Page 1

MAGAZINE #1 REVIVAL 2017

CH

AM

SLASK OCH PARK

PO

Påsk i Sälen 

BEGAGNAT PUDER Inspirerar ändå

LU

C

TÅGLUFF MED SKIDOR P å s p å r e t i A l p e rn a

YWESKI MAGAZINE | WWW.YWESKI.COM


OMSLAGSBILD ÅKARE Niklas Gran FOTO Axel Adolfsson Champoluc // Monterosa // Italien

YWESKI MAGAZINE #1 REVIVAL 2017 Upplaga 1 // 2017-02-17 // Karlsborg, Sverige REDAKTIONEN Yweski Magazine // www.yweski.com // fullsend@yweski.com ANSVARIG UTGIVARE Axel Adolfsson // axel@tpmedia.se // 070 515 75 18 UTGIVEN DIGITALT 2017-02-17 // www.issuu.com/yweskimag ANNONSER Vid intresse av att annonsera i tidningen ber vi er skicka ett mail till redaktionen, så berättar vi mer. fullsend@yweski.com UTGIVARE Utgiven av Three Piece Media Production. www.threepiece.se hello@tpmedia.se

Allt material i tidningen är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. © 2017 Three Piece Media Production AB ISSN 2002-2085


#7 YWESKI MAGAZINE #1 REVIVAL Renässansen av originalet från 2014 med nytt exklusivt material.

HÖGER Omslagsbild #1 ÅKARE Victor Daggberg FOTO Axel Adolfsson Kicking Horse // British Columbia // Canada


OM YWESKI Konceptet Yweski grundades 2014 för att ge duktiga skidfotografer och skribenter, som ännu var amatörer, en plattform att visa upp sig på. Sista september samma år släpptes pilotnumret Yweski #1 digitalt. Då skrev vi så här om den nyskapade plattformen: "Vår vision är att Yweski Magazine ska vara en plattform, där vi och andra amatörer ska kunna publicera material. Gillar du att skriva om dina skidäventyr, tycker om att föreviga dina dagar på berget i form av foto, eller gillar du kanske att kombinera båda delarna? I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss!"

Originallogotypen

6 | YWESKI REVIVAL


REDAKTIONEN Redaktionen på Yweski Magazine består av de två bröderna Adolfsson samt Victor Daggberg. Tillsammans delar vi ett stort intresse för skidåkning, men även att föreviga det vi gör på berget och i vildmarken med fotografier. Vi är tre glada naturupplevelsesökande inspiratörer som vill glädja och väcka upptäckarlust hos andra med det vi gör. WWW.YWESKI.COM // FULLSEND@YWESKI.COM

VICTOR DAGGBERG Idémakare, Mölltorp

AXEL ADOLFSSON Chefredaktör, Skövde

GUSTAF ADOLFSSON Art Director, Skövde

#1 MAGAZINE | 7


26//

LOFSDALEN // 10 Krรถnika av Anton Matsjons

BEGAGNAT PUDER // 20 Orignalreportage

CHAMPOLUC // 26 Recension och reseguide


INNEHÅLL #7

20//

//60

38//

PÅ SPÅRET I ALPERNA // 38 Originalreportage

ROGERS PASS // 50 Originalreportage

SLASK OCH PARK I SÄLEN // 60 Orignalreportage


TEXT//FOTO Anton Matsjons

Krรถnika

10 | YWESKI REVIVAL


LOFSDALEN KÄNSLAN JAG FÅR NÄR JAG ÄR UPPE I FJÄLLEN HAR JAG INTE FUNNIT PÅ NÅGON ANNAN PLATS; LUGNET OCH ENSAMHETEN SOM STRÄCKER SIG SÅ LÅNGT JAG KAN SE.

»» #1 MAGAZINE | 11


Krรถnika

12 | YWESKI REVIVAL


»» #1 MAGAZINE | 13


Krรถnika

14 | YWESKI REVIVAL


UPPSLAGEN INNAN Jag får en uppvisning i hur jag borde ha tagit mig ner. Skidåkning genom ett perfekt vinterlandskap. VÄNSTER Nerbäddade i sovsäcken för en natt i snöbivack. HÖGER Vi står redo för första åket för dagen.

