dit congres laat Laagdrempelig - naast haar expertise op het snijvlak SalesHR - niet alleen haar regionale betrokkenheid zien - maar neemt zij tevens een aanjagersrol in om gezamenlijk aan maatschappelijke thema’s zoals de ‘inclusieve werkcultuur’ te werken. “De wereld om ons heen en de vraag van de klant veranderd continue, als onderneming is het zaak om mee te veranderen om de

concurrentie voor te kunnen blijven”. “Laagdrempelig helpt bedrijven van buiten naar binnen te kijken, de organisatie flexibel in te richten en talent te ontwikkelen. Weten of u al klaar bent voor de toekomst? Dit kan door het invullen van de groeiscan op de site of via een vrijblijvend gesprek met een van onze creatieve denker en doeners.”

www.laagdrempelig.eu

| februari 2019 - 19

ZB 173.indd 19

30-01-19 12:16


COLUMN

Ing. A.G.M. Komen Kuijs Reinder Kakes

Een beetje voor­ uitzien mag wel

CONCEPTS

FURNITURE

SUPPLIES

GIFTS

ICT

Bij vooruitkijken hoort zeker eerst even het verleden bezien. Rum 60 jaar geleden was de Achtersluispolder leeg, behalve de Vrede want die stond er toen al. Door de jaren heen is alles volgebouwd, veel nieuwe bedrijven, uitbreidingen en verplaatsingen (ja toen al). Thans zijn er circa 480 bedrijven gevestigd en is daar heel veel werkgelegenheid.

Onze streek wordt steeds voller, we groeien, niet alleen qua bedrijvigheid maar ook zijn er steeds meer woningen nodig. Daarbij komt dat Amsterdam steeds dichterbij komt , we willen steeds meer verbinding met de hoofdstad en zoals ik jaren geleden al zei: verander 075 maar in 020. En toen was het moment daar dat de uitspraak kwam dat de Achtersluispolder deels ook een woninglocatie moet worden. Dit is een uitspraak met veel gevolgen… Ga ik nog uitbreiden, is het een kans of juist een bedreiging? Zaanstad is qua voorraad beschikbaar bedrijventerrein niet ruim bemeten. Is dit erg? Immers, in Purmerend hebben ze nog ruimte. Dan sturen we ze daarheen! Of zoals jaren geleden al is bedacht, we bouwen in het hart van de Wijde Wormer een nieuw groot bedrijventerrein. Let op, laten we niet vergeten dat veel bedrijven bewust voor Zaanstad hebben gekozen dus laten we ze niet in de steek toch? Regeren is vooruitzien, ook in de Zaanse politiek. De gevolgen van het besluit in de Achtersluispolder woningen te gaan bouwen zijn zeer verstrekkend. Op de bestaande terreinen is al zeer verdicht gebouwd en Hoogtij loopt na vele jaren vertraging thans versneld vol. Goed beschouwd betekent dit dat de overloop uit de Achtersluispolder vanwege de woningbouwplannen niet kan worden opgevangen. Daar komt nog bij dat een vitale streek ook ruimte moet hebben voor nieuwkomers, starters e.d.! Samenwerking kan zomaar tot succes leiden en ook Zaanstad wil zich onderscheiden. Laten we dat onderscheiden dan wel positief vorm geven. Er moeten nu reeds verregaande beslissingen worden genomen anders lopen we over een aantal jaren vast en raken we werkgelegenheid kwijt. En wat is die beslissing dan? Er zal te weinig ruimte zijn om te ondernemen en zich hier te vestigen. We ontkomen er niet aan uit te breiden en een nieuw bedrijfsterrein aan te leggen. We kunnen deze beslissing ook niet voor ons uit schuiven want een nieuw terrein vraagt een voorbereiding van zeker 10 jaar. Ja, het vraagt politieke lef er vooruit te komen, en ook nog eens te zeggen wat het wordt. Naar Purmerend of Amsterdam sturen? Een aanleg in de Wijde Wormer? Of toch maar weer eens kijken naar een uitbreiding in westelijke richting, de Wijkermeer polder dus. Let op hé, als iets lang duurt dan moet je daar snel aan beginnen.

20 -

ZB 173.indd 20

| februari 2019

30-01-19 09:39


Duurzame inzetbaarheid! Of wordt het Duur-Samen?

COLUMN

Van kostenpost naar besparing. We kunnen blijven wegkijken. Het (maatschappelijk) probleem negeren. Het duurzame inzetbaarheidsgesprek niet aangaan.

Coen Splinter Senior Casemanager/ Inzetbaarheidscoach/ Ervaringsspecialist

Aandacht Arbo Zeestraat 80 1942 AS Beverwijk

T: 0251 27 38 83 E: info@aandachtarbo.nl www.aandachtarbo.nl

Cheffie & Sjors Zeur niet Sjors! Aan het werk!

Houden wij dit wel vol tot mijn AOW?

Ramp-scenario: dit kan Cheffie een paar ton in euro’s kosten! Dat Sjors in een bijstandsuitkering terecht komt! Maatschappelijk gezien heeft dit serieuze gevolgen! Duur-Samen = Kostenpost! Anders denken, kijken en handelen?! Werknemer als leverancier van arbeid houdt de regie en neemt zelf acties om JobFit te blijven. Doet werknemer dat niet? Dan ligt daar een actie voor de werkgever om het duurzame inzetbaarheidsgesprek wel aan te gaan!