K

ontrasten som är mellan den där känslan i fjällen och mitt liv i Stockholm, där jag hela tiden är omringad av över en miljon människor och en lång lista av saker som ska utföras, är otroligt stor. När jag kommer ut i fjällvärlden försvinner allt det där långt bort dit jag inte längre kan se det och vad som finns kvar är den storslagna naturen. Jag har friheten att skida eller gå åt vilket håll jag vill, stanna och beundra omgivningen när jag vill. De senaste åren har jag mer och mer upptäckt hur lätt det är att åka iväg. Planering är något som innan har varit en spärr för mig att ta sig iväg. Att inse att det bara var att packa väskan utan ha några planer för vad

som skulle ske fungerar hur bra som helst. Har jag en dag, en helg eller en vecka så kan jag alltid komma ut i naturen för ett äventyr. Att låta tankarna vandra fritt utan något fokus, att kunna fundera på smått eller stort eller inte tänka på något alls. Vila mentalt medan kroppen får anstränga sig fullt ut, det ger en skön trötthetskänsla när jag kommit till dagens slut då jag ska slå upp ett tält, gräva en snöbivack eller övernatta i en stuga för enkelhetens skull. Jag tycker även att upplevelsen av de spontana resorna blir bäst då inget är planerat och jag inte är låst till några måsten. Så om det dyker upp någon ny möjlighet på vägen kan jag vara flexibel och ändra resans gång.

#1 MAGAZINE | 15


Krönika

Jag sitter och skriver det här efter en helg i Härjedalen, där jag provade på telemark för första gången. Den här resan bestämdes bara några dagar innan avfärd. Jag frågade två vänner om de ville följa med och de sa ja direkt. Vi var överens om vart vi skulle åka och lånade en stuga som vi kunde ha som utgångspunkt. Det vi hade planerat var att vi skulle åka telemark, resten lämnade vi till resans gång. Nu när jag fått upp ögonen för telemark har jag många dagar i fjällen att se fram emot, där jag får öva upp min teknik, vilket är väl behövligt. Att åka skidor i de svenska fjällen betyder ofta att förhållandena inte kommer att vara perfekta, vädret kommer inte gå att planera efter. Men det är ju inte heller det viktiga tycker jag. Det handlar mer om att bara få komma ut i det fria. Att skida upp för berget med tio meters sikt framför sig och hård vindpinad snö runt omkring kan vara en lika rolig dag som den med klarblå himmel och perfekt puder. Jag hade även en tanke om att övernatta i snöbivack under den här helgen om förutsättningarna skulle finnas när vi kom på plats. Vilket de gjorde och hur skönt det än kan vara att sova inne under ett täcke i en varm stuga så finns det inget bättre enligt mig än att få sova utomhus. Nerkrupen i sovsäcken sover jag alltid som bäst. Det är kontrasterna mellan min vardag och att vara i fjällen som gör att jag uppskattar fjällivet så mycket. En paus där jag får slappna av och vila innan jag återvänder till staden och fokuserar på att lösa alla problem som kommer i min väg på jobbet.

16 | YWESKI REVIVAL

HÖGER Att även skida upp för berget gjorde att vi fick extra tid att se oss omkring på landskapet.


»» #1 MAGAZINE | 17


Krönika

OVAN Efter två dagars skidande började vi lära oss någorlunda hur man åkte telemark.

18 | YWESKI REVIVAL

HÖGER OVAN Den obligatoriska kaffepausen när jag är ute.

HÖGER NEDAN På väg ut på fjället med bara ett tiotal meters sikt.


FAKTA OM ANTON MATSJONS »» En 24-åring som flyttade från Gävle till Stockholm för att jobba, men tar varje chans han får att fly storstaden. Under skägget ler han stort när han vistas i naturen. Han delar med sig av sina upplevelser och bilder under namnet Happy Bearded Man.

LOFSDALEN »» »» »» »» »» »» »»

Fjällby i södra Härjedalen, Sverige. Tillhörde Norge fram till freden i Brömsebro 1645. 6 timmars bilresa från Stockholm... ...eller ta tåget till Sveg och därefter buss eller hyrbil. 25 nedfarter. 115 km preparerade längdskidspår. Sveriges näst brantaste pist: Rännan, 42 graders lutning.

#1 MAGAZINE | 19


Ã…KARE Frida Lindfors

20 | YWESKI REVIVAL


BEGAGNAT PUDER ALLA DAGAR BESTÅR EJ AV PUDER. BLI INSPIRERAD AV DE DÅLIGA FÖRHÅLLANDENA OCH ÅK SKIDOR ÄNDÅ!

TEXT//FOTO Victor Daggberg ÅKARE Simon Rantapää

»» #1 MAGAZINE | 21


“Alla dagar är en puderdag!”