Opbouwend-scenario: Sjors kan tot voorbij zijn AOW een inkomen blijven verdienen! Cheffie is over het geheel gezien minder kosten kwijt! Maatschappelijk gezien blijven er meer werknemers behouden op de arbeidsmarkt! Duurzame inzetbaarheid = Besparing! Acties uit het duurzame inzetbaarheidsgesprek: Voor werknemer gaat het o.a. over: • zoveel mogelijk voldoening in werk weten te vinden en te behouden • gezonde levensstijl in privé en werk • juiste balans tussen privé en werk • kennis, kunde en karakter voortdurend ontwikkelen • coaching en/of (vervolg)opleidingen

Cheffie & Sjors Kun jij JobFit je AOW bereiken Sjors?

Wil jij mij helpen met mijn duurzame inzetbaarheidsplan?

Voor werkgever gaat het o.a. over: • inzetbaarheid zo organiseren dat werknemer zich blijvend kan ontwikkelen • het werk op 'de persoon' organiseert, als mensgeschikte arbeid • werknemer vanuit eigenaarschap coacht, aanstuurt en ondersteunt • opleidingen en bijscholing aanbiedt • interne of externe loopbaanbegeleiding inzet kostenbesparing voor werkgever en inkomensbehoud voor werknemer Inzetbaarheidsgesprek + Inzetbaarheidsplan = duurzame inzetbaarheid. Dit noemen wij inzetbaarheidskunde! Nieuwsgierig geworden naar praktische toepassingen? Bel of mail ons. | februari 2019 - 21

ZB 173.indd 21

30-01-19 09:39


Via persoonlijk en effectieve ondersteuning naar werk? WAP Jobhunting • Re-integratie • Outplacement • Arbeidsdeskundig onderzoek • Loopbaancoaching • Jobhunting

T: 023 - 820 03 07 E: info@wap-jobhunting.nl

www.wap-jobhunting.nl

Uw bedrijf doen we ook.

Meer weten? Bel ons op (075) 642 58 20, stuur een e-mail naar

info@willemsschoonmaakdiensten.nl of kijk op www.willemsschoonmaakdiensten.nl.

ZB 173.indd 22

30-01-19 09:39


COLUMN

Betamelijkheid, sinds 100 jaar onderdeel van het juridisch bedrijf Op 31 januari 1919 wees de Hoge Raad der Nederlanden het beroemdste arrest van de 20e eeuw: het arrest Lindenbaum/Cohen. Ons hoogste rechtscollege maakte van deze zaak gebruik om een reeds langere woekerende roep om een rechtvaardigheidsnorm in het denken over onrechtmatige daden te introduceren. Waar ging het om?

Peter Wieringa Advocaat

Westzijde 318 1506 GJ Zaandam T: 075 303 00 10 E: info@zaanadvocaten.nl www.zaanadvocaten.nl

Lindenbaum en Cohen exploiteerden beide een drukkerij te Amsterdam (voor de seniore lezertjes onder ons: richting Zaandam vlak voor de Coentunnel naar rechts kijkend zag je de reclame­aanduiding van de drukkerij van Lindenbaum) Cohen kocht een medewerker van Lindenbaum om teneinde via hem financiële gegevens van Lindenbaum te achterhalen, met name de tarieven. Cohen gebruikte deze bedrijfsinformatie vervolgens om opdrachten binnen te halen en om Lindenbaum zo het nakijken te geven. Lindenbaum kwam erachter en startte een procedure tot schadevergoeding, op basis van onrechtmatige daad. Cohen handelde echter strikt genomen niet in strijd met de toen geldende wet en dat bracht het gerechtshof Amsterdam ertoe om de vorderingen van Lindenbaum af te wijzen. Hij liet het er niet bij zitten en vroeg de Hoge Raad om een oordeel. De Hoge Raad besliste dat ook handelen in strijd met de zorgvuldigheid welke in het maatschappelijk verkeer jegens derden betamelijk is/in acht moet worden genomen, onrechtmatig kan zijn. Sindsdien is deze 'zorgplicht' niet meer weg te denken uit het rechtsverkeer en daarmee ook uit het maatschappelijk verkeer. Zo ondervond bijvoorbeeld de bank die de executoriale verkoop van een woning doordrukte (ECLI:NL:RBMNE:2018:5581). De bank veilde een woning met een getaxeerde executiewaarde van € 625.000,-, terwijl de bank de hypotheekgever niet in de gelegenheid had gesteld om onderhands te verkopen. Het is algemeen

bekend dat onderhandse verkoop meer oplevert dan een gedwongen verkoop op een veiling. Tijdens de veiling deed de bank een openingsbod van € 450.000,- om zo de biedingen op gang te brengen. Echter, niemand bood mee en de bank kocht het pand voor dit bedrag. Enkele weken later verkocht de bank de woning voor € 750.000,-. De hypotheekschuld op de woning was hoger dan dit bedrag (in hoofdsom meer dan € 1.000.000,-), maar de bank weigerde om de opbrengst van € 300.000,-- in mindering te brengen op de hypotheekschuld en de daarna verschenen rente en kosten. Dat was in de ogen van de rechtbank Midden-Nederland onrechtmatig. De bank schond de zorgplicht in de ogen van de rechtbank vooral door het pand zelf te kopen na een onevenredig lage bieding (van de bank zelf) en door de meeropbrengst vervolgens niet op de hypotheekschuld (en de nadien ver­ schenen rente en kosten) in mindering te laten komen. De rechtbank deed alsnog wat de bank had moeten doen en bracht de € 300.000,- in mindering. Een dappere uitspraak van de rechtbank waarin de bijzondere zorgplicht van banken andermaal wordt bevestigd, maar wellicht ook van toepassing in situaties waarbij u zelf executie­ maatregelen neemt of wanneer u met dit soort maatregelen wordt getroffen. Wacht dan niet te lang en neem contact met ons op. Peter Wieringa

| februari 2019 - 23

ZB 173.indd 23

30-01-19 09:39


COLUMN Als Rabobank Zaanstreek vinden wij het belangrijk om onze klanten niet alleen financieel te ondersteunen. Ook willen we de wereld een stukje mooier maken voor iedereen. Dat begint in onze eigen regio: verbindingen leggen, kennis delen, concrete acties vastleggen en daarmee de leefbaarheid in de lokale samenleving ondersteunen.