H

årdpackade pister, hårdpackade pucklar och stelfrusna couloirer. Alla ska med, här utvecklas vi! Ur Kung Bores ispackade imperium av slaviska pucklar, träder vi fram som de hedningar vi är. Kära landsmän, puder är för de lata. När vi tar Bore vid hornen, då, ja då skiljer vi agnarna från vetet. Rantapää uttryckte det med sin norrländska; “begagnat puder”. Låt dig inspereras av dessa ord, låt dig inspereras av isen, låt dig inspereras av dina vänner. Ingen dag är en dålig skiddag. En dålig skiddag är en rolig skiddag.

22 | YWESKI REVIVAL


Du har åkt iväg på säsong utanför Sveriges gränser. Tanken är att få åka gränslöst med midjehögt puder. Det är kallt och säsongen är redan halvvägs in i januari. En puderdag har du fått – en jävla puderdag – inte ens en hel dag! Det tog 3 timmar, sedan var det hajsafari i branterna och varenda kvadratmeter kändes uppåkt i systemet. Var är det fördömda pudret? Alla filmer och magasin visar ju att det alltid är midjehögt puder här. Skidåkarens förlovade land! Midjehögt puder...? MYT! Midjehöga pucklar kanske. Två dagar har du suttit på arslet i ditt

så kallade boende och väntat på puder. Prognosen har visat snö men det är bara skit i backen. SKÄRPNING! Vässa kanterna, trimma DINet och måla på ditt gladaste humör. Ut och kör som om det vore puder upp till hakan. Alla dagar är en puderdag, ibland är det begagnat. När du lärt dig studsa på pucklarna likt Super Mario kommer du ha lår som en rysk kulstöterska och ingen miljö kommer kunna stoppa dig på berget. Dra med dina lata vänner ut, tävla ner för de isiga och puckliga backarna. Utveckla varandra! Alla dagar är en puderdag!

#1 MAGAZINE | 23


“Kära landsmän, puder är för de lata. När vi tar Bore vid hornen, då, ja då skiljer vi agnarna från vetet.” HÖGER Simon Rantapää blir förvånad över den hårda puckeln som skenbart såg väldigt mjuk ut. Att döma av ansiktsuttrycket ser han minst sagt lite överraskad ut. Smaken av begagnat puder på bästa sätt!

24 | YWESKI REVIVAL


#1 MAGAZINE | 25


Hร–GER Emil Gribbling fรถljer sin vana trogen och droppar sten i Monterosa Ski.

26 | YWESKI REVIVAL


Recension

CHAMPOLUC DU SER MATTERHORN, MEN BERGET SETT FRÅN DENNA SIDA ÄR INTE LIKA VACKERT SOM VYKORTEN FRÅN ZERMATT BERÄTTAR. NÅGOT TALANDE FÖR CHAMPOLUC SOM SKIDORT ÖVERLAG. BYN I DE ITALIENSKA ALPERNA, 16 MIL NORDVÄST OM MILANO OCH 11 MIL NORR OM TURIN, LIGGER SÖDER OM ETT PÄRLBAND MED NÅGRA AV DE HÖGRE TOPPARNA I ALPERNA. LYSKAMM ORIENTALE MED SINA 4527 M.Ö.H SKAPAR EN RESPEKTINGIVANDE FOND TILL DITT SKIDÅKANDE SOM SKER PÅ TOPPAR BELÄGNA PÅ RUNT 3000 M.Ö.H.

TEXT//FOTO Axel Adolfsson

»» #1 MAGAZINE | 27


28 | YWESKI REVIVAL


Recension NEDAN Bergen kommer aldrig att sluta förföra, moln sten och snö skapar allt som oftast vackra konstverk.

»» #1 MAGAZINE | 29


Recension

H

är finns allt som en skidåkare söker i from av högalpin terräng, bra pister och stora möjligheter till friåkning. Men det är något som känns annorlunda mot andra alporter jag besökt. Champoluc känns sömnigt när jag rullar in på huvudgatan med bussen från Verrés strax innan kl. 15 en tisdag i februari. Visst finns det människor i pjäxor på gatorna och runt dalstationen intensifieras förekomsten av dessa, men fortsatt påminner känslan jag har om den du känner efter att en lördag givit dig själv en för lång sovmorgon. Med en sömndrucken känsla ramlar jag in på ett café vid liften i jakt på Internet och beställer en omtalad eneuroespresso som jag

30 | YWESKI REVIVAL

på förhand blivit varmt rekommenderad. Nyfiken på vad Italien har att ge i form av skidåkning sätter jag mig nästa dag i gondolen upp från Champoluc tillsammans med mina kompisar från säsongsboendet. När dörrarna stängts pekar jag på glipan mellan dem och undrar lite frågande om den verkligen ska vara så stor. Till svar får jag vet att det kan se värre ut. Jag trycker mig något längre in i gondolen, flyttar blicken och lägger fokus på bergen runt omkring istället. Redan nästa lift är modernare och ger ett mer driftsäkert intryck. Strax efter vi klivit av den tredje liften lägger jag återigen svängar ned för den typ av lekstuga som jag sent kommer att tröttna på.