Ariënne Kooter directievoorzitter Rabobank Zaanstreek & bestuurslid Zaanse Uitdaging

Samen de wereld mooier maken Gaat het goed met de streek, dan gaat het goed met onze klanten en dus ook met ons. Samen komen we immers verder en staan we sterker. De Zaanse Uitdaging bekleedt wat dat betreft een unieke positie, door het bedrijfsleven en maatschappelijke projecten actief te verbinden. Dat vinden wij als bank heel belangrijk en het spreekt mij persoonlijk ook sterk aan! Maatschappelijk ondernemen agenderen Maatschappelijk betrokken ondernemen staat gelukkig bij steeds meer bedrijven op de agenda. De jongere generatie hecht daar ook steeds meer belang aan bij het zoeken naar werk. Een interessante trend. Maatschappelijk betrokken ondernemen is op die manier dus extra belangrijk voor het bedrijfsleven, om de jonge generatie werknemers aan zich te binden. Sterker nog, het is verstandig om bij personeel en klanten te in­for­ meren wat zij maatschappelijk belangrijk vinden. Daardoor voelen werknemers zich meer gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen. Prioriteiten 2019 Vorig jaar zijn wij een initiatief gestart om actief een positieve bijdrage te leveren aan het versterken van de sociaal-economische vitaliteit van de Zaanstreek. Dit programma heet ‘Zaanstreek voor elkaar’. Een initiatief waarin we met onze leden, klanten, stakeholders, medewerkers en belanghebbenden de kracht van de Zaanstreek in beeld hebben gebracht. Als bank richten wij ons nadrukkelijk op maatschappelijke thema’s en werken we samen met klanten aan het verbeteren van de lokale leefomgeving en van bedrijfssectoren. Want dit soort maatschappelijke uit­ dagingen moeten we samen aangaan. Om te zorgen dat we met elkaar de samenleving steeds sterker maken. Samen Samen sterker staan is voor mij ook de reden dat ik als bestuurslid ben toegetreden tot de Zaanse Uitdaging. Ik doe dan ook graag de oproep om de website van de Zaanse Uitdaging eens te bezoeken, om te kijken of u een bijdrage kunt leveren aan maatschappelijke vragen. Door het bundelen van kennis, netwerken en enthousiasme kunnen we met elkaar een mooie toekomst creëren! Ariënne Kooter directievoorzitter Rabobank Zaanstreek & bestuurslid Zaanse Uitdaging www.zaanseuitdaging.nl 24 -

ZB 173.indd 24

Provincie Noord-Holland zorgt voor snel internet in het buitengebied Voor ruim 13.000 Noord-Hollandse adressen in het buitengebied komt een snel-internet-aansluiting rap dichterbij. Sinds de provincie NoordHolland de mogelijkheid biedt om garant te staan voor de lening die nodig is om snel internet aan te leggen, zijn tal van initiatieven in een stroomversnelling geraakt. Er blijven 5.000 adressen over waarvoor op dit moment nog geen serieuze plannen zijn voor de aanleg van glasvezel.

Michiel Admiraal (l) en Jaap Bond (r)

Gedeputeerde Economie en Landbouw van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: 'Snel internet is onmisbaar in onze moderne samenleving. Het is nodig om je huiswerk te kunnen maken, om je bedrijf te runnen, boodschappen te doen of zorg aan te vragen.' De aanleg van glasvezel was lange tijd niet rendabel in het buitengebied. De provincie staat garant voor initiatieven in Hollands Kroon en Beemster, waardoor zo’n 3.500 adressen een vaste breedbandverbinding krijgen. Bond: 'Intussen is de markt aan­ getrokken en zijn andere initiatieven in een stroomversnelling gekomen en waardoor nog eens zo’n 10.000 adressen uitzicht hebben op snel internet. Dit is een resultaat waarmee ik heel blij en tevreden ben.' Samenwerkingsovereenkomst Op 16 januari ondertekende Bond een samenwerkings­ overeenkomst met kabelexploitant Glasvezel buitenaf: 'de provincie staat hier niet garant, want de markt pakt dit nu zelfstandig op. We kunnen de exploitant wel helpen bij hun contact met de verschillende overheidsdiensten waar zij mee te maken krijgen bij de aanleg van glasvezel.' Glasvezel Buitenaf wil snel internet bieden in het buitengebied van de gemeenten Wormerland, Landsmeer, Purmerend, Oostzaan, Waterland en Edam-Volendam. Voor de overgebleven 5.000 adressen onderzoekt de provincie de mogelijkheid van vast-draadloos internet. Als daar alsnog glasvezel door de markt wordt aangelegd, krijgt dat uiteraard voorrang. Door de relatief korte afschrijftermijn kan een vast-draadloos netwerk ook gezien worden als opstap naar een toekomstige aanleg van glasvezel. Knelpunten In het coalitieakkoord ‘Ruimte voor Groei’ belooft de provincie om 'de knelpunten van digitale ontsluiting in kaart te brengen en te onderzoeken op welke wijze glas­vezel zo goed en breed mogelijk bereikbaar wordt in Noord-Holland.' Op 18.000 percelen in het NoordHollandse buitengebied bleek nog geen snel internet mogelijk. Het streven is om in 2020 deze adressen te hebben voorzien van een breedbandaansluiting van tenminste 100 megabit per seconde. Noot voor de redactie Op deze interactieve kaart zijn alle initiatieven per gemeente overzichtelijk te zien. Door op een gemeente te klikken is te lezen of en op wat voor manier breedband internet in het buitengebied wordt aangelegd.