VÄNSTER I Mandriaskogen samlas det snö och träden ger dig kontrast i dåligt väder. Emil Gribbling trivs i luften. OVAN Marcus Rentschler på väg ned mot Mandriaskogen.

#1 MAGAZINE | 31


Recension

“Byn må sakna riktig puls men på berget klappar det italienska skidhjärtat distinkt.”

32 | YWESKI REVIVAL


OVAN Vackert och dramatiskt. VÄNSTER I väntan på bussen i Verrés. VÄNSTER NEDAN Emelie Söderlund gav mig guidning bland Monterosas restauranger och visade bland annat den mytomspunna pizzamenyn på toppen av Bettaforca.

Om det är Sälen, Skövde eller Champoluc spelar mindre roll. Snö och fallhöjd kommer alltid att förbli det samma vart du än i världen vänder dig. Det är upplevelsen runt omkring leken som formar ditt minne av resan. I Champoluc, som är en del av Monterosa Ski bestående av tre hopknutna dalar där Champoluc, Gressoney och Alagna är huvudorter, bjuds du förutom möjligheten att köpa bra espresso också möjligheten att äta riktigt bra pizza. Delar av det Italienska köket har intagit backen med besked och låter dig uppleva bra mat som smakar lika gott både de dagar bergen badar i sol som de dagar molnens dimma har tagit kontrollen. Champoluc har fått rollen som andningshål för italienarna från staden.

Under veckorna är det lugnt och skönt i liftkön men när almanackan slår om till helg fylls berget med italienare från slätten. Utnyttja därför arbetsveckan till liftburet åkande och unna dig sedan en tur med stighudar dagarna då kön ringlar lång. Min sömndruckna känsla försvinner mer och mer för var dag jag spenderar här. En annan känsla tar över mitt sinne och magen fylls med kittlande fjärilar. Byn må sakna riktig puls men på berget klappar det italienska skidhjärtat distinkt. Hon saknar det ytligt perfekta, men det jag söker finns här. Osminkat vacker och med en försvagande äkthet förför hon mig med sitt raka sätt. Jag anar en bekant känsla av nyfunnen kärlek.

#1 MAGAZINE | 33


Reseguide

HÖGER Frida Segernäs ger skidorna luft.

34 | YWESKI REVIVAL


RESEGUIDE CHAMPOLUC Yweskis egna reseguide till Champoluc. Resa, bo, äta och åka skidor, vi har svaren och tipsen.

SKIDÅKNING »» När du åker skidor med utgångspunkt i Champoluc gör du det i Monterrosa-Ski som binder ihop Champoluc, Gressoney och Alagna. Det är enkelt att ta sig mellan de tre dalarna på skidor och du har mycket pist att utforska. Men fastna inte i Alagna, som ligger längst bort från Champoluc, efter att liftarna stängt. Har du satt dina lurviga ben i Alagnaspenaten finns nu två alternativ, antingen bor du över i Alagna eller så tar du bilvägen tillbaka till Champoluc. Att åka bil Alagna-Champoluc tar enligt Google ca 3h.

»» #1 MAGAZINE | 35


RESA

BOENDE

»» Med tåg siktar du bäst in dig på Milano. Därifrån ska du sedan styra din kosa mot orten Verrés varifrån bussarna mot Champoluc utgår. I Verrés ska du leta efter en buss med destination Ayas. Resan från Verrés tar ca 45 minuter och det är någon gång under denna tid du lämnar verkligheten på låglandet för att ta klättra till drömmarnas värld i bergen.

»» I Champoluc finns ett antal bra hotell som enklast bokas via lämplig bokningssida. Via Airbnb och Champoluc Apartments går det att hitta lägenheter för uthyrning i byn.

»» Bil går fint att åka till Champoluc. Styr mot Verrés för att sedan vika av upp mot Champoluc och den slingrande bergsväg som tar dig till din slutdestination. »» Vill du ta flyget finns det lite olika alternativ. Milano stoltserar med med två flygplatser som båda funkar fint, Malpensa och Linate. Turin har bara en flygplats men den är fortfarande ett fullgott alternativ för dig som vill ta flyget. Transfer finns det lite olika alternativ till. Enklast är att hitta en buss mot Verrés och där byta till buss mot Ayas. Ett annat tips är att kolla med de resebyråer som arrangerar resor till Champoluc och ifall det går att köpa plats på deras transfer från flygplatserna. »» Om du vill ge moder jord en tanke så besök gärna: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/ butiken/produkter/kop-utslappsratter/

36 | YWESKI REVIVAL

»» Vill du slippa krångla själv med bokningar av boende och resa finns resebyrån The Alps, driven av Marta Capetillo som spenderat stora delar av sitt liv i Champoluc. Enligt sägnen var det Marta som en gång i tiden öppnade upp skidbyn för svenska skidturister och hon delar mer än gärna med sig av sitt kunnande för de som söker vägledning på sin väg mot bergen.

MAT »» Liksom i de flesta skidorter finns ett stort utbud av restauranger även i bergen runt Champoluc. Hetast om du vill äta bra pizza är toppen av Bettaforca. Många har hört ryktet om dess goda mat och det är sällan brist på sällskap i restaurangen. Den normala taxan i hela området för en espresso är en Euro och espressomaskinerna är alltid strategiskt placerade i blickfånget för den lätt frusne skidåkaren på väg in på restaurangerna och caféerna.


Reseguide

VÄNSTER Espresso//Cappuccino med chokladcroissant stillar fikasuget.

MITTEN Espresso; koncentrerad njutning för kaffeälskare.

OVAN Mysiga fik och intressanta restauranger; Monterosa har alltid något för den hungrige.

#1 MAGAZINE | 37


P Å

S P Å R E T

I

DRYGA TVÅ VECKOR, ETT INTERRAILPASS OCH TRE SKIDORTER I SIKTE MED ÅTMINSTONE EN GEMENSAM NÄMNARE – DE LIGGER ALLA I ALPERNA. ORTERNA BJUDER PÅ SIN EGEN TYP AV SKIDÅKNING, ATMOSFÄR OCH MILJÖ; ALLT FRÅN LYXLIV, TILL PITORESKA BYGATOR FINNS REPRESENTERAT.

ALPERNA TEXT // FOTO Gustaf Adolfsson

38 | YWESKI


NEDAN Offpistrepa i området Penken, Mayrhofen i Österrike.

»» MAGAZINE | 39


D

et är december och kallt, dock inte så mycket snö på marken i min hemstad Skövde. Jag är mitt uppe i mitt första och troligen enda sabbatsår mellan gymnasiet och universitetet.  Nästan så länge jag kan minnas har vi flera gånger årligen åkt skidor i Sälen, där min familj har en vinterstuga. Jag har även varit några få gånger i Åre och flertalet gånger i Trysil, men inte förrän förra vintern blev den första resan till Alperna av – och vilken resa det blev! Visst hade man hört om att Alperna var fint, men jag hade nog inte riktigt räknat med hur höga och magiskt vackra alptopparna verkligen var. När

40 | YWESKI REVIVAL

bussen rullade in i Östterrike och solen gick upp över de mäktiga topparna i förbundslandet Vorarlberg blev jag helt stum. En vecka i St. Anton am Arlberg räckte för att ge min alpinåkning en rejäl nytändning. Det var efter denna alpresa inte svårt att bestämma sig för att göra om det hela, fast nu lite längre och med nya orter i sikte. Efter mycket informationssökning på internet, genomgångar av pistkartor och höjdmetrar, samt diskussion med min bror och vänner, så var två av tre orter i min resplan klara. Den tredje kunde jag inte bestämma mig för, så den fick vänta tills vidare. Hur skulle då resan ner gå till och skulle jag åka själv eller inte? Själv fick det bli för någon annan med skidintresse som jag


VÄNSTER Gletscherbuss 2, kabinbana två av tre mot toppen på 3250 m.ö.h. Hintertuxglaciären.

NEDAN Under kabinen 150er Tux skymtar spåren efter några pudersökande. Penken, Mayrhofen.

känner och som hade en ledig stund över var det dåligt med. Ressätt då? Flyg – dyrt; bil – nja, inte själv; tåg – jag tågluffade med några kompisar året innan och det gick fint, så tåg fick det bli. En annan fördel med detta ressätt är att man får se mycket av landskapet och träffa mycket folk. Planeringen var klar, resplanen utstakad och tiden kommen. I skarven januari – februari var det dags. Packningen gjordes färdig och med en ryggsäck, ett skidfodral över axeln, samt en rullväska med kläder och pjäxor skjutsades jag lätt nervös ner till Skövde C. Jag klev ombord på ett regionaltåg mot Göteborg och första delen av min resa med slutdestionation Mayrhofen, Österrike var inledd.