| februari 2019

30-01-19 09:39


COLUMN

Fiscale wijzigingen 2019 voor de ondernemer Ook de Eerste Kamer heeft het Belastingplan voor 2019 goedgekeurd. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor u als ondernemer.

Marco van der Laan AA RB RV Accountant / Belastingadviseur / Register Valuator

VANDERLAANGROEP www.vanderlaangroep.nl Assendelft Oranjeboomkade 1 Postbus 1, 1566 ZG T: 075 687 49 59 E: assendelft@vanderlaangroep.nl Noord-Scharwoude Kokkel 20 Postbus 64, 1723 ZH T: 0226 31 33 76 E: noord-scharwoude@vanderlaangroep.nl Purmerend Wormerplein 111 Postbus 11, 1440 AA T: 0299 42 14 02 E: purmerend@vanderlaangroep.nl Zaandam Ronde Tocht 3 Posbus 346, 1500 EH T: 075 635 36 31 E: zaandam@vanderlaangroep.nl

Verhoging van het BTW-tarief Het lage BTW-tarief stijgt van 6% naar 9%. Met name levensmiddelen worden hierdoor zwaarder belast. Maar onder andere ook de horeca, kapper, bloemen en boeken worden door de tariefstijging getroffen. Aardgas duurder De belasting op aardgas gaat omhoog met 3 cent per kubieke meter, elektra wordt 0,72 cent per kWh goedkoper. Het vaste bedrag aan korting op de energiebelasting gaat met ongeveer € 50 omlaag. Daling tarief Box I Als u belastingplichtig bent voor de Inkomstenbelasting dan daalt het tarief in Box I voor de tweede en derde schijf met 2,75% punt van 40,85% naar 38,1%. De andere tarieven in Box I wijzigen gering. Verhoging heffingskortingen De algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de inkomens­ afhankelijke combinatiekorting worden verhoogd. De arbeidskorting wordt wel sneller afgebouwd. Hierdoor kan men tot een inkomen van ongeveer € 41.000 nog een voordeel tegemoet zien. Van de inkomensafhankelijke combinatiekorting vervalt het basisbedrag, waardoor de korting lager uitvalt voor lagere inkomens tot ongeveer € 25.000. Vrijwilligersregeling 2019 Vrijwilligers zijn voor de maatschappij van groot belang. Daarom gaat de vrijstelling voor vrijwilligers in 2019 met € 200 omhoog naar € 1.700 per jaar. Deze verhoging is voor het eerst sinds 2006.

Meer bijtelling dure elektrische auto De bijtelling voor de elektrische auto blijft 4%, maar slechts tot een cataloguswaarde van € 50.000. Daarboven gaat over het meerdere de normale bijtelling van 22% gelden. Voor auto’s die vóór 2019 op kenteken zijn gezet, geldt een overgangsperiode van 60 maanden. Vennootschapsbelasting Het tarief van de eerste schijf tot € 200.000 in de vennootschaps­ belasting daalt van 20% naar 19%. Het tarief van de tweede schijf voor de winst boven € 200.000 blijft gelijk. De komende jaren zal het tarief nog verder dalen. Beperking afschrijving gebouwen Bedrijven waarvan de winst wordt belast in de vennootschapsbelasting, mogen vanaf 2019 nog maar afschrijven tot 100% van de WOZ-waarde. Dit was al zo voor gebouwen die niet in eigen gebruik genomen waren, maar vanaf 2019 gaat deze grens ook gelden voor panden die wel in eigen gebruik zijn (voorheen was dit 50% voor panden in eigen gebruik). Dat betekent mogelijk minder afschrijving en dus een hogere winst. Een kritische blik op de WOZ-beschikking van 2019 kan dus geen kwaad. Ook is het wellicht mogelijk een voorziening te treffen voor toe­ komstig onderhoud. Er geldt nog wel een overgangsregeling: als een gebouw vóór 2019 in (eigen) gebruik is genomen, mag nog maximaal 3 jaar worden afgeschreven volgens de oude regels, ook als daarmee de grens van 100% wordt doorbroken. | februari 2019 - 25

ZB 173.indd 25

30-01-19 09:39


COLUMN

De digitale vooruitgang heeft ons veel goeds gebracht. Het internet is een gigantische bron van informatie. Wikipedia sleurde een hele generatie door hun schoolprojecten heen. Communicatie is oneindig veel eenvoudiger geworden. We vertellen wie we zijn, wat we doen, pimpen ons profiel en scheppen zonder terughoudendheid op over onze prestaties. Iets wat ons in real life een stuk minder gemakkelijk zou afgaan. Er wordt een schijnidentiteit gecreëerd. Een droomwereld. Tot nu toe allemaal heel onschuldig.

Mr. R. Jacobs Zaannotarissen

Honey, it's me Ernstiger wordt het als identiteitsfraude gepleegd wordt, en die ligt altijd op de loer. Onbekommerd delen jongeren hun wachtwoorden. De oudere generatie is angstiger dat het geheugen hapert dan dat hun pincode ontcijferd kan worden. Waar mogelijk gebruiken ze steeds eenzelfde cijferreeks, schokkend nieuws was dat 0000 en 1234 nog steeds de meestgebruikte code was die gevoelige informatie moet af­schermen van kwaadwillenden. En gevoelige informatie vullen we blijmoedig in om zo onze aankopen te voltooien of lid te worden van een community. Gek, want in de winkel of de kroeg waren we vast niet zo vrijgevig met onze achtergronden en strooien we zeker niet met kopie rijbewijzen of paspoorten zoals we online wel schijnen te doen. Identiteitsvaststelling is een belangrijk onderdeel van mijn vak. Voor elke akte of overeenkomst wordt de notaris geacht onomstotelijk te hebben vastgesteld dat de persoon die iemand zégt te zijn, dit ook daadwerkelijk is. Of je nu een stichting, een maatschap of een bv opricht, alle bestuurders legitimeren zich, plaatsen ter plekke hun handtekening en pas na ondertekening en de stempel van de notaris is het stuk officieel en de oprichting een feit. Pas dan kunnen bank­ rekeningen worden geopend en verplichtingen worden aangegaan. Ook hypotheekakten, huwelijksvoorwaarden en echtscheidingsconvenanten worden met deze zorgvuldigheid gelegaliseerd. Testamenten niet te vergeten. Stel u namelijk voor, beste lezer, dat het mogelijk zou zijn om uw laatste wil te vervalsen. Dan durf ik nog niet eens zover te gaan dat er een zeer officieel uitziend document opduikt dat u dwingt met warme hand afstand te doen van uw kapitaal. Dat er een geldig geacht, uw handtekening staat er immers op, verdelingsdocument alle kostbaarheden aan uw kwaaie ex toebedeeld. Of een splitsingsakte dat u uitsluit van uw eigen bedrijf? Ik geef toe, een kleine kans maar het is niet uitgesloten. De bijbel leert ons dat er altijd al mensen met slechte bedoelingen waren waartegen de braverikken beschermd dienden te worden. Een vertrouwenspersoon die in staat was de belangen van alle partijen te overzien en deze wist vast te leggen. Het duurde niet lang totdat een predikaat in het leven geroepen werd en de notaris een officiële status kreeg. Tot op de dag van vandaag is de notaris verantwoordelijk voor de identiteits­controle bij ondertekening van een notariële akte. Internet heeft ons veel goeds gebracht. We weten meer, kunnen meer en hebben vrijwel grenzeloze toegang tot welke bron dan ook, met de snelheid van het licht. Prachtig. Digitaal schetsen we het beeld. Met good old fashioned pen en papier de waarheid. 26 -

ZB 173.indd 26

| februari 2019

30-01-19 09:39


COLUMN

Meten is weten André Scheirlinck Register Valuator

Sophista fusies & overnames Bezoekadres Robijnstraat 20 1812 RB Alkmaar Postadres Postbus 3026 1801 GA Alkmaar T: 072 540 80 10 E: info@sophista.nl www.sophista.nl

Bij een verkoop van een onderneming aan een geïnteresseerde

koper is het bijna vanzelfsprekend dat er een waardebepaling van

de onderneming wordt uitgevoerd. Toch zijn er meerdere situaties denkbaar dat het van belang is om inzicht te krijgen in de waarde van de onderneming. Bij bedrijfsopvolging binnen de familie

bijvoorbeeld, waar de belangen van alle betrokkenen moeten worden gewaarborgd. Maar ook bij fiscale herstructureringen, impairment

tests voor de externe verslaggeving of bij gerechtelijke procedures, zoals het bepalen van economische schade of in het kader van een echtscheiding. Bovendien merken wij dat ondernemers steeds

vaker een jaarlijkse waardebepaling laten uitvoeren en actief op de valuedrivers sturen. Meten is weten!

Een waardebepaling in alle bovenstaande situaties is een zorgvuldig proces op basis economische principes en niet op grond van een historische boekhoudkundig perspectief. Zoals beschreven in onze eerdere columns, is de economische waarde van een onderneming afhankelijk van de toekomstverwachtingen en marktontwikkelingen. Waarde ontstaat op basis van de toekomstige verdien­ capaciteit in termen van cashflows. Binnen de discounted cashflow (DCF) waarderingsmethode zijn toekomstige vrije geldstromen bepalend, die aan de hand van de strategie, marktpositionering en valuedrivers worden geprognosticeerd voor de toekomst. Vervolgens worden de vrije geldstromen contant gemaakt tegen een rendementseis, die rekening houdt met onzekerheid en risico. De som van deze contante vrije geldstromen is de onder­ nemingswaarde. Hieruit blijkt dat dus niet de nettowinst, maar de vrije geldstromen, rekening houdend met het plegen van de noodzakelijke investeringen bepalend is. Wat er operationeel aan cash in en uit gaat en uiteindelijk resteert voor de vermogensverschaffers (dividend of rente en aflossing) is bepalend. Boekhoudkundige winst is beïnvloedbaar door veranderingen in waarderingsgrondslagen. Ondernemers horen we weleens zeggen: 'De papieren winst is prima op orde, maar ik zie het niet terug op mijn bankrekening.' Vaak komt dat doordat te weinig gestuurd wordt op het rendement op geïnvesteerd kapitaal. Jaarlijks waardebepalingen maken de valuedrivers van een onderneming goed inzichtelijk, zoals bijvoorbeeld het optimaliseren van de omloopsnelheid van het werkkapitaal. Een effectief werkkapitaalbeheer is