#1 MAGAZINE | 41


VÄNSTER Helikopter över bergen i Hochzillertal, Kaltenbach.

NÄSTA SIDA Bland pister och puder i Hochfügen.

HÖGER Mäktiga landskapsvyer finns överallt i Saumnaun, Schweiz.

Många tågbyten och ett drygt dygn senare var jag återigen omringad av alptoppar. Efter en kortare resa med smalspårsjärnväg sista biten, var jag framme vid mitt första stopp på resan – Mayrhofen. Orten är den sista stationen i dalgången Zillertal, som är fylld med flertalet pistområden. Alla områden länkas dock smidigt samman med skyttelbussar, och ett gemensamt liftkort som även gäller som buss- och tågbiljett i hela dalgången. I Mayrhofen hade jag sju dagar inplanerat och tänkte ta mig igenom så gott som hela sysmtemet i Zillertal, vilket inte är litet... Från Hochfügen och Hochzillertal i norra änden till Hintertuxer Gletscher i söder mot Italien. Jag bodde på ett litet hemtrevligt familjeägt

42 | YWESKI REVIVAL

pensionat och bjöds på omväxlande väder och på ett pistsystem som aldrig tycktes ta slut. Zillertal har allt från glaciäråkning på 3000-meters höjd, till breda “autobahnpister” och goda offpistmöjligheter. Lätt att hita vad man gillar. Dock saknades mig något, det där “lilla extra”, det som får en att baxna. Nästa anhalt på tågluffen nåddes efter ett skifte i färdmedel. En busstur bort från Landeck i majestätiska alpdalar väntade Ischgl. Innan hade jag hade hört det ryktas om ett näst intill enormt pistområde. Mina studier av pistkartan bekräftade det hela och till en början kändes det som en allt för svår uppgift att hinna igenom alla pister under mina dagar där. Då systemet sitter ihop med Schweizizksa Samnaun fås kilometervis med


pist! Om man som jag, försöker vara tidig på morgonen kan man få carva helt ostört i backar, som både lutar på, svänger runt bergskammar och bara fortsätter tills mjölksyran pulserar i hela kroppen. Helt underbart i en gassande vintersol. Kontrasten till Zillertals rysstäta och mer avspännda alpby är dock mer än påtaglig nere i byn före och efter de njtningsfulla timmarna på berget. Ischgl är en luxuös by, fylld med många som inte sätter skidåkningen främst... Min tågluff gick nu in i sin sista fas. Den tredje orten var ett “wildcard”. Under resans gång hade jag tänkt mycket över vilken den sista orten skulle bli. I anteckningsblocket fanns åtminstone sex alternativ nedklottrade.

Jag ville dock göra ett stopp i Schweiz där jag tidigare inte varit på vintern och tillsist var valet gjort. Efter att ha bordat tåget tillbaka i Landeck, sattes kursen mot Mürren. Tåget klättrar likt en bergbana med kuggstång den sista biten upp till Lauterbrunnen innan bussen avverkar den sista halvtimmen. Fördelen med Schwiez är de pålitliga tågen. De går nästan överallt och är alltid i tid! Mürren är en liten bilfri by med blott 450 invånare som ligger på en bergskant dryga 1600 m.ö.h. Två kabiner krävs för att ta sig upp från dalgången nedanför, där Stechelberg och mitt pensionat låg. I Mürren är så stillsamt och pitoreskt som det går att få i Alperna. De tre topparna; Eiger, Mönch och Jungfrau, alla runt 4000 meter

#1 MAGAZINE | 43


44 | YWESKI REVIVAL


VÄNSTER Parkåkning i Hochzillertal, Kaltenbach.

»» #1 MAGAZINE | 45


VÄNSTER En av världens vackraste skidbyar, Mürren.

46 | YWESKI REVIVAL


“Snön faller tätt även på toppen och manchestern har på någon timma förvandlats till ett mjukt puderhav”

OVAN // ÖVERST VÄNSTER Bland alla kilometer pist finns det även en del off pist att hitta i Ischgl.