een goed middel om aanvullende waarde voor uw onderneming te realiseren. Wij zien dat er vaak nog relatief veel geld vastzit in het werkkapitaal vanwege bijvoorbeeld hoge voorraden of debiteuren. Boekhoudkundig lijkt het dat een positief werk­ kapitaal een onderneming cash biedt, maar dit is slechts een momentopname. Going concern zet de onderneming gedurende het jaar voorraad en debiteuren om in cash, maar dit wordt voortdurend geherinvesteerd in nieuwe voorraad en nieuwe debiteuren. Er komt dus pas extra cash vrij, als de omloopsnelheid van het werkkapitaal daalt. Niet de omvang is bepalend, maar de mutatie. Cash vrijspelen uit werkkapitaal draagt niet alleen direct bij aan een verbetering van de liquiditeitspositie. Ook een potentiële koper zal meer willen betalen voor een onderneming waarvan het cash genererend vermogen hoog is. Aangezien een potentiële koper met name geïnteresseerd is in de toekomst van het bedrijf (terugverdientijd van de koopsom), dwingt een waardebepaling een ondernemer om na te denken over de value drivers van de onderneming en hoe je die kunt maximaliseren. De ondernemer moet in de toekomst kijken en uitspraken doen over verwachtingen ten aanzien van marktontwikkelingen, concurrentiekrachten en aannemelijke prognoses opstellen. Wij zien een periodieke waardebepaling dan ook steeds vaker terugkomen als onderdeel in aandeelhoudersovereenkomsten. In tegenstelling tot een vaak gehanteerde prijsformule op historische winsten, is een periodieke waardebepaling altijd actueel. De ondernemer ziet de ontwikkeling ervan en kan actief sturen op de valuedrivers om de waarde te maximaliseren. Meten is weten. Het doet er echt toe! | februari 2019 - 27

ZB 173.indd 27

30-01-19 09:39


COLUMN

Doelbewust ondernemen

De wereld rond en binnen ondernemingen en organisaties is in de regel flink in beweging. Er is regelmatig (misschien zelfs continue) sprake van veranderende interne en externe omstandigheden.

Als ondernemer, directeur, bestuurder of manager wordt van je verwacht dat je deze (mogelijke) ontwikkelingen in de gaten houdt en zonodig daarop reageert of, mooier nog, op anticipeert.

BORGEN

REALISEREN

V E R B E T E R E N

Een kleine opsomming: • Andere klantwensen • Ontwikkelingen in de technologie • Groeikansen • Stagnatie of inefficiency in processen • Veranderingen bij leveranciers • Veranderingen in de markt of omgeving • Aangaan of beëindigen van samenwerking • Tegenvallende resultaten • Wijzigingen in de gekozen strategie

TOP S T A P S G E W I J S

Coos Oomen bedrijfsadviseur VIEROOS

Doelbewust ondernemen

VOORBEREIDEN

KIEZEN

ANALYSEREN

Aan de andere kant is er de waan van de dag, die volledig je aandacht vergt, waardoor je in de regel jezelf niet de rust en tijd gunt om met enige afstand naar de onderneming of organisatie en de omgeving te kijken. Mijn advies is een open deur: Plan met enige regelmaat momenten in om vanaf een afstand (zowel letterlijk als figuurlijk) naar de situatie van de onderneming, de activiteiten, bedrijfsonderdeel of afdeling te kijken. Doe dat met zowel een analytische blik (kijk eens naar de feiten), maar ook met een creatieve geest (denk eens out-of-the-box). Gegarandeerd dat daar frisse ideeën voor marktkansen en/of verbeteringen, en dus betere resultaten, uit voortkomen. Zo zou er m.i. minstens jaarlijks, maar het liefst vaker, wat uitgebreider naar de totale bedrijfssituatie gekeken moeten worden, waarbij de interne en externe omstandigheden geanalyseerd worden en de strategie en beleidsuitgangspunten tegen het licht gehouden worden. Deze holistische aanpak zal ongetwijfeld leiden tot bijstellingen in de uitgangspunten, doelstellingen en dus leiden tot gewenste veranderingen: Veranderen om te verbeteren. Stapsgewijs verbeteren Echter, niets zo moeilijk als veranderen. Helaas blijkt in de praktijk dat, ondanks grote inspanningen en kosten, veel verander­trajecten (groot of klein) niet tot het beoogde resultaat leiden. De aangegeven redenen daarvoor zijn veelal zeer divers.

Veranderen om te verbeteren Wees eens eerlijk, wanneer heb jij de tijd genomen om je gehele bedrijfsvoering onder de loep te nemen om te beoordelen of deze nog actueel en toekomstbestendig is? Ben je over alles tevreden of zijn er verbeterpunten? Niet tevreden over koers of resultaat? Komen gewenste veranderingen niet tot stand? Verlopen de processen nog efficiënt? Neem het initiatief voor inzicht en verbetering en bel, app of mail Coos Oomen, bedrijfsadviseur, hands-on ondersteuner en verbeteraar!

T: 06 53 90 22 97 E: info@vieroos.nl

Het is duidelijk dat veranderen niet vanzelf gaat. Het vraagt speciale inzet van het management en de medewerkers én het vergt het doorlopen van een aantal stappen. VIEROOS visualiseert de stappen middels de 'verbeterladder', die te hanteren is voor zowel grote als kleine veranderingen. De stappen daarvan komen in de volgende columns aan bod.

28 -

ZB 173.indd 28

| februari 2019

www.vieroos.nl Extra hersens en handen bij je bedrijfsvoering! 30-01-19 09:39


In 2018 is er in de Amsterdamse haven met 82,3 miljoen ton een nieuw overslagrecord geboekt, tegen 81,3 miljoen ton in het jaar daarvoor. Samen met de andere havens in het Noordzeekanaalgebied kwam daarmee de totale overslag in 2018 uit op 101,8 miljoen ton, eveneens een record.

Recordoverslag in Amsterdam en regio in 2018 Foto: Port of Amsterdam

In IJmuiden steeg de overslag met 1% tot 18,6 miljoen ton. Beverwijk zag de overslag met 9% dalen tot 0,7 miljoen ton. Zaanstad kende een daling van 30% naar 0,2 miljoen ton. Dat blijkt uit de voorlopige overslagcijfers die vandaag bekend zijn gemaakt. Flinke stijging in containers, agri- en bouwproducten Het record in de Amsterdamse haven is met name veroorzaakt door 19% meer overslag van agribulk tot 8,4 miljoen ton en de groei van overslag van containers tot 107.940 teu (een stijging van 68%). Deze flinke stijging is onder meer door de vaste lijndienst van Samskip naar Engeland. Ook steeg de overslag van bouwproducten met 8% tot 7,4 miljoen ton. De overige natte bulk, zoals chemische basisproducten, steeg met 23 procent tot 2,7 miljoen ton. Overige droge bulk steeg met 13 procent naar 2,9 miljoen ton en Ro/Ro en overig stukgoed met 24% tot 2,3 miljoen ton. Olieproducten stabiliseren, kolenoverslag daalt De totale fossiele overslag is in 2018 gedaald. De kolenoverslag daalde met 18% tot 13 miljoen ton. Dit is het vierde jaar op rij dat er sprake is van een daling in de kolenoverslag. De overslag in olieproducten stabi­liseerde in 2018 tot 44,5 miljoen ton.

Import en export De import in de Amsterdamse haven stabiliseerde het afgelopen jaar op 50,6 miljoen ton. De export groeide met 3% tot 31,7 miljoen ton. Gronduitgifte In 2018 werd 43 ha uitgegeven tegen 18 ha in 2017. Grote uitgiften vonden onder meer plaats aan Fetim (9 ha), Commodity Centre Netherlands (6 ha) en Delin (5 ha). Ook vestigden zich een aantal nieuwe partijen op bestaande kavels zoals Integrated Green Energy solutions (IGES) en Plastic Recycling Amsterdam (PRA), waarbij IGES niet recyclebaar plastics omzet in scheepsbrandstof en PRA recycle­ bare plastic omzet in grondstoffen voor nieuwe plastics. Het Amsterdamse havengebied is hiermee een echte circulaire plastic hub. Diversificatie Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: ‘De overslag in 2018 in Amsterdam en de regio is een all time high. Deze overslagcijfers weerspiegelen onze strategische ambitie om geleidelijk minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en daarvoor in de plaats andersoortige lading aan te trekken. De sterke groei van met name agribulk en containers hebben de afname van kolen in belangrijke mate gecompenseerd. Daarbij zijn we in 2018 ook geholpen door de hoog­ conjunctuur, die we in onze haven terugzagen in toe­nemende overslag

van bouwmaterialen en uitgifte van haventerrein aan verschillende bedrijven waaronder circulaire.’ Cruisecalls In 2018 heeft Amsterdam 180 zeecruiseschepen ontvangen, waarvan 117 cruise calls en 63 turnarounds. 2018 was een recordjaar. Het aantal zeecruisepassagiers bleef ongeveer gelijk met 425.686 ten opzichte van het jaar daarvoor. In IJmuiden bedroeg het aantal zeecruise-bezoeken 30 (28 transits en 2 turn arounds) tegen 23 in 2017 met 51.632 passagiers. Het aantal aan­ lopen van riviercruiseschepen in 2018 bedroeg 2007, tegen 1876 in 2017.

Over Port of Amsterdam

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied sloeg in 2017 100 miljoen ton goederen over waarvan circa 81 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 69.779 mensen bij bedrijven in de haven en bij havengerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 32.461 mensen in Amsterdam. Port of Amsterdam heeft de ambitie om op duurzame en innovatieve wijze waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. De onderneming stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig wordt omgegaan met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht. Als Port of Partnerships werkt Port of Amsterdam intensief samen met partners in het bedrijfsleven, de stad en de regio. www.portofamsterdam.com | februari 2019 - 29

ZB 173.indd 29

30-01-19 09:39


EVENEMENTEN

NETWERKAGENDA 2019 MAART. 2019

5 7

EVENEMENT

ORGANISATOR

n.n.b.

Workshop Martine van den Hoed

ZaanlinQ

17.00

Netwerkbijeenkomst in het Zaans Museum

Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner

EVENEMENT

ORGANISATOR

n.n.b.

Workshop Haal meer uit LinkedIn

ZaanlinQ

17.00

Netwerkbijeenkomst in het Zaans Museum

Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner

APR. 2019

9 18 MEI. 2019

15

EVENEMENT n.n.b.