höga, vakar majestätsikt över skidåkningen. Det är inte svårt att förstå att byn blivit utsedd till en av världens vackraste skidorter. Det som övverraskar är att Mürren en gång varit skådeplatsen för en James Bond-rulle. I kabinerna upp till toppen spelas musiken till Jamesbond-temat och på Schilthorns topp finns ett James Bondmuseum. Skidåkningen påverkas dock ej av horder av James Bond-turister, för de finns ej. Fåtalet japaner fotar glatt men annars är det bara skidåkare som tar en liten paus i åkningen för att titta in i muséet. Här utmed Schilthorns bergssidor är skidåkningen lika okomplicerad som byn Mürren i sig. Två kabiner tar dig till toppen och därifrån finns en enda pist ned första biten, därefter några fler, fast många pister blir det aldrig. Trots all enkelhet, långsamma liftar och en by med åldrande James Bond-meriter, är det här jag trivs som bäst och njuter som mest av åkningen. Sista dagen vaknar jag till ett kraftigt snöfall. Snön faller tätt även på toppen och manchestern har på någon timma förvandlats till ett mjukt puderhav. Med ett leende på läpparna blir det carvingsvängar hela vägen ner till byn. Två dagar senare och efter en omväg genom sydöstra Schweiz är jag åter på väg mot Sverige, nu med ännu fler storslagna alpminnen.

#1 MAGAZINE | 47


3x ALPERNA MAYRHOFEN »» Ligger i Zillertal, Österrike, en c:a 5 mil lång dalgång med början strax nordost om Innsbruck och slut med Hintertuxglaciären i söder mot Italien. »» I Zillertal finns flertalet pistomområden, där det största är Zillertal Arena med nästan 140 km pist. »» Det finns liftkort som gäller i hela Zillertal. »» Längst i söder ligger Hintertuxglaciären med sin högsta punkt på 3268 m.ö.h.

ISCHGL »» Ligger i Paznauntal i förbundsstaten Tyrolen, Österrike. »» Byn har c:a 1500 invånare. »» Högsta punkt // 2872 m.ö.h. »» Lägsta punkt // 1377 m.ö.h. »» Fallhöjd // 1495 m »» Här finns mer än 230 km pist »» Pistområdet är sammanlänkat skidvägen med Schweiziska Samnaun. Följ bara "the Duty Free Run".

MÜRREN »» »» »» »» »» »»

Ligger i Berner Oberland, Schweiz, dryga 1600 m.ö.h. Byn är bilfri och har enbart c:a 450 invånare. Högsta punkt // 2971 m.ö.h. Lägsta punkt // 1640 m.ö.h. Fallhöjd // 1331 m Pisten från toppen anses som en av världens vackraste.

48 | YWESKI REVIVAL

OVAN Den sista kabinen av tre närmar sig Schilthornspitze i vackra Mürren, Schweiz. I kabinstationen på toppen finns ett James Bond-museum.


#1 MAGAZINE | 49


ROGERS PASS PUDER I VILDMARKEN I BRITISH COLUMBIA

TEXT Victor Daggberg FOTO Axel Adolfsson

50 | YWESKI REVIVAL


NEDAN Skidkollektivet på tur efter puder.

»» #1 MAGAZINE | 51


“Din kropp skriker efter att få lägga svängar i pudret.”

52 | YWESKI REVIVAL


»» OVAN Simon Rantapää. #1 MAGAZINE | 53


VÄNSTER Simon Rantapää på tur genom massiva snölager.

NÄSTA SIDA Är detta vad man kallar en snöbrygga?

54 | YWESKI REVIVAL

HÖGER Victor Daggberg lossar stighudarna.


R

ogers pass, denna mäktiga oas för hurtiga skidåkare. Så fort du rullar in i parken, hamnar du i någon slags trans. En trans som du känner igen, du har upplevt den förut. Men det här är större. Du vet att det är någon sorts stor harmonisk scen som ligger framför dig, den vilar runt hörnet. Du har lämnat truckerhålan bakom dig, en för bred asfaltväg och för tungt lastade lastbilar i båda filerna. Nu är det du, bara du och naturen.

S

om en örfil av morsan exploderar bergen och du är helt omringad. Det är inte bara bergen som ökat i massa. Du trodde du hade sett mycket snö i dina dagar... Men när du nu har gått in Rogers katedral, som gud välsignade med en safttillbringare istället för decilitermåttet, så insåg du precis att begreppet snö fick en ny innebörd. Din kropp skriker efter att få lägga svängar i pudret.

»» #1 MAGAZINE | 55


OVAN Victor Daggberg.

NEDAN Joel Ingemyr.

56 | YWESKI REVIVAL


NEDAN Joel Ingemyr.

S

nön piskar i ansiktet, du spänner på stighudarna och lämnar bilen som är parkerad precis bredvid den breda asfaltsvägen. Du entrar genom en port med snötyngda granar. Jobbar sliter och går, du undrar om du inte är uppe snart. Efter många svordomar och slit är du till slut där!

#1 MAGAZINE | 57


NEDAN Victor Daggberg.