Bedrijfsbezoek Vels Transport

ZaanlinQ

EVENEMENT

ORGANISATOR

n.n.b.

BBQ

BVNM

16.00

Feestelijke Zaanse Haringparty bij D’Swarte Walvis

Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner

n.n.b.

ZaanLinQ Event (met verkiezing)

ZaanlinQ

EVENEMENT

ORGANISATOR

Feestelijk 35-jarig bestaan De Corner

Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner

JUNI. 2019

19 20 26 SEPT. 2019

13

ORGANISATOR

16.00

Alle data onder voorbehoud. Voor de gevolgen van druk- en zetfouten wordt geen aansprakelijkheid aanvaard.

Bekijk de complete netwerkagenda op www.zaanbusiness.nl 30 -

ZB 173.indd 30

Uw even t in de agend a? mail reda c zaanbusin tie@ ess.nl

| februari 2019

30-01-19 09:39


11 januari 2019

Terugblik sfeervolle gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst! Vrijdag 11 januari was ondernemend en bestuurlijk Zaanstad te vinden bij LAB-44. Zo’n 250 Zaanse ondernemers en bestuurders ontmoetten elkaar daar tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner, de Maatschappij Zaanstreek-Waterland en ZaanLinQ. De voorzitters van deze clubs, respectievelijk Ton Komen, Guido Voss en Petra Derlagen, namen kort het woord. Petra Derlagen maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwe naam van het Vrouwen Netwerk Zaanstad Plus aan te kondigen: ZaanLinQ, waarbij de Q bestaat uit het teken voor ‘vrouw’. Daarna was het podium voor burgemeester Jan Hamming.

Onder het genot van diverse hapjes en drankjes werden de beste wensen voor 2019 overgebracht en kon men volop netwerken.

Gemeente wil ondernemers helpen dromen waar te maken De burgemeester keek met tevredenheid terug op 2018. Zaanstad staat er goed voor; dat blijkt onder meer uit de almaar

dalende werkloosheidscijfers. Kijkend naar de toekomst wil Zaanstad de meest ondernemersvriendelijke gemeente van

Nederland zijn. “Dat betekent voor 2019: een nog betere dienstverlening, hoffelijkheid, open staan voor feedback, maar vooral: open staan voor dromen van ondernemers en helpen die mogelijk te maken”, aldus de burgemeester. Daarnaast riep de burgemeester ondernemers die personeel zoeken op om vooral contact te zoeken met het nieuwe werkbedrijf Werkom en benadrukte hij het belang van samenwerking tussen ondernemers. Na een gezamenlijke toost bleef het nog lang gezellig bij LAB-44. Foto’s Ton R. Vermij

VOLGENDE BIJEENKOMSTEN Donderdag 7 maart 2019 Donderdag 18 april 2019 Donderdag 20 juni 2019: - Zaanse Haringparty Vrijdag 13 september 2019: - Feestelijk 35-jarig bestaan De Corner

www.de-corner.nl info@de-corner.nl

Hét netwerk voor bestuurlijk en ondernemend Zaanstreek ZB 173.indd 31

| februari 2019 - 31

30-01-19 09:39


BEDRIJFSOBJECTEN TE KOOP | TE HUUR PURMEREND

ZAANDAM

BEDRIJFSRUIMTE

BEDRIJFSRUIMTE

TE HUUR: Signaal 34

TE KOOP: Penningweg 85D

• Nette kantoor/-bedrijfsruimte van ca. 219 m2 op een fraaie hoeklocatie, gesitueerd op bedrijventerrein Baanstee Oost • Begane grond: entree, toiletten, magazijn, keuken, vergaderkamer/kantoorkamer; 1e verdieping: 3 ruime kantoorkamers, keuken • Parkeren in de directe omgeving

• Bedrijfsruimte met kantoor totaal ca. 222 m2, parallel aan de Hoofdtocht gelegen • Voorzien van krachtstroom, lichtstraat en CV installatie • Op het bijbehorende terrein zijn parkeerplaatsen aanwezig en er is voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving

Huurprijs € 1.500,- per maand, te vermeerderen met btw

Vraagprijs € 225.000,- k.k.

WORMERVEER

BEDRIJFSRUIMTE

WORMERVEER

HERONTWIKKELING

TE KOOP: Samsonweg 37-39

TE KOOP: Wandelweg 7

• Bedrijfsruimte van totaal ca. 737 m2. De unit is gelegen op bedrijventerrein Noorderveld, aan de rand van het Runshopping Center • Electrisch bedienbare overheaddeur • Er is voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein

• Voormalig kantoor van de gasfabriek, tegenwoordig een gemeentelijk monument. De locatie is ook geschikt voor herontwikkeling • Voor het pand is een plan ontwikkeld voor 2 woningen van circa 101 en 111 m2 woonopp. Hier is een onherroepelijke omgevingsvergunning voor afgegeven. Het pand wordt verkocht as is where is, waarbij de koper het plan kan realiseren

Vraagprijs € 350.000,- k.k.

Vraagprijs € 525.000,- k.k.

Bel voor meer informatie (075) 555 55 55 of kijk op krk.nl Westzijde 340 1506 GK Zaandam Tel. (075) 555 55 55 | krk.nl

ZB 173.indd 32

30-01-19 09:39

Profile for IN DE VINGERS

Zaanbusiness 173  

Magazine voor de Zaanse ondernemers

Zaanbusiness 173  

Magazine voor de Zaanse ondernemers

Advertisement