A

llt som du förväntat dig går i uppfyllelse och lite till. Viktlösheten, pudersprutet och träden som svischar förbi bredvid dig. Eufori!

58 | YWESKI REVIVAL


OVAN Pick-Up istället för takbox. Rymmer både snö och skidor.

#1 MAGAZINE | 59


60 | YWESKI REVIVAL


SÄLEN SOLENS, SLASKENS OCH PARKÅKANDETS PARADIS

TEXT // FOTO Axel Adolfsson

VÄNSTER Fredrik Fröjdh i Hundfjället.

OVAN Victor daggberg och Filip Ehrenstråle.

»» #1 MAGAZINE | 61


D

et kommer en tid varje år när våren står i full blom och det i söder är mer grönt än vitt på marken. Just vid denna tid gör sig påskharen redo för att gömma ägg och skidåkarna gör sig redo för att pumpa slask. För att fira slaskens högtid 2014 begav sig Victor Daggberg och jag till Sälenfjällen, som är ett säkert ställe för slaffsig vårskidåkning. Besvikna blev vi inte heller när vi anlände. Med klarblå himmel och temperaturer som raderade ut skillnaden mellan solsemster och skidsemester, trivdes vi som friåkaren i lössnön. När förhållanden bjuder till på det sättet går det inte för sig att ta långa sovmornar.

62 | YWESKI REVIVAL

Upp i ottan var det som gällde för att stå först i kön till Panorama Express i Tandådalen. Morgontimmarna bjöd på skridskobana, men där en åkare med vassa kanter under skidan kännde sig snabbare än både Hargin och Myhrer. När sedan backen förvandlats till någonting som mer liknade ett hav med vågor än en skidbacke gick färden mot parken. Där langades alla de trick fram som hör våren till. Då liftarna stannade för dagen kom ett gäng lyckliga skidåkare ned för backen gladare än på länge. Meterdjupt fluffigt puder i all ära men det finns inget som lockar fram samma barnsliga glädje som ett riktigt blött slaskåk gör.


HÖGER Victor Daggberg.

NEDAN HÖGER Viktor Wallmark.

VÄNSTER Jonas Björkman.

NEDAN VÄNSTER Jonas Björkman, Fredrik Fröjdh, Oskar Petersson.

»« #1 MAGAZINE | 63


OVAN Fredrik Frรถjdh.

64 | YWESKI REVIVAL


OVAN Filip Ehrenstråle.

SKISTARS ANLÄGGNINGAR I SÄLEN TANDÅDALEN

LINDVALLEN

»» I Tandådalen är det fokus på skidåkningen. Här finns pister för alla åkstilar. Se till att du har tränat upp tekniken ordentligt innan du ger dig ut i Stora backen. Du kommer att få många granskande blickar från de i liften Mio Express. Parken får du inte glömma att besöka, en av Sveriges absolut bästa.

»» Det ultimata tillhållet för barnfamiljen. Här finns backarna där de minsta kan lära sig att åka samtidigt som resten av familjen också kan hitta utmaningar. Dessutom stoltserar Lindvallen med ett upplevelsebad inne på skrytbygget Experium.

HUNDFJÄLLET

»» Gillar du fest har du kommit rätt! Här ligger nattklubben HC som är vida berömd i området. Vill man åka skidor går det också bra då Högfjället delar pister med Lindvallen. Totalt 57 nedfarter inom båda anläggningarna.

»» Ett Lindvallen i miniatyr. Perfekt för barnfamiljen och de som tar sina första svängar på alpinskidor. Ett måste i Hundfjället är att besöka den mysiga Trollskogen. Här finns skogens alla läskiga varelser samlade.

HÖGFJÄLLET

#1 MAGAZINE | 65


66 | YWESKI REVIVAL


YWESKI MAGAZINE Vi är passionerade snöälskare. Är du? Förlora dig i det boklika magasinet och njut av inspirerande texter och fantastiska bilder. Lässtunden blir än mer inspirerande tryckt på högkvalitativt papper och med elegant limbinding, så titta in i vår shop för de senaste erbjudandena.

YWESKI.COM/SHOP

#1 MAGAZINE | 67


WWW.YWESKI.COM UPPLEVELSE // KÄNSLA

YWESKI MAGAZINE INSTAGRAM @YWESKIMAG

FOTO Gustaf Adolfsson YWESKI MAGAZINE | WWW.YWESKI.COM

Yweski Magazine #7  

Yweski släpper första numret för 2017 som är en ny tappning av det första numret vi skapade, Yweski magazine #1. Senast vi såg numret var de...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